Test

Dit is een popup

Nieuws

Review: Galaxy Note 10.1

Voordelen
Accurate stylus
Prima stereogeluid
Photoshop Touch
Nadelen
Beperkte ondersteuning multitasken
Geen hogere resolutiescherm
Autonomie kan beter
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Samsung gaat opnieuw de strijd aan met de iPad, en brengt deze keer als troef een stylus. Alleen... waar zit dat hoge resolutiescherm?

 

Samsung ligt overhoop met Apple, maar dat houdt hen niet tegen om een nieuwe tablet te lanceren. Deze keer met pennetje, dat hebben ze bij Apple nog niet.

De geschiedenis herhaalt zich precies bij Samsung. Vorig jaar na de presentatie van de Galaxy Tab 10.1 op Mobile World Congress, plant Samsung kort daarna een revisie van hun tablet om met enige vertraging dunner en lichter voor de dag te komen. Een gelijkaardig verhaal met de Galaxy Note 10.1: alweer een presentatie op Mobile World Congress, om later te verschijnen met een dikkere stylus, infrarood-uitgang en een quadcoreprocessor in plaats van een dualcorevariant. Schizofrene jongens daar bij Samsungs R&D-departement.


Samsung Galaxy Note 10.1

Verrassing alom wanneer plots de melding komt dat de Galaxy Note 10.1 binnen een week in de winkel ligt. Totaal uit het niets, zonder de nodige promotie errond? Heeft Samsung wat te verbergen, zijn ze niet trots op hun nieuwe producten? Brengen ze deze tablet nog snel op de markt, voordat de volgende innovaties worden gepresenteerd op IFA binnen enkele weken? De tijd zal het ons vertellen.

Multitasken

Op vlak van specificaties maakt de Galaxy Note 10.1 een gematigde indruk. Intern vinden we dezelfde ARM-chip terug als in de Galaxy S III. Samsungs eigen Exynos 4412 is een 32nm quadcoreprocessor met vier kernen, geklokt op 1,4 GHz. Ondanks het overschot aan processorkracht, durven sommige animaties ietwat te schokken. Gaat het hier om Android 4.0 of Samsungs eigen schil die sputtert? We vermoeden de aparte schil, want een quadcoreprocessor van dit kaliber moet probleemloos Android 4.0 kunnen bolwerken.


Samsung Galaxy Note 10.1

Pure kracht moet volgens Samsung worden gedemonstreerd, en doet dat bij de Galaxy Note 10.1 op een unieke wijze. Geheel in Windows-stijl kan je twee vensters tegelijk openen, bijvoorbeeld de internetbrowser en je e-mail, en met minimale vertraging multitasken. Het idee klinkt goed, maar voorlopig werkt het maar met een handvol programma’s: Polaris Office, Browser, Notepad, Videospeler, Galerij en E-mail. Aparte apps die je downloadt uit de Play Store bieden (voorlopig?) geen ondersteuning. Een gemiste kans, want als je deze functie kan uitbreiden naar alle apps wordt het een stuk interessanter.

Net als op elke Samsung tablet zijn er ook zogenaamde ‘mini-apps’ beschikbaar. Centraal onderaan de menubalk kan je 10 kleine vensters openen bovenop de app die actief is. Even functioneel als twee venters, behalve dat dit compatibel is met alle actieve apps. Zo heb je altijd snelle toegang tot bijvoorbeeld E-mail, Rekenmachine, Taakbeheer, Agenda of MP3-speler. Het pop-up venster kan je verslepen naar een plaats naar keuze. Ideaal wanneer je je mails goed in het oog wilt houden terwijl je Angry Birds speelt.


Samsung Galaxy Note 10.1

Photoshop Touch

De nieuwe iPad van Apple steelt de show met zijn Retina-scherm, en daar kan voorlopig weinig aan tippen. Samsung heeft een vergelijkbare schermresolutie in ontwikkeling, maar die vinden we niet terug in de Note 10.1. Ondanks de prima schermkwaliteit, kunnen we niet om de beperkte resolutie van 1280 bij 800 pixels. Prima voor een goedkoper toestel zoals de Galaxy Tab 10.1 2, maar niet voor een tablet die met 3G 599 euro kost. Volgens diverse bronnen zou de Exynos 4412 voorlopig de flessenhals zijn, omdat die niet genoeg bandbreedte heeft om een hoge resolutiescherm van kracht te voorzien. Hou je de tablet op een afstand van jou, een 50-tal centimeter, dan valt het niet zo hard op. Ga je echter met Photoshop beginnen en de details wilt bekijken, wordt het verschil pijnlijk duidelijk.


