Test

Dit is een popup

Nieuws

Tien trends in IT

IT zonder hypes of trends is als een café zonder bier. Wij gingen op zoek naar dé tien IT-trends van dit moment en vroegen het aan mensen die het konden weten: uzelf.

Wat is volgens u anno 2011 dé trend in IT? Meer dan 400 IT-verantwoordelijken en beslissingsnemers, uit het onderzoek van het Belgian IT Report, gaven een antwoord op deze vraag. Op basis van hun input kwamen we tot de volgende top 10.

1. Cloudcomputing
Wolken zijn overal, ook in de IT-sector. Dat blijkt al uit de resem van aankondigingen van bedrijven (leveranciers) die ‘iets’ in de cloud aanbieden. En ook uit signalen bij andere klanten die ‘iets’ in de cloud gaan doen. Hoopgevend voor al die leveranciers die vol overtuiging achter de cloudvlag hollen, is dat ook hun klanten cloudcomputing dus als een belangrijke trend zien.

Een op de vier IT-verantwoordelijken uit dit onderzoek beschouwt cloudcomputing als belangrijkste IT-trend. Dat is niet niks. Nu de daden nog, want tegelijk is slechts een minderheid van de Belgische bedrijven (8 procent is al overgeschakeld naar de cloud en 6 procent plant dit binnen een jaar) er ook echt mee bezig.

Cloudcomputing is dus met ruime voorsprong dé IT-trend van dit moment. Ook al ziet iedereen wel iets anders in de wolken. Het principe is nochtans eenvoudig: uw computerkracht of software bevindt zich niet op een welbepaalde plaats, maar ergens anders: ‘in de cloud’.

Net zoals u ook niet kan zeggen waar uw stroom of water precies vandaan komt, zo maakt het ook niet uit waar de computersystemen of -toepassingen die u gebruikt zich bevinden. Wel ligt de klemtoon vaak anders. Voor de leveranciers van infrastructuur ligt die in het uitrollen van krachtige en steeds beschikbare computersystemen.

Voor sommigen is het eerder de volgende generatie van software die als dienst wordt aangeboden. Bij anderen, zoals bij Amazon.com, gaat het dan weer om een platform waarop klanten hun eigen diensten kunnen bouwen.

De wolken zijn ook van iedereen en niemand tegelijk. Een typische cloudomgeving wordt gedeeld door tal van andere bedrijven, die gebruikmaken van een zogenaamde public cloud, een omgeving waarin eenzelfde infrastructuur of toepassing wordt aangeboden aan veel klanten, over het internet. Of ze opteren voor hun eigen private cloud, die dan bijvoorbeeld door verschillende afdelingen of vestigingen binnen een (groot) bedrijf wordt gedeeld.

Meer en meer komt ook de hybride cloud aan de oppervlakte. Hierbij hebben bedrijven hun eigen cloud draaien. Maar wanneer ze voor een beperkte periode bijvoorbeeld nood hebben aan extra rekenkracht of opslagruimte, kunnen ze probleemloos overschakelen naar een publieke cloudomgeving, en dus ook terugschakelen.

2. De iPad
Zelden had de lancering van een toestel zo’n gigantische impact. En dat toch een beetje tegen de verwachtingen in. Toen Steve Jobs van Apple begin vorig jaar de iPad voorstelde, kon niemand de impact van dit toestel juist inschatten. Tabletcomputers bestonden immers al jaren en waren eigenlijk nooit een groot succes geweest.

Vandaag blijken tablets, en de iPad in het bijzonder, alomtegenwoordig. Niet alleen op de salontafel, maar ook op het bureau van menig (top)manager. Adviesbureau Deloitte verwacht dat bedrijven dit jaar zullen instaan voor een vierde van alle tablet-aankopen, een aandeel dat in 2012 nog verder zal toenemen.

