Zhiyun Smooth 4 review: Maakt Zhiyun de beste gimbal(s)?
Een gimbal, waar gebruik je die nu eigenlijk voor? Dat was de vraag die ik (te) veel heb gekregen sindsdien ik mijn handen heb gelegd op zo’n stabilisator. Het wordt vaak gezien als een vreemde en dure selfiestick, maar dat is nu juist niet waar een gimbal voor gemaakt is. Koop je een gimbal zoals de Smooth 4 van Zhiyun, dan moet je met regelmaat video’s schieten, daar zal je de Smooth 4 vooral voor gebruiken. Met een gimbal kan je het beeld namelijk stabiliseren. Ben je veel onderweg, dan kan de Smooth 4 de perfecte oplossing zijn – over de stabilisatie van de Smooth 4 zelf kom je in deze review uiteraard nog meer over te weten – dat is nu juist waar gimbals voor gemaakt zijn. Natuurlijk kan je een gimbal gebruiken als selfiestick, maar bij het maken van foto’s of video’s in lastige lichtsituaties óf met veel beweging, zal je er pas echt de vruchten van plukken. Uiteindelijk zit er wel een behoorlijk prijskaartje aan vast.
Meegeleverde statief
Het uitpakken van de Zhiyun Smooth 4 is relatief simpel. Om de Gimbal veilig te kunnen voeren komt deze in een ‘hersluitbare’ verpakking van piepschuim. In deze verpakking vind je uiteraard de gimbal zelf, maar er wordt ook een klein statief meegeleverd. Het is weliswaar niet de meest solide aanvoelende statief, maar wat mij betreft is het prima om een smartphone en de gimbal op de plaatsen. Er wordt overigens gebruikgemaakt van een normale schroefdraad, dus je zou er ook een camera op kunnen schroeven mocht je het statief ook nog naast de gimbal willen gebruiken. Als laatste er is een kleine USB-C-kabel aanwezig in de doos, daarmee kan je de gimbal opladen. In de praktijk hoef je dat niet al te vaak te doen, volgens Zhiyun kan je de gimbal in zijn totaliteit 12 uur gebruiken vooraleer de batterij leeg is. Uit mijn praktijktesten, met de behoorlijk zware Huawei P30 Pro, blijkt dat de gimbal het ongeveer 8-9 uur op één lading vol kan houden. Heb je een lichtere telefoon, dan is er een kans dat de batterij nog net iets langer mee zal gaan.
Als de gimbal eenmaal uit de doos is, kan de installatie van start gaan. Daarvoor is het handig om het statief te gebruiken, anders wordt het vrij lastig om alles goed vast te zetten. Om een telefoon in de gimbal te plaatsen moet je de klemmen iets naar buiten trekken. In mijn gevallen zaten de klemmen strak genoeg zodat de telefoon er niet uit zou kunnen vallen. Direct achter de houder zit een schroef om de houder in een verticale oriëntatie te plaatsen, mocht je horizontale foto’s of video’s willen maken. Als dat eenmaal geïnstalleerd zit, kan je de gimbal inschakelen en zal deze proberen zichzelf te stabiliseren. In mijn testsituatie met de P30 Pro bleek dat zo gemakkelijk nog niet, want de telefoon is vrij breed en de gewichtsverdeling is niet helemaal gelijk. Gelukkig kan je met een tweede schroef (‘Lock’) de gehele houder een klein stukje uitschuiven. Zelfs met de grote en zware telefoon weet de gimbal zich vrij goed te stabiliseren. Als laatste stap zou je kunnen kiezen om de applicatie van Zhiyun te installeren. Met de app kan je foto’s en video’s maken, daarnaast werken een aantal fysieke knoppen op de Smooth 4 samen met functies (om bijvoorbeeld een video te starten) in de ZY Play-applicatie.
