Test

Dit is een popup

Nieuws

Re-review Huawei Mate 20 Pro: ‘eenvoud’ en technologische ontwikkelingen gaan voor goud

Voordelen
Geweldig 6,39-inch AMOLED-scherm
Versatiliteit van de camera's
EMUI is... niet geweldig, maar op de goede weg
Vingerafdrukscanner onder het scherm is snel
Nadelen
Prijs is ongelofelijk, maar vergelijkbaar met concurrentie
Selfiecamera heb ik beter gezien
Relatief onbekende softwarestrategie
Aanbevolen prijs: €999
Waar te koop?
Totaalscore 9
Huawei lanceerde in oktober de Mate 20 Pro. Een maand geleden werd mijn review al gepubliceerd. Nu, een maand later, lees je of ik nog altijd zo zot verliefd ben op de telefoon.

Op 16 oktober was TechPulse uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het evenement voor de lancering van de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro. Direct na thuiskomst ging ik druk aan de slag met de Mate 20 Pro die ik na het evenement direct in ontvangst had genomen – en minder dan een week later ging mijn review al online. Nu moet ik daar wel een nuancering aanbrengen, een echte ‘review’ was het nog niet. In een week een telefoon uitgebreid testen gaat niet, zelfs al zou je het toestel elk uur van de dag willen gebruiken… Dat laatste is voor mij dan wel zo, maar schrijven gaat nou eenmaal niet als je twee ogen op je smartphone gericht hebt. Vandaag is het tijd voor een nadere blik: wat is mij opgevallen bij een maand met de smartphone. En, bovenal: weet Huawei mijn strenge selectie te doorstaan, en is het de telefoon die ik ook dagelijks ga gebruiken?

Huawei Mate 20 Pro - 2
Huawei gaf ons de Twilight-kleur mee om te reviewen, en je moet er maar net van houden…

Zou ik daar direct antwoord op geven, dan kan ik net zo goed direct stoppen met schrijven – daar gaat deze review namelijk ook net over. Daarom begin ik met het belangrijkste onderdeel van misschien wel elke smartphone, het scherm. Qua grootte valt er niks te klagen, 6,39-inch is groter dan menig andere telefoons die ik tot nu toe in mijn handen heb gehad, let wel: het is een GROTE telefoon. Als je handen niet zo uit de kluiten gewassen zijn dan kan de telefoon misschien wel eens te groot zijn. Tegelijkertijd geeft het scherm wel een geweldige ervaring voor bijvoorbeeld sociale media en andersoortig multimedia-gebruik. Het kijken van YouTube-filmpjes is altijd nog wat raar door de notch, maar het grote formaat maakt dat dubbel en dwars goed. Daar komt nog bij dat het 6,39-inch AMOLED-paneel van de Mate 20 Pro er echt een is om van te genieten. De helderheid ligt super hoog, wat hem ook in zonnige situaties nog leesbaar houdt. De kleuren zijn wel wat oververzadigd in de basis, zo blijkt ook wel als je metingen uit gaat voeren – al is het voor een smartphone meer dan prima.

Huawei gaat voor winst

Naast het beeldscherm is er mogelijk nog wel een belangrijker onderdeel, de HiSilicon Kirin 980 SoC. Deze werd tijdens IFA in Berlijn gelanceerd, waarbij ik tevens aanwezig was. Er zijn in totaliteit acht processorkernen aanwezig – de kernen zijn allemaal gebaseerd op ARM’s referentiedesign voor chips, zo zijn er vier Cortex-A55 cores aanwezig met een maximale kloksnelheid van 1,8 GHz. De vier andere kernen bieden een stuk meer rekenkracht en komen uit de Cortex-A76 serie, de kloksnelheid van deze kernen ligt ook een stuk hoger op 2,6 GHz. Naast de rekenkernen zijn er ook grafische kernen aanwezig, ook in dit geval leunt HiSilicon weer op de schouders van ARM, met een ARM Mali G76-MP10 GPU aan boord van de Kirin 980 SoC. Al met al specificaties die je in een high-end toestel zou mogen verwachten zo richting het einde van 2018, en het zijn specificaties waar je ook de komende jaren prima mee vooruit kan komen.