De verliezer lijkt de netbook of minilaptop. Zo slonk de verkoop van de compacte netbooks behoorlijk door het succes van de tablet-pc en de iPad in het bijzonder.

Tablets hebben heel wat van de voordelen van smartphones (licht en compact) verenigd met die van notebooks (een groter scherm en bruikbaarder). Precies daarom zijn het geschikte toestellen voor mensen die veel reizen, onderweg zijn of vergaderen. Maar om lange teksten te typen, haal je toch beter een extern toetsenbord boven.

3. Virtualisatie
Virtualisatie is een IT-trend pur sang. Een trend die gedragen wordt vanuit het hart van de IT-afdeling. Echt sexy kan u virtualisatie niet noemen, zeker niet in vergelijking met trends als de iPad en Facebook. Maar efficiënt en relevant is het zeker. De term, die overigens in geen enkel Nederlands woordenboek opduikt, wijst op het concept waarbij een van de computers dienst doet als meerdere virtuele machines.

Het lijkt een beetje op tovenarij, maar intussen is virtualisatie wel een van de belangrijkste trends in de computerparken en datacenters. De technologie brengt immers meer flexibiliteit in een IT-infrastructuur. Eén machine wordt opgesplitst in verschillende, schijnbaar onafhankelijk werkende systemen.

Virtualisatie wordt dikwijls geassocieerd met servervirtualisatie, maar eigenlijk zijn er meer vormen van virtualisatie dan ons land regeringen telt: virtualisatie van servers, desktops, applicaties, opslag, netwerken enzovoort.

4. Mobiele apps
Dat de iPhone veruit de populairste smartphone is van het moment, komt niet alleen doordat het om een hip toestel gaat. De iPhone is vooral waardevol gebleken dankzij de achterliggende winkel met applicaties, de zogenaamde mobiele apps. Vandaag zijn er voor de iPhone meer dan 400.000 applicaties, kortweg apps, beschikbaar.

Waardoor dankzij het toestel een hele industrie aan app-ontwikkelaars is ontstaan. Overigens is slechts een minderheid van die snufjes puur zakelijk. De populairste app is bijvoorbeeld Koi Pond, een soort virtuele vijver vol koi-karpers. Knap gemaakt, dat wel, maar allesbehalve zakelijk.

Een groot deel van de apps bevindt zich in een soort van schemergebied tussen zakelijk en privé. Zo vormt de mobiele ondersteuning voor sociale netwerken zoals Facebook en Twitter een erg populaire app.

Overigens heeft Apple niet de enige succesvolle appstore, want ook die van Android, het besturingssysteem van Google, telt intussen al meer dan honderdduizend apps. Waardoor appstores de absolute revelatie vormen van de laatste twee à drie jaar.

5. Android
Waarmee we meteen bij Android zelf zijn aanbeland, dat in een paar jaar tijd is uitgegroeid tot het belangrijkste besturingssysteem op smartphones. Omdat Android heel goedkoop is, hebben veel smartphone-fabrikanten (HTC, Samsung…) de software omarmd.

Het besturingssysteem zou dit jaar bij smartphones, volgens onderzoeksbureau Gartner, een marktaandeel veroveren van 39 procent en volgend jaar zelfs verder klimmen naar 49 procent. Ook nagenoeg alle iPad-concurrenten draaien een versie van dit besturingssysteem. Met de nadruk op ‘een versie van’.

Want in tegenstelling tot iOS, waarvan in principe slechts één versie dominant is (al klopt dat ook weer niet helemaal), zijn er op dit moment minstens vijf Androidgeneraties op de markt, met hippe namen als Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread en Honeycomb.

6. Mobiel internet
Mobiel internet, draadloze netwerken en in het verlengde daarvan ook het mobiele werken, blijken binnen bedrijven (nog steeds) belangrijke trends. We werken meer thuis en onderweg dan vroeger. Bedrijven schakelen over naar een flexibele werkomgeving, met onder andere zogenaamde flexdesks.

