Reviews

MSI Creator Z16P review – IJzersterke prestaties

Creator Z16P lifestyle
Voordelen
Extreme prestaties
Knap, afgerond ontwerp
Prachtig display
Levensechte kleurweergave
SD-kaartslot
Nadelen
Prijzig
Wordt wel heel warm
Aanbevolen prijs: €4599
Waar te koop?

MSI Creator Z16P B12UGST-020NL 16 QHD+165Hz100I-P3/Touch/i7-12700H/32/2TBSSD/RTX3070Max-Q/W11P

Totaalscore 9
De MSI Creator Z16P is uitgerust met de allerbeste hardware. De laptop voorziet creatievelingen van ijzersterke prestaties.

De MSI Creator Z16P is een high-end laptop die zich richt op de meest veeleisende content creators, van filmmakers tot ingenieurs en gamers. Het moderne design en 16:10 display met levensechte kleurweergave zal hen ongetwijfeld kunnen overtuigen.

De voorbije weken gingen wij aan de slag met de MSI Creator Z16P, de krachtigere variant van de MSI Creator Z16 die we vorig jaar al eens reviewden en in 2022 ondertussen ook een update heeft gekregen. De Z16P doet het op alle vlakken beter dan zijn voorganger en zal dan ook de meest professionele gebruikers kunnen overtuigen.  

Afgerond ontwerp

Over het ontwerp van de MSI Creator Z16P valt heel wat te zeggen. Net zoals bij de Z16 doet hij ons met zijn afgeronde hoeken denken aan een MacBook, maar het gaat wel degelijk om een Windows-laptop. Aangezien veel creatievelingen nog steeds zweren bij Apple, is dit geen slechte keuze van MSI – het is eens wat anders en we zijn er tijdens onze reviewperiode helemaal aan gewend geraakt. 

De aluminium behuizing ziet er goed uit en voelt stevig aan, dat is natuurlijk erg belangrijk bij een laptop van 16 inch. Ondanks zijn schermformaat is de Creator Z16P met een dikte van slechts 19 millimeter en gewicht van 2,39 kilogram enorm draagbaar en makkelijk mee te nemen in een rugzak of laptoptas. Omdat je een dedicated grafische kaart hebt en dus meer stroom nodig hebt (240W om precies te zijn), is de lader groter dan de USB-C-varianten die veel zakelijke laptops gebruiken. Het gewicht valt best mee in een rugzak, al merkten we wel het verschil met de MSI Summit E15 die we normaal gebruiken. 

Z16p

Op het vlak van connectiviteit zien we enkele verschillen met de Z16. Zo heb je één Thunderbolt 4 usb-c-poort, een usb-c 3.2 gen 2 poort en slechts één usb-a-aansluiting. Dat zouden we erg vinden als het niet was voor het SD-kaartslot dat hier wel aanwezig is, want het is zoveel keer handiger dan microSD voor creators (er is een reden waarom Apple deze poort opnieuw toegevoegd heeft aan de Macbook Pro.)

Levensecht display

Waar het grotendeels om draait is het enorm heldere (400 nits) QHD-display van de MSI Creator Z16P. Het scherm heeft een unieke beeldverhouding van 16:10 (2560 x 1600 resolutie), wat zich vertaalt in meer verticale schermruimte. Die kan je gebruiken tijdens het bewerken van video’s of gewoon tijdens alledaagse multitasking. We hebben nu al enkele ‘gouden ratio’ laptops van MSI kunnen testen en de extra ruimte went snel, zeker als je zoals ons vaak met online content werkt. De randen rond het scherm zijn niet overdreven groot, met enkel wat extra ruimte onder het scherm en een webcam bovenaan.

De verversingssnelheid in dit Pro model is opgetrokken van 120 Hz naar 165 Hz en dat zorgt ervoor dat gamers net dat beetje meer uit het scherm kunnen halen. Dat mag ook wel, want met een NVIDIA RTX 3080 TI aan boord haal je natuurlijk een gevoelig hogere framerate. De laptop komt standaard met de Studio drivers van NVIDIA om zoveel mogelijk stabiliteit te bieden, maar als je graag de laatste nieuwe titels speelt, raden we je aan over te stappen naar de Game Ready drivers. 