HiSilicon Kirin 980 - Huawei Mate 20 Pro - 2
Met de Huawei Mate 20 Pro neemt het bedrijf ook de nieuwe Kirin 980 SoC mee, een speler die het in 2019 op mag gaan nemen tegen de innovaties van Samsung en Qualcomm.

Dat blijkt ook wel uit normaal gebruik. De gehele telefoon voelt enorm vloeiend aan, van sociale media tot aan gaming. Met de minder krachtige rekenkernen bespaart de processor ook nog eens energie, en in de meeste gevallen hoeven de krachtigere rekenkernen dan ook niet aangesproken te worden. Zijn de kernen wel nodig dan blijft de telefoon super vloeiend, zo blijkt ook uit benchmarks voor de cpu-prestaties, waarbij Huawei vrijwel alle telefoons in het high-end segment weet weg te zetten. Ook als we kijken naar de GPU-prestaties in 3DMark dan weet de Mate 20 Pro ook uitzonderlijk te scoren. Verder zijn ook prestaties als het gaat om lees en schrijfsnelheden van de 128 GB interne opslag van de smartphone op orde. Deze gegevens bevestigen wat al te merken is als je de telefoon dagelijks gebruikt, vlotter ga je in 2018 haast niet krijgen.

EMUI wordt al beter…

Had je mij jaren geleden gevraagd wat mijn gedachten waren over EMUI, dan zou ik faliekant tegen deze schil van Huawei zijn geweest. Vroeger, als ik even de nostalgie in mag brengen, waren de icoontjes echt spuuglelijk – maar niet alleen de icoontjes, alles was om je hoofd van op de tafel te gooien. Tegelijkertijd, dat was niet anders met TouchWiz, al ben ik nog altijd geen fan van Samsungs Experience UI. Huawei heeft in 2018 een flinke verandering weten door te voeren in EMUI, en ik moet zeggen: they did a damn fine job. Je zal mij nooit verliefd zien op de schil van een fabrikant… maar, ik heb voor het eerst geen grote ergernissen bij het gebruik van de software. Menu’s zijn logisch ingedeeld, en alles ziet er ook strak uit, ik zou het ook wel rustig en eenvoudig willen noemen. Eenvoud speelt een grote rol, alles werkt naar behoren, en ook al heeft Huawei een aantal gedupliceerde apps, het is voor een grote deel gewoon te verwijderen direct nadat je de telefoon uit de doos neemt (dank, Huawei.)

Ook zijn sommige meegeleverde applicaties nog echt wel bruikbaar, zo maak ik met liefde gebruik van de e-mailapplicatie van Huawei. Ook de Notepad-app is zeer handig, en natuurlijk kan ik niet vergeten dat er ook nog de ingebouwde afstandsbediening in deze telefoon zit. De ingebouwde apps zijn gelukkig ook meegegaan met de tijd, zo heeft alles een nieuw laagje verf gekregen, een daadwerkelijke verbetering vanaf EMUI 8.2 op de Mate 20 Lite. Nu we het over versienummers hebben, op het moment van schrijven draait mijn Huawei Mate 20 Pro op EMUI 9.0.0.122 (Patch02). Deze versienummers kunnen verschillen per provider, Huawei lijkt updates tegenwoordig namelijk aan je provider te koppelen, in mijn geval is dat Vodafone. Voor zover ik in de wijde omgeving kon horen zijn er al nieuwe updates beschikbaar, als er bugs opgelost worden waarvan ik niet wist dat het bugs waren, dan zal ik mijn review nog verder updaten. Versie 9.0.0.122 is overigens wel een stabiele versie van EMUI, en dus niet meer van voordat het toestel in de verkoop is gegaan.

