Een Synology NAS voor alle doelgroepen: meer dan back-ups alleen
In het digitale tijdperk is het een gewoonte om alsmaar meer data op te slaan en weg te streamen. Ook wil je te allen tijde toegang hebben tot je bestanden, je zou er immers maar achter komen dat je nog een aantal bestanden thuis op de computer hebt staan, maar daar voorlopig niet bij kan geraken. Nu kan je het besluit nemen om alles in Google Drive, OneDrive, of een andere file-hosting te plaatsen. In de basis klinkt dat namelijk als een goede oplossing, al is het – vooral als je meer dan de basishoeveelheid data nodig hebt – een prijzige optie.
Tegelijkertijd zou je net zo goed je geld kunnen besteden aan een NAS-systeem. Daarmee kan je zeer gemakkelijk je bestanden wereldwijd bereiken, afhankelijk van je NAS kan je op zo’n systeem voor de meeste gebruikers een ‘onbeperkte’ hoeveelheid data opslaan. Daarnaast is het op de lange termijn goedkoper, en vooral: je kan er een stuk meer mee. Een NAS geeft je toegang niet alleen tot uitgebreide back-up mogelijkheden, maar juist ook bijvoorbeeld tot een mailserver, mocht dat je voorkeur hebben. Daarnaast kan je NAS zo worden ingesteld dat deze kan dienen als opslag voor je IP-camera. Mocht dat niet voldoende zijn, dan kan een NAS ook dienen als een computer op afstand, Synology geeft je de mogelijkheid om verschillende Virtual Machines te draaien op je NAS. Zo is het dus mogelijk om bijvoorbeeld naast DSM (de NAS-software van Synology) ook Linux op de NAS te plaatsen – let wel dat dit niet met elk model aan te raden is, omwille van de specificaties.
Natuurlijk valt er wel een onderscheid te maken tussen de verschillende gebruiksgroepen van een NAS, als thuisgebruiker ga je vermoedelijk geen Virtual Machine (VM) draaien op je NAS, terwijl je als midden of groot bedrijf vrij weinig hebt aan het streamen van 4K video naar een televisie of mobiel apparaat. Om gemakkelijk te ontdekken welke NAS je nodig zou hebben heeft Synology de ‘NAS Selector’ opgezet. De tool is via de website van de fabrikant te bereiken, en geeft je een duidelijk inzicht in welke NAS het beste bij de verschillende use-cases passen. Zo is het onnodig om een dure DS918+ NAS aan te schaffen als je enkel van plan bent een aantal Word documenten te synchroniseren per dag. Tegelijkertijd is het zeer moeilijk om met een DS218J veel VM’s op te zetten – daar is het systeem, met 512 MB RAM – gewoon niet voor gemaakt, vandaar dat er dus ook zoveel productgroepen zijn. In dit artikel neem ik een kijkje naar de meeste systemen: bij welke doelgroep horen ze, en waar zijn ze voor ‘ontworpen’?
Consumententoepassingen
Je hoort er niet veel mensen over, maar toch zijn NAS-systemen verrassend handig. Sinds korte tijd heb ik een NAS-systeem in huis en ik zou het niet meer willen missen. In mijn geval gaat het voornamelijk om het delen van bestanden en het maken van een back-up als dit nodig is. Zo heb ik altijd toegang tot de bestanden op mijn computer, zonder daar veel moeite voor de doen. Bestanden uploaden naar een NAS is immers in een paar klikken gedaan. Bij mij thuis staat een Synology DS218+, al zal dat in de meeste gevallen eigenlijk al een te krachtig systeem zijn. In de NAS Selector is te zien dat in veel gevallen een DS218J aangeraden wordt als je een back-up zou willen maken en bestanden wil delen met andere gebruikers, bijvoorbeeld in teamverband.
Let wel, dit werkt prima als je tot vijf apparaten tegelijkertijd wilt verbinden aan de NAS. Bij meer gebruikers kan je wat rekenkracht tekortkomen, waardoor de NAS slomer aan zal voelen. Vanaf zes tot tien apparaten verbonden met de NAS is het verstandig om te kiezen voor de DS218+. Niet alleen is de processor van de NAS een stuk krachtiger, het openen, en openhouden van apps gaat een stuk makkelijker met 2 GB RAM in het NAS-systeem. Let wel, dit zijn systemen met plaats voor twee harde schijven met een maximale capaciteit van 28 TB (28.000 GB). In het geval dat je meer opslag nodig hebt kan je voor één tot vijf gebruikers terecht bij de DS418J, terwijl je met een groep van zes tot tien het beste uit zal zijn met een DS918+. Die systemen hebben ieder ruimte voor vier harde schijven.
