Test

Dit is een popup

Hoe je eenvoudig een video monteert met Story Remix

Een van de leukste verbeteringen van de Fall Creators Update is Story Remix. Hiermee kan iedereen professioneel ogende video's in elkaar steken.

De Fall Creators Update voor Windows 10 maakte afgelopen oktober zijn debuut. Tussen alle nieuwigheden en verbeteringen zat ook een nieuwe video-tool: Story Remix. Je vindt deze toepassing terug binnen het programma Microsoft Photoss. Verwacht geen standaard videobewerkingssoftware: Story Remix is ontwikkeld om een groot deel van het monteren van een video zelf uit te voeren. Het enige wat je moet doen is het programma foto’s en videoclips toestoppen, waarna het algoritme automatisch een aantrekkelijk geheel creëert. Dat is de theorie, alleszins. Hoe het effectief in zijn werk gaat, doe ik in deze cursus uit de doeken.

Fall Creators Update

Vooraleer je Story Remix kan gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je pc de Fall Creators Update heeft geïnstalleerd. Is dat nog niet het geval, dan kan je dit manueel in gang zetten door via de ‘Instellingen’ naar ‘Bijwerken en Beveiliging’ te gaan en op de knop ‘Naar updates zoeken’ te klikken. Windows zal nu automatisch de nodige downloadbestanden binnenhalen voor de update. Zodra het daarmee klaar is, kan je het proces beginnen met een druk op de knop. Het installeren van de functie-update duurt een goed halfuur. Eens je pc de Fall Creators Update heeft geïnstalleerd en terug startklaar is, open je de app Microsoft Photos. Deze zit standaard in Windows 10 en hoef je niet te downloaden. Microsoft Photos zal je informeren over de nieuwe gebruiksopties.

 

Foto’s zoeken

Niet alleen Story Remix is nieuw in Microsoft Photos. Het bedrijf heeft de hele app grondig onder handen genomen. Voorheen was Photos een eenvoudige viewer om foto’s te bekijken en enkele basisbewerkingen uit te voeren. Microsoft Photos nieuwe stijl heeft meer toeters en bellen. Het programma laat nu toe om je foto’s en video’s te doorzoeken. Microsoft introduceert een slim algoritme dat de objecten op je foto’s herkent, zodat je je collectie op trefwoorden kan doorzoeken. Tik je in de zoekfunctie bijvoorbeeld ‘kat’ in, dan haalt Photos al je afbeeldingen en video’s naar boven met de viervoeter in kwestie. Het algoritme heeft echter duidelijk nog wat training nodig: een foto van een tuin met op de voorgrond een kat en konijnenhok duidde het aan als ‘bos’, een foto van kerk kreeg de tag ‘kasteel’ mee.

Video Remix

Om een video te maken heb je minimum twee foto’s of videoclips nodig. Klik bovenaan in het programma op ‘Create’ en selecteer ‘Video Remix’ of ‘Video Project’. Met Video Remix gaat het algoritme meteen aan de slag en presenteert het je een een kant-en-klare video, Video Project laat je op een meer traditionele manier een video samenstellen en bewerken. Het programma zal je bij beide opties vragen om foto’s en video’s te selecteren die je wil gebruiken. Het is mogelijk om enkel met foto’s te werken, het resultaat is dan een slideshow in plaats van een videoclip.

De snelknop Video Remix is leuk als startpunt: het programma zorgt voor de cuts, overgangen, soundtrack en titelstijl. Ongeacht het resultaat zal je sowieso toch je video nog zelf willen bewerken. Elke video toont immers standaard de titel ‘New video’ tijdens de clip, iets wat je waarschijnlijk zal willen aanpassen. Volledig geautomatiseerde filmpjes zitten er dus niet in. Wel leuk: staat het teksttype of de muziek je niet aan, dan kan je met de knop ‘Remix it for me’ meteen een nieuwe montage laten uitvoeren. Om je video te bewerken klik je op ‘Edit video’.

