Test

Dit is een popup

De topics cloud & hosting worden gesponsord door

Welke cloudopslagdienst past het beste bij jou?

Wil je graag je bestanden opslaan in de cloud, maar weet je nog niet welke dienst je moet kiezen? Wij zetten vier grote en enkele kleine spelers op een rij.

Microsoft gaf zijn cloudopslagdienst onlangs een make-over en verving het oude SkyDrive met het nieuwe OneDrive. Het verliezen van een juridische strijd over de naam greep Microsoft aan om meteen wat extra functionaliteiten toe te voegen.

Ondanks dat er niet heel verandert in de overgang van SkyDrive naar OneDrive, gebruiken wij deze gelegenheid graag om de verschillende cloudopslagdiensten eens naast elkaar te zetten om te laten zien wat er precies te krijgen is.

Of je nu ontevreden bent over je huidige opslagdienst of je nog nooit bestanden in de cloud hebt opgeslagen, deze gids maakt je bekend met de grote (en enkele kleine) spelers op de markt.

OneDrive (voorheen SkyDrive)

Als eerste OneDrive, de dienst van Microsoft. Wie gebruikmaakt van Windows 8 en 8.1 heeft OneDrive in het besturingssysteem ingebouwd zitten. Mensen op een Mac of met oudere Windows-versies kunnen een app downloaden, net als op Android, iOS, Windows Phone en zelfs de Xbox.

Je kunt alle bestandsformaten kwijt op de cloudopslagdienst, waaronder foto"s, video"s en documenten. Daarna zijn ze toegankelijk van al je computers en mobiele apparaten. De dienst sorteert de bestanden op type, waardoor je makkelijk kunt vinden wat je zoekt.

Het grote voordeel van OneDrive is dat het goed geïntegreerd is in Microsoft Office-apps. Als je een abonnement hebt op Office 365 kun je met meerdere personen tegelijk aan hetzelfde document werken. Je ziet de veranderingen die ze aanbrengen live gebeuren.

Sinds de lancering van OneDrive is het mogelijk om op Android gemaakte foto"s direct te uploaden naar de cloud. Microsoft hoopt dat je de dienst gaat gebruiken als standaard locatie voor al je foto"s.

Sterke punten: OneDrive werkt naadloos samen met Windows-apparaten. Het is makkelijk bestanden te openen en bewerken in een ander programma van Microsoft. Omdat de cloudopslagdient nauw verbonden is met Office, is het een goede keuze voor iedereen die regelmatig met het kantoorsoftwarepakket van Microsoft werkt.

Zwakke punten: Wanneer niet al je apparaten van de Windows-familie zijn, is de aantrekkingskracht van OneDrive ineens een stuk minder. Er zijn wel apps beschikbaar, maar het is duidelijk dat OneDrive ontworpen is voor Windows. Om de opslagdienst te gebruiken moet je een Microsoft-account hebben, waarmee je ook toegang hebt tot Outlook, Xbox Live en andere diensten van de softwaregigant. Of je behoefte hebt aan al die extra"s is aan jou.

Een laatste opmerking; van alle cloudopslagdiensten stelt Microsoft de strengste eisen aan de bestanden die je uploadt. Je mag niks opslaan dat te maken heeft met elke vorm van naaktheid of dat aanzet, stimuleert of te maken heeft met pornografie. Om er maar een paar te noemen.

Conclusie: Als je een desktop-pc, tablet en smartphone met Windows hebt en je vanaf al je apparaten makkelijk bij je bestanden wilt kunnen, dan is OneDrive iets voor jou.

Dropbox

Dropbox is de topfavoriet in de wereld van cloudopslagdiensten omdat de service betrouwbaar is, makkelijk in gebruik en het installeren is een fluitje van een cent. Je bestanden leven in de cloud en je kunt er altijd bij vanaf Dropbox" website, desktop-applicaties voor de Mac, Windows en Linux of de iOS, Android, BlackBerry en Kindle Fire mobiele apps.

Je kunt elk soort bestand opslaan op Dropbox, door het te uploaden naar de website of met een app. De dienst synchroniseert automatisch en snel de data op al je apparaten. Je kunt dus altijd overal bij.

Er is geen limiet aan de bestandsgrootte. Het tempo waarmee je iets uploadt is uiteraard afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding. Tevens krijgt Dropbox veel lof over het eenvoudige ontwerp, en dat is volkomen terecht.

Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden om de 2GB opslagruimte die je krijgt bij aanmelding, uit te breiden. Zo levert het doorlopen van de eerste tutorial al 250MB extra op. Het automatisch uploaden van foto"s vanaf een mobiel apparaat is goed voor nog eens 3GB. En je krijgt 500MB per aangedragen vriend die van de cloudopslagdienst gebruik gaat maken.

Sterke punten: Dropbox" grootste kracht is dat het even goed werkt op zowel Windows als Mac en op zowel Android als iOS. De service is zo simpel en elegant ontworpen, dat iedereen ermee overweg kan. De applicaties werken naadloos samen met je besturingssysteem.

Zwakke punten: Het aantal functies om je bestanden te beheren is beperkt. Het is simpel en duidelijk, maar je kunt niet bepalen hoe jij je documenten wil weergeven. Je krijgt echter wel veel opties om ze te delen, wat het zeer beperkte design bijna goedmaakt.

Conclusie: Wanneer je veel verschillende apparaten gebruikt dan is Dropbox zeker iets voor jou.

Google Drive

Wat ooit begon als een handvol handige online tools onder de naam Google Docs, is uitgegroeid tot een compleet kantoorpakket met cloudopslag. Nu heet het Google Drive. Met deze service krijg je van alles een beetje, waaronder een tekstverwerker, een presentatiebouwer en een rekenbladprogramma, plus nog eens 5GB opslagruimte.

Wanneer je al een Google-account hebt, hoef je de dienst alleen nog maar te activeren via drive.google.com. Je krijgt dan 15GB opslagruimte. Deze moet je echter wel delen met andere diensten zoals je foto"s op Google+ en de bestanden in je Gmail. Je documenten zijn bereikbaar vanaf de Drive-website of via de desktop-app voor Mac en Windows. 

Drive is standaard te vinden in Chrome OS, het webgebaseerde besturingssysteem van Google. Dus als je een Chromebook of Chromebox hebt, is Google Drive je beste optie voor cloudopslag. Net als bij de andere diensten zijn ook hier apps beschikbaar voor Android en iOS om vanaf je telefoon je bestanden te raadplegen.

Omdat Google Drive beschikt over ingebouwde kantoorsoftware is het eenvoudig om je documenten, spreadsheets en presentaties aan te passen. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van een keur aan externe diensten, bijvoorbeeld om te faxen of documenten te ondertekenen.

Sterke punten: Het opzetten van Google Drive kost erg weinig moeite, zeker als je al een Google-account hebt. Als je daar bovenop ook nog eens Gmail gebruikt, kun je bijlagen vanuit je mail met een paar simpele klikken rechtstreeks naar Drive opslaan.

Zwakke punten: Hoewel je al je bestanden en foto"s kunt organiseren in Google Drive, kun je niet automatisch foto"s uploaden. Google zendt met zijn Auto Backup je foto"s direct naar je profiel op Google+. Ik zou het fijn vinden als Google een centrale plek creëert waar ik al mijn bestanden kan opslaan.

Conclusie: Drive is met name geschikt voor Google-fanaten of mensen die graag een paar extra kantoorsoftwareprogramma"s bij hun cloudopslag hebben.

Box

Iedereen kan zich gratis inschrijven voor een individueel account bij Box, maar gezien de nagenoeg eindeloze lijst van deel- en privacymogelijkheden is de service duidelijk ontworpen voor bedrijven en IT-gebruikers.

Naast de standaard opslagruimte, waar je zo ongeveer elk bestandsformaat kwijt kunt, stelt Box je in staat documenten te delen met collega"s, taken te verdelen, feedback achter te laten op iemands werk en je ontvangt een notificatie wanneer een bestand wordt aangepast.

Op de website van Box kun je een preview van je bestanden bekijken en zelfs simpele tekstdocumenten aanmaken. Net als de andere cloudopslagdiensten kun je een desktop-app downloaden om de gegevens tussen je harde schijf en de cloud te synchroniseren.

Wat Box anders maakt dan de rest is de hoeveelheid controle die je krijgt over je privacy. Je kunt aangeven wie (in je bedrijf) bepaalde mappen en bestanden mag zien en openen, net als wie ze kan aanpassen en uploaden. Het is zelfs mogelijk je documenten met een wachtwoord te beveiligen of een verloopdatum aan de gedeelde mappen te hangen.

Zakelijke gebruikers kunnen ook andere applicaties aan Box verbinden, zoals Salesforce en NetSuite, om makkelijk documenten in de cloud op te slaan. Zo zijn er ook plugins voor Microsoft Office en Adobe Lightroom.

