Test

Dit is een popup

Reviews

BlackBerry 10: Beter laat dan nooit

Voordelen
Ijzersterk in multitasken
Krachtige universele inbox met goede integratie sociale netwerken
Goed uitgedachte bediening
Uitstekend virtueel toetsenbord
Innovatieve woordvoorspelling
Notificatiesysteem
Nadelen
Aanbod apps voldoet niet
Android-klonen stellen teleur
Archaïsch instellingenmenu
BlackBerry Maps stelt teleur
Peek werkt niet goed in landschapsmodus
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Totaalscore 8
De krachtsinspanning die BlackBerry heeft geleverd met dit op UNIX gebaseerde platform is bewonderenswaardig. Maar nu is het de vraag of het ook genoeg is geweest.

Er heeft een wisseling van de wacht plaatsgevonden in de smartphonewereld. Het is lang geleden dat slimme telefoons waren voorbehouden aan hyperactieve zakenlieden die de hoofdprijs betaalden voor een mobiel kantoor en de vuistdikke gebruiksaanwijzing van hun PDA op de koop toenamen..

Vrijwel alle leden van de oude garde hebben het moeilijk met deze omwenteling, maar vaandeldrager BlackBerry heeft misschien nog wel het meest geleden onder de  opkomst van de iPhones en de Androids.

Want sommige mensen die vroeger een diehard BlackBerry-fan waren, gaven toe dat ze zich schaamden om de zo kenmerkende zwarte toestellen uit hun zak te halen. Steeds meer bedrijven, onder invloed van de BYOD-hype, begonnen steeds vaker toe te laten dat werknemers en managers hun eigen smartphone ook onder werktijd gebruikten.

En dus moest het roer om, als BlackBerry tenminste niet op de snel naderende klippen wilde lopen. Met een nieuwe kapitein aan het roer (de Duitser Thorsten Heins) en een nieuwe bedrijfsnaam (BlackBerry) werd komaf gemaakt met het verleden, zonder de miljoenen overblijvende BlackBerry-fans te vervreemden.

Het resultaat van die ommeslag is BlackBerry 10, een besturingssysteem dat in veel opzichten bekend voorkomt, maar toch iets nieuws weet te voegen aan de overvolle smartphonemarkt.

Gebarentaal

Een van de grootste frustraties met het oude BlackBerry was de archaïsche menustructuur waar gebruikers zich moesten doorworstelen. Toestellen als de Curve en de Bold zaten propvol trucs die de productiviteit verhoogden, maar die zaten zo goed verborgen dat alleen de grootste fanatiekelingen ze in de vingers kregen.

Daarom moest een hele nieuwe manier worden gevonden om door een BlackBerry-toestel te navigeren.

Effe wennen

Net als het leren van een nieuwe taal kost de nieuwe navigatie van BlackBerry 10 heel wat gewenning. Zelfs de meest doorgewinterde smartphonetesters op onze redactie konden in eerste instantie niet wijs worden uit BlackBerry’s visie op bediening.

Dat komt vooral omdat vaste waarden van de dominante besturingssystemen, zoals de thuisknop en het startscherm, een andere rol hebben gekregen binnen BlackBerry 10. Want op de BlackBerry Z10, zoals je onze aparte recensie kunt lezen, zijn navigatieknoppen voortaan uit den boze. En het thuisscherm is weliswaar nog steeds aanwezig, maar heeft een plek in de coulissen gekregen.

Sorry voor die lange introductie, maar bij het eerste gebruik is BlackBerry 10 zo anders dat het al snel herinneringen oproept aan de eerste ervaring met het Windows 8-startscherm.
 

Alles in dit besturingssysteem is namelijk gebaseerd op gebaren, die BlackBerry in een wat knullige introductie voordoet als je de telefoon in gebruik neemt.

Met een veeg omhoog vanaf de onderrand van het scherm haal je BB10 uit de slaapstand, waarbij je geen knop meer nodig hebt om de telefoon te ontsluiten. Daarna kom je in het ‘startscherm’ terecht, feitelijk een multitaskscherm waar al je draaiende apps in postzegelformaat zijn weergegeven.

Als je naar links veegt, kom je terecht in de universele inbox, die BlackBerry ‘Hub’ heeft gedoopt. En veeg je naar rechts, kom je eindelijk terecht bij het welbekende startscherm, waar al je geïnstalleerde apps kunt terugvinden.

BB10 heeft nog een paar van dit soort gebaren. Zo krijg je een optiemenu in beeld als je vanaf de bovenrand van het scherm naar beneden veegt. En wanneer je met je duim een omgekeerde L maakt, dus naar boven en naar rechts, kun je in een oogopslag je inbox bekijken zonder de app te sluiten waar je op dat moment mee bezig was. Dat noemt het bedrijf Peek & Flow.

Dat zijn de geschreven instructies, maar hieronder zie je in bewegend beeld hoe dat er in de praktijk uitziet.


Multitasken tot je een ons weegt

Er is een simpele reden dat BlackBerry tot voor kort enorm populair was in deze wereld. Want alles in deze telefoons is gericht op doorwerken en productiviteit. BlackBerry 10 borduurt op effectieve wijze voort op dit thema, zodra je eenmaal de verwildering hebt afgeschud van deze nieuwe ‘flow’. 

Het eerder genoemde multitaskscherm is het verkeerscentrum van BB10. Telkens als je van de ene app naar de andere wilt gaan, veeg je vanaf de onderste schermrand naar boven en kom je terug in dit scherm, waar browser, spel of video toegevoegd aan de lijst met draaiende apps. Meestal zijn die postzegelversies statische weergaven van de app, maar in sommige gevallen zijn het een soort van widgets die je kunt aflezen zonder de app te hoeven openen.

Pas als je het kruisje indrukt in de onderhoek van de verkleinde versie wordt de app afgesloten. Het multitaskscherm kan tot maximaal acht apps bevatten en geeft geopende apps in chronologische volgorde weer. Je kunt apps niet vastpinnen en als je een negende app opent, wordt automatisch de langst draaiende app afgesloten.

Om er achter te komen of deze nieuwe manier werkt, schakelde ik volledig over op BlackBerry 10. En ik moet zeggen dat dit stramien na een week gebruik erg intuïtief aanvoelt.

Als ik bijvoorbeeld een link open vanuit de standaard Twitter-applicatie, komt de browser in beeld en lees ik het gelinkte artikel. Als ik klaar ben, veeg ik omhoog en open in één vloeiende duimbeweging de Twitter-app die ik zojuist heb verlaten.