Stream al je content
NAS-systemen worden echter in veel gevallen niet gebruikt als een primair back-upsysteem, dit is vaak een tweede taak van de NAS. In mijn geval doet de NAS namelijk ook dienst als streaming-apparaat in huis, daar zijn al mijn foto’s, video’s en films/series op terug te vinden. Het mooiste aan de Synology NAS-systemen, dat zijn eigenlijk wel de beschikbare apps om direct foto’s en video’s te bekijken van de NAS op je telefoon. Zo is het niet nodig om bestanden naar je telefoon te downloaden, in plaats daarvan wordt je NAS het apparaat waar je alles vandaan kan streamen. Een groot aantal NAS-systemen bieden ook ondersteuning voor Plex, daarmee wordt het ook zeer gemakkelijk om naar je televisie te streamen. Let wel, niet alle apparaten bieden ondersteuning voor Plex: op de ondersteuningssheet van Plex kan je realtime terugvinden of je NAS wel of niet ondersteund wordt door de ontwikkelaars van Plex.
Afhankelijk van je benodigdheden is het nu belangrijk om een specifieke NAS uit te kiezen. In de NAS Selector van Synology vind je al snel de Multimedia-hub terug. Vervolgens moet je selecteren of de NAS automatisch foto’s moet groeperen, daaronder vind je een zeer belangrijke keuze terug: moet de NAS wel of geen 4K kunnen transcoderen. Gericht op de toekomst is het goed om dit wel te selecteren, steeds meer video’s worden geschoten in een 4K-resolutie; koop je een NAS voor deze functie, dan is het bijna een vereiste. Wat blijkt nu? De DS218+ komt wederom aan bod als je deze 4K-transcodering nodig hebt. Let er wel op, als je veel video’s gaat streamen, en tegelijkertijd bestanden moet verwerken, dan doe je er verstandig aan om een NAS te kiezen met twee Gigabit-aansluitingen, zoals de DS918+, of: mocht je slechts twee harde schijven willen plaatsen, dan komt de DS718+ prima van pas. Op basis van eigen testen werken de DS218+, DS718+ en DS918+ perfect met het streamen via je mobiel, telefoon, laptop en televisie.
Zakelijk georiënteerde toepassingen
Dat het mogelijk is om bestanden op een NAS te zetten, en deze eventueel ook te streamen, is bij veel mensen al wel bekend. Toch zijn er nog een aantal functies die vaak achterwege blijven, vooral omdat de goedkopere NAS-systemen niet altijd met deze functies overweg kunnen. In de NAS Selector kan je kiezen tussen de zakelijke en consumententoepassingen; een van de toepassingen die vooral zakelijk gebruikt wordt staat echter ook in de consumentensector: een Virtual Machine op je NAS. Om dit stabiel te laten draaien heb je een hoop meer RAM en processorkracht nodig. Bij het consumentengedeelte van de ‘NAS Selector’ moet je kiezen of je twee of minder Virtual Machines wil draaien, of tussen de drie en zeven Virtual Machines. Kies je voor twee of minder NAS-systemen dan komt wederom de DS218+ tevoorschijn. Deze NAS heeft echter wel sneller last van zware taken als je veel Virtual Machines gaat draaien. Een DS718+ zou al een betere opstap zijn, vooral gezien de sterkere processor – de DS918+ is in principe dezelfde NAS, met extra bays voor harde schijven. Bij de zakelijke systemen, zoals de DS1618+ en DS3018XS merk je al dat er een hoop functies bij komen.
