Test

Dit is een popup

OnePlus 6T review: Een waardig nieuw vlaggenschip

Voordelen
Gebruiksgemak
Beelscherm
Fotokwaliteit
Batterijduur
Nadelen
Voor sommigen het gebrek aan een hoofdtelefoonpoort
Geen 64 GB variant meer
Aanbevolen prijs: €549
Waar te koop?
Totaalscore 9
De OnePlus 6T is het nieuwe vlaggenschip van OnePlus voorzien van een in-screen vingerafdrukscanner en teardrop notch. Wij mochten de 6T uitproberen.

De voorbije week heb ik de OnePlus 6T uitgebreid mogen testen, een super boeiende beleving voor mij als huidig gebruiker van een OnePlus 5. Lees even mee, en ontdek wat het toestel allemaal in zijn mars heeft.

OnePlus 6T tech specs

We beginnen bij de interne elementen van de OnePlus 6T, want daar komen we al onmiddellijk enkele interessante zaken tegen. Het hart van de smartphone is nog steeds een Qualcomm Snapdragon 845 CPU, die net als bij de OP6 OxygenOS zal aansturen, dit maal gebaseerd op Android 9. Op het vlak van RAM vinden we nog steeds verschillende varianten terug van 6 GB en 8GB, maar als we naar de opslagcapaciteit van de nieuwe toestellen gaan kijken dan zien we wél een verschil want daar beperkt de keuze zich tot 128 GB en 256 GB. Het instapmodel van 64 is vanaf deze generatie dus niet meer beschikbaar, een bewuste keuze van OnePlus die de voorkeuren van hun consument grondig heeft onderzocht om tot dit besluit te komen.

OnePlus 6T

Verder komen we in het toestel een batterij tegen van 3700 mAH, de grootste ooit in een OnePlus toestel, de OP6 had er ter vergelijking één van 3300 mAH. Geweldig natuurlijk, al komt deze extra grote batterij wel ten koste van de 3.5mm hoofdtelefoonaansluiting. Ik stel je alvast gerust, want echt een probleem is dat niet, je krijgt immers een dongle bij je toestel die je toelaat om van de USB-C poort gebruik te maken om naar muziek te luisteren. Dit combineren met het opladen van je telefoon lukt dan wel niet, maar de OP6T is nog steeds voorzien van Fast Charge, waardoor je je slechts korte tijd in die situatie kan bevinden.

Nieuw in de OnePlus 6T is de vingerafdruksensor in het scherm van het toestel, waarmee je het toestel kan unlocken, in combinatie met Face Unlock als je dat wil. Een positieve verandering, want je moet niet meer op zoek naar een sensor op de achterkant van het toestel. In de praktijk werkte dit in 99% van de gevallen zoals verwacht en is de sensor best snel (en duidelijk sneller dan die van de Huawei Mate 20 Pro), maar toch moet ik opmerken dat er situaties waren waarbij de vingerafdruk niet onmiddellijk herkend werd en er dus meerdere pogingen nodig waren. Het viel me vooral op als de omgeving donker was, maar het gebeurd niet vaak genoeg om echt storend te zijn. Een even klein irritatiepuntje was de helderheid van de vingerafdruksensor, deze licht bij gebruik namelijk op om zo accuraat mogelijk te kunnen werken, wat al eens lastig is als je wakker wordt in een donkere kamer en dat het eerste is dat je ziet.

OnePlus 6T

Design

Over zien gesproken, de OnePlus 6T moet op dat vlak zeker niet onderdoen voor de concurrentie. Het toestel is net zoals zijn voorganger beschikbaar in Mirror Black en Midnight Black. Midnight Black heeft een iets mattere, metalen afwerking terwijl Mirror Black nog een stapje verder gaat in design, met een achterkant uit 3D-glass en een onderscheidende S-vorm. Iets gevoeliger voor vingerafdrukken misschien, maar het ziet er echt wel heel goed uit.

De verschillende knoppen van de OP6T bevinden zich nog steeds op perfecte locaties om er makkelijk gebruik van te kunnen maken met één hand, rechts vinden we de alert-slider en aan/uit-knop, terwijl we links de volumeknoppen terugvinden. Onderaan vinden we dus 1 USB-C poort terug en bovenaan het scherm valt vooral de notch op.

