Test

Dit is een popup

OnePlus Nord CE 2 5G review: de essentie, maar niet meer

OnePlus Nord CE 2 5G
Voordelen
65W snelladen
Opslag uit te breiden
Meest betaalbare OnePlus-smartphone
Nadelen
Geen alert slider
Lelijk camera-eiland
Klein prijsverschil met OnePlus Nord 2
Aanbevolen prijs: €359
Waar te koop?
Totaalscore 7
De OnePlus Nord CE 2 5G heeft opnieuw als doel zoveel mogelijk functionaliteit en prestaties aan te bieden tegen een betaalbare prijs.

Met de OnePlus Nord CE 2 5G zijn we toe aan de tweede generatie van de smartphone die enkel essentiële functionaliteit bevat – en net dat beetje meer. Het nieuwe model komt er amper negen maanden na de verschijning van het origineel en we vroegen ons dan ook af of dit voor OnePlus voldoende tijd was om een noemenswaardige opvolger te ontwikkelen. We houden meteen ook rekening met het hogere prijskaartje van 359 euro, waardoor de telefoon wel heel dicht in het vaarwater van de OnePlus Nord 2 komt. 

OnePlus en het middensegment

Met de Nord line-up heeft OnePlus enkele jaren geleden de aanval ingezet op het middensegment. De OnePlus Nord nam daarbij het voortouw, op de voet gevolgd door de N10 en N100, twee budgetmodellen die minder goed ontvangen werden. Uiteindelijk verscheen de N200 vorig jaar nog wel in de Verenigde Staten, maar hier in Europa werd er gekozen om de Core Edition te lanceren naast de OnePlus Nord 2. 

Ontwerp

Waar zijn voorganger moeilijk te onderscheiden was van de high-end OnePlus 9 Pro, valt het bij de Nord CE 2 harder op dat het om een budgettoestel gaat. De matte finish werd vervangen door een glossy finish in Gray Mirror of Bahama Blue, vergelijkbaar met degene die we bij de Nord 2 zagen. Tot zover helemaal OnePlus, maar bij het camera-eiland loopt het mis. Het doorzichtige eiland maakt naadloos deel uit van de achterkant, maar van een afstand bekeken lijkt het eerder op een plastic stukje dat met lijm is vastgemaakt. Het is de eerste keer dat we dit soort camerabump zien en er is geen ander model waarop het gebaseerd lijkt te zijn. (Update: Het ontwerp blijkt van de OPPO Find X3-serie te komen, zie ook oppoficatie). Een vreemde keuze, want de camera layout is verder niet speciaal, met grote standaard en ultra-wide lenzen en een kleiner macro exemplaar en flash. 

OnePlus Nord CE 2 5G

Kijken we verder naar het ontwerp dan valt de hoofdtelefoonaansluiting onderaan op, die nog steeds geliefd is bij budget bewuste consumenten. Daarnaast vinden we een een enkele speaker die prima – maar niet uitstekend – geluid produceert. Het nadeel hiervan is ook dat je tijdens het netflixen of gamen in landschapsmodus de luidspreker al vaak met je vinger bedekt. Links vinden we twee volumeknoppen en een dual-SIM kaartslot. De Nord CE 2 5G is ook de eerste OnePlus-smartphone die kan uitgebreid worden met een microSD-kaartje en dat tot 1 TB. Wat ons betreft prima, en het laat OnePlus toe enkel een 128 GB en dus geen 256 GB model te moeten produceren. 

Wat we wel nog missen is de bekende alert slider, waarmee je snel je telefoon op mute of trillen kan zetten. Persoonlijk vinden we deze core aan onze ervaring, maar OnePlus zelf is niet overtuigd dat hun entry-level smartphones deze nodig hebben. Nieuwe gebruikers zullen de functie immers niet missen.

Specificaties OnePlus Nord CE 2 5G

  • Display: 6,43 inch Fluid AMOLED
  • Resolutie: 2400 x 1080 pixels 409ppi
  • Beeldverhouding: 20:9
  • Verversingssnelheid: 90Hz
  • CPU: MediaTek Dimensity 900
  • GPU: ARM Mali-G68 MC4
  • RAM: 6GB/8GB LPDDR4X
  • Opslag: 128GB UFS2.2
  • 3 camera’s achteraan (64 MP main, 8 MP ultragroothoek (119 graden), 2 MP macro)
  • 1 camera vooraan (16 MP)
  • Video: maximaal 4K 30FPS
  • Batterij: 4.500 mAh (niet verwijderbaar)
  • Laden: 65W SUPERVOOC snelladen
  • Afmetingen: 160,6 mm x 73,2 mm x 7,8 mm
  • Gewicht: 173 gram
  • 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting
  • OxygenOS gebaseerd op Android 11
  • 2 Android updates
  • Dual SIM
  • MicroSD-slot

Display en prestaties

Vergelijk je bovenstaande specificaties met die van de OnePlus Nord CE, dan merk je dat het moeilijk is om verschillen op te merken tussen de twee. Tijdens het schrijven van deze review hadden we soms ook het gevoel dat we stukken tekst uit onze originele review konden kopiëren. De smartphone is voorzien van hetzelfde 6,43 inch AMOLED met dezelfde resolutie, beeldverhoudingen en verversingssnelheid van 90Hz.

Is 120Hz dan echt nodig? Nee, het verschil tussen 90 en 120Hz is kleiner dan dat van 60 naar 90Hz en de hele ervaring is voldoende ‘fast and smooth’, maar tegelijkertijd zien we andere budgetsmartphones het wel doen. De Poco X3 uit 2020 bijvoorbeeld of de Xiaomi Redmi Note 10. We hadden dus graag gezien dat OnePlus hier de “A little more than you’d expect” slogan had waar gemaakt. 

OnePlus Nord CE 2 5G
Of toch niet helemaal?

Waar we wel een verschil zien is in de overstap naar een MediaTek Dimensity 900 chipset, van de Qualcomm Snapdragon 750G. De MediaTek Dimensity 1200 SoC in de Nord 2 is OnePlus dus duidelijk goed bevallen. Op papier vertaalt dit verschil zich in 7-8 procent meer prestaties. In de praktijk zal je dat niet meteen merken, behalve misschien tijdens het gamen of andere zware taken. 

Oppoficatie

OnePlus adverteert ook 65W snelladen als een van de sterke punten van deze telefoon, maar helaas is Warp Charge het slachtoffer geworden van de fusie van OPPO en OnePlus vorig jaar. Dit maakt dat de Nord CE 2 5G (en alle nieuwe modellen, waaronder de OnePlus 10 Pro) nu met OPPO’s SUPERVOOC snelladen komt. Goed voor 65W in dit geval. Dit vertaalt zich in ongeveer 65 procent batterij in vijftien minuten. Bijna dubbel zo snel als de vorige generatie. De lader is wel wat groter dan de Warp Charge exemplaren en de usb-c poort aan de kant van de lader is vervangen door een usb-a exemplaar. De rode OnePlus-kabel werd gelukkig wel nog behouden. 

Van verdere oppoficatie blijf je als OnePlus fan voorlopig bespaard, want de Nord CE 2 5G komt met OxygenOS gebaseerd op Android 11. Dit is naar onze mening de laatste versie van OxygenOS voordat het zijn eigenheid verloor door de negatieve invloed van OPPO’s ColorOS. We moeten er echter wel bij stilstaan dat de Nord CE 2 veelal zal gekocht worden door zij die voor de eerste keer een OnePlus telefoon aanschaffen en net daarom vinden we OxygenOS 11 dan weer een slechte keuze. 

OnePlus Nord CE 2 5G

OnePlus laat gebruikers immers starten met een OS dat jarenlang ontwikkeld is met een bepaalde gebruiker in gedachte, om hen vervolgens over te schakelen naar een mix van twee besturingssystemen die verre van op punt staat. Beginnen met OxygenOS 12 had hier de juiste keuze geweest. We beschouwen het als OnePlus fans van het eerste uur zeker niet als de beste versie van het OS, maar het zorgt wel voor consistentie voor nieuwe gebruikers. Bovendien komt de Nord CE 2 5G maar met twee OS-updates en dat is simpelweg te weinig als OxygenOS 12 er daar één van is. Zeker minder dan we verwachtten en we vragen ons af of het anders zou geweest zijn als OnePlus de telefoon pas in juni zou uitbrengen. 

Camera’s

De aanwezige camera’s zijn een 64 MP standaardcamera, een 8 MP ultra-wide van 119 graden en voor dit model een 2 MP macrocamera in plaats van het monochrome exemplaar van vorig jaar. Deze laatste is zeker de betere keuze als je het ons vraagt, al is de resolutie wel erg laag. Vooraan vinden we een 16 MP selfie-camera. 

De hoofdcamera is voorzien van AI-functionaliteit die gebruik maak van het diafragma van f/1.7 om meer licht, kleur en helderheid aan je foto’s te geven. Een nieuwe Bokeh Flare filter zorgt dan weer voor wat extra focus op je onderwerp door de achtergrond te vervagen. Nightscape doet zijn best om foto’s te maken in locaties met weinig licht. 

Over het algemeen zijn we tevreden over de kwaliteit van de gemaakte foto’s. Ze bevatten niet zoveel detail als degene die we maken met de OnePlus 9 Pro en hebben niet dezelfde kleurweergave, maar er werd dan ook niet met Hasselblad samengewerkt om alles piekfijn af te stellen. De OnePlus Nord CE 2 5G levert prima foto’s voor zijn prijs. 

Als De Nord CE 2 5G je eerste OnePlus smartphone wordt, zal je zeker niet teleurgesteld zijn.

OnePlus Nord CE 2 5G: Kopen of niet?

De OnePlus Nord CE 2 5G bevindt zich in het midden tussen de Nord 2 en de originele CE. Langs de ene kant vinden we het jammer dat er naast het sneller opladen geen impactvolle veranderingen op te merken zijn bij deze opvolger en je bovendien exact dezelfde Android versies kan verwachten. Je kan dus ook de originele Nord CE aanschaffen en zo’n 50 euro uitsparen (of zelfs meer afhankelijk van promoties), tenzij je graag extra opslag toevoegt. 

Aan de andere kant kan je ook gewoon 40 euro meer uitgeven (of zelfs minder) en de OnePlus Nord 2 aanschaffen en zo genieten van een krachtigere chipset, een veel betere selfie-camera, twee speakers in plaats van één en de superhandige alert slider. Een sterke “Ja” kunnen we de Nord CE 2 5G dus niet geven, maar als het je eerste OnePlus smartphone wordt zal je zeker niet teleurgesteld zijn.

De OnePlus Nord CE 2 5G is te koop voor 359 euro op OnePlus.com.

Met de OnePlus Nord CE 2 5G zijn we toe aan de tweede generatie van de smartphone die enkel essentiële functionaliteit bevat – en net dat beetje meer. Het nieuwe model komt er amper negen maanden na de verschijning van het origineel en we vroegen ons dan ook af of dit voor OnePlus voldoende tijd was om een noemenswaardige opvolger te ontwikkelen. We houden meteen ook rekening met het hogere prijskaartje van 359 euro, waardoor de telefoon wel heel dicht in het vaarwater van de OnePlus Nord 2 komt. 

OnePlus en het middensegment

Met de Nord line-up heeft OnePlus enkele jaren geleden de aanval ingezet op het middensegment. De OnePlus Nord nam daarbij het voortouw, op de voet gevolgd door de N10 en N100, twee budgetmodellen die minder goed ontvangen werden. Uiteindelijk verscheen de N200 vorig jaar nog wel in de Verenigde Staten, maar hier in Europa werd er gekozen om de Core Edition te lanceren naast de OnePlus Nord 2. 

Ontwerp

Waar zijn voorganger moeilijk te onderscheiden was van de high-end OnePlus 9 Pro, valt het bij de Nord CE 2 harder op dat het om een budgettoestel gaat. De matte finish werd vervangen door een glossy finish in Gray Mirror of Bahama Blue, vergelijkbaar met degene die we bij de Nord 2 zagen. Tot zover helemaal OnePlus, maar bij het camera-eiland loopt het mis. Het doorzichtige eiland maakt naadloos deel uit van de achterkant, maar van een afstand bekeken lijkt het eerder op een plastic stukje dat met lijm is vastgemaakt. Het is de eerste keer dat we dit soort camerabump zien en er is geen ander model waarop het gebaseerd lijkt te zijn. (Update: Het ontwerp blijkt van de OPPO Find X3-serie te komen, zie ook oppoficatie). Een vreemde keuze, want de camera layout is verder niet speciaal, met grote standaard en ultra-wide lenzen en een kleiner macro exemplaar en flash. 

OnePlus Nord CE 2 5G

Kijken we verder naar het ontwerp dan valt de hoofdtelefoonaansluiting onderaan op, die nog steeds geliefd is bij budget bewuste consumenten. Daarnaast vinden we een een enkele speaker die prima – maar niet uitstekend – geluid produceert. Het nadeel hiervan is ook dat je tijdens het netflixen of gamen in landschapsmodus de luidspreker al vaak met je vinger bedekt. Links vinden we twee volumeknoppen en een dual-SIM kaartslot. De Nord CE 2 5G is ook de eerste OnePlus-smartphone die kan uitgebreid worden met een microSD-kaartje en dat tot 1 TB. Wat ons betreft prima, en het laat OnePlus toe enkel een 128 GB en dus geen 256 GB model te moeten produceren. 

Wat we wel nog missen is de bekende alert slider, waarmee je snel je telefoon op mute of trillen kan zetten. Persoonlijk vinden we deze core aan onze ervaring, maar OnePlus zelf is niet overtuigd dat hun entry-level smartphones deze nodig hebben. Nieuwe gebruikers zullen de functie immers niet missen.

Specificaties OnePlus Nord CE 2 5G

  • Display: 6,43 inch Fluid AMOLED
  • Resolutie: 2400 x 1080 pixels 409ppi
  • Beeldverhouding: 20:9
  • Verversingssnelheid: 90Hz
  • CPU: MediaTek Dimensity 900
  • GPU: ARM Mali-G68 MC4
  • RAM: 6GB/8GB LPDDR4X
  • Opslag: 128GB UFS2.2
  • 3 camera’s achteraan (64 MP main, 8 MP ultragroothoek (119 graden), 2 MP macro)
  • 1 camera vooraan (16 MP)
  • Video: maximaal 4K 30FPS
  • Batterij: 4.500 mAh (niet verwijderbaar)
  • Laden: 65W SUPERVOOC snelladen
  • Afmetingen: 160,6 mm x 73,2 mm x 7,8 mm
  • Gewicht: 173 gram
  • 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting
  • OxygenOS gebaseerd op Android 11
  • 2 Android updates
  • Dual SIM
  • MicroSD-slot

Display en prestaties

Vergelijk je bovenstaande specificaties met die van de OnePlus Nord CE, dan merk je dat het moeilijk is om verschillen op te merken tussen de twee. Tijdens het schrijven van deze review hadden we soms ook het gevoel dat we stukken tekst uit onze originele review konden kopiëren. De smartphone is voorzien van hetzelfde 6,43 inch AMOLED met dezelfde resolutie, beeldverhoudingen en verversingssnelheid van 90Hz.

Is 120Hz dan echt nodig? Nee, het verschil tussen 90 en 120Hz is kleiner dan dat van 60 naar 90Hz en de hele ervaring is voldoende ‘fast and smooth’, maar tegelijkertijd zien we andere budgetsmartphones het wel doen. De Poco X3 uit 2020 bijvoorbeeld of de Xiaomi Redmi Note 10. We hadden dus graag gezien dat OnePlus hier de “A little more than you’d expect” slogan had waar gemaakt. 

OnePlus Nord CE 2 5G
Of toch niet helemaal?

Waar we wel een verschil zien is in de overstap naar een MediaTek Dimensity 900 chipset, van de Qualcomm Snapdragon 750G. De MediaTek Dimensity 1200 SoC in de Nord 2 is OnePlus dus duidelijk goed bevallen. Op papier vertaalt dit verschil zich in 7-8 procent meer prestaties. In de praktijk zal je dat niet meteen merken, behalve misschien tijdens het gamen of andere zware taken. 

Oppoficatie

OnePlus adverteert ook 65W snelladen als een van de sterke punten van deze telefoon, maar helaas is Warp Charge het slachtoffer geworden van de fusie van OPPO en OnePlus vorig jaar. Dit maakt dat de Nord CE 2 5G (en alle nieuwe modellen, waaronder de OnePlus 10 Pro) nu met OPPO’s SUPERVOOC snelladen komt. Goed voor 65W in dit geval. Dit vertaalt zich in ongeveer 65 procent batterij in vijftien minuten. Bijna dubbel zo snel als de vorige generatie. De lader is wel wat groter dan de Warp Charge exemplaren en de usb-c poort aan de kant van de lader is vervangen door een usb-a exemplaar. De rode OnePlus-kabel werd gelukkig wel nog behouden. 

Van verdere oppoficatie blijf je als OnePlus fan voorlopig bespaard, want de Nord CE 2 5G komt met OxygenOS gebaseerd op Android 11. Dit is naar onze mening de laatste versie van OxygenOS voordat het zijn eigenheid verloor door de negatieve invloed van OPPO’s ColorOS. We moeten er echter wel bij stilstaan dat de Nord CE 2 veelal zal gekocht worden door zij die voor de eerste keer een OnePlus telefoon aanschaffen en net daarom vinden we OxygenOS 11 dan weer een slechte keuze. 

OnePlus Nord CE 2 5G

OnePlus laat gebruikers immers starten met een OS dat jarenlang ontwikkeld is met een bepaalde gebruiker in gedachte, om hen vervolgens over te schakelen naar een mix van twee besturingssystemen die verre van op punt staat. Beginnen met OxygenOS 12 had hier de juiste keuze geweest. We beschouwen het als OnePlus fans van het eerste uur zeker niet als de beste versie van het OS, maar het zorgt wel voor consistentie voor nieuwe gebruikers. Bovendien komt de Nord CE 2 5G maar met twee OS-updates en dat is simpelweg te weinig als OxygenOS 12 er daar één van is. Zeker minder dan we verwachtten en we vragen ons af of het anders zou geweest zijn als OnePlus de telefoon pas in juni zou uitbrengen. 

Camera’s

De aanwezige camera’s zijn een 64 MP standaardcamera, een 8 MP ultra-wide van 119 graden en voor dit model een 2 MP macrocamera in plaats van het monochrome exemplaar van vorig jaar. Deze laatste is zeker de betere keuze als je het ons vraagt, al is de resolutie wel erg laag. Vooraan vinden we een 16 MP selfie-camera. 

De hoofdcamera is voorzien van AI-functionaliteit die gebruik maak van het diafragma van f/1.7 om meer licht, kleur en helderheid aan je foto’s te geven. Een nieuwe Bokeh Flare filter zorgt dan weer voor wat extra focus op je onderwerp door de achtergrond te vervagen. Nightscape doet zijn best om foto’s te maken in locaties met weinig licht. 

Over het algemeen zijn we tevreden over de kwaliteit van de gemaakte foto’s. Ze bevatten niet zoveel detail als degene die we maken met de OnePlus 9 Pro en hebben niet dezelfde kleurweergave, maar er werd dan ook niet met Hasselblad samengewerkt om alles piekfijn af te stellen. De OnePlus Nord CE 2 5G levert prima foto’s voor zijn prijs. 

Als De Nord CE 2 5G je eerste OnePlus smartphone wordt, zal je zeker niet teleurgesteld zijn.

OnePlus Nord CE 2 5G: Kopen of niet?

De OnePlus Nord CE 2 5G bevindt zich in het midden tussen de Nord 2 en de originele CE. Langs de ene kant vinden we het jammer dat er naast het sneller opladen geen impactvolle veranderingen op te merken zijn bij deze opvolger en je bovendien exact dezelfde Android versies kan verwachten. Je kan dus ook de originele Nord CE aanschaffen en zo’n 50 euro uitsparen (of zelfs meer afhankelijk van promoties), tenzij je graag extra opslag toevoegt. 

Aan de andere kant kan je ook gewoon 40 euro meer uitgeven (of zelfs minder) en de OnePlus Nord 2 aanschaffen en zo genieten van een krachtigere chipset, een veel betere selfie-camera, twee speakers in plaats van één en de superhandige alert slider. Een sterke “Ja” kunnen we de Nord CE 2 5G dus niet geven, maar als het je eerste OnePlus smartphone wordt zal je zeker niet teleurgesteld zijn.

De OnePlus Nord CE 2 5G is te koop voor 359 euro op OnePlus.com.

mobieloneplusslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!