Zo is het RAM-geheugen vaak uit te breiden naar maximaal 32 GB RAM (ECC or Non-ECC), ook is er vaak een optie op een 10GbE ethernet-adapter toe te voegen, mochten de standaard ethernetpoorten niet voldoen. Daarnaast kan je ook een cache-adapter toevoegen met M.2-sloten in de plaats van de ethernet-adapter. Met de cache kan de NAS nog sneller bestanden ophalen, belangrijk als je bijvoorbeeld veel een grote bestanden moet verwerken – wat vaak het geval is als je een groot aantal Virtual Machines installeert. Ga je met meer dan twee virtual machines aan de slag – of komt er een mailserver bij kijken, wat eventueel ook als virtual machine kan draaien, of via de MailPlus applicatie van Synology – dan ontkom je er niet aan om een high-end systeem aan te schaffen. De DS3018xs biedt bijvoorbeeld 8 GB ECC-geheugen, dit is door de gebruikers te upgraden naar 32 GB ECC-geheugen. Deze NAS heeft zes sloten voor harde schijven, voor grootgebruikers is dit uit te breiden met twaalf extra schijven door het koppelen van een DX1215. Daarmee is de NAS perfect voor gebruik voor bijvoorbeeld een grote e-mailserver van je bedrijf, of zelfs voor het opslaan van camerabeelden, een functie die bijna voor elke NAS-beschikbaar is.
Synology NAS Selector
Synology heeft een enorm segment van NAS-systemen, waarvan veel systemen nog altijd onbesproken blijven. Maar, daar dient de Synology NAS Selector juist voor, binnen een paar stappen krijg je voor jezelf een duidelijk overzicht welke NAS-systemen bij je vereisten liggen. Puur op specificaties zoeken gaat ook niet lukken – door het grote aantal NAS-systemen is dit bijna ondenkbaar. Met de kleinere selectie die uit de Synology NAS Selector komt, kan je op basis van je budget kijken welke NAS-systemen het beste bij je zou passen, of het nu is voor het opslaan van Word documenten, foto’s, video’s – of dat je dagelijks bezig bent met een mailserver of virtual machines. Oh, en vergeet het opslaan van videobeelden van je camera’s niet, het kan allemaal met een NAS-systeem. Het voordeel van Synology NAS-systemen is dat ze gemakkelijk te onderhouden zijn, daarnaast bespaar je jezelf een hoop geld door bestanden op je eigen locatie op te slaan. Nog nooit een NAS uitgeprobeerd, dan is het nu misschien wel de beste tijd om er eens mee aan de slag te gaan: het blijft altijd verstandig om je bestanden extern op te slaan.
In het digitale tijdperk is het een gewoonte om alsmaar meer data op te slaan en weg te streamen. Ook wil je te allen tijde toegang hebben tot je bestanden, je zou er immers maar achter komen dat je nog een aantal bestanden thuis op de computer hebt staan, maar daar voorlopig niet bij kan geraken. Nu kan je het besluit nemen om alles in Google Drive, OneDrive, of een andere file-hosting te plaatsen. In de basis klinkt dat namelijk als een goede oplossing, al is het – vooral als je meer dan de basishoeveelheid data nodig hebt – een prijzige optie.
Tegelijkertijd zou je net zo goed je geld kunnen besteden aan een NAS-systeem. Daarmee kan je zeer gemakkelijk je bestanden wereldwijd bereiken, afhankelijk van je NAS kan je op zo’n systeem voor de meeste gebruikers een ‘onbeperkte’ hoeveelheid data opslaan. Daarnaast is het op de lange termijn goedkoper, en vooral: je kan er een stuk meer mee. Een NAS geeft je toegang niet alleen tot uitgebreide back-up mogelijkheden, maar juist ook bijvoorbeeld tot een mailserver, mocht dat je voorkeur hebben. Daarnaast kan je NAS zo worden ingesteld dat deze kan dienen als opslag voor je IP-camera. Mocht dat niet voldoende zijn, dan kan een NAS ook dienen als een computer op afstand, Synology geeft je de mogelijkheid om verschillende Virtual Machines te draaien op je NAS. Zo is het dus mogelijk om bijvoorbeeld naast DSM (de NAS-software van Synology) ook Linux op de NAS te plaatsen – let wel dat dit niet met elk model aan te raden is, omwille van de specificaties.