Snel multitasken is wellicht ook mogelijk in Android met hulp van een multitaskapp, maar dit proces is standaard al erg goed geregeld in BlackBerry 10. Het doet vooral Apples besturingssysteem gedateerd aanvoelen, een pijnlijke vaststelling gezien de verlammende klap die de iPhone heeft toegebracht aan BlackBerry.

Maar het werd al snel duidelijk dat deze Flow lang niet zo goed werkt als je het toestel in landschapsmodus houdt. De Peek-functie werkt bijvoorbeeld niet als je het toestel horizontaal houdt. En bij apps die alleen in de portretmodus werken, veeg je voortdurend vanaf de verkeerde rand als je een app wilt sluiten.

Overigens is deze aanpak lang niet zo nieuw als je denkt. Het ten grave gedragen besturingssysteem Meego had een vergelijkbaar systeem en ook Palm OS, tegenwoordig in handen van LG, had een vergelijkbaar systeem.

Spin in het web

De plek waar BlackBerry-fans veruit de meeste tijd doorbrachten, was hun inbox. Dat is in BlackBerry 10 nauwelijks veranderd. BlackBerry Hub, de centrale inbox, is volgens BlackBerry het moderne antwoord op de wildgroei aan sociale netwerken en mailaccounts die je tijd opslorpen.

Feitelijk is de Hub een universele inbox, maar dan één waar je meer kunt doen dan checken of je nog nieuwe mail hebt. BB10 heeft ondersteuning voor zakelijke en persoonlijke maildiensten (Outlook, Gmail, Hotmail, Yahoo), maar ook populaire sociale netwerken hebben een plaatsje gekregen in het geheel (Twitter, Linkedin, Facebook).

Dit is, opnieuw, niets wat we niet eerder hebben gezien. Maar het is de manier waarop je omgaat met de Hub die het verschil maakt.

Boodschappen van alle toegevoegde accounts komen namelijk binnen in een universele lijst, waarbij de verschillende accounts met symbolen van elkaar zijn te onderscheiden. Ook oproepen en sms-berichten horen tot deze doorlopende stroom, zodat je werkelijk al je communicatie bij elkaar hebt.

In sommige gevallen is BlackBerry compleet doorgeslagen in zijn drang om alle meldingen samen te brengen. Want als je van tijdzone wisselt of een nieuwe update beschikbaar is voor één van je apps, wordt ook dat doorgegeven in de Hub. Dat kan flink op je zenuwen gaan werken als je een groot aantal apps op je toestel hebt staan.

Verzamelwoede

Niet iedereen zal blij zijn met die verzamelwoede en we moeten zeggen dat het combineren van al die accounts soms overweldigend kan zijn. Het is niet altijd even makkelijk om een persoonlijke mail uit het spervuur van mails te vissen die dagelijks binnenkomen op de redactie en zo zou je een belangrijke mail kunnen mislopen.


Of toch niet. Want als je in de Hub naar rechts veegt, komt een handig zijpaneel naar voren. Daarmee breng je een specifieke account exclusief in beeld en kun je in een oogopslag zien op welke accounts nieuwe berichten zijn binnengekomen. BlackBerry gebruikt hiervoor handige rode sterretjes, die goed opvallen in de sobere zwartwitgekleurde Hub.

De Hub is ook meer dan een notificatiecentrum, omdat je direct vanuit de inbox statusupdates kunt schrijven, tweets kunt publiceren of e-mails beantwoorden, zonder ooit het scherm te hoeven verlaten. En de integratie met diensten als Facebook en Linkedin is meer dan een marketingslogan, omdat je ook daadwerkelijk op die netwerken kan communiceren zonder eerst de app te hoeven openen. De Hub accepteert echter maar een enkele Twitter- of Facebook-account, zodat mensen met meerdere accounts wat verloren achter blijven.

Voor zakelijke gebruikers is er directe integratie met Exchange-kalenders, waarbij afspraken voor de dag in beeld komen als je vanaf de bovenrand van de laatst ontvangen mail omlaag veegt.

Ook wat betreft het beheer van deze universele inbox heeft de Hub zijn zaakjes op orde, al raak je hier al snel verstrikt in een wirwar van submenu’s. Om bepaalde instellingen te veranderen, zit je soms al snel vijf lagen diep en dan verlang je weer even terug naar een thuisknop die je uit de brand kan helpen.

Bovendien moet je voor alle meer geavanceerde acties een knop indrukken, bijvoorbeeld voor het wissen van meerdere boodschappen of het verversen van je inbox.

Desondanks geeft BlackBerry 10 zijn gebruikers meer wapens in handen dan bij andere platforms. De universele zoekfunctie voor de Hub werkt uitstekend en je kunt zelf bepalen of BB10 enkele berichten of conversaties weergeeft.

Verlossend knipperlicht

We zijn vooral blij met de notificatieregeling voor de BlackBerry Hub. Je kunt per account instellen of een nieuw bericht een geluid, trilling of knipperend lampje op het toestel oplevert.

Die laatste signalering zal BlackBerry-fans maar al te bekend voorkomen, omdat het rode knipperlicht op hun telefoon het signaal was dat ze een nieuwe e-mail hadden. Nu kun je tot in detail bepalen voor welke netwerken het alarmlicht afgaat, zodat je alleen bij belangrijke berichten je telefoon hoeft te ontsluiten. Omdat het startscherm ook aangeeft bij welke account een nieuw bericht is binnengekomen, hoef je niet meer om de vijf minuten je smartphone er bij te pakken om bij de tijd te blijven.

Zo’n systeem werkt goed, maar BlackBerry had nog meer kunnen doen om zichzelf te onderscheiden van de concurrentie. Verschillend gekleurde lampjes voor afzonderlijke accounts zouden bijvoorbeeld ideaal zijn om nog meer duidelijkheid te scheppen. Daar is al een app voor in BlackBerry World (we komen zo toe aan de apps), dus het zou mogelijk moeten zijn.

Schuivend toetsenbord

Als je dan daadwerkelijk aan het tikken slaat, kom je al snel uit bij het volgende speerpunt van BlackBerry 10: het toetsenbord. Fans van het merk zijn al jaren verknocht aan hun toetsenbord en haalden hun neus op voor virtuele varianten.

BlackBerry’s vorige experimenten met toetsenborden op touchscreen, zoals met de BlackBerry Storm, waren een regelrechte mislukking en dus was ik skeptisch of het de Canadese fabrikant ditmaal wel zou lukken om een werkbaar exemplaar af te leveren.

Mijn donkere vermoedens verdween al snel zodra ik wat meer tijd doorbracht met het klavier dat BlackBerry voor de Z10 in gedachten had. De toetsrespons is snel en nauwkeurig en ontwerp en lettertype doen veel denken aan de fysieke toetsenborden die we van oudere BlackBerry’s kennen.

