Test

Dit is een popup

De ultieme vuistregels voor tweedehands koop en verkoop

Als je een smartphone, tablet of pc vervangt, kan je dat altijd tweedehands proberen. Ik leg je uit waar je moet op letten als je koopt of verkoopt.
Foto: Duncan Hull
Foto: Duncan Hull

Een smartphone, tablet of laptop heeft niet het eeuwige leven. Dat is jammer, maar evengoed begrijpelijk. Af en toe is vervanging nodig, of zelfs wenselijk. In tegenstelling tot wat je nu denkt, hoeft dat niet noodzakelijk altijd veel geld te kosten. Op de tweedehandsmarkt vind je immers ook de nodige hardware. Uiteraard moet je hierbij steeds goed uit je doppen kijken.

Voor het verkopen

facebookBovenal is het belangrijk dat je al je banden met het toestel in kwestie doorsnijdt. En dat gaat veel verder dan enkel je toestel resetten naar de fabrieksinstellingen: vele apps die je gebruikt, hebben je toestel namelijk geregistreerd en toegewezen aan jouw account. Ga daarom een aantal van je verbonden accounts af en verwijder deze ‘geautoriseerde’ apparaten.

Bij diensten van Apple bijvoorbeeld: je Mac, iPod, iPhone of iPad heeft verbinding met je account, inclusief kredietgegevens, omdat je het apparaat als vertrouwd hebt aangewezen. Ook Google werkt op deze manier voor je tablets en smartphones (en chromebooks als je die mocht hebben).

Randapparatuur

Vervolgens moet je er altijd voor zorgen dat je alle randapparatuur uit je toestel verwijderd hebt. Denk hierbij aan simkaarten, SD-kaartjes,… Indien je toch vergeet om bijvoorbeeld je simkaart uit je telefoon of tablet te halen, blokkeer deze dan zo snel mogelijk. Jij krijgt tenslotte de rekening gepresenteerd. Ben je je (micro)SD-kaart er vergeten uit te halen? Dan kan je helaas niets anders doen dan hopen dat er geen gênante beelden of filmpjes meer op stonden.

Smartphones en tablets: leegmaken

Vooraleer je je toestel terugzet naar de fabrieksinstellingen, is het belangrijk dat je het toestel encrypteert. Wanneer je reset zijn namelijk enkele gegevens nog steeds terug te halen. Dit heeft te maken met de manier waarop flashgeheugen, in het geval van smartphones en tablets is dit vaak eMMC, omgaan met het overschrijven van gegevens. Bij dit soort geheugen zijn gegevens namelijk pas echt weg wanneer ze opnieuw overschreven zijn met nieuwe gegevens.

slot encryptie

Een voorbeeld: het geheugen van je telefoon zit vol en je wilt wat ruimte vrijmaken. Wanneer je dan enkele foto’s of video’s verwijdert, worden die gegevens niet echt weggegooid. In het geheugen krijgt die geheugencel het label ‘leeg’. De gegevens worden pas echt verwijderd wanneer er andere foto’s of filmpjes overheen worden geschreven. Dit komt omdat flashgeheugen maar een beperkt aantal keer overschreven kan worden, waardoor je toestel zo efficiënt mogelijk moet omgaan met zijn cellen.

Encryptie

Als je denkt dat je dus iets verwijderd hebt, is dat lang niet altijd het geval. Elke schavuit met de juiste software kan je data zo weer tevoorschijn halen. Om dit te voorkomen, moet je je Android encrypteren. Dit doe je door in de encryptieinstellingen naar Beveiliging te gaan en daar te kiezen voor Telefoon versleutelen, onder het kopje encryptie.

In het beste geval doe je dit meteen zodra je je smartphone of tablet voor de eerste keer opstart, maar de realiteit is
dat je toestel al van goede komaf moet zijn om niet trager aan te gaan voelen. Een geëncrypteerd toestel is doorgaans een trager toestel. De topmodellen zullen dit echter zonder probleem kunnen dragen. Na deze stap kan je met een gerust gemoed de fabrieksinstellingen herstellen en het toestel doorverkopen.

Mensen die hun iPhone of iPad willen doorverkopen, hebben meer geluk: encryptie is bij apple standaard ingeschakeld, terwijl er een aparte processor aanwezig is die de encryptie en decryptie van gegevens verzorgd. Dat wil zeggen dat de encryptie je toestel niet trager zal maken en dat je gegevens bovendien altijd vergrendeld zijn.