Natuurlijk valt er wel een onderscheid te maken tussen de verschillende gebruiksgroepen van een NAS, als thuisgebruiker ga je vermoedelijk geen Virtual Machine (VM) draaien op je NAS, terwijl je als midden of groot bedrijf vrij weinig hebt aan het streamen van 4K video naar een televisie of mobiel apparaat. Om gemakkelijk te ontdekken welke NAS je nodig zou hebben heeft Synology de ‘NAS Selector’ opgezet. De tool is via de website van de fabrikant te bereiken, en geeft je een duidelijk inzicht in welke NAS het beste bij de verschillende use-cases passen. Zo is het onnodig om een dure DS918+ NAS aan te schaffen als je enkel van plan bent een aantal Word documenten te synchroniseren per dag. Tegelijkertijd is het zeer moeilijk om met een DS218J veel VM’s op te zetten – daar is het systeem, met 512 MB RAM – gewoon niet voor gemaakt, vandaar dat er dus ook zoveel productgroepen zijn. In dit artikel neem ik een kijkje naar de meeste systemen: bij welke doelgroep horen ze, en waar zijn ze voor ‘ontworpen’?
Consumententoepassingen
Je hoort er niet veel mensen over, maar toch zijn NAS-systemen verrassend handig. Sinds korte tijd heb ik een NAS-systeem in huis en ik zou het niet meer willen missen. In mijn geval gaat het voornamelijk om het delen van bestanden en het maken van een back-up als dit nodig is. Zo heb ik altijd toegang tot de bestanden op mijn computer, zonder daar veel moeite voor de doen. Bestanden uploaden naar een NAS is immers in een paar klikken gedaan. Bij mij thuis staat een Synology DS218+, al zal dat in de meeste gevallen eigenlijk al een te krachtig systeem zijn. In de NAS Selector is te zien dat in veel gevallen een DS218J aangeraden wordt als je een back-up zou willen maken en bestanden wil delen met andere gebruikers, bijvoorbeeld in teamverband.
Let wel, dit werkt prima als je tot vijf apparaten tegelijkertijd wilt verbinden aan de NAS. Bij meer gebruikers kan je wat rekenkracht tekortkomen, waardoor de NAS slomer aan zal voelen. Vanaf zes tot tien apparaten verbonden met de NAS is het verstandig om te kiezen voor de DS218+. Niet alleen is de processor van de NAS een stuk krachtiger, het openen, en openhouden van apps gaat een stuk makkelijker met 2 GB RAM in het NAS-systeem. Let wel, dit zijn systemen met plaats voor twee harde schijven met een maximale capaciteit van 28 TB (28.000 GB). In het geval dat je meer opslag nodig hebt kan je voor één tot vijf gebruikers terecht bij de DS418J, terwijl je met een groep van zes tot tien het beste uit zal zijn met een DS918+. Die systemen hebben ieder ruimte voor vier harde schijven.
Stream al je content
NAS-systemen worden echter in veel gevallen niet gebruikt als een primair back-upsysteem, dit is vaak een tweede taak van de NAS. In mijn geval doet de NAS namelijk ook dienst als streaming-apparaat in huis, daar zijn al mijn foto’s, video’s en films/series op terug te vinden. Het mooiste aan de Synology NAS-systemen, dat zijn eigenlijk wel de beschikbare apps om direct foto’s en video’s te bekijken van de NAS op je telefoon. Zo is het niet nodig om bestanden naar je telefoon te downloaden, in plaats daarvan wordt je NAS het apparaat waar je alles vandaan kan streamen. Een groot aantal NAS-systemen bieden ook ondersteuning voor Plex, daarmee wordt het ook zeer gemakkelijk om naar je televisie te streamen. Let wel, niet alle apparaten bieden ondersteuning voor Plex: op de ondersteuningssheet van Plex kan je realtime terugvinden of je NAS wel of niet ondersteund wordt door de ontwikkelaars van Plex.
Afhankelijk van je benodigdheden is het nu belangrijk om een specifieke NAS uit te kiezen. In de NAS Selector van Synology vind je al snel de Multimedia-hub terug. Vervolgens moet je selecteren of de NAS automatisch foto’s moet groeperen, daaronder vind je een zeer belangrijke keuze terug: moet de NAS wel of geen 4K kunnen transcoderen. Gericht op de toekomst is het goed om dit wel te selecteren, steeds meer video’s worden geschoten in een 4K-resolutie; koop je een NAS voor deze functie, dan is het bijna een vereiste. Wat blijkt nu? De DS218+ komt wederom aan bod als je deze 4K-transcodering nodig hebt. Let er wel op, als je veel video’s gaat streamen, en tegelijkertijd bestanden moet verwerken, dan doe je er verstandig aan om een NAS te kiezen met twee Gigabit-aansluitingen, zoals de DS918+, of: mocht je slechts twee harde schijven willen plaatsen, dan komt de DS718+ prima van pas. Op basis van eigen testen werken de DS218+, DS718+ en DS918+ perfect met het streamen via je mobiel, telefoon, laptop en televisie.