Woordorakel

Omdat de fabrikant nu eenmaal als specialist bekend staat, heeft BlackBerry innovatieve woordvoorspelling toegevoegd die het aantal woorden per minuut de hoogte in moet jagen.

Net als het besturingssysteem kost het wat tijd om het principe onder de knie te krijgen, en na enkele weken ben ik nog steeds niet helemaal overtuigd. Het systeem werkt als volgt. Als je de zin: ‘Ik wil naar het vliegveld’ intoetst, zal het toetsenbord telkens proberen te raden welk woord je als volgende wil typen.

Het geeft die keuzes weer boven de letter die je als volgende zou typen. Als je dus ‘ik’ hebt ingevoerd en de ‘W’ intoetst, verschijnt boven de ‘I’ het woord "wil", dat je kunt toevoegen aan je boodschap door die letter kort naar boven te vegen.

Ondanks dat BlackBerry beweert dat het toetsenbord steeds betere keuzes voorlegt na langer gebruik werkt de woordvoorspelling nog niet zo goed als we hadden gehoopt. Bij korte woorden is de truc tamelijk waardeloos en BB10 heeft moeite om te herkennen dat we voltooide deelwoorden willen toevoegen aan een boodschap.

Voor langere woorden kan deze assistant echter van onschatbare waarde zijn en ook de autosuggestie doet uitstekend zijn werk.

Al met al is het toetsenbord van Blackberry 10 gemaakt met vakmanschap en zit vol trucs waar sneltypers van zullen watertanden. We zijn echter niet helemaal overtuigd of je zoveel sneller kunt typen als op een Android-toestel waar Swype is geïnstalleerd. Ik denk bovendien dat BlackBerry-fans zullen wachten op de Q10, het tweede toestel met BlackBerry 10 dat zal zijn uitgerust met een fysiek toetsenbord.

Als je de Hub opzij veegt en een kijkje neemt naar de andere basisingrediënten, zie je pas dat BlackBerry 10 nog maar net uit het ei is gekropen.

Standaardapps in BlackBerry 10

Net als bij andere mobiele platforms krijg je bij BB10 een aantal basisapps cadeau die moeten helpen om je digitale leven wat makkelijker te maken. BlackBerry levert op dit gebied maar half werk af, waarbij sommige apps schril afsteken tegenover wat de concurrentie te bieden heeft.

BlackBerry Maps
Het dieptepunt van de standaardapps in BlackBerry 10 is de ingebakken kaartendienst. Niet alleen reageerde Maps ontzettend traag, maar had het ook geregeld mis bij het opzoeken van straten en locaties. Het is waar dat Blackberry niet dezelfde fout als Apple maakte om op te scheppen over zijn kaartenbak, maar we verwachten van een modern smartphoneplatform wel iets meer dan BlackBerry te bieden heeft.

Als je dagelijks vertrouwt op je mobiele navigatie, zijn Windows Phone-toestellen van Nokia of Android-toestellen zonder twijfel een betere keuze.

Remember: Organiseer je geheugen
Een leuke extra in BB10 is de dienst Remember, een soort van kaartenbak voor het opslaan en groeperen van informatie die je niet wilt vergeten. Je kunt in gekleurde mappen afbeeldingen, weblinks en notities samenbrengen, wat van pas komt voor werk of als je op vakantie wat georganiseerder naar je vakantiebestemming wilt gaan.

Dankzij de ingebouwde Share-functie van BB10 is het redelijk eenvoudig om materiaal toe te voegen aan Remember en hoewel er mobiele apps zijn die dit werk beter doen, is de samenwerking met het besturingssysteem een pluspunt. Bovendien werkt Remember samen met de taken van Outlook, waar het een aparte map voor aanmaakt als je een Active Exchange-account toevoegt.

BlackBerry Messenger: Videobellen met flair
Goedkope BlackBerry-toestellen zijn in de Lage Landen maar wat populair, omdat de ingebouwde chatdienst BlackBerry Messenger jongeren een razendsnelle manier gaf om met elkaar te communiceren.

BlackBerry geeft de dienst een upgrade en voegt videochatten toe aan het portfolio. Je kunt zo’n een videogesprek opstarten vanuit de Hub en tijdens onze test was ik erg tevreden over de gesprekskwaliteit.

BBM heeft ook een optie om tijdens een videogesprek over te gaan tot ‘schermdelen’, wat inhoudt dat je je gesprekspartner jouw scherm kan tonen. Dat is handig als je bijvoorbeeld een presentatie op je telefoon wilt laten zien of een bepaalde handeling wilt uitleggen. Het nut van deze functie lijkt me  beperkt, vooral omdat je het alleen kunt gebruiken als je gesprekspartner de nieuwe BBM heeft

Want een groot nadeel van de vernieuwde chatcliënt is dat je een BlackBerry 10-toestel en een BBM-account nodig hebt om alle functies te kunnen gebruiken. Met de opkomst van diensten als Skype en WhatsApp op mobiele toestellen lijkt BBM vooral een feestje voor bestaande BlackBerry-fans.

Rappe browser
De webbrowser op oudere BlackBerry-toestellen was een gruwel en met de komst van BlackBerry 10 is het eindelijk mogelijk om behoorlijk te browsen dankzij de gloednieuwe Webkit-browser die in BB10 is gestoken.

De standaardbrowser is een vlugge rakker, die uitstekende scores aantekende in de SunScript-benchmark voor JavaScript-verwerking. Maar dat maakt hem zeker niet sneller dan IE10 of Chrome voor Android.

De BlackBerry-browser heeft geregeld moeite met het laden van pagina’s, waarbij je soms zwarte vlakken in beeld krijgt die het halve scherm opvullen. Alleen met flink heen en weer scrollen of het herladen van de pagina zijn die weg te krijgen.

Veiligheid

BlackBerry heeft een reputatie hoog te houden wanneer het op beveiliging aankomt en heeft goed werk afgeleverd in zijn nieuwe besturingssysteem. Het dwingt je om een wachtwoord in te stellen dat de halve wereld niet zomaar kan raden en laat je toe om bestanden te versleutelen, waarbij dit wachtwoord fungeert om je geëncrypteerde bestanden te ontsluiten.

Uiteraard is er ook een dienst die je helpt een toestel te beschermen bij diefstal of verlies. BlackBerry Protect kan via het web je toestel opsporen op een kaart, al biedt het niet veel meer dan de diensten die we op andere besturingssystemen aantreffen.

Ik ben daarnaast erg tevreden over de grote controle die je hebt over wat apps wel en niet mogen binnen BB10. Als je vindt dat een app toegang heeft tot te veel persoonlijke informatie, kun je dat eenvoudigweg uitschakelen in de instellingen.

