Review Nexus 6P: Googles visitekaartje
Google maakte vorig jaar een gewaagde keuze met de lancering van de Nexus 6. De combinatie van een gigantisch 6 inchscherm en het veel hogere prijskaartje ten opzichte van de Nexus 5, zorgde ervoor dat de Nexus 6 – hoewel hij kon rekenen op lovende reviews – niet meteen een verkoopsucces werd. Hoewel Google nog steeds gelooft in de weg die het is ingeslagen met de Nexus 6, is het niet ongevoelig gebleven voor de kreten van fans die teleurgesteld waren in het uitblijven van een echte opvolger van de populaire Nexus 5; een toestel dat bij zijn lancering een ongeziene prijs-kwaliteitsverhouding neerzette.
Opvolger
Naar het voorbeeld van grote concurrent Apple, besloot Google daarom dit jaar twee smartphones op de markt te brengen: de Nexus 5X en Nexus 6P. De 5X is een rechtstreekse opvolger voor de Nexus 5 uit 2013, terwijl de 6P alles uit de kast haalt en het toonbeeld moet zijn van het beste wat Android op dit moment te bieden heeft. Na onze review van de Nexus 5X, is het tijd om Googles pronkstuk eens van dichterbij te bekijken.
Terwijl de Nexus 5X werd ontwikkeld in samenwerking met LG, dat eerder ook al de Nexus 5 en Nexus 4 mocht bouwen, ging Google voor de Nexus 6P aankloppen bij Huawei. De Chinese telecomreus heeft met zijn eigen smartphones reeds bewezen dat het kwalitatieve hardware kan maken, maar op vlak van software schiet het voorlopig nog tekort. Een goede zaak dus dat Google dat deel bij de Nexus 6P voor zijn rekening neemt.
Marshmallow
De 6P draait op standaard Android 6.0 Marshmallow, de nieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem. De nieuwigheden die Marshmallow met zich meebrengt, werden al uitgebreid besproken in onze eerste indruk van het besturingssysteem en de review van de Nexus 5X, we zullen er hier dus niet veel verder over uitweiden. Voorlopig is de Nexus 6P een van de weinige toestellen die al draaien op Android Marshmallow. Bovendien ben je met de Nexus-lijn altijd zeker van de laatste nieuwe updates van zodra ze beschikbaar zijn. Wil je Android op het scherpst van de snee gebruiken, dan is een Nexus-telefoon de logische keuze.
De 6P is de opvolger van de Nexus 6 van vorig jaar en dat betekent dat Google opnieuw kiest voor een grote telefoon. Het scherm heeft een diagonaal van 5,7 inch en is daarmee net iets kleiner dan het 6 inchscherm van de Nexus 6. De ruimte die je verliest, komt ongeveer overeen met de schermoppervlakte die de softwaretoetsen onderaan in beslag nemen, maar het scherm is ook smaller en dat komt de handelbaarheid van de smartphone zeer ten goede. Ik gebruik zelf de Nexus 6 als mijn dagdagelijks toestel en ben helemaal weg van het grote scherm, maar ik kan niet ontkennen dat het af en toe klungelen is met zo’n brede telefoon in je hand. De 6P is meer dan een halve centimeter smaller en dat verschil merk je, zozeer zelfs dat ik moeite heb met terug te keren naar mijn voorheen zo geliefde Nexus 6.
In tegenstelling tot de Nexus 5X, die eerder saai en goedkoop aanvoelt, heeft de Nexus 6P wel dat premium gevoel. De behuizing is nagenoeg helemaal opgetrokken uit aluminium, met uitzondering van een strook zwart plastic achteraan, en sluit naadloos aan op de glasplaat van Gorilla Glass 4 die het display beschermt. De plastic strook achteraan huisvest de cameralens en moet ervoor zorgen dat de netwerkontvangst van de antennes in de smartphone niet wordt verhinderd door de aluminium behuizing. De zogenaamde “camerabobbel” is ook op de Nexus 6P aanwezig en strekt zich uit over heel deze strook. De uitstulping is wel veel subtieler dan bij de meeste andere smartphones.
