Test

Dit is een popup

Review Sony Xperia Z5 Compact: koning in zijn klasse

Voordelen
Formaat en design
Waterdicht
Vingerafdruksensor en cameraknop
Sterke prestaties
Nadelen
(Relatief) trage camera
Geen optische beeldstabilisatie
Snapdragon 810 is een beetje overkill
Aanbevolen prijs: €599
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Z5 Compact is de beste 4,7 inch-telefoon die je vandaag kan kopen. Het toestel is echter niet perfect: Sony blijft koppig weigeren om vernieuwingen die de concurrentie al omarmde, door te voeren.

Een krachtige, dure telefoon heeft traditioneel een schermdiagonaal van minstens 5 inch. Alle merken opteren met hun vlaggenschip voor een uit de kluiten gewassen smartphone. Wie z’n toestel met één hand wil bedienen of gewoon geen diepe broekzakken bezit, heeft pech, ware het niet dat Sony in de bres springt voor deze liefhebbers van de kleinere telefoon. Met de Z1 Compact lanceerde het merk begin 2014 een high-end smartphone in een klein chassis, en met de Z3 Compact deden de Japanners op het einde van dat jaar nog eens hetzelfde.

Kleiner, niet slapper

De Xperia Z5 Compact borduurt voort op dat elan. Andere fabrikanten van Android-smartphones maken ook zogenaamde compact, mini of light-modellen, maar meestal gaat het daar enkel om de naam: niet alleen de vormfactor wordt verkleind, ook de ingewanden moeten aan kracht inboeten. De Z5 Compact heeft echter hetzelfde interieur als zijn grote broer: de Z5.

Z5 compact

Beide toestellen hebben met andere woorden dezelfde 23 megapixel-hoofdcamera aan boord, naast een 5,1 megapixel-frontcamera. Ze zijn alle twee waterdicht tot een half uur tot op anderhalve meter. Verder hebben ze dezelfde knoppen: van de cameraknop tot de aan- uitknop met vingerafdruksensor. Tot slot hebben ze alle twee hetzelfde hart: een Snapdragon 810 van Qualcomm.

Angstzweet

Wie smartphones dit jaar een beetje volgt begint nu mogelijks te zweten, niet alleen uit angst maar vooral als pavlovreflex, veroorzaakt door het vastpakken van andere Snapdragon 810-vlaggenschepen. De Snapdragon 810 loopt warm, en dat heeft zowat ieder vlaggenschip dat geen iPhone of Galaxy S6 is, dit jaar gefnuikt. De Xperia Z3+ liep zelfs zo warm dat de 4K-videofunctie simpelweg onbruikbaar was.

shutterstock_97128530

Dezelfde chip in een aanzienlijk kleiner chassis, een mens zou voor minder op z’n hoede zijn. Ik verwittigde het Turnhoutse brandweerkorps voorafgaand aan de test, en benaderde de Z5 Compact in een hittepak met extra ovenhandschoen. Onterecht: hoewel de Z5 Compact van tijd tot tijd aangename temperaturen bereikt, werd het toestel nooit gloeiend heet. De problemen die het erbarmelijke hittemanagement van de Z3+ met zich meebrachten zijn hier nergens te bespeuren.

Ik liet de Compact al onze traditionele benchmarks draaien, gebruiken het toestel een week intensief en filmde de nodige clipjes in 4K. Vooral dat laatste is in principe nefast voor de Snapdragon 810, en toch stribbelde de Compact niet tegen. Een knappe prestatie van Sony. Voor alle duidelijkheid: de Z5 Compact krijgt wel degelijk koorts wanneer hij hard moet werken, maar het toestel blijft aangenaam in de hand (zeker met de winter voor de deur) en de warmte heeft geen onmiddellijke impact op de prestaties.

Prestaties

De Z5 Compact heeft met 2 GB RAM één GB minder geheugen dan z’n grote broer, maar dankzij het kleinere scherm komt de hij toe met een scherm dat 720 x 1.280 pixels telt. Die lagere resolutie heeft geen zichtbare impact op de scherpte van het display, maar zorgt er wel voor dat de chip minder pixels moet aansturen. Resultaat: de kleine Z5 scoort vrijwel identiek aan de grote variant in de tests. De prestaties zijn werkelijk uitstekend: op dit toestel zal je bijna nooit moeten wachten.