Simpel en functioneel design
Het design van de Smooth 4 zal je niet doen overrompelen. Het is prima, er valt ook niks over te klagen, maar het is gewoon vrij saai en nogal vierkant. Het onderste deel is gemaakt van zwart, hard plastic wat niet helpt bij het vasthouden van de gimbal. Nu is dat niet heel veel anders bij de andere gimbals, maar een rubberen grip zou zeker van pas komen. Het bovenste gedeelte, inclusief de houder, is grotendeels gemaakt van metaal. Dat geeft de gimbal dan ook zijn gewicht mee, de gimbal weegt immers 547 gram, exclusief het gewicht van je telefoon. Bij elkaar hou je al snel ongeveer 700-800 gram in je handen. De eerste paar keer dat je de gimbal gebruikt, is het ook een behoorlijk gewicht. Natuurlijk kan je er bij regelmatig gebruik aan wennen, net zoals je kan wennen aan zware camera’s, maar het moge duidelijk zijn dat je nog altijd een behoorlijk zwaar pakket met je meedraagt. Dat is mij na de reviewperiode dan ook zeker bijgebleven. En dat is jammer, want het maakt wel dat je de gimbal niet zomaar even mee zal nemen. Zelfs in je rugzak blijft het een relatief groot en zwaar gevaarte. Deze gimbal is, wat mij betreft, niet de beste keuze voor iedereen die voor het eerst kijkt naar een gimbal.
Uiteindelijk wil je maar één ding weten, en dat is dit: kan de Smooth 4 je beelden ook echt soepeler maken? Laat ik daarbij eerst een introductie geven over mijn handen, die trillen namelijk altijd. Natuurlijk kan ik een statief gebruiken, maar om nu altijd een statief mee te dragen … nee, dat is geen optie. Vandaar dat ik een tijdje onderzoek heb gedaan naar gimbals. Uiteindelijk selecteerde ik de Smooth 4 als kandidaat om te testen voor TechPulse. Hoe voel ik mij na twee weken met de gimbal over deze keuze? In de basis ben ik nog altijd tevreden met mijn keuze om de Smooth 4 te gebruiken. Beelden zijn stabiel en ook het maken van foto’s zonder dat deze bewogen zijn gaat zo een stuk gemakkelijker. OIS en EIS op smartphones maken gebruik van dezelfde techniek, door tegenbewegingen te maken, blijft je smartphone stabiel in zijn houder en is het beeld dus ook stabiel(er). Dat je met de Smooth 4 stabiele beelden kan schieten, maakt het dan ook een fijne gimbal om panoramafoto’s en video’s mee te schieten. Of het beeld er uiteindelijk mooi uit komt te zien, heeft dan natuurlijk niks te maken met de kwaliteit van de gimbal.
Zhiyun-applicatie
Wat wel leuk is, is de Zhiyun-applicatie in de Google Play Store en iOS App Store. In principe kan je het zien als een app om foto’s en video’s mee te schieten, die dan ook direct verbonden zit aan de gimbal zelf. Aan de voorkant van de gimbal vind je namelijk meer knoppen dan ik gewend ben van een gimbal. De meeste knoppen worden gebruikt om bijvoorbeeld een video mee te starten of foto’s mee te maken. Zo hoef je je telefoon eigenlijk niet meer aan te raken. Er zit ook een knop op de gimbal om via de app een doel vast te pinnen. Als je bijvoorbeeld een object pint, dan zal de gimbal automatisch bewegen om het object in beeld te houden. Verder zit er aan de zijkant een draaiknop om in te zoomen. Let wel, dit werkt altijd met digitale zoom en is in de meeste gevallen niet aan te raden. Gezien het werkt via de camera-app van Zhiyun, heb je helaas geen toegang tot bijvoorbeeld een telefotocamera, als deze op je telefoon aanwezig is. Andere knoppen spreken relatief voor zich en kunnen bijvoorbeeld de witbalans in foto’s en video’s aanpassen, of maken het mogelijk om direct te wisselen naar je selfiecamera.
Maar dat zijn zeker niet de enigste knoppen op de Smooth 4. Aan de voorkant heb je bijvoorbeeld een knop om te wisselen tussen ‘Pan Follow’ (PF) en ‘Lock’ (L)-modus. Beide standen hebben een ander effect bij het gebruiken van de gimbal. In Pan Follow-modus zal de gimbal het beeld in principe stabiel proberen te houden terwijl de gimbal met een kleine vertraging zal volgen zodra je de basis van de gimbal een draai geeft. Lock-modus daarentegen zal de gimbal juist in zijn huidige positie vastleggen. Mits het niet te extreem wordt, zal je telefoon altijd op dezelfde plek blijven en zie je bijvoorbeeld weinig bewegingen tijdens het wandelen. Dan is er nog een knop aan de achterkant van de basis van de gimbal. Zhiyun noemt het de PhoneGo en Following Mode. Met PhoneGo zal de gimbal zeer snel op je acties reageren, in tegenstelling tot de vertraging in de Pan Follow-modus. In de Follow Modus zal de gimbal niet zo snel reageren als in de PhoneGo-modus, maar nog altijd sneller in vergelijking met Pan Follow. Deze knoppen aan de achterkant kunnen de L en PF-modi overschrijden, als je bijvoorbeeld kortstondig je smartphone de andere kant op moet bewegen.
