Lezersreview: Nokia scores again…
Het was al even geleden dat ik nog eens een echte winnaar tussen de Nokia telefoons had gezien en eerlijk is eerlijk, ik heb er al enkele Nokia’s opzitten. De altijd goede kwaliteit en betrouwbaarheid bleven natuurlijk, maar je kon al tijden beter geen Nokia telefoon boven halen om indruk te maken op de Android, iPhone of zelfs Blackberry gebruikers.
Het was tijd voor een 180° ommezwaai en die kwam er juist op tijd! Het schip van Symbian OS werd ten zinken gebracht en met groot trompettergeschal werd de samenwerking tussen Nokia en Windows Phone aangekondigd, met als eerste resultaat de “Nokia Lumia 800”.
First look
Laten we eerst is een kijkje nemen naar het design van de Nokia Lumia 800. Hier valt meteen op hoe mooi deze smartphone is ontworpen. Het grootte scherm dat de illusie wekt dat het overvloeit in de telefoon geeft het wel overdacht gevoel, een schot in de roos, of moet ik zeggen doel? Want is het de ijshockey gekte in Finland, of de genialiteit van de ontwikkelaars, om de behuizing van polycarbonaat (hetzelfde materiaal als een ijshockey puck) te maken.
[related_article id=”161563″]
Je kunt er niet om heen, de kwaliteit en sex-appeal van deze smartphone overtreft alle verwachtingen. Nog enkele feiten over de Lumia 800: 116mm hoog, 61mm breed, 12mm dik en weegt 142g.
Erg handig is het antikras-Gorilla glass die er voor zorgt dat je 3.7 inch Clear Black amoledscherm met een resolutie van 800 x 480 pixels, niet snel beschadigd raakt. De zon kan beter opgeven, want het scherm is uit bijna elke hoek in alle omstandigheden te lezen. De beeldkwaliteit van het scherm is zeker verbluffend te noemen. Nog meer positief nieuws is het gratis meegeleverde beschermhoesje en persoonlijk vind ik het een troef dat een smartphone in een broekzak past. Het is tenslotte een smartphone, geen tablet!
Verder zijn er de volume knoppen, de vergrendelknop en de camera knop aan de rechter zijde van het toestel te vinden en werken naar mijn mening vlot. Ook de hoofdmenu toetsen aan de onderkant van het scherm zijn makkelijk in gebruik, hoewel de search knop soms voor frustratie kan zorgen als je er toch maar weer per ongeluk op hebt gedrukt in de praktijk. Het gebruik van het toestel blijkt gelukkig erg makkelijk en went dan ook snel, daarbij ligt het toestel erg aangenaam in de hand.
Daaropvolgend komt de capaciteit van de speaker nog aan bod en die zijn naar mijn mening zeer behoorlijk, deze bevindt zich onderaan het toestel. Tevens is er natuurlijk ook nog een 3.5mm-ingang voor headsets te vinden bovenaan het toestel met daarnaast de micro-usb poort en de micro-sim slot.
De micro-usb poort wordt alleen gebruikt voor opladen van het toestel of voor verbinding te maken met de computer, helaas niet voor hdmi-uitgang, wat voor zo een toestel toch wel jammer is. Gelukkig zit er dan wel weer op de achterkant een stijlvolle camera met een Carl Zeiss lens en een dubbele Led-flits. De resolutie van de camera is 8 megapixels en voor video opnames is de maximale resolutie 720p met 30fps.
Helaas blijft de kwaliteit van de foto’s uit, hopelijk komt hier nog een update voor, of ben ik erg verwend als amateur DSLR gebruiker! Toch zijn er dan wel weer veel opties en instellingen bij de camera en kun je foto’s direct delen via sociaal media, streepjescodes lezen met een app en kun je een foto van een kleine tekst (vaak niet meer dan enkele woorden) nemen en vertalen naar een gewenste taal.
