Test

Dit is een popup

Nieuws

Digitale fotokaders getest

Natuurlijk zijn je kindjes beeldschoon, en je eega lijkt op die strandfoto echt tien jaar jonger dan ze eigenlijk is. Maar altijd dezelfde twee familiekiekjes op je bureau, dat gaat gauw vervelen. Een digitaal fotokader is de oplossing. Maar welk exemplaar kies je?

Vooreerst enkele vaststellingen. Eén: fotokaders zijn vandaag helemaal mee met HD. Alle testexemplaren hebben een resolutie van 800×600 pixels, wat op een 8-inchkader heldere, scherpe beelden oplevert.

Vaststelling twee: de poetsvrouw zal je vervloeken. Bijna alle fotokaders zijn pianozwart - ook gekend als vingerveegzwart.

[related_article id=”158262″]

Nummer drie: op één na presteren deze kaders bitter weinig zonder stopcontact in de buurt en kunnen ze dus niet naar hartenlust verplaatst worden. En wij die dachten dat feng shui iets van de jaren ’90 was.

Transcend Digitale Fotolijst 830www.transcend.nl
Transcend bezorgt ons een van de weinige exemplaren in deze test die niet in pianozwart is uitgevoerd. De 830 die ik in handen krijg komt in zwart of wit plastic met wat ik alleen als een schildpadmotief kan omschrijven. Het toestel heeft verder een intern geheugen van zo maar even 4 GB – lees: het ding is ook geschikt om filmpjes en muziek op te zetten.

Ik slaag erin het toestel zowel in portret- als in landschapsmodus te zetten, al blijkt dat laatste niet echt stabiel. In de kaartsleuven aan de achterkant kan je de meeste geheugendragers kwijt, al blijkt een computer wel nodig om foto’s op het interne geheugen te zetten.

De menu’s op het kader zelf zijn bijzonder leuk vormgegeven: je krijgt een virtuele huiskamer te zien waarin je snel en makkelijk de verschillende instellingen aanpast. Je bedient het met knoppen achteraan, of met de meegeleverde afstandsbediening. De kijkhoek van het toestel is vrij groot, en hoewel het scherm aardig blinkt, had ik daar weinig last van.

Prijs: 91 euro (september 2011)
PRO: Leuk en intuïtief menu; geen pianozwart.
CONTRA: Foto’s rechtstreeks op geheugen zetten lukt niet.

Philips SPF4308www.philips.be
Philips stuurt de SPF4308 het strijdperk in. Het ding heeft 512 MB om foto’s op te proppen en steunt op een minimalistische voet. Die doet zijn werk, want de SPF valt niet snel om. Je kan hem zowel in landschap- als portretmodus zetten en het beeld draait automatisch mee.

Het toestel is bovendien een van de weinige dat je aan de muur kan hangen, al wordt de bediening dan wel een beetje lastig. Dat kan namelijk alleen via de knopjes achteraan. Daarmee blader je door goed vormgegeven menu’s, waar je de helderheid van het beeld kan aanpassen en de snelheid en overgangen van de slideshow kan veranderen.

Achteraan zit een geheugenkaartslot voor vijf verschillende geheugenkaartjes. Wil je foto’s overzetten van je pc, dan moet dat via een nietmeegeleverde USB naar mini-USB. De kleuren zijn helder en het beeld is scherp. De kijkhoek is vrij groot, maar wordt iets donkerder naarmate je schuiner gaat. Leuk extraatje: je kan tekst op de foto’s toevoegen.

Prijs: 89,99 euro (september 2011)
PRO: Kader kan je op meerdere manieren plaatsen
CONTRA: Geen afstandsbediening

Agfaphoto aF5089PSwww.agfaphoto.com
Het nieuwste model van Agfaphoto is de AF5089PS. Dit toestel heeft een behoorlijk brede voet, waarmee je het kader in landschapmodus kan zetten. Foto’s kantelen moet je manueel en per foto doen. Zo moet je de slideshow even pauzeren en de instellingen induiken wanneer er een portretfoto opduikt die je staand wil zien.

Leuk is dat je het kader in slaapstand kan zetten – vandaar waarschijnlijk ook het ecolabel. Je kiest dus zelf hoe lang en hoe laat het kader foto’s toont. Je stelt het kader in met knoppen aan de zijkant en de achterkant van het toestel. Het is even zoeken hoe dat moet, want de vrij cryptische handleiding is niet echt een hulp.

Zoals bij de meeste kaders kan je instellen hoelang elke foto in de slideshow blijft staan en op welke manier de foto’s elkaar opvolgen. De beelden zijn helder, maar ik vind de kleuren een beetje flets, iets wat verholpen kan worden in de instellingen.