Voor een kleine (doel)groep
Als je alle testresultaten zo bekijkt durf ik wel te stellen dat je de Smooth 4 alleen moet kopen als je zeer graag eens een gimbal aan zou willen schaffen, én van plan bent om veel video’s te schieten. Op Banggood, waar ik de Zhiyun Smooth 4 voor 99 euro heb aangeschaft, kan je bijvoorbeeld ook terecht voor gimbals die een stuk goedkoper zijn. In de Benelux heeft Zhiyun concurrentie van bijvoorbeeld DJI, maar daar blijft het ook wel bij. Koop je de Smooth 4 echter in China, dan ben je weer net iets goedkoper uit en heb je wat mij betreft een betere koop aan de Smooth 4. Maar, hoe zijn mijn ervaringen nu echt nadat ik door merg en been ben gegaan om foto’s en video’s?
Wat mij betreft is het erg fijn om foto’s en video’s te kunnen maken zonder na te denken over mijn trillende handen. Verder kan je gerust een eindje wandelen en er alsnog een mooie video aan overhouden. Zelfs vloggers zouden prima overweg kunnen met de Smooth 4, wat daarbij nog helpt is dat je met de app gemakkelijk van camera wisselt. Is het voor mij de 99 euro waard die ik heb uitgegeven? Ja, ik zie het weliswaar als een experiment, maar als je graag foto’s en video’s maakt met je telefoon, dan is een gimbal zo gek nog niet. Met een prijs van rond de 130 euro in de Benelux is het net iets duurder, maar blijft het nog altijd een interessante aankoop voor de foto- en videoliefhebbers.
Een gimbal, waar gebruik je die nu eigenlijk voor? Dat was de vraag die ik (te) veel heb gekregen sindsdien ik mijn handen heb gelegd op zo’n stabilisator. Het wordt vaak gezien als een vreemde en dure selfiestick, maar dat is nu juist niet waar een gimbal voor gemaakt is. Koop je een gimbal zoals de Smooth 4 van Zhiyun, dan moet je met regelmaat video’s schieten, daar zal je de Smooth 4 vooral voor gebruiken. Met een gimbal kan je het beeld namelijk stabiliseren. Ben je veel onderweg, dan kan de Smooth 4 de perfecte oplossing zijn – over de stabilisatie van de Smooth 4 zelf kom je in deze review uiteraard nog meer over te weten – dat is nu juist waar gimbals voor gemaakt zijn. Natuurlijk kan je een gimbal gebruiken als selfiestick, maar bij het maken van foto’s of video’s in lastige lichtsituaties óf met veel beweging, zal je er pas echt de vruchten van plukken. Uiteindelijk zit er wel een behoorlijk prijskaartje aan vast.
Meegeleverde statief
Het uitpakken van de Zhiyun Smooth 4 is relatief simpel. Om de Gimbal veilig te kunnen voeren komt deze in een ‘hersluitbare’ verpakking van piepschuim. In deze verpakking vind je uiteraard de gimbal zelf, maar er wordt ook een klein statief meegeleverd. Het is weliswaar niet de meest solide aanvoelende statief, maar wat mij betreft is het prima om een smartphone en de gimbal op de plaatsen. Er wordt overigens gebruikgemaakt van een normale schroefdraad, dus je zou er ook een camera op kunnen schroeven mocht je het statief ook nog naast de gimbal willen gebruiken. Als laatste er is een kleine USB-C-kabel aanwezig in de doos, daarmee kan je de gimbal opladen. In de praktijk hoef je dat niet al te vaak te doen, volgens Zhiyun kan je de gimbal in zijn totaliteit 12 uur gebruiken vooraleer de batterij leeg is. Uit mijn praktijktesten, met de behoorlijk zware Huawei P30 Pro, blijkt dat de gimbal het ongeveer 8-9 uur op één lading vol kan houden. Heb je een lichtere telefoon, dan is er een kans dat de batterij nog net iets langer mee zal gaan.