Wat erg opvalt als je naar de achterkant van de Lumia 800 kijkt, is dat de accu is ingebouwd, dit is waarschijnlijk een reden voor het prachtige design van het toestel, maar wel nadelig als je accu het begeeft. Ook is er veel te doen over de duur van de accu. En ja het is waar, na een dag moet je hem opladen, maar dit zal bij meer smartphones het geval zijn. Toch hoop ik na al een update voor verbetering, dat er toch nog een nieuwe update met verbetering in de toekomst komt.
Als we dan onder de motorkap gaan kijken, vinden we niets bijzonders. De CPU is een singlecore Qualcomm MSM8255 die op 1.4GHz is geklokt en er is 512MB RAM geheugen aanwezig. Er is ook 16GB opslaggeheugen aanwezig, waarvan deels gebruikt voor Windows Phone en dit is niet uitbreidbaar tot mijn spijt!
Gelukkig kun je wel Windows live SkyDrive gebruiken om maximaal 25GB te uploaden online. Verder krijg je bluetooth 2.1 en een 802.11b/g/n Wifi verbinding.
Windows Phone onder de loep
De Nokia Lumia 800 draait op Windows Phone 7.5 Mango, al heeft Nokia er enkele persoonlijke veranderingen aangebracht. Zo heeft Nokia een paar apps aan Windows Phone toegevoegd en heeft het enkele dingen verwijderd van Windows Phone. Snel valt al op dat er geen frontcamera op de Lumia 800 zit, wat toch teleurstellend is, aangezien Skype nu van microsoft is en er ongetwijfeld een Windows Phone app gaat uitkomen voor het videobellen.
Ook is de optie “internet delen” er door Nokia uitgehaald, wat als optie had om de 3g-verbinding te delen met een laptop. Maar tegen wat je inlevert krijg je ook iets goed terug! Nokia voegt twee spectaculaire apps toe, Nokia rijden en Nokia kaarten. Nokia rijden is navigatieprogramma met stembegeleiding die zeer vlot werkt. Ook kun je vooraf kaarten downloaden, waardoor je niet steeds verbonden moet zijn met internet, al gebeurt de berekening van de route wel onder verbinding. Verder werkt de GPS functie erg goed. Ik vind dit zeker een applaus waard voor Nokia! Ook zou Nokia nog een app toevoegen, Nokia Music, deze heb ik echter nog niet kunnen vinden, of moet nog beschikbaar worden gesteld.
Windows Phone 7.5 Mango werkt met een Metro interface die een homescreen heeft met een lijst met live tiles en een side menu. Je kunt het personaliseren door je eigen tiles aan te brengen of te verwijderen. Het ziet er fris uit en werkt heel simpel! Je scrollt door alles heel vlot heen. De tekstinvoer gebeurt via een onscreen toetsenbord en die werkt goed. Er is woordvoorspelling en je kunt gebruik maken van symbolen en smileys. Toch is het onscreen toetsenbord dat je zelfs kunt draaien door een move sensor, iets klein en daardoor gevoelig voor kleine typefoutjes.
Verder draaien er nog leuke andere apps op Windows Phone, zoals onder andere de People Hub (Personen), Microsoft Office mobile en Xbox Live. De People Hub is voor mij een revolutie en brengt alle contacten van je sim telefoonlijst, Windows live, Google, Twitter, Facebook en mogelijk nog accounts samen in één informatie punt. Hierdoor blijf je over alles up to date. Helaas is er wel één nadeel. Voor snel en makkelijk toegang tot het oude goede telefoonboek dat je gewoon was op je GSM is er geen alternatief (Mogelijk nog een app op Windows Phone Marketplace?). Voor snel gebruik voor contacten die je veel gebruikt is de People Hub niet erg gemakkelijk als je veel contacten hebt. Ook kun je maar 20 personen in één groep stoppen in je People Hub. Niet erg gemakkelijk als je juist met dat middel je grote lijst contacten wil ordenen.
