Reviews

Samsung The Freestyle review: een draagbare bioscoop

samsung the freestyle
Image Credit: Samsung
Voordelen
Draagbaar formaat
Ruim aanbod streamingplatformen
Auto levelling
360° audio
Nadelen
Niet draadloos
Produceert veel warmte
Aanbevolen prijs: €999
De draagbare beamer The Freestyle van Samsung tovert elke ruimte om tot een bioscoopzaal. Het ideale instrument voor een gezellige filmavond.

Tijdens een rondje ‘Ik ga op reis en ik neem mee’ is een beamer misschien niet het eerste voorwerp waar je aan denkt, maar er zijn tegenwoordig heel wat projectoren te vinden die moeiteloos in je rugzak passen. Met The Freestyle stort Samsung zich nu ook op deze nichemarkt. Dit apparaat komt bovendien met een ingebouwde smart-tv-interface zodat je in principe geen televisie meer nodig hebt. Na enkele gezellige avondjes televisie kijken is dit ons verdict over The Freestyle.

Een projector op zakformaat

Het label ‘draagbaar’ mag The Freestyle zonder enige schaamte dragen. De projector weegt amper 0,8 kilogram en je draagt hem moeiteloos in één hand. Samsung voorziet in de doos een beschermend deksel voor als je de beamer zou willen meenemen op verplaatsing. Waar het ontwerp van de projector zeer goed in geslaagd is, is het combineren van het praktische met het esthetische. The Freestyle ziet eruit als een designlamp en de witte kleur zal goed passen in verscheidene interieurstijlen. De projector gaat perfect op in je interieur en is ook bedoeld om in verschillende huiskamers te gebruiken, van de woonkamer tot de slaapkamer en de keuken. Het voetstuk houdt zich ook op minder stabiele ondergronden als een bed goed stabiel. De projector kan ook 180° gekanteld worden zodat je al liggend naar het plafond kan kijken. Met blootstelling aan water moet je voorzichtig zijn.

Er is wel een aanzienlijke beperking aan je bewegingsvrijheid, want The Freestyle werkt op stroom en niet op een batterij. Soms zal je dus wel eens moeten puzzelen met stroomkabels om de beamer op de beste plek te kunnen zetten. Nu is het wel zo dat je met de gemiddelde pocketbeamer met moeite een volledige film kan uitkijken vooraleer de batterij platgaat. Heb je geen stopcontact of verlengsnoer in de buurt, dan biedt een stevige powerbank (minstens 20.000 mAh) een goede noodoplossing.

Smart-tv

Eens de beamer op de juiste plaats staat, kan je in enkele ogenblikken beginnen kijken. Het instellen van de beamer bedraagt niet meer dan hem aansluiten op je WiFi-netwerk en inloggen op je favoriete streamingplatform. The Freestyle heeft een voorgeprogrammeerde smart-tv-interface die gebouwd is op Tizen. Met de meegeleverde afstandsbediening navigeer je vlot door de interface, al durft die wel eens overgevoelig te reageren. Alle bekende streamingplatformen kan je terugvinden: Netflix, Disney+, Apple TV+, Prime Video en zelfs VTM Go. Via de appwinkel kan je daar nog Streamz aan toevoegen of spelletjes downloaden.

Aansluitingen

Wil je kijken via een niet ondersteund platform of bijvoorbeeld je Nintendo Switch op een groter scherm uitbreiden, dan kan je via kabel of draadloos de projector met externe apparaten verbinden. Bekabeld zijn de opties wel beperkt. Je hebt slechts één HDMI-poort waar je een micro-HDMI-adapter voor zal nodig hebben; de usb-c poort is voorbehouden voor stroom. Draadloos kan je via wifi of bluetooth verbinden. Vind je de afstandsbediening maar niks, dan kan je via de Samsung SmartThings-app je smartphone instellen als controller en de projector aansluiten op je smarthome-netwerk.

Beeld en audio

Een projector kan natuurlijk maar zo goed zijn als het geleverde beeld. Ondanks zijn kleine formaat kan The Freestyle een beeld van maximaal 100” projecteren; dat zijn twee volwaardige televisieschermen. Het vinden van de juiste hoek waarin je de projector moet zetten kan soms wel even zoeken zijn. Het beeld zal niet altijd van de eerste keer helemaal recht staan. Gelukkig helpt Samsung je wel bij die zoektocht. De Auto Levelling-functie stelt het beeld automatisch bij en de software zal ook in functie van de achtergrond automatisch de optimale beeldinstellingen aanzetten, zodat jij zo weinig mogelijk hoeft te doen om van recht en scherp beeld te genieten. De projector ondersteunt een beeldkwaliteit tot 1080p of Full HD. Je kan opmerken dat je voor minder geld een 4K-televisie kan kopen, maar wij hebben ons op geen enkel moment aan gestoord dat het beeld ‘maar’ Full HD was. Het beeld is scherp, al geldt zoals voor quasi elke projector dat te veel licht de zichtbaarheid en de kleurdiepte verstoort. Het verschil zie je in de afbeeldingen hieronder. Je moet de ruimte dus zo donker mogelijk maken voor de beste kijkervaring.

Goede audio is niet te onderschatten voor je kijkbeleving en hier hadden we gezien het kleine formaat van de speakers wel wat twijfels over. Maar we waren aangenaam verrast. Het geluid klinkt helder en krachtig en heeft een bereik van 360° waardoor je mee in het verhaal gezogen wordt. Via de Spotify-app of door te streamen vanaf je smartphone kan je The Freestyle ook als smartspeaker gebruiken. Het deksel neemt dan de taak van sfeerverlichting op zich. Het geluid evenaart niet dat van de betere soundbars en speakers op de markt, maar is wel goed genoeg om ze te doen vergeten.

Wat nog opvalt aan The Freestyle is hoe stil die werkt. Een beamer kan soms heel luidruchtig worden omdat die moet afkoelen, maar de ventilatoren van deze projector hoor je amper draaien. Volgens Samsung bereikt de projector een maximaal geluidsniveau van 30 dB. Langs de andere kant wordt de projector wel heel warm na een langere kijksessie, dus hij lijkt zijn overtollige warmte toch niet helemaal kwijt te kunnen.

Samsung The Freestyle: verdict

The Freestyle is een zeer leuk gadget. Dit is niet zomaar een projector, dit is ook een volwaardige televisie en audiospeler in één. Of je nu gezellige filmavonden wilt organiseren of vervelende huishoudtaken minder vervelend wilt maken, in een handomdraai tover je elke kamer om tot een thuisbioscoop. Het prijskaartje ligt aan de hoge kant voor een pocketbeamer, maar je krijgt wel meer dan waar je denkt voor te betalen.

domoticaontspanningreviewssamsung

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!