Test

Dit is een popup

Review LG G Watch R: slim én stijlvol

Voordelen
Klassiek design
Knap always-on scherm
Batterijduur
Nadelen
Beperkte ondersteuning Nederlands
Android Wear is nog niet helemaal volwassen
Aanbevolen prijs: €269
Waar te koop?
Totaalscore 7
De G Watch R lijkt op het eerste zich op een klassiek herenhorloge, maar beschikt over alle snufjes van een hedendaagse smartwatch.

We hebben ondertussen al heel wat smartwatches de revue zien passeren, maar allemaal hebben ze één ding gemeen: ze zijn rechthoekig. Bij de lancering van Android Wear zei Google dat de interface zich ook op een rond horloge leent, en daar duiken nu de eerste voorbeelden van op. Ik ging aan de slag met de G Watch R van LG, na de G Watch het tweede slimme horloge dat de fabrikant op de markt brengt, en deze keer met een ronde vorm.

Ontwerp

De eerste G Watch was een weinig inspirerende zwarte rechthoek, maar met de G Watch R komt LG wel verrassend uit de hoek. Het horloge combineert zwart metaal met een lederen polsband en een ronde wijzerplaat. Daardoor kan je hem op het eerste zicht maar amper onderscheiden van een normaal horloge.

Het ronde scherm ligt onder een glasplaat, met rondom een schuine metalen rand waarop LG streepjes en cijfers heeft aangebracht die helpen de tijd aan te geven wanneer je gebruik maakt van een analoge wijzerplaat. Je kan ook kiezen voor een digitale tijdsaanduiding, maar vanwege de ronde vorm ging mijn persoonlijke voorkeur toch naar het uitzicht van een klassiek horloge uit.

Door zijn dimensies van 46,4 x 53,6 x 9,7 millimeter, is de smartwatch het best te vergelijken met een fors herenhorloge. Mannen hoeven zich niet te schamen met dit horloge rond hun pols, maar vrouwen zullen mogelijk een iets fijner ontwerp wensen. Toch wil ik daar nog bij nuanceren dat het slimme uurwerk ook rond een smallere pols niet misstaat.

Er zit slechts één fysieke knop op de G Watch R, maar die is als een kroontje vermomd, waardoor de illusie van een analoog horloge perfect in stand wordt gehouden. Het enige element dat die illusie bij nadere inspectie doorbreekt, is het gebrek aan mechanische wijzers. Die hebben plaatsgemaakt voor een aanraakscherm.

De smartwatch is waterbestendig tot een diepte van 1 meter gedurende 30 minuten (IP67). Je moet er niet mee gaan zwemmen, maar hij kan wel tegen een paar druppels water wanneer je bijvoorbeeld je handen wast. Het lederen bandje is verwisselbaar en kan dankzij de standaard aansluiting worden vervangen door eender welk horlogebandje naar keuze.

Bij de G Watch ging de aandacht voornamelijk uit naar de technologie, met een nogal saai ontwerp tot gevolg, maar met de G Watch R zet LG een modieus uiterlijk op de eerste plaats. Niet onbelangrijk aangezien een horloge toch nog altijd in de eerste plaats als modeaccessoire wordt aanzien, en op dat vlak scoort de G Watch R ontzettend goed.

Scherm en hardware

Het 1,3 inchscherm heeft een voor smartwatches courante resolutie van 320 x 320 pixels. Ook de Moto 360 – die andere ronde smartwatch – heeft diezelfde resolutie, maar dan wel voor een iets groter 1,56 inchscherm. Daardoor oogt tekst scherper op de G Watch R. Bovendien is het scherm van de Moto 360 niet helemaal rond, onderaan is een rechte zwarte balk waardoor ronde wijzerplaten niet in hun geheel worden getoond en de illusie van een gewoon horloge verdwijnt. Hier gaan de punten naar de G Watch R. LG maakt bovendien gebruik van een oledscherm met diepe zwartwaarden, goed contrast en een hoge helderheid. Nog een plus: de G Watch R toont permanent een klok, ook wanneer de smartwatch niet actief is, al wordt het scherm dan wel gedimd om de batterij te sparen. Heb je er geen behoefte aan om altijd een klok te zien, dan kan je die functie ook uitschakelen.