Smartphones en tablets: geld verdienen

Als je je toestel verkoopt om een nieuw te kunnen kopen, komt een extra centje altijd van pas. Als je toestel nog een recent model betreft en het nog werkt, zal je doorgaans wel een mooie cent kunnen vangen. Is je toestel echter stuk, dan liggen de kaarten anders.

Winkels

Een kapotte smartphone interesseert niemand, je bent er zelf immers ook niets meer mee. De markt van vraag en aanbod biedt voordelen voor zij die een sterke positie bekleden en niet per se moeten verkopen. Wie een kapot toestel heeft, heeft geen enkele keuze dan te verkopen: een erg zwakke positie die je maar zeer weinig zal opleveren.

kapot

Gelukkig zijn er vele winkels die nog wel geld veil hebben voor je oude telefoon. Zowel wanneer hij stuk is, als wanneer hij nog in prima conditie verkeert. De waarheid geldt wel nog steeds: hoe beter de staat ervan, hoe meer hij zal opbrengen. Zowat elke elektronicawinkel waar je smartphones kan kopen, zal je een bod doen om je oude model over te nemen.

Tweedehandssites

Dit is de zekerste (en veiligste) optie, maar het zal minder opleveren dan wanneer je gokt op een website als 2dehands.be of Marktplaats.nl. Daar bepaal je immers zelf de prijs. Maak je echter geen illusies: als veel mensen hetzelfde toestel aanbieden, zal je niet van het jouwe verlost geraken als je prijs merkbaar hoger ligt dan die van iemand anders.

Wil je controleren hoeveel je toestel nog waard is voor je naar de winkel trekt, of wil je voor jezelf een indicatie hoeveel je kan vragen op tweedehandssites, dan kan je altijd eens kijken op websites als www.verkoopjegsm.be, al staan daar lang niet alle merken op. Kijk eens rond op Google en gebruik zoektermen als ‘smartphone waarde’, ‘gsm verkopen’ of ‘gsm overnemen’.

Apple Trade-In

apple trade in

Natuurlijk is er nog een andere optie, al zal lang niet iedereen daarvoor te vinden zijn. Apple heeft sinds kort een ‘Trade-In’ programma lopen, waarbij je je huidige smartphone kan inwisselen voor een nieuwe iPhone, tegen een sterk verminderde prijs. Het is eigenlijk een soort abonnementsformule.

Hoe meer je vorige smartphone waard was – en oude iPhones zijn voor Apple vanzelfsprekend meer waard – hoe lager je abonnementskost zal liggen. Je betaalt dan een bedrag per maand, of je krijgt in één klap een korting op je nieuwe toestel. Op deze manier tracht Apple zijn huidige klanten sneller naar de winkel te lokken voor een nieuw model. De gebruikers die hiervoor te vinden zijn, kunnen er maar hun zaak mee doen.

Een computer verkopen

Een pc verkopen is lastiger dan een smartphone of tablet van de hand te doen. Dat komt langs de ene kant omdat een computer moeilijker te beveiligen is, maar langs de andere kant gewoon omdat er veel meer werk aan is. Daarom is het altijd een goed idee om je even te bedenken of je geen nut meer hebt voor een oud toestel.

chrome os
Een oude laptop tover je in een handomdraai om tot een Chromebook

Een oude pc is niet per se afgeschreven, hoe zwak hij ook presteert naar hedendaagse standaarden. Misschien ben je al gebaad bij het vervangen van je HDD door een SSD? Of misschien ben je geholpen met wat extra RAM-geheugen? In onderstaande lijst vind je een reeks ideetjes die je inspiratie kunnen geven om je oude toestel weer nieuw leven in te blazen.

Lees verder:

Kuisploeg

Wil je toch echt liever van het ding af, begin dan met je toestel onder handen te nemen. Een computer gebruik je jarenlang in verschillende omstandigheden en tussendoor staat het ding ergens – letterlijk – stof te vergaren. Doe
jezelf en je koper een plezier en ga je toestel grondig te lijf voor je het ergens of aan iemand aanbiedt.

schoonmaakEen grondige ontstoffing zorgt er immers voor dat je computer ook weer wat sneller – en stiller – werkt. Bovendien kom jij over als iemand die goed zorgt voor zijn toestellen, wat het vertrouwen van de koper in jouw geloofwaardigheid enkel vooruithelpt.