Een van de belangrijkste troeven is echter Blackberry Balance, een systeem voor bedrijven dat zakelijke apps van persoonlijke apps scheidt in profielen, waartussen werknemers eenvoudig kunnen schakelen. Ik heb dit systeem niet persoonlijk in actie gezien, maar het lijkt een van de meest flexibele en volwasen BYOD-systemen op de markt.

Wel is het zo dat bedrijven BlackBerry Enterprise Server 10 in huis moeten halen om Balance te kunnen gebruiken, wat de adoptie van dit systeem in de weg kan zitten.

Vermalijde desktopkompaan
Een grote ergernis, en BlackBerry staat daar niet alleen in, is de meegeleverde desktopsoftware die je nodig hebt om BB10 met je computer te laten communiceren. BlackBerry Link vertraagt je computer, heeft een chaotische interface en is voorlopig alleen maar geschikt om een back-up te maken van je toestel, al schiet het ook daar tekort. Het programma is in de tussentijd al een keer bijgewerkt en laat draadloze synchronisatie toe, maar daar houdt het voorlopig wel bij op.

Spraakbesturing
Hoewel ik  de integratie van BlackBerry’s spraaktechnologie geslaagd vindt, ligt Voice Control mijlenver achter op diensten als Apple Siri en Google Now. Omdat er nog geen Nederlandstalige ondersteuning was te vinden op mijn testtoestel, vind ik het lastig om een definitief oordeel te vellen over dit onderdeel van BlackBerry 10. Maar duidelijk is wel dat de dienst nog flink moet groeien voor het indruk kan maken.

Mobiele apps: BlackBerry’s achilleshiel

Ik ben er nog steeds niet helemaal over uit hoe belangrijk het is om gigantische aantallen apps in je winkel te hebben. Google en Apple pronken met hun uitpuilende appstores, terwijl Microsoft en BlackBerry met alle man en macht proberen om de kloof te dichten. Maar er is een limiet aan hoeveel apps je kunt installeren en gebruiken, waarbij de meeste mensen het houden bij een handvol apps die ze voortdurend gebruiken

Maar hoewel aantallen van ondergeschikt belang kunnen zijn, is het dus van het grootste belang om de apps in huis te hebben die iedereen wil gebruiken. BlackBerry maakt een betere start dan Windows Phone en kan enkele maanden na lancering al 100.000 apps bieden aan zijn klanten.

Maar slechts een paar van die tienduizenden exemplaren doen er ook echt toe.
Apps als Amazon Kindle, Angry Birds, Skype en WhatsApp zijn vitaal om geïnteresseerde kopers te strikken. En vergeet SAP en Webex niet, twee vitale apps om de zakenwereld over de streep te trekken.

Maar ik zit nog steeds te wachten tot Skype en Instagram hun weg vinden naar het herdoopte BlackBerry World. Bovendien is het aantal Nederlandstalige apps vrijwel onbestaand en BlackBerry heeft me niet kunnen overtuigen dat dit over een paar maande veel anders zal zijn.

Wat me daarnaast zorgen baart, is het verschil in kwaliteit tussen native apps voor het BlackBerry-platform en de categorie Android-klonen. Om ontwikkelaars naar BlackBerry 10 te lokken, heeft de Canadese fabrikant het destijds mogelijk gemaakt om Android-apps met enkele kunstgrepen te laten draaien op BlackBerry 10.

Dit is niet alleen handig voor ontwikkelaars, maar overstappers van Android kunnen via eenvoudige conversie hun favoriete apps inladen op hun nieuwe telefoon.

Komst van de klonen
Het verschil tussen Android-importklonen en apps die speciaal zijn gebouwd voor BlackBerry 10 is echter stuitend groot. Vaak werken menuknoppen niet goed en zijn nauwelijks aanpassingen gedaan om deze apps vloeiend te laten draaien. Ik heb het gevoel dat de aanwezigheid van deze apps BlackBerry 10 slechts imagoschade opleveren dan dat ze echte meerwaarde opleveren.

Als BlackBerry niet oppast, zullen een groot aantal ontwikkelaars hun producten snel aanpassen en in de BlackBerry World smijten. Zo hebben de ontwikkelaars van Instagram en Skype al bekend gemaakt dat ze een Android-kloon naar BlackBerry 10 zullen afvaardigen en het is maar afwachten hoe goed die apps werkelijk zijn. Aan de andere kant: het kost tijd om een gedegen appwinkel op te bouwen en het lijkt erop dat de Canadese onderneming er alles aan doet om dit voor elkaar te krijgen.

Conclusie

De krachtsinspanning die BlackBerry heeft geleverd met dit op UNIX gebaseerde platform is bewonderenswaardig. BlackBerry 10 streeft Apple iOS in sommige opzichten voorbij en biedt een geoliede gebruikerservaring die bekende en minder bekende elementen samensmelt tot een solide geheel.

Maar nu is het de vraag of het ook genoeg is geweest. De wereld waarin het Canadese bedrijf ooit zijn hoogtijdagen beleefde, bestaat al lang niet meer en in zijn plaats is een klimaat gekomen waar een smartphone onderdeel is van je imago en levensstijl.

En ook de zakenwereld, waar BlackBerry ooit oppermachtig was, is niet meer dezelfde. Samsung is vast van plan om de zakenwereld in zijn zak te steken, te beginnen met Knox, een beveiligingsoplossing voor het grootbedrijf dat zit ingebakken in zijn Android-telefoons.

Bovendien zijn de grote spelers op de smartphonemarkt al jaren bezig om hun softwareplatform te versterken en uit te breiden naar andere toestellen. Apple heeft met iCloud een ijzersterke band gesmeed tussen zijn toestellen, terwijl Microsoft met zijn Xbox-diensten een link heeft gelegd tussen zijn populaire spelconsole, mobiele toestellen en nieuwe generatie pc’s.

Ook Google gaat onverdroten verder met het samenbrengen van zijn talloze online diensten, die naadloos zijn verbonden aan het ontstuitbare Android en het in opkomst zijnde Chrome OS. Een smartphone is meer geworden dan een mooie toet en een snelle processor, iets wat Samsung maar al te goed begrijpt.

Dat wil niet zeggen dat de rol van BlackBerry geheel is uitgespeeld. Het bedrijf heeft wereldwijd nog altijd miljoenen enhtousiaste gebruikers en zij zullen maar wat graag overstappen naar BlackBerry’s nieuwe stijl. Het heeft daarnaast een overtuigende totaaloplossing in huis voor zakelijke omgevingen en geen enkele onderneming heeft zoveel ervaring met beveiliging van bedrijfsbestanden als Blackberry.