Pas ook op als je niet direct je sim telefoonboek nummers terug vindt, dit doe je via instellingen (in Personen) en dan simcontacten importeren. Dan kan ik nog over Microsoft Office Mobile zeggen dat het erg handig is om documenten te lezen en aan te passen, minder om van “scratch” een office document te maken. Maar al bij al, zeker een pluspunt om blij van te worden en laat een positieve indruk achter. Dan is er nog de Xbox Live app, die je een breed gamma aan spellen aanbied op de Marketplace, zowel gratis als betalend. Ook kun je blijkbaar interactief zijn tussen je Nokia Lumia 800 en Xbox. Zucht… en ja, die heb ik niet, dus kan ik het helaas met spijt in het hart, niet testen.
Conclusie
Nokia scoort met de Nokia Lumia 800 goede punten naar mijn mening en heeft zich eindelijk herpakt en laten zien dat ze het nog kunnen om een fantastische telefoon te maken. Android, iOS en Blackberry OS zijn gewaarschuwd met de komst van Windows Phone. Al komt Windows Phone laat op de markt, toch zeker niet te laat! En zeker de combinatie met het vernieuwde Nokia zal zich gaan doen gelden in smartphone land!
De Windows Phone Marketplace groeit snel in aantallen apps, wat toch ook belangrijk is. Uiteindelijk draait het dan toch echt om het toestel zelf en ondanks zijn gebreken, maakt het “WOW effect” en de vele ook fantastische punten aan dit toestel alles eigenlijk goed! Naast het goed functioneren, blijft het ook één van de mooiste smartphones op de markt! In mijn ogen een winnaar!
ZDNet en Nokia vroegen een aantal lezers om de Lumia 800 als eersten in België te testen en er een onafhankelijke review over te schrijven. Bovenstaande bespreking is er een van de drie die de redactie van ZDNet het beste vond.
Ga naar de Facebook-pagina van ZDNet en vind jouw favoriete lezersreview van de Lumia 800 leuk. Dat is een opsteker voor de auteur, en je maakt zo kans op een eigen Nokia Lumia 800.
Als je deze review de beste vindt, klik dan hier om naar Facebook te gaan en druk op "vind ik leuk"!
Meer besprekingen vind je overigens op www.discoveryzone.be.
Het was al even geleden dat ik nog eens een echte winnaar tussen de Nokia telefoons had gezien en eerlijk is eerlijk, ik heb er al enkele Nokia’s opzitten. De altijd goede kwaliteit en betrouwbaarheid bleven natuurlijk, maar je kon al tijden beter geen Nokia telefoon boven halen om indruk te maken op de Android, iPhone of zelfs Blackberry gebruikers.
Het was tijd voor een 180° ommezwaai en die kwam er juist op tijd! Het schip van Symbian OS werd ten zinken gebracht en met groot trompettergeschal werd de samenwerking tussen Nokia en Windows Phone aangekondigd, met als eerste resultaat de “Nokia Lumia 800”.
First look
Laten we eerst is een kijkje nemen naar het design van de Nokia Lumia 800. Hier valt meteen op hoe mooi deze smartphone is ontworpen. Het grootte scherm dat de illusie wekt dat het overvloeit in de telefoon geeft het wel overdacht gevoel, een schot in de roos, of moet ik zeggen doel? Want is het de ijshockey gekte in Finland, of de genialiteit van de ontwikkelaars, om de behuizing van polycarbonaat (hetzelfde materiaal als een ijshockey puck) te maken.
[related_article id=”161563″]
Je kunt er niet om heen, de kwaliteit en sex-appeal van deze smartphone overtreft alle verwachtingen. Nog enkele feiten over de Lumia 800: 116mm hoog, 61mm breed, 12mm dik en weegt 142g.
Erg handig is het antikras-Gorilla glass die er voor zorgt dat je 3.7 inch Clear Black amoledscherm met een resolutie van 800 x 480 pixels, niet snel beschadigd raakt. De zon kan beter opgeven, want het scherm is uit bijna elke hoek in alle omstandigheden te lezen. De beeldkwaliteit van het scherm is zeker verbluffend te noemen. Nog meer positief nieuws is het gratis meegeleverde beschermhoesje en persoonlijk vind ik het een troef dat een smartphone in een broekzak past. Het is tenslotte een smartphone, geen tablet!
