OnePlus 7 review: de ‘kiloknaller-smartphone’ voor iedereen
Recent onderwierp ik de OnePlus 7 Pro aan al mijn grondige testen, dat is het high-end model voor 2019. Tijdens de aankondiging van dat toestel verscheen er ook een goedkoper broertje op het podium, de OnePlus 7. Een broertje is het alleen niet echt, want de toestellen hebben niet één familiegezicht. Waar de OnePlus 7 Pro gebaseerd is op een volledig nieuw ontwerp, moet de OnePlus 7 het stellen met een licht vernieuwd ontwerp van de OnePlus 6T. Opvallend is dat de toestellen ook hetzelfde AMOLED-scherm van Samsung bevatten, nog altijd een 6,41-inch scherm met vrij kleine schermranden – ook de waterdruppel-notch is hier weer aanwezig.
Gelukkig is er ook nog wel iets anders, waaronder de camera’s aan de voor- en achterkant, evenals de processor en het opslaggeheugen van het nieuwe ‘budget high-end toestel’. Tijdens mijn reviewperiode zocht ik uit of het toestel mij zo weet te verrassen dat ik hem ook echt zou willen kopen. In het kort: voor het geld is de OnePlus 7 werkelijk een van de beste toestellen. Wil je het toestel kopen, lees dan vooral verder om alle details in je op te nemen.
Uitpakervaring
OnePlus wist de wereld ten tijde van de OnePlus One al te verwonderen met de verpakking van het toestel. Uiteraard kon het bedrijf niet bij elk toestel een soortgelijke verpakking meeleveren, maar zelfs met een ‘standaard’ vierkante doos heeft OnePlus zijn best gedaan er iets speciaals van te maken. Als je de doos opent zie je meteen een doosje met alle boekjes, simkaart-tool en een hoesje. Vooral het laatste is erg interessant, want het hoesje is nog verrassend goed te gebruiken. Het gaat uiteraard wel om een doorzichtige variant, maar voor de tijd na je aankoop is je telefoon in elk geval beschermd. Onder het doosje zie je direct de OnePlus 7 liggen met een aangebrachte plastic laag over het scherm – zo hoef je dus geen screenprotector te kopen.
Verder zie je in de doos een oplaadkabel en de ‘Fast Charge’ oplader, de Warp Charge 30-oplader wordt niet geleverd met het goedkopere broertje van de 7 Pro. Toch hoef je niet lang te wachten tot het toestel vol zit, want de oplader kan nog altijd tot maximaal 20W laden. Als we kijken naar de batterij die opgeladen moet worden, dan gaat het om een 3.500mAh-exemplaar. In mijn situatie – met veel luisteren naar muziek via Spotify en met draadloze oortjes, naast het maken van foto’s en het gebruik van veel sociale media – geraak ik meestal wel makkelijk door de dag heen. Zeer ruim is het niet, maar tijdens werk was de oplader in elk geval nooit vereist.
(Zeer) helder scherm
Van de batterij stappen we over naar het scherm aan de voorkant van het toestel. Het gaat om hetzelfde scherm uit de OnePlus 6T, dus veel valt er al niet meer te zeggen. Kleuren zien er prima uit en zijn naar wens in te stellen, als dat je voorkeur zou hebben. Ook wat betreft helderheid valt er niks te klagen, al kan het scherm zeker niet zo helder als veel high-end concurrenten. In het scherm zit tevens de vingerafdrukscanner, een optisch exemplaar. Ten opzichte van de OnePlus 6T een behoorlijke verbetering, de scanner werkt erg goed! Vergeet de software-functies voor Reading en Night Mode niet, dat zijn net twee opties die juist erg fijn zijn aan OxygenOS.
Veel journalisten (en klanten van OnePlus) zijn het al met mij eens: OnePlus laat keer op keer zien dat het precies weet hoe Android in elkaar moet steken. OxygenOS is fijn en snel, met veel functies die je kan gebruiken, maar het moet niet. Wil je een ander thema, dan stel je dat in via het instellingen-menu. Extra beveiliging voor je apps? Zet ‘app locker’ aan, zodat een ongewenst persoon niet zomaar je privacygevoelige applicaties kan betreden. Ben je een ferfent gamer? Dan heb je waarschijnlijk veel aan de meegeleverde Fnatic-modus, waardoor je telefoon sneller kan werken en je minder notificaties krijgt tijdens het gamen. Als je de OnePlus 7 koopt, dan kan je met een gerust hart stellen dat er werkelijk voor iedereen een leuke functie tussen zal zitten.
