Test

Dit is een popup

ASUS Zenfone 9 review: de beste compacte smartphone

Asus Zenfone 9 header
Voordelen
Razendsnelle chipset
Overtuigende batterijduur
Sterke cameraprestaties
Nadelen
Relatief zwaar voor een compact toestel
Schermhelderheid valt wat tegen
Software biedt ruimte voor verbetering
Aanbevolen prijs: €799
Totaalscore 8
ASUS keert elk jaar steevast terug met een compacte high-end smartphone, en ook dit jaar keert het Taiwanese merk terug met de Zenfone 9. Compact: is dat hier een synoniem voor besparing of uiterste prestaties?

ASUS is mogelijk niet de eerste fabrikant waaraan je denkt bij smartphones. Het merk ligt ook al enige jaren niet meer in de Belgische winkelschappen, maar wordt wel online verkocht. Dat geldt ook voor de ASUS Zenfone 9 die recent is aangekondigd. Het toestel vormt de negende generatie high-end Zenfone, maar is eigenlijk vooral een doorontwikkeling van de Zenfone 8. Bij de ontwikkeling heeft het Taiwanese merk naar eigen zeggen alles op alles gezet om de telefoon zo compact mogelijk te maken, zonder in te leveren op prestaties of batterijduur. Dat lijkt een lastige klus, maar wat mij betreft heeft dit toestel alles in huis om dat te bereiken.

Asus Zenfone 9 kleuren
ASUS’ Zenfone 9 maakt het compacte segment eindelijk weer spannend

Compact ontwerp

Het zal niemand verrassen dat de ASUS Zenfone 9 ook daadwerkelijk een -relatief- compacte smartphone is. Je krijgt op deze smartphone geen scherm van 6 inch, zoals we gewoon zijn op hedendaagse smartphones, maar een van 5,8 inch. Niet per se klein, maar wel een stuk handzamer dan bijvoorbeeld het 6,78 inch scherm van de ROG Phone 6. De schermranden zijn gelukkig ook relatief compact gebleven, waardoor de Zenfone 9 voor bijna iedereen makkelijk vast te houden is, en de afmetingen zijn: 165,1 x 77,3 x 9,6 millimeter.

Ondanks of dankzij het compacte formaat, is het wel een relatief dikke en vooral zware telefoon; met het gewicht van 230 gram is hij bijna net zo zwaar als een iPhone 13 Pro Max. Voor mij was dat overigens geen afknapper. Het gewicht van de smartphone is goed verdeeld over de boven- en onderzijde en geeft het gevoel dat je een kwalitatief product in handen houdt. Dat wordt bevestigd door de materialen die ASUS heeft ingezet. De randen zijn uit metaal opgetrokken en de achterkant is voorzien van een matte polymeer-substantie, wat erg fijn aanvoelt in de handen en het toestel extra grip geeft als je geen hoesje gebruikt. Enig nadeel is dat het materiaal wel makkelijk vettigheid aantrekt, wat je er door de textuur ook niet zomaar afveegt.

Verder valt aan de randen op dat het materiaal enigszins begint te glimmen, vermoedelijk omdat de textuur daar vlakker wordt. Het is, zeker als je een hoesje gebruikt, geen dealbreaker, maar dat mag wat mij betreft nog wel beter in een volgende iteratie. ASUS’ ontwerp doet verder zakelijk en strak aan, met enkel wat subtiele tekst bij de camerasensoren. En met een viertal kleuren om uit te kiezen, kan het bijna niet anders dan dat het totaalplaatje bij een breed publiek aanslaat. Over hoesjes gesproken nog: met de flinke cameramodules achterop is dat wel een must. Zonder een hoesje wiebelt deze smartphone immers over en weer op een tafel.

Geen overweldigend scherm

Wat het scherm van de ASUS Zenfone 9 betreft, is er eigenlijk weinig gewijzigd: hij werd namelijk direct overgenomen van zijn voorganger. Het 5,8 inch Full HD+ AMOLED-scherm van Samsung begint wel enigszins zijn leeftijd te tonen – met een piekhelderheid van 800 nits (non-HDR) is het verre van het felste scherm op de markt. Tegelijk is dit meestal, tenzij in uitzonderlijk zonnige omstandigheden, voldoende helder om het scherm af te kunnen lezen. Verder wist ASUS er wel een 120 Hz verversingssnelheid uit te krijgen, wat de smartphone ontzettend vlot doet aanvoelen.

Fijn is ook dat je de snelheid handmatig kan aanpassen in het instellingenmenu (120 Hz, 90 Hz of 60 Hz), zodat je naar wens energie kan besparen of de vlotste schermervaring in je handen hebt. ASUS zegt afsluitend dat de kleuren van het scherm uit de doos zeer accuraat zijn en dat valt zeker op te merken aan de koelere kleurtint. Fijn voor de kleurfanaten, maar als je liever toch wat warmere kleuren hebt: ook dat kan je via de instellingen naar wens aanpassen.

‘Slechts twee camera’s’

Toen ASUS de Zenfone 9 presenteerde viel het mij enigszins tegen dat het toestel met twee camera’s komt. Als je aan high-end smartphones denkt, denk je vaak aan cameraopstellingen met minstens drie sensoren. Die derde sensor, of het nu een macro of telefotosensor is, kun je alvast op je buik schrijven. Desondanks kun je flink wat plezier beleven met de sensoren op de Zenfone 9.

Het huzarenstukje is de 50 MP hoofdcamera van Sony, de IMX766. Eerder kwam de sensor ook al terug in de ROG Phone 6, en de plaatjes zijn simpelweg ontzettend goed, met accurate kleuren en voldoende contrast en scherpte. Ook het dynamisch bereik is erg goed te noemen, al zorgt de software soms wel voor foto’s met een overmatig HDR (High Dynamic Range) uiterlijk. Ze zien er goed uit, soms zelfs iets mooier dan de werkelijkheid. Wat de groothoekcamera betreft, trekt die lijn zich door, met nette foto’s, al merk je dat de 12 MP sensor die daarvoor is ingezet toch wat minder detail opvangt. Dan is er nog de selfiecamera, die eveneens zeer goede foto’s maakt, maar wel soms met iets te warme tinten. Hoewel de zomerzon mijn huid flink heeft gekleurd, zag mijn huid er op foto’s bruiner uit dan het in werkelijkheid is.

ASUS Zenfone 9 rood
De Zenfone 9 bevat twee flinke cameramodules

ASUS mag ook nog wel wat meer werk steken in de preview van foto’s met de selfiecamera. Vooraf is de lucht op de achtergrond vaak volledig wit, terwijl het eindresultaat dan wel de juiste kleur weergeeft. Dan zijn er nog de videomodi, waar vooral de hoofdcamera ‘zeer goede’ prestaties levert. ASUS noemt zijn contractie een gimbal-opstelling, wat de beelden tot 3 graden kan corrigeren. Zelfs bij flinke schokken met je hand, kan je daarmee goede video’s maken op de Zenfone 9. Video’s schieten kan met 8K aan 24 fps of 4K aan 120 of 60 fps.

Razendsnel én compact

Nu moeten de nadelen toch wel gaan komen? Een compacte smartphone kan toch geen eindeloos goed verhaal zijn? Met de ASUS Zenfone 9 wel. Tenminste, dat is mijn ervaring van de afgelopen twee weken. Qualcomms Snapdragon 8+ Gen 1 chipset gecombineerd met 16 GB werkgeheugen zorgt voor immens goede prestaties. Van alledaagse taken tot zwaardere games, de Zenfone 9 pakt het allemaal op alsof het hem geen moeite kost.

Wat ook opviel, is dat je je bij deze telefoon geen zorgen hoeft te maken over hitte. Zelfs bij langdurig gebruik bleef het toestel relatief koel. Hoewel dat geen wonder hoeft te zijn in de winter, werden de testen met deze smartphone in hartje zomer uitgevoerd, zelfs op het moment dat het bijna veertig graden werd. Als je de smartphone op het oog hebt, denk dan overigens niet dat je je portemonnee hoeft te legen voor het model met 16 GB RAM. Ook 8 GB moet onder normale omstandigheden afdoende zijn.

Net zoals dat de 4.300 mAh batterij in de Zenfone 9 meer dan afdoende is om je dagen mee door te komen. Met een volledige batterij kon met gemak 7 uur scherm aan tijd worden behaald. Nu zegt dat je weinig, maar bij mijn gebruik, kan dat op de meeste high-end smartphones niet behaald worden. Zeker niet als er 5G/4G gebruik in gemixt zit. Als je eenmaal zonder batterij zit, is de 30 watt oplader ook aardig vlot om hem weer bij te laden. Het is geen 65 watt lader, maar meer dan voldoende om snel je batterijsap op niveau te krijgen.

Schone software

Dat de Zenfone 9 zo vlot aanvoelt, komt niet alleen door de razendsnelle chipset, maar ook de schone software die we op de smartphone vinden. ASUS levert het toestel met Android 12, met daarbovenop Zen UI. Veel omdat dit UI niet: in de praktijk is het simpelweg Android 12 met een aantal extra opties in het instellingen-menu. Zo kan je handige gestures instellen om het scherm in te schakelen, of ervoor kiezen tot welk percentage je de batterij telkens maximaal wil opladen om de levensduur te beschermen.

Een van de gestures is ook voor de vingerafdrukscanner, om het notificatiepaneel omlaag te vegen. Dit werkt in de praktijk prima, maar wordt iets te vaak geactiveerd. De vingerafdrukscanner, die in de review nog niet aan bod kwam, is misschien wel de snelste die ooit op een toestel terugkwam. Ook weigerde hij in mijn testperiode nooit mijn ingestelde vingerafdrukken. Winst alom dus voor de soft- en hardware van de Zenfone 9, al mag ASUS nog wel wat aandacht besteden aan zijn gestures.

Vingerafdrukscanner ASUS Zenfone 9
De vingerafdrukscanner is de snelste die ooit voorbij mijn vingers kwam

Eindoordeel

Als je op zoek bent naar een compacte Android-smartphone met vlotte prestaties en goede camera’s, is er eigenlijk maar één toestel dat we kunnen aanraden: de ASUS Zenfone 9. Ook op zijn prijspunt verrast het toestel, zowel met de vlotte prestaties, als de goede batterijduur en boven verwachting goede camera’s.

Er zijn zeker softwarematig nog een aantal verbeterpunten en de updatestrategie is niet geweldig, maar kan je wel een perfecte smartphone verwachten op dit prijspunt?

ASUS is mogelijk niet de eerste fabrikant waaraan je denkt bij smartphones. Het merk ligt ook al enige jaren niet meer in de Belgische winkelschappen, maar wordt wel online verkocht. Dat geldt ook voor de ASUS Zenfone 9 die recent is aangekondigd. Het toestel vormt de negende generatie high-end Zenfone, maar is eigenlijk vooral een doorontwikkeling van de Zenfone 8. Bij de ontwikkeling heeft het Taiwanese merk naar eigen zeggen alles op alles gezet om de telefoon zo compact mogelijk te maken, zonder in te leveren op prestaties of batterijduur. Dat lijkt een lastige klus, maar wat mij betreft heeft dit toestel alles in huis om dat te bereiken.

Asus Zenfone 9 kleuren
ASUS’ Zenfone 9 maakt het compacte segment eindelijk weer spannend

Compact ontwerp

Het zal niemand verrassen dat de ASUS Zenfone 9 ook daadwerkelijk een -relatief- compacte smartphone is. Je krijgt op deze smartphone geen scherm van 6 inch, zoals we gewoon zijn op hedendaagse smartphones, maar een van 5,8 inch. Niet per se klein, maar wel een stuk handzamer dan bijvoorbeeld het 6,78 inch scherm van de ROG Phone 6. De schermranden zijn gelukkig ook relatief compact gebleven, waardoor de Zenfone 9 voor bijna iedereen makkelijk vast te houden is, en de afmetingen zijn: 165,1 x 77,3 x 9,6 millimeter.

Ondanks of dankzij het compacte formaat, is het wel een relatief dikke en vooral zware telefoon; met het gewicht van 230 gram is hij bijna net zo zwaar als een iPhone 13 Pro Max. Voor mij was dat overigens geen afknapper. Het gewicht van de smartphone is goed verdeeld over de boven- en onderzijde en geeft het gevoel dat je een kwalitatief product in handen houdt. Dat wordt bevestigd door de materialen die ASUS heeft ingezet. De randen zijn uit metaal opgetrokken en de achterkant is voorzien van een matte polymeer-substantie, wat erg fijn aanvoelt in de handen en het toestel extra grip geeft als je geen hoesje gebruikt. Enig nadeel is dat het materiaal wel makkelijk vettigheid aantrekt, wat je er door de textuur ook niet zomaar afveegt.

Verder valt aan de randen op dat het materiaal enigszins begint te glimmen, vermoedelijk omdat de textuur daar vlakker wordt. Het is, zeker als je een hoesje gebruikt, geen dealbreaker, maar dat mag wat mij betreft nog wel beter in een volgende iteratie. ASUS’ ontwerp doet verder zakelijk en strak aan, met enkel wat subtiele tekst bij de camerasensoren. En met een viertal kleuren om uit te kiezen, kan het bijna niet anders dan dat het totaalplaatje bij een breed publiek aanslaat. Over hoesjes gesproken nog: met de flinke cameramodules achterop is dat wel een must. Zonder een hoesje wiebelt deze smartphone immers over en weer op een tafel.

Geen overweldigend scherm

Wat het scherm van de ASUS Zenfone 9 betreft, is er eigenlijk weinig gewijzigd: hij werd namelijk direct overgenomen van zijn voorganger. Het 5,8 inch Full HD+ AMOLED-scherm van Samsung begint wel enigszins zijn leeftijd te tonen – met een piekhelderheid van 800 nits (non-HDR) is het verre van het felste scherm op de markt. Tegelijk is dit meestal, tenzij in uitzonderlijk zonnige omstandigheden, voldoende helder om het scherm af te kunnen lezen. Verder wist ASUS er wel een 120 Hz verversingssnelheid uit te krijgen, wat de smartphone ontzettend vlot doet aanvoelen.

Fijn is ook dat je de snelheid handmatig kan aanpassen in het instellingenmenu (120 Hz, 90 Hz of 60 Hz), zodat je naar wens energie kan besparen of de vlotste schermervaring in je handen hebt. ASUS zegt afsluitend dat de kleuren van het scherm uit de doos zeer accuraat zijn en dat valt zeker op te merken aan de koelere kleurtint. Fijn voor de kleurfanaten, maar als je liever toch wat warmere kleuren hebt: ook dat kan je via de instellingen naar wens aanpassen.

‘Slechts twee camera’s’

Toen ASUS de Zenfone 9 presenteerde viel het mij enigszins tegen dat het toestel met twee camera’s komt. Als je aan high-end smartphones denkt, denk je vaak aan cameraopstellingen met minstens drie sensoren. Die derde sensor, of het nu een macro of telefotosensor is, kun je alvast op je buik schrijven. Desondanks kun je flink wat plezier beleven met de sensoren op de Zenfone 9.

Het huzarenstukje is de 50 MP hoofdcamera van Sony, de IMX766. Eerder kwam de sensor ook al terug in de ROG Phone 6, en de plaatjes zijn simpelweg ontzettend goed, met accurate kleuren en voldoende contrast en scherpte. Ook het dynamisch bereik is erg goed te noemen, al zorgt de software soms wel voor foto’s met een overmatig HDR (High Dynamic Range) uiterlijk. Ze zien er goed uit, soms zelfs iets mooier dan de werkelijkheid. Wat de groothoekcamera betreft, trekt die lijn zich door, met nette foto’s, al merk je dat de 12 MP sensor die daarvoor is ingezet toch wat minder detail opvangt. Dan is er nog de selfiecamera, die eveneens zeer goede foto’s maakt, maar wel soms met iets te warme tinten. Hoewel de zomerzon mijn huid flink heeft gekleurd, zag mijn huid er op foto’s bruiner uit dan het in werkelijkheid is.

ASUS Zenfone 9 rood
De Zenfone 9 bevat twee flinke cameramodules

ASUS mag ook nog wel wat meer werk steken in de preview van foto’s met de selfiecamera. Vooraf is de lucht op de achtergrond vaak volledig wit, terwijl het eindresultaat dan wel de juiste kleur weergeeft. Dan zijn er nog de videomodi, waar vooral de hoofdcamera ‘zeer goede’ prestaties levert. ASUS noemt zijn contractie een gimbal-opstelling, wat de beelden tot 3 graden kan corrigeren. Zelfs bij flinke schokken met je hand, kan je daarmee goede video’s maken op de Zenfone 9. Video’s schieten kan met 8K aan 24 fps of 4K aan 120 of 60 fps.

Razendsnel én compact

Nu moeten de nadelen toch wel gaan komen? Een compacte smartphone kan toch geen eindeloos goed verhaal zijn? Met de ASUS Zenfone 9 wel. Tenminste, dat is mijn ervaring van de afgelopen twee weken. Qualcomms Snapdragon 8+ Gen 1 chipset gecombineerd met 16 GB werkgeheugen zorgt voor immens goede prestaties. Van alledaagse taken tot zwaardere games, de Zenfone 9 pakt het allemaal op alsof het hem geen moeite kost.

Wat ook opviel, is dat je je bij deze telefoon geen zorgen hoeft te maken over hitte. Zelfs bij langdurig gebruik bleef het toestel relatief koel. Hoewel dat geen wonder hoeft te zijn in de winter, werden de testen met deze smartphone in hartje zomer uitgevoerd, zelfs op het moment dat het bijna veertig graden werd. Als je de smartphone op het oog hebt, denk dan overigens niet dat je je portemonnee hoeft te legen voor het model met 16 GB RAM. Ook 8 GB moet onder normale omstandigheden afdoende zijn.

Net zoals dat de 4.300 mAh batterij in de Zenfone 9 meer dan afdoende is om je dagen mee door te komen. Met een volledige batterij kon met gemak 7 uur scherm aan tijd worden behaald. Nu zegt dat je weinig, maar bij mijn gebruik, kan dat op de meeste high-end smartphones niet behaald worden. Zeker niet als er 5G/4G gebruik in gemixt zit. Als je eenmaal zonder batterij zit, is de 30 watt oplader ook aardig vlot om hem weer bij te laden. Het is geen 65 watt lader, maar meer dan voldoende om snel je batterijsap op niveau te krijgen.

Schone software

Dat de Zenfone 9 zo vlot aanvoelt, komt niet alleen door de razendsnelle chipset, maar ook de schone software die we op de smartphone vinden. ASUS levert het toestel met Android 12, met daarbovenop Zen UI. Veel omdat dit UI niet: in de praktijk is het simpelweg Android 12 met een aantal extra opties in het instellingen-menu. Zo kan je handige gestures instellen om het scherm in te schakelen, of ervoor kiezen tot welk percentage je de batterij telkens maximaal wil opladen om de levensduur te beschermen.

Een van de gestures is ook voor de vingerafdrukscanner, om het notificatiepaneel omlaag te vegen. Dit werkt in de praktijk prima, maar wordt iets te vaak geactiveerd. De vingerafdrukscanner, die in de review nog niet aan bod kwam, is misschien wel de snelste die ooit op een toestel terugkwam. Ook weigerde hij in mijn testperiode nooit mijn ingestelde vingerafdrukken. Winst alom dus voor de soft- en hardware van de Zenfone 9, al mag ASUS nog wel wat aandacht besteden aan zijn gestures.

Vingerafdrukscanner ASUS Zenfone 9
De vingerafdrukscanner is de snelste die ooit voorbij mijn vingers kwam

Eindoordeel

Als je op zoek bent naar een compacte Android-smartphone met vlotte prestaties en goede camera’s, is er eigenlijk maar één toestel dat we kunnen aanraden: de ASUS Zenfone 9. Ook op zijn prijspunt verrast het toestel, zowel met de vlotte prestaties, als de goede batterijduur en boven verwachting goede camera’s.

Er zijn zeker softwarematig nog een aantal verbeterpunten en de updatestrategie is niet geweldig, maar kan je wel een perfecte smartphone verwachten op dit prijspunt?

asusreviewZenfone 9

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!