Zakelijk georiënteerde toepassingen
Dat het mogelijk is om bestanden op een NAS te zetten, en deze eventueel ook te streamen, is bij veel mensen al wel bekend. Toch zijn er nog een aantal functies die vaak achterwege blijven, vooral omdat de goedkopere NAS-systemen niet altijd met deze functies overweg kunnen. In de NAS Selector kan je kiezen tussen de zakelijke en consumententoepassingen; een van de toepassingen die vooral zakelijk gebruikt wordt staat echter ook in de consumentensector: een Virtual Machine op je NAS. Om dit stabiel te laten draaien heb je een hoop meer RAM en processorkracht nodig. Bij het consumentengedeelte van de ‘NAS Selector’ moet je kiezen of je twee of minder Virtual Machines wil draaien, of tussen de drie en zeven Virtual Machines. Kies je voor twee of minder NAS-systemen dan komt wederom de DS218+ tevoorschijn. Deze NAS heeft echter wel sneller last van zware taken als je veel Virtual Machines gaat draaien. Een DS718+ zou al een betere opstap zijn, vooral gezien de sterkere processor – de DS918+ is in principe dezelfde NAS, met extra bays voor harde schijven. Bij de zakelijke systemen, zoals de DS1618+ en DS3018XS merk je al dat er een hoop functies bij komen.
Zo is het RAM-geheugen vaak uit te breiden naar maximaal 32 GB RAM (ECC or Non-ECC), ook is er vaak een optie op een 10GbE ethernet-adapter toe te voegen, mochten de standaard ethernetpoorten niet voldoen. Daarnaast kan je ook een cache-adapter toevoegen met M.2-sloten in de plaats van de ethernet-adapter. Met de cache kan de NAS nog sneller bestanden ophalen, belangrijk als je bijvoorbeeld veel een grote bestanden moet verwerken – wat vaak het geval is als je een groot aantal Virtual Machines installeert. Ga je met meer dan twee virtual machines aan de slag – of komt er een mailserver bij kijken, wat eventueel ook als virtual machine kan draaien, of via de MailPlus applicatie van Synology – dan ontkom je er niet aan om een high-end systeem aan te schaffen. De DS3018xs biedt bijvoorbeeld 8 GB ECC-geheugen, dit is door de gebruikers te upgraden naar 32 GB ECC-geheugen. Deze NAS heeft zes sloten voor harde schijven, voor grootgebruikers is dit uit te breiden met twaalf extra schijven door het koppelen van een DX1215. Daarmee is de NAS perfect voor gebruik voor bijvoorbeeld een grote e-mailserver van je bedrijf, of zelfs voor het opslaan van camerabeelden, een functie die bijna voor elke NAS-beschikbaar is.
Synology NAS Selector
Synology heeft een enorm segment van NAS-systemen, waarvan veel systemen nog altijd onbesproken blijven. Maar, daar dient de Synology NAS Selector juist voor, binnen een paar stappen krijg je voor jezelf een duidelijk overzicht welke NAS-systemen bij je vereisten liggen. Puur op specificaties zoeken gaat ook niet lukken – door het grote aantal NAS-systemen is dit bijna ondenkbaar. Met de kleinere selectie die uit de Synology NAS Selector komt, kan je op basis van je budget kijken welke NAS-systemen het beste bij je zou passen, of het nu is voor het opslaan van Word documenten, foto’s, video’s – of dat je dagelijks bezig bent met een mailserver of virtual machines. Oh, en vergeet het opslaan van videobeelden van je camera’s niet, het kan allemaal met een NAS-systeem. Het voordeel van Synology NAS-systemen is dat ze gemakkelijk te onderhouden zijn, daarnaast bespaar je jezelf een hoop geld door bestanden op je eigen locatie op te slaan. Nog nooit een NAS uitgeprobeerd, dan is het nu misschien wel de beste tijd om er eens mee aan de slag te gaan: het blijft altijd verstandig om je bestanden extern op te slaan.