Slome camera

Bijna nooit, dus helaas wel af en toe. De goede camera is volgens mij niet goed genoeg. Sony koos voor de nieuwste iteratie van de Z-telefoons wel voor een betere beeldsensor, zowel voor- als achteraan, onder andere laser-autofocus blijft achterwege. Sony koos voor een phase detection-autofocus maar het resultaat blijft uit.

Dat maakt dat de Z5 Compact (net als z’n grote broer) significant trager fotografeert dan bijvoorbeeld de HTC One M9, de Samsung Galaxy S6 of zelfs de LG G4. Op die vlaggenschepen is je foto genomen bijna voor je afdrukte, terwijl ik met de Z5 in normale lichtomstandigheden toch vaak één a twee seconden moest wachten. Bovendien start de camera-app niet zo snel op als die van bijvoorbeeld de S6.

Goed, maar kan beter

Dat snelheidsgebrek zorgt er voor dat de Z5 niet gezwind genoeg is wanneer je bliksemsnel iets op gevoelige plaat wil vast leggen, niet enkel in hypothetische situaties. Tijdens m’n test misliep ik enkel beelden omwille van de vertraging. Verder mankeert nog steeds de optische beeldstabilisatie. Geen ramp, wel jammer: andere telefoons doen beter.

Natuurlijk moet je de traagheid in perspectief zetten: de camera van de Z5 is veel beter dan vrijwel alle andere camera’s in smartphones op de markt, maar Sony vraagt evenveel voor z’n smartphone dan de concurrentie, dus is het maar normaal dat we evenveel kwaliteit verwachten.

Knappe foto’s

Snelheid en stabilisatie buiten beschouwing gelaten valt er weinig negatiefs over de camera te zeggen. De beeldkwaliteit is uitstekend, de HDR-modus maakt het dynamisch bereik van de foto’s zo groot als je zou verwachten, en scherpstellen op objecten vlak voor de lens vormt geen enkel probleem.

bladje

De kleuren mogen op sommige foto’s misschien een tikje levendiger, maar over het algemeen levert de Z5 topkwaliteit af. Het is net omwille van die geweldige beelden dat ik het spijtig vindt dat Sony er niet volledig voor gaat en laser-autofocus en optische stabilisatie integreert.

Twee dagen autonomie

Sony wil niet het dunste of het lichtste toestel hebben, en gelukkig maar. De japanners beseffen dat een degelijke batterij belangrijker is dan een halve millimeter van de dikte schaven, en dus krijg je hier een toestel dat naar goede Sony-gewoonte twee dagen op één lading mee gaat. Ik kon tijdens mijn gebruik perfect een nachtje laden over slaan zonder de staminamodus nodig te hebben de volgende dag. Tijdens die twee dagen gebruikte ik het toestel normaal: een beetje muziek streamen, surfen, sms-en en bellen, wifi en 4G ten allen tijde aan, net zoals locatiebepaling.

Gebruik je de Z5 compact echt intensief, dan is twee dagen te hoog gegrepen, maar zelfs met navigeren, Bluetooth, intensief surfen, muziek beluisteren en meer kreeg ik m’n toestel nooit onder de dertig procent batterij in één dag: knap werk van Sony.

Logboek van je leven

Over de software valt niet zo veel nieuws te vertellen. De Z5 compact draait Android 5.1.1 met de Xperia-schil over. Die schil is zoals altijd licht, zonder ingrijpende wijzigingen ten overstaan van stock-Android. Een widget verbindt je met het ecosysteem van Sony. Je krijgt in één oogopslag nieuwe muziek en apps voorgesteld, en je kan leuke prijzen winnen. Een leuke gimmick, meer niet.

Lifelog is interessanter: die app wil alles bijhouden, van hoeveel je slaapt en wandelt tot hoe vaak je naar muziek luistert en hoe frequent je surft. De app is mooi en duidelijk, maar net niet functioneel genoeg zonder Sony’s bijhorende wearable. Zo kan de smartphone je slaap niet zelf tracken, ook al bestaan er apps die dat wel kunnen.

Mooiste Xperia tot nu toe

Tot slot verdient de vormgeving nog een pluim. Deze nieuwe Xperia is zonder twijfel Sony’s mooiste. De glasplaat achteraan is voortaan mat, wat het toestel extra klasse geeft. Aan de zijkant vind je knoppen voor het volume en de camera, naast de aan- uitknop met vingerafdruk sensor. Die sensor werkt perfect. Druk de knop in om het scherm te activeren, en je vinger wordt tijdens die actie meteen geautoriseerd. De plaatsing van de sensor is verstandig en het gebruik er van went onmiddellijk.

z5

De enige openingen in het chassis zijn de 3,5 inch-jack sleuf voor de micro usb-aansluiting. Simkaart en microSD-kaart zitten verscholen achter een klepje dat aanzienlijk kwalitatiever aanvoelt dan de klepsystemen op vorige Xperia-Z-smartphones.

Eindoordeel

De Sony Xperia Z5 compact stelt niet teleur. De Z5 compact is Sony’s beste telefoon tot nu toe. De compact overstijgt zelfs de Z5 omwille van het schermformaat. Het 4,7 inch-design maakt deze smartphone uniek in zijn klasse.

Toch vallen er enkele bedenkingen te maken. De camera is niet zo goed als gehoopt maar ook over de chipkeuze van Sony heb ik m’n twijfels. De japanners hebben de Snapdragon 810 weliswaar getemd, maar waarom moet die SoC überhaupt de telefoon aandrijven? LG bewees met de G4 al dat de lichtere en goedkopere Snapdragon 808 sterk genoeg is om een QHD-scherm aan te drijven. Voor een gewoon HD-scherm volstaat de 808 ook. Nu scoort de Z5 Compact bovenaan in de benchmarks, maar er is geen enkele applicatie die je op deze telefoon zal draaien die al die pk’s nodig heeft.

Er zat volgens mij meer in de Z5 compact dan wat Sony er uit haalde, maar ik ben desalniettemin onder de indruk. Het toestel is een capabele krachtpatser in zakformaat. De vingerafdruksensor is een genot, het ding ligt goed in de hand én je kan er mee in het zwembad. Sony heeft de kans om een perfect 4,7 inch-toestel te maken laten liggen, maar met de Xperia Z5 compact heeft het merk desalniettemin een topper in huis. Zoek je vandaag een compacte high-end smartphone die je geld waard is, dan heb je’m gevonden.

Een krachtige, dure telefoon heeft traditioneel een schermdiagonaal van minstens 5 inch. Alle merken opteren met hun vlaggenschip voor een uit de kluiten gewassen smartphone. Wie z’n toestel met één hand wil bedienen of gewoon geen diepe broekzakken bezit, heeft pech, ware het niet dat Sony in de bres springt voor deze liefhebbers van de kleinere telefoon. Met de Z1 Compact lanceerde het merk begin 2014 een high-end smartphone in een klein chassis, en met de Z3 Compact deden de Japanners op het einde van dat jaar nog eens hetzelfde.

Kleiner, niet slapper

De Xperia Z5 Compact borduurt voort op dat elan. Andere fabrikanten van Android-smartphones maken ook zogenaamde compact, mini of light-modellen, maar meestal gaat het daar enkel om de naam: niet alleen de vormfactor wordt verkleind, ook de ingewanden moeten aan kracht inboeten. De Z5 Compact heeft echter hetzelfde interieur als zijn grote broer: de Z5.

Z5 compact

Beide toestellen hebben met andere woorden dezelfde 23 megapixel-hoofdcamera aan boord, naast een 5,1 megapixel-frontcamera. Ze zijn alle twee waterdicht tot een half uur tot op anderhalve meter. Verder hebben ze dezelfde knoppen: van de cameraknop tot de aan- uitknop met vingerafdruksensor. Tot slot hebben ze alle twee hetzelfde hart: een Snapdragon 810 van Qualcomm.