Als de gimbal eenmaal uit de doos is, kan de installatie van start gaan. Daarvoor is het handig om het statief te gebruiken, anders wordt het vrij lastig om alles goed vast te zetten. Om een telefoon in de gimbal te plaatsen moet je de klemmen iets naar buiten trekken. In mijn gevallen zaten de klemmen strak genoeg zodat de telefoon er niet uit zou kunnen vallen. Direct achter de houder zit een schroef om de houder in een verticale oriëntatie te plaatsen, mocht je horizontale foto’s of video’s willen maken. Als dat eenmaal geïnstalleerd zit, kan je de gimbal inschakelen en zal deze proberen zichzelf te stabiliseren. In mijn testsituatie met de P30 Pro bleek dat zo gemakkelijk nog niet, want de telefoon is vrij breed en de gewichtsverdeling is niet helemaal gelijk. Gelukkig kan je met een tweede schroef (‘Lock’) de gehele houder een klein stukje uitschuiven. Zelfs met de grote en zware telefoon weet de gimbal zich vrij goed te stabiliseren. Als laatste stap zou je kunnen kiezen om de applicatie van Zhiyun te installeren. Met de app kan je foto’s en video’s maken, daarnaast werken een aantal fysieke knoppen op de Smooth 4 samen met functies (om bijvoorbeeld een video te starten) in de ZY Play-applicatie.
Simpel en functioneel design
Het design van de Smooth 4 zal je niet doen overrompelen. Het is prima, er valt ook niks over te klagen, maar het is gewoon vrij saai en nogal vierkant. Het onderste deel is gemaakt van zwart, hard plastic wat niet helpt bij het vasthouden van de gimbal. Nu is dat niet heel veel anders bij de andere gimbals, maar een rubberen grip zou zeker van pas komen. Het bovenste gedeelte, inclusief de houder, is grotendeels gemaakt van metaal. Dat geeft de gimbal dan ook zijn gewicht mee, de gimbal weegt immers 547 gram, exclusief het gewicht van je telefoon. Bij elkaar hou je al snel ongeveer 700-800 gram in je handen. De eerste paar keer dat je de gimbal gebruikt, is het ook een behoorlijk gewicht. Natuurlijk kan je er bij regelmatig gebruik aan wennen, net zoals je kan wennen aan zware camera’s, maar het moge duidelijk zijn dat je nog altijd een behoorlijk zwaar pakket met je meedraagt. Dat is mij na de reviewperiode dan ook zeker bijgebleven. En dat is jammer, want het maakt wel dat je de gimbal niet zomaar even mee zal nemen. Zelfs in je rugzak blijft het een relatief groot en zwaar gevaarte. Deze gimbal is, wat mij betreft, niet de beste keuze voor iedereen die voor het eerst kijkt naar een gimbal.
Uiteindelijk wil je maar één ding weten, en dat is dit: kan de Smooth 4 je beelden ook echt soepeler maken? Laat ik daarbij eerst een introductie geven over mijn handen, die trillen namelijk altijd. Natuurlijk kan ik een statief gebruiken, maar om nu altijd een statief mee te dragen … nee, dat is geen optie. Vandaar dat ik een tijdje onderzoek heb gedaan naar gimbals. Uiteindelijk selecteerde ik de Smooth 4 als kandidaat om te testen voor TechPulse. Hoe voel ik mij na twee weken met de gimbal over deze keuze? In de basis ben ik nog altijd tevreden met mijn keuze om de Smooth 4 te gebruiken. Beelden zijn stabiel en ook het maken van foto’s zonder dat deze bewogen zijn gaat zo een stuk gemakkelijker. OIS en EIS op smartphones maken gebruik van dezelfde techniek, door tegenbewegingen te maken, blijft je smartphone stabiel in zijn houder en is het beeld dus ook stabiel(er). Dat je met de Smooth 4 stabiele beelden kan schieten, maakt het dan ook een fijne gimbal om panoramafoto’s en video’s mee te schieten. Of het beeld er uiteindelijk mooi uit komt te zien, heeft dan natuurlijk niks te maken met de kwaliteit van de gimbal.