Samsung Galaxy Note 10.1

Samsung levert een pen bij deze tablet, vandaar de subnaam Note, en wil zich hiermee onderscheiden van alle andere tablets. Net als de eerste Galaxy Note maakt ook de Note 10.1 gebruik van een Wacom digitiser die ervoor zorgt dat elke pentekening met veel precisie en drukgevoeligheid wordt geregistreerd. Schetsen, tekenen, een notitie, dankzij de dikkere stylus vergeleken met de Galaxy Note gaat het een stuk gemakkelijker. Een prima meerwaarde, zeker dankzij het meegeleverde Photoshop Touch. Die maakt goed gebruik van de precisie van de stylus, wat foto’s bewerken onderweg een stuk handiger maakt.


Samsung Galaxy Note 10.1

Altijd aan

De Galaxy S III wordt omschreven als een ‘menselijke’ smartphone, en een deel van deze nieuwe functies vinden we ook in de Note 10.1 terug. Vooral de Smart Stay functie vinden we een aangename toevoeging. Bovendien werkt het beter dan bij de lancering van de Galaxy S III. Het oog-icoontje links onderaan maakt duidelijk dat het jou nog steeds ziet. We hebben de test gedaan in verschillende lichtomstandigheden, en niet één keer maakte de tablet een fout. Als het scherm verduistert , moet je enkel maar naar de tablet kijken om het scherm op te lichten. Uiteraard lukt dit niet meer wanneer de tablet is vergrendeld.


Samsung Galaxy Note 10.1

Een functie die het niet heeft gehaald is S Voice. Geen Siri-achtige scenario’s op de Note 10.1, een vreemde keuze van Samsung. De Galaxy S III werd nog zo dominant aangekondigd met S Voice. De meegeleverde S-Pen krijgt wel een handige extra functie. Je kunt, geheel optioneel, zelf kiezen welke toepassing automatisch moet starten wanneer je de pen verwijderd uit de tablet. Handig als je de pen enkel gebruikt voor Photoshop of Notepad.

Universele afstandsbediening

Grote verrassing is voor ons de infrarood-uitgang. Nadat de Galaxy Tab 7.7 de functie oorspronkelijk wel had, maar last minute uit de toestellen werden verwijderd, zijn we blij dat het deze keer wel raak is. Met de meegeleverde Peel software kan je handig je televisie en randapparatuur bedienen. De lijst aan toestellen zoals blu-rayspelers en versterkers is lang, enkel het aantal ondersteunde settopboxen is beperkt. Zo vinden we geen enkele Belgische of Nederlandse decoder terug. Digitale tv zappen zit er dus niet echt in. Bovendien is de installatie niet echt handig. Een Samsung tv met 62 inputs, dat hebben we nog nooit gezien. Dan kan Samsung nog veel leren van de Harmony-software van Logitech.


Samsung Galaxy Note 10.1

Airplay is hot bij Apple, en dat heeft Samsung goed gezien. Via AllShare Cast kan je een televisie als tweede scherm aansluiten via hetzelfde thuisnetwerk, maar voorlopig werkt het enkel op Samsungs nieuwste televisies. Een leuke functie, maar ze zit naar mijn mening veel te ver verborgen in menu’s. De kans is klein dat dit veel gaat worden gebruiken. AllShare zorgt er wel voor dat je tablet DLNA-compatibel wordt, en hiervoor van andere DLNA-gecertificeerde toestellen mediabestanden kan plukken. Handig om een filmpje van je NAS te bekijken.

Stereogeluid

Als filmspeler dient de Note 10.1 goed dankzij zijn luidsprekers die naar jou toe zijn gericht. Geen holle klanken zoals bij andere tablets met luidsprekers achteraan, maar een mooie, heldere stereoweergave. Bovendien zijn de luidsprekers hoog genoeg geplaatst, zodat je ze zelden zult bedekken met je handen.