Voldoende camera’s
Zoals gewoonlijk zien we tegenwoordig meer dan één camera op een smartphone. Sterker nog, drie of vier camera’s zijn zelfs geen uitzondering meer. In het geval van de OnePlus 7 moeten we het stellen met drie sensoren: om te beginnen is er de 16MP-selfiecamera, tezamen met de 48MP-sensor van de OnePlus 7 Pro en een 5MP-sensor voor diepte-effecten. Wat betreft de 48MP-sensor, het gaat om een afgeleide versie van de OnePlus 7 Pro. Om de kosten te drukken is er namelijk een ander diafragma (f/1.8) toegepast, waardoor minder licht de sensor kan binnendringen.
Wat betreft de foto’s: ze zijn nog altijd goed. Ondanks het aangepaste diafragma, weet de sensor veel details vast te leggen, onder andere door zijn pixel-binning functionaliteit. Dat betekent dat foto’s in goede lichtomstandigheden werkelijk schitterend zijn. Helaas zijn de foto’s ‘s avonds niet geweldig, zelfs met de Night Sight-functie weten de foto’s van het toestel mij niet te overtuigen. Slecht zijn de foto’s dan zeker niet, maar de 7 Pro scoort hier in mijn testen toch net iets beter. Wat betreft de updates aan de camera-software ben ik erg positief, de foto’s waren aan het begin een stuk minder … maar worden dus steeds beter. In principe lopen de updates aan de camera vrijwel gelijk aan deze van het Pro-model.
Designtaal uit 2018
Wat betreft het design van de OnePlus 6T neem ik u graag mee naar 2018… zo zou ik dit onderdeel wel schrijven als het design al immens oud is, maar dat is niet het geval met de OnePlus 7. Pas tegen het einde van 2018 werd de OnePlus 6T op de markt gebracht. Zoals ik al had aangehaald bij het scherm, is de OnePlus 7 een vervolg op de 6T. Qua design zie je dan ook geen verschil tussen de twee, met aan de voorkant relatief kleine schermranden en een waterdruppel-notch met de selfiecamera.
Verder vind je onderaan de telefoon de USB-C-poort en ‘twee’ luidsprekers … nee, dat klopt niet. Hoe erg het er ook op lijkt, aan de onderkant zit daadwerkelijk maar één speaker, terwijl de tweede bovenaan aan de voorkant is verwerkt. Bovenop vinden we een microfoon en aan de achterkant is de uitstekende cameramodule al te goed te zien, helaas. Het is jammer dat de module zo erg uitsteekt, omdat het irritant kan zijn als je de telefoon vlak op een tafel neer wil leggen – het meegeleverde hoesje verhelpt deze ‘problematiek’.
In Europa moeten we het stellen met een kleur, Mirror Grey. Zoals de naam al doet denken is het niet een ‘vlakke’ kleur grijs, maar werkt OnePlus juist met meerdere lagen om de kleur zijn weerspiegeling te geven. Dat wil zeggen dat, zodra je het toestel beweegt, het aanwezige omgevingslicht op een speciale manier zal weerkaatsen op de achterkant. Het is niet zo speciaal als je het vergelijkt met de kleuren die fabrikanten zoals Huawei presenteren, of zoals de Nebula Blue-kleurvariant van OnePlus, maar het ziet er desondanks nog erg goed uit voor een neutrale kleur.
Versus: OnePlus 7 Pro
Voor het eerst in de geschiedenis heeft OnePlus een Plus-toestel uitgebracht, naast een kleinere en goedkopere broer. Het is nu enkel de vraag: hoe staan de toestellen tegenover elkaar als je ze zou gaan vergelijken. Qua prijs zit er in elk geval een flink verschil tussen, waar de OnePlus 7 namelijk al voor 559 euro in de verkoop gaat, betaal je voor het Pro-model al 709 euro voor de basisvariant. Wat krijg je voor dat bedrag extra bovenop de non-Pro? Dat begint bij het scherm, die is op de Pro simpelweg een stuk scherper en naar mijn mening ook helderder. Daarnaast heb je de pop-up selfiecamera, waardoor het toestel zo goed als randloos door het leven gaat. Je kan het zien als een voor of nadeel, maar dat zal voornamelijk van doen hebben met hoe vaak je selfies maakt en of je schermranden lelijk vindt of niet.