Hierbij mag je geen schrik hebben om de binnenkant van een laptop of desktop te lijf te gaan met een stofzuiger en enkele borsteltjes. Gewoon het stof er eens uitblazen zal helaas verre van volstaan. Ook je toetsenbord moet je even een grondige beurt geven. Ook dit kan weer met de stofzuiger, maar hiervoor bestaan ook enkele gespecialiseerde borsteltjes. Laat je innerlijke Nancy even helemaal losgaan.

Softwareschoonmaak

Eens je de hardware hebt opgeschoond, is het de beurt aan de software. Net als bij smartphones en tablets is het belangrijk om er zeker van te zijn dat al je persoonlijke gegevens van het toestel verwijderd zijn.

Ook hier moet je oppassen met een SSD aangezien dit, net als bij smartphones, niet zomaar gewist wordt. Cellen worden in eerste instantie gemarkeerd als zijnde ‘leeg’, om de cellen wat te sparen. Elke hacker met een klein beetje kennis en de juiste programma’s zal nog meer dan genoeg geheimpjes kunnen bovenhalen om je serieus in verlegenheid te brengen.

Windows-tool

Een tooltje kan je hier bij helpedeleten, al heeft Windows daar tegenwoordig zelf al een oplossing voor bedacht. Wanneer je
je computer wilt resetten, kan je zo bijvoorbeeld kiezen voor een grondige opschoning. Deze functie heeft Microsoft ingebouwd om het SSD-probleem tegen te gaan en mensen toch in staat te stellen om op een veilige manier een computer door te verkopen of weg te schenken.

Om hiervan gebruik te maken, ga je via Instellingen naar Bijwerken en Beveiliging, kies je voor Systeemherstel en klik je daarna op Aan de slag. Kies vervolgens Alles verwijderen en daarna voor Bestanden verwijderen en het station opschonen. Deze optie is grondig, maar schrik niet als het enkele uren in beslag neemt. In geval van een Mac is de belangrijkste regel ook hier weer om je toestel te ‘de-authoriseren’ bij de belangrijkste diensten, zoals je iTunes-account.

Gouden regels van het kopen

Kijk het toestel dat je koopt altijd goed na, of het wel in goede staat verkeert, is er zichtbare schade? Probeer het ook steeds even uit. “De batterij is plat,” is altijd een onaanvaardbaar excuus. Laat je zeker niet doen en volhard. Het zou niet de eerste keer zijn dat een onoplettende koper een toestel mee naar huis neemt waar iets aan schort, of het nu gaat om een defecte microSD-poort, om een kapotte wifi-ontvanger of om een mobiele antenne die niet werkt.

Wees kritisch

cat in bagProbeer ook steeds de camera even uit: die zal je meteen aantonen of het scherm en andere componenten nog naar behoren hun taak vervullen. En zeg nu zelf, wie is er iets met een smartphone die geen verbinding kan maken? Gelukkig zie je bij de meeste toestellen heel snel of ze al dan niet nog werken, maar bij bijvoorbeeld laptops of desktops is dat minder evident. Eigenlijk zou je dat toestel moeten openschoven om de binnenkant ook even te inspecteren.

Hou er ten slotte ook steeds rekening mee dat je krijgt waar je voor betaalt. Als je een erg mooie aanbieding tegenkomt, met bijvoorbeeld een belachelijk laag prijskaartje, wees dan op je hoede. Kijk je op een tweedehandssites, controleer dan altijd wat de motivatie van de verkoper is. Wil hij gewoon een recenter toestel aanschaffen? Schort er iets aan? Is hij er zelf wel tevreden van?

Refurbished

Wanneer we het hebben over een ‘refurbished’ toestel, heeft dat niets te maken met de pluizige robotjes die populair waren in de jaren ’90. Neen, refurbished wil zeggen dat een oud toestel ergens werd binnengebracht en vervolgens werd hersteld naar ‘nieuwstaat’. Dit betekent letterlijk dat het toestel zodanig onder handen werd genomen, dat het ‘als nieuw’ zou moeten zijn. Zou, want hier moet je af en toe mee oppassen.

reparatie

Websites als Groupon bieden regelmatig refurbished toestellen aan, zoals iPhones, maar die zijn soms van bedenkelijke kwaliteit. Wil je je hier toch aan wagen, probeer dan in de mate van het mogelijke een kwaliteitscontrole uit te voeren. Probeer na te gaan waar het toestel vandaan komt, welke firma met het toestel aan de slag ging, en draai dat eens door Google. Let op: lijkt de prijs toch te mooi om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook het geval. Mijn gok is dan dat de herstellingswerken snel zijn afgehaspeld. Vergelijk de prijs daarom steeds op enkele vergelijkbare websites. Ook hier kan Google je bij helpen.