De Note 10.1 is een lichtgewicht vergeleken met de andere tablets: net geen 600 gram. Ondanks zijn lichte gewicht voelt de tablet stevig aan. De houder waar de stylus in schuift is goed bereikbaar. Van de glossy achterkant zijn we minder wild. Krassen zijn snel zichtbaar, net als de vettige vingerafdrukken.


Samsung Galaxy Note 10.1

Gigatelefoon

Een tablet dient niet om foto’s te trekken of te filmen, maar dankzij het meegeleverde Photoshop Touch en Samsungs eigen video-editor zullen we het niemand kwalijk nemen als het toch wordt gedaan. Achteraan de tablet zit een vijf megapixelcamera die behoorlijk goede foto’s kan nemen. De kleuren ogen ietwat uitgewassen, maar qua detail zit het goed. Helaas is een tablet niet bepaald ergonomisch om stabiele te fotograferen. Filmen kan in 1080p-kwaliteit, maar we vinden de kleuren iets te flets. De krachtige processor zorgt er gelukkig wel voor dat videobeelden vloeiend aan 30 beelden per seconde worden geregistreerd. Vooraan zit nog een twee megapixelcamera van prima kwaliteit om te videochatten.

Samsung Galaxy Note 10.1

Hilariteit alom wanneer we een icoontje terugvinden van Telefoon. Toch maar even een SIM-kaartje insteken om mee te bellen, en jawel, het werkt. Het uitzicht is belachelijk, maar in geval van nood kan je tablet je redden om nog dat éne belangrijke telefoontje te doen wanneer je smartphone het niet lang genoeg uitzingt. Uiteraard geldt deze functie enkel voor de 3G-versie, en niet voor de wifiversie.

Autonomie

Snelheid en prestaties laten zich duidelijk gelden in benchmarks, en daar kroont de Galaxy Note 10.1 zich voorlopig kampioen met de allerhoogste score in AnTuTu die we tot nu toe hebben geregistreerd. Het verschil met de Galaxy S III is wel marginaal: 200 punten. Waar we wel minder enthousiast over zijn, is de autonomie. Ondanks de bijna identieke behuizing en batterij als de Galaxy Tab 10.1, zingt hij het minder lang uit. In de AnTuTu batterij benchmark haalt hij amper 582 minuten, tegenover 876 voor de Galaxy Tab 10.1. Een mogelijke verklaring hiervoor is de supersnelle processor in de Note 10.1, in combinatie met de Wacom digitiser. Nemen we de Asus Transformer TF300 (zonder dock), dan zingt de Galaxy Note 10.1 het wel meer dan een uur langer uit.

Vergeethoekje

Samsung probeert te innoveren door een heel precieze stylus als bondgenoot van een tablet te verkopen, maar we kunnen niet rond de grootste troef van de nieuwe iPad; het retina-scherm. Sindsdien nemen we niet meer genoegen met minder, zeker niet in deze prijsklasse. De Wi-Fi-versie van de Note 10.1 kost 479 euro. Het lijkt trouwens alsof Samsung niet helemaal achter dit product staat. Opeens ligt hij in de winkel, een week na de officiële bekendmaking. Misschien hebben de Koreanen wel enkele primeurs te melden op IFA binnen enkele weken, en moest deze tablet zo snel mogelijk de deur uit. De stylus maakt veel goed, zeker voor fotografen die onderweg hun foto’s willen bewerken, maar buiten deze niche gerekend valt de Note 10.1 moeilijk aan te prijzen met dit prijskaartje.

  Samsung Galaxy S III Transformer TF300 Samsung Galaxy Note 10.1 Samsung Galaxy Tab 10.1
Androidversie 4.0.3 4.0.3 4.0.4 4.0.4
         
Antutu        
Battery life 576 505 582 876
         
Antutu Suite 12032 9377 12255 5155
RAM 2509 1903 2781 874
CPU Integer 4083 3188 4034 1401
CPU Float-point 3122 2457 3020 1096
2D Graphics 297 289 298 274
3D Graphics 1246 1182 1242 914
Database IO 450 275 535 365
SD card write (MB/s) 13,3 3,3 19,3 9,1
SD card read (MB/s) 24,4 5 37,4 14
CPU frequency (MHz) 1400 1500 1400 1000

 

Samsung ligt overhoop met Apple, maar dat houdt hen niet tegen om een nieuwe tablet te lanceren. Deze keer met pennetje, dat hebben ze bij Apple nog niet.

