Lezerstest: Epson EcoTank ET-4500
Zelf waren we aangenaam verrast door de Epson EcoTank ET-4500, met als enige minpunten de heel kleine papierlade en de afdrukkwaliteit die iets beter zou mogen zijn. Uiteraard is onze mening niet heilig, daarom laten we het woord ook graag aan drie testers die met de printer aan de slag konden. Wat vonden zij van het EcoTank-principe en welke plus- en minpunten ervaarden zij? Een overzicht.
Bart Jacobs
Bart Jacobs is zelfstandig IT-consultant die bijzonder veel printers verteert door de talrijke printopdrachten. Zijn twee jonge dochters hebben recent het concept ‘printer’ leren kennen, terwijl zijn vrouw in het volwassenonderwijs staat en de grootste verbruiker is qua printen met cursussen, verslagen, affiches, flyers en stageopdrachten.
Toen de oproep werd gelanceerd voor een lezerstest van de Epson ET-4500 heb ik geen moment getwijfeld om mij kandidaat te stellen. De printer zou namelijk in een behoorlijk uitdagende situatie terechtkomen. Laat ik dus maar beginnen om die alvast te schetsen. Ik zelf werk als zelfstandig IT-consultant, bijgevolg is mijn thuiskantoor uitgerust met een meer dan modaal netwerk. Mijn vrouw geeft les in het volwassenonderwijs, specifiek voor de zorgsector. De cursussen worden daar zelf geschreven, en ook stageverslagen, opdrachten en nog veel meer passeren de revue. Om het geheel wat extra te kruiden lopen er af en toe ook nog twee oudere tieners rond, en twee jongere kinderen. Laptops, iPads, Chromebook, … alles wordt wel eens gebruikt om af te drukken. We hebben dan ook al heel wat printers versleten; recent is een HP Officejet Pro nog vervangen door een Brother MFC-J6920DW. Prima referentiemateriaal dus.
Na het uitpakken van de toch wel uit de kluiten gewassen doos viel me meteen op dat het toestel zelf zeer compact was. De reden daarvoor werd snel duidelijk: daar waar veel multifunctionals een papertray gebruiken, zit de papierinvoer van de Epson aan de achterkant. Die is helaas wel beperkt tot 150 pagina’s. Verder is de printer uitgerust met een wel heel erg eenvoudig monochroom scherm zonder touchscreen-functionaliteit. De knoppen voelen op de koop toe ook nog eens zeer goedkoop aan. Niet wat je mag verwachten van een printer uit deze prijsklasse.
Een automatische duplex ontbreekt op dit model.
De installatie van drivers verliep vlekkeloos, en was telkens ook zeer snel afgerond. Epson levert hier goed werk, met niet te veel overbodige toeters en bellen.
De kwaliteit van de afdrukken zijn prima. Ook de snelheid is meestal in orde, behalve bij echt uitgebreide opdrachten waarbij het wel wat langer kan duren. Een automatische duplex ontbreekt echter op dit model. Epson richt zich met de EcoTank-reeks op het thuiskantoor en claimt een lage afdrukkost per pagina. Het ontbreken van een automatische duplex jaagt die kost echter weer de hoogte in, en ook de kleine documentinvoer is niet voldoende voor gebruik in een thuiskantoor. Vreemd en vervelend is daarnaast dat de printer al na twee weken aanmaande om het inktniveau na te kijken, ook al was er zichtbaar amper iets te zien. Het toestel blijft dit ook herhaaldelijk melden, wat raar overkomt voor een printer met genoeg inkt voor twee jaar aan boord. Die belofte maakt de printer waarschijnlijk wel waar; na een maand intensief testen is er nog maar amper niveauverschil te merken.
Prima printer, maar afwerking en uitvoering zijn niet in overeenstemming met de prijs. Het geheel schiet zijn doel dan ook een beetje voorbij.
Score: 3/5
Pro: snelle, mooie afdrukken; grote voorraad inkt
Contra: plastic afwerking; geen duplexer; foutieve inktmeldingen
Bart Logist
Bart Logist is stedenbouwkundig architect. Zijn eindproducten zijn teksten waaronder rapporten, analyses, en tekeningen. Hij is net op zoek naar een printer en is behoorlijk kritisch op snelheid, kwaliteit, bereikbaarheid en flexibiliteit.
Een maand lang heb ik de Epson ET-4500 mogen testen. Een aardig beestje als je de beschrijving bekijkt, en hij wordt geleverd met voldoende inkt om een flink tijdje mee verder te kunnen.
De installatie was op zijn minst interessant te noemen. Neem gerust anderhalf uurtje tijd om alles aan de praat te krijgen. Dit gaat van uitpakken, beschermingstrips verwijderen, inkt vullen – waarvoor je zeker keukenrol bij de hand moet hebben – tot de configuratie van het netwerk, en de installatie van de software op je apparaten.
Eens geïnstalleerd merk je daarna wel het gebruiksgemak van de printer. Standaard printen vanop Windows of Mac is geen probleem, en daarnaast kan je via de app de printer ook vanaf je mobiele toestellen gebruiken. Als je ook nog eens je online opslag, zoals in mijn geval Google Drive, met de printer koppelt, kan dit eveneens als printbron gebruikt worden.
Maar het gaat bij deze printer voornamelijk om de inkt die in containers aan de zijkant van het toestel bevindt. Let op: verplaatsen is dan ook niet zonder risico. Wanneer ik de printer na de test terugstuur, vraag ik me dan ook af in welke kleur deze zal toekomen op de eindlocatie. De hoeveelheid is echter zeker voldoende. Na een maand zijn er immers meer dan 2000 bladzijden door de printer gegaan, maar zie je dat amper aan het inktniveau.
Epson heeft met deze printer volop ingezet op gebruiksgemak.
De ET-4500 kan met verschillende papierformaten overweg, maar jammer genoeg is A4 daarbij het grootste. Met de feeder achteraan kan je een 100-tal pagina’s laden. Dubbelzijdig printen is niet mogelijk. Over de snelheid van het afdrukken is op zich niet te klagen, maar het is niet de snelste printer. Met een tempo ongeveer 10 zwartwitpagina’s en 4 à 5 kleurpagina’s per minuut kan de EcoTank natuurlijk niet op tegen een laserprinter. Eersteklas fotoprints kan je er niet van verwachten, maar je kan degelijke prints maken door wat te experimenteren met de instellingen en echt fotopapier te gebruiken.
Daar het een all-in-one printer is, kan je buiten printen ook kopiëren, faxen en scannen. De kwaliteit van de scanner is voldoende voor het doorsnee huis-tuin-en-keukengebruik. Een foto scannen voor een werkje in het middelbaar onderwijs, of een rekening doorsturen voor de boekhouder: geen probleem. Om professionele scans te maken is dit toestel echter niet voldoende.
Epson heeft met de EcoTank volop ingezet op gebruiksgemak. Door de behoorlijke hoeveelheid inkt en de verschillende verbindingsmogelijkheden scoort dit toestel daar dan ook subliem op.
Score: 3,5/5
Pro: veel startinkt; uitgebreide connectiviteit; gebruiksgemak na installatie
Contra: langdurige installatie; afdrukkwaliteit; papierlade
Kris Vaes
Kris Vaes is Sales Manager bij Server Storage Solutions en deelt op kantoor de printer met vijf collega’s. Zijn ervaring met laserprinters is dat de toner nogal snel op is, en daarom wil hij graag een inkjetprinter proberen. De profielen die de printer gaan gebruiken zijn divers: sales, marketing, boekhouding en de technische dienst.
Toen we de Epson ET-4500 ontvingen op kantoor waren we heel erg benieuwd wat dit toestel kon en hoeveel economischer deze is ten opzichte van andere inkjetprinters. We gingen onmiddellijk aan de slag met de installatie. In de doos vind je de printer, stroomkabel, een simpele gebruiksaanwijzing en 4 flessen inkt allemaal mooi verpakt. Volgens Epson zou je bij normaal gebruik met deze inkt twee jaar kunnen printen. We merkten onmiddellijk op dat de printer licht is, waardoor hij vrij goedkoop aanvoelt. Daarnaast moet je erg opletten dat je geen inkt morst op je kleren; dit gaat er namelijk niet meer uit.
Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing. De inkt vullen kan wel wat tijdrovend zijn, en kan tot 20 minuten in beslag nemen. Het installeren ging daarentegen heel vlot. We konden de printer snel met ons draadloos netwerk verbinden en de installatie op de computer was zeer makkelijk, zowel op Windows 10 als Mac OS X El Capitan. Net zoals het lichte gewicht, voelen de knopjes op de printer nogal goedkoop aan.
We waren aangenaam verrast door de snelheid van de Epson. De kwaliteit van de afdrukken laat wel wat te wensen over, maar mogelijk kan dit ook te maken hebben met het papier dat we gebruiken. De scans zijn kwalitatief heel goed en zeer scherp, maar voor bedrijven die veel en vaak moeten scannen raden we toch een toestel met snellere scanfunctie aan.
Er wordt heel veel inkt bijgeleverd, iets wat bij andere inkjetprinters niet het geval is.
Kopiëren gaat makkelijk met de knopjes en het schermpje, maar was in het algemeen wat traag. De printkoppen werden blijkbaar ook snel vuil, waardoor er strepen kwamen te staan op onze scans en kopieën.
De Epson ET-4500 is een geschikte printer voor thuisgebruik en kleine ondernemingen. Er wordt heel veel inkt bij geleverd, wat bij andere inkjetprinters niet het geval is. De netwerkverbinding is zeer stabiel en de printer lijkt ook betrouwbaar. Hij voelt een beetje goedkoop aan in vergelijking met andere printers in dezelfde prijsklasse maar heeft een grotere inktcapaciteit waardoor bijvullen minder vaak voorkomt.
Score: 4/5
Pro: afdruksnelheid; veel inkt; eenvoudige installatie
Contra: goedkoop uiterlijk; afdrukkwaliteit; trage scanner
Zelf waren we aangenaam verrast door de Epson EcoTank ET-4500, met als enige minpunten de heel kleine papierlade en de afdrukkwaliteit die iets beter zou mogen zijn. Uiteraard is onze mening niet heilig, daarom laten we het woord ook graag aan drie testers die met de printer aan de slag konden. Wat vonden zij van het EcoTank-principe en welke plus- en minpunten ervaarden zij? Een overzicht.
Bart Jacobs
Bart Jacobs is zelfstandig IT-consultant die bijzonder veel printers verteert door de talrijke printopdrachten. Zijn twee jonge dochters hebben recent het concept ‘printer’ leren kennen, terwijl zijn vrouw in het volwassenonderwijs staat en de grootste verbruiker is qua printen met cursussen, verslagen, affiches, flyers en stageopdrachten.
Toen de oproep werd gelanceerd voor een lezerstest van de Epson ET-4500 heb ik geen moment getwijfeld om mij kandidaat te stellen. De printer zou namelijk in een behoorlijk uitdagende situatie terechtkomen. Laat ik dus maar beginnen om die alvast te schetsen. Ik zelf werk als zelfstandig IT-consultant, bijgevolg is mijn thuiskantoor uitgerust met een meer dan modaal netwerk. Mijn vrouw geeft les in het volwassenonderwijs, specifiek voor de zorgsector. De cursussen worden daar zelf geschreven, en ook stageverslagen, opdrachten en nog veel meer passeren de revue. Om het geheel wat extra te kruiden lopen er af en toe ook nog twee oudere tieners rond, en twee jongere kinderen. Laptops, iPads, Chromebook, … alles wordt wel eens gebruikt om af te drukken. We hebben dan ook al heel wat printers versleten; recent is een HP Officejet Pro nog vervangen door een Brother MFC-J6920DW. Prima referentiemateriaal dus.
Na het uitpakken van de toch wel uit de kluiten gewassen doos viel me meteen op dat het toestel zelf zeer compact was. De reden daarvoor werd snel duidelijk: daar waar veel multifunctionals een papertray gebruiken, zit de papierinvoer van de Epson aan de achterkant. Die is helaas wel beperkt tot 150 pagina’s. Verder is de printer uitgerust met een wel heel erg eenvoudig monochroom scherm zonder touchscreen-functionaliteit. De knoppen voelen op de koop toe ook nog eens zeer goedkoop aan. Niet wat je mag verwachten van een printer uit deze prijsklasse.
Een automatische duplex ontbreekt op dit model.
De installatie van drivers verliep vlekkeloos, en was telkens ook zeer snel afgerond. Epson levert hier goed werk, met niet te veel overbodige toeters en bellen.
De kwaliteit van de afdrukken zijn prima. Ook de snelheid is meestal in orde, behalve bij echt uitgebreide opdrachten waarbij het wel wat langer kan duren. Een automatische duplex ontbreekt echter op dit model. Epson richt zich met de EcoTank-reeks op het thuiskantoor en claimt een lage afdrukkost per pagina. Het ontbreken van een automatische duplex jaagt die kost echter weer de hoogte in, en ook de kleine documentinvoer is niet voldoende voor gebruik in een thuiskantoor. Vreemd en vervelend is daarnaast dat de printer al na twee weken aanmaande om het inktniveau na te kijken, ook al was er zichtbaar amper iets te zien. Het toestel blijft dit ook herhaaldelijk melden, wat raar overkomt voor een printer met genoeg inkt voor twee jaar aan boord. Die belofte maakt de printer waarschijnlijk wel waar; na een maand intensief testen is er nog maar amper niveauverschil te merken.
Prima printer, maar afwerking en uitvoering zijn niet in overeenstemming met de prijs. Het geheel schiet zijn doel dan ook een beetje voorbij.
Score: 3/5
Pro: snelle, mooie afdrukken; grote voorraad inkt
Contra: plastic afwerking; geen duplexer; foutieve inktmeldingen
Bart Logist
Bart Logist is stedenbouwkundig architect. Zijn eindproducten zijn teksten waaronder rapporten, analyses, en tekeningen. Hij is net op zoek naar een printer en is behoorlijk kritisch op snelheid, kwaliteit, bereikbaarheid en flexibiliteit.
Een maand lang heb ik de Epson ET-4500 mogen testen. Een aardig beestje als je de beschrijving bekijkt, en hij wordt geleverd met voldoende inkt om een flink tijdje mee verder te kunnen.
De installatie was op zijn minst interessant te noemen. Neem gerust anderhalf uurtje tijd om alles aan de praat te krijgen. Dit gaat van uitpakken, beschermingstrips verwijderen, inkt vullen – waarvoor je zeker keukenrol bij de hand moet hebben – tot de configuratie van het netwerk, en de installatie van de software op je apparaten.
Eens geïnstalleerd merk je daarna wel het gebruiksgemak van de printer. Standaard printen vanop Windows of Mac is geen probleem, en daarnaast kan je via de app de printer ook vanaf je mobiele toestellen gebruiken. Als je ook nog eens je online opslag, zoals in mijn geval Google Drive, met de printer koppelt, kan dit eveneens als printbron gebruikt worden.
Maar het gaat bij deze printer voornamelijk om de inkt die in containers aan de zijkant van het toestel bevindt. Let op: verplaatsen is dan ook niet zonder risico. Wanneer ik de printer na de test terugstuur, vraag ik me dan ook af in welke kleur deze zal toekomen op de eindlocatie. De hoeveelheid is echter zeker voldoende. Na een maand zijn er immers meer dan 2000 bladzijden door de printer gegaan, maar zie je dat amper aan het inktniveau.
Epson heeft met deze printer volop ingezet op gebruiksgemak.
De ET-4500 kan met verschillende papierformaten overweg, maar jammer genoeg is A4 daarbij het grootste. Met de feeder achteraan kan je een 100-tal pagina’s laden. Dubbelzijdig printen is niet mogelijk. Over de snelheid van het afdrukken is op zich niet te klagen, maar het is niet de snelste printer. Met een tempo ongeveer 10 zwartwitpagina’s en 4 à 5 kleurpagina’s per minuut kan de EcoTank natuurlijk niet op tegen een laserprinter. Eersteklas fotoprints kan je er niet van verwachten, maar je kan degelijke prints maken door wat te experimenteren met de instellingen en echt fotopapier te gebruiken.
Daar het een all-in-one printer is, kan je buiten printen ook kopiëren, faxen en scannen. De kwaliteit van de scanner is voldoende voor het doorsnee huis-tuin-en-keukengebruik. Een foto scannen voor een werkje in het middelbaar onderwijs, of een rekening doorsturen voor de boekhouder: geen probleem. Om professionele scans te maken is dit toestel echter niet voldoende.
Epson heeft met de EcoTank volop ingezet op gebruiksgemak. Door de behoorlijke hoeveelheid inkt en de verschillende verbindingsmogelijkheden scoort dit toestel daar dan ook subliem op.
Score: 3,5/5
Pro: veel startinkt; uitgebreide connectiviteit; gebruiksgemak na installatie
Contra: langdurige installatie; afdrukkwaliteit; papierlade
Kris Vaes
Kris Vaes is Sales Manager bij Server Storage Solutions en deelt op kantoor de printer met vijf collega’s. Zijn ervaring met laserprinters is dat de toner nogal snel op is, en daarom wil hij graag een inkjetprinter proberen. De profielen die de printer gaan gebruiken zijn divers: sales, marketing, boekhouding en de technische dienst.
Toen we de Epson ET-4500 ontvingen op kantoor waren we heel erg benieuwd wat dit toestel kon en hoeveel economischer deze is ten opzichte van andere inkjetprinters. We gingen onmiddellijk aan de slag met de installatie. In de doos vind je de printer, stroomkabel, een simpele gebruiksaanwijzing en 4 flessen inkt allemaal mooi verpakt. Volgens Epson zou je bij normaal gebruik met deze inkt twee jaar kunnen printen. We merkten onmiddellijk op dat de printer licht is, waardoor hij vrij goedkoop aanvoelt. Daarnaast moet je erg opletten dat je geen inkt morst op je kleren; dit gaat er namelijk niet meer uit.
Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing. De inkt vullen kan wel wat tijdrovend zijn, en kan tot 20 minuten in beslag nemen. Het installeren ging daarentegen heel vlot. We konden de printer snel met ons draadloos netwerk verbinden en de installatie op de computer was zeer makkelijk, zowel op Windows 10 als Mac OS X El Capitan. Net zoals het lichte gewicht, voelen de knopjes op de printer nogal goedkoop aan.
We waren aangenaam verrast door de snelheid van de Epson. De kwaliteit van de afdrukken laat wel wat te wensen over, maar mogelijk kan dit ook te maken hebben met het papier dat we gebruiken. De scans zijn kwalitatief heel goed en zeer scherp, maar voor bedrijven die veel en vaak moeten scannen raden we toch een toestel met snellere scanfunctie aan.
Er wordt heel veel inkt bijgeleverd, iets wat bij andere inkjetprinters niet het geval is.
Kopiëren gaat makkelijk met de knopjes en het schermpje, maar was in het algemeen wat traag. De printkoppen werden blijkbaar ook snel vuil, waardoor er strepen kwamen te staan op onze scans en kopieën.
De Epson ET-4500 is een geschikte printer voor thuisgebruik en kleine ondernemingen. Er wordt heel veel inkt bij geleverd, wat bij andere inkjetprinters niet het geval is. De netwerkverbinding is zeer stabiel en de printer lijkt ook betrouwbaar. Hij voelt een beetje goedkoop aan in vergelijking met andere printers in dezelfde prijsklasse maar heeft een grotere inktcapaciteit waardoor bijvullen minder vaak voorkomt.
Score: 4/5
Pro: afdruksnelheid; veel inkt; eenvoudige installatie
Contra: goedkoop uiterlijk; afdrukkwaliteit; trage scanner