Verder zijn er de volume knoppen, de vergrendelknop en de camera knop aan de rechter zijde van het toestel te vinden en werken naar mijn mening vlot. Ook de hoofdmenu toetsen aan de onderkant van het scherm zijn makkelijk in gebruik, hoewel de search knop soms voor frustratie kan zorgen als je er toch maar weer per ongeluk op hebt gedrukt in de praktijk. Het gebruik van het toestel blijkt gelukkig erg makkelijk en went dan ook snel, daarbij ligt het toestel erg aangenaam in de hand.
Daaropvolgend komt de capaciteit van de speaker nog aan bod en die zijn naar mijn mening zeer behoorlijk, deze bevindt zich onderaan het toestel. Tevens is er natuurlijk ook nog een 3.5mm-ingang voor headsets te vinden bovenaan het toestel met daarnaast de micro-usb poort en de micro-sim slot.
De micro-usb poort wordt alleen gebruikt voor opladen van het toestel of voor verbinding te maken met de computer, helaas niet voor hdmi-uitgang, wat voor zo een toestel toch wel jammer is. Gelukkig zit er dan wel weer op de achterkant een stijlvolle camera met een Carl Zeiss lens en een dubbele Led-flits. De resolutie van de camera is 8 megapixels en voor video opnames is de maximale resolutie 720p met 30fps.
Helaas blijft de kwaliteit van de foto’s uit, hopelijk komt hier nog een update voor, of ben ik erg verwend als amateur DSLR gebruiker! Toch zijn er dan wel weer veel opties en instellingen bij de camera en kun je foto’s direct delen via sociaal media, streepjescodes lezen met een app en kun je een foto van een kleine tekst (vaak niet meer dan enkele woorden) nemen en vertalen naar een gewenste taal.
Wat erg opvalt als je naar de achterkant van de Lumia 800 kijkt, is dat de accu is ingebouwd, dit is waarschijnlijk een reden voor het prachtige design van het toestel, maar wel nadelig als je accu het begeeft. Ook is er veel te doen over de duur van de accu. En ja het is waar, na een dag moet je hem opladen, maar dit zal bij meer smartphones het geval zijn. Toch hoop ik na al een update voor verbetering, dat er toch nog een nieuwe update met verbetering in de toekomst komt.
Als we dan onder de motorkap gaan kijken, vinden we niets bijzonders. De CPU is een singlecore Qualcomm MSM8255 die op 1.4GHz is geklokt en er is 512MB RAM geheugen aanwezig. Er is ook 16GB opslaggeheugen aanwezig, waarvan deels gebruikt voor Windows Phone en dit is niet uitbreidbaar tot mijn spijt!
Gelukkig kun je wel Windows live SkyDrive gebruiken om maximaal 25GB te uploaden online. Verder krijg je bluetooth 2.1 en een 802.11b/g/n Wifi verbinding.
Windows Phone onder de loep
De Nokia Lumia 800 draait op Windows Phone 7.5 Mango, al heeft Nokia er enkele persoonlijke veranderingen aangebracht. Zo heeft Nokia een paar apps aan Windows Phone toegevoegd en heeft het enkele dingen verwijderd van Windows Phone. Snel valt al op dat er geen frontcamera op de Lumia 800 zit, wat toch teleurstellend is, aangezien Skype nu van microsoft is en er ongetwijfeld een Windows Phone app gaat uitkomen voor het videobellen.
Ook is de optie “internet delen” er door Nokia uitgehaald, wat als optie had om de 3g-verbinding te delen met een laptop. Maar tegen wat je inlevert krijg je ook iets goed terug! Nokia voegt twee spectaculaire apps toe, Nokia rijden en Nokia kaarten. Nokia rijden is navigatieprogramma met stembegeleiding die zeer vlot werkt. Ook kun je vooraf kaarten downloaden, waardoor je niet steeds verbonden moet zijn met internet, al gebeurt de berekening van de route wel onder verbinding. Verder werkt de GPS functie erg goed. Ik vind dit zeker een applaus waard voor Nokia! Ook zou Nokia nog een app toevoegen, Nokia Music, deze heb ik echter nog niet kunnen vinden, of moet nog beschikbaar worden gesteld.