We gunnen het BlackBerry van harte, maar voorlopig heeft het niet genoeg overtuigende argumenten in handen om overtuigde los te weken van Android of iOS. Het zal zich voorlopig moeten concentreren op het gevecht van dag tot dag en het inhalen van Windows Phone, de ambitieuze nummer 3 van de smartphonemarkt.

Er heeft een wisseling van de wacht plaatsgevonden in de smartphonewereld. Het is lang geleden dat slimme telefoons waren voorbehouden aan hyperactieve zakenlieden die de hoofdprijs betaalden voor een mobiel kantoor en de vuistdikke gebruiksaanwijzing van hun PDA op de koop toenamen..

Vrijwel alle leden van de oude garde hebben het moeilijk met deze omwenteling, maar vaandeldrager BlackBerry heeft misschien nog wel het meest geleden onder de  opkomst van de iPhones en de Androids.

Want sommige mensen die vroeger een diehard BlackBerry-fan waren, gaven toe dat ze zich schaamden om de zo kenmerkende zwarte toestellen uit hun zak te halen. Steeds meer bedrijven, onder invloed van de BYOD-hype, begonnen steeds vaker toe te laten dat werknemers en managers hun eigen smartphone ook onder werktijd gebruikten.

En dus moest het roer om, als BlackBerry tenminste niet op de snel naderende klippen wilde lopen. Met een nieuwe kapitein aan het roer (de Duitser Thorsten Heins) en een nieuwe bedrijfsnaam (BlackBerry) werd komaf gemaakt met het verleden, zonder de miljoenen overblijvende BlackBerry-fans te vervreemden.

Het resultaat van die ommeslag is BlackBerry 10, een besturingssysteem dat in veel opzichten bekend voorkomt, maar toch iets nieuws weet te voegen aan de overvolle smartphonemarkt.

Gebarentaal

Een van de grootste frustraties met het oude BlackBerry was de archaïsche menustructuur waar gebruikers zich moesten doorworstelen. Toestellen als de Curve en de Bold zaten propvol trucs die de productiviteit verhoogden, maar die zaten zo goed verborgen dat alleen de grootste fanatiekelingen ze in de vingers kregen.

Daarom moest een hele nieuwe manier worden gevonden om door een BlackBerry-toestel te navigeren.

Effe wennen

Net als het leren van een nieuwe taal kost de nieuwe navigatie van BlackBerry 10 heel wat gewenning. Zelfs de meest doorgewinterde smartphonetesters op onze redactie konden in eerste instantie niet wijs worden uit BlackBerry’s visie op bediening.

Dat komt vooral omdat vaste waarden van de dominante besturingssystemen, zoals de thuisknop en het startscherm, een andere rol hebben gekregen binnen BlackBerry 10. Want op de BlackBerry Z10, zoals je onze aparte recensie kunt lezen, zijn navigatieknoppen voortaan uit den boze. En het thuisscherm is weliswaar nog steeds aanwezig, maar heeft een plek in de coulissen gekregen.

Sorry voor die lange introductie, maar bij het eerste gebruik is BlackBerry 10 zo anders dat het al snel herinneringen oproept aan de eerste ervaring met het Windows 8-startscherm.
 

Alles in dit besturingssysteem is namelijk gebaseerd op gebaren, die BlackBerry in een wat knullige introductie voordoet als je de telefoon in gebruik neemt.

Met een veeg omhoog vanaf de onderrand van het scherm haal je BB10 uit de slaapstand, waarbij je geen knop meer nodig hebt om de telefoon te ontsluiten. Daarna kom je in het ‘startscherm’ terecht, feitelijk een multitaskscherm waar al je draaiende apps in postzegelformaat zijn weergegeven.

Als je naar links veegt, kom je terecht in de universele inbox, die BlackBerry ‘Hub’ heeft gedoopt. En veeg je naar rechts, kom je eindelijk terecht bij het welbekende startscherm, waar al je geïnstalleerde apps kunt terugvinden.

BB10 heeft nog een paar van dit soort gebaren. Zo krijg je een optiemenu in beeld als je vanaf de bovenrand van het scherm naar beneden veegt. En wanneer je met je duim een omgekeerde L maakt, dus naar boven en naar rechts, kun je in een oogopslag je inbox bekijken zonder de app te sluiten waar je op dat moment mee bezig was. Dat noemt het bedrijf Peek & Flow.

Dat zijn de geschreven instructies, maar hieronder zie je in bewegend beeld hoe dat er in de praktijk uitziet.


Multitasken tot je een ons weegt

Er is een simpele reden dat BlackBerry tot voor kort enorm populair was in deze wereld. Want alles in deze telefoons is gericht op doorwerken en productiviteit. BlackBerry 10 borduurt op effectieve wijze voort op dit thema, zodra je eenmaal de verwildering hebt afgeschud van deze nieuwe ‘flow’. 

Het eerder genoemde multitaskscherm is het verkeerscentrum van BB10. Telkens als je van de ene app naar de andere wilt gaan, veeg je vanaf de onderste schermrand naar boven en kom je terug in dit scherm, waar browser, spel of video toegevoegd aan de lijst met draaiende apps. Meestal zijn die postzegelversies statische weergaven van de app, maar in sommige gevallen zijn het een soort van widgets die je kunt aflezen zonder de app te hoeven openen.

Pas als je het kruisje indrukt in de onderhoek van de verkleinde versie wordt de app afgesloten. Het multitaskscherm kan tot maximaal acht apps bevatten en geeft geopende apps in chronologische volgorde weer. Je kunt apps niet vastpinnen en als je een negende app opent, wordt automatisch de langst draaiende app afgesloten.

Om er achter te komen of deze nieuwe manier werkt, schakelde ik volledig over op BlackBerry 10. En ik moet zeggen dat dit stramien na een week gebruik erg intuïtief aanvoelt.

Als ik bijvoorbeeld een link open vanuit de standaard Twitter-applicatie, komt de browser in beeld en lees ik het gelinkte artikel. Als ik klaar ben, veeg ik omhoog en open in één vloeiende duimbeweging de Twitter-app die ik zojuist heb verlaten.

Snel multitasken is wellicht ook mogelijk in Android met hulp van een multitaskapp, maar dit proces is standaard al erg goed geregeld in BlackBerry 10. Het doet vooral Apples besturingssysteem gedateerd aanvoelen, een pijnlijke vaststelling gezien de verlammende klap die de iPhone heeft toegebracht aan BlackBerry.

Maar het werd al snel duidelijk dat deze Flow lang niet zo goed werkt als je het toestel in landschapsmodus houdt. De Peek-functie werkt bijvoorbeeld niet als je het toestel horizontaal houdt. En bij apps die alleen in de portretmodus werken, veeg je voortdurend vanaf de verkeerde rand als je een app wilt sluiten.