[related_article id=”173505″]Vingerafdrukscanner
Een laatste belangrijk punt wat betreft de behuizing van de 6P is de vingerafdrukscanner. Android 6.0 biedt voortaan standaard ondersteuning voor het herkennen van vingerafdrukken en dus zijn zowel de Nexus 5X als Nexus 6P uitgerust met een scanner. Die bevindt zich aan de achterkant, centraal in de bovenste helft van het toestel. Dat klinkt misschien als een vreemde plaats, maar het is min of meer de positie waar je wijsvinger natuurlijk rust wanneer je de smartphone vasthoudt. Daardoor wordt het ontgrendelen van je telefoon met je vinger al snel een automatisme. De scanner is de beste die we al in een Androidtoestel hebben gezien en werkt razendsnel. Het enige nadeel van een vingerafdrukscanner aan de achterkant, is dat je er niet bij kan wanneer je smartphone plat op tafel ligt. In dat geval is een scanner aan de voorkant handiger. De scanner kan tot vijf verschillende vingerafdrukken onthouden, zodat je bijvoorbeeld zowel je rechter- als linkerwijsvinger kan bewaren als je zoals ik regelmatig je telefoon in de andere hand vasthoudt.
Het scherm van de Nexus 6P is een pareltje om naar te kijken. De resolutie van 2560×1140 pixels is nog altijd wat overkill voor een smartphone – zelfs eentje die zo groot is als de 6P – maar het zorgt wel voor een haarscherp beeld. De amoledtechnologie is een toe te juichen keuze en zorgt voor een uitstekend contrast en ontzettend levendige kleuren, zonder dat ze er té verzadigd uitzien. Het contrast met de doffe kleuren van het lcd-scherm in de Nexus 5X kan moeilijk groter zijn. Naar mijn mening is dit één van de beste schermen die ik dit jaar al onder mijn neus heb gehad, samen met een klepper als de Samsung Galaxy S6 Edge. Het enige wat ik mis, is de ingebouwde blauwlichtfilter van de Nexus 6. Die had wat mij betreft ook in de 6P aanwezig mogen zijn. Die filter zorgt ervoor dat het blauwe licht wordt weggefilterd bij een lage helderheid, waardoor het scherm veel minder vermoeiend is voor je ogen om naar te kijken in het donker.
Snapdragon
Onder de motorkap werden kosten nog moeite gespaard. De combinatie van de Snapdragon 810 met 3 GB RAM zorgt voor dezelfde snelle motor die we ook in de meeste andere vlaggenschepen van dit jaar terugvinden. Alleen jammer dat die Snapdragon 810 geplaagd wordt door warmteproblemen, wat zijn effect heeft op de prestaties van de Nexus 6P, en alle andere smartphones met deze chip aan boord.
Alleen de Samsung Galaxy S6 doet beduidend beter, omdat die de eigen Exynos 7420 aan boord heeft. Huawei maakt ook zijn eigen chips, maar de Kirin 935 heeft voorlopig nog een inhaalslag te maken op de Snapdragon 810 van Qualcomm. Al bij al dus toch een goede keuze die toelaat om zonder horten of stoten te multitasken en te gamen met deze smartphone. Ideaal voor wie zichzelf als een power user beschouwt.
Zoals dat voor de meeste premium smartphones tegenwoordig het geval is, kan ook het intern geheugen van de Nexus 6P niet worden uitgebreid met een microSD-kaartje. Je kiest vooraf of je de versie met 32 GB, 64 GB of 128 GB wenst. De upgrade naar 64 GB kost je slechts 50 euro extra, maar voor de sprong van 64 GB naar 128 GB betaal je nog eens 100 euro meer.