De opmars van mobiele technologie wordt weerspiegeld in de cijfers in dit ICT-jaarboek. Draadloze technologie, of het nu om wifinetwerken gaat of om 3G, scoort goed, zowel in gebruik als in investeringsintenties. En ook mobiele e-mail blijft hoge toppen scheren, en dit zowel bij kleine als grote bedrijven. Een logische evolutie.

Vandaag is een kwart van de Facebookgebruikers mobiel, al zorgen zij wel voor de helft van alle Facebookupdates. Kortom, draadloos en mobiel zullen blijven.

7. Facebook en Twitter
Al worden ze vaak in één adem genoemd, Facebook en Twitter zijn natuurlijk totaal verschillend. Alleen al in het aantal leden. Met zowat 700 miljoen heeft Facebook vandaag evenveel geregistreerden als Europa inwoners telt. Die leden zijn ook vrij actief, vermits zowat de helft van hen dagelijks inlogt.

Benieuwd of het succes en de groei kunnen blijven duren. Berichten over een terugval in die groei worden door Facebook-opperhoofd Mark Zuckerberg afgewimpeld. Intussen heeft Google met Google+ voor het eerst ook een echt alternatief voor Facebook.

Facebook komt meer en meer terecht bij de groten der IT-aarde, zoals Apple, Google en Microsoft. Het innoveerde de voorbije maanden duchtig verder, met onder meer een speciale webmailtoepassing en videochat. Het is ook het enige IT-bedrijf dat het echt tot Hollywood heeft geschopt, met een Oscar-nominatie voor de film The Social Network.

Ironisch genoeg is de film goed voor 1,2 miljoen fans op Facebook, terwijl de prent toch niet bepaald flatterend is voor Zuckerberg. De populariteit van Facebook heeft trouwens ook enkele opmerkelijke nevenverschijnselen. Facebook wordt, zo bleek uit recent onderzoek van het gespecialiseerde Divorce Online, in een op de vijf echtscheidingszaken als oorzaak aangehaald.

Bij Twitter, de gratis dienst met berichten van 140 karakters en bijhorende volgers, gaat het er momenteel nog een stuk bescheidener aan toe. Al lijkt Twitter nog aardig wat groei in het verschiet te hebben. Zowel voor Facebook als voor Twitter is het de komende maanden kijken of er ook echt schot komt in hun beursplannen.

Facebook wordt intussen op 50 à 60 miljard dollar gewaardeerd, al stijgt dat bedrag zienderogen. Twitter wordt momenteel op 7 miljard dollar geschat, terwijl het ‘slechts’ 45 miljoen dollar omzet zou halen. Toestanden die menig waarnemer doen vermoeden dat we stilaan op een nieuwe internetzeepbel afstevenen. Maar laat dat de pret voorlopig niet bederven.

8. Software as a service
Software as a service (SaaS) is de hypefase intussen wel ontgroeid. Wat betekent dat meer en meer bedrijven het model omarmen of overwegen als een volwaardig onderdeel van hun IT-strategie. Maar echt ingeburgerd is het nog niet, tenzij voor specifieke toepassingen zoals loonadministratie, ook al associëren gebruikers het dan nog niet meteen met SaaS.

Software as a service is tegelijk ook een trend die is opgeslokt door cloudcomputing. SaaS wordt als het ware een van de wolken, en komt daardoor logischerwijs een beetje in de schaduw van het alomvattende cloudcomputing dat deze lijst aanvoert.

9. Green IT
Groene IT is een trend die op de terugweg is. Het aantal persberichten in onze mailbox met ‘green’ of ‘groen’ in het onderwerp daalt zienderogen. Maar zoals wel vaker met trends op hun retour worden ze daardoor net relevanter voor bedrijven. Uit bekommernis voor het milieu, maar toch eerst en vooral om te besparen op de energiefactuur.

