Reviews

TCL 20L+ review: geven en nemen

tcl 20L+
Voordelen
Goede prijs
Displayoptimalisatie
Veel cameraopties
Stevige batterij
Gebruiksvriendelijke software
Nadelen
Niet de snelste processor
Geen 5G
Onduidelijk updatebeleid
Aanbevolen prijs: €259
Waar te koop?
Totaalscore 7
Met de TCL 20L+ krijg je als consument veel voor een lage prijs, maar je moet ook bereid zijn enkele toegevingen te doen. De optelsom maakt een meer dan degelijke budgetsmartphone.

Je kent het Chinese technologiebedrijf TCL mogelijk al wel van haar televisietoestellen, maar de smartphones van het merk zijn zeker in België niet zo bekend. Al heeft het bedrijf best al wel wat ervaring met het produceren van mobiele telefoons. Het bedrijf had van 2016 tot 2020 de rechten voor het ooit iconische merk BlackBerry in handen, maar omdat ze er niet in slaagden om de glorie van BlackBerry te herstellen, verbraken ze die samenwerking. TCL maakt nu onder de eigen merknaam opnieuw smartphones. We kregen met de komst van TCL 20L+ voor het eerst de kans om een smartphone van TCL uit te proberen. Hoewel dit het duurdere model uit de 20L-reeks is, parkeert de smartphone zich met een prijskaartje van 259 euro in het budgetsegment.

Een goede smartphone hoeft niet veel geld te kosten, maar hoe verhoudt de TCL 20L+ zich tot concurrerende modellen? In deze review lees je of TCL een blijver kan zijn in de smartphonemarkt.

Middenklasse uitstraling

We beginnen met het bespreken van het design, al is dat wat je min of meer kan verwachten van een middenklasser. De rug is gemaakt uit plastic, maar door de glanzende afwerking oogt de smartphone wel minder goedkoop dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A52 die toch honderd euro duurder is. Door de brede zijranden oogt de smartphone wat te zwaar, maar hij zit aangenaam in je hand. Ik vind de plaatsing van de volumeknoppen aan de rechterkant wel opvallend, mijn herinnering zegt me dat bij die de meeste modellen toch links zitten (je mag me gerust laten weten als die bij jouw smartphone rechts zitten). Daar moest ik toch even aan wennen.

tcl 20L+ design
De smartphone mag dan wel uit plastic gemaakt zijn, dat is er niet aan te zien.

Verder vind ik het prettig dat TCL de Google Assistant-toets niet mee in de aan/uit-knop verwerkt. Ik gebruik zo’n Google Assistant-knop amper en op die manier activeer ik Assistant tenminste niet meer onbedoeld tijdens het uitschakelen van mijn smartphone. De vingerafdrukscanner zit wel mee in de aan/uit-knop, waar ik zeker geen problemen mee heb. De scanner werkt overigens prima om je smartphone te ontgrendelen. Er is een 3,5 mm-audiopoort aanwezig voor wie bekabelde oortjes nog niet helemaal heeft opgegeven.

NXTVISION

Een van de beste verkoopargumenten van de TCL 20L+ is zonder twijfel het display. Hier waren we echt aangenaam door verrast, want op papier zijn de specificaties helemaal niet zo bijzonder (1080 x 2400 pixel, 60 Hz). Het display is met een diagonaalbreedte van 6,67” meer dan groot genoeg om videocontent te bekijken of games te spelen. Door de dunne schermranden en de zeer subtiele selfienotch gaat geen schermruimte verloren. Het geheim van het display zit echter in de displayoptimalisatietechnologie. Via de systeemapp NXTVISION krijg je uitgebreide instellingen om je display te optimaliseren. Je kan het beeldcontrast, -scherpte en -diepte automatisch laten bijstellen, de felheid van de kleuren aanpassen, de leesbaarheid bij zonlicht verhogen en een speciale lees- of oogcomfortmodus instellen. Als je je smartphone graag gebruikt om te streamen dan is ook aan te raden de HDR-kwaliteit in te schakelen (voor andere toepassingen hoeft dit zeker niet). Het zal je video-ervaring naar een hoger niveau tillen. Met NXTVISION toont TCL aan dat het aantal pixels in een display maar een getal is als je die pixels optimaal weet te benutten.

NXTVISION tilt je display naar een hoger niveau.