Tijdlijn

Met de knop ‘Edit Video’ of via ‘Video Project’ kom je in dezelfde interface terecht waarin het bewerken gebeurt. Die interface bestaat uit drie gebieden: links bovenaan vind je al je geselecteerde beelden terug. Rechts bovenaan staat je de volledige video. Onderaan bevindt zich de tijdlijn van je video met alle onderdelen en met diverse bewerkingsopties. Wil je een extra beeld toevoegen aan je film, dan klik je op ‘Add photos’ en ‘Add videos’ en selecteer je het bestand. Dat komt dan in de lijst links bovenaan terecht. Om het in de video te introduceren, sleep je het beeld onderaan naar je tijdlijn. De rangschikking van je beelden in de tijdlijn aanpassen doe je ook gewoon door de bestanden te verslepen met je muis. De nummers op de foto’s en clips verwijzen naar het aantal minuten dat ze in beeld zijn.

[related_article id=”221958″]

Onderaan kan je de diverse bewerkingsopties zien. Klik je met je muis op een scene, dan verschijnen bovenaan de tijdlijn de mogelijke bewerkingen die je kan uitvoeren. Die verschillen al naargelang je een foto of video selecteert. Ik bespreek eerst foto’s uitvoerig, en neem er dan video bij.

Foto’s

Bij een foto krijg je vier opties: ‘Duration’, ‘Filters’, ‘Text’ en ‘Motion’. Duration laat je bepalen hoelang de foto te zien is in de video. Met Filters kan je instagramgewijs je foto’s een andere tint geven. Text is duidelijk: hiermee voeg je tekst toe aan de scène. In het begeleidende venster kan je bepalen waar deze terechtkomt (links, rechts, grote titel, onderaan…) en in welke stijl de tekst verschijnt. Alleen de voorgeprogrammeerde stijlen zijn te gebruiken. Het is niet mogelijk om verder nog te sleutelen aan kleur, grootte of teksttype. Tot slot is er Motion: hiermee kan je de focus van het beeld laten verschuiven tijdens de duur van de scène. Zo kan je onder andere inzoomen of de camera in een bepaalde richting laten bewegen. Vergeet niet na elke bewerking bovenaan op ‘Done’ te klikken om je veranderingen te bewaren.

Trimmen

Selecteer je een videoclip, dan krijg je vijf bewerkingsmogelijkheden: ‘Trim’, ‘Filters’, ‘Text’, ‘Motion’ en ‘3D Effects’. Drie daarvan hebben we al besproken bij de foto’s en functioneren hetzelfde bij video. Blijven nog over: ‘Trim’ en ‘3D Effects’. Met Trim bepaal je welk stuk van een videoclip voor een scène gebruikt wordt. Door in het Trim-venster met de twee pijlers te schuiven duid je het begin- en eindpunt van de scène aan. Met de cirkel kan je snel je geselecteerde clip doorlopen, en met de balk verplaats je je gekozen tijdsduur op de tijdlijn. Opnieuw: om je verandering te bewaren klik je bovenaan op ‘Done’.

Special effects

Wil je de bewegende beelden nog wat extra panache meegeven, dan kan je special effects toevoegen. Wanneer je op de knop ‘3D-effects’ klikt, laadt het programma tientallen opties. Kies er eentje uit en positioneer het op het beeld. Onderaan vind je een tijdlijn waarmee je kan aangeven op welk moment het effect in werking moet treden. Rechts krijg je de mogelijkheid om het volume te regelen, en om het effect een bepaald object te laten volgen. Om meer effecten in de clip te steken, klik je op de plusknop rechts bovenaan. Het toevoegen van een effect vraagt een minuutje.

Er is nog één extra bewerkingsoptie voor video’s die je enkel te zien krijgt wanneer je met je rechtermuisknop op de clip in de tijdlijn klikt. Via ‘Volume’ kan je het geluid van een bepaalde scène aanpassen. In de algemene bewerkingsinterface van Story Remix vind je bovenaan ook een volumeknop, hier mee regel je het geluid voor je hele film.

Soundtrack

Ik heb je nu getoond hoe je je beelden en je betiteling binnen Story Remix op punt zet. Er schiet nog één belangrijk onderdeel over: muziek. Via de knop ‘Music’ bovenaan in de taakbalk open je venster met een uitgebreide selectie aan sfeervolle deuntjes met namen als ‘Funky Strut’, ‘Spooky story’ en ‘Clown parade’. Het algoritme van Story Remix zorgt ervoor dat de muziek naadloos aansluit op de hoogtepunten in je film. Vind je de perfecte soundtrack niet, dan kan je ook uit je eigen muziekcollectie een nummer vissen. Die nummers moeten dan wel in de vaste map Muziek staan in Windows Verkenner. Je zal dat audiobestand wel op voorhand op maat van je video moeten knippen.