Foto: Duncan Hull
Foto: Duncan Hull

Een smartphone, tablet of laptop heeft niet het eeuwige leven. Dat is jammer, maar evengoed begrijpelijk. Af en toe is vervanging nodig, of zelfs wenselijk. In tegenstelling tot wat je nu denkt, hoeft dat niet noodzakelijk altijd veel geld te kosten. Op de tweedehandsmarkt vind je immers ook de nodige hardware. Uiteraard moet je hierbij steeds goed uit je doppen kijken.

Voor het verkopen

facebookBovenal is het belangrijk dat je al je banden met het toestel in kwestie doorsnijdt. En dat gaat veel verder dan enkel je toestel resetten naar de fabrieksinstellingen: vele apps die je gebruikt, hebben je toestel namelijk geregistreerd en toegewezen aan jouw account. Ga daarom een aantal van je verbonden accounts af en verwijder deze ‘geautoriseerde’ apparaten.

Bij diensten van Apple bijvoorbeeld: je Mac, iPod, iPhone of iPad heeft verbinding met je account, inclusief kredietgegevens, omdat je het apparaat als vertrouwd hebt aangewezen. Ook Google werkt op deze manier voor je tablets en smartphones (en chromebooks als je die mocht hebben).

Randapparatuur

Vervolgens moet je er altijd voor zorgen dat je alle randapparatuur uit je toestel verwijderd hebt. Denk hierbij aan simkaarten, SD-kaartjes,… Indien je toch vergeet om bijvoorbeeld je simkaart uit je telefoon of tablet te halen, blokkeer deze dan zo snel mogelijk. Jij krijgt tenslotte de rekening gepresenteerd. Ben je je (micro)SD-kaart er vergeten uit te halen? Dan kan je helaas niets anders doen dan hopen dat er geen gênante beelden of filmpjes meer op stonden.

Smartphones en tablets: leegmaken

Vooraleer je je toestel terugzet naar de fabrieksinstellingen, is het belangrijk dat je het toestel encrypteert. Wanneer je reset zijn namelijk enkele gegevens nog steeds terug te halen. Dit heeft te maken met de manier waarop flashgeheugen, in het geval van smartphones en tablets is dit vaak eMMC, omgaan met het overschrijven van gegevens. Bij dit soort geheugen zijn gegevens namelijk pas echt weg wanneer ze opnieuw overschreven zijn met nieuwe gegevens.

slot encryptie

Een voorbeeld: het geheugen van je telefoon zit vol en je wilt wat ruimte vrijmaken. Wanneer je dan enkele foto’s of video’s verwijdert, worden die gegevens niet echt weggegooid. In het geheugen krijgt die geheugencel het label ‘leeg’. De gegevens worden pas echt verwijderd wanneer er andere foto’s of filmpjes overheen worden geschreven. Dit komt omdat flashgeheugen maar een beperkt aantal keer overschreven kan worden, waardoor je toestel zo efficiënt mogelijk moet omgaan met zijn cellen.

Encryptie

Als je denkt dat je dus iets verwijderd hebt, is dat lang niet altijd het geval. Elke schavuit met de juiste software kan je data zo weer tevoorschijn halen. Om dit te voorkomen, moet je je Android encrypteren. Dit doe je door in de encryptieinstellingen naar Beveiliging te gaan en daar te kiezen voor Telefoon versleutelen, onder het kopje encryptie.

In het beste geval doe je dit meteen zodra je je smartphone of tablet voor de eerste keer opstart, maar de realiteit is
dat je toestel al van goede komaf moet zijn om niet trager aan te gaan voelen. Een geëncrypteerd toestel is doorgaans een trager toestel. De topmodellen zullen dit echter zonder probleem kunnen dragen. Na deze stap kan je met een gerust gemoed de fabrieksinstellingen herstellen en het toestel doorverkopen.

Mensen die hun iPhone of iPad willen doorverkopen, hebben meer geluk: encryptie is bij apple standaard ingeschakeld, terwijl er een aparte processor aanwezig is die de encryptie en decryptie van gegevens verzorgd. Dat wil zeggen dat de encryptie je toestel niet trager zal maken en dat je gegevens bovendien altijd vergrendeld zijn.

Smartphones en tablets: geld verdienen

Als je je toestel verkoopt om een nieuw te kunnen kopen, komt een extra centje altijd van pas. Als je toestel nog een recent model betreft en het nog werkt, zal je doorgaans wel een mooie cent kunnen vangen. Is je toestel echter stuk, dan liggen de kaarten anders.

