Test

Dit is een popup

Review iPhone 12 & iPhone 12 Pro: Veel meer dan 5G

iPhone
Voordelen
MagSafe laadt snel
iPhone 12 voelt licht aan
Knap design
Nadelen
Geen USB-C
Zijkanten snel vuil
iPhone 12 Pro weegt opvallend meer
Aanbevolen prijs: €909 euro
Waar te koop?
Totaalscore 9
Ieder najaar trakteert Apple ons op een nieuwe iPhone. iPhone 12: een nieuw design en eindelijk 5G-ondersteuning. Maar is het de moeite om te upgraden?

We spoelen even terug naar 13 oktober. Rond 19 uur krijgen we eindelijk die nieuwe iPhone te zien. De geruchtenmolen heeft weken en maanden aan een stuk serieus gedraaid. Van lelijke concepten tot feiten die achteraf juist bleken te zijn. We hebben alles gezien en gehoord. De iPhone 12 werd officieel een ding. Eén van de populairste smartphones ter wereld krijgt ook sinds dit jaar een uitgebreide line-up van wel 4 toestellen.

De eerste in rij is de iPhone 12 met een 6,1 inch display. Iets groter dan voorganger iPhone 11 en met de behuizing en het design van de iPad Pro en iPad Air 2020. Een verfrissende upgrade waarop we al een aantal jaar zaten te wachten. Het voelt ook een beetje nostalgisch aan want de behzuizing doet ons ook terugdenken aan die van de iPhone 4 en 5. Soit, de tweede in rij is de iPhone Mini. Binnenkort beschikbaar met een 5,4 inch display. Een stuk kleiner toestel, zo blijkt ook uit de eerste ‘hands-on’-beelden.

Als derde komen we in de markt van de professionals. De iPhone 12 Pro en Pro Max. De Pro heeft exact hetzelfde 6,1 inch display maar bevat wel een extra LiDAR-scanner en een aantal kleinere tweaks die de ‘gewone’ 12 niet heeft. Tot slot hebben we dan nog de grotere versie: Pro Max. Beschikbaar vanaf 1.259 euro met exact dezelfde specificaties als de Pro maar met een mega 6,7 inch scherm. Je moet er maar voor zijn. Voor deze review gingen we aan de slag met de iPhone 12 en 12 Pro. Waar zit nu het verschil met zijn voorganger uit 2019 en is het wel de moeite om de overstap te doen? We leggen het haarfijn uit en helpen je bij de beslissing.

Review iPhone 12 iPhone 12 Pro
Het design van de iPhone 12 weegt minder dan dat van de Pro.

Specs

iPhone 12

  • Display: 6,1 inch (OLED)
  • Connectiviteit: 5G
  • Camera’s: groothoek, ultragroothoek, 2x optische zoom
  • Chipset: A14 Bionic
  • Capaciteit: 64 GB, 128 GB, 256 GB
  • Extra: ceramic shield, MagSafe-compatibel
  • Startprijs: 909 euro

iPhone 12 Pro

  • Display: 6,1 inch (OLED)
  • Connectiviteit: 5G
  • Camera’s: groothoek, ultragroothoek, telelens, 4x optische zoom
  • Chipset: A14 Bionic
  • Capaciteit: 128 GB, 256 GB, 512 GB
  • Extra: LiDAR-scanner voor foto’s in portretmodus en AR, ceramic shield, MagSafe-compatibel
  • Startprijs: 1159 euro

Een snelle blik naar de voornaamste specificaties leert ons dat de iPhone 12 Pro vooral verschillend is als we naar het camera-eiland kijken. De Pro heeft een extra telelens en een LiDAR-scanner aan boord. Die laatste is een extra versterking bij portretfoto’s of AR-toepassingen. Verder start de iPhone 12 Pro ook bij 128 GB, wat dubbel zoveel is als de 64 GB van de ‘gewone’ iPhone 12. Verder weegt de iPhone 12 een stukje minder dan de Pro. Met 162 gram tegenover 187 gram van de Pro zou je zeggen dat het niet opvalt, maar dat verschil is wel degelijk voelbaar. Het is maar hoeveel aandacht je er persoonlijk aan wil besteden.

Review iPhone 12 iPhone 12 Pro

Looks

We hebben er best lang op moeten wachten, Apple heeft de iPhone dit jaar eindelijk een knappe make-over gegeven. Het nieuwe design waar iedereen om vroeg. Nadat de fabrikant een aantal jaren geleden de meer hoekige behuizing van de iPhone 5 opgaf werd al snel duidelijk hoeveel mensen eigenlijk wel fan waren van die looks. Het lag goed in de hand en zag er bovendien modern en tijdloos uit.

Dat zijn argumenten die tot op vandaag nog steeds gelden. Al na de eerste minuten met de iPhone 12 waren we ervan overtuigd dat Apple een goede keuze heeft gemaakt. De iPhone ligt nu meer in lijn met de recente iPad line-up en dat is goed. De iPhone 12 ligt goed en stevig in de hand. Het display is groter, maar het toestel zelf niet. Een tweede positief punt want niemand wil een tablet in zijn broekzak. Een tweede – kleiner voordeel – van de vlakke randen is dat het CE-icoontje niet meer op de achterkant hoeft te staan. Apple heeft dat mooi weggewerkt in de zijkanten. Wel viel het ons – ook na de eerste minuten – meteen op dat de vlakke randen snel vuil worden. Vooral bij de zilverkleur van de Pro. Natuurlijk heb je dat niet bij een hoesje, maar je wil die knappe smartphone ook niet constant wegsteken. Ten slotte heeft de nieuwe line-up er ook een kleurtje bijgekregen: oceaanblauw. Het gaat om dezelfde kleur die je ook bij Apple Watch kan kiezen.

iPhone 12: een krachtpatser?

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen; iPhone 12 is de krachtigste iPhone ooit gemaakt. Het standaardzinnetje waarmee Apple vaak wil uitpakken. Klopt dat ook? Ja natuurlijk, het verschil is zeker wel merkbaar. iOS 14 is dan ook op maat van de nieuwe iPhone gebouwd, het zou maar erg zijn. Ook daar zit een opvallend verschil tussen de iPhone 12 en de Pro. Die laatste heeft namelijk dit jaar 6GB RAM aan boord gekregen. Voor de iPhone 12 blijft dat 4GB. Op zich zal je dat de laatste jaren niet gevoeld hebben, maar de kracht in de Pro is aanzienlijk groter bij het gebruik van RAM-vretende applicaties.

De nieuwe A14 Bionic-processor heeft een Neural Engine van 16 kernen, die power kan bij de Pro wel van pas komen als je wil gaan filmen in Dolby Vision HDR 4K. Dat Apple van zijn premiummodel ook een halve camera wil maken, is intussen duidelijk. Wat we jammer vinden is dat de iPhone 12 het nog steeds moet doen met 64GB bij de startprijs. Net zoals bij de Pro mag dat volgens ons toch minstens 128 GB om te beginnen zijn. Als laatste hadden we in dit onderdeeltje de 5G-snelheden kunnen bespreken, maar door een gebrek aan het nieuwe netwerk zullen we dat hier later nog aanvullen.

En de camera’s?

Camera’s zijn de laatste 5 jaar dé USP van elke smartphonefabrikant geworden. Elke smartphone heeft tegenwoordig minstens twee camera’s aan boord. Als we de nieuwe iPhone SE 2020 even buiten beschouwing laten heeft elk toestel in de line-up een uitgebreid gamma aan camera’s aan boord. Maar wat is nu het verschil met de iPhone 11 van vorig jaar? Zijn die camera’s van de 12 en 12 Pro dan echt zoveel beter? Computationele fotografie zijn een deel van het antwoord, maar daarover later meer.

De specificaties van de camera’s op een rijtje:

iPhone 12

  • 12‑MP dual camera-systeem: ultragroothoek‑ en groothoek­camera’s
  • Ultragroothoek: diafragma ƒ/2.4 en beeldhoek 120°
  • TrueDepth: 12 MP camera, /2.2
  • Groothoek: diafragma ƒ/1.6
  • 2x optisch uitzoomen
  • Tot 5x digitale zoom

iPhone 12 Pro

  • 12-MP pro‑camera­systeem met ultragroothoek-, groothoek- en telelens­camera’s
  • Ultragroothoek: diafragma ƒ/2.4 en beeldhoek 120°
  • Groothoek: diafragma ƒ/1.6
  • Telelens: diafragma ƒ/2.0
  • 2x optisch inzoomen, 2x optisch uitzoomen; 4x optische zoom
  • Tot 10x digitale zoom

Eén van de grootste nieuwigheden waar de iPhone 12 Pro mee kan uitpakken tegenover de 12 is de LiDAR-sensor. Die is gemaakt om in portretmodus een betere en meer geavanceerde diepte te creëren waardoor je meer kan spelen met de achtergrond van een foto. Ook in nachtmodus speelt de LiDAR-sensor een belangrijke rol, je foto kan praktisch helemaal zwart zijn. De 12 Pro zorgt ervoor dat je foto toch zichtbaar is, dat bewijzen onderstaande foto’s in de praktijk:

MagSafe

Eén van de grotere nieuwkomers in de iPhone line-up voor 2020 is MagSafe. De bestaande laadtechnologie van Apple maakt nu een comeback op de smartphones. We kennen MagSafe al jaren van de Apple Watch. Die gebruikte Apple om zijn smartwatches op te laden. Al is de huidige MagSafe wel een stuk sneller om op te laden.

Het concept is redelijk eenvoudig. Zowel in de iPhone 12, iPhone 12 Pro en MagSafe-lader of hoes zit een magneet. Beide trekken elkaar aan zodat je altijd op de juiste plek zit. Dat maakt draadloos laden een stuk gemakkelijker. Het voordeel is dat ook hoesjes hierop voorzien zijn en dat je zonder zorgen draadloos kan laden met een MagSafe-lader met hoesjes van derden.

Maar dat is niet alles. De komst van deze technologie naar iPhone brengt ook heel veel nieuwe opportuniteiten met zich mee. Zo zijn er al honderden bedrijven die nieuwe accessoires hebben ontwikkeld in combinatie met MagSafe. Zo heeft het Amerikaanse moment bijvoorbeeld een hele reeks accessoires gemaakt om microfoons, camera’s of verlichting op je iPhone te plaatsen. Heel handig voor de vloggers onder ons.

Review iPhone 12 iPhone 12 Pro

Upgraden?

We kunnen natuurlijk niet zomaar voor jou beslissen. Maar als je graag een smartphone hebt die klaar is voor onze Belgische 5G-netwerken en veel geeft om goede fotografie, dan is een upgrade naar de iPhone 12 of Pro zeker de moeite waard. Maar welke kies je dan tussen die twee? Dat hangt er vanaf wat je allemaal met de telefoon wil gaan doen. Heb je nood aan kracht om foto’s te gaan bewerken en wil je in Dolby Vision 4K video’s gaan opnemen? Dan zal je niet alleen kracht nodig hebben, maar ook extra opslaggeheugen. Wie dan graag weer een iPhone verkiest die niet te veel weegt kan beter voor de reguliere 12 kiezen. Kortom, de keuze die jij maakt kan alleen op basis van de specificaties die je het meeste aanspreken maar de nieuwe line-up is zonder pardon een voltreffer.

We spoelen even terug naar 13 oktober. Rond 19 uur krijgen we eindelijk die nieuwe iPhone te zien. De geruchtenmolen heeft weken en maanden aan een stuk serieus gedraaid. Van lelijke concepten tot feiten die achteraf juist bleken te zijn. We hebben alles gezien en gehoord. De iPhone 12 werd officieel een ding. Eén van de populairste smartphones ter wereld krijgt ook sinds dit jaar een uitgebreide line-up van wel 4 toestellen.

De eerste in rij is de iPhone 12 met een 6,1 inch display. Iets groter dan voorganger iPhone 11 en met de behuizing en het design van de iPad Pro en iPad Air 2020. Een verfrissende upgrade waarop we al een aantal jaar zaten te wachten. Het voelt ook een beetje nostalgisch aan want de behzuizing doet ons ook terugdenken aan die van de iPhone 4 en 5. Soit, de tweede in rij is de iPhone Mini. Binnenkort beschikbaar met een 5,4 inch display. Een stuk kleiner toestel, zo blijkt ook uit de eerste ‘hands-on’-beelden.

Als derde komen we in de markt van de professionals. De iPhone 12 Pro en Pro Max. De Pro heeft exact hetzelfde 6,1 inch display maar bevat wel een extra LiDAR-scanner en een aantal kleinere tweaks die de ‘gewone’ 12 niet heeft. Tot slot hebben we dan nog de grotere versie: Pro Max. Beschikbaar vanaf 1.259 euro met exact dezelfde specificaties als de Pro maar met een mega 6,7 inch scherm. Je moet er maar voor zijn. Voor deze review gingen we aan de slag met de iPhone 12 en 12 Pro. Waar zit nu het verschil met zijn voorganger uit 2019 en is het wel de moeite om de overstap te doen? We leggen het haarfijn uit en helpen je bij de beslissing.

Review iPhone 12 iPhone 12 Pro
Het design van de iPhone 12 weegt minder dan dat van de Pro.

Specs

iPhone 12

  • Display: 6,1 inch (OLED)
  • Connectiviteit: 5G
  • Camera’s: groothoek, ultragroothoek, 2x optische zoom
  • Chipset: A14 Bionic
  • Capaciteit: 64 GB, 128 GB, 256 GB
  • Extra: ceramic shield, MagSafe-compatibel
  • Startprijs: 909 euro

iPhone 12 Pro

  • Display: 6,1 inch (OLED)
  • Connectiviteit: 5G
  • Camera’s: groothoek, ultragroothoek, telelens, 4x optische zoom
  • Chipset: A14 Bionic
  • Capaciteit: 128 GB, 256 GB, 512 GB
  • Extra: LiDAR-scanner voor foto’s in portretmodus en AR, ceramic shield, MagSafe-compatibel
  • Startprijs: 1159 euro

Een snelle blik naar de voornaamste specificaties leert ons dat de iPhone 12 Pro vooral verschillend is als we naar het camera-eiland kijken. De Pro heeft een extra telelens en een LiDAR-scanner aan boord. Die laatste is een extra versterking bij portretfoto’s of AR-toepassingen. Verder start de iPhone 12 Pro ook bij 128 GB, wat dubbel zoveel is als de 64 GB van de ‘gewone’ iPhone 12. Verder weegt de iPhone 12 een stukje minder dan de Pro. Met 162 gram tegenover 187 gram van de Pro zou je zeggen dat het niet opvalt, maar dat verschil is wel degelijk voelbaar. Het is maar hoeveel aandacht je er persoonlijk aan wil besteden.

Review iPhone 12 iPhone 12 Pro

Looks

We hebben er best lang op moeten wachten, Apple heeft de iPhone dit jaar eindelijk een knappe make-over gegeven. Het nieuwe design waar iedereen om vroeg. Nadat de fabrikant een aantal jaren geleden de meer hoekige behuizing van de iPhone 5 opgaf werd al snel duidelijk hoeveel mensen eigenlijk wel fan waren van die looks. Het lag goed in de hand en zag er bovendien modern en tijdloos uit.

Dat zijn argumenten die tot op vandaag nog steeds gelden. Al na de eerste minuten met de iPhone 12 waren we ervan overtuigd dat Apple een goede keuze heeft gemaakt. De iPhone ligt nu meer in lijn met de recente iPad line-up en dat is goed. De iPhone 12 ligt goed en stevig in de hand. Het display is groter, maar het toestel zelf niet. Een tweede positief punt want niemand wil een tablet in zijn broekzak. Een tweede – kleiner voordeel – van de vlakke randen is dat het CE-icoontje niet meer op de achterkant hoeft te staan. Apple heeft dat mooi weggewerkt in de zijkanten. Wel viel het ons – ook na de eerste minuten – meteen op dat de vlakke randen snel vuil worden. Vooral bij de zilverkleur van de Pro. Natuurlijk heb je dat niet bij een hoesje, maar je wil die knappe smartphone ook niet constant wegsteken. Ten slotte heeft de nieuwe line-up er ook een kleurtje bijgekregen: oceaanblauw. Het gaat om dezelfde kleur die je ook bij Apple Watch kan kiezen.

iPhone 12: een krachtpatser?

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen; iPhone 12 is de krachtigste iPhone ooit gemaakt. Het standaardzinnetje waarmee Apple vaak wil uitpakken. Klopt dat ook? Ja natuurlijk, het verschil is zeker wel merkbaar. iOS 14 is dan ook op maat van de nieuwe iPhone gebouwd, het zou maar erg zijn. Ook daar zit een opvallend verschil tussen de iPhone 12 en de Pro. Die laatste heeft namelijk dit jaar 6GB RAM aan boord gekregen. Voor de iPhone 12 blijft dat 4GB. Op zich zal je dat de laatste jaren niet gevoeld hebben, maar de kracht in de Pro is aanzienlijk groter bij het gebruik van RAM-vretende applicaties.

De nieuwe A14 Bionic-processor heeft een Neural Engine van 16 kernen, die power kan bij de Pro wel van pas komen als je wil gaan filmen in Dolby Vision HDR 4K. Dat Apple van zijn premiummodel ook een halve camera wil maken, is intussen duidelijk. Wat we jammer vinden is dat de iPhone 12 het nog steeds moet doen met 64GB bij de startprijs. Net zoals bij de Pro mag dat volgens ons toch minstens 128 GB om te beginnen zijn. Als laatste hadden we in dit onderdeeltje de 5G-snelheden kunnen bespreken, maar door een gebrek aan het nieuwe netwerk zullen we dat hier later nog aanvullen.

En de camera’s?

Camera’s zijn de laatste 5 jaar dé USP van elke smartphonefabrikant geworden. Elke smartphone heeft tegenwoordig minstens twee camera’s aan boord. Als we de nieuwe iPhone SE 2020 even buiten beschouwing laten heeft elk toestel in de line-up een uitgebreid gamma aan camera’s aan boord. Maar wat is nu het verschil met de iPhone 11 van vorig jaar? Zijn die camera’s van de 12 en 12 Pro dan echt zoveel beter? Computationele fotografie zijn een deel van het antwoord, maar daarover later meer.

De specificaties van de camera’s op een rijtje:

iPhone 12

  • 12‑MP dual camera-systeem: ultragroothoek‑ en groothoek­camera’s
  • Ultragroothoek: diafragma ƒ/2.4 en beeldhoek 120°
  • TrueDepth: 12 MP camera, /2.2
  • Groothoek: diafragma ƒ/1.6
  • 2x optisch uitzoomen
  • Tot 5x digitale zoom

iPhone 12 Pro

  • 12-MP pro‑camera­systeem met ultragroothoek-, groothoek- en telelens­camera’s
  • Ultragroothoek: diafragma ƒ/2.4 en beeldhoek 120°
  • Groothoek: diafragma ƒ/1.6
  • Telelens: diafragma ƒ/2.0
  • 2x optisch inzoomen, 2x optisch uitzoomen; 4x optische zoom
  • Tot 10x digitale zoom

Eén van de grootste nieuwigheden waar de iPhone 12 Pro mee kan uitpakken tegenover de 12 is de LiDAR-sensor. Die is gemaakt om in portretmodus een betere en meer geavanceerde diepte te creëren waardoor je meer kan spelen met de achtergrond van een foto. Ook in nachtmodus speelt de LiDAR-sensor een belangrijke rol, je foto kan praktisch helemaal zwart zijn. De 12 Pro zorgt ervoor dat je foto toch zichtbaar is, dat bewijzen onderstaande foto’s in de praktijk:

MagSafe

Eén van de grotere nieuwkomers in de iPhone line-up voor 2020 is MagSafe. De bestaande laadtechnologie van Apple maakt nu een comeback op de smartphones. We kennen MagSafe al jaren van de Apple Watch. Die gebruikte Apple om zijn smartwatches op te laden. Al is de huidige MagSafe wel een stuk sneller om op te laden.

Het concept is redelijk eenvoudig. Zowel in de iPhone 12, iPhone 12 Pro en MagSafe-lader of hoes zit een magneet. Beide trekken elkaar aan zodat je altijd op de juiste plek zit. Dat maakt draadloos laden een stuk gemakkelijker. Het voordeel is dat ook hoesjes hierop voorzien zijn en dat je zonder zorgen draadloos kan laden met een MagSafe-lader met hoesjes van derden.

Maar dat is niet alles. De komst van deze technologie naar iPhone brengt ook heel veel nieuwe opportuniteiten met zich mee. Zo zijn er al honderden bedrijven die nieuwe accessoires hebben ontwikkeld in combinatie met MagSafe. Zo heeft het Amerikaanse moment bijvoorbeeld een hele reeks accessoires gemaakt om microfoons, camera’s of verlichting op je iPhone te plaatsen. Heel handig voor de vloggers onder ons.

Review iPhone 12 iPhone 12 Pro

Upgraden?

We kunnen natuurlijk niet zomaar voor jou beslissen. Maar als je graag een smartphone hebt die klaar is voor onze Belgische 5G-netwerken en veel geeft om goede fotografie, dan is een upgrade naar de iPhone 12 of Pro zeker de moeite waard. Maar welke kies je dan tussen die twee? Dat hangt er vanaf wat je allemaal met de telefoon wil gaan doen. Heb je nood aan kracht om foto’s te gaan bewerken en wil je in Dolby Vision 4K video’s gaan opnemen? Dan zal je niet alleen kracht nodig hebben, maar ook extra opslaggeheugen. Wie dan graag weer een iPhone verkiest die niet te veel weegt kan beter voor de reguliere 12 kiezen. Kortom, de keuze die jij maakt kan alleen op basis van de specificaties die je het meeste aanspreken maar de nieuwe line-up is zonder pardon een voltreffer.

mobielontspanningreviewsslidersmartphonestrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!