Autonomie
De batterij is niet verwijderbaar en heeft een capaciteit van 3.450 mAh. Dat is net wat groter dan de 3.220 mAh-batterij in de Nexus 6 en vertaalt zich ook in een beter batterijleven. Al kan je dat verbeterde batterijleven zeker niet alleen aan de grotere batterijcapaciteit toeschrijven. Google heeft er in Android Marshmallow werk van gemaakt om het besturingssysteem energie-efficiënter te maken, waarvan Doze de opvallendste verbetering is. Die functie brengt je smartphone in een energiezuinige slaapstand, wanneer hij gedurende langere tijd niet aangeroerd wordt, zodat het batterijleven in stand-by verbetert. In onze benchmarktest klokken we af op een mooie 7 uur en 46 minuten video playback, en ook in reëel gebruik is het efficiënter energiegebruik merkbaar. Ik ben nogal veeleisend van mijn smartphone en waar ik de Nexus 6 meestal in de loop van de namiddag al eens aan de lader moest hangen, kom ik met de Nexus 6P makkelijk de dag door zonder op zoek te moeten gaan naar een stopcontact. Bij licht gebruik kan je wellicht zelfs twee dagen uit één laadbeurt persen.
Een belangrijke kanttekening die nog moet worden gemaakt, is Googles keuze om de Nexus 6P, net als de Nexus 5X, van een USB-C-aansluiting te voorzien. Dat is op zich een zeer goede keuze, USB-C laat meer stroom door, maakt hogere transfersnelheden mogelijk en beschikt bovenal over een omkeerbare stekker, maar met name dat laatste aspect zorgt ook voor wat problemen. De nieuwe stekker betekent dat al je oude kabels en adapters waardeloos worden en je de hele boel zal moeten vervangen door kabels en adapters die de nieuwe standaard en bijhorende stekker ondersteunen.
Op zich een kleine investering, maar let wel op met het kopen van toebehoren van derde partijen, want niet elke USB-C-kabel is gelijk. Heb je momenteel een Nexus 6, of een andere smartphone met draadloos laden, en heb je een draadloos laadstation in huis gehaald, dan wordt ook dat overbodig. De Nexus 6P en Nexus 5X bieden niet langer ondersteuning voor draadloos laden. Een keuze die we op de redactie betreuren, maar zolang er geen eenduidige standaard komt voor draadloos laden, zal de technologie wellicht toch niet snel doorbreken.
Camerakwaliteit
Ten slotte moeten we het nog even over de camera hebben. Waar die in het verleden nogal stiefmoederlijk werd behandeld, heeft Google nu eindelijk ingezien dat de camera voor veel smartphonegebruikers één van de belangrijkste aspecten is in de keuze voor een nieuwe telefoon. Zeker in het duurdere segment. De camera in de 6P is de beste die we reeds in een Nexus-toestel hebben aangetroffen, met verrassend goede resultaten in slechte lichtomstandigheden. De 12,3 megapixelcamera achteraan is dezelfde als in de Nexus 5X, maar heeft op de 6P een aantal extra truken meegekregen. Zo is er een burstmodus om meerdere foto’s na elkaar te maken wanneer je de sluiterknop ingedruk houdt en kan de 6P filmen in slow motion aan 120 fps in 4K.
Bij de Nexus 5X is de beeldkwaliteit in slow motion beperkt tot 720p. Helaas is er geen optische beeldstabilisatie, wat vooral bij filmen een gemis is. Ook de frontcamera is net iets beter dan die van de Nexus 5X en laat toe om selfies te maken in 8 megapixels in plaats van 5. De camera-app reageert ten slotte sneller dan die van de 5X, dankzij het betere binnenwerk. Het duurt veel minder lang om een foto te trekken en beelden in HDR worden sneller verwerkt. De Nexus 6P is een uitstekende kandidaat voor wie zijn smartphonefotografie net iets serieuzer neemt.
Met zijn premium afwerking, prachtig scherm, snel binnenwerk en uitstekende camera weet de 6P op alle vlakken goede punten te scoren. Maar is dat voldoende? Het grote formaat schrikt potentiële kopers mogelijk af en met zijn scherpe prijs-kwaliteitsverhouding is de Nexus 5X een interessant alternatief voor wie op zoek is naar een standaard Androidervaring met snelle updates. Meerwaardezoekers die wel wat meer geld op tafel willen leggen voor een premium toestel, zullen dan weer eerder in de richting van de Samsung Galaxy S6 Edge kijken, omwille van het exclusieve karakter van de smartphone met afgerond scherm. Dat neemt echter niet weg dat de Nexus 6P een mooie proefdruk is van wat Android vandaag volgens Google te bieden heeft, en dat alleen is al bestaansreden genoeg voor deze smartphone.