Veel camera

Ook de camera-opties die TCL biedt, zijn zeer uitgebreid voor een budgetsmartphone. We tellen vier camera’s op de achterkant. Een 64MP-hoofdcameralens (48MP bij 20L), 8MP groothoeklens, 2MP macrolens en 2MP dieptelens. De frontcamera heeft een lens van 16MP. Zoals dat bij goedkopere smartphones quasi altijd het geval is, presteren die camera’s niet allemaal op hetzelfde niveau. De hoofdcamera is meer dan prima, voor de beste kwaliteit dien je wel de instelling Hoog aantal pixels aan te zetten. Ergens vreemd dat dit niet automatisch kan. De zoomfuncties zijn ook vrij beperkt. Ook de macrolens werkt behoorlijk. De ultragroothoeklens vinden we de minst presterende camera. Je ziet toch duidelijk die vervelende vervormingen in de hoeken. Iets waar overigens veel smartphonemerken nog steeds mee worstelen.

Wat betreft de video-opties heb je een beeldstabilisatiefunctie en nog speciale lichtfilters, maar van die laatsten zijn we niet zo overtuigd geraakt. Een goede nachtmodus misten we ook wel een beetje. De conclusie over de camera’s is dus zeker niet zwart of wit: sommige lenzen en instellingen werken goed, anderen veel minder. Hieronder zie je enkele illustratieve beelden van de camera’s:

Onder de motorkap

TCL 20L en 20L+ worden aangedreven door de Qualcomm SM6115 Snapdragon 662. Niet echt de meest verfijnde processor. Voor dagelijks gebruik wel voldoende, maar je merkt toch dat de smartphone snel kan beginnen haperen. De processor biedt ook geen 5G-ondersteuning, wat anno 2021 toch wel een teleurstelling is. De smartphone dreigt daardoor snel gedateerd te geraken. Wil je een goedkope 5G-smartphone, dan zal je voor de TCL 10 5G of 20 5G moeten kiezen. Hier heeft TCL naar ons goed gevoel toch niet de meest duurzame keuze gemaakt.

Dat kan echter wel gezegd worden over de batterij. De batterij heeft een capaciteit van 5000 mAH en kan op één oplaadbeurt makkelijk tot 2 dagen mee, afhankelijk van hoe intensief je je smartphone gebruikt natuurlijk. Je plant je oplaadbeurten best wel tijdig in, want erg snel laadt de batterij niet op. Een volledige oplaadbeurt duurt ongeveer 2,5 uur. Er zijn smartphones, ook goedkopere, die veel minder tijd voor hun oplaadbeurten vragen. Maar je kan dus wel eventjes verder eens die 2,5 uur gepasseerd is.

TCL UI: een aangename verrassing

Ten slotte bespreken we de software. Zoals dat gebruikelijk is bij Androidmerken heeft TCL zijn eigen softwareschil bovenop die van Google gebouwd. Het resultaat krijgt de naam TCL UI. Ik moet toegeven dat ik absoluut geen idee had wat van deze software te verwachten. TCL zou niet de eerste fabrikant zijn die de software veel te ingewikkeld maakt, wat inbreuk doet op de gebruikservaring. Maar TCL heeft de test doorstaan. TCL UI blijkt best eenvoudig te zijn in gebruik en ik was er snel mee weg. Al je vertrouwde Google-applicaties zijn bij installatie beschikbaar, al vinden we booking.com een vreemde keuze als voorgeïnstalleerde app. Bovendien krijg je via de instellingen veel mogelijkheden om je interface, privacy en bediening naar eigen smaak in te stellen.

Het updatebeleid is bij TCL echter nog niet zo duidelijk. Het lijkt erop dat je tot 2024 elk kwartaal een beveiligingsupdate zal krijgen, maar mogelijk is het na de update naar Android 12 al voorbij met grote software-updates. Dat zou toch maar pover zijn.

TCL UI biedt veel mogelijkheden.

TCL 20L+: eindverdict

Alles opgeteld was het een fijne eerste kennismaking met TCL. Je krijgt waar je voor betaalt. TCL 20L+ is een degelijke smartphone met een prachtig display en goede camera’s voor zijn prijs, maar een verfijnd product is het niet. Het is een goede budgetsmartphone, maar ook niet de beste in de markt. Er zijn wel wellicht betere opties te vinden binnen dezelfde prijsklasse.

TCL 20L en 20L+ zijn verkrijgbaar bij bol.com voor 229 euro en 259 euro.

mobielreviewsslidersmartphonetcl

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!