Sterke punten: Voor zakelijke gebruikers is Box een geweldige keuze als het aankomt op samenwerken en het beheren van je bestanden.

Zwakke punten: Hoewel iedereen zich kan aanmelden voor Box, is de service toch voornamelijk gericht op het zakenleven. Vanwege de overweldigende hoeveelheid beschikbare functies kan het lastig zijn op de website te navigeren, zeker wanneer je alleen een paar bestanden en mappen wil beheren.

Conclusie: Een team van medewerkers dat samen aan een project werkt en grote ondernemingen die een veilige plek nodig hebben voor het delen van bestanden met iedereen in de organisatie zijn het beste gebaat bij Box.

Minder bekende mogelijkheden

Uiteraard zijn OneDrive, Dropbox, Google Drive en Box niet de enige opties voor cloudopslag. Ten eerste is daar Amazon Cloud Drive, waar je video"s en foto"s kunt opslaan die je maakt met je smartphone. Tevens is er een desktop-app om je bestanden te beheren.

De volgende is SugarSync, een alternatief dat erg op Dropbox lijkt met apps voor elk mobiel platform. Het addertje onder het gras is dat je na een proefperiode van negentig dagen, waarin je 5GB opslagruimte krijgt, 7,50 dollar per maand betaalt voor 60GB om de service te kunnen blijven gebruiken.

Copy, van IT-bedrijf Barracuda Networks, geeft je 15GB om mee te starten en laat je de kosten en gigabytes van meer ruimte delen met maximaal vier andere personen.

Dan is er tenslotte nog Space Monkey, dat een totaal andere visie op cloudopslag heeft. Voor 200 dollar koop je een harde schijf van 2TB (terabyte). Daarvan mag je de helft gebruiken om je bestanden op te slaan. Deze worden ook versleuteld en in partjes naar de schijven van andere gebruikers gestuurd. Daar wordt de andere helft van je schijf dus voor gebruikt, om data van de overige gebruikers op te slaan als back-up. Het eerste jaar is gratis, daarna betaal je 49 dollar per twaalf maanden voor de service.

Deze prijs is vergelijkbaar met de 1TB-optie van Google Drive. En veel goedkoper dan Dropbox, dat 50 dollar per maand vraagt voor slechts 500GB opslag.

Microsoft gaf zijn cloudopslagdienst onlangs een make-over en verving het oude SkyDrive met het nieuwe OneDrive. Het verliezen van een juridische strijd over de naam greep Microsoft aan om meteen wat extra functionaliteiten toe te voegen.

Ondanks dat er niet heel verandert in de overgang van SkyDrive naar OneDrive, gebruiken wij deze gelegenheid graag om de verschillende cloudopslagdiensten eens naast elkaar te zetten om te laten zien wat er precies te krijgen is.

Of je nu ontevreden bent over je huidige opslagdienst of je nog nooit bestanden in de cloud hebt opgeslagen, deze gids maakt je bekend met de grote (en enkele kleine) spelers op de markt.

OneDrive (voorheen SkyDrive)

Als eerste OneDrive, de dienst van Microsoft. Wie gebruikmaakt van Windows 8 en 8.1 heeft OneDrive in het besturingssysteem ingebouwd zitten. Mensen op een Mac of met oudere Windows-versies kunnen een app downloaden, net als op Android, iOS, Windows Phone en zelfs de Xbox.

Je kunt alle bestandsformaten kwijt op de cloudopslagdienst, waaronder foto"s, video"s en documenten. Daarna zijn ze toegankelijk van al je computers en mobiele apparaten. De dienst sorteert de bestanden op type, waardoor je makkelijk kunt vinden wat je zoekt.

Het grote voordeel van OneDrive is dat het goed geïntegreerd is in Microsoft Office-apps. Als je een abonnement hebt op Office 365 kun je met meerdere personen tegelijk aan hetzelfde document werken. Je ziet de veranderingen die ze aanbrengen live gebeuren.

Sinds de lancering van OneDrive is het mogelijk om op Android gemaakte foto"s direct te uploaden naar de cloud. Microsoft hoopt dat je de dienst gaat gebruiken als standaard locatie voor al je foto"s.

Sterke punten: OneDrive werkt naadloos samen met Windows-apparaten. Het is makkelijk bestanden te openen en bewerken in een ander programma van Microsoft. Omdat de cloudopslagdient nauw verbonden is met Office, is het een goede keuze voor iedereen die regelmatig met het kantoorsoftwarepakket van Microsoft werkt.