MSI Creator Z16P display

Werken of spelen, uiteindelijk maakt het geen verschil, want in beide gevallen kan je het maximale uit dit display halen. Het 100 procent DCI-P3 kleurengamma zorgt ervoor dat je op elk moment levensechte kleuren te zien krijgt. Bovendien geeft MSI True Color je de optie om over te schakelen naar sRGB of AdobeRGB. Dat is onmisbaar bij het bewerken van foto’s of video’s. 

We vermelden ook nog even dat het scherm in een hoek van 180 graden gebruikt kan worden en je via een sneltoets het beeld kan omkeren om snel iets aan een collega te tonen die aan de andere kant van de tafel zit. Niche, maar het komt van pas. 

Benchmarks MSI Creator Z16P

Met de specificaties zoals die van de Z16P verwacht je natuurlijk heel wat op het vlak van prestaties. De Creator Z16P stelt dan ook absoluut niet teleur. Wij besloten een video te bewerking in Adobe Premiere Pro en de combinatie van de nieuwe 12e generatie Intel i9-12900H en de RTX 3080 TI grafische kaart maakte dat we probleemloos door 4K-content konden scrollen tijdens het monteren en het exporteren razendsnel ging. Mocht het even wat minder, dan speelden we veeleisende games zoals Cyberpunk 2077 zonder problemen. Ray tracing op ultra tegen meer dan 30 fps is misschien niet mogelijk, maar de game draaide wel fantastisch. 

Kijken we naar de benchmarks, dan zien we dat de resultaten van de Creator Z16P met zijn 12e generatie Intel i9-12900H die van de Creator Z16 met een i9-11900H volledig wegblazen. Single core liggen de prestaties in Geekbench 5 zo’n 10 procent hoger en multi-core is dat zelfs een indrukwekkende 57 procent meer, met gelijkaardige resultaten in Cinebench r23. Ook in 3D Mark Time Spy zagen we een sterke stijging door de betere CPU, maar ook door de upgrade van een RTX 3060 naar 3080 TI, met een score van 9760 die 48 procent hoger ligt dan de 6587 van de Z16. Het maakt duidelijk hoeveel impact een verschil van één generatie kan hebben.

Wat nog meer?

We hebben Cyberpunk ook gebruikt als stresstest en merkten dat de laptop best warm (zeg maar heet) werd tijdens het spelen. De warmste plek is veruit het rooster boven het toetsenbord en de hitte stroomt ook door naar de achterkant van het scherm. Het toetsenbord zelf werd ook warm, maar niet zo onaangenaam als de zijkanten. Het touchpad bleef verrassend koel. 

Z16P toetsenbord

MSI maakt voor dit model gebruik van Cooler Boost Technology met vapor chamber koeling en het koeloppervlak is vergroot ten opzichte van de vorige generatie. Daardoor is de oppervlaktetemperatuur twee graden lager, maar dit kan naar onze mening nog beter zodat je niet met zwetende handen hoeft te gamen. Tijdens dagdagelijkse taken is de temperatuur overigens prima, maar is de laptop ook niet koud te noemen. 

Op een lange batterijduur hoef je bij deze MSI Creator Z16P niet te rekenen. De laptop is ontwikkeld om zware grafische taken aan te kunnen en dat vraagt dan ook heel wat stroom. Reken op twee tot drie uur afhankelijk van het werk dat je doet en minder dan twee uur als je beslist om ook te gamen. Dat is niet veel, maar voldoende om toch wat vrijheid van locatie te hebben doorheen de dag.

MSI Creator Z16P: Kopen of niet?

Dat de MSI Creator Z16P een indrukwekkend stukje technologie is staat vast. Content creators die graag een stukje gamen zullen er dan ook een uitstekende koop met doen. Bovendien ziet de laptop en ook nog eens leuk uit met zijn aluminium design en afgeronde hoeken. Zo past hij in elke professionele omgeving. 

Creator Z16Plaptopmsislider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!