Test

Dit is een popup

Review Sony Xperia Z2: smartphone en camcorder in één

Voordelen
Prestaties
Camera
Waterdicht
Slow-motion
Nadelen
Grote randen
Geen optische beeldstabilisatie
Aanbevolen prijs: €699
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Xperia Z2 bindt de strijd aan met de vlaggenschepen van Samsung en HTC. Geeft Sony gebruikers een reden om zijn toestel te kiezen boven de concurrentie?

We hebben er even op moeten wachten, maar intussen ligt ook Sony’s nieuwe vlaggenschip, de Xperia Z2, in de winkel. Dat toestel moet de concurrentie aangaan met de HTC One en de Galaxy S5 van Samsung. Sony stelt dat de Z2 een vlaggenschip en een camcorder in één behuizing is. Grote woorden, of kan de nieuwe Xperia echt iets wat de concurrentie niet kan?

Vormgeving

Laten we beginnen bij het begin. De Z2 blijft trouw aan de Xperia-stijl. Dat wil zeggen dat het toestel er erg rechthoekig en robuust uitziet. Boven- en onderaan heeft de Z2 erg grote randen die geen echte functie lijken te hebben, behalve dan het huisvesten van de frontcamera en het logo bovenaan. Sony gaf het toestel ronde randen, zodat de bezels op het eerste zicht kleiner lijken dan ze eigenlijk zijn. Maar een vergelijking met andere toestellen toont duidelijk aan dat de fabrikant ook links en rechts heel wat ruimte naast het scherm nodig had.

Hoewel het toestel, zelfs met het 5,2-inchscherm, iets groter is dan het hoeft te zijn, ligt het erg goed in de hand. De Z2 voelt kwalitatief aan en de metalen rand verstevigt de premiumlook en -feel. De smartphone is uitgerust met een mini-USB-aansluiting en een microSD-kaartlezer, die net als de opening voor de simkaart verstopt zitten achter verwijderbare klepjes. Op het eerste gezicht is de enige opening die de Z2 heeft de 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. In die aansluiting klik je een hoofdtelefoon naar keuze, maar meegeleverd met de Z2 krijg je noise-cancelling-oortjes van Sony, een mooi cadeau dat al snel enkele tientallen euro’s waard is.

Waterdicht

De klepjes op de Z2 hebben een belangrijke functie: door de openingen af te schermen is het toestel, net als andere Xperiatoestellen, stof-en waterdicht. Het vlaggenschip kreeg de IP55- en IP58-kwalificatie, wat wil zeggen dat je het met een gerust hart mee naar het strand kan nemen, en er mee in zoet water kan zwemmen zolang je niet dieper gaat dan anderhalve meter. De Samsung Galaxy S5 is ook waterdicht, maar slechts tot op één meter en niet langer dan 30 seconden. De Z2 kan gerust een half uur mee zwemmen.

Om je Z2 op te laden zal je wel iedere keer het klepje voor de mini-USB-poort moeten openen, tenzij je een cover voor draadloos laden of een magnetisch dock koopt. Voor dat laatste is aan de linkerkant van de telefoon een aansluiting voorzien. Indien je van plan bent om je telefoon veel nat te maken is de aanschaf van zo’n dock geen slecht idee, aangezien het dagelijks openen en sluiten van de klepjes tot slijtage ervan zal leiden.

Binnenin

Onder de motorkap heeft de Xperia Z2 een Qualcomm Snapdragon 801-chip met een quadcore 2,3 GHz CPU en een krachtige Adreno 330-GPU. Verder heeft het toestel 3 GB RAM en 16 GB aan intern geheugen, uitbreidbaar met microSD tot 128 GB. Zoals het een vlaggenschip betaamt ondersteunt de Z2 LTE (4G) en NFC.