Naast ‘green IT’ duikt steeds vaker een andere, bredere term op: corporate social responsiblity, kortweg CSR. Hier ligt de nadruk meer op de sociale verantwoordelijkheid van een bedrijf, en de transparantie die het aan de dag legt in cijfers, feiten en daden.

CSR wordt breed ingevuld en kwam onlangs met de perikelen rond BP en (recenter) Sony regelmatig ter sprake. Daarnaast komt green IT onder de brede paraplu van sustainability, of in het Nederlands ‘duurzaam ondernemen’. Hierbij wordt gestreefd naar een evenwicht tussen de financiële, sociale en milieubekommernissen, want te veel nadruk op het ene gaat vaak ten koste van de andere bedrijfsprioriteiten.

10. Videoconferencing
Videoconferenties hadden in menig bedrijf niet zo’n goede reputatie. Weinig gebruiksvriendelijk en een belabberde beeld- en klankkwaliteit. Kwaliteit was haalbaar, maar niet goedkoop. Wilde een management vijf à tien jaar geleden op een professionele manier videovergaderen, dan kostte dat soms evenveel als een privéjet, opperden cynici.

Maar het tij is intussen gekeerd. De technologie verbeterde en de prijzen daalden. De besparingen in de reisbudgetten maakten het weer interessant. Door videoconferenties is het mogelijk om meer te vergaderen met andere, internationale vestigingen. Ook door en met personeelsleden die voorheen bijna nooit op zakenreis gingen. En als er dan nog af en toe een vulkaan uitbarst in IJsland, komt videoconferencing plots wel erg hoog op de agenda.

Wat is volgens u anno 2011 dé trend in IT?

  1. Cloudcomputing (25%)
  2. iPad (13%)
  3. Virtualisatie (11%)
  4. iPhone & mobile apps (7%)
  5. Android (6%)
  6. Mobiel internet (6%)
  7. Facebook & Twitter (6%)
  8. Software as a service (4%)
  9. Green IT (3%)
  10. Videoconferencing (2%)

 

IT zonder hypes of trends is als een café zonder bier. Wij gingen op zoek naar dé tien IT-trends van dit moment en vroegen het aan mensen die het konden weten: uzelf.

Wat is volgens u anno 2011 dé trend in IT? Meer dan 400 IT-verantwoordelijken en beslissingsnemers, uit het onderzoek van het Belgian IT Report, gaven een antwoord op deze vraag. Op basis van hun input kwamen we tot de volgende top 10.

1. Cloudcomputing
Wolken zijn overal, ook in de IT-sector. Dat blijkt al uit de resem van aankondigingen van bedrijven (leveranciers) die ‘iets’ in de cloud aanbieden. En ook uit signalen bij andere klanten die ‘iets’ in de cloud gaan doen. Hoopgevend voor al die leveranciers die vol overtuiging achter de cloudvlag hollen, is dat ook hun klanten cloudcomputing dus als een belangrijke trend zien.

Een op de vier IT-verantwoordelijken uit dit onderzoek beschouwt cloudcomputing als belangrijkste IT-trend. Dat is niet niks. Nu de daden nog, want tegelijk is slechts een minderheid van de Belgische bedrijven (8 procent is al overgeschakeld naar de cloud en 6 procent plant dit binnen een jaar) er ook echt mee bezig.

Cloudcomputing is dus met ruime voorsprong dé IT-trend van dit moment. Ook al ziet iedereen wel iets anders in de wolken. Het principe is nochtans eenvoudig: uw computerkracht of software bevindt zich niet op een welbepaalde plaats, maar ergens anders: ‘in de cloud’.

Net zoals u ook niet kan zeggen waar uw stroom of water precies vandaan komt, zo maakt het ook niet uit waar de computersystemen of -toepassingen die u gebruikt zich bevinden. Wel ligt de klemtoon vaak anders. Voor de leveranciers van infrastructuur ligt die in het uitrollen van krachtige en steeds beschikbare computersystemen.