De geschiedenis herhaalt zich precies bij Samsung. Vorig jaar na de presentatie van de Galaxy Tab 10.1 op Mobile World Congress, plant Samsung kort daarna een revisie van hun tablet om met enige vertraging dunner en lichter voor de dag te komen. Een gelijkaardig verhaal met de Galaxy Note 10.1: alweer een presentatie op Mobile World Congress, om later te verschijnen met een dikkere stylus, infrarood-uitgang en een quadcoreprocessor in plaats van een dualcorevariant. Schizofrene jongens daar bij Samsungs R&D-departement.


Samsung Galaxy Note 10.1

Verrassing alom wanneer plots de melding komt dat de Galaxy Note 10.1 binnen een week in de winkel ligt. Totaal uit het niets, zonder de nodige promotie errond? Heeft Samsung wat te verbergen, zijn ze niet trots op hun nieuwe producten? Brengen ze deze tablet nog snel op de markt, voordat de volgende innovaties worden gepresenteerd op IFA binnen enkele weken? De tijd zal het ons vertellen.

Multitasken

Op vlak van specificaties maakt de Galaxy Note 10.1 een gematigde indruk. Intern vinden we dezelfde ARM-chip terug als in de Galaxy S III. Samsungs eigen Exynos 4412 is een 32nm quadcoreprocessor met vier kernen, geklokt op 1,4 GHz. Ondanks het overschot aan processorkracht, durven sommige animaties ietwat te schokken. Gaat het hier om Android 4.0 of Samsungs eigen schil die sputtert? We vermoeden de aparte schil, want een quadcoreprocessor van dit kaliber moet probleemloos Android 4.0 kunnen bolwerken.


Samsung Galaxy Note 10.1

Pure kracht moet volgens Samsung worden gedemonstreerd, en doet dat bij de Galaxy Note 10.1 op een unieke wijze. Geheel in Windows-stijl kan je twee vensters tegelijk openen, bijvoorbeeld de internetbrowser en je e-mail, en met minimale vertraging multitasken. Het idee klinkt goed, maar voorlopig werkt het maar met een handvol programma’s: Polaris Office, Browser, Notepad, Videospeler, Galerij en E-mail. Aparte apps die je downloadt uit de Play Store bieden (voorlopig?) geen ondersteuning. Een gemiste kans, want als je deze functie kan uitbreiden naar alle apps wordt het een stuk interessanter.

Net als op elke Samsung tablet zijn er ook zogenaamde ‘mini-apps’ beschikbaar. Centraal onderaan de menubalk kan je 10 kleine vensters openen bovenop de app die actief is. Even functioneel als twee venters, behalve dat dit compatibel is met alle actieve apps. Zo heb je altijd snelle toegang tot bijvoorbeeld E-mail, Rekenmachine, Taakbeheer, Agenda of MP3-speler. Het pop-up venster kan je verslepen naar een plaats naar keuze. Ideaal wanneer je je mails goed in het oog wilt houden terwijl je Angry Birds speelt.


Samsung Galaxy Note 10.1

Photoshop Touch

De nieuwe iPad van Apple steelt de show met zijn Retina-scherm, en daar kan voorlopig weinig aan tippen. Samsung heeft een vergelijkbare schermresolutie in ontwikkeling, maar die vinden we niet terug in de Note 10.1. Ondanks de prima schermkwaliteit, kunnen we niet om de beperkte resolutie van 1280 bij 800 pixels. Prima voor een goedkoper toestel zoals de Galaxy Tab 10.1 2, maar niet voor een tablet die met 3G 599 euro kost. Volgens diverse bronnen zou de Exynos 4412 voorlopig de flessenhals zijn, omdat die niet genoeg bandbreedte heeft om een hoge resolutiescherm van kracht te voorzien. Hou je de tablet op een afstand van jou, een 50-tal centimeter, dan valt het niet zo hard op. Ga je echter met Photoshop beginnen en de details wilt bekijken, wordt het verschil pijnlijk duidelijk.