Make-over

Heb je je video in elkaar gestoken, maar merk je op het einde dat je bewerkingen toch niet echt goed bij elkaar aansluiten? Met de knop ‘Themes’ kan je bepaalde elementen – titelstijl, muziek en filters – met één klik omgooien en bijsturen. Tot slot wil ik zeker ook niet vergeten te vermelden dat je in de taakbalk de optie vind om het beeldformaat aan te passen. Je kan schakelen tussen 4:3 en 16:9, of overgaan naar portretmodus. Is je video klaar, dan wordt het tijd om de exportopties te bekijken.

Exporteren en delen

Standaard slaat Story remix je werk op binnen Microsoft Photos. Wil je het bestand naar een andere computer overzetten of met een persoon delen, dan moet je gebruik maken van de knop ‘Export & Share’. Het programma zal je drie opties presenteren om je video te exporteren: ‘Quickest upload’, ‘Sharing online’ of ‘Longest upload’. Je keuze zal afhangen van hoe groot je wil dat het uiteindelijke bestand is en hoe scherp het beeld. Wie de video via mail wil doorsturen, kiest best voor de eerste optie. Hoop je de video op groot scherm te vertonen, dan is longest upload de aangewezen keuze. Na het uploaden van je video geeft het programma je de mogelijkheid om deze meteen op bepaalde platformen te delen.

Sleutelwerk

Net zoals bij de zoekfunctie in Microsoft Photos is het duidelijk dat Microsoft nog wat kan sleutelen aan Story Remix. Zo is er bijvoorbeeld geen manier om je videoprojecten een naam te geven binnen het programma. Ook het feit dat de nieuwe versie van Photos zij-aan-zij bestaat met de oude versie van de app voelt een beetje raar aan. Dat zijn echter kleine dingen die niet in de weg staan van de algemene ambitie van Story remix. Het is een ideaal programma voor wie zonder al te veel voorkennis en op korte tijd een leuke film wil componeren.

De Fall Creators Update voor Windows 10 maakte afgelopen oktober zijn debuut. Tussen alle nieuwigheden en verbeteringen zat ook een nieuwe video-tool: Story Remix. Je vindt deze toepassing terug binnen het programma Microsoft Photoss. Verwacht geen standaard videobewerkingssoftware: Story Remix is ontwikkeld om een groot deel van het monteren van een video zelf uit te voeren. Het enige wat je moet doen is het programma foto’s en videoclips toestoppen, waarna het algoritme automatisch een aantrekkelijk geheel creëert. Dat is de theorie, alleszins. Hoe het effectief in zijn werk gaat, doe ik in deze cursus uit de doeken.

Fall Creators Update

Vooraleer je Story Remix kan gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je pc de Fall Creators Update heeft geïnstalleerd. Is dat nog niet het geval, dan kan je dit manueel in gang zetten door via de ‘Instellingen’ naar ‘Bijwerken en Beveiliging’ te gaan en op de knop ‘Naar updates zoeken’ te klikken. Windows zal nu automatisch de nodige downloadbestanden binnenhalen voor de update. Zodra het daarmee klaar is, kan je het proces beginnen met een druk op de knop. Het installeren van de functie-update duurt een goed halfuur. Eens je pc de Fall Creators Update heeft geïnstalleerd en terug startklaar is, open je de app Microsoft Photos. Deze zit standaard in Windows 10 en hoef je niet te downloaden. Microsoft Photos zal je informeren over de nieuwe gebruiksopties.

 

Foto’s zoeken

Niet alleen Story Remix is nieuw in Microsoft Photos. Het bedrijf heeft de hele app grondig onder handen genomen. Voorheen was Photos een eenvoudige viewer om foto’s te bekijken en enkele basisbewerkingen uit te voeren. Microsoft Photos nieuwe stijl heeft meer toeters en bellen. Het programma laat nu toe om je foto’s en video’s te doorzoeken. Microsoft introduceert een slim algoritme dat de objecten op je foto’s herkent, zodat je je collectie op trefwoorden kan doorzoeken. Tik je in de zoekfunctie bijvoorbeeld ‘kat’ in, dan haalt Photos al je afbeeldingen en video’s naar boven met de viervoeter in kwestie. Het algoritme heeft echter duidelijk nog wat training nodig: een foto van een tuin met op de voorgrond een kat en konijnenhok duidde het aan als ‘bos’, een foto van kerk kreeg de tag ‘kasteel’ mee.