Dit kader ondersteunt alleen foto’s vanop een USB-stick of geheugenkaartje. Het lcd-schermpje met led-achterlicht is vanuit een zeer brede hoek te zien, maar ook enorm weerspiegelend, en dat stoort soms.

Prijs: 69,99 euro (september 2011)
PRO: Instelbare slaapstand
CONTRA: Kader knipt foto’s stevig bij

Braun DigiFrame 7030www.braun-phototechnik.de
De Braun DigiFrame 7030 is met zijn 7-inchscherm misschien de kleinste in deze test, maar beschikt wel over een 800×600 resolutie. Dat levert mooi scherpe foto’s op. De DigiFrame ondersteunt alleen jpg’s. Foto’s speel je af door ze op een SD-, SDHC- of MMC-kaartje te zetten, of via USB in het toestel te pluggen.

Je zet het kader recht met een ingebouwde zwarte plastic pin, die netjes inklapt als je het aan de muur wil hangen. Dat gebeurt allemaal wel in landschapsmodus, want in portretmodus valt ie onherroepelijk om. De DigiFrame heeft een van de lelijkste menu’s in deze test, maar dat wil ik Braun nog vergeven.

Waar ik wel over val is de onlogische bediening, namelijk via een afstandsbediening én de vijf knoppen op de achterkant. Je kan het menu bijvoorbeeld niet openen met de afstandsbediening.

Er is iets gek aan de hand met de kijkhoek van dit toestel. Sta je links van de DigiFrame, dan is de kijkhoek vrij groot. Kijk je schuin langs rechts, dan wordt het kader snel donker. Verder blinkt het scherm erg. Dat levert natuurlijk mooie foto’s op als je er recht voor staat, maar het stoort als je kijkt vanaf de zijlijn.

Prijs: 59 euro (september 2011)
PRO: Mooie, scherpe beelden
CONTRA: Onlogische bediening, kleine kijkhoek langs rechts

Salora DPF 8135www.salora.com
Salora levert de DPF 8135 af: een vrij standaard, glanzend zwarte kader met brede rand. Dit is de enige fotokader die op een heuse voet staat. Die dient om hem in portret of landschapsmodus te zetten, al is hij absoluut niet stabiel. Het kader kantelt foto’s in de richting waarin je het toestel draait.

De kijkhoek is vrij breed, maar de glans op het scherm stoort soms. Je kan het kader bedienen via mooie, maar minder handige oplichtende knoppen aan de rechterkant vooraan, of via de afstandsbediening. Leuk is dat je met een druk op de pijltjes je foto’s snel geroteerd hebt.

De interface van deze Salora is zowat de meest minimalistische aan deze kant van de jaren tachtig: de menu’s zijn sober wit op zwart. Je zet foto’s op het kader met een SD- of MMC-kaartje, of plugt het kader in je computer met de meegeleverde USB-kabel.

Naast foto’s kun je ook een kalender en een klokmodus aanzetten of filmpjes en muziek afspelen. Vooral leuk is de modus waarbij je muziek speelt op de achtergrond van een slideshow. Het geluid is redelijk voor zo’n klein toestel.

Prijs: 79,95 euro (september 2011)
PRO: Snel foto’s roteren met de afstandsbediening
CONTRA: Onstabiele voet

Lenco DPA-800www.lenco.eu
Lenco stuurt een toestel dat niet alleen als staand fotokader dient, maar ook als draagbaar fotoboek. Op zich is dat een leuk idee, maar de uitwerking is een beetje knullig. De DPA-800 is uitgevoerd in faux leder (lees: plastic), met een glad scherm, en komt met zijn eigen beschermhoesje.

Je kan het kader rechtop zetten in twee dragertjes. Die blijken stabieler dan ze eruitzien en laten je toe het toestel horizontaal of verticaal te zetten. Om het te bedienen moet je het kader wel vastnemen als een spelconsole, met knoppen aan de zijkant. Het vergt enige oefening, zeker omdat het menu niet altijd even duidelijk is.

Het helpt ook niet dat de Nederlandstalige menu’s niet geweldig goed vertaald werden. Voor één keer is de handleiding beter. Je kan helderheid en contrast aanpassen, maar ik raad het niet aan. Ik haalde de helderheid een beetje omhoog en kreeg prompt lelijke zwarte pixels in mijn beelden.

Omdat dit geldt als een fotoboek begint de slideshow niet vanzelf te spelen, maar moet je deze manueel aanzetten.