Display

De notch brengt ons dan bij het AMOLED-scherm, dat bestaat uit Gorilla Glass 6 en voor dit model een indrukwekkende 6,41 inch (10,1 centimeter) groot is, met een resolutie van 2340 x 1080 en aspectratio van 19.5:9. OnePlus heeft voor de 6T moeite gedaan om het schermoppervlak zo groot mogelijk te maken, wat hen bijzonder goed gelukt is. Zo is de ruimte rond de notch geoptimaliseerd, waardoor deze nu gevoelig minder plaats inneemt. Dit zorgt ervoor zorgt dat het design er simpelweg beter uitziet dan bij de OnePlus 6, de nieuwe Huawei Mate 20 Pro en een grote selectie andere toestellen. Om dit resultaat te bekomen, is de luidspreker in de rand van het scherm ingebouwd, net boven de teardrop notch, waardoor je trouwens ook een functioneel voordeel hebt, want je kan een pak meer informatie kwijt in de hoeken van je scherm. Ben je geen fan van de notch, dan kan je deze ook gewoon verbergen, al geef je dan wel een beetje schermruimte op.

OnePlus 6T

OnePlus gebruiksgemak

De OnePlus 6T voelt helemaal aan als een OnePlus smartphone. Ik maakte zoals gezegd de overstap van een OnePlus 5 en het geheel voelde onmiddellijk vertrouwd in de hand. Dat vertrouwde gevoel bleef duren tijdens de installatie van het toestel, want dankzij de OnePlus Switch app kopieerde ik simpelweg alle data van mijn OP5 naar de 6T. Op die eenvoudige manier had ik onmiddellijk toegang tot al mijn foto’s en apps, exact op de plaats waar ik ze gewoon ben. Dit is het type gebruiksgemak dat ik wil in een smartphone, en simpele quality-of-life improvements zijn de hele reden waarom ik mij jaren geleden een OnePlus One aangekocht heb en het merk mij nog steeds nauw aan het hart ligt.

Zo gebruik ik op dagelijkse basis de verschillende navigatie bewegingen die je kan activeren door op het scherm te tekenen. Ga je voor een V-vorm dan schakel je de zaklamp in, terwijl een O-vorm de camera app opent. Verder zijn er zo ook shortcuts voor het afspelen en pauzeren van muziek, het nemen van een screenshot en meer, wat van van elk OnePlus toestel, inclusief de 6T, een enorm aangenaam toestel maakt om te gebruiken.

OxygenOS op basis van Android 9 zorgt ervoor dat de 6T een unieke nieuwe look heeft, maar toch bekend aanvoelt. Alles ziet er heel netjes en nieuwe toevoegingen zoals de Google Lens integratie en een vernieuwde gaming mode zorgen ervoor dat er voldoende nieuwigheden te ontdekken zijn.

Camera

Voor de 6T heeft OnePlus samen met fotograaf Kevin Abosch het bestaande camera-algoritme verbeterd, waardoor het nu beter dan ooit gezichten kan herkennen en beter kan omgaan met verschillen in belichting, onder andere door het gebruik van HDR. Vooraan in het toestel vinden we een camera van 16 megapixel en diafragma van f/2.0, terwijl we achteraan een dual-camera setup vinden van een 16 megapixel camera met diafragma f/1.7 en een 20 megapixel camera van f/1.7.

De foto’s die ik uit het toestel kreeg waren naar mijn mening alvast schitterend. Zo kwamen beelden die ik maakte in weinig licht er verrassend helder uit dankzij de nachtmodus. De portretmodus is al aanwezig in OnePlus toestellen sinds de OP5 en het viel me op hoeveel de functionaliteit verbeterd is in de voorbije twee jaar. Zo hoef je bijvoorbeeld niet langer rekening te houden met een bepaalde afstand tot je onderwerp, wat veel aangenamer fotograferen is. Ook de gewone foto’s die ik maakte stonden me enorm aan, zij toonden realistische en mooie, heldere kleuren. Om een definitief oordeel over de camera te vellen is het nog wat snel, maar houdt alvast TechPulse in de gaten voor een vergelijkende test tussen de OnePlus 6T en andere toestellen.

OnePlus 6T

De prijs

De OnePlus 6T is beschikbaar in vier verschillende edities. Zo is er het instapmodel van 128 GB met 6 GB RAM, in Mirror Black, voor 549 euro. Vervolgens is er de 128 GB variant met 8GB RAM. Dit is het toestel waarop OnePlus inzet, en het is dan ook beschikbaar in beide kleuren, namelijk Midnight Black en Mirror Black. De laatste variant is die met 256 GB opslagruimte en 8 GB RAM, deze is enkel beschikbaar in Midnight Black.

OnePlus 6T: Het verdict

Het nieuwe vlaggenschip van OnePlus is een schot in de roos. OnePlus komt met een teardrop notch nog voor enkele van zijn grootste concurrenten dat doen en heeft daarmee een stapje voor. Het AMOLED-display en OxygenOS zorgen er dan weer voor dat alles wat je doet er aangenaam uitziet. Gebruiksgemak staat vooraan en dit voel je. OnePlus mag dan wel komaf maken met de hoofdtelefoon poort maar voorziet keurig een dongle én extra batterijduur daarvoor in ruil. Over de vingerafdruksensor maakten velen zich zorgen, maar reden tot paniek is er niet.