De ingewanden van de Z2 verschillen niet sterk van die van concurrenten One en S5. Het valt wel op dat Sony’s vlaggenschip een extra gigabyte aan RAM meekreeg, maar dat zorgt natuurlijk niet voor een extreme prestatieboost. Op de benchmarktests Antutu en 3D-Mark scoort de Z2 vergelijkbaar met de S5 en de One: een klein beetje sneller dan de S5 en een klein beetje trager dan HTC’s smartphone.

Alle drie de toestellen zijn razendsnel, en het minieme prestatieverschil hoeft geen reden te zijn om één toestel boven een ander te verkiezen. De Z2 is uitermate geschikt om grafisch veeleisende spellen te spelen, al wordt het toestel wel erg warm wanneer je lange tijd een 3D-spel draait. Hieronder, ter vergelijking, onze benchmarkresultaten van 3D Mark. De resultaten staan in frames per seconde en de gebruikte test is Ice Storm Unlimited.

Android

Het hoeft niet te verbazen dat ook de Xperia Z2 voorzien is van Android 4.4.2 KitKat. Hoewel Sony enkele tweaks doorvoerde, blijft de gebruikte Androidversie dicht aanleunen bij Googles origineel: goed nieuws voor wie niet van een uitgebreide (en vaak overbodige) schil houdt.

Sony voorziet de Z2 wel van eigen software, maar die zit nooit in de weg. Zo krijg je via het appmenu toegang tot de Sony Select Store waar je thema’s en spellen kan downloaden, maar wie daar geen behoefte aan heeft komt er niet mee in contact.

Anti-diefstal

Wie wil kan myxperia activeren: een gratis antidiefstaldienst. Wanneer je myxperia aan je Google-account linkt, kan je te allen tijden via de browser je toestel terugvinden. Dat is handig bij diefstal, maar ook wanneer je de smartphone zelf misplaatste komt de dienst van pas: je kan het toestel immers lawaai laten maken om het terug te vinden, ook wanneer het op stil staat.

Als je toestel toch gestolen wordt, kan je het van op afstand wissen, vergrendelen met een code naar keuze, en een boodschap zenden naar de nieuwe eigenaar. Helaas blijft het mogelijk om een Androidtoestel uit te schakelen, zelfs met schermvergrendeling actief. Dus als iemand met echt slechte bedoelingen je gsm in handen krijgt, is de kans klein dat myxperia je kan helpen.

Scherm

Het 5,3-inchscherm van de Xperia Z2 heeft een full HD resolutie met 480 dpi. Het scherm ziet er haarscherp uit en de kijkhoek is ruim. Goed nieuws, want dat laatste was een historisch pijnpunt voor Xperiatoestellen. Wie veel verstand heeft van schermen heeft de mogelijkheid om zelf met sliders te gaan spelen om de witbalans aan te passen, maar de kans dat een leek de beeldweergave op die manier zal verbeteren is klein. Spijtig genoeg is er geen bijkomende functie voorzien die het scherm extra schoonheid geeft, zoals de Galaxy S5 dat wel heeft.

Leuk is wel dat je de telefoon, net als de HTC One, kan ontgrendelen door twee keer op het scherm te tikken, iets wat de S5 verzuimde.

Camera

Sony claimt dat de Xperia Z2 evenveel camcorder dan smartphone is en voorzag het toestel daartoe van een 20,7 megapixelcamera en een toegewijde cameraknop. Die knop werkt net zoals bij een fototoestel: half indrukken is scherpstellen, volledig doorklikken maakt een foto. Deze intuïtieve manier van foto’s nemen maakt van de Z2 een heuse compactcamera wat gebruik betreft.

De camera-app is voorzien van een heel aantal modi, waarvan de standaard Superior Auto heet. In die automodus maakt de Z2 verrassend genoeg geen gebruik van de volledige resolutie van 20,7 megapixel, daarvoor moet je de manuele instellingen gebruiken. Zowel op auto als op manueel neemt de smartphone echter uitstekende, scherpe foto’s. De camera reageert vlot en de autofocus is bliksemsnel.