Video Remix

Om een video te maken heb je minimum twee foto’s of videoclips nodig. Klik bovenaan in het programma op ‘Create’ en selecteer ‘Video Remix’ of ‘Video Project’. Met Video Remix gaat het algoritme meteen aan de slag en presenteert het je een een kant-en-klare video, Video Project laat je op een meer traditionele manier een video samenstellen en bewerken. Het programma zal je bij beide opties vragen om foto’s en video’s te selecteren die je wil gebruiken. Het is mogelijk om enkel met foto’s te werken, het resultaat is dan een slideshow in plaats van een videoclip.

De snelknop Video Remix is leuk als startpunt: het programma zorgt voor de cuts, overgangen, soundtrack en titelstijl. Ongeacht het resultaat zal je sowieso toch je video nog zelf willen bewerken. Elke video toont immers standaard de titel ‘New video’ tijdens de clip, iets wat je waarschijnlijk zal willen aanpassen. Volledig geautomatiseerde filmpjes zitten er dus niet in. Wel leuk: staat het teksttype of de muziek je niet aan, dan kan je met de knop ‘Remix it for me’ meteen een nieuwe montage laten uitvoeren. Om je video te bewerken klik je op ‘Edit video’.

Tijdlijn

Met de knop ‘Edit Video’ of via ‘Video Project’ kom je in dezelfde interface terecht waarin het bewerken gebeurt. Die interface bestaat uit drie gebieden: links bovenaan vind je al je geselecteerde beelden terug. Rechts bovenaan staat je de volledige video. Onderaan bevindt zich de tijdlijn van je video met alle onderdelen en met diverse bewerkingsopties. Wil je een extra beeld toevoegen aan je film, dan klik je op ‘Add photos’ en ‘Add videos’ en selecteer je het bestand. Dat komt dan in de lijst links bovenaan terecht. Om het in de video te introduceren, sleep je het beeld onderaan naar je tijdlijn. De rangschikking van je beelden in de tijdlijn aanpassen doe je ook gewoon door de bestanden te verslepen met je muis. De nummers op de foto’s en clips verwijzen naar het aantal minuten dat ze in beeld zijn.

[related_article id=”221958″]

Onderaan kan je de diverse bewerkingsopties zien. Klik je met je muis op een scene, dan verschijnen bovenaan de tijdlijn de mogelijke bewerkingen die je kan uitvoeren. Die verschillen al naargelang je een foto of video selecteert. Ik bespreek eerst foto’s uitvoerig, en neem er dan video bij.

Foto’s

Bij een foto krijg je vier opties: ‘Duration’, ‘Filters’, ‘Text’ en ‘Motion’. Duration laat je bepalen hoelang de foto te zien is in de video. Met Filters kan je instagramgewijs je foto’s een andere tint geven. Text is duidelijk: hiermee voeg je tekst toe aan de scène. In het begeleidende venster kan je bepalen waar deze terechtkomt (links, rechts, grote titel, onderaan…) en in welke stijl de tekst verschijnt. Alleen de voorgeprogrammeerde stijlen zijn te gebruiken. Het is niet mogelijk om verder nog te sleutelen aan kleur, grootte of teksttype. Tot slot is er Motion: hiermee kan je de focus van het beeld laten verschuiven tijdens de duur van de scène. Zo kan je onder andere inzoomen of de camera in een bepaalde richting laten bewegen. Vergeet niet na elke bewerking bovenaan op ‘Done’ te klikken om je veranderingen te bewaren.