Overigens is deze aanpak lang niet zo nieuw als je denkt. Het ten grave gedragen besturingssysteem Meego had een vergelijkbaar systeem en ook Palm OS, tegenwoordig in handen van LG, had een vergelijkbaar systeem.

Spin in het web

De plek waar BlackBerry-fans veruit de meeste tijd doorbrachten, was hun inbox. Dat is in BlackBerry 10 nauwelijks veranderd. BlackBerry Hub, de centrale inbox, is volgens BlackBerry het moderne antwoord op de wildgroei aan sociale netwerken en mailaccounts die je tijd opslorpen.

Feitelijk is de Hub een universele inbox, maar dan één waar je meer kunt doen dan checken of je nog nieuwe mail hebt. BB10 heeft ondersteuning voor zakelijke en persoonlijke maildiensten (Outlook, Gmail, Hotmail, Yahoo), maar ook populaire sociale netwerken hebben een plaatsje gekregen in het geheel (Twitter, Linkedin, Facebook).

Dit is, opnieuw, niets wat we niet eerder hebben gezien. Maar het is de manier waarop je omgaat met de Hub die het verschil maakt.

Boodschappen van alle toegevoegde accounts komen namelijk binnen in een universele lijst, waarbij de verschillende accounts met symbolen van elkaar zijn te onderscheiden. Ook oproepen en sms-berichten horen tot deze doorlopende stroom, zodat je werkelijk al je communicatie bij elkaar hebt.

In sommige gevallen is BlackBerry compleet doorgeslagen in zijn drang om alle meldingen samen te brengen. Want als je van tijdzone wisselt of een nieuwe update beschikbaar is voor één van je apps, wordt ook dat doorgegeven in de Hub. Dat kan flink op je zenuwen gaan werken als je een groot aantal apps op je toestel hebt staan.

Verzamelwoede

Niet iedereen zal blij zijn met die verzamelwoede en we moeten zeggen dat het combineren van al die accounts soms overweldigend kan zijn. Het is niet altijd even makkelijk om een persoonlijke mail uit het spervuur van mails te vissen die dagelijks binnenkomen op de redactie en zo zou je een belangrijke mail kunnen mislopen.


Of toch niet. Want als je in de Hub naar rechts veegt, komt een handig zijpaneel naar voren. Daarmee breng je een specifieke account exclusief in beeld en kun je in een oogopslag zien op welke accounts nieuwe berichten zijn binnengekomen. BlackBerry gebruikt hiervoor handige rode sterretjes, die goed opvallen in de sobere zwartwitgekleurde Hub.

De Hub is ook meer dan een notificatiecentrum, omdat je direct vanuit de inbox statusupdates kunt schrijven, tweets kunt publiceren of e-mails beantwoorden, zonder ooit het scherm te hoeven verlaten. En de integratie met diensten als Facebook en Linkedin is meer dan een marketingslogan, omdat je ook daadwerkelijk op die netwerken kan communiceren zonder eerst de app te hoeven openen. De Hub accepteert echter maar een enkele Twitter- of Facebook-account, zodat mensen met meerdere accounts wat verloren achter blijven.

Voor zakelijke gebruikers is er directe integratie met Exchange-kalenders, waarbij afspraken voor de dag in beeld komen als je vanaf de bovenrand van de laatst ontvangen mail omlaag veegt.

Ook wat betreft het beheer van deze universele inbox heeft de Hub zijn zaakjes op orde, al raak je hier al snel verstrikt in een wirwar van submenu’s. Om bepaalde instellingen te veranderen, zit je soms al snel vijf lagen diep en dan verlang je weer even terug naar een thuisknop die je uit de brand kan helpen.

Bovendien moet je voor alle meer geavanceerde acties een knop indrukken, bijvoorbeeld voor het wissen van meerdere boodschappen of het verversen van je inbox.

Desondanks geeft BlackBerry 10 zijn gebruikers meer wapens in handen dan bij andere platforms. De universele zoekfunctie voor de Hub werkt uitstekend en je kunt zelf bepalen of BB10 enkele berichten of conversaties weergeeft.

Verlossend knipperlicht

We zijn vooral blij met de notificatieregeling voor de BlackBerry Hub. Je kunt per account instellen of een nieuw bericht een geluid, trilling of knipperend lampje op het toestel oplevert.

Die laatste signalering zal BlackBerry-fans maar al te bekend voorkomen, omdat het rode knipperlicht op hun telefoon het signaal was dat ze een nieuwe e-mail hadden. Nu kun je tot in detail bepalen voor welke netwerken het alarmlicht afgaat, zodat je alleen bij belangrijke berichten je telefoon hoeft te ontsluiten. Omdat het startscherm ook aangeeft bij welke account een nieuw bericht is binnengekomen, hoef je niet meer om de vijf minuten je smartphone er bij te pakken om bij de tijd te blijven.

Zo’n systeem werkt goed, maar BlackBerry had nog meer kunnen doen om zichzelf te onderscheiden van de concurrentie. Verschillend gekleurde lampjes voor afzonderlijke accounts zouden bijvoorbeeld ideaal zijn om nog meer duidelijkheid te scheppen. Daar is al een app voor in BlackBerry World (we komen zo toe aan de apps), dus het zou mogelijk moeten zijn.

Schuivend toetsenbord

Als je dan daadwerkelijk aan het tikken slaat, kom je al snel uit bij het volgende speerpunt van BlackBerry 10: het toetsenbord. Fans van het merk zijn al jaren verknocht aan hun toetsenbord en haalden hun neus op voor virtuele varianten.

BlackBerry’s vorige experimenten met toetsenborden op touchscreen, zoals met de BlackBerry Storm, waren een regelrechte mislukking en dus was ik skeptisch of het de Canadese fabrikant ditmaal wel zou lukken om een werkbaar exemplaar af te leveren.

Mijn donkere vermoedens verdween al snel zodra ik wat meer tijd doorbracht met het klavier dat BlackBerry voor de Z10 in gedachten had. De toetsrespons is snel en nauwkeurig en ontwerp en lettertype doen veel denken aan de fysieke toetsenborden die we van oudere BlackBerry’s kennen.

Woordorakel

Omdat de fabrikant nu eenmaal als specialist bekend staat, heeft BlackBerry innovatieve woordvoorspelling toegevoegd die het aantal woorden per minuut de hoogte in moet jagen.

Net als het besturingssysteem kost het wat tijd om het principe onder de knie te krijgen, en na enkele weken ben ik nog steeds niet helemaal overtuigd. Het systeem werkt als volgt. Als je de zin: ‘Ik wil naar het vliegveld’ intoetst, zal het toetsenbord telkens proberen te raden welk woord je als volgende wil typen.