Voor sommigen is het eerder de volgende generatie van software die als dienst wordt aangeboden. Bij anderen, zoals bij Amazon.com, gaat het dan weer om een platform waarop klanten hun eigen diensten kunnen bouwen.

De wolken zijn ook van iedereen en niemand tegelijk. Een typische cloudomgeving wordt gedeeld door tal van andere bedrijven, die gebruikmaken van een zogenaamde public cloud, een omgeving waarin eenzelfde infrastructuur of toepassing wordt aangeboden aan veel klanten, over het internet. Of ze opteren voor hun eigen private cloud, die dan bijvoorbeeld door verschillende afdelingen of vestigingen binnen een (groot) bedrijf wordt gedeeld.

Meer en meer komt ook de hybride cloud aan de oppervlakte. Hierbij hebben bedrijven hun eigen cloud draaien. Maar wanneer ze voor een beperkte periode bijvoorbeeld nood hebben aan extra rekenkracht of opslagruimte, kunnen ze probleemloos overschakelen naar een publieke cloudomgeving, en dus ook terugschakelen.

2. De iPad
Zelden had de lancering van een toestel zo’n gigantische impact. En dat toch een beetje tegen de verwachtingen in. Toen Steve Jobs van Apple begin vorig jaar de iPad voorstelde, kon niemand de impact van dit toestel juist inschatten. Tabletcomputers bestonden immers al jaren en waren eigenlijk nooit een groot succes geweest.

Vandaag blijken tablets, en de iPad in het bijzonder, alomtegenwoordig. Niet alleen op de salontafel, maar ook op het bureau van menig (top)manager. Adviesbureau Deloitte verwacht dat bedrijven dit jaar zullen instaan voor een vierde van alle tablet-aankopen, een aandeel dat in 2012 nog verder zal toenemen.

De verliezer lijkt de netbook of minilaptop. Zo slonk de verkoop van de compacte netbooks behoorlijk door het succes van de tablet-pc en de iPad in het bijzonder.

Tablets hebben heel wat van de voordelen van smartphones (licht en compact) verenigd met die van notebooks (een groter scherm en bruikbaarder). Precies daarom zijn het geschikte toestellen voor mensen die veel reizen, onderweg zijn of vergaderen. Maar om lange teksten te typen, haal je toch beter een extern toetsenbord boven.

3. Virtualisatie
Virtualisatie is een IT-trend pur sang. Een trend die gedragen wordt vanuit het hart van de IT-afdeling. Echt sexy kan u virtualisatie niet noemen, zeker niet in vergelijking met trends als de iPad en Facebook. Maar efficiënt en relevant is het zeker. De term, die overigens in geen enkel Nederlands woordenboek opduikt, wijst op het concept waarbij een van de computers dienst doet als meerdere virtuele machines.

Het lijkt een beetje op tovenarij, maar intussen is virtualisatie wel een van de belangrijkste trends in de computerparken en datacenters. De technologie brengt immers meer flexibiliteit in een IT-infrastructuur. Eén machine wordt opgesplitst in verschillende, schijnbaar onafhankelijk werkende systemen.

Virtualisatie wordt dikwijls geassocieerd met servervirtualisatie, maar eigenlijk zijn er meer vormen van virtualisatie dan ons land regeringen telt: virtualisatie van servers, desktops, applicaties, opslag, netwerken enzovoort.

4. Mobiele apps
Dat de iPhone veruit de populairste smartphone is van het moment, komt niet alleen doordat het om een hip toestel gaat. De iPhone is vooral waardevol gebleken dankzij de achterliggende winkel met applicaties, de zogenaamde mobiele apps. Vandaag zijn er voor de iPhone meer dan 400.000 applicaties, kortweg apps, beschikbaar.