Zhiyun-applicatie
Wat wel leuk is, is de Zhiyun-applicatie in de Google Play Store en iOS App Store. In principe kan je het zien als een app om foto’s en video’s mee te schieten, die dan ook direct verbonden zit aan de gimbal zelf. Aan de voorkant van de gimbal vind je namelijk meer knoppen dan ik gewend ben van een gimbal. De meeste knoppen worden gebruikt om bijvoorbeeld een video mee te starten of foto’s mee te maken. Zo hoef je je telefoon eigenlijk niet meer aan te raken. Er zit ook een knop op de gimbal om via de app een doel vast te pinnen. Als je bijvoorbeeld een object pint, dan zal de gimbal automatisch bewegen om het object in beeld te houden. Verder zit er aan de zijkant een draaiknop om in te zoomen. Let wel, dit werkt altijd met digitale zoom en is in de meeste gevallen niet aan te raden. Gezien het werkt via de camera-app van Zhiyun, heb je helaas geen toegang tot bijvoorbeeld een telefotocamera, als deze op je telefoon aanwezig is. Andere knoppen spreken relatief voor zich en kunnen bijvoorbeeld de witbalans in foto’s en video’s aanpassen, of maken het mogelijk om direct te wisselen naar je selfiecamera.
Maar dat zijn zeker niet de enigste knoppen op de Smooth 4. Aan de voorkant heb je bijvoorbeeld een knop om te wisselen tussen ‘Pan Follow’ (PF) en ‘Lock’ (L)-modus. Beide standen hebben een ander effect bij het gebruiken van de gimbal. In Pan Follow-modus zal de gimbal het beeld in principe stabiel proberen te houden terwijl de gimbal met een kleine vertraging zal volgen zodra je de basis van de gimbal een draai geeft. Lock-modus daarentegen zal de gimbal juist in zijn huidige positie vastleggen. Mits het niet te extreem wordt, zal je telefoon altijd op dezelfde plek blijven en zie je bijvoorbeeld weinig bewegingen tijdens het wandelen. Dan is er nog een knop aan de achterkant van de basis van de gimbal. Zhiyun noemt het de PhoneGo en Following Mode. Met PhoneGo zal de gimbal zeer snel op je acties reageren, in tegenstelling tot de vertraging in de Pan Follow-modus. In de Follow Modus zal de gimbal niet zo snel reageren als in de PhoneGo-modus, maar nog altijd sneller in vergelijking met Pan Follow. Deze knoppen aan de achterkant kunnen de L en PF-modi overschrijden, als je bijvoorbeeld kortstondig je smartphone de andere kant op moet bewegen.
Voor een kleine (doel)groep
Als je alle testresultaten zo bekijkt durf ik wel te stellen dat je de Smooth 4 alleen moet kopen als je zeer graag eens een gimbal aan zou willen schaffen, én van plan bent om veel video’s te schieten. Op Banggood, waar ik de Zhiyun Smooth 4 voor 99 euro heb aangeschaft, kan je bijvoorbeeld ook terecht voor gimbals die een stuk goedkoper zijn. In de Benelux heeft Zhiyun concurrentie van bijvoorbeeld DJI, maar daar blijft het ook wel bij. Koop je de Smooth 4 echter in China, dan ben je weer net iets goedkoper uit en heb je wat mij betreft een betere koop aan de Smooth 4. Maar, hoe zijn mijn ervaringen nu echt nadat ik door merg en been ben gegaan om foto’s en video’s?
Wat mij betreft is het erg fijn om foto’s en video’s te kunnen maken zonder na te denken over mijn trillende handen. Verder kan je gerust een eindje wandelen en er alsnog een mooie video aan overhouden. Zelfs vloggers zouden prima overweg kunnen met de Smooth 4, wat daarbij nog helpt is dat je met de app gemakkelijk van camera wisselt. Is het voor mij de 99 euro waard die ik heb uitgegeven? Ja, ik zie het weliswaar als een experiment, maar als je graag foto’s en video’s maakt met je telefoon, dan is een gimbal zo gek nog niet. Met een prijs van rond de 130 euro in de Benelux is het net iets duurder, maar blijft het nog altijd een interessante aankoop voor de foto- en videoliefhebbers.