De OnePlus 6T is beschikbaar vanaf 6 november en je kan hem nu al vinden op de OnePlus website (20€ korting op accessoires).

De voorbije week heb ik de OnePlus 6T uitgebreid mogen testen, een super boeiende beleving voor mij als huidig gebruiker van een OnePlus 5. Lees even mee, en ontdek wat het toestel allemaal in zijn mars heeft.

OnePlus 6T tech specs

We beginnen bij de interne elementen van de OnePlus 6T, want daar komen we al onmiddellijk enkele interessante zaken tegen. Het hart van de smartphone is nog steeds een Qualcomm Snapdragon 845 CPU, die net als bij de OP6 OxygenOS zal aansturen, dit maal gebaseerd op Android 9. Op het vlak van RAM vinden we nog steeds verschillende varianten terug van 6 GB en 8GB, maar als we naar de opslagcapaciteit van de nieuwe toestellen gaan kijken dan zien we wél een verschil want daar beperkt de keuze zich tot 128 GB en 256 GB. Het instapmodel van 64 is vanaf deze generatie dus niet meer beschikbaar, een bewuste keuze van OnePlus die de voorkeuren van hun consument grondig heeft onderzocht om tot dit besluit te komen.

OnePlus 6T

Verder komen we in het toestel een batterij tegen van 3700 mAH, de grootste ooit in een OnePlus toestel, de OP6 had er ter vergelijking één van 3300 mAH. Geweldig natuurlijk, al komt deze extra grote batterij wel ten koste van de 3.5mm hoofdtelefoonaansluiting. Ik stel je alvast gerust, want echt een probleem is dat niet, je krijgt immers een dongle bij je toestel die je toelaat om van de USB-C poort gebruik te maken om naar muziek te luisteren. Dit combineren met het opladen van je telefoon lukt dan wel niet, maar de OP6T is nog steeds voorzien van Fast Charge, waardoor je je slechts korte tijd in die situatie kan bevinden.

Nieuw in de OnePlus 6T is de vingerafdruksensor in het scherm van het toestel, waarmee je het toestel kan unlocken, in combinatie met Face Unlock als je dat wil. Een positieve verandering, want je moet niet meer op zoek naar een sensor op de achterkant van het toestel. In de praktijk werkte dit in 99% van de gevallen zoals verwacht en is de sensor best snel (en duidelijk sneller dan die van de Huawei Mate 20 Pro), maar toch moet ik opmerken dat er situaties waren waarbij de vingerafdruk niet onmiddellijk herkend werd en er dus meerdere pogingen nodig waren. Het viel me vooral op als de omgeving donker was, maar het gebeurd niet vaak genoeg om echt storend te zijn. Een even klein irritatiepuntje was de helderheid van de vingerafdruksensor, deze licht bij gebruik namelijk op om zo accuraat mogelijk te kunnen werken, wat al eens lastig is als je wakker wordt in een donkere kamer en dat het eerste is dat je ziet.

OnePlus 6T

Design

Over zien gesproken, de OnePlus 6T moet op dat vlak zeker niet onderdoen voor de concurrentie. Het toestel is net zoals zijn voorganger beschikbaar in Mirror Black en Midnight Black. Midnight Black heeft een iets mattere, metalen afwerking terwijl Mirror Black nog een stapje verder gaat in design, met een achterkant uit 3D-glass en een onderscheidende S-vorm. Iets gevoeliger voor vingerafdrukken misschien, maar het ziet er echt wel heel goed uit.

De verschillende knoppen van de OP6T bevinden zich nog steeds op perfecte locaties om er makkelijk gebruik van te kunnen maken met één hand, rechts vinden we de alert-slider en aan/uit-knop, terwijl we links de volumeknoppen terugvinden. Onderaan vinden we dus 1 USB-C poort terug en bovenaan het scherm valt vooral de notch op.

Display

De notch brengt ons dan bij het AMOLED-scherm, dat bestaat uit Gorilla Glass 6 en voor dit model een indrukwekkende 6,41 inch (10,1 centimeter) groot is, met een resolutie van 2340 x 1080 en aspectratio van 19.5:9. OnePlus heeft voor de 6T moeite gedaan om het schermoppervlak zo groot mogelijk te maken, wat hen bijzonder goed gelukt is. Zo is de ruimte rond de notch geoptimaliseerd, waardoor deze nu gevoelig minder plaats inneemt. Dit zorgt ervoor zorgt dat het design er simpelweg beter uitziet dan bij de OnePlus 6, de nieuwe Huawei Mate 20 Pro en een grote selectie andere toestellen. Om dit resultaat te bekomen, is de luidspreker in de rand van het scherm ingebouwd, net boven de teardrop notch, waardoor je trouwens ook een functioneel voordeel hebt, want je kan een pak meer informatie kwijt in de hoeken van je scherm. Ben je geen fan van de notch, dan kan je deze ook gewoon verbergen, al geef je dan wel een beetje schermruimte op.