Wanneer je volledig vertrouwt op de automodus is het resultaat soms eerder kil. Gelukkig kan je via de manuele instelling de witbalans aanpassen, wat vaak betere resultaten geeft. De Z2 laat zich niet afschrikken door uitdagende lichtsituaties en is voorzien van een HDR-functie. Die geeft mooie resultaten, maar ook hier is de maximumresolutie naar beneden geschroefd en begrenst op 8 megapixel.

Megapixels zijn echter niet alles, en het is al snel duidelijk dat de Z2 een zelfs niet al te goedkope compactcamera overbodig maakt.

Toch heeft de camera één opvallend gemis: een optische beeldstabilisator ontbreekt. De digitale variant doet zijn werk, maar aangezien Sony de Z2 als een half fototoestel profileert is dat toch een gemiste kans.

Video

De videocapaciteiten van de Xperia Z2 zijn indrukwekkend. Naast een gewone full HD-modus kan de camera filmen in een 4K-resolutie, en met 60 frames per seconde. De 4K-modus konden we hier niet testen, maar onze collega’s van CNet vonden de kleuren van de Z2 realistischer dan die van de S5. Van beide toestellen zijn ze erg onder de indruk.

Of je snel nood gaat hebben aan 4K-opnames is een andere vraag: het scherm van de Xperia heeft geen 4K-resolutie en een 4K-televisie is momenteel niet bepaald goedkoop. De 60fps-modus heeft een duidelijker nut: door de hoge framerate kan je film tot een realistische slow motion vertragen. De ingebouwde camera-app staat je toe om bepaalde delen van je opname achteraf te vertragen, terwijl de rest van de video op normale snelheid loopt. Dat geeft erg bevredigende resultaten, waar spectaculaire momenten dankzij slow-motion extra nadruk krijgen.

Let wel: een hogere framerate impliceert dat je iets meer licht nodig hebt om te filmen, dus bij situaties met weinig licht is video tegen 60fps soms wat donker.

(Onder)watercamera

Bij filmen en het nemen van foto’s komt de waterdichtheid van de Xperia volledig tot zijn recht. Waar Samsung zijn S5 wilde beschermen tegen een omgestoten glas water, maakte Sony een toestel dat mee in het zwembad kan. Foto’s boven en onder water nemen is geen enkel probleem dankzij de toegewijde cameraknop en ook onder water presteert de autofocus uitstekend. Bij weinig ligt heb je best een helder zwembad ter beschikking, want hoewel de flash z’n ding doet, ook onder water, zorgt troebel water voor een grote reflectie van het licht.

Onder water is het aanraakscherm uiteraard niet te bedienen, maar terug boven de waterspiegel werkt het scherm meteen weer, zelfs met natte vingers. De Xperia is waterafstotend zodat er nooit meer dan enkele verdwaalde druppels op je scherm achterblijven.

Effecten

De camera-app van de Z2 is voorzien van een heel aantal effecten. Erg leuk is de AR-modus, waarbij het toestel de omgeving scant en een heel nieuw landschap tevoorschijn tovert op die omgeving. Denk daarbij aan een kabouterdropje op de eettafel, of een dinosaurus die door de jungle op je klavier wandelt.

Voor wie professionelere foto’s wil is er background defocus-modus, waarbij scherptediepte gesimuleerd wordt. Natuurlijk kan je ook instagram-achtige filters toevoegen, je kan panorama-opnames maken en de sociale videodienst Vine is ingebouwd.

De frontcamera telt 2,1 megapixel en neemt foto"s op een full HD resolutie. Hoewel een tweetal megapixels niet oogverblindend klinkt, levert deze selfiecamera mooie resultaten, zelfs onder water.