Het derde verschil heeft te maken met de camera’s: er is één extra sensor aanwezig, maar de andere sensoren hebben ook een andere taak op de Pro versus de non-Pro. Zoals eerder aangegeven zit er op de OnePlus 7 een 48MP-sensor, tezamen met een 5MP-sensor om diepte te meten. De tweede sensor is bij de OnePlus 7 Pro vervangen door een 8MP-sensor (eigenlijk 13MP, maar na het ‘croppen’ 8MP) met 3x optische zoom. Als derde sensor vinden we een ultra-wide-variant terug, fijn om grote objecten of een landschap goed op de foto mee te krijgen. Al met al dus een flink verschil voor de mogelijkheden die je krijgt met de camera’s. Voor mij is het een must gebleken, maar dat is altijd anders voor iedereen.
Een laatste verschil heeft te maken met de batterij en het opladen daarvan. Qua capaciteit ontlopen de twee elkaar met 500mAh. Een voordeel dat deels wegvalt door het grotere scherm, maar je houdt er in de praktijk nog altijd een langere batterijduur aan over. Mocht de batterij het toch eerder opgeven, ook dan hoef je je nog geen zorgen te maken: de Pro kan sneller opladen. Waar de OnePlus 7 met 20W kan opladen, gaat de Pro met maximaal 30W vooruit. Uiteindelijk kan je met beide toestellen vaak wel het einde van de dag halen, maar het is geen verzekerd feit dat je er altijd mee uit zal komen. Toch is 150 euro nog een flink verschil als je het simpelweg niet aan een smartphone uit wil geven. Het allebei goede toestellen, maar de Pro geeft je net iets extra’s om de extra kosten te dekken.
Laatste gedachten…
Onder de streep kan je concluderen dat OnePlus een zeer interessant pakket op de markt brengt. Het scherm is weliswaar rechtstreeks afkomstig uit de 6T, maar is nog altijd goed. OxygenOS kan eigenlijk alleen op lof rekenen. Verder is het design van de OnePlus 7 nog goed bij de tijd met de relatief kleine randen, scanner in het scherm en de meerdere camera’s op het toestel. Het zal nog moeilijk zijn om op dit prijspunt een beter toestel terug te vinden; enkel de ZenFone 6 zou de battle kunnen winnen met zijn grotere batterij. Onder de streep zou ik bijna mijn eigen geld aan het toestel uitgeven, als ik niet verslaafd zou zijn aan het 90Hz-scherm van de OnePlus 7 Pro. Maar ook dat heeft zijn nadelen, zoals de kortere batterijduur die je in deze stand hebt. Welk toestel je ook koopt, je zal ervan genieten.
Recent onderwierp ik de OnePlus 7 Pro aan al mijn grondige testen, dat is het high-end model voor 2019. Tijdens de aankondiging van dat toestel verscheen er ook een goedkoper broertje op het podium, de OnePlus 7. Een broertje is het alleen niet echt, want de toestellen hebben niet één familiegezicht. Waar de OnePlus 7 Pro gebaseerd is op een volledig nieuw ontwerp, moet de OnePlus 7 het stellen met een licht vernieuwd ontwerp van de OnePlus 6T. Opvallend is dat de toestellen ook hetzelfde AMOLED-scherm van Samsung bevatten, nog altijd een 6,41-inch scherm met vrij kleine schermranden – ook de waterdruppel-notch is hier weer aanwezig.
Gelukkig is er ook nog wel iets anders, waaronder de camera’s aan de voor- en achterkant, evenals de processor en het opslaggeheugen van het nieuwe ‘budget high-end toestel’. Tijdens mijn reviewperiode zocht ik uit of het toestel mij zo weet te verrassen dat ik hem ook echt zou willen kopen. In het kort: voor het geld is de OnePlus 7 werkelijk een van de beste toestellen. Wil je het toestel kopen, lees dan vooral verder om alle details in je op te nemen.
Uitpakervaring
OnePlus wist de wereld ten tijde van de OnePlus One al te verwonderen met de verpakking van het toestel. Uiteraard kon het bedrijf niet bij elk toestel een soortgelijke verpakking meeleveren, maar zelfs met een ‘standaard’ vierkante doos heeft OnePlus zijn best gedaan er iets speciaals van te maken. Als je de doos opent zie je meteen een doosje met alle boekjes, simkaart-tool en een hoesje. Vooral het laatste is erg interessant, want het hoesje is nog verrassend goed te gebruiken. Het gaat uiteraard wel om een doorzichtige variant, maar voor de tijd na je aankoop is je telefoon in elk geval beschermd. Onder het doosje zie je direct de OnePlus 7 liggen met een aangebrachte plastic laag over het scherm – zo hoef je dus geen screenprotector te kopen.