Drie camera’s… scherpgesteld

Er zijn niet veel fabrikanten die zich in 2018 heer en meester kunnen noemen in de camerawereld van smartphones, maar wat mij betreft voldoet de Huawei Mate 20 Pro daar zeker wel aan. Het toestel bevat in zijn totaliteit vier camera’s, waarvan er aan de achterkant drie zijn neergestreken, naast dat er nog één aan de voorkant is geplaatst. Om maar met de selfiecamera van start te gaan… Het is een prima camera, maar daar is het ook ongeveer wel mee gezegd. Het is zeker niet slecht, en in goede omstandigheden maakt de 24 MP-camera super gedetailleerde foto’s, maar als lichtomstandigheden moeilijk worden… heeft de camera het ook moeilijk. De achtergrond is vaak net iets teveel belicht. Nu moet ik eerlijk zijn, ik ben misschien nog wel de slechtste persoon op aarde om een selfie te laten maken… Wat er ook gebeurt, de foto’s zijn zeker scherp, en zijn fijn om naar te kijken, als je een selfie kan maken. Ik zal jullie mijn probeersels wel besparen.

Huawei Mate 20 Pro - 2
Met de Huawei Mate 20 Pro krijg je een geweldige ervaring als het over de drie camera’s gaat… Al is het maar vanwege de vele mogelijkheden die de drie sensoren je bieden.

Aan de achterkant zit wat mij betreft echt het meesterwerk. Drie camera’s die allemaal een andere functie hebben: telephoto (zoom), wide-angle (breedbeeld) en een ‘standaard’ sensor gebruikt voor pixel binning. Alledrie de sensoren hebben een andere resolutie, om te beginnen heeft de ‘standaard’ sensor een 40 MP-resolutie, de wide-angle lens heeft een 20 MP-sensor, en als laatste is er de 8 MP-telephoto camera. Nu zeggen deze specificaties precies niks over de kwaliteit van de sensoren, maar Huawei heeft wat mij betreft een geweldige prestatie neergezet. Zelf kwam ik af van de Google Pixel 2 XL, een toestel met ‘slechts’ één camera aan de achterkant, al maakt dat het zeker niet tot een slechte cameratelefoon. Sterker nog, het was de beste camera die ik tot dan toe op een telefoon had ervaren – inmiddels is dat al wel anders, en is de Mate 20 Pro de absolute winnaar als het op camera’s aan komt. Het is misschien niet eens zo zeer de kwaliteit – al is de kwaliteit echt super voor een smartphone – maar de mogelijkheden spelen voor mij nog wel een grotere rol. Of je nu een groot gebouw op de foto wil hebben (wide-angle), of juist een object die enkel van veraf te zien is (telephoto), het is mogelijk. Al met al is de camera misschien wel het beste onderdeel van de smartphone.

Ontgrendel een ervaring

Als dat alles is geweest zou ik wel willen zeggen dat je met de Mate 20 Pro echt een verfrissende ervaring ontgrendelt. Dat is ook gelijk een sprong naar de manieren waarop je de telefoon kan ontgrendelen, dat kan namelijk op (te veel) manieren. De twee belangrijkste opties liggen bij de vingerafdrukscanner, maar ook bij de face-unlock mogelijkheid met de nieuwe 3D-sensor die gebruikmaakt van infraroodlicht om je gezicht te herkennen. De telefoon maakt als het ware een 3D-mal van je gezicht, en bij elke poging om de telefoon te ontgrendelen wordt de 3D-sensor gebruikt om 3D-punten van de mal te gaan herkennen op je gezicht. De tweede methode waar ik het over wil hebben is de vingerafdrukscanner, een scanner die onder het scherm zit… als in, letterlijk onder het scherm. Geen vingerafdrukscanners in een bezel rond het scherm, of juist aan de achterkant: gewoon een gemakkelijk gepositioneerde scanner onderin het scherm.

Huawei Mate 20 Pro - 3
Een van de leukste toevoegingen aan de Mate 20 Pro is ‘Reverse charging’, waarmee je gemakkelijk een andere telefoon met Qi-support op kan laden.