Winkels

Een kapotte smartphone interesseert niemand, je bent er zelf immers ook niets meer mee. De markt van vraag en aanbod biedt voordelen voor zij die een sterke positie bekleden en niet per se moeten verkopen. Wie een kapot toestel heeft, heeft geen enkele keuze dan te verkopen: een erg zwakke positie die je maar zeer weinig zal opleveren.

kapot

Gelukkig zijn er vele winkels die nog wel geld veil hebben voor je oude telefoon. Zowel wanneer hij stuk is, als wanneer hij nog in prima conditie verkeert. De waarheid geldt wel nog steeds: hoe beter de staat ervan, hoe meer hij zal opbrengen. Zowat elke elektronicawinkel waar je smartphones kan kopen, zal je een bod doen om je oude model over te nemen.

Tweedehandssites

Dit is de zekerste (en veiligste) optie, maar het zal minder opleveren dan wanneer je gokt op een website als 2dehands.be of Marktplaats.nl. Daar bepaal je immers zelf de prijs. Maak je echter geen illusies: als veel mensen hetzelfde toestel aanbieden, zal je niet van het jouwe verlost geraken als je prijs merkbaar hoger ligt dan die van iemand anders.

Wil je controleren hoeveel je toestel nog waard is voor je naar de winkel trekt, of wil je voor jezelf een indicatie hoeveel je kan vragen op tweedehandssites, dan kan je altijd eens kijken op websites als www.verkoopjegsm.be, al staan daar lang niet alle merken op. Kijk eens rond op Google en gebruik zoektermen als ‘smartphone waarde’, ‘gsm verkopen’ of ‘gsm overnemen’.

Apple Trade-In

apple trade in

Natuurlijk is er nog een andere optie, al zal lang niet iedereen daarvoor te vinden zijn. Apple heeft sinds kort een ‘Trade-In’ programma lopen, waarbij je je huidige smartphone kan inwisselen voor een nieuwe iPhone, tegen een sterk verminderde prijs. Het is eigenlijk een soort abonnementsformule.

Hoe meer je vorige smartphone waard was – en oude iPhones zijn voor Apple vanzelfsprekend meer waard – hoe lager je abonnementskost zal liggen. Je betaalt dan een bedrag per maand, of je krijgt in één klap een korting op je nieuwe toestel. Op deze manier tracht Apple zijn huidige klanten sneller naar de winkel te lokken voor een nieuw model. De gebruikers die hiervoor te vinden zijn, kunnen er maar hun zaak mee doen.

Een computer verkopen

Een pc verkopen is lastiger dan een smartphone of tablet van de hand te doen. Dat komt langs de ene kant omdat een computer moeilijker te beveiligen is, maar langs de andere kant gewoon omdat er veel meer werk aan is. Daarom is het altijd een goed idee om je even te bedenken of je geen nut meer hebt voor een oud toestel.

chrome os
Een oude laptop tover je in een handomdraai om tot een Chromebook

Een oude pc is niet per se afgeschreven, hoe zwak hij ook presteert naar hedendaagse standaarden. Misschien ben je al gebaad bij het vervangen van je HDD door een SSD? Of misschien ben je geholpen met wat extra RAM-geheugen? In onderstaande lijst vind je een reeks ideetjes die je inspiratie kunnen geven om je oude toestel weer nieuw leven in te blazen.

Lees verder:

Kuisploeg

Wil je toch echt liever van het ding af, begin dan met je toestel onder handen te nemen. Een computer gebruik je jarenlang in verschillende omstandigheden en tussendoor staat het ding ergens – letterlijk – stof te vergaren. Doe
jezelf en je koper een plezier en ga je toestel grondig te lijf voor je het ergens of aan iemand aanbiedt.

schoonmaakEen grondige ontstoffing zorgt er immers voor dat je computer ook weer wat sneller – en stiller – werkt. Bovendien kom jij over als iemand die goed zorgt voor zijn toestellen, wat het vertrouwen van de koper in jouw geloofwaardigheid enkel vooruithelpt.

Hierbij mag je geen schrik hebben om de binnenkant van een laptop of desktop te lijf te gaan met een stofzuiger en enkele borsteltjes. Gewoon het stof er eens uitblazen zal helaas verre van volstaan. Ook je toetsenbord moet je even een grondige beurt geven. Ook dit kan weer met de stofzuiger, maar hiervoor bestaan ook enkele gespecialiseerde borsteltjes. Laat je innerlijke Nancy even helemaal losgaan.