Windows Phone 7.5 Mango werkt met een Metro interface die een homescreen heeft met een lijst met live tiles en een side menu. Je kunt het personaliseren door je eigen tiles aan te brengen of te verwijderen. Het ziet er fris uit en werkt heel simpel! Je scrollt door alles heel vlot heen. De tekstinvoer gebeurt via een onscreen toetsenbord en die werkt goed. Er is woordvoorspelling en je kunt gebruik maken van symbolen en smileys. Toch is het onscreen toetsenbord dat je zelfs kunt draaien door een move sensor, iets klein en daardoor gevoelig voor kleine typefoutjes.
Verder draaien er nog leuke andere apps op Windows Phone, zoals onder andere de People Hub (Personen), Microsoft Office mobile en Xbox Live. De People Hub is voor mij een revolutie en brengt alle contacten van je sim telefoonlijst, Windows live, Google, Twitter, Facebook en mogelijk nog accounts samen in één informatie punt. Hierdoor blijf je over alles up to date. Helaas is er wel één nadeel. Voor snel en makkelijk toegang tot het oude goede telefoonboek dat je gewoon was op je GSM is er geen alternatief (Mogelijk nog een app op Windows Phone Marketplace?). Voor snel gebruik voor contacten die je veel gebruikt is de People Hub niet erg gemakkelijk als je veel contacten hebt. Ook kun je maar 20 personen in één groep stoppen in je People Hub. Niet erg gemakkelijk als je juist met dat middel je grote lijst contacten wil ordenen.
Pas ook op als je niet direct je sim telefoonboek nummers terug vindt, dit doe je via instellingen (in Personen) en dan simcontacten importeren. Dan kan ik nog over Microsoft Office Mobile zeggen dat het erg handig is om documenten te lezen en aan te passen, minder om van “scratch” een office document te maken. Maar al bij al, zeker een pluspunt om blij van te worden en laat een positieve indruk achter. Dan is er nog de Xbox Live app, die je een breed gamma aan spellen aanbied op de Marketplace, zowel gratis als betalend. Ook kun je blijkbaar interactief zijn tussen je Nokia Lumia 800 en Xbox. Zucht… en ja, die heb ik niet, dus kan ik het helaas met spijt in het hart, niet testen.
Conclusie
Nokia scoort met de Nokia Lumia 800 goede punten naar mijn mening en heeft zich eindelijk herpakt en laten zien dat ze het nog kunnen om een fantastische telefoon te maken. Android, iOS en Blackberry OS zijn gewaarschuwd met de komst van Windows Phone. Al komt Windows Phone laat op de markt, toch zeker niet te laat! En zeker de combinatie met het vernieuwde Nokia zal zich gaan doen gelden in smartphone land!
De Windows Phone Marketplace groeit snel in aantallen apps, wat toch ook belangrijk is. Uiteindelijk draait het dan toch echt om het toestel zelf en ondanks zijn gebreken, maakt het “WOW effect” en de vele ook fantastische punten aan dit toestel alles eigenlijk goed! Naast het goed functioneren, blijft het ook één van de mooiste smartphones op de markt! In mijn ogen een winnaar!
ZDNet en Nokia vroegen een aantal lezers om de Lumia 800 als eersten in België te testen en er een onafhankelijke review over te schrijven. Bovenstaande bespreking is er een van de drie die de redactie van ZDNet het beste vond.
Ga naar de Facebook-pagina van ZDNet en vind jouw favoriete lezersreview van de Lumia 800 leuk. Dat is een opsteker voor de auteur, en je maakt zo kans op een eigen Nokia Lumia 800.
Als je deze review de beste vindt, klik dan hier om naar Facebook te gaan en druk op "vind ik leuk"!
Meer besprekingen vind je overigens op www.discoveryzone.be.