Google maakte vorig jaar een gewaagde keuze met de lancering van de Nexus 6. De combinatie van een gigantisch 6 inchscherm en het veel hogere prijskaartje ten opzichte van de Nexus 5, zorgde ervoor dat de Nexus 6 – hoewel hij kon rekenen op lovende reviews – niet meteen een verkoopsucces werd. Hoewel Google nog steeds gelooft in de weg die het is ingeslagen met de Nexus 6, is het niet ongevoelig gebleven voor de kreten van fans die teleurgesteld waren in het uitblijven van een echte opvolger van de populaire Nexus 5; een toestel dat bij zijn lancering een ongeziene prijs-kwaliteitsverhouding neerzette.
Opvolger
Naar het voorbeeld van grote concurrent Apple, besloot Google daarom dit jaar twee smartphones op de markt te brengen: de Nexus 5X en Nexus 6P. De 5X is een rechtstreekse opvolger voor de Nexus 5 uit 2013, terwijl de 6P alles uit de kast haalt en het toonbeeld moet zijn van het beste wat Android op dit moment te bieden heeft. Na onze review van de Nexus 5X, is het tijd om Googles pronkstuk eens van dichterbij te bekijken.
Terwijl de Nexus 5X werd ontwikkeld in samenwerking met LG, dat eerder ook al de Nexus 5 en Nexus 4 mocht bouwen, ging Google voor de Nexus 6P aankloppen bij Huawei. De Chinese telecomreus heeft met zijn eigen smartphones reeds bewezen dat het kwalitatieve hardware kan maken, maar op vlak van software schiet het voorlopig nog tekort. Een goede zaak dus dat Google dat deel bij de Nexus 6P voor zijn rekening neemt.
Marshmallow
De 6P draait op standaard Android 6.0 Marshmallow, de nieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem. De nieuwigheden die Marshmallow met zich meebrengt, werden al uitgebreid besproken in onze eerste indruk van het besturingssysteem en de review van de Nexus 5X, we zullen er hier dus niet veel verder over uitweiden. Voorlopig is de Nexus 6P een van de weinige toestellen die al draaien op Android Marshmallow. Bovendien ben je met de Nexus-lijn altijd zeker van de laatste nieuwe updates van zodra ze beschikbaar zijn. Wil je Android op het scherpst van de snee gebruiken, dan is een Nexus-telefoon de logische keuze.
De 6P is de opvolger van de Nexus 6 van vorig jaar en dat betekent dat Google opnieuw kiest voor een grote telefoon. Het scherm heeft een diagonaal van 5,7 inch en is daarmee net iets kleiner dan het 6 inchscherm van de Nexus 6. De ruimte die je verliest, komt ongeveer overeen met de schermoppervlakte die de softwaretoetsen onderaan in beslag nemen, maar het scherm is ook smaller en dat komt de handelbaarheid van de smartphone zeer ten goede. Ik gebruik zelf de Nexus 6 als mijn dagdagelijks toestel en ben helemaal weg van het grote scherm, maar ik kan niet ontkennen dat het af en toe klungelen is met zo’n brede telefoon in je hand. De 6P is meer dan een halve centimeter smaller en dat verschil merk je, zozeer zelfs dat ik moeite heb met terug te keren naar mijn voorheen zo geliefde Nexus 6.
In tegenstelling tot de Nexus 5X, die eerder saai en goedkoop aanvoelt, heeft de Nexus 6P wel dat premium gevoel. De behuizing is nagenoeg helemaal opgetrokken uit aluminium, met uitzondering van een strook zwart plastic achteraan, en sluit naadloos aan op de glasplaat van Gorilla Glass 4 die het display beschermt. De plastic strook achteraan huisvest de cameralens en moet ervoor zorgen dat de netwerkontvangst van de antennes in de smartphone niet wordt verhinderd door de aluminium behuizing. De zogenaamde “camerabobbel” is ook op de Nexus 6P aanwezig en strekt zich uit over heel deze strook. De uitstulping is wel veel subtieler dan bij de meeste andere smartphones.