Na de telefoon een maand te hebben gebruikt, blijf ik toch altijd weer terugkomen bij de vingerafdrukscanner, al is het maar omdat het raar is om elke keer je telefoon naar je gezicht te brengen als je deze zou willen ontgrendelen. Na verloop van tijd gaat dat dan wel sneller, maar voor mij kwam er niet het gemak als met de vingerafdrukscanner, al is dat natuurlijk wel voor iedereen anders. Wat bij deze telefoon wel erg gemakkelijk is, dat is de enorme batterij en enorm snelle oplader. Om maar te beginnen met de batterijduur, bij mij haalt de telefoon op een acculading vrij gemakkelijk twee dagen op een enkele lading – doordeweeks. In het weekend, als ik niet werk, en dus in vergelijking een stuk meer op mijn telefoon doe, dan komt er ook nog wel altijd met gemak een tot anderhalve dag uit de batterij, en dat is met 9 uur schermgebruik. Opladen is daarnaast… ongelofelijk snel, daar moest ik haast even aan gaan wennen, maar bleek na een langere tijd wel een groot voordeel te zijn. Even een bijna lege telefoon opladen als ik in de ochtend uit bed kom, en ik bijna op stap moet: ik zou erop durven gokken, waar ik dat nog niet eerder met andere telefoons heb gehad. Ook de batterijduur over het algemeen strijkt neer boven andere telefoons, Huawei heeft het goed voor elkaar.

Is het wat, na één maand?

Natuurlijk komen mensen bij mij in huis vragen of de telefoon na een maand bevalt. Nu kan ik niks anders zeggen dan dat het mogelijk de beste mobiele ervaring is die ik ooit heb gehad – naast de Nokia 3310 dan, hè… Al is het maar vanwege de extra innovatieve onderdelen van de Huawei Mate 20 Pro. De camera’s zijn zeer fijn, of het nu point en shoot, of met extra moeite is in de pro-modus: je krijgt een resultaat om van te smullen, en dat is eigenlijk wel het verhaal voor de gehele telefoon; alles is precies zo uitgewerkt om ervaring te bieden die het menig ander high-end toestel moeilijk gaat maken. Voldoende innovatie, maar juist met het soort innovatie die wel blijft hangen (ja, Samsung, ik heb het tegen jou). Bij de gehele ervaring hoort een prijskaartje, en wat mij betreft is het zo gek nog niet. Ja, bijna duizend euro is een enorme klap geld: maar voor een andere telefoon in het segment betaal je al snel hetzelfde bedrag. Daar komt bij dat de Mate 20 Pro met 128 GB interne opslag en 6 GB RAM-geheugen in de basis komt. En de ervaring is minstens net zo goed, en in de meeste gevallen nog wel beter: wat mij betreft een verdiende winst voor Huawei, misschien volgend jaar nog wat meer schaven aan EMUI en dan zou ik niet meer terug hoeven verlangen naar mijn Pixel 2 XL.

Huawei Mate 20 Pro - 3
Uit alle kleuren voor de Mate 20 Pro is Midnight blue een van de ‘normale’ kleuren…

Op 16 oktober was TechPulse uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het evenement voor de lancering van de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro. Direct na thuiskomst ging ik druk aan de slag met de Mate 20 Pro die ik na het evenement direct in ontvangst had genomen – en minder dan een week later ging mijn review al online. Nu moet ik daar wel een nuancering aanbrengen, een echte ‘review’ was het nog niet. In een week een telefoon uitgebreid testen gaat niet, zelfs al zou je het toestel elk uur van de dag willen gebruiken… Dat laatste is voor mij dan wel zo, maar schrijven gaat nou eenmaal niet als je twee ogen op je smartphone gericht hebt. Vandaag is het tijd voor een nadere blik: wat is mij opgevallen bij een maand met de smartphone. En, bovenal: weet Huawei mijn strenge selectie te doorstaan, en is het de telefoon die ik ook dagelijks ga gebruiken?

Huawei Mate 20 Pro - 2
Huawei gaf ons de Twilight-kleur mee om te reviewen, en je moet er maar net van houden…

Zou ik daar direct antwoord op geven, dan kan ik net zo goed direct stoppen met schrijven – daar gaat deze review namelijk ook net over. Daarom begin ik met het belangrijkste onderdeel van misschien wel elke smartphone, het scherm. Qua grootte valt er niks te klagen, 6,39-inch is groter dan menig andere telefoons die ik tot nu toe in mijn handen heb gehad, let wel: het is een GROTE telefoon. Als je handen niet zo uit de kluiten gewassen zijn dan kan de telefoon misschien wel eens te groot zijn. Tegelijkertijd geeft het scherm wel een geweldige ervaring voor bijvoorbeeld sociale media en andersoortig multimedia-gebruik. Het kijken van YouTube-filmpjes is altijd nog wat raar door de notch, maar het grote formaat maakt dat dubbel en dwars goed. Daar komt nog bij dat het 6,39-inch AMOLED-paneel van de Mate 20 Pro er echt een is om van te genieten. De helderheid ligt super hoog, wat hem ook in zonnige situaties nog leesbaar houdt. De kleuren zijn wel wat oververzadigd in de basis, zo blijkt ook wel als je metingen uit gaat voeren – al is het voor een smartphone meer dan prima.