Angstzweet

Wie smartphones dit jaar een beetje volgt begint nu mogelijks te zweten, niet alleen uit angst maar vooral als pavlovreflex, veroorzaakt door het vastpakken van andere Snapdragon 810-vlaggenschepen. De Snapdragon 810 loopt warm, en dat heeft zowat ieder vlaggenschip dat geen iPhone of Galaxy S6 is, dit jaar gefnuikt. De Xperia Z3+ liep zelfs zo warm dat de 4K-videofunctie simpelweg onbruikbaar was.

shutterstock_97128530

Dezelfde chip in een aanzienlijk kleiner chassis, een mens zou voor minder op z’n hoede zijn. Ik verwittigde het Turnhoutse brandweerkorps voorafgaand aan de test, en benaderde de Z5 Compact in een hittepak met extra ovenhandschoen. Onterecht: hoewel de Z5 Compact van tijd tot tijd aangename temperaturen bereikt, werd het toestel nooit gloeiend heet. De problemen die het erbarmelijke hittemanagement van de Z3+ met zich meebrachten zijn hier nergens te bespeuren.

Ik liet de Compact al onze traditionele benchmarks draaien, gebruiken het toestel een week intensief en filmde de nodige clipjes in 4K. Vooral dat laatste is in principe nefast voor de Snapdragon 810, en toch stribbelde de Compact niet tegen. Een knappe prestatie van Sony. Voor alle duidelijkheid: de Z5 Compact krijgt wel degelijk koorts wanneer hij hard moet werken, maar het toestel blijft aangenaam in de hand (zeker met de winter voor de deur) en de warmte heeft geen onmiddellijke impact op de prestaties.

Prestaties

De Z5 Compact heeft met 2 GB RAM één GB minder geheugen dan z’n grote broer, maar dankzij het kleinere scherm komt de hij toe met een scherm dat 720 x 1.280 pixels telt. Die lagere resolutie heeft geen zichtbare impact op de scherpte van het display, maar zorgt er wel voor dat de chip minder pixels moet aansturen. Resultaat: de kleine Z5 scoort vrijwel identiek aan de grote variant in de tests. De prestaties zijn werkelijk uitstekend: op dit toestel zal je bijna nooit moeten wachten.

Slome camera

Bijna nooit, dus helaas wel af en toe. De goede camera is volgens mij niet goed genoeg. Sony koos voor de nieuwste iteratie van de Z-telefoons wel voor een betere beeldsensor, zowel voor- als achteraan, onder andere laser-autofocus blijft achterwege. Sony koos voor een phase detection-autofocus maar het resultaat blijft uit.

Dat maakt dat de Z5 Compact (net als z’n grote broer) significant trager fotografeert dan bijvoorbeeld de HTC One M9, de Samsung Galaxy S6 of zelfs de LG G4. Op die vlaggenschepen is je foto genomen bijna voor je afdrukte, terwijl ik met de Z5 in normale lichtomstandigheden toch vaak één a twee seconden moest wachten. Bovendien start de camera-app niet zo snel op als die van bijvoorbeeld de S6.

Goed, maar kan beter

Dat snelheidsgebrek zorgt er voor dat de Z5 niet gezwind genoeg is wanneer je bliksemsnel iets op gevoelige plaat wil vast leggen, niet enkel in hypothetische situaties. Tijdens m’n test misliep ik enkel beelden omwille van de vertraging. Verder mankeert nog steeds de optische beeldstabilisatie. Geen ramp, wel jammer: andere telefoons doen beter.

Natuurlijk moet je de traagheid in perspectief zetten: de camera van de Z5 is veel beter dan vrijwel alle andere camera’s in smartphones op de markt, maar Sony vraagt evenveel voor z’n smartphone dan de concurrentie, dus is het maar normaal dat we evenveel kwaliteit verwachten.

Knappe foto’s

Snelheid en stabilisatie buiten beschouwing gelaten valt er weinig negatiefs over de camera te zeggen. De beeldkwaliteit is uitstekend, de HDR-modus maakt het dynamisch bereik van de foto’s zo groot als je zou verwachten, en scherpstellen op objecten vlak voor de lens vormt geen enkel probleem.

bladje

De kleuren mogen op sommige foto’s misschien een tikje levendiger, maar over het algemeen levert de Z5 topkwaliteit af. Het is net omwille van die geweldige beelden dat ik het spijtig vindt dat Sony er niet volledig voor gaat en laser-autofocus en optische stabilisatie integreert.

Twee dagen autonomie

Sony wil niet het dunste of het lichtste toestel hebben, en gelukkig maar. De japanners beseffen dat een degelijke batterij belangrijker is dan een halve millimeter van de dikte schaven, en dus krijg je hier een toestel dat naar goede Sony-gewoonte twee dagen op één lading mee gaat. Ik kon tijdens mijn gebruik perfect een nachtje laden over slaan zonder de staminamodus nodig te hebben de volgende dag. Tijdens die twee dagen gebruikte ik het toestel normaal: een beetje muziek streamen, surfen, sms-en en bellen, wifi en 4G ten allen tijde aan, net zoals locatiebepaling.

Gebruik je de Z5 compact echt intensief, dan is twee dagen te hoog gegrepen, maar zelfs met navigeren, Bluetooth, intensief surfen, muziek beluisteren en meer kreeg ik m’n toestel nooit onder de dertig procent batterij in één dag: knap werk van Sony.

Logboek van je leven

Over de software valt niet zo veel nieuws te vertellen. De Z5 compact draait Android 5.1.1 met de Xperia-schil over. Die schil is zoals altijd licht, zonder ingrijpende wijzigingen ten overstaan van stock-Android. Een widget verbindt je met het ecosysteem van Sony. Je krijgt in één oogopslag nieuwe muziek en apps voorgesteld, en je kan leuke prijzen winnen. Een leuke gimmick, meer niet.

Lifelog is interessanter: die app wil alles bijhouden, van hoeveel je slaapt en wandelt tot hoe vaak je naar muziek luistert en hoe frequent je surft. De app is mooi en duidelijk, maar net niet functioneel genoeg zonder Sony’s bijhorende wearable. Zo kan de smartphone je slaap niet zelf tracken, ook al bestaan er apps die dat wel kunnen.

Mooiste Xperia tot nu toe

Tot slot verdient de vormgeving nog een pluim. Deze nieuwe Xperia is zonder twijfel Sony’s mooiste. De glasplaat achteraan is voortaan mat, wat het toestel extra klasse geeft. Aan de zijkant vind je knoppen voor het volume en de camera, naast de aan- uitknop met vingerafdruk sensor. Die sensor werkt perfect. Druk de knop in om het scherm te activeren, en je vinger wordt tijdens die actie meteen geautoriseerd. De plaatsing van de sensor is verstandig en het gebruik er van went onmiddellijk.

z5

De enige openingen in het chassis zijn de 3,5 inch-jack sleuf voor de micro usb-aansluiting. Simkaart en microSD-kaart zitten verscholen achter een klepje dat aanzienlijk kwalitatiever aanvoelt dan de klepsystemen op vorige Xperia-Z-smartphones.

Eindoordeel

De Sony Xperia Z5 compact stelt niet teleur. De Z5 compact is Sony’s beste telefoon tot nu toe. De compact overstijgt zelfs de Z5 omwille van het schermformaat. Het 4,7 inch-design maakt deze smartphone uniek in zijn klasse.

Toch vallen er enkele bedenkingen te maken. De camera is niet zo goed als gehoopt maar ook over de chipkeuze van Sony heb ik m’n twijfels. De japanners hebben de Snapdragon 810 weliswaar getemd, maar waarom moet die SoC überhaupt de telefoon aandrijven? LG bewees met de G4 al dat de lichtere en goedkopere Snapdragon 808 sterk genoeg is om een QHD-scherm aan te drijven. Voor een gewoon HD-scherm volstaat de 808 ook. Nu scoort de Z5 Compact bovenaan in de benchmarks, maar er is geen enkele applicatie die je op deze telefoon zal draaien die al die pk’s nodig heeft.

Er zat volgens mij meer in de Z5 compact dan wat Sony er uit haalde, maar ik ben desalniettemin onder de indruk. Het toestel is een capabele krachtpatser in zakformaat. De vingerafdruksensor is een genot, het ding ligt goed in de hand én je kan er mee in het zwembad. Sony heeft de kans om een perfect 4,7 inch-toestel te maken laten liggen, maar met de Xperia Z5 compact heeft het merk desalniettemin een topper in huis. Zoek je vandaag een compacte high-end smartphone die je geld waard is, dan heb je’m gevonden.

mobielsmartphonesonyxperiaxperia 5 compact

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!