[related_article id=”173505″]Vingerafdrukscanner
Een laatste belangrijk punt wat betreft de behuizing van de 6P is de vingerafdrukscanner. Android 6.0 biedt voortaan standaard ondersteuning voor het herkennen van vingerafdrukken en dus zijn zowel de Nexus 5X als Nexus 6P uitgerust met een scanner. Die bevindt zich aan de achterkant, centraal in de bovenste helft van het toestel. Dat klinkt misschien als een vreemde plaats, maar het is min of meer de positie waar je wijsvinger natuurlijk rust wanneer je de smartphone vasthoudt. Daardoor wordt het ontgrendelen van je telefoon met je vinger al snel een automatisme. De scanner is de beste die we al in een Androidtoestel hebben gezien en werkt razendsnel. Het enige nadeel van een vingerafdrukscanner aan de achterkant, is dat je er niet bij kan wanneer je smartphone plat op tafel ligt. In dat geval is een scanner aan de voorkant handiger. De scanner kan tot vijf verschillende vingerafdrukken onthouden, zodat je bijvoorbeeld zowel je rechter- als linkerwijsvinger kan bewaren als je zoals ik regelmatig je telefoon in de andere hand vasthoudt.
Het scherm van de Nexus 6P is een pareltje om naar te kijken. De resolutie van 2560×1140 pixels is nog altijd wat overkill voor een smartphone – zelfs eentje die zo groot is als de 6P – maar het zorgt wel voor een haarscherp beeld. De amoledtechnologie is een toe te juichen keuze en zorgt voor een uitstekend contrast en ontzettend levendige kleuren, zonder dat ze er té verzadigd uitzien. Het contrast met de doffe kleuren van het lcd-scherm in de Nexus 5X kan moeilijk groter zijn. Naar mijn mening is dit één van de beste schermen die ik dit jaar al onder mijn neus heb gehad, samen met een klepper als de Samsung Galaxy S6 Edge. Het enige wat ik mis, is de ingebouwde blauwlichtfilter van de Nexus 6. Die had wat mij betreft ook in de 6P aanwezig mogen zijn. Die filter zorgt ervoor dat het blauwe licht wordt weggefilterd bij een lage helderheid, waardoor het scherm veel minder vermoeiend is voor je ogen om naar te kijken in het donker.
Snapdragon
Onder de motorkap werden kosten nog moeite gespaard. De combinatie van de Snapdragon 810 met 3 GB RAM zorgt voor dezelfde snelle motor die we ook in de meeste andere vlaggenschepen van dit jaar terugvinden. Alleen jammer dat die Snapdragon 810 geplaagd wordt door warmteproblemen, wat zijn effect heeft op de prestaties van de Nexus 6P, en alle andere smartphones met deze chip aan boord.
Alleen de Samsung Galaxy S6 doet beduidend beter, omdat die de eigen Exynos 7420 aan boord heeft. Huawei maakt ook zijn eigen chips, maar de Kirin 935 heeft voorlopig nog een inhaalslag te maken op de Snapdragon 810 van Qualcomm. Al bij al dus toch een goede keuze die toelaat om zonder horten of stoten te multitasken en te gamen met deze smartphone. Ideaal voor wie zichzelf als een power user beschouwt.
Zoals dat voor de meeste premium smartphones tegenwoordig het geval is, kan ook het intern geheugen van de Nexus 6P niet worden uitgebreid met een microSD-kaartje. Je kiest vooraf of je de versie met 32 GB, 64 GB of 128 GB wenst. De upgrade naar 64 GB kost je slechts 50 euro extra, maar voor de sprong van 64 GB naar 128 GB betaal je nog eens 100 euro meer.