Waardoor dankzij het toestel een hele industrie aan app-ontwikkelaars is ontstaan. Overigens is slechts een minderheid van die snufjes puur zakelijk. De populairste app is bijvoorbeeld Koi Pond, een soort virtuele vijver vol koi-karpers. Knap gemaakt, dat wel, maar allesbehalve zakelijk.

Een groot deel van de apps bevindt zich in een soort van schemergebied tussen zakelijk en privé. Zo vormt de mobiele ondersteuning voor sociale netwerken zoals Facebook en Twitter een erg populaire app.

Overigens heeft Apple niet de enige succesvolle appstore, want ook die van Android, het besturingssysteem van Google, telt intussen al meer dan honderdduizend apps. Waardoor appstores de absolute revelatie vormen van de laatste twee à drie jaar.

5. Android
Waarmee we meteen bij Android zelf zijn aanbeland, dat in een paar jaar tijd is uitgegroeid tot het belangrijkste besturingssysteem op smartphones. Omdat Android heel goedkoop is, hebben veel smartphone-fabrikanten (HTC, Samsung…) de software omarmd.

Het besturingssysteem zou dit jaar bij smartphones, volgens onderzoeksbureau Gartner, een marktaandeel veroveren van 39 procent en volgend jaar zelfs verder klimmen naar 49 procent. Ook nagenoeg alle iPad-concurrenten draaien een versie van dit besturingssysteem. Met de nadruk op ‘een versie van’.

Want in tegenstelling tot iOS, waarvan in principe slechts één versie dominant is (al klopt dat ook weer niet helemaal), zijn er op dit moment minstens vijf Androidgeneraties op de markt, met hippe namen als Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread en Honeycomb.

6. Mobiel internet
Mobiel internet, draadloze netwerken en in het verlengde daarvan ook het mobiele werken, blijken binnen bedrijven (nog steeds) belangrijke trends. We werken meer thuis en onderweg dan vroeger. Bedrijven schakelen over naar een flexibele werkomgeving, met onder andere zogenaamde flexdesks.

De opmars van mobiele technologie wordt weerspiegeld in de cijfers in dit ICT-jaarboek. Draadloze technologie, of het nu om wifinetwerken gaat of om 3G, scoort goed, zowel in gebruik als in investeringsintenties. En ook mobiele e-mail blijft hoge toppen scheren, en dit zowel bij kleine als grote bedrijven. Een logische evolutie.

Vandaag is een kwart van de Facebookgebruikers mobiel, al zorgen zij wel voor de helft van alle Facebookupdates. Kortom, draadloos en mobiel zullen blijven.

7. Facebook en Twitter
Al worden ze vaak in één adem genoemd, Facebook en Twitter zijn natuurlijk totaal verschillend. Alleen al in het aantal leden. Met zowat 700 miljoen heeft Facebook vandaag evenveel geregistreerden als Europa inwoners telt. Die leden zijn ook vrij actief, vermits zowat de helft van hen dagelijks inlogt.

Benieuwd of het succes en de groei kunnen blijven duren. Berichten over een terugval in die groei worden door Facebook-opperhoofd Mark Zuckerberg afgewimpeld. Intussen heeft Google met Google+ voor het eerst ook een echt alternatief voor Facebook.

Facebook komt meer en meer terecht bij de groten der IT-aarde, zoals Apple, Google en Microsoft. Het innoveerde de voorbije maanden duchtig verder, met onder meer een speciale webmailtoepassing en videochat. Het is ook het enige IT-bedrijf dat het echt tot Hollywood heeft geschopt, met een Oscar-nominatie voor de film The Social Network.

Ironisch genoeg is de film goed voor 1,2 miljoen fans op Facebook, terwijl de prent toch niet bepaald flatterend is voor Zuckerberg. De populariteit van Facebook heeft trouwens ook enkele opmerkelijke nevenverschijnselen. Facebook wordt, zo bleek uit recent onderzoek van het gespecialiseerde Divorce Online, in een op de vijf echtscheidingszaken als oorzaak aangehaald.