Het geeft die keuzes weer boven de letter die je als volgende zou typen. Als je dus ‘ik’ hebt ingevoerd en de ‘W’ intoetst, verschijnt boven de ‘I’ het woord "wil", dat je kunt toevoegen aan je boodschap door die letter kort naar boven te vegen.

Ondanks dat BlackBerry beweert dat het toetsenbord steeds betere keuzes voorlegt na langer gebruik werkt de woordvoorspelling nog niet zo goed als we hadden gehoopt. Bij korte woorden is de truc tamelijk waardeloos en BB10 heeft moeite om te herkennen dat we voltooide deelwoorden willen toevoegen aan een boodschap.

Voor langere woorden kan deze assistant echter van onschatbare waarde zijn en ook de autosuggestie doet uitstekend zijn werk.

Al met al is het toetsenbord van Blackberry 10 gemaakt met vakmanschap en zit vol trucs waar sneltypers van zullen watertanden. We zijn echter niet helemaal overtuigd of je zoveel sneller kunt typen als op een Android-toestel waar Swype is geïnstalleerd. Ik denk bovendien dat BlackBerry-fans zullen wachten op de Q10, het tweede toestel met BlackBerry 10 dat zal zijn uitgerust met een fysiek toetsenbord.

Als je de Hub opzij veegt en een kijkje neemt naar de andere basisingrediënten, zie je pas dat BlackBerry 10 nog maar net uit het ei is gekropen.

Standaardapps in BlackBerry 10

Net als bij andere mobiele platforms krijg je bij BB10 een aantal basisapps cadeau die moeten helpen om je digitale leven wat makkelijker te maken. BlackBerry levert op dit gebied maar half werk af, waarbij sommige apps schril afsteken tegenover wat de concurrentie te bieden heeft.

BlackBerry Maps
Het dieptepunt van de standaardapps in BlackBerry 10 is de ingebakken kaartendienst. Niet alleen reageerde Maps ontzettend traag, maar had het ook geregeld mis bij het opzoeken van straten en locaties. Het is waar dat Blackberry niet dezelfde fout als Apple maakte om op te scheppen over zijn kaartenbak, maar we verwachten van een modern smartphoneplatform wel iets meer dan BlackBerry te bieden heeft.

Als je dagelijks vertrouwt op je mobiele navigatie, zijn Windows Phone-toestellen van Nokia of Android-toestellen zonder twijfel een betere keuze.

Remember: Organiseer je geheugen
Een leuke extra in BB10 is de dienst Remember, een soort van kaartenbak voor het opslaan en groeperen van informatie die je niet wilt vergeten. Je kunt in gekleurde mappen afbeeldingen, weblinks en notities samenbrengen, wat van pas komt voor werk of als je op vakantie wat georganiseerder naar je vakantiebestemming wilt gaan.

Dankzij de ingebouwde Share-functie van BB10 is het redelijk eenvoudig om materiaal toe te voegen aan Remember en hoewel er mobiele apps zijn die dit werk beter doen, is de samenwerking met het besturingssysteem een pluspunt. Bovendien werkt Remember samen met de taken van Outlook, waar het een aparte map voor aanmaakt als je een Active Exchange-account toevoegt.

BlackBerry Messenger: Videobellen met flair
Goedkope BlackBerry-toestellen zijn in de Lage Landen maar wat populair, omdat de ingebouwde chatdienst BlackBerry Messenger jongeren een razendsnelle manier gaf om met elkaar te communiceren.

BlackBerry geeft de dienst een upgrade en voegt videochatten toe aan het portfolio. Je kunt zo’n een videogesprek opstarten vanuit de Hub en tijdens onze test was ik erg tevreden over de gesprekskwaliteit.

BBM heeft ook een optie om tijdens een videogesprek over te gaan tot ‘schermdelen’, wat inhoudt dat je je gesprekspartner jouw scherm kan tonen. Dat is handig als je bijvoorbeeld een presentatie op je telefoon wilt laten zien of een bepaalde handeling wilt uitleggen. Het nut van deze functie lijkt me  beperkt, vooral omdat je het alleen kunt gebruiken als je gesprekspartner de nieuwe BBM heeft

Want een groot nadeel van de vernieuwde chatcliënt is dat je een BlackBerry 10-toestel en een BBM-account nodig hebt om alle functies te kunnen gebruiken. Met de opkomst van diensten als Skype en WhatsApp op mobiele toestellen lijkt BBM vooral een feestje voor bestaande BlackBerry-fans.

Rappe browser
De webbrowser op oudere BlackBerry-toestellen was een gruwel en met de komst van BlackBerry 10 is het eindelijk mogelijk om behoorlijk te browsen dankzij de gloednieuwe Webkit-browser die in BB10 is gestoken.

De standaardbrowser is een vlugge rakker, die uitstekende scores aantekende in de SunScript-benchmark voor JavaScript-verwerking. Maar dat maakt hem zeker niet sneller dan IE10 of Chrome voor Android.

De BlackBerry-browser heeft geregeld moeite met het laden van pagina’s, waarbij je soms zwarte vlakken in beeld krijgt die het halve scherm opvullen. Alleen met flink heen en weer scrollen of het herladen van de pagina zijn die weg te krijgen.

Veiligheid

BlackBerry heeft een reputatie hoog te houden wanneer het op beveiliging aankomt en heeft goed werk afgeleverd in zijn nieuwe besturingssysteem. Het dwingt je om een wachtwoord in te stellen dat de halve wereld niet zomaar kan raden en laat je toe om bestanden te versleutelen, waarbij dit wachtwoord fungeert om je geëncrypteerde bestanden te ontsluiten.

Uiteraard is er ook een dienst die je helpt een toestel te beschermen bij diefstal of verlies. BlackBerry Protect kan via het web je toestel opsporen op een kaart, al biedt het niet veel meer dan de diensten die we op andere besturingssystemen aantreffen.

Ik ben daarnaast erg tevreden over de grote controle die je hebt over wat apps wel en niet mogen binnen BB10. Als je vindt dat een app toegang heeft tot te veel persoonlijke informatie, kun je dat eenvoudigweg uitschakelen in de instellingen.

Een van de belangrijkste troeven is echter Blackberry Balance, een systeem voor bedrijven dat zakelijke apps van persoonlijke apps scheidt in profielen, waartussen werknemers eenvoudig kunnen schakelen. Ik heb dit systeem niet persoonlijk in actie gezien, maar het lijkt een van de meest flexibele en volwasen BYOD-systemen op de markt.

Wel is het zo dat bedrijven BlackBerry Enterprise Server 10 in huis moeten halen om Balance te kunnen gebruiken, wat de adoptie van dit systeem in de weg kan zitten.