Trimmen

Selecteer je een videoclip, dan krijg je vijf bewerkingsmogelijkheden: ‘Trim’, ‘Filters’, ‘Text’, ‘Motion’ en ‘3D Effects’. Drie daarvan hebben we al besproken bij de foto’s en functioneren hetzelfde bij video. Blijven nog over: ‘Trim’ en ‘3D Effects’. Met Trim bepaal je welk stuk van een videoclip voor een scène gebruikt wordt. Door in het Trim-venster met de twee pijlers te schuiven duid je het begin- en eindpunt van de scène aan. Met de cirkel kan je snel je geselecteerde clip doorlopen, en met de balk verplaats je je gekozen tijdsduur op de tijdlijn. Opnieuw: om je verandering te bewaren klik je bovenaan op ‘Done’.

Special effects

Wil je de bewegende beelden nog wat extra panache meegeven, dan kan je special effects toevoegen. Wanneer je op de knop ‘3D-effects’ klikt, laadt het programma tientallen opties. Kies er eentje uit en positioneer het op het beeld. Onderaan vind je een tijdlijn waarmee je kan aangeven op welk moment het effect in werking moet treden. Rechts krijg je de mogelijkheid om het volume te regelen, en om het effect een bepaald object te laten volgen. Om meer effecten in de clip te steken, klik je op de plusknop rechts bovenaan. Het toevoegen van een effect vraagt een minuutje.

Er is nog één extra bewerkingsoptie voor video’s die je enkel te zien krijgt wanneer je met je rechtermuisknop op de clip in de tijdlijn klikt. Via ‘Volume’ kan je het geluid van een bepaalde scène aanpassen. In de algemene bewerkingsinterface van Story Remix vind je bovenaan ook een volumeknop, hier mee regel je het geluid voor je hele film.

Soundtrack

Ik heb je nu getoond hoe je je beelden en je betiteling binnen Story Remix op punt zet. Er schiet nog één belangrijk onderdeel over: muziek. Via de knop ‘Music’ bovenaan in de taakbalk open je venster met een uitgebreide selectie aan sfeervolle deuntjes met namen als ‘Funky Strut’, ‘Spooky story’ en ‘Clown parade’. Het algoritme van Story Remix zorgt ervoor dat de muziek naadloos aansluit op de hoogtepunten in je film. Vind je de perfecte soundtrack niet, dan kan je ook uit je eigen muziekcollectie een nummer vissen. Die nummers moeten dan wel in de vaste map Muziek staan in Windows Verkenner. Je zal dat audiobestand wel op voorhand op maat van je video moeten knippen.

Make-over

Heb je je video in elkaar gestoken, maar merk je op het einde dat je bewerkingen toch niet echt goed bij elkaar aansluiten? Met de knop ‘Themes’ kan je bepaalde elementen – titelstijl, muziek en filters – met één klik omgooien en bijsturen. Tot slot wil ik zeker ook niet vergeten te vermelden dat je in de taakbalk de optie vind om het beeldformaat aan te passen. Je kan schakelen tussen 4:3 en 16:9, of overgaan naar portretmodus. Is je video klaar, dan wordt het tijd om de exportopties te bekijken.

Exporteren en delen

Standaard slaat Story remix je werk op binnen Microsoft Photos. Wil je het bestand naar een andere computer overzetten of met een persoon delen, dan moet je gebruik maken van de knop ‘Export & Share’. Het programma zal je drie opties presenteren om je video te exporteren: ‘Quickest upload’, ‘Sharing online’ of ‘Longest upload’. Je keuze zal afhangen van hoe groot je wil dat het uiteindelijke bestand is en hoe scherp het beeld. Wie de video via mail wil doorsturen, kiest best voor de eerste optie. Hoop je de video op groot scherm te vertonen, dan is longest upload de aangewezen keuze. Na het uploaden van je video geeft het programma je de mogelijkheid om deze meteen op bepaalde platformen te delen.

Sleutelwerk

Net zoals bij de zoekfunctie in Microsoft Photos is het duidelijk dat Microsoft nog wat kan sleutelen aan Story Remix. Zo is er bijvoorbeeld geen manier om je videoprojecten een naam te geven binnen het programma. Ook het feit dat de nieuwe versie van Photos zij-aan-zij bestaat met de oude versie van de app voelt een beetje raar aan. Dat zijn echter kleine dingen die niet in de weg staan van de algemene ambitie van Story remix. Het is een ideaal programma voor wie zonder al te veel voorkennis en op korte tijd een leuke film wil componeren.

ontspanningstory remixtipWindowswindows 10

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!