Bij Twitter, de gratis dienst met berichten van 140 karakters en bijhorende volgers, gaat het er momenteel nog een stuk bescheidener aan toe. Al lijkt Twitter nog aardig wat groei in het verschiet te hebben. Zowel voor Facebook als voor Twitter is het de komende maanden kijken of er ook echt schot komt in hun beursplannen.

Facebook wordt intussen op 50 à 60 miljard dollar gewaardeerd, al stijgt dat bedrag zienderogen. Twitter wordt momenteel op 7 miljard dollar geschat, terwijl het ‘slechts’ 45 miljoen dollar omzet zou halen. Toestanden die menig waarnemer doen vermoeden dat we stilaan op een nieuwe internetzeepbel afstevenen. Maar laat dat de pret voorlopig niet bederven.

8. Software as a service
Software as a service (SaaS) is de hypefase intussen wel ontgroeid. Wat betekent dat meer en meer bedrijven het model omarmen of overwegen als een volwaardig onderdeel van hun IT-strategie. Maar echt ingeburgerd is het nog niet, tenzij voor specifieke toepassingen zoals loonadministratie, ook al associëren gebruikers het dan nog niet meteen met SaaS.

Software as a service is tegelijk ook een trend die is opgeslokt door cloudcomputing. SaaS wordt als het ware een van de wolken, en komt daardoor logischerwijs een beetje in de schaduw van het alomvattende cloudcomputing dat deze lijst aanvoert.

9. Green IT
Groene IT is een trend die op de terugweg is. Het aantal persberichten in onze mailbox met ‘green’ of ‘groen’ in het onderwerp daalt zienderogen. Maar zoals wel vaker met trends op hun retour worden ze daardoor net relevanter voor bedrijven. Uit bekommernis voor het milieu, maar toch eerst en vooral om te besparen op de energiefactuur.

Naast ‘green IT’ duikt steeds vaker een andere, bredere term op: corporate social responsiblity, kortweg CSR. Hier ligt de nadruk meer op de sociale verantwoordelijkheid van een bedrijf, en de transparantie die het aan de dag legt in cijfers, feiten en daden.

CSR wordt breed ingevuld en kwam onlangs met de perikelen rond BP en (recenter) Sony regelmatig ter sprake. Daarnaast komt green IT onder de brede paraplu van sustainability, of in het Nederlands ‘duurzaam ondernemen’. Hierbij wordt gestreefd naar een evenwicht tussen de financiële, sociale en milieubekommernissen, want te veel nadruk op het ene gaat vaak ten koste van de andere bedrijfsprioriteiten.

10. Videoconferencing
Videoconferenties hadden in menig bedrijf niet zo’n goede reputatie. Weinig gebruiksvriendelijk en een belabberde beeld- en klankkwaliteit. Kwaliteit was haalbaar, maar niet goedkoop. Wilde een management vijf à tien jaar geleden op een professionele manier videovergaderen, dan kostte dat soms evenveel als een privéjet, opperden cynici.

Maar het tij is intussen gekeerd. De technologie verbeterde en de prijzen daalden. De besparingen in de reisbudgetten maakten het weer interessant. Door videoconferenties is het mogelijk om meer te vergaderen met andere, internationale vestigingen. Ook door en met personeelsleden die voorheen bijna nooit op zakenreis gingen. En als er dan nog af en toe een vulkaan uitbarst in IJsland, komt videoconferencing plots wel erg hoog op de agenda.

Wat is volgens u anno 2011 dé trend in IT?

  1. Cloudcomputing (25%)
  2. iPad (13%)
  3. Virtualisatie (11%)
  4. iPhone & mobile apps (7%)
  5. Android (6%)
  6. Mobiel internet (6%)
  7. Facebook & Twitter (6%)
  8. Software as a service (4%)
  9. Green IT (3%)
  10. Videoconferencing (2%)

 

hypeitmobilitynieuwstrend

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!