Zwakke punten: Wanneer niet al je apparaten van de Windows-familie zijn, is de aantrekkingskracht van OneDrive ineens een stuk minder. Er zijn wel apps beschikbaar, maar het is duidelijk dat OneDrive ontworpen is voor Windows. Om de opslagdienst te gebruiken moet je een Microsoft-account hebben, waarmee je ook toegang hebt tot Outlook, Xbox Live en andere diensten van de softwaregigant. Of je behoefte hebt aan al die extra"s is aan jou.

Een laatste opmerking; van alle cloudopslagdiensten stelt Microsoft de strengste eisen aan de bestanden die je uploadt. Je mag niks opslaan dat te maken heeft met elke vorm van naaktheid of dat aanzet, stimuleert of te maken heeft met pornografie. Om er maar een paar te noemen.

Conclusie: Als je een desktop-pc, tablet en smartphone met Windows hebt en je vanaf al je apparaten makkelijk bij je bestanden wilt kunnen, dan is OneDrive iets voor jou.

Dropbox

Dropbox is de topfavoriet in de wereld van cloudopslagdiensten omdat de service betrouwbaar is, makkelijk in gebruik en het installeren is een fluitje van een cent. Je bestanden leven in de cloud en je kunt er altijd bij vanaf Dropbox" website, desktop-applicaties voor de Mac, Windows en Linux of de iOS, Android, BlackBerry en Kindle Fire mobiele apps.

Je kunt elk soort bestand opslaan op Dropbox, door het te uploaden naar de website of met een app. De dienst synchroniseert automatisch en snel de data op al je apparaten. Je kunt dus altijd overal bij.

Er is geen limiet aan de bestandsgrootte. Het tempo waarmee je iets uploadt is uiteraard afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding. Tevens krijgt Dropbox veel lof over het eenvoudige ontwerp, en dat is volkomen terecht.

Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden om de 2GB opslagruimte die je krijgt bij aanmelding, uit te breiden. Zo levert het doorlopen van de eerste tutorial al 250MB extra op. Het automatisch uploaden van foto"s vanaf een mobiel apparaat is goed voor nog eens 3GB. En je krijgt 500MB per aangedragen vriend die van de cloudopslagdienst gebruik gaat maken.

Sterke punten: Dropbox" grootste kracht is dat het even goed werkt op zowel Windows als Mac en op zowel Android als iOS. De service is zo simpel en elegant ontworpen, dat iedereen ermee overweg kan. De applicaties werken naadloos samen met je besturingssysteem.

Zwakke punten: Het aantal functies om je bestanden te beheren is beperkt. Het is simpel en duidelijk, maar je kunt niet bepalen hoe jij je documenten wil weergeven. Je krijgt echter wel veel opties om ze te delen, wat het zeer beperkte design bijna goedmaakt.

Conclusie: Wanneer je veel verschillende apparaten gebruikt dan is Dropbox zeker iets voor jou.

Google Drive

Wat ooit begon als een handvol handige online tools onder de naam Google Docs, is uitgegroeid tot een compleet kantoorpakket met cloudopslag. Nu heet het Google Drive. Met deze service krijg je van alles een beetje, waaronder een tekstverwerker, een presentatiebouwer en een rekenbladprogramma, plus nog eens 5GB opslagruimte.

Wanneer je al een Google-account hebt, hoef je de dienst alleen nog maar te activeren via drive.google.com. Je krijgt dan 15GB opslagruimte. Deze moet je echter wel delen met andere diensten zoals je foto"s op Google+ en de bestanden in je Gmail. Je documenten zijn bereikbaar vanaf de Drive-website of via de desktop-app voor Mac en Windows. 

Drive is standaard te vinden in Chrome OS, het webgebaseerde besturingssysteem van Google. Dus als je een Chromebook of Chromebox hebt, is Google Drive je beste optie voor cloudopslag. Net als bij de andere diensten zijn ook hier apps beschikbaar voor Android en iOS om vanaf je telefoon je bestanden te raadplegen.

Omdat Google Drive beschikt over ingebouwde kantoorsoftware is het eenvoudig om je documenten, spreadsheets en presentaties aan te passen. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van een keur aan externe diensten, bijvoorbeeld om te faxen of documenten te ondertekenen.