Autonomie
De batterij is niet verwijderbaar en heeft een capaciteit van 3.450 mAh. Dat is net wat groter dan de 3.220 mAh-batterij in de Nexus 6 en vertaalt zich ook in een beter batterijleven. Al kan je dat verbeterde batterijleven zeker niet alleen aan de grotere batterijcapaciteit toeschrijven. Google heeft er in Android Marshmallow werk van gemaakt om het besturingssysteem energie-efficiënter te maken, waarvan Doze de opvallendste verbetering is. Die functie brengt je smartphone in een energiezuinige slaapstand, wanneer hij gedurende langere tijd niet aangeroerd wordt, zodat het batterijleven in stand-by verbetert. In onze benchmarktest klokken we af op een mooie 7 uur en 46 minuten video playback, en ook in reëel gebruik is het efficiënter energiegebruik merkbaar. Ik ben nogal veeleisend van mijn smartphone en waar ik de Nexus 6 meestal in de loop van de namiddag al eens aan de lader moest hangen, kom ik met de Nexus 6P makkelijk de dag door zonder op zoek te moeten gaan naar een stopcontact. Bij licht gebruik kan je wellicht zelfs twee dagen uit één laadbeurt persen.
Een belangrijke kanttekening die nog moet worden gemaakt, is Googles keuze om de Nexus 6P, net als de Nexus 5X, van een USB-C-aansluiting te voorzien. Dat is op zich een zeer goede keuze, USB-C laat meer stroom door, maakt hogere transfersnelheden mogelijk en beschikt bovenal over een omkeerbare stekker, maar met name dat laatste aspect zorgt ook voor wat problemen. De nieuwe stekker betekent dat al je oude kabels en adapters waardeloos worden en je de hele boel zal moeten vervangen door kabels en adapters die de nieuwe standaard en bijhorende stekker ondersteunen.
Op zich een kleine investering, maar let wel op met het kopen van toebehoren van derde partijen, want niet elke USB-C-kabel is gelijk. Heb je momenteel een Nexus 6, of een andere smartphone met draadloos laden, en heb je een draadloos laadstation in huis gehaald, dan wordt ook dat overbodig. De Nexus 6P en Nexus 5X bieden niet langer ondersteuning voor draadloos laden. Een keuze die we op de redactie betreuren, maar zolang er geen eenduidige standaard komt voor draadloos laden, zal de technologie wellicht toch niet snel doorbreken.
Camerakwaliteit
Ten slotte moeten we het nog even over de camera hebben. Waar die in het verleden nogal stiefmoederlijk werd behandeld, heeft Google nu eindelijk ingezien dat de camera voor veel smartphonegebruikers één van de belangrijkste aspecten is in de keuze voor een nieuwe telefoon. Zeker in het duurdere segment. De camera in de 6P is de beste die we reeds in een Nexus-toestel hebben aangetroffen, met verrassend goede resultaten in slechte lichtomstandigheden. De 12,3 megapixelcamera achteraan is dezelfde als in de Nexus 5X, maar heeft op de 6P een aantal extra truken meegekregen. Zo is er een burstmodus om meerdere foto’s na elkaar te maken wanneer je de sluiterknop ingedruk houdt en kan de 6P filmen in slow motion aan 120 fps in 4K.
Bij de Nexus 5X is de beeldkwaliteit in slow motion beperkt tot 720p. Helaas is er geen optische beeldstabilisatie, wat vooral bij filmen een gemis is. Ook de frontcamera is net iets beter dan die van de Nexus 5X en laat toe om selfies te maken in 8 megapixels in plaats van 5. De camera-app reageert ten slotte sneller dan die van de 5X, dankzij het betere binnenwerk. Het duurt veel minder lang om een foto te trekken en beelden in HDR worden sneller verwerkt. De Nexus 6P is een uitstekende kandidaat voor wie zijn smartphonefotografie net iets serieuzer neemt.
Met zijn premium afwerking, prachtig scherm, snel binnenwerk en uitstekende camera weet de 6P op alle vlakken goede punten te scoren. Maar is dat voldoende? Het grote formaat schrikt potentiële kopers mogelijk af en met zijn scherpe prijs-kwaliteitsverhouding is de Nexus 5X een interessant alternatief voor wie op zoek is naar een standaard Androidervaring met snelle updates. Meerwaardezoekers die wel wat meer geld op tafel willen leggen voor een premium toestel, zullen dan weer eerder in de richting van de Samsung Galaxy S6 Edge kijken, omwille van het exclusieve karakter van de smartphone met afgerond scherm. Dat neemt echter niet weg dat de Nexus 6P een mooie proefdruk is van wat Android vandaag volgens Google te bieden heeft, en dat alleen is al bestaansreden genoeg voor deze smartphone.