Huawei gaat voor winst

Naast het beeldscherm is er mogelijk nog wel een belangrijker onderdeel, de HiSilicon Kirin 980 SoC. Deze werd tijdens IFA in Berlijn gelanceerd, waarbij ik tevens aanwezig was. Er zijn in totaliteit acht processorkernen aanwezig – de kernen zijn allemaal gebaseerd op ARM’s referentiedesign voor chips, zo zijn er vier Cortex-A55 cores aanwezig met een maximale kloksnelheid van 1,8 GHz. De vier andere kernen bieden een stuk meer rekenkracht en komen uit de Cortex-A76 serie, de kloksnelheid van deze kernen ligt ook een stuk hoger op 2,6 GHz. Naast de rekenkernen zijn er ook grafische kernen aanwezig, ook in dit geval leunt HiSilicon weer op de schouders van ARM, met een ARM Mali G76-MP10 GPU aan boord van de Kirin 980 SoC. Al met al specificaties die je in een high-end toestel zou mogen verwachten zo richting het einde van 2018, en het zijn specificaties waar je ook de komende jaren prima mee vooruit kan komen.

HiSilicon Kirin 980 - Huawei Mate 20 Pro - 2
Met de Huawei Mate 20 Pro neemt het bedrijf ook de nieuwe Kirin 980 SoC mee, een speler die het in 2019 op mag gaan nemen tegen de innovaties van Samsung en Qualcomm.

Dat blijkt ook wel uit normaal gebruik. De gehele telefoon voelt enorm vloeiend aan, van sociale media tot aan gaming. Met de minder krachtige rekenkernen bespaart de processor ook nog eens energie, en in de meeste gevallen hoeven de krachtigere rekenkernen dan ook niet aangesproken te worden. Zijn de kernen wel nodig dan blijft de telefoon super vloeiend, zo blijkt ook uit benchmarks voor de cpu-prestaties, waarbij Huawei vrijwel alle telefoons in het high-end segment weet weg te zetten. Ook als we kijken naar de GPU-prestaties in 3DMark dan weet de Mate 20 Pro ook uitzonderlijk te scoren. Verder zijn ook prestaties als het gaat om lees en schrijfsnelheden van de 128 GB interne opslag van de smartphone op orde. Deze gegevens bevestigen wat al te merken is als je de telefoon dagelijks gebruikt, vlotter ga je in 2018 haast niet krijgen.

EMUI wordt al beter…

Had je mij jaren geleden gevraagd wat mijn gedachten waren over EMUI, dan zou ik faliekant tegen deze schil van Huawei zijn geweest. Vroeger, als ik even de nostalgie in mag brengen, waren de icoontjes echt spuuglelijk – maar niet alleen de icoontjes, alles was om je hoofd van op de tafel te gooien. Tegelijkertijd, dat was niet anders met TouchWiz, al ben ik nog altijd geen fan van Samsungs Experience UI. Huawei heeft in 2018 een flinke verandering weten door te voeren in EMUI, en ik moet zeggen: they did a damn fine job. Je zal mij nooit verliefd zien op de schil van een fabrikant… maar, ik heb voor het eerst geen grote ergernissen bij het gebruik van de software. Menu’s zijn logisch ingedeeld, en alles ziet er ook strak uit, ik zou het ook wel rustig en eenvoudig willen noemen. Eenvoud speelt een grote rol, alles werkt naar behoren, en ook al heeft Huawei een aantal gedupliceerde apps, het is voor een grote deel gewoon te verwijderen direct nadat je de telefoon uit de doos neemt (dank, Huawei.)