Softwareschoonmaak

Eens je de hardware hebt opgeschoond, is het de beurt aan de software. Net als bij smartphones en tablets is het belangrijk om er zeker van te zijn dat al je persoonlijke gegevens van het toestel verwijderd zijn.

Ook hier moet je oppassen met een SSD aangezien dit, net als bij smartphones, niet zomaar gewist wordt. Cellen worden in eerste instantie gemarkeerd als zijnde ‘leeg’, om de cellen wat te sparen. Elke hacker met een klein beetje kennis en de juiste programma’s zal nog meer dan genoeg geheimpjes kunnen bovenhalen om je serieus in verlegenheid te brengen.

Windows-tool

Een tooltje kan je hier bij helpedeleten, al heeft Windows daar tegenwoordig zelf al een oplossing voor bedacht. Wanneer je
je computer wilt resetten, kan je zo bijvoorbeeld kiezen voor een grondige opschoning. Deze functie heeft Microsoft ingebouwd om het SSD-probleem tegen te gaan en mensen toch in staat te stellen om op een veilige manier een computer door te verkopen of weg te schenken.

Om hiervan gebruik te maken, ga je via Instellingen naar Bijwerken en Beveiliging, kies je voor Systeemherstel en klik je daarna op Aan de slag. Kies vervolgens Alles verwijderen en daarna voor Bestanden verwijderen en het station opschonen. Deze optie is grondig, maar schrik niet als het enkele uren in beslag neemt. In geval van een Mac is de belangrijkste regel ook hier weer om je toestel te ‘de-authoriseren’ bij de belangrijkste diensten, zoals je iTunes-account.

Gouden regels van het kopen

Kijk het toestel dat je koopt altijd goed na, of het wel in goede staat verkeert, is er zichtbare schade? Probeer het ook steeds even uit. “De batterij is plat,” is altijd een onaanvaardbaar excuus. Laat je zeker niet doen en volhard. Het zou niet de eerste keer zijn dat een onoplettende koper een toestel mee naar huis neemt waar iets aan schort, of het nu gaat om een defecte microSD-poort, om een kapotte wifi-ontvanger of om een mobiele antenne die niet werkt.

Wees kritisch

cat in bagProbeer ook steeds de camera even uit: die zal je meteen aantonen of het scherm en andere componenten nog naar behoren hun taak vervullen. En zeg nu zelf, wie is er iets met een smartphone die geen verbinding kan maken? Gelukkig zie je bij de meeste toestellen heel snel of ze al dan niet nog werken, maar bij bijvoorbeeld laptops of desktops is dat minder evident. Eigenlijk zou je dat toestel moeten openschoven om de binnenkant ook even te inspecteren.

Hou er ten slotte ook steeds rekening mee dat je krijgt waar je voor betaalt. Als je een erg mooie aanbieding tegenkomt, met bijvoorbeeld een belachelijk laag prijskaartje, wees dan op je hoede. Kijk je op een tweedehandssites, controleer dan altijd wat de motivatie van de verkoper is. Wil hij gewoon een recenter toestel aanschaffen? Schort er iets aan? Is hij er zelf wel tevreden van?

Refurbished

Wanneer we het hebben over een ‘refurbished’ toestel, heeft dat niets te maken met de pluizige robotjes die populair waren in de jaren ’90. Neen, refurbished wil zeggen dat een oud toestel ergens werd binnengebracht en vervolgens werd hersteld naar ‘nieuwstaat’. Dit betekent letterlijk dat het toestel zodanig onder handen werd genomen, dat het ‘als nieuw’ zou moeten zijn. Zou, want hier moet je af en toe mee oppassen.

reparatie

Websites als Groupon bieden regelmatig refurbished toestellen aan, zoals iPhones, maar die zijn soms van bedenkelijke kwaliteit. Wil je je hier toch aan wagen, probeer dan in de mate van het mogelijke een kwaliteitscontrole uit te voeren. Probeer na te gaan waar het toestel vandaan komt, welke firma met het toestel aan de slag ging, en draai dat eens door Google. Let op: lijkt de prijs toch te mooi om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook het geval. Mijn gok is dan dat de herstellingswerken snel zijn afgehaspeld. Vergelijk de prijs daarom steeds op enkele vergelijkbare websites. Ook hier kan Google je bij helpen.

chromebookdesktopgidshardwarekoopmobielpcsmartphonetipstweedehandsverkoop

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!