Batterij

De Xperia Z2 heeft een 3200 mAh-batterij, 400 mAh meer dan de Galaxy S5 en 600 mAh meer dan de HTC One M8. De batterij levert ruim voldoende stroom voor een dag actief gebruik. Met 4G, NFC, bluetooth en wifi ingeschakeld, en gps op standby, haalt de Z2 het einde van de dag ondanks meer dan een uur gamen in 3D, een tijdje mobiel surfen en streamen, en enkele uren muziek spelen, zowel via een hoofdtelefoon als via bluetooth. Bij (relatief) zuinig gebruik houdt de Z2 het zelfs gemakkelijk twee dagen uit, al is het altijd een goed idee om je toestel ‘s nachts op te laden, je weet immers nooit hoe intens je het de volgende dag wil gebruiken.

Als je echt geen stopcontact in de buurt hebt, kan je de staminamodus inschakelen. Daardoor gaat de batterij exponentieel langer mee, maar schakel je ook al de functies uit waarvoor je zoveel betaalde.

Conclusie

Sony’s Xperia Z2 is een uitstekende telefoon. Het toestel meet zich probleemloos met de competitie op het vlak van prestaties en laat wat software betreft nergens een steek vallen. Hoewel de Z2 groot uitvalt, voelt de telefoon kwalitatief aan, zeker in vergelijking met de Galaxy S5. De Z2 doet alles wat je van een vlaggenschip verwacht en, wat de camera betreft, meer.

Kiezen tussen de drie vlaggenschepen die momenteel in de rekken liggen is moeilijk. Maar de camera, in combinatie met de waterdichte behuizing, maakt dat dit toestel mee de zwemvijver in kan, iets wat de competitie of zelfs andere compactamera’s niet kunnen. De combinatie van water en een slowmotionfunctie maakt dat je deze zomer heel wat plezier zal beleven aan Sony’s Xperia Z2.

Het grootste minpunt vind je eveneens bij de camera: het gebrek aan optische stabilisator, en de beperkte resolutie voor sommige modi zijn een beetje teleurstellend. Toch valt op het eindresultaat weinig aan te merken. Hoewel er nog ruimte is voor verbetering in een eventuele Z3 toont de Z2 toch al wat een cameratelefoon kan zijn.

We hebben er even op moeten wachten, maar intussen ligt ook Sony’s nieuwe vlaggenschip, de Xperia Z2, in de winkel. Dat toestel moet de concurrentie aangaan met de HTC One en de Galaxy S5 van Samsung. Sony stelt dat de Z2 een vlaggenschip en een camcorder in één behuizing is. Grote woorden, of kan de nieuwe Xperia echt iets wat de concurrentie niet kan?

Vormgeving

Laten we beginnen bij het begin. De Z2 blijft trouw aan de Xperia-stijl. Dat wil zeggen dat het toestel er erg rechthoekig en robuust uitziet. Boven- en onderaan heeft de Z2 erg grote randen die geen echte functie lijken te hebben, behalve dan het huisvesten van de frontcamera en het logo bovenaan. Sony gaf het toestel ronde randen, zodat de bezels op het eerste zicht kleiner lijken dan ze eigenlijk zijn. Maar een vergelijking met andere toestellen toont duidelijk aan dat de fabrikant ook links en rechts heel wat ruimte naast het scherm nodig had.

Hoewel het toestel, zelfs met het 5,2-inchscherm, iets groter is dan het hoeft te zijn, ligt het erg goed in de hand. De Z2 voelt kwalitatief aan en de metalen rand verstevigt de premiumlook en -feel. De smartphone is uitgerust met een mini-USB-aansluiting en een microSD-kaartlezer, die net als de opening voor de simkaart verstopt zitten achter verwijderbare klepjes. Op het eerste gezicht is de enige opening die de Z2 heeft de 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. In die aansluiting klik je een hoofdtelefoon naar keuze, maar meegeleverd met de Z2 krijg je noise-cancelling-oortjes van Sony, een mooi cadeau dat al snel enkele tientallen euro’s waard is.

