Nieuws

Nederlandse inspectiedienst waarschuwt voor DJI-drones die uit de lucht kunnen vallen

Als je een industriële drone van DJI in bezit hebt is het even uitkijken tijdens het vliegen, het Nederlandse ILT geeft aan dat batterijen van de Matrice 200 en Inspire 2 soms plots geen spanning meer leveren.

Niet al te lang geleden kwam de Britse luchtvaartautoriteit al met een waarschuwing voor eigenaren van verschillende DJI-drones die plots uit de lucht kunnen vallen. In het Verenigd Koninkrijk leverde dit een verbod op om boven mensen en/of huizen te vliegen met de drones die beschikken over de gebrekkige accu’s – het gaat om de TB50 en TB55 accu’s die onder andere worden gebruikt in de DJI Matrice 200 en DJI Inspire 2. In beide gevallen gaat het om drones die enkel op de zakelijke markt gebruikt worden, al is het maar vanwege de prijs. Daar komt bij dat de eigenaren van deze drones zich ook moeten laten registreren. De Nederlandse Inspectie Levensomgeving en Transport heeft zich nu ook over de zaak laten informeren, en heeft de afgelopen weken eigenaren van drones in Nederland geïnformeerd over de huidige problemen – al lijkt DJI het probleem al te hebben verholpen.

DJI Matrice 200 - 2
De DJI Matrice 200, een drone die hoofdzakelijk op de zakelijke markt wordt gebruikt.

In de afgelopen weken heeft de Nederlandse ILT twintig eigenaren van de Matrice 200 al persoonlijk kunnen informeren, waarna er ongeveer 1.500 mails uit zijn gegaan naar mogelijk relevante drones. Aan de eigenaren wordt het advies gegeven om niet boven mensen te vliegen, gebouwen en andersoortige objecten – een minimale afstand van vijftig meter wordt aangeraden. Dit advies wordt uitgegeven omdat de drones plots uit de lucht kunnen vallen, zo blijkt uit onderzoek van de Britse luchtvaartautoriteit (CAA). Volgens de Britten zou de drone aangeven voldoende capaciteit te hebben om door te vliegen, om vervolgens plots de stroomtoevoer af te kappen. Waardoor deze problemen worden veroorzaakt is niet bekend, het zou te maken kunnen hebben met temperatuurverschillen – lithium-ion batterijen kunnen niet goed tegen grote temperatuurverschillen.

DJI heeft het probleem verholpen

Het advies van de ILT komt bij veel eigenaren nadat er al een software update is geweest om de problemen aan te pakken – het ILT gaat dan ook uit van de adviezen die de Britten uitgevaardigd hebben, maar heeft zelf geen onderzoek uitgevoerd naar de problemen, ook niet na de update van DJI die het probleem moet verhelpen. Een nieuwe update moet voorkomen dat de drones plots uit de lucht komen vallen, onder andere door een betere controle van de accutemperatuur. Ook controleert de nieuwe update hoe het zit met de spanning op de batterij, is het verschil qua spanning te groot (in vergelijking met de basisspanning), dan is het niet mogelijk om met de drone op te stijgen. Of de problemen hier nu echt mee zijn opgelost is niet bekend, het is dan ook nog altijd een aanrader om uit te kijken bij het vliegen van een drone – vooral op plekken waar veel objecten en/of mensen aanwezig zijn.

batterijBeveiligingbusinesscaadjidronesILT

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!