Ook zijn sommige meegeleverde applicaties nog echt wel bruikbaar, zo maak ik met liefde gebruik van de e-mailapplicatie van Huawei. Ook de Notepad-app is zeer handig, en natuurlijk kan ik niet vergeten dat er ook nog de ingebouwde afstandsbediening in deze telefoon zit. De ingebouwde apps zijn gelukkig ook meegegaan met de tijd, zo heeft alles een nieuw laagje verf gekregen, een daadwerkelijke verbetering vanaf EMUI 8.2 op de Mate 20 Lite. Nu we het over versienummers hebben, op het moment van schrijven draait mijn Huawei Mate 20 Pro op EMUI 9.0.0.122 (Patch02). Deze versienummers kunnen verschillen per provider, Huawei lijkt updates tegenwoordig namelijk aan je provider te koppelen, in mijn geval is dat Vodafone. Voor zover ik in de wijde omgeving kon horen zijn er al nieuwe updates beschikbaar, als er bugs opgelost worden waarvan ik niet wist dat het bugs waren, dan zal ik mijn review nog verder updaten. Versie 9.0.0.122 is overigens wel een stabiele versie van EMUI, en dus niet meer van voordat het toestel in de verkoop is gegaan.

Drie camera’s… scherpgesteld

Er zijn niet veel fabrikanten die zich in 2018 heer en meester kunnen noemen in de camerawereld van smartphones, maar wat mij betreft voldoet de Huawei Mate 20 Pro daar zeker wel aan. Het toestel bevat in zijn totaliteit vier camera’s, waarvan er aan de achterkant drie zijn neergestreken, naast dat er nog één aan de voorkant is geplaatst. Om maar met de selfiecamera van start te gaan… Het is een prima camera, maar daar is het ook ongeveer wel mee gezegd. Het is zeker niet slecht, en in goede omstandigheden maakt de 24 MP-camera super gedetailleerde foto’s, maar als lichtomstandigheden moeilijk worden… heeft de camera het ook moeilijk. De achtergrond is vaak net iets teveel belicht. Nu moet ik eerlijk zijn, ik ben misschien nog wel de slechtste persoon op aarde om een selfie te laten maken… Wat er ook gebeurt, de foto’s zijn zeker scherp, en zijn fijn om naar te kijken, als je een selfie kan maken. Ik zal jullie mijn probeersels wel besparen.

Huawei Mate 20 Pro - 2
Met de Huawei Mate 20 Pro krijg je een geweldige ervaring als het over de drie camera’s gaat… Al is het maar vanwege de vele mogelijkheden die de drie sensoren je bieden.

Aan de achterkant zit wat mij betreft echt het meesterwerk. Drie camera’s die allemaal een andere functie hebben: telephoto (zoom), wide-angle (breedbeeld) en een ‘standaard’ sensor gebruikt voor pixel binning. Alledrie de sensoren hebben een andere resolutie, om te beginnen heeft de ‘standaard’ sensor een 40 MP-resolutie, de wide-angle lens heeft een 20 MP-sensor, en als laatste is er de 8 MP-telephoto camera. Nu zeggen deze specificaties precies niks over de kwaliteit van de sensoren, maar Huawei heeft wat mij betreft een geweldige prestatie neergezet. Zelf kwam ik af van de Google Pixel 2 XL, een toestel met ‘slechts’ één camera aan de achterkant, al maakt dat het zeker niet tot een slechte cameratelefoon. Sterker nog, het was de beste camera die ik tot dan toe op een telefoon had ervaren – inmiddels is dat al wel anders, en is de Mate 20 Pro de absolute winnaar als het op camera’s aan komt. Het is misschien niet eens zo zeer de kwaliteit – al is de kwaliteit echt super voor een smartphone – maar de mogelijkheden spelen voor mij nog wel een grotere rol. Of je nu een groot gebouw op de foto wil hebben (wide-angle), of juist een object die enkel van veraf te zien is (telephoto), het is mogelijk. Al met al is de camera misschien wel het beste onderdeel van de smartphone.