Waterdicht

De klepjes op de Z2 hebben een belangrijke functie: door de openingen af te schermen is het toestel, net als andere Xperiatoestellen, stof-en waterdicht. Het vlaggenschip kreeg de IP55- en IP58-kwalificatie, wat wil zeggen dat je het met een gerust hart mee naar het strand kan nemen, en er mee in zoet water kan zwemmen zolang je niet dieper gaat dan anderhalve meter. De Samsung Galaxy S5 is ook waterdicht, maar slechts tot op één meter en niet langer dan 30 seconden. De Z2 kan gerust een half uur mee zwemmen.

Om je Z2 op te laden zal je wel iedere keer het klepje voor de mini-USB-poort moeten openen, tenzij je een cover voor draadloos laden of een magnetisch dock koopt. Voor dat laatste is aan de linkerkant van de telefoon een aansluiting voorzien. Indien je van plan bent om je telefoon veel nat te maken is de aanschaf van zo’n dock geen slecht idee, aangezien het dagelijks openen en sluiten van de klepjes tot slijtage ervan zal leiden.

Binnenin

Onder de motorkap heeft de Xperia Z2 een Qualcomm Snapdragon 801-chip met een quadcore 2,3 GHz CPU en een krachtige Adreno 330-GPU. Verder heeft het toestel 3 GB RAM en 16 GB aan intern geheugen, uitbreidbaar met microSD tot 128 GB. Zoals het een vlaggenschip betaamt ondersteunt de Z2 LTE (4G) en NFC.

De ingewanden van de Z2 verschillen niet sterk van die van concurrenten One en S5. Het valt wel op dat Sony’s vlaggenschip een extra gigabyte aan RAM meekreeg, maar dat zorgt natuurlijk niet voor een extreme prestatieboost. Op de benchmarktests Antutu en 3D-Mark scoort de Z2 vergelijkbaar met de S5 en de One: een klein beetje sneller dan de S5 en een klein beetje trager dan HTC’s smartphone.

Alle drie de toestellen zijn razendsnel, en het minieme prestatieverschil hoeft geen reden te zijn om één toestel boven een ander te verkiezen. De Z2 is uitermate geschikt om grafisch veeleisende spellen te spelen, al wordt het toestel wel erg warm wanneer je lange tijd een 3D-spel draait. Hieronder, ter vergelijking, onze benchmarkresultaten van 3D Mark. De resultaten staan in frames per seconde en de gebruikte test is Ice Storm Unlimited.

Android

Het hoeft niet te verbazen dat ook de Xperia Z2 voorzien is van Android 4.4.2 KitKat. Hoewel Sony enkele tweaks doorvoerde, blijft de gebruikte Androidversie dicht aanleunen bij Googles origineel: goed nieuws voor wie niet van een uitgebreide (en vaak overbodige) schil houdt.

Sony voorziet de Z2 wel van eigen software, maar die zit nooit in de weg. Zo krijg je via het appmenu toegang tot de Sony Select Store waar je thema’s en spellen kan downloaden, maar wie daar geen behoefte aan heeft komt er niet mee in contact.

Anti-diefstal

Wie wil kan myxperia activeren: een gratis antidiefstaldienst. Wanneer je myxperia aan je Google-account linkt, kan je te allen tijden via de browser je toestel terugvinden. Dat is handig bij diefstal, maar ook wanneer je de smartphone zelf misplaatste komt de dienst van pas: je kan het toestel immers lawaai laten maken om het terug te vinden, ook wanneer het op stil staat.

Als je toestel toch gestolen wordt, kan je het van op afstand wissen, vergrendelen met een code naar keuze, en een boodschap zenden naar de nieuwe eigenaar. Helaas blijft het mogelijk om een Androidtoestel uit te schakelen, zelfs met schermvergrendeling actief. Dus als iemand met echt slechte bedoelingen je gsm in handen krijgt, is de kans klein dat myxperia je kan helpen.