Prijs: 119 euro (september 2011)
PRO: Draagbaar, en bevat een batterij
CONTRA: Bediening vergt enige oefening

Keuze van de redactie:

Kodak EasyShare P850www.kodak.be
De Kodak EasyShare P850 blinkt even hard als rest in deze test, maar dat stoort dit keer niet bij de weergave. De kijkhoek is ook lekker breed. Je zet het kader recht met een soort designhouder. Leuk is dat je hem in landschapsmodus, maar ook in portretmodus kan gebruiken.

Hij zal automatisch foto’s kantelen als je hem in portretmodus zet, al blijft het menu wel waar het is. Aan de achterkant vind ik een kaartjeslezer, mini-USB- en USB-aansluiting. Minpuntje: er wordt geen USB-kabel meegeleverd om het ding aan je computer te hangen.

Opstarten is gemakkelijk. De eerste vraag die het kader me na het instellen van de tijd stelt is wanneer hij moet aanstaan. Het toestel beschikt over bewegingssensoren, waardoor hij alleen aanfloept als iemand (of de kat) voorbij wandelt. Je kan hem ook gewoon altijd aan laten staan of instellen wanneer het ding op stand-by verspringt.

De bediening van dit toestel, via remote of knoppen achter het scherm, is schitterend in al zijn eenvoud. Stop er een SD-kaartje in en het kader begint meteen te spelen. Je krijgt ook de vraag om de foto’s in één beweging op je kader te zetten. Het kader is voorzien van een klok en een kalendermodus, die beide lekker veel plaats laten voor de foto’s op de achtergrond.

Over het algemeen was ik best onder de indruk. Dit toestel focust zich volledig op zijn taak. Hier geen filmpjes, geen wekkers, maar gewoon foto’s, en dat apprecieer ik. De extra’s van dit kader blijven dan ook in de fotosfeer. Zo kan je bijvoorbeeld je foto’s in het fotokader zelf verbeteren.

Er zijn functies om kleuren aan te passen, rode ogen te verwijderen enzovoort. Het was even twijfelen tussen dit toestel en de exemplaren van Transcend en Agfaphoto. Kodak wint omdat het veruit het makkelijkst te bedienen is en gewoon zonder veel poespas zijn job doet.

Prijs: 99 euro (september 2011)
PRO: Schitterende bediening
CONTRA: Geen USB-kabel meegeleverd

Natuurlijk zijn je kindjes beeldschoon, en je eega lijkt op die strandfoto echt tien jaar jonger dan ze eigenlijk is. Maar altijd dezelfde twee familiekiekjes op je bureau, dat gaat gauw vervelen. Een digitaal fotokader is de oplossing. Maar welk exemplaar kies je?

Vooreerst enkele vaststellingen. Eén: fotokaders zijn vandaag helemaal mee met HD. Alle testexemplaren hebben een resolutie van 800×600 pixels, wat op een 8-inchkader heldere, scherpe beelden oplevert.

Vaststelling twee: de poetsvrouw zal je vervloeken. Bijna alle fotokaders zijn pianozwart - ook gekend als vingerveegzwart.

[related_article id=”158262″]

Nummer drie: op één na presteren deze kaders bitter weinig zonder stopcontact in de buurt en kunnen ze dus niet naar hartenlust verplaatst worden. En wij die dachten dat feng shui iets van de jaren ’90 was.

Transcend Digitale Fotolijst 830www.transcend.nl
Transcend bezorgt ons een van de weinige exemplaren in deze test die niet in pianozwart is uitgevoerd. De 830 die ik in handen krijg komt in zwart of wit plastic met wat ik alleen als een schildpadmotief kan omschrijven. Het toestel heeft verder een intern geheugen van zo maar even 4 GB – lees: het ding is ook geschikt om filmpjes en muziek op te zetten.

Ik slaag erin het toestel zowel in portret- als in landschapsmodus te zetten, al blijkt dat laatste niet echt stabiel. In de kaartsleuven aan de achterkant kan je de meeste geheugendragers kwijt, al blijkt een computer wel nodig om foto’s op het interne geheugen te zetten.

De menu’s op het kader zelf zijn bijzonder leuk vormgegeven: je krijgt een virtuele huiskamer te zien waarin je snel en makkelijk de verschillende instellingen aanpast. Je bedient het met knoppen achteraan, of met de meegeleverde afstandsbediening. De kijkhoek van het toestel is vrij groot, en hoewel het scherm aardig blinkt, had ik daar weinig last van.

Prijs: 91 euro (september 2011)
PRO: Leuk en intuïtief menu; geen pianozwart.
CONTRA: Foto’s rechtstreeks op geheugen zetten lukt niet.