Ontgrendel een ervaring

Als dat alles is geweest zou ik wel willen zeggen dat je met de Mate 20 Pro echt een verfrissende ervaring ontgrendelt. Dat is ook gelijk een sprong naar de manieren waarop je de telefoon kan ontgrendelen, dat kan namelijk op (te veel) manieren. De twee belangrijkste opties liggen bij de vingerafdrukscanner, maar ook bij de face-unlock mogelijkheid met de nieuwe 3D-sensor die gebruikmaakt van infraroodlicht om je gezicht te herkennen. De telefoon maakt als het ware een 3D-mal van je gezicht, en bij elke poging om de telefoon te ontgrendelen wordt de 3D-sensor gebruikt om 3D-punten van de mal te gaan herkennen op je gezicht. De tweede methode waar ik het over wil hebben is de vingerafdrukscanner, een scanner die onder het scherm zit… als in, letterlijk onder het scherm. Geen vingerafdrukscanners in een bezel rond het scherm, of juist aan de achterkant: gewoon een gemakkelijk gepositioneerde scanner onderin het scherm.

Huawei Mate 20 Pro - 3
Een van de leukste toevoegingen aan de Mate 20 Pro is ‘Reverse charging’, waarmee je gemakkelijk een andere telefoon met Qi-support op kan laden.

Na de telefoon een maand te hebben gebruikt, blijf ik toch altijd weer terugkomen bij de vingerafdrukscanner, al is het maar omdat het raar is om elke keer je telefoon naar je gezicht te brengen als je deze zou willen ontgrendelen. Na verloop van tijd gaat dat dan wel sneller, maar voor mij kwam er niet het gemak als met de vingerafdrukscanner, al is dat natuurlijk wel voor iedereen anders. Wat bij deze telefoon wel erg gemakkelijk is, dat is de enorme batterij en enorm snelle oplader. Om maar te beginnen met de batterijduur, bij mij haalt de telefoon op een acculading vrij gemakkelijk twee dagen op een enkele lading – doordeweeks. In het weekend, als ik niet werk, en dus in vergelijking een stuk meer op mijn telefoon doe, dan komt er ook nog wel altijd met gemak een tot anderhalve dag uit de batterij, en dat is met 9 uur schermgebruik. Opladen is daarnaast… ongelofelijk snel, daar moest ik haast even aan gaan wennen, maar bleek na een langere tijd wel een groot voordeel te zijn. Even een bijna lege telefoon opladen als ik in de ochtend uit bed kom, en ik bijna op stap moet: ik zou erop durven gokken, waar ik dat nog niet eerder met andere telefoons heb gehad. Ook de batterijduur over het algemeen strijkt neer boven andere telefoons, Huawei heeft het goed voor elkaar.

Is het wat, na één maand?

Natuurlijk komen mensen bij mij in huis vragen of de telefoon na een maand bevalt. Nu kan ik niks anders zeggen dan dat het mogelijk de beste mobiele ervaring is die ik ooit heb gehad – naast de Nokia 3310 dan, hè… Al is het maar vanwege de extra innovatieve onderdelen van de Huawei Mate 20 Pro. De camera’s zijn zeer fijn, of het nu point en shoot, of met extra moeite is in de pro-modus: je krijgt een resultaat om van te smullen, en dat is eigenlijk wel het verhaal voor de gehele telefoon; alles is precies zo uitgewerkt om ervaring te bieden die het menig ander high-end toestel moeilijk gaat maken. Voldoende innovatie, maar juist met het soort innovatie die wel blijft hangen (ja, Samsung, ik heb het tegen jou). Bij de gehele ervaring hoort een prijskaartje, en wat mij betreft is het zo gek nog niet. Ja, bijna duizend euro is een enorme klap geld: maar voor een andere telefoon in het segment betaal je al snel hetzelfde bedrag. Daar komt bij dat de Mate 20 Pro met 128 GB interne opslag en 6 GB RAM-geheugen in de basis komt. En de ervaring is minstens net zo goed, en in de meeste gevallen nog wel beter: wat mij betreft een verdiende winst voor Huawei, misschien volgend jaar nog wat meer schaven aan EMUI en dan zou ik niet meer terug hoeven verlangen naar mijn Pixel 2 XL.

Huawei Mate 20 Pro - 3
Uit alle kleuren voor de Mate 20 Pro is Midnight blue een van de ‘normale’ kleuren…
huaweiHuawei Mate 20 PromobielReviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!