Test

Dit is een popup

OnePlus 8 Pro Review: Van vlaggenschip-killer naar vlaggenschip

OnePlus 8 Pro
Voordelen
Premium design
120Hz-scherm
Draadloos opladen
Indrukwekkende hardware
Grote batterij
Nadelen
Premium prijs
5G ondersteuning niet bruikbaar in België
Draadloze lader apart aan te schaffen
Aanbevolen prijs: €899/999
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de OnePlus 8 Pro bereikt OnePlus ongeziene hoogten, maar ook een ongezien prijskaartje. Is dit de beste OnePlus-smartphone tot nu toe?

Meer, meer, meer. De OnePlus-community blijft met de regelmaat van de klok nieuwe functionaliteit verzoeken en het bedrijf doet zijn best hier op in te gaan. Vorige jaar zagen we zo voor de eerste keer een Pro-model voor zij die net iets meer wilden en zelfs véél meer, in de vorm van de OnePlus 7T Pro McLaren Edition. De verschillen tussen de 7T en 7T Pro waren echter niet enorm. Het QHD+ beeldscherm was natuurlijk indrukwekkend, maar de toen innovatieve verversingssnelheid van 90Hz kreeg je ook bij het standaardmodel. Deze generatie is dat echter anders. De OnePlus 8 Pro heeft immers heel wat extra te bieden tegenover de OnePlus 8, waaronder draadloos opladen, een indrukwekkend QHD+ 120Hz-scherm en voor de eerste keer in de geschiedenis van OnePlus een IP68 certificaat voor waterbestendigheid. Al deze technologie komt echter met een prijskaartje en OnePlus flirt bijgevolg voor de eerste keer met de grens van de 1000 euro. Wij zochten uit of deze prijs gerechtvaardigd is.  

OnePlus 8 Pro

Vertrouwd design met een beetje extra

Op het vlak van design ziet de OnePlus 8 Pro er alvast fantastisch uit en moet de smartphone niet onderdoen voor andere premium toestellen op de markt. Vooraan zien we een indrukwekkend 6,78-inch scherm dat net zoals de 7T Pro en OnePlus 8 afrondt naar de zijkant toe. Een dun metalen frame verbindt het glas vooraan met het matte Gorilla Glas achteraan, dat deze generatie een nog hoger ‘haze degree’ heeft, wat zorgt voor een fijnere textuur en minder vingerafdrukgevoeligheid. Ben je de OnePlus 7T Pro gewoon, dan zal de 8 Pro vertrouwd aanvoelen, maar op hetzelfde moment net dat ietsje beter, al kan dat ook te maken hebben met de 7 gram die het toestel wist kwijt te spelen ten opzichte van zijn voorganger.

Dat verschil is onder andere ontstaan door het gebrek aan een pop-up selfiecamera in de OnePlus 8 Pro. Net zoals bij de OnePlus 8 werd er immers gekozen voor een hole punch-camera in de linkerbovenhoek. Dat vinden we wel jammer, want het doet af aan het strakke uiterlijk van de OnePlus 8 Pro. Persoonlijk gebruiken we de selfiecamera ook niet zo vaak en dan is het opgeven van schermruimte moeilijk te verantwoorden voor een lager gewicht. De hole punch-camera maakt face unlock wel weer een optie, want bij de OnePlus 7T Pro vonden we het continu op en neer schuiven van de selfiecamera nogal storend (en het trok steeds de aandacht), waardoor we snel overschakelden naar de vingerafdrukscanner om onze telefoon te ontgrendelen. Deze is ook in de OnePlus 8 Pro aanwezig, maar het is leuk om de keuze te hebben.

Nu we het over camera’s hebben, halen we meteen even de verticale camerastrip op de achterkant aan. Deze ziet er bijna hetzelfde uit als die van de OnePlus 8 en OnePlus 7T Pro, maar hier gaat het om vier verschillende camera’s in plaats van drie. De strip is gevoelig dikker dan bij de OnePlus 7T Pro én de OnePlus 8. Wanneer je de smartphone op een tafel legt merk je dan ook een lichte helling. Met een hoesje los je dit vrijwel helemaal op.

120 Hz display

De OnePlus 8 Pro is voorzien van een 6,78-inch Fluid Display met een QHD+-resolutie van 1440 x 3168 pixels. Dat zorgt voor een 19,8:9 display en een telefoon die zeer goed in de hand ligt. OnePlus is enorm trots op de Fluid Display en volledig terecht, al is het afwachten of dit ook het beste scherm van 2020 zal zijn zoals het bedrijf claimt. Op dit moment zijn er alvast weinig smartphones die een 120Hz display leveren, wat ervoor zorgt dat je op de OnePlus 8 Pro een van de vloeiendste ervaringen van dit moment kan vinden. “Fast and smooth”, één van de kernwaarden van het bedrijf, wordt hier alvast waargemaakt. Scrollen door apps gaat enorm vlot en ook tijdens het gamen mag je een hoogwaardige ervaring verwachten. Let er wel op dat de QHD+-resolutie niet standaard ingesteld staat en je dus even het menu moet induiken. Het gevolg van QHD+ gebruiken is natuurlijk wel dat je batterij sneller leeg zal raken, al viel dat naar onze mening best wel mee.

Batterijduur van meer dan één dag

De OnePlus 8 Pro is immers voorzien van een enorme 4510 mAh batterij om al deze prestaties de klok rond te kunnen leveren. Hoewel we onze smartphone gevoelig minder gebruiken tijdens de lockdown door het gebrek aan pendeltijd, merken we dat het absoluut geen probleem zal zijn om een volledige dag te overleven zonder bij te hoeven laden en wie zijn best doet zal zelfs twee dagen halen. Dat ligt in lijn met onze persoonlijke ervaringen met andere OnePlus-toestellen. Wat we echter nooit eerder hebben gedaan, is onze OnePlus-telefoon draadloos opladen. Dit kan voor het eerst via Warp Charge 30 Wireless. Daarmee laadt je in ongeveer 30 minuten je smartphone op van 1 tot 50 procent. Je kan uiteraard ook voor laden via de kabel kiezen en dat gebeurt dan met Warp Charge 30T. 50 procent haal je dan in 23 minuten. Iets sneller dus, maar draadloos opladen heeft zo zijn voordelen, al moet je wel rekening houden met de meerkost van 70 euro voor de draadloze oplader van OnePlus. Deze maakt door de ingebouwde ventilator een beetje geluid, maar is ook slim genoeg om te detecteren wanneer het nacht is en zal dan trager laden om de temperatuur laag te houden, waardoor er minder koeling nodig is.

OnePlus 8 Pro

De camera’s van de OnePlus 8 Pro

Veel gebruikers zullen de OnePlus 8 Pro overwegen over de OnePlus 8 door het camera-aanbod. Het gaat immers om maar liefst vier camera’s die eindeloze mogelijkheden bieden. Zo is er een hoofdcamera van 48 MP aanwezig, een 3x telefoto, een ultra wide camera van 48MP en een kleurenfilter camera. De telefoto is de camera die op de OnePlus 8 vervangen werd door een macro camera. We schreven in onze review van dat toestel dat niet iedereen deze keuze zal appreciëren, maar met de OnePlus 8 Pro hoef je dus niet te kiezen. Je hebt toegang tot de telefoto, die je 3x optische zoom biedt (in tegenstelling tot de 2x digitale zoom van de OnePlus 8) en macro mogelijkheden via de ultra wide camera. Deze laatste was volgens OnePlus zeer geliefd en er wordt daarom verder op ingezet. De resolutie ligt nu tot 3 keer hoger en de beeldhoek werd met enkele graden vergroot tot 120, zodat je nog meer van je omgeving kan fotograferen.

Wij waren enorm enthousiast over onze 48MP foto’s.

Al deze extra camerakracht in de OnePlus 8 Pro zorgt ervoor dat je beter foto’s zal maken dan ooit tevoren. Kies je ervoor om foto’s in 48MP vast te leggen, dan zal je enorm veel detail vastleggen en krijg je levensechte foto’s. Kies je voor 12MP, dan zal je dankzij HDR kleurrijkere foto’s krijgen die makkelijk te delen zijn. Wat de telefoto betreft, kan je tot 30x zoomen, maar we raden je aan om je te beperken tot de 3x optische zoom. 5-10x valt nog mee, maar daarna blijft er niet veel kwaliteit over. De kleurenfilter camera zal er tenslotte voor zorgen dat je unieke foto’s kan maken, maar tegelijkertijd is het gebruik ervan ook heel niche. Het is leuk voor enkele foto’s, maar gemakshalve vertrouwden we al snel weer op Instagram voor onze filters.

De photochrom filter is uniek, maar ga je dit vaak gebruiken?

Prestaties & prijs

Intern vinden we in de OnePlus 8 Pro een Snapdragon 865 chipset terug. Dit is het laatste nieuwe model van de producent en komt standaard met 5G-connectiviteit aan boord, meteen een van de redenen die de prijsstijging van de OnePlus 8-serie verklaren. Hier kan OnePlus op zich weinig aan doen, maar het zorgt ervoor dat je als Belg wel betaalt voor iets dat je naar verwachting niet voor 2021 zal kunnen gebruiken. Die prijs wordt overigens verder bepaald door de hoeveelheid RAM-geheugen en opslag waarvoor je kiest. Voor de 8GB/128GB-variant betaal je 899 euro, voor de OnePlus 8 Pro met 12GB/256GB is dat 999 euro. Wij kregen het laatste model in onze handen en de OnePlus 8 Pro is duidelijk de snelste OnePlus-telefoon ooit, of het nu gaat om gaming, het scrollen door apps of het kijken van Netflix. De verbeteringen die OnePlus deze generatie deed om alles er nog beter uit te laten zien, (het gebruik van 10-bit kleuren bijvoorbeeld) draagt daar alleen maar aan bij. Het goedkoopste model is beschikbaar in Onyx Black, terwijl het duurdere beschikbaar is in Ultramarine Blue en Glacial Green.

OnePlus 8 Pro: Conclusie

De prijzen van de smartphones van OnePlus zijn de voorbije generaties steeds harder de hoogte ingegaan en dat zal zeker heel wat gebruikers afschrikken. Met de OnePlus 8 Pro kunnen we dan ook niet meer spreken van een flagship killer zoals we dat in het verleden deden. Daarvoor ligt de prijs van de 8 Pro nu eenmaal te dicht bij die van andere premium smartphones. Met wat de OnePlus 8 Pro in huis heeft, mogen we het toestel echter wel een premium vlaggenschip noemen. Het gaat om een smartphone die gemaakt is voor zij die enkel het allerbeste willen. Deze smartphone is voor hen die al jaren vragen om draadloos opladen en voor zij die een schermervaring willen zoals geen andere. Mag het wat minder zijn? Kies dan voor de OnePlus 8.

Interesse in de OnePlus 8 Pro? Ontdek hem via Coolblue of de OnePlus-website.

Meer, meer, meer. De OnePlus-community blijft met de regelmaat van de klok nieuwe functionaliteit verzoeken en het bedrijf doet zijn best hier op in te gaan. Vorige jaar zagen we zo voor de eerste keer een Pro-model voor zij die net iets meer wilden en zelfs véél meer, in de vorm van de OnePlus 7T Pro McLaren Edition. De verschillen tussen de 7T en 7T Pro waren echter niet enorm. Het QHD+ beeldscherm was natuurlijk indrukwekkend, maar de toen innovatieve verversingssnelheid van 90Hz kreeg je ook bij het standaardmodel. Deze generatie is dat echter anders. De OnePlus 8 Pro heeft immers heel wat extra te bieden tegenover de OnePlus 8, waaronder draadloos opladen, een indrukwekkend QHD+ 120Hz-scherm en voor de eerste keer in de geschiedenis van OnePlus een IP68 certificaat voor waterbestendigheid. Al deze technologie komt echter met een prijskaartje en OnePlus flirt bijgevolg voor de eerste keer met de grens van de 1000 euro. Wij zochten uit of deze prijs gerechtvaardigd is.  

OnePlus 8 Pro

Vertrouwd design met een beetje extra

Op het vlak van design ziet de OnePlus 8 Pro er alvast fantastisch uit en moet de smartphone niet onderdoen voor andere premium toestellen op de markt. Vooraan zien we een indrukwekkend 6,78-inch scherm dat net zoals de 7T Pro en OnePlus 8 afrondt naar de zijkant toe. Een dun metalen frame verbindt het glas vooraan met het matte Gorilla Glas achteraan, dat deze generatie een nog hoger ‘haze degree’ heeft, wat zorgt voor een fijnere textuur en minder vingerafdrukgevoeligheid. Ben je de OnePlus 7T Pro gewoon, dan zal de 8 Pro vertrouwd aanvoelen, maar op hetzelfde moment net dat ietsje beter, al kan dat ook te maken hebben met de 7 gram die het toestel wist kwijt te spelen ten opzichte van zijn voorganger.

Dat verschil is onder andere ontstaan door het gebrek aan een pop-up selfiecamera in de OnePlus 8 Pro. Net zoals bij de OnePlus 8 werd er immers gekozen voor een hole punch-camera in de linkerbovenhoek. Dat vinden we wel jammer, want het doet af aan het strakke uiterlijk van de OnePlus 8 Pro. Persoonlijk gebruiken we de selfiecamera ook niet zo vaak en dan is het opgeven van schermruimte moeilijk te verantwoorden voor een lager gewicht. De hole punch-camera maakt face unlock wel weer een optie, want bij de OnePlus 7T Pro vonden we het continu op en neer schuiven van de selfiecamera nogal storend (en het trok steeds de aandacht), waardoor we snel overschakelden naar de vingerafdrukscanner om onze telefoon te ontgrendelen. Deze is ook in de OnePlus 8 Pro aanwezig, maar het is leuk om de keuze te hebben.

Nu we het over camera’s hebben, halen we meteen even de verticale camerastrip op de achterkant aan. Deze ziet er bijna hetzelfde uit als die van de OnePlus 8 en OnePlus 7T Pro, maar hier gaat het om vier verschillende camera’s in plaats van drie. De strip is gevoelig dikker dan bij de OnePlus 7T Pro én de OnePlus 8. Wanneer je de smartphone op een tafel legt merk je dan ook een lichte helling. Met een hoesje los je dit vrijwel helemaal op.

120 Hz display

De OnePlus 8 Pro is voorzien van een 6,78-inch Fluid Display met een QHD+-resolutie van 1440 x 3168 pixels. Dat zorgt voor een 19,8:9 display en een telefoon die zeer goed in de hand ligt. OnePlus is enorm trots op de Fluid Display en volledig terecht, al is het afwachten of dit ook het beste scherm van 2020 zal zijn zoals het bedrijf claimt. Op dit moment zijn er alvast weinig smartphones die een 120Hz display leveren, wat ervoor zorgt dat je op de OnePlus 8 Pro een van de vloeiendste ervaringen van dit moment kan vinden. “Fast and smooth”, één van de kernwaarden van het bedrijf, wordt hier alvast waargemaakt. Scrollen door apps gaat enorm vlot en ook tijdens het gamen mag je een hoogwaardige ervaring verwachten. Let er wel op dat de QHD+-resolutie niet standaard ingesteld staat en je dus even het menu moet induiken. Het gevolg van QHD+ gebruiken is natuurlijk wel dat je batterij sneller leeg zal raken, al viel dat naar onze mening best wel mee.

Batterijduur van meer dan één dag

De OnePlus 8 Pro is immers voorzien van een enorme 4510 mAh batterij om al deze prestaties de klok rond te kunnen leveren. Hoewel we onze smartphone gevoelig minder gebruiken tijdens de lockdown door het gebrek aan pendeltijd, merken we dat het absoluut geen probleem zal zijn om een volledige dag te overleven zonder bij te hoeven laden en wie zijn best doet zal zelfs twee dagen halen. Dat ligt in lijn met onze persoonlijke ervaringen met andere OnePlus-toestellen. Wat we echter nooit eerder hebben gedaan, is onze OnePlus-telefoon draadloos opladen. Dit kan voor het eerst via Warp Charge 30 Wireless. Daarmee laadt je in ongeveer 30 minuten je smartphone op van 1 tot 50 procent. Je kan uiteraard ook voor laden via de kabel kiezen en dat gebeurt dan met Warp Charge 30T. 50 procent haal je dan in 23 minuten. Iets sneller dus, maar draadloos opladen heeft zo zijn voordelen, al moet je wel rekening houden met de meerkost van 70 euro voor de draadloze oplader van OnePlus. Deze maakt door de ingebouwde ventilator een beetje geluid, maar is ook slim genoeg om te detecteren wanneer het nacht is en zal dan trager laden om de temperatuur laag te houden, waardoor er minder koeling nodig is.

OnePlus 8 Pro

De camera’s van de OnePlus 8 Pro

Veel gebruikers zullen de OnePlus 8 Pro overwegen over de OnePlus 8 door het camera-aanbod. Het gaat immers om maar liefst vier camera’s die eindeloze mogelijkheden bieden. Zo is er een hoofdcamera van 48 MP aanwezig, een 3x telefoto, een ultra wide camera van 48MP en een kleurenfilter camera. De telefoto is de camera die op de OnePlus 8 vervangen werd door een macro camera. We schreven in onze review van dat toestel dat niet iedereen deze keuze zal appreciëren, maar met de OnePlus 8 Pro hoef je dus niet te kiezen. Je hebt toegang tot de telefoto, die je 3x optische zoom biedt (in tegenstelling tot de 2x digitale zoom van de OnePlus 8) en macro mogelijkheden via de ultra wide camera. Deze laatste was volgens OnePlus zeer geliefd en er wordt daarom verder op ingezet. De resolutie ligt nu tot 3 keer hoger en de beeldhoek werd met enkele graden vergroot tot 120, zodat je nog meer van je omgeving kan fotograferen.

Wij waren enorm enthousiast over onze 48MP foto’s.

Al deze extra camerakracht in de OnePlus 8 Pro zorgt ervoor dat je beter foto’s zal maken dan ooit tevoren. Kies je ervoor om foto’s in 48MP vast te leggen, dan zal je enorm veel detail vastleggen en krijg je levensechte foto’s. Kies je voor 12MP, dan zal je dankzij HDR kleurrijkere foto’s krijgen die makkelijk te delen zijn. Wat de telefoto betreft, kan je tot 30x zoomen, maar we raden je aan om je te beperken tot de 3x optische zoom. 5-10x valt nog mee, maar daarna blijft er niet veel kwaliteit over. De kleurenfilter camera zal er tenslotte voor zorgen dat je unieke foto’s kan maken, maar tegelijkertijd is het gebruik ervan ook heel niche. Het is leuk voor enkele foto’s, maar gemakshalve vertrouwden we al snel weer op Instagram voor onze filters.

De photochrom filter is uniek, maar ga je dit vaak gebruiken?

Prestaties & prijs

Intern vinden we in de OnePlus 8 Pro een Snapdragon 865 chipset terug. Dit is het laatste nieuwe model van de producent en komt standaard met 5G-connectiviteit aan boord, meteen een van de redenen die de prijsstijging van de OnePlus 8-serie verklaren. Hier kan OnePlus op zich weinig aan doen, maar het zorgt ervoor dat je als Belg wel betaalt voor iets dat je naar verwachting niet voor 2021 zal kunnen gebruiken. Die prijs wordt overigens verder bepaald door de hoeveelheid RAM-geheugen en opslag waarvoor je kiest. Voor de 8GB/128GB-variant betaal je 899 euro, voor de OnePlus 8 Pro met 12GB/256GB is dat 999 euro. Wij kregen het laatste model in onze handen en de OnePlus 8 Pro is duidelijk de snelste OnePlus-telefoon ooit, of het nu gaat om gaming, het scrollen door apps of het kijken van Netflix. De verbeteringen die OnePlus deze generatie deed om alles er nog beter uit te laten zien, (het gebruik van 10-bit kleuren bijvoorbeeld) draagt daar alleen maar aan bij. Het goedkoopste model is beschikbaar in Onyx Black, terwijl het duurdere beschikbaar is in Ultramarine Blue en Glacial Green.

OnePlus 8 Pro: Conclusie

De prijzen van de smartphones van OnePlus zijn de voorbije generaties steeds harder de hoogte ingegaan en dat zal zeker heel wat gebruikers afschrikken. Met de OnePlus 8 Pro kunnen we dan ook niet meer spreken van een flagship killer zoals we dat in het verleden deden. Daarvoor ligt de prijs van de 8 Pro nu eenmaal te dicht bij die van andere premium smartphones. Met wat de OnePlus 8 Pro in huis heeft, mogen we het toestel echter wel een premium vlaggenschip noemen. Het gaat om een smartphone die gemaakt is voor zij die enkel het allerbeste willen. Deze smartphone is voor hen die al jaren vragen om draadloos opladen en voor zij die een schermervaring willen zoals geen andere. Mag het wat minder zijn? Kies dan voor de OnePlus 8.

Interesse in de OnePlus 8 Pro? Ontdek hem via Coolblue of de OnePlus-website.

mobielOnePlus 8 Proslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!