Verder zie je in de doos een oplaadkabel en de ‘Fast Charge’ oplader, de Warp Charge 30-oplader wordt niet geleverd met het goedkopere broertje van de 7 Pro. Toch hoef je niet lang te wachten tot het toestel vol zit, want de oplader kan nog altijd tot maximaal 20W laden. Als we kijken naar de batterij die opgeladen moet worden, dan gaat het om een 3.500mAh-exemplaar. In mijn situatie – met veel luisteren naar muziek via Spotify en met draadloze oortjes, naast het maken van foto’s en het gebruik van veel sociale media – geraak ik meestal wel makkelijk door de dag heen. Zeer ruim is het niet, maar tijdens werk was de oplader in elk geval nooit vereist.
(Zeer) helder scherm
Van de batterij stappen we over naar het scherm aan de voorkant van het toestel. Het gaat om hetzelfde scherm uit de OnePlus 6T, dus veel valt er al niet meer te zeggen. Kleuren zien er prima uit en zijn naar wens in te stellen, als dat je voorkeur zou hebben. Ook wat betreft helderheid valt er niks te klagen, al kan het scherm zeker niet zo helder als veel high-end concurrenten. In het scherm zit tevens de vingerafdrukscanner, een optisch exemplaar. Ten opzichte van de OnePlus 6T een behoorlijke verbetering, de scanner werkt erg goed! Vergeet de software-functies voor Reading en Night Mode niet, dat zijn net twee opties die juist erg fijn zijn aan OxygenOS.
Veel journalisten (en klanten van OnePlus) zijn het al met mij eens: OnePlus laat keer op keer zien dat het precies weet hoe Android in elkaar moet steken. OxygenOS is fijn en snel, met veel functies die je kan gebruiken, maar het moet niet. Wil je een ander thema, dan stel je dat in via het instellingen-menu. Extra beveiliging voor je apps? Zet ‘app locker’ aan, zodat een ongewenst persoon niet zomaar je privacygevoelige applicaties kan betreden. Ben je een ferfent gamer? Dan heb je waarschijnlijk veel aan de meegeleverde Fnatic-modus, waardoor je telefoon sneller kan werken en je minder notificaties krijgt tijdens het gamen. Als je de OnePlus 7 koopt, dan kan je met een gerust hart stellen dat er werkelijk voor iedereen een leuke functie tussen zal zitten.
Voldoende camera’s
Zoals gewoonlijk zien we tegenwoordig meer dan één camera op een smartphone. Sterker nog, drie of vier camera’s zijn zelfs geen uitzondering meer. In het geval van de OnePlus 7 moeten we het stellen met drie sensoren: om te beginnen is er de 16MP-selfiecamera, tezamen met de 48MP-sensor van de OnePlus 7 Pro en een 5MP-sensor voor diepte-effecten. Wat betreft de 48MP-sensor, het gaat om een afgeleide versie van de OnePlus 7 Pro. Om de kosten te drukken is er namelijk een ander diafragma (f/1.8) toegepast, waardoor minder licht de sensor kan binnendringen.
Wat betreft de foto’s: ze zijn nog altijd goed. Ondanks het aangepaste diafragma, weet de sensor veel details vast te leggen, onder andere door zijn pixel-binning functionaliteit. Dat betekent dat foto’s in goede lichtomstandigheden werkelijk schitterend zijn. Helaas zijn de foto’s ‘s avonds niet geweldig, zelfs met de Night Sight-functie weten de foto’s van het toestel mij niet te overtuigen. Slecht zijn de foto’s dan zeker niet, maar de 7 Pro scoort hier in mijn testen toch net iets beter. Wat betreft de updates aan de camera-software ben ik erg positief, de foto’s waren aan het begin een stuk minder … maar worden dus steeds beter. In principe lopen de updates aan de camera vrijwel gelijk aan deze van het Pro-model.
Designtaal uit 2018
Wat betreft het design van de OnePlus 6T neem ik u graag mee naar 2018… zo zou ik dit onderdeel wel schrijven als het design al immens oud is, maar dat is niet het geval met de OnePlus 7. Pas tegen het einde van 2018 werd de OnePlus 6T op de markt gebracht. Zoals ik al had aangehaald bij het scherm, is de OnePlus 7 een vervolg op de 6T. Qua design zie je dan ook geen verschil tussen de twee, met aan de voorkant relatief kleine schermranden en een waterdruppel-notch met de selfiecamera.
