Test

Dit is een popup

HTC One X+: One X in overtreffende trap

Voordelen
Prijs
Geheugen
Snelheid
Scherm
Nadelen
Autonomie niet denderend
Geen geheugenkaartsleuf
Aanbevolen prijs: €649
Waar te koop?
Totaalscore 8
Het regent regelmatig nieuwe modellen in smartphoneland, maar een remake van een bestaand toestel hebben we nog nooit gezien.

De One X+ is een nogal bijzonder toestel, daar het niet een totaal nieuwe smartphone is. Je kan het eerder beschouwen als een stevige update voor de One X, die we eerder in op de pijnbank legden en eigenlijk heel positief over waren.

De gelijkenissen zijn dan ook enorm. Afmetingen, gewicