Test

Dit is een popup

Review Dynabook Portégé X30: Terug van weggeweest

Voordelen
Enorm licht en compact
Grote variatie aansluitingen
Vingerafdruk- én infraroodscanner
Nadelen
Dikke schermranden
Luide ventilatoren
Matige batterijduur
Aanbevolen prijs: €1299
Waar te koop?
Totaalscore 8
Na een rebranding is Toshiba terug van weggeweest. De laptops gaan voortaan door het leven als Dynabook en wij konden niet wachten om er eentje te testen. Maak kennis met de Dynabook Portégé X30.

Het gebeurt niet vaak dat een merk uit de dood opstaat. Toch lijkt Toshiba te herrijzen als een feniks met de rebranding van zijn laptops. Die gaan voortaan door het leven als Dynabook en richten zich voornamelijk op het bedrijfsleven. Als consument kan je zo’n business laptop ook prima gebruiken en je kan ze eenvoudig vinden in de doorsnee webwinkel zoals Coolblue of bol.com. Momenteel bestaan er drie Dynabook-laptopreeksen: Portégé, Tecra en Satellite Pro. Portégé focust op draagbaarheid, terwijl Tecra en Satellite Pro meer focussen op productiviteit. Wij zijn voor deze review aan de slag gegaan met de ultra-compacte Dynabook Portégé X30 van amper 13,3 inch.

 

De eerste indruk

Bij zowat alles in het leven kan een eerste indruk je eindoordeel sterk beïnvloeden en dat is hier niet anders. Dat is in dit geval geen goed nieuws, want de eerste indruk van de Portégé X30 was rechtuit slecht. Toen we hem uit de doos haalden, waren we meteen verrast door zijn lichte gewicht van amper een kilo. Toen we hem openklapten, werden we minder aangenaam verrast door enorm dikke schermranden en een speciaal design. Dynabook gooit de trend van dunne schermranden overboord en heeft zowel boven als onder het scherm een rand van zo’n 2cm geplaatst. Bovenaan zitten vier cameralenzen, waaronder twee infraroodlenzen voor Windows Hello gezichtsontgrendeling. We hebben reeds andere laptops met infraroodlenzen gezien waar geen dikke randen nodig waren en waar de lenzen beter weggewerkt waren in het ontwerp. Hier word je als het ware voortdurend aangestaard door de vier cirkeltjes. Ook het toetsenbord maakt niet optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. De twee fysieke muisknoppen boven het touchpad zijn bovendien ook overbodig. Dynabook heeft wel wat ruimte proberen te besparen door de vingerafdrukscanner in het touchpad te plaatsen. Persoonlijk zien we die liever terug in de aan-/uitknop, maar dit is dan toch een designkeuze van Dynabook die geslaagd is. Middenin het toetsenbord zit tot slot de joystick die je kan gebruiken om je cursor te bewegen. Het slechtste deel van de eerste indruk gebeurde toen we de Dynabook Portégé X30 wilden opstarten en een foutmelding in ruil kregen. Een verse installatie loste het probleem op, maar er zijn alvast betere manieren om jezelf te introduceren.

 Keuzes maken

Als je kiest voor een laptop van 13,3 inch, dan moet je vaak compromissen maken. Meestal vind je dan alleen USB-C-poorten terug en in het beste geval nog een traditionele USB-A-aansluiting. Op dat vlak weet de Dynabook Portégé X30 wel aangenaam te verrassen. Je krijgt een combinatie van aansluitingen die ongezien is in deze klasse: één USB-A-poort, twee USB-C-poorten (met Thunderbolt), een audiopoort én een HDMI-aansluiting. Opladen gebeurt via een van de USB-C-poorten, waardoor je de laptop prima zonder docking station kan gebruiken. Wij hebben de laptop op kantoor gebruikt terwijl er een tweede monitor via de HDMI-poort was aangesloten, de USB-connector van de muis aangesloten was en een toetsenbord via bluetooth. Een tweede USB-A-poort was welkom geweest, maar in de meeste omstandigheden is deze ene poort voldoende. Ook wat betreft prestaties moet de Portégé X30 niet inboeten. In ons testmodel zat een Intel Core i7-8565U processor en 32GB RAM-geheugen. Deze configuratie heeft een richtprijs van maar liefst 2.199 euro. We willen je er wel op wijzen dat er standaard 8GB RAM aanwezig is, maar dit kan uitgebreid worden tot het maximum van 32GB. Dit maakt de Portégé X30 geschikt voor zowat elke denkbare taak die niet onder gaming valt. Foto- en videobewerking gaat probleemloos en grote pdf’s worden in een vingerknip geopend.

 

Gebruik in de praktijk

Het belangrijkste aan een laptop is hoe hij presteert in de praktijk. De Dynabook Portégé X30 mag dan wel geen streling voor het oog zijn, maar het krijgt het werk wel gedaan. Het proces om je gezicht en vingerafdruk(ken) te registreren voor snelle ontgrendeling met Windows Hello duurt iets langer dan bij de concurrentie, maar het loont de moeite. De vingerafdrukscanner heeft tijdens onze reviewperiode iedere keer gewerkt. De infraroodscanners deden het meestal goed, maar lijken iets minder goed te presteren bij weinig licht of als je te ver van het scherm zit. Het toetsenbord was naar onze mening iets te klein. In het bijzonder stond de ALT GR-toets niet op de plaats waar hij gewoonlijk zit en drukten we soms op de foute toets. Het typen zelf voelt vrij aangenaam en de toetsen zelf zijn heel stil terwijl je toch genoeg feedback krijgt. De verlichting onder het toetsenbord kan daarentegen beter. De matzwarte, niet-doorschijnende toetsen zorgen ervoor dat je de verlichting amper ziet en deze weinig toegevoegde waarde heeft. Het was beter geweest als de tekens op de toetsen konden oplichten zodat je ook tijdens de late uurtjes goed kan zien wat je aan het typen bent.

Batterijduur

Een volgend minpuntje vinden we terug bij de batterijduur. Laptops van dit formaat kan je gewoonlijk een volledige dag gebruiken zonder dat je een oplader nodig hebt, maar dat is niet het geval bij de Dynabook Portégé X30. De Intel Core i7-8565U processor in ons testmodel zou energiezuinig moeten zijn, maar in de praktijk konden we de laptop gemiddeld vijf uur gebruiken voor we op zoek moesten naar een stopcontact. Het opladen zelf gebeurt daarnaast niet bijzonder snel. Om van een volledig lege batterij terug naar 100% te gaan, hadden we iets meer dan twee uur nodig. De Dynabook Portégé X30 kan dus heel wat werk verzetten, maar je blijft daarvoor best in de buurt van een stopcontact of koopt een powerbank waarmee je via de USB-C-poort onderweg kan opladen.

 

Een luidruchtige werker

Dat zware werk brengt toch wel wat lawaai met zich mee. De ventilatoren in de laptop kunnen bij zwaardere taken, zoals foto- en videobewerking of lichte games, nogal luid worden. De speakers kunnen dat geluid makkelijk de baas, maar als je werkt in een stille omgeving, dan kan dit voor sommige mensen storend zijn. Het meest storende geluid kwam weliswaar niet van de ventilatoren, maar van ergens anders binnenin de laptop. De Dynabook Portégé X30 heeft namelijk last van het coil whine fenomeen. Dit wil zeggen dat er een soort van metaalachtig gekraak te horen is op sommige momenten. Een echt patroon konden we niet vinden. Zowel bij lichte taken, zoals dit artikel schrijven, als zware taken stak het metaalachtige gekraak plots de kop op. Een oplossing voor coil whine is er jammer genoeg niet. Soms ligt dit specifiek aan de laptop en kan je proberen een nieuw toestel te krijgen. Gezond klinkt het alleszins niet, maar coil whine is gelukkig niet schadelijk voor je laptop.

Display en speakers

Als laatste hebben het nog kort over het display en geluid. Het display zelf is in alle opzichten prima, maar niet verbazingwekkend. Ten eerste is het geen touchscreen en zijn er geen modellen in deze reeks die dat wel hebben. Het anti-reflecterend paneel is wel goed bestand tegen zonlicht, al had de maximale helderheid hier iets hoger mogen zijn. Daarnaast is er geen witte schijn aanwezig aan de schermranden en komen kleuren over het algemeen goed tot hun recht. Voor de speakers heeft Dynabook samengewerkt met Harman Kardon, wat zorgt voor een enorm helder geluid. Diepe basgeluiden krijg je niet en een fysiek rooster voor de speakers is eveneens niet aanwezig. Het geluid zelf werd wel gelijkmatig naar alle kanten gestuurd, wat voor een gebalanceerde geluidservaring zorgt.

Het gebeurt niet vaak dat een merk uit de dood opstaat. Toch lijkt Toshiba te herrijzen als een feniks met de rebranding van zijn laptops. Die gaan voortaan door het leven als Dynabook en richten zich voornamelijk op het bedrijfsleven. Als consument kan je zo’n business laptop ook prima gebruiken en je kan ze eenvoudig vinden in de doorsnee webwinkel zoals Coolblue of bol.com. Momenteel bestaan er drie Dynabook-laptopreeksen: Portégé, Tecra en Satellite Pro. Portégé focust op draagbaarheid, terwijl Tecra en Satellite Pro meer focussen op productiviteit. Wij zijn voor deze review aan de slag gegaan met de ultra-compacte Dynabook Portégé X30 van amper 13,3 inch.

 

De eerste indruk

Bij zowat alles in het leven kan een eerste indruk je eindoordeel sterk beïnvloeden en dat is hier niet anders. Dat is in dit geval geen goed nieuws, want de eerste indruk van de Portégé X30 was rechtuit slecht. Toen we hem uit de doos haalden, waren we meteen verrast door zijn lichte gewicht van amper een kilo. Toen we hem openklapten, werden we minder aangenaam verrast door enorm dikke schermranden en een speciaal design. Dynabook gooit de trend van dunne schermranden overboord en heeft zowel boven als onder het scherm een rand van zo’n 2cm geplaatst. Bovenaan zitten vier cameralenzen, waaronder twee infraroodlenzen voor Windows Hello gezichtsontgrendeling. We hebben reeds andere laptops met infraroodlenzen gezien waar geen dikke randen nodig waren en waar de lenzen beter weggewerkt waren in het ontwerp. Hier word je als het ware voortdurend aangestaard door de vier cirkeltjes. Ook het toetsenbord maakt niet optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. De twee fysieke muisknoppen boven het touchpad zijn bovendien ook overbodig. Dynabook heeft wel wat ruimte proberen te besparen door de vingerafdrukscanner in het touchpad te plaatsen. Persoonlijk zien we die liever terug in de aan-/uitknop, maar dit is dan toch een designkeuze van Dynabook die geslaagd is. Middenin het toetsenbord zit tot slot de joystick die je kan gebruiken om je cursor te bewegen. Het slechtste deel van de eerste indruk gebeurde toen we de Dynabook Portégé X30 wilden opstarten en een foutmelding in ruil kregen. Een verse installatie loste het probleem op, maar er zijn alvast betere manieren om jezelf te introduceren.

 Keuzes maken

Als je kiest voor een laptop van 13,3 inch, dan moet je vaak compromissen maken. Meestal vind je dan alleen USB-C-poorten terug en in het beste geval nog een traditionele USB-A-aansluiting. Op dat vlak weet de Dynabook Portégé X30 wel aangenaam te verrassen. Je krijgt een combinatie van aansluitingen die ongezien is in deze klasse: één USB-A-poort, twee USB-C-poorten (met Thunderbolt), een audiopoort én een HDMI-aansluiting. Opladen gebeurt via een van de USB-C-poorten, waardoor je de laptop prima zonder docking station kan gebruiken. Wij hebben de laptop op kantoor gebruikt terwijl er een tweede monitor via de HDMI-poort was aangesloten, de USB-connector van de muis aangesloten was en een toetsenbord via bluetooth. Een tweede USB-A-poort was welkom geweest, maar in de meeste omstandigheden is deze ene poort voldoende. Ook wat betreft prestaties moet de Portégé X30 niet inboeten. In ons testmodel zat een Intel Core i7-8565U processor en 32GB RAM-geheugen. Deze configuratie heeft een richtprijs van maar liefst 2.199 euro. We willen je er wel op wijzen dat er standaard 8GB RAM aanwezig is, maar dit kan uitgebreid worden tot het maximum van 32GB. Dit maakt de Portégé X30 geschikt voor zowat elke denkbare taak die niet onder gaming valt. Foto- en videobewerking gaat probleemloos en grote pdf’s worden in een vingerknip geopend.

 

Gebruik in de praktijk

Het belangrijkste aan een laptop is hoe hij presteert in de praktijk. De Dynabook Portégé X30 mag dan wel geen streling voor het oog zijn, maar het krijgt het werk wel gedaan. Het proces om je gezicht en vingerafdruk(ken) te registreren voor snelle ontgrendeling met Windows Hello duurt iets langer dan bij de concurrentie, maar het loont de moeite. De vingerafdrukscanner heeft tijdens onze reviewperiode iedere keer gewerkt. De infraroodscanners deden het meestal goed, maar lijken iets minder goed te presteren bij weinig licht of als je te ver van het scherm zit. Het toetsenbord was naar onze mening iets te klein. In het bijzonder stond de ALT GR-toets niet op de plaats waar hij gewoonlijk zit en drukten we soms op de foute toets. Het typen zelf voelt vrij aangenaam en de toetsen zelf zijn heel stil terwijl je toch genoeg feedback krijgt. De verlichting onder het toetsenbord kan daarentegen beter. De matzwarte, niet-doorschijnende toetsen zorgen ervoor dat je de verlichting amper ziet en deze weinig toegevoegde waarde heeft. Het was beter geweest als de tekens op de toetsen konden oplichten zodat je ook tijdens de late uurtjes goed kan zien wat je aan het typen bent.

Batterijduur

Een volgend minpuntje vinden we terug bij de batterijduur. Laptops van dit formaat kan je gewoonlijk een volledige dag gebruiken zonder dat je een oplader nodig hebt, maar dat is niet het geval bij de Dynabook Portégé X30. De Intel Core i7-8565U processor in ons testmodel zou energiezuinig moeten zijn, maar in de praktijk konden we de laptop gemiddeld vijf uur gebruiken voor we op zoek moesten naar een stopcontact. Het opladen zelf gebeurt daarnaast niet bijzonder snel. Om van een volledig lege batterij terug naar 100% te gaan, hadden we iets meer dan twee uur nodig. De Dynabook Portégé X30 kan dus heel wat werk verzetten, maar je blijft daarvoor best in de buurt van een stopcontact of koopt een powerbank waarmee je via de USB-C-poort onderweg kan opladen.

 

Een luidruchtige werker

Dat zware werk brengt toch wel wat lawaai met zich mee. De ventilatoren in de laptop kunnen bij zwaardere taken, zoals foto- en videobewerking of lichte games, nogal luid worden. De speakers kunnen dat geluid makkelijk de baas, maar als je werkt in een stille omgeving, dan kan dit voor sommige mensen storend zijn. Het meest storende geluid kwam weliswaar niet van de ventilatoren, maar van ergens anders binnenin de laptop. De Dynabook Portégé X30 heeft namelijk last van het coil whine fenomeen. Dit wil zeggen dat er een soort van metaalachtig gekraak te horen is op sommige momenten. Een echt patroon konden we niet vinden. Zowel bij lichte taken, zoals dit artikel schrijven, als zware taken stak het metaalachtige gekraak plots de kop op. Een oplossing voor coil whine is er jammer genoeg niet. Soms ligt dit specifiek aan de laptop en kan je proberen een nieuw toestel te krijgen. Gezond klinkt het alleszins niet, maar coil whine is gelukkig niet schadelijk voor je laptop.

Display en speakers

Als laatste hebben het nog kort over het display en geluid. Het display zelf is in alle opzichten prima, maar niet verbazingwekkend. Ten eerste is het geen touchscreen en zijn er geen modellen in deze reeks die dat wel hebben. Het anti-reflecterend paneel is wel goed bestand tegen zonlicht, al had de maximale helderheid hier iets hoger mogen zijn. Daarnaast is er geen witte schijn aanwezig aan de schermranden en komen kleuren over het algemeen goed tot hun recht. Voor de speakers heeft Dynabook samengewerkt met Harman Kardon, wat zorgt voor een enorm helder geluid. Diepe basgeluiden krijg je niet en een fysiek rooster voor de speakers is eveneens niet aanwezig. Het geluid zelf werd wel gelijkmatig naar alle kanten gestuurd, wat voor een gebalanceerde geluidservaring zorgt.

dynabooklaptopreviewstoshiba

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!