Samsung Galaxy Note 10.1

Samsung levert een pen bij deze tablet, vandaar de subnaam Note, en wil zich hiermee onderscheiden van alle andere tablets. Net als de eerste Galaxy Note maakt ook de Note 10.1 gebruik van een Wacom digitiser die ervoor zorgt dat elke pentekening met veel precisie en drukgevoeligheid wordt geregistreerd. Schetsen, tekenen, een notitie, dankzij de dikkere stylus vergeleken met de Galaxy Note gaat het een stuk gemakkelijker. Een prima meerwaarde, zeker dankzij het meegeleverde Photoshop Touch. Die maakt goed gebruik van de precisie van de stylus, wat foto’s bewerken onderweg een stuk handiger maakt.


Samsung Galaxy Note 10.1

Altijd aan

De Galaxy S III wordt omschreven als een ‘menselijke’ smartphone, en een deel van deze nieuwe functies vinden we ook in de Note 10.1 terug. Vooral de Smart Stay functie vinden we een aangename toevoeging. Bovendien werkt het beter dan bij de lancering van de Galaxy S III. Het oog-icoontje links onderaan maakt duidelijk dat het jou nog steeds ziet. We hebben de test gedaan in verschillende lichtomstandigheden, en niet één keer maakte de tablet een fout. Als het scherm verduistert , moet je enkel maar naar de tablet kijken om het scherm op te lichten. Uiteraard lukt dit niet meer wanneer de tablet is vergrendeld.


Samsung Galaxy Note 10.1

Een functie die het niet heeft gehaald is S Voice. Geen Siri-achtige scenario’s op de Note 10.1, een vreemde keuze van Samsung. De Galaxy S III werd nog zo dominant aangekondigd met S Voice. De meegeleverde S-Pen krijgt wel een handige extra functie. Je kunt, geheel optioneel, zelf kiezen welke toepassing automatisch moet starten wanneer je de pen verwijderd uit de tablet. Handig als je de pen enkel gebruikt voor Photoshop of Notepad.

Universele afstandsbediening

Grote verrassing is voor ons de infrarood-uitgang. Nadat de Galaxy Tab 7.7 de functie oorspronkelijk wel had, maar last minute uit de toestellen werden verwijderd, zijn we blij dat het deze keer wel raak is. Met de meegeleverde Peel software kan je handig je televisie en randapparatuur bedienen. De lijst aan toestellen zoals blu-rayspelers en versterkers is lang, enkel het aantal ondersteunde settopboxen is beperkt. Zo vinden we geen enkele Belgische of Nederlandse decoder terug. Digitale tv zappen zit er dus niet echt in. Bovendien is de installatie niet echt handig. Een Samsung tv met 62 inputs, dat hebben we nog nooit gezien. Dan kan Samsung nog veel leren van de Harmony-software van Logitech.


Samsung Galaxy Note 10.1

Airplay is hot bij Apple, en dat heeft Samsung goed gezien. Via AllShare Cast kan je een televisie als tweede scherm aansluiten via hetzelfde thuisnetwerk, maar voorlopig werkt het enkel op Samsungs nieuwste televisies. Een leuke functie, maar ze zit naar mijn mening veel te ver verborgen in menu’s. De kans is klein dat dit veel gaat worden gebruiken. AllShare zorgt er wel voor dat je tablet DLNA-compatibel wordt, en hiervoor van andere DLNA-gecertificeerde toestellen mediabestanden kan plukken. Handig om een filmpje van je NAS te bekijken.

Stereogeluid

Als filmspeler dient de Note 10.1 goed dankzij zijn luidsprekers die naar jou toe zijn gericht. Geen holle klanken zoals bij andere tablets met luidsprekers achteraan, maar een mooie, heldere stereoweergave. Bovendien zijn de luidsprekers hoog genoeg geplaatst, zodat je ze zelden zult bedekken met je handen.

De Note 10.1 is een lichtgewicht vergeleken met de andere tablets: net geen 600 gram. Ondanks zijn lichte gewicht voelt de tablet stevig aan. De houder waar de stylus in schuift is goed bereikbaar. Van de glossy achterkant zijn we minder wild. Krassen zijn snel zichtbaar, net als de vettige vingerafdrukken.


Samsung Galaxy Note 10.1

Gigatelefoon

Een tablet dient niet om foto’s te trekken of te filmen, maar dankzij het meegeleverde Photoshop Touch en Samsungs eigen video-editor zullen we het niemand kwalijk nemen als het toch wordt gedaan. Achteraan de tablet zit een vijf megapixelcamera die behoorlijk goede foto’s kan nemen. De kleuren ogen ietwat uitgewassen, maar qua detail zit het goed. Helaas is een tablet niet bepaald ergonomisch om stabiele te fotograferen. Filmen kan in 1080p-kwaliteit, maar we vinden de kleuren iets te flets. De krachtige processor zorgt er gelukkig wel voor dat videobeelden vloeiend aan 30 beelden per seconde worden geregistreerd. Vooraan zit nog een twee megapixelcamera van prima kwaliteit om te videochatten.

Samsung Galaxy Note 10.1

Hilariteit alom wanneer we een icoontje terugvinden van Telefoon. Toch maar even een SIM-kaartje insteken om mee te bellen, en jawel, het werkt. Het uitzicht is belachelijk, maar in geval van nood kan je tablet je redden om nog dat éne belangrijke telefoontje te doen wanneer je smartphone het niet lang genoeg uitzingt. Uiteraard geldt deze functie enkel voor de 3G-versie, en niet voor de wifiversie.

Autonomie

Snelheid en prestaties laten zich duidelijk gelden in benchmarks, en daar kroont de Galaxy Note 10.1 zich voorlopig kampioen met de allerhoogste score in AnTuTu die we tot nu toe hebben geregistreerd. Het verschil met de Galaxy S III is wel marginaal: 200 punten. Waar we wel minder enthousiast over zijn, is de autonomie. Ondanks de bijna identieke behuizing en batterij als de Galaxy Tab 10.1, zingt hij het minder lang uit. In de AnTuTu batterij benchmark haalt hij amper 582 minuten, tegenover 876 voor de Galaxy Tab 10.1. Een mogelijke verklaring hiervoor is de supersnelle processor in de Note 10.1, in combinatie met de Wacom digitiser. Nemen we de Asus Transformer TF300 (zonder dock), dan zingt de Galaxy Note 10.1 het wel meer dan een uur langer uit.

Vergeethoekje

Samsung probeert te innoveren door een heel precieze stylus als bondgenoot van een tablet te verkopen, maar we kunnen niet rond de grootste troef van de nieuwe iPad; het retina-scherm. Sindsdien nemen we niet meer genoegen met minder, zeker niet in deze prijsklasse. De Wi-Fi-versie van de Note 10.1 kost 479 euro. Het lijkt trouwens alsof Samsung niet helemaal achter dit product staat. Opeens ligt hij in de winkel, een week na de officiële bekendmaking. Misschien hebben de Koreanen wel enkele primeurs te melden op IFA binnen enkele weken, en moest deze tablet zo snel mogelijk de deur uit. De stylus maakt veel goed, zeker voor fotografen die onderweg hun foto’s willen bewerken, maar buiten deze niche gerekend valt de Note 10.1 moeilijk aan te prijzen met dit prijskaartje.

  Samsung Galaxy S III Transformer TF300 Samsung Galaxy Note 10.1 Samsung Galaxy Tab 10.1
Androidversie 4.0.3 4.0.3 4.0.4 4.0.4
         
Antutu        
Battery life 576 505 582 876
         
Antutu Suite 12032 9377 12255 5155
RAM 2509 1903 2781 874
CPU Integer 4083 3188 4034 1401
CPU Float-point 3122 2457 3020 1096
2D Graphics 297 289 298 274
3D Graphics 1246 1182 1242 914
Database IO 450 275 535 365
SD card write (MB/s) 13,3 3,3 19,3 9,1
SD card read (MB/s) 24,4 5 37,4 14
CPU frequency (MHz) 1400 1500 1400 1000
appleexynosgalaxygalaxy note 10-1galaxy tabipadmobile world congressphotoshop touchreviewss voicesamsungsirispenstylustabletwacom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!