Philips SPF4308www.philips.be
Philips stuurt de SPF4308 het strijdperk in. Het ding heeft 512 MB om foto’s op te proppen en steunt op een minimalistische voet. Die doet zijn werk, want de SPF valt niet snel om. Je kan hem zowel in landschap- als portretmodus zetten en het beeld draait automatisch mee.

Het toestel is bovendien een van de weinige dat je aan de muur kan hangen, al wordt de bediening dan wel een beetje lastig. Dat kan namelijk alleen via de knopjes achteraan. Daarmee blader je door goed vormgegeven menu’s, waar je de helderheid van het beeld kan aanpassen en de snelheid en overgangen van de slideshow kan veranderen.

Achteraan zit een geheugenkaartslot voor vijf verschillende geheugenkaartjes. Wil je foto’s overzetten van je pc, dan moet dat via een nietmeegeleverde USB naar mini-USB. De kleuren zijn helder en het beeld is scherp. De kijkhoek is vrij groot, maar wordt iets donkerder naarmate je schuiner gaat. Leuk extraatje: je kan tekst op de foto’s toevoegen.

Prijs: 89,99 euro (september 2011)
PRO: Kader kan je op meerdere manieren plaatsen
CONTRA: Geen afstandsbediening

Agfaphoto aF5089PSwww.agfaphoto.com
Het nieuwste model van Agfaphoto is de AF5089PS. Dit toestel heeft een behoorlijk brede voet, waarmee je het kader in landschapmodus kan zetten. Foto’s kantelen moet je manueel en per foto doen. Zo moet je de slideshow even pauzeren en de instellingen induiken wanneer er een portretfoto opduikt die je staand wil zien.

Leuk is dat je het kader in slaapstand kan zetten – vandaar waarschijnlijk ook het ecolabel. Je kiest dus zelf hoe lang en hoe laat het kader foto’s toont. Je stelt het kader in met knoppen aan de zijkant en de achterkant van het toestel. Het is even zoeken hoe dat moet, want de vrij cryptische handleiding is niet echt een hulp.

Zoals bij de meeste kaders kan je instellen hoelang elke foto in de slideshow blijft staan en op welke manier de foto’s elkaar opvolgen. De beelden zijn helder, maar ik vind de kleuren een beetje flets, iets wat verholpen kan worden in de instellingen.

Dit kader ondersteunt alleen foto’s vanop een USB-stick of geheugenkaartje. Het lcd-schermpje met led-achterlicht is vanuit een zeer brede hoek te zien, maar ook enorm weerspiegelend, en dat stoort soms.

Prijs: 69,99 euro (september 2011)
PRO: Instelbare slaapstand
CONTRA: Kader knipt foto’s stevig bij

Braun DigiFrame 7030www.braun-phototechnik.de
De Braun DigiFrame 7030 is met zijn 7-inchscherm misschien de kleinste in deze test, maar beschikt wel over een 800×600 resolutie. Dat levert mooi scherpe foto’s op. De DigiFrame ondersteunt alleen jpg’s. Foto’s speel je af door ze op een SD-, SDHC- of MMC-kaartje te zetten, of via USB in het toestel te pluggen.

Je zet het kader recht met een ingebouwde zwarte plastic pin, die netjes inklapt als je het aan de muur wil hangen. Dat gebeurt allemaal wel in landschapsmodus, want in portretmodus valt ie onherroepelijk om. De DigiFrame heeft een van de lelijkste menu’s in deze test, maar dat wil ik Braun nog vergeven.

Waar ik wel over val is de onlogische bediening, namelijk via een afstandsbediening én de vijf knoppen op de achterkant. Je kan het menu bijvoorbeeld niet openen met de afstandsbediening.

Er is iets gek aan de hand met de kijkhoek van dit toestel. Sta je links van de DigiFrame, dan is de kijkhoek vrij groot. Kijk je schuin langs rechts, dan wordt het kader snel donker. Verder blinkt het scherm erg. Dat levert natuurlijk mooie foto’s op als je er recht voor staat, maar het stoort als je kijkt vanaf de zijlijn.

Prijs: 59 euro (september 2011)
PRO: Mooie, scherpe beelden
CONTRA: Onlogische bediening, kleine kijkhoek langs rechts

Salora DPF 8135www.salora.com
Salora levert de DPF 8135 af: een vrij standaard, glanzend zwarte kader met brede rand. Dit is de enige fotokader die op een heuse voet staat. Die dient om hem in portret of landschapsmodus te zetten, al is hij absoluut niet stabiel. Het kader kantelt foto’s in de richting waarin je het toestel draait.