Vermalijde desktopkompaan
Een grote ergernis, en BlackBerry staat daar niet alleen in, is de meegeleverde desktopsoftware die je nodig hebt om BB10 met je computer te laten communiceren. BlackBerry Link vertraagt je computer, heeft een chaotische interface en is voorlopig alleen maar geschikt om een back-up te maken van je toestel, al schiet het ook daar tekort. Het programma is in de tussentijd al een keer bijgewerkt en laat draadloze synchronisatie toe, maar daar houdt het voorlopig wel bij op.

Spraakbesturing
Hoewel ik  de integratie van BlackBerry’s spraaktechnologie geslaagd vindt, ligt Voice Control mijlenver achter op diensten als Apple Siri en Google Now. Omdat er nog geen Nederlandstalige ondersteuning was te vinden op mijn testtoestel, vind ik het lastig om een definitief oordeel te vellen over dit onderdeel van BlackBerry 10. Maar duidelijk is wel dat de dienst nog flink moet groeien voor het indruk kan maken.

Mobiele apps: BlackBerry’s achilleshiel

Ik ben er nog steeds niet helemaal over uit hoe belangrijk het is om gigantische aantallen apps in je winkel te hebben. Google en Apple pronken met hun uitpuilende appstores, terwijl Microsoft en BlackBerry met alle man en macht proberen om de kloof te dichten. Maar er is een limiet aan hoeveel apps je kunt installeren en gebruiken, waarbij de meeste mensen het houden bij een handvol apps die ze voortdurend gebruiken

Maar hoewel aantallen van ondergeschikt belang kunnen zijn, is het dus van het grootste belang om de apps in huis te hebben die iedereen wil gebruiken. BlackBerry maakt een betere start dan Windows Phone en kan enkele maanden na lancering al 100.000 apps bieden aan zijn klanten.

Maar slechts een paar van die tienduizenden exemplaren doen er ook echt toe.
Apps als Amazon Kindle, Angry Birds, Skype en WhatsApp zijn vitaal om geïnteresseerde kopers te strikken. En vergeet SAP en Webex niet, twee vitale apps om de zakenwereld over de streep te trekken.

Maar ik zit nog steeds te wachten tot Skype en Instagram hun weg vinden naar het herdoopte BlackBerry World. Bovendien is het aantal Nederlandstalige apps vrijwel onbestaand en BlackBerry heeft me niet kunnen overtuigen dat dit over een paar maande veel anders zal zijn.

Wat me daarnaast zorgen baart, is het verschil in kwaliteit tussen native apps voor het BlackBerry-platform en de categorie Android-klonen. Om ontwikkelaars naar BlackBerry 10 te lokken, heeft de Canadese fabrikant het destijds mogelijk gemaakt om Android-apps met enkele kunstgrepen te laten draaien op BlackBerry 10.

Dit is niet alleen handig voor ontwikkelaars, maar overstappers van Android kunnen via eenvoudige conversie hun favoriete apps inladen op hun nieuwe telefoon.

Komst van de klonen
Het verschil tussen Android-importklonen en apps die speciaal zijn gebouwd voor BlackBerry 10 is echter stuitend groot. Vaak werken menuknoppen niet goed en zijn nauwelijks aanpassingen gedaan om deze apps vloeiend te laten draaien. Ik heb het gevoel dat de aanwezigheid van deze apps BlackBerry 10 slechts imagoschade opleveren dan dat ze echte meerwaarde opleveren.

Als BlackBerry niet oppast, zullen een groot aantal ontwikkelaars hun producten snel aanpassen en in de BlackBerry World smijten. Zo hebben de ontwikkelaars van Instagram en Skype al bekend gemaakt dat ze een Android-kloon naar BlackBerry 10 zullen afvaardigen en het is maar afwachten hoe goed die apps werkelijk zijn. Aan de andere kant: het kost tijd om een gedegen appwinkel op te bouwen en het lijkt erop dat de Canadese onderneming er alles aan doet om dit voor elkaar te krijgen.

Conclusie

De krachtsinspanning die BlackBerry heeft geleverd met dit op UNIX gebaseerde platform is bewonderenswaardig. BlackBerry 10 streeft Apple iOS in sommige opzichten voorbij en biedt een geoliede gebruikerservaring die bekende en minder bekende elementen samensmelt tot een solide geheel.

Maar nu is het de vraag of het ook genoeg is geweest. De wereld waarin het Canadese bedrijf ooit zijn hoogtijdagen beleefde, bestaat al lang niet meer en in zijn plaats is een klimaat gekomen waar een smartphone onderdeel is van je imago en levensstijl.

En ook de zakenwereld, waar BlackBerry ooit oppermachtig was, is niet meer dezelfde. Samsung is vast van plan om de zakenwereld in zijn zak te steken, te beginnen met Knox, een beveiligingsoplossing voor het grootbedrijf dat zit ingebakken in zijn Android-telefoons.

Bovendien zijn de grote spelers op de smartphonemarkt al jaren bezig om hun softwareplatform te versterken en uit te breiden naar andere toestellen. Apple heeft met iCloud een ijzersterke band gesmeed tussen zijn toestellen, terwijl Microsoft met zijn Xbox-diensten een link heeft gelegd tussen zijn populaire spelconsole, mobiele toestellen en nieuwe generatie pc’s.

Ook Google gaat onverdroten verder met het samenbrengen van zijn talloze online diensten, die naadloos zijn verbonden aan het ontstuitbare Android en het in opkomst zijnde Chrome OS. Een smartphone is meer geworden dan een mooie toet en een snelle processor, iets wat Samsung maar al te goed begrijpt.

Dat wil niet zeggen dat de rol van BlackBerry geheel is uitgespeeld. Het bedrijf heeft wereldwijd nog altijd miljoenen enhtousiaste gebruikers en zij zullen maar wat graag overstappen naar BlackBerry’s nieuwe stijl. Het heeft daarnaast een overtuigende totaaloplossing in huis voor zakelijke omgevingen en geen enkele onderneming heeft zoveel ervaring met beveiliging van bedrijfsbestanden als Blackberry.

We gunnen het BlackBerry van harte, maar voorlopig heeft het niet genoeg overtuigende argumenten in handen om overtuigde los te weken van Android of iOS. Het zal zich voorlopig moeten concentreren op het gevecht van dag tot dag en het inhalen van Windows Phone, de ambitieuze nummer 3 van de smartphonemarkt.

Androidappappsblackberryblackberry 10blackberry worldflowgestureinboxiosmobielmultitaskenospeekrememberReviewssmartphonetoetsenbordvergelijkingwoordvoorspelling

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!