Scherm

Het 5,3-inchscherm van de Xperia Z2 heeft een full HD resolutie met 480 dpi. Het scherm ziet er haarscherp uit en de kijkhoek is ruim. Goed nieuws, want dat laatste was een historisch pijnpunt voor Xperiatoestellen. Wie veel verstand heeft van schermen heeft de mogelijkheid om zelf met sliders te gaan spelen om de witbalans aan te passen, maar de kans dat een leek de beeldweergave op die manier zal verbeteren is klein. Spijtig genoeg is er geen bijkomende functie voorzien die het scherm extra schoonheid geeft, zoals de Galaxy S5 dat wel heeft.

Leuk is wel dat je de telefoon, net als de HTC One, kan ontgrendelen door twee keer op het scherm te tikken, iets wat de S5 verzuimde.

Camera

Sony claimt dat de Xperia Z2 evenveel camcorder dan smartphone is en voorzag het toestel daartoe van een 20,7 megapixelcamera en een toegewijde cameraknop. Die knop werkt net zoals bij een fototoestel: half indrukken is scherpstellen, volledig doorklikken maakt een foto. Deze intuïtieve manier van foto’s nemen maakt van de Z2 een heuse compactcamera wat gebruik betreft.

De camera-app is voorzien van een heel aantal modi, waarvan de standaard Superior Auto heet. In die automodus maakt de Z2 verrassend genoeg geen gebruik van de volledige resolutie van 20,7 megapixel, daarvoor moet je de manuele instellingen gebruiken. Zowel op auto als op manueel neemt de smartphone echter uitstekende, scherpe foto’s. De camera reageert vlot en de autofocus is bliksemsnel.

Wanneer je volledig vertrouwt op de automodus is het resultaat soms eerder kil. Gelukkig kan je via de manuele instelling de witbalans aanpassen, wat vaak betere resultaten geeft. De Z2 laat zich niet afschrikken door uitdagende lichtsituaties en is voorzien van een HDR-functie. Die geeft mooie resultaten, maar ook hier is de maximumresolutie naar beneden geschroefd en begrenst op 8 megapixel.

Megapixels zijn echter niet alles, en het is al snel duidelijk dat de Z2 een zelfs niet al te goedkope compactcamera overbodig maakt.

Toch heeft de camera één opvallend gemis: een optische beeldstabilisator ontbreekt. De digitale variant doet zijn werk, maar aangezien Sony de Z2 als een half fototoestel profileert is dat toch een gemiste kans.

Video

De videocapaciteiten van de Xperia Z2 zijn indrukwekkend. Naast een gewone full HD-modus kan de camera filmen in een 4K-resolutie, en met 60 frames per seconde. De 4K-modus konden we hier niet testen, maar onze collega’s van CNet vonden de kleuren van de Z2 realistischer dan die van de S5. Van beide toestellen zijn ze erg onder de indruk.

Of je snel nood gaat hebben aan 4K-opnames is een andere vraag: het scherm van de Xperia heeft geen 4K-resolutie en een 4K-televisie is momenteel niet bepaald goedkoop. De 60fps-modus heeft een duidelijker nut: door de hoge framerate kan je film tot een realistische slow motion vertragen. De ingebouwde camera-app staat je toe om bepaalde delen van je opname achteraf te vertragen, terwijl de rest van de video op normale snelheid loopt. Dat geeft erg bevredigende resultaten, waar spectaculaire momenten dankzij slow-motion extra nadruk krijgen.

Let wel: een hogere framerate impliceert dat je iets meer licht nodig hebt om te filmen, dus bij situaties met weinig licht is video tegen 60fps soms wat donker.