De kijkhoek is vrij breed, maar de glans op het scherm stoort soms. Je kan het kader bedienen via mooie, maar minder handige oplichtende knoppen aan de rechterkant vooraan, of via de afstandsbediening. Leuk is dat je met een druk op de pijltjes je foto’s snel geroteerd hebt.

De interface van deze Salora is zowat de meest minimalistische aan deze kant van de jaren tachtig: de menu’s zijn sober wit op zwart. Je zet foto’s op het kader met een SD- of MMC-kaartje, of plugt het kader in je computer met de meegeleverde USB-kabel.

Naast foto’s kun je ook een kalender en een klokmodus aanzetten of filmpjes en muziek afspelen. Vooral leuk is de modus waarbij je muziek speelt op de achtergrond van een slideshow. Het geluid is redelijk voor zo’n klein toestel.

Prijs: 79,95 euro (september 2011)
PRO: Snel foto’s roteren met de afstandsbediening
CONTRA: Onstabiele voet

Lenco DPA-800www.lenco.eu
Lenco stuurt een toestel dat niet alleen als staand fotokader dient, maar ook als draagbaar fotoboek. Op zich is dat een leuk idee, maar de uitwerking is een beetje knullig. De DPA-800 is uitgevoerd in faux leder (lees: plastic), met een glad scherm, en komt met zijn eigen beschermhoesje.

Je kan het kader rechtop zetten in twee dragertjes. Die blijken stabieler dan ze eruitzien en laten je toe het toestel horizontaal of verticaal te zetten. Om het te bedienen moet je het kader wel vastnemen als een spelconsole, met knoppen aan de zijkant. Het vergt enige oefening, zeker omdat het menu niet altijd even duidelijk is.

Het helpt ook niet dat de Nederlandstalige menu’s niet geweldig goed vertaald werden. Voor één keer is de handleiding beter. Je kan helderheid en contrast aanpassen, maar ik raad het niet aan. Ik haalde de helderheid een beetje omhoog en kreeg prompt lelijke zwarte pixels in mijn beelden.

Omdat dit geldt als een fotoboek begint de slideshow niet vanzelf te spelen, maar moet je deze manueel aanzetten.

Prijs: 119 euro (september 2011)
PRO: Draagbaar, en bevat een batterij
CONTRA: Bediening vergt enige oefening

Keuze van de redactie:

Kodak EasyShare P850www.kodak.be
De Kodak EasyShare P850 blinkt even hard als rest in deze test, maar dat stoort dit keer niet bij de weergave. De kijkhoek is ook lekker breed. Je zet het kader recht met een soort designhouder. Leuk is dat je hem in landschapsmodus, maar ook in portretmodus kan gebruiken.

Hij zal automatisch foto’s kantelen als je hem in portretmodus zet, al blijft het menu wel waar het is. Aan de achterkant vind ik een kaartjeslezer, mini-USB- en USB-aansluiting. Minpuntje: er wordt geen USB-kabel meegeleverd om het ding aan je computer te hangen.

Opstarten is gemakkelijk. De eerste vraag die het kader me na het instellen van de tijd stelt is wanneer hij moet aanstaan. Het toestel beschikt over bewegingssensoren, waardoor hij alleen aanfloept als iemand (of de kat) voorbij wandelt. Je kan hem ook gewoon altijd aan laten staan of instellen wanneer het ding op stand-by verspringt.

De bediening van dit toestel, via remote of knoppen achter het scherm, is schitterend in al zijn eenvoud. Stop er een SD-kaartje in en het kader begint meteen te spelen. Je krijgt ook de vraag om de foto’s in één beweging op je kader te zetten. Het kader is voorzien van een klok en een kalendermodus, die beide lekker veel plaats laten voor de foto’s op de achtergrond.

Over het algemeen was ik best onder de indruk. Dit toestel focust zich volledig op zijn taak. Hier geen filmpjes, geen wekkers, maar gewoon foto’s, en dat apprecieer ik. De extra’s van dit kader blijven dan ook in de fotosfeer. Zo kan je bijvoorbeeld je foto’s in het fotokader zelf verbeteren.

Er zijn functies om kleuren aan te passen, rode ogen te verwijderen enzovoort. Het was even twijfelen tussen dit toestel en de exemplaren van Transcend en Agfaphoto. Kodak wint omdat het veruit het makkelijkst te bedienen is en gewoon zonder veel poespas zijn job doet.

Prijs: 99 euro (september 2011)
PRO: Schitterende bediening
CONTRA: Geen USB-kabel meegeleverd

bureaufotofotografiefotokaderkaderreviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!