Verder vind je onderaan de telefoon de USB-C-poort en ‘twee’ luidsprekers … nee, dat klopt niet. Hoe erg het er ook op lijkt, aan de onderkant zit daadwerkelijk maar één speaker, terwijl de tweede bovenaan aan de voorkant is verwerkt. Bovenop vinden we een microfoon en aan de achterkant is de uitstekende cameramodule al te goed te zien, helaas. Het is jammer dat de module zo erg uitsteekt, omdat het irritant kan zijn als je de telefoon vlak op een tafel neer wil leggen – het meegeleverde hoesje verhelpt deze ‘problematiek’.
In Europa moeten we het stellen met een kleur, Mirror Grey. Zoals de naam al doet denken is het niet een ‘vlakke’ kleur grijs, maar werkt OnePlus juist met meerdere lagen om de kleur zijn weerspiegeling te geven. Dat wil zeggen dat, zodra je het toestel beweegt, het aanwezige omgevingslicht op een speciale manier zal weerkaatsen op de achterkant. Het is niet zo speciaal als je het vergelijkt met de kleuren die fabrikanten zoals Huawei presenteren, of zoals de Nebula Blue-kleurvariant van OnePlus, maar het ziet er desondanks nog erg goed uit voor een neutrale kleur.
Versus: OnePlus 7 Pro
Voor het eerst in de geschiedenis heeft OnePlus een Plus-toestel uitgebracht, naast een kleinere en goedkopere broer. Het is nu enkel de vraag: hoe staan de toestellen tegenover elkaar als je ze zou gaan vergelijken. Qua prijs zit er in elk geval een flink verschil tussen, waar de OnePlus 7 namelijk al voor 559 euro in de verkoop gaat, betaal je voor het Pro-model al 709 euro voor de basisvariant. Wat krijg je voor dat bedrag extra bovenop de non-Pro? Dat begint bij het scherm, die is op de Pro simpelweg een stuk scherper en naar mijn mening ook helderder. Daarnaast heb je de pop-up selfiecamera, waardoor het toestel zo goed als randloos door het leven gaat. Je kan het zien als een voor of nadeel, maar dat zal voornamelijk van doen hebben met hoe vaak je selfies maakt en of je schermranden lelijk vindt of niet.
Het derde verschil heeft te maken met de camera’s: er is één extra sensor aanwezig, maar de andere sensoren hebben ook een andere taak op de Pro versus de non-Pro. Zoals eerder aangegeven zit er op de OnePlus 7 een 48MP-sensor, tezamen met een 5MP-sensor om diepte te meten. De tweede sensor is bij de OnePlus 7 Pro vervangen door een 8MP-sensor (eigenlijk 13MP, maar na het ‘croppen’ 8MP) met 3x optische zoom. Als derde sensor vinden we een ultra-wide-variant terug, fijn om grote objecten of een landschap goed op de foto mee te krijgen. Al met al dus een flink verschil voor de mogelijkheden die je krijgt met de camera’s. Voor mij is het een must gebleken, maar dat is altijd anders voor iedereen.
Een laatste verschil heeft te maken met de batterij en het opladen daarvan. Qua capaciteit ontlopen de twee elkaar met 500mAh. Een voordeel dat deels wegvalt door het grotere scherm, maar je houdt er in de praktijk nog altijd een langere batterijduur aan over. Mocht de batterij het toch eerder opgeven, ook dan hoef je je nog geen zorgen te maken: de Pro kan sneller opladen. Waar de OnePlus 7 met 20W kan opladen, gaat de Pro met maximaal 30W vooruit. Uiteindelijk kan je met beide toestellen vaak wel het einde van de dag halen, maar het is geen verzekerd feit dat je er altijd mee uit zal komen. Toch is 150 euro nog een flink verschil als je het simpelweg niet aan een smartphone uit wil geven. Het allebei goede toestellen, maar de Pro geeft je net iets extra’s om de extra kosten te dekken.
Laatste gedachten…
Onder de streep kan je concluderen dat OnePlus een zeer interessant pakket op de markt brengt. Het scherm is weliswaar rechtstreeks afkomstig uit de 6T, maar is nog altijd goed. OxygenOS kan eigenlijk alleen op lof rekenen. Verder is het design van de OnePlus 7 nog goed bij de tijd met de relatief kleine randen, scanner in het scherm en de meerdere camera’s op het toestel. Het zal nog moeilijk zijn om op dit prijspunt een beter toestel terug te vinden; enkel de ZenFone 6 zou de battle kunnen winnen met zijn grotere batterij. Onder de streep zou ik bijna mijn eigen geld aan het toestel uitgeven, als ik niet verslaafd zou zijn aan het 90Hz-scherm van de OnePlus 7 Pro. Maar ook dat heeft zijn nadelen, zoals de kortere batterijduur die je in deze stand hebt. Welk toestel je ook koopt, je zal ervan genieten.