(Onder)watercamera

Bij filmen en het nemen van foto’s komt de waterdichtheid van de Xperia volledig tot zijn recht. Waar Samsung zijn S5 wilde beschermen tegen een omgestoten glas water, maakte Sony een toestel dat mee in het zwembad kan. Foto’s boven en onder water nemen is geen enkel probleem dankzij de toegewijde cameraknop en ook onder water presteert de autofocus uitstekend. Bij weinig ligt heb je best een helder zwembad ter beschikking, want hoewel de flash z’n ding doet, ook onder water, zorgt troebel water voor een grote reflectie van het licht.

Onder water is het aanraakscherm uiteraard niet te bedienen, maar terug boven de waterspiegel werkt het scherm meteen weer, zelfs met natte vingers. De Xperia is waterafstotend zodat er nooit meer dan enkele verdwaalde druppels op je scherm achterblijven.

Effecten

De camera-app van de Z2 is voorzien van een heel aantal effecten. Erg leuk is de AR-modus, waarbij het toestel de omgeving scant en een heel nieuw landschap tevoorschijn tovert op die omgeving. Denk daarbij aan een kabouterdropje op de eettafel, of een dinosaurus die door de jungle op je klavier wandelt.

Voor wie professionelere foto’s wil is er background defocus-modus, waarbij scherptediepte gesimuleerd wordt. Natuurlijk kan je ook instagram-achtige filters toevoegen, je kan panorama-opnames maken en de sociale videodienst Vine is ingebouwd.

De frontcamera telt 2,1 megapixel en neemt foto"s op een full HD resolutie. Hoewel een tweetal megapixels niet oogverblindend klinkt, levert deze selfiecamera mooie resultaten, zelfs onder water.

Batterij

De Xperia Z2 heeft een 3200 mAh-batterij, 400 mAh meer dan de Galaxy S5 en 600 mAh meer dan de HTC One M8. De batterij levert ruim voldoende stroom voor een dag actief gebruik. Met 4G, NFC, bluetooth en wifi ingeschakeld, en gps op standby, haalt de Z2 het einde van de dag ondanks meer dan een uur gamen in 3D, een tijdje mobiel surfen en streamen, en enkele uren muziek spelen, zowel via een hoofdtelefoon als via bluetooth. Bij (relatief) zuinig gebruik houdt de Z2 het zelfs gemakkelijk twee dagen uit, al is het altijd een goed idee om je toestel ‘s nachts op te laden, je weet immers nooit hoe intens je het de volgende dag wil gebruiken.

Als je echt geen stopcontact in de buurt hebt, kan je de staminamodus inschakelen. Daardoor gaat de batterij exponentieel langer mee, maar schakel je ook al de functies uit waarvoor je zoveel betaalde.

Conclusie

Sony’s Xperia Z2 is een uitstekende telefoon. Het toestel meet zich probleemloos met de competitie op het vlak van prestaties en laat wat software betreft nergens een steek vallen. Hoewel de Z2 groot uitvalt, voelt de telefoon kwalitatief aan, zeker in vergelijking met de Galaxy S5. De Z2 doet alles wat je van een vlaggenschip verwacht en, wat de camera betreft, meer.

Kiezen tussen de drie vlaggenschepen die momenteel in de rekken liggen is moeilijk. Maar de camera, in combinatie met de waterdichte behuizing, maakt dat dit toestel mee de zwemvijver in kan, iets wat de competitie of zelfs andere compactamera’s niet kunnen. De combinatie van water en een slowmotionfunctie maakt dat je deze zomer heel wat plezier zal beleven aan Sony’s Xperia Z2.

Het grootste minpunt vind je eveneens bij de camera: het gebrek aan optische stabilisator, en de beperkte resolutie voor sommige modi zijn een beetje teleurstellend. Toch valt op het eindresultaat weinig aan te merken. Hoewel er nog ruimte is voor verbetering in een eventuele Z3 toont de Z2 toch al wat een cameratelefoon kan zijn.

AndroidcameramobielonderwaterReviewssnapdragon 801sonywaterdichtxperiaz2

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!