Sterke punten: Het opzetten van Google Drive kost erg weinig moeite, zeker als je al een Google-account hebt. Als je daar bovenop ook nog eens Gmail gebruikt, kun je bijlagen vanuit je mail met een paar simpele klikken rechtstreeks naar Drive opslaan.

Zwakke punten: Hoewel je al je bestanden en foto"s kunt organiseren in Google Drive, kun je niet automatisch foto"s uploaden. Google zendt met zijn Auto Backup je foto"s direct naar je profiel op Google+. Ik zou het fijn vinden als Google een centrale plek creëert waar ik al mijn bestanden kan opslaan.

Conclusie: Drive is met name geschikt voor Google-fanaten of mensen die graag een paar extra kantoorsoftwareprogramma"s bij hun cloudopslag hebben.

Box

Iedereen kan zich gratis inschrijven voor een individueel account bij Box, maar gezien de nagenoeg eindeloze lijst van deel- en privacymogelijkheden is de service duidelijk ontworpen voor bedrijven en IT-gebruikers.

Naast de standaard opslagruimte, waar je zo ongeveer elk bestandsformaat kwijt kunt, stelt Box je in staat documenten te delen met collega"s, taken te verdelen, feedback achter te laten op iemands werk en je ontvangt een notificatie wanneer een bestand wordt aangepast.

Op de website van Box kun je een preview van je bestanden bekijken en zelfs simpele tekstdocumenten aanmaken. Net als de andere cloudopslagdiensten kun je een desktop-app downloaden om de gegevens tussen je harde schijf en de cloud te synchroniseren.

Wat Box anders maakt dan de rest is de hoeveelheid controle die je krijgt over je privacy. Je kunt aangeven wie (in je bedrijf) bepaalde mappen en bestanden mag zien en openen, net als wie ze kan aanpassen en uploaden. Het is zelfs mogelijk je documenten met een wachtwoord te beveiligen of een verloopdatum aan de gedeelde mappen te hangen.

Zakelijke gebruikers kunnen ook andere applicaties aan Box verbinden, zoals Salesforce en NetSuite, om makkelijk documenten in de cloud op te slaan. Zo zijn er ook plugins voor Microsoft Office en Adobe Lightroom.

Sterke punten: Voor zakelijke gebruikers is Box een geweldige keuze als het aankomt op samenwerken en het beheren van je bestanden.

Zwakke punten: Hoewel iedereen zich kan aanmelden voor Box, is de service toch voornamelijk gericht op het zakenleven. Vanwege de overweldigende hoeveelheid beschikbare functies kan het lastig zijn op de website te navigeren, zeker wanneer je alleen een paar bestanden en mappen wil beheren.

Conclusie: Een team van medewerkers dat samen aan een project werkt en grote ondernemingen die een veilige plek nodig hebben voor het delen van bestanden met iedereen in de organisatie zijn het beste gebaat bij Box.

Minder bekende mogelijkheden

Uiteraard zijn OneDrive, Dropbox, Google Drive en Box niet de enige opties voor cloudopslag. Ten eerste is daar Amazon Cloud Drive, waar je video"s en foto"s kunt opslaan die je maakt met je smartphone. Tevens is er een desktop-app om je bestanden te beheren.

De volgende is SugarSync, een alternatief dat erg op Dropbox lijkt met apps voor elk mobiel platform. Het addertje onder het gras is dat je na een proefperiode van negentig dagen, waarin je 5GB opslagruimte krijgt, 7,50 dollar per maand betaalt voor 60GB om de service te kunnen blijven gebruiken.

Copy, van IT-bedrijf Barracuda Networks, geeft je 15GB om mee te starten en laat je de kosten en gigabytes van meer ruimte delen met maximaal vier andere personen.

Dan is er tenslotte nog Space Monkey, dat een totaal andere visie op cloudopslag heeft. Voor 200 dollar koop je een harde schijf van 2TB (terabyte). Daarvan mag je de helft gebruiken om je bestanden op te slaan. Deze worden ook versleuteld en in partjes naar de schijven van andere gebruikers gestuurd. Daar wordt de andere helft van je schijf dus voor gebruikt, om data van de overige gebruikers op te slaan als back-up. Het eerste jaar is gratis, daarna betaal je 49 dollar per twaalf maanden voor de service.

Deze prijs is vergelijkbaar met de 1TB-optie van Google Drive. En veel goedkoper dan Dropbox, dat 50 dollar per maand vraagt voor slechts 500GB opslag.

boxclouddropboxgoogle drivenieuwsonedriveopslagstorage

De topics cloud & hosting worden gesponsord door

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!