OnePlus 6T

OnePlus gebruiksgemak

De OnePlus 6T voelt helemaal aan als een OnePlus smartphone. Ik maakte zoals gezegd de overstap van een OnePlus 5 en het geheel voelde onmiddellijk vertrouwd in de hand. Dat vertrouwde gevoel bleef duren tijdens de installatie van het toestel, want dankzij de OnePlus Switch app kopieerde ik simpelweg alle data van mijn OP5 naar de 6T. Op die eenvoudige manier had ik onmiddellijk toegang tot al mijn foto’s en apps, exact op de plaats waar ik ze gewoon ben. Dit is het type gebruiksgemak dat ik wil in een smartphone, en simpele quality-of-life improvements zijn de hele reden waarom ik mij jaren geleden een OnePlus One aangekocht heb en het merk mij nog steeds nauw aan het hart ligt.

Zo gebruik ik op dagelijkse basis de verschillende navigatie bewegingen die je kan activeren door op het scherm te tekenen. Ga je voor een V-vorm dan schakel je de zaklamp in, terwijl een O-vorm de camera app opent. Verder zijn er zo ook shortcuts voor het afspelen en pauzeren van muziek, het nemen van een screenshot en meer, wat van van elk OnePlus toestel, inclusief de 6T, een enorm aangenaam toestel maakt om te gebruiken.

OxygenOS op basis van Android 9 zorgt ervoor dat de 6T een unieke nieuwe look heeft, maar toch bekend aanvoelt. Alles ziet er heel netjes en nieuwe toevoegingen zoals de Google Lens integratie en een vernieuwde gaming mode zorgen ervoor dat er voldoende nieuwigheden te ontdekken zijn.

Camera

Voor de 6T heeft OnePlus samen met fotograaf Kevin Abosch het bestaande camera-algoritme verbeterd, waardoor het nu beter dan ooit gezichten kan herkennen en beter kan omgaan met verschillen in belichting, onder andere door het gebruik van HDR. Vooraan in het toestel vinden we een camera van 16 megapixel en diafragma van f/2.0, terwijl we achteraan een dual-camera setup vinden van een 16 megapixel camera met diafragma f/1.7 en een 20 megapixel camera van f/1.7.

De foto’s die ik uit het toestel kreeg waren naar mijn mening alvast schitterend. Zo kwamen beelden die ik maakte in weinig licht er verrassend helder uit dankzij de nachtmodus. De portretmodus is al aanwezig in OnePlus toestellen sinds de OP5 en het viel me op hoeveel de functionaliteit verbeterd is in de voorbije twee jaar. Zo hoef je bijvoorbeeld niet langer rekening te houden met een bepaalde afstand tot je onderwerp, wat veel aangenamer fotograferen is. Ook de gewone foto’s die ik maakte stonden me enorm aan, zij toonden realistische en mooie, heldere kleuren. Om een definitief oordeel over de camera te vellen is het nog wat snel, maar houdt alvast TechPulse in de gaten voor een vergelijkende test tussen de OnePlus 6T en andere toestellen.

OnePlus 6T

De prijs

De OnePlus 6T is beschikbaar in vier verschillende edities. Zo is er het instapmodel van 128 GB met 6 GB RAM, in Mirror Black, voor 549 euro. Vervolgens is er de 128 GB variant met 8GB RAM. Dit is het toestel waarop OnePlus inzet, en het is dan ook beschikbaar in beide kleuren, namelijk Midnight Black en Mirror Black. De laatste variant is die met 256 GB opslagruimte en 8 GB RAM, deze is enkel beschikbaar in Midnight Black.

OnePlus 6T: Het verdict

Het nieuwe vlaggenschip van OnePlus is een schot in de roos. OnePlus komt met een teardrop notch nog voor enkele van zijn grootste concurrenten dat doen en heeft daarmee een stapje voor. Het AMOLED-display en OxygenOS zorgen er dan weer voor dat alles wat je doet er aangenaam uitziet. Gebruiksgemak staat vooraan en dit voel je. OnePlus mag dan wel komaf maken met de hoofdtelefoon poort maar voorziet keurig een dongle én extra batterijduur daarvoor in ruil. Over de vingerafdruksensor maakten velen zich zorgen, maar reden tot paniek is er niet.

De OnePlus 6T is beschikbaar vanaf 6 november en je kan hem nu al vinden op de OnePlus website (20€ korting op accessoires).

mobieloneplusOnePlus 6TReviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!