 Links de gedimde klok, rechts de klok wanneer het scherm actief is.

De G Watch R draait op een 1,2 GHz Snapdragon 400-processor en heeft 4 GB intern geheugen aan boord. Dankzij een recente update kan je die gigabytes gebruiken om wat muziek uit Google Music lokaal op het horloge te bewaren. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn bij het joggen, waar je liever geen smartphone op zak neemt. Er is geen audiojack voorzien, dus muziek beluisteren kan alleen via een bluetooth-hoofdtelefoon.

Daarnaast heeft de smartwatch nog een aantal sensoren aan boord: een gyroscoop, snelheidsmeter, kompas, barometer en hartslagmeter. Die laatste lijkt redelijk betrouwbare resultaten af te leveren, al moet je er geen medische diagnoses op gaan baseren. Een gps ontbreekt jammer genoeg, waardoor je het horloge niet op zichzelf als navigatietoestel kan gebruiken, daarvoor moet je nog altijd je smartphone op zak hebben.

Android Wear

Op vlak van software heeft LG weinig om zich mee te onderscheiden, alle smartwatches met Android Wear draaien immers dezelfde versie van het besturingssysteem. Waar fabrikanten er bij Android nog een eigen toets aan kunnen geven, is dat voor zijn tegenhanger op horloges niet het geval. Daar krijgt iedereen de standaardervaring.

Die standaardervaring is erg eenvoudig. Het horloge speelt de meldingen van apps op je smartphone via bluetooth door naar je pols en waarschuwt bij inkomende telefoontjes. Er zit een microfoon in het horloge, maar geen luidspreker, dus om een telefoontje te beantwoorden moet je nog altijd je telefoon bovenhalen.

App-ontwikkelaars kunnen ook applicaties maken speciaal voor Android Wear. Het aanbod is al redelijk uitgebreid, maar het aantal nuttige implementaties is voorlopiog eerder beperkt. Het potentieel is duidelijk zichtbaar, maar Google moet samenwerken met ontwikkelaars om meer communicatie tussen het horloge en de apps op je smartphone mogelijk te maken.

Verder maakt Android Wear veelvuldig gebruik van Google Now-kaarten. Het is Googles visie dat je horloge je alleen moet komen storen met informatie wanneer je die ook effectief nodig hebt, en dat is precies wat Now doet. Tot die kaarten horen bijvoorbeeld kalenderafspraken, het weer, reisinformatie voor woon-werkverkeer, of een stappenteller die je op regelmatige tijdstippen aanspoort om wat meer te bewegen.

Beperkt Nederlands

Navigeren door de kaarten doe je met veegbewegingen en er is eveneens een menu voorzien waar je door kan bladeren, met een overzicht van de voornaamste instellingen en functies. Toch is het eigenlijk Googles bedoeling dat je Android Wear voornamelijk met je stem bedient. En dat is een probleem, want voorlopig is de ondersteuning van het Nederlands beperkt.

Google begrijpt Nederlands wanneer je bijvoorbeeld een antwoord op een sms dicteert, maar alleen als je telefoon in het Nederlands is ingesteld. Wil je echter gebruik kunnen maken van de spraakbediening om apps of functies op te starten, dan moet je je telefoon in het Engels instellen, maar dan werkt de dictatie in het Nederlands niet meer. Zo lang de ondersteuning van het Nederlands niet beter is, wordt het gebruiksgemak van Android Wear, en bijgevolg de Gear Watch R, beknot. Google heeft dus nog werk aan de winkel.

Batterij

De batterij is een achilleshiel bij de meeste mobiele toestellen, maar des te meer bij smartwatches. De meeste slimme horloges houden het tegenwoordig maar net een dag vol op een batterijlading en dat is simpelweg niet genoeg. De G Watch R doet het gelukkig al iets beter. Ik kon zonder al te veel problemen ongeveer twee dagen gebruik uit één batterijlading halen. Daarbij moet ik wel vermelden dat ik maar zelden gebruik heb gemaakt van spraakcommando’s vanwege het eerder vermeld probleem met taalondersteuning.

Twee dagen is een hele verbetering ten opzichte van één dag, maar het kan natuurlijk nog altijd beter. Je moet al dagelijks je smartphone opladen en het wordt al snel een sleur om daar ook nog eens elke avond je smartwatch naast te leggen. Dat wordt niet geholpen door het feit dat de G Watch R gebruikmaakt van een magnetisch dock waar je het horloge moet opleggen om op te laden. Heb je dat dock niet bij de hand, dan wordt je horloge al snel een waardeloos stuk metaal rond je pols.

Conclusie

Ondertussen zijn er al een aantal smartwatches met Android Wear op het toneel verschenen, en de LG G Watch R springt daar zonder twijfel tussenuit. Dankzij zijn ronde vorm en modieuse ontwerp, zou je hem bij een snelle blik kunnen aanzien voor een klassiek herenhorloge en dat is absoluut een plus. Het is pas wanneer smartwatches als modeaccessoire beschouwd worden, dat ze ook een kans hebben op slagen.

Het probleem is in dit geval niet de hardware, maar wel Googles software. Android Wear staat simpelweg nog niet ver genoeg om het grote publiek massaal van zijn bestaansreden te overtuigen. Een smartwatch is een leuke aanvulling op je smartphone, maar voor zijn prijs schiet het toch wat te kort in gebruiksnut. Dat wordt niet geholpen door de gebrekkige ondersteuning van het Nederlands. Zit je er niet mee in om je telefoon in het Engels te bedienen, dan heb je daar natuurlijk niet zo veel last van, maar het is allesbehalve ideaal.

Jeukt het toch al om een smartwatch aan te schaffen, dan is de G Watch R de geknipte keus. Hij beschikt over minder toeters en bellen dan de Samsung Gear 2, maar maakt dat goed met zijn klassieke uiterlijk en beter batterijleven.

We hebben ondertussen al heel wat smartwatches de revue zien passeren, maar allemaal hebben ze één ding gemeen: ze zijn rechthoekig. Bij de lancering van Android Wear zei Google dat de interface zich ook op een rond horloge leent, en daar duiken nu de eerste voorbeelden van op. Ik ging aan de slag met de G Watch R van LG, na de G Watch het tweede slimme horloge dat de fabrikant op de markt brengt, en deze keer met een ronde vorm.

Ontwerp

De eerste G Watch was een weinig inspirerende zwarte rechthoek, maar met de G Watch R komt LG wel verrassend uit de hoek. Het horloge combineert zwart metaal met een lederen polsband en een ronde wijzerplaat. Daardoor kan je hem op het eerste zicht maar amper onderscheiden van een normaal horloge.

Het ronde scherm ligt onder een glasplaat, met rondom een schuine metalen rand waarop LG streepjes en cijfers heeft aangebracht die helpen de tijd aan te geven wanneer je gebruik maakt van een analoge wijzerplaat. Je kan ook kiezen voor een digitale tijdsaanduiding, maar vanwege de ronde vorm ging mijn persoonlijke voorkeur toch naar het uitzicht van een klassiek horloge uit.

Door zijn dimensies van 46,4 x 53,6 x 9,7 millimeter, is de smartwatch het best te vergelijken met een fors herenhorloge. Mannen hoeven zich niet te schamen met dit horloge rond hun pols, maar vrouwen zullen mogelijk een iets fijner ontwerp wensen. Toch wil ik daar nog bij nuanceren dat het slimme uurwerk ook rond een smallere pols niet misstaat.

Er zit slechts één fysieke knop op de G Watch R, maar die is als een kroontje vermomd, waardoor de illusie van een analoog horloge perfect in stand wordt gehouden. Het enige element dat die illusie bij nadere inspectie doorbreekt, is het gebrek aan mechanische wijzers. Die hebben plaatsgemaakt voor een aanraakscherm.

De smartwatch is waterbestendig tot een diepte van 1 meter gedurende 30 minuten (IP67). Je moet er niet mee gaan zwemmen, maar hij kan wel tegen een paar druppels water wanneer je bijvoorbeeld je handen wast. Het lederen bandje is verwisselbaar en kan dankzij de standaard aansluiting worden vervangen door eender welk horlogebandje naar keuze.

Bij de G Watch ging de aandacht voornamelijk uit naar de technologie, met een nogal saai ontwerp tot gevolg, maar met de G Watch R zet LG een modieus uiterlijk op de eerste plaats. Niet onbelangrijk aangezien een horloge toch nog altijd in de eerste plaats als modeaccessoire wordt aanzien, en op dat vlak scoort de G Watch R ontzettend goed.

Scherm en hardware

Het 1,3 inchscherm heeft een voor smartwatches courante resolutie van 320 x 320 pixels. Ook de Moto 360 – die andere ronde smartwatch – heeft diezelfde resolutie, maar dan wel voor een iets groter 1,56 inchscherm. Daardoor oogt tekst scherper op de G Watch R. Bovendien is het scherm van de Moto 360 niet helemaal rond, onderaan is een rechte zwarte balk waardoor ronde wijzerplaten niet in hun geheel worden getoond en de illusie van een gewoon horloge verdwijnt. Hier gaan de punten naar de G Watch R. LG maakt bovendien gebruik van een oledscherm met diepe zwartwaarden, goed contrast en een hoge helderheid. Nog een plus: de G Watch R toont permanent een klok, ook wanneer de smartwatch niet actief is, al wordt het scherm dan wel gedimd om de batterij te sparen. Heb je er geen behoefte aan om altijd een klok te zien, dan kan je die functie ook uitschakelen.

 Links de gedimde klok, rechts de klok wanneer het scherm actief is.

De G Watch R draait op een 1,2 GHz Snapdragon 400-processor en heeft 4 GB intern geheugen aan boord. Dankzij een recente update kan je die gigabytes gebruiken om wat muziek uit Google Music lokaal op het horloge te bewaren. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn bij het joggen, waar je liever geen smartphone op zak neemt. Er is geen audiojack voorzien, dus muziek beluisteren kan alleen via een bluetooth-hoofdtelefoon.

Daarnaast heeft de smartwatch nog een aantal sensoren aan boord: een gyroscoop, snelheidsmeter, kompas, barometer en hartslagmeter. Die laatste lijkt redelijk betrouwbare resultaten af te leveren, al moet je er geen medische diagnoses op gaan baseren. Een gps ontbreekt jammer genoeg, waardoor je het horloge niet op zichzelf als navigatietoestel kan gebruiken, daarvoor moet je nog altijd je smartphone op zak hebben.

Android Wear

Op vlak van software heeft LG weinig om zich mee te onderscheiden, alle smartwatches met Android Wear draaien immers dezelfde versie van het besturingssysteem. Waar fabrikanten er bij Android nog een eigen toets aan kunnen geven, is dat voor zijn tegenhanger op horloges niet het geval. Daar krijgt iedereen de standaardervaring.

Die standaardervaring is erg eenvoudig. Het horloge speelt de meldingen van apps op je smartphone via bluetooth door naar je pols en waarschuwt bij inkomende telefoontjes. Er zit een microfoon in het horloge, maar geen luidspreker, dus om een telefoontje te beantwoorden moet je nog altijd je telefoon bovenhalen.

App-ontwikkelaars kunnen ook applicaties maken speciaal voor Android Wear. Het aanbod is al redelijk uitgebreid, maar het aantal nuttige implementaties is voorlopiog eerder beperkt. Het potentieel is duidelijk zichtbaar, maar Google moet samenwerken met ontwikkelaars om meer communicatie tussen het horloge en de apps op je smartphone mogelijk te maken.

Verder maakt Android Wear veelvuldig gebruik van Google Now-kaarten. Het is Googles visie dat je horloge je alleen moet komen storen met informatie wanneer je die ook effectief nodig hebt, en dat is precies wat Now doet. Tot die kaarten horen bijvoorbeeld kalenderafspraken, het weer, reisinformatie voor woon-werkverkeer, of een stappenteller die je op regelmatige tijdstippen aanspoort om wat meer te bewegen.

Beperkt Nederlands

Navigeren door de kaarten doe je met veegbewegingen en er is eveneens een menu voorzien waar je door kan bladeren, met een overzicht van de voornaamste instellingen en functies. Toch is het eigenlijk Googles bedoeling dat je Android Wear voornamelijk met je stem bedient. En dat is een probleem, want voorlopig is de ondersteuning van het Nederlands beperkt.

Google begrijpt Nederlands wanneer je bijvoorbeeld een antwoord op een sms dicteert, maar alleen als je telefoon in het Nederlands is ingesteld. Wil je echter gebruik kunnen maken van de spraakbediening om apps of functies op te starten, dan moet je je telefoon in het Engels instellen, maar dan werkt de dictatie in het Nederlands niet meer. Zo lang de ondersteuning van het Nederlands niet beter is, wordt het gebruiksgemak van Android Wear, en bijgevolg de Gear Watch R, beknot. Google heeft dus nog werk aan de winkel.

Batterij

De batterij is een achilleshiel bij de meeste mobiele toestellen, maar des te meer bij smartwatches. De meeste slimme horloges houden het tegenwoordig maar net een dag vol op een batterijlading en dat is simpelweg niet genoeg. De G Watch R doet het gelukkig al iets beter. Ik kon zonder al te veel problemen ongeveer twee dagen gebruik uit één batterijlading halen. Daarbij moet ik wel vermelden dat ik maar zelden gebruik heb gemaakt van spraakcommando’s vanwege het eerder vermeld probleem met taalondersteuning.

Twee dagen is een hele verbetering ten opzichte van één dag, maar het kan natuurlijk nog altijd beter. Je moet al dagelijks je smartphone opladen en het wordt al snel een sleur om daar ook nog eens elke avond je smartwatch naast te leggen. Dat wordt niet geholpen door het feit dat de G Watch R gebruikmaakt van een magnetisch dock waar je het horloge moet opleggen om op te laden. Heb je dat dock niet bij de hand, dan wordt je horloge al snel een waardeloos stuk metaal rond je pols.

Conclusie

Ondertussen zijn er al een aantal smartwatches met Android Wear op het toneel verschenen, en de LG G Watch R springt daar zonder twijfel tussenuit. Dankzij zijn ronde vorm en modieuse ontwerp, zou je hem bij een snelle blik kunnen aanzien voor een klassiek herenhorloge en dat is absoluut een plus. Het is pas wanneer smartwatches als modeaccessoire beschouwd worden, dat ze ook een kans hebben op slagen.

Het probleem is in dit geval niet de hardware, maar wel Googles software. Android Wear staat simpelweg nog niet ver genoeg om het grote publiek massaal van zijn bestaansreden te overtuigen. Een smartwatch is een leuke aanvulling op je smartphone, maar voor zijn prijs schiet het toch wat te kort in gebruiksnut. Dat wordt niet geholpen door de gebrekkige ondersteuning van het Nederlands. Zit je er niet mee in om je telefoon in het Engels te bedienen, dan heb je daar natuurlijk niet zo veel last van, maar het is allesbehalve ideaal.

Jeukt het toch al om een smartwatch aan te schaffen, dan is de G Watch R de geknipte keus. Hij beschikt over minder toeters en bellen dan de Samsung Gear 2, maar maakt dat goed met zijn klassieke uiterlijk en beter batterijleven.

android wearg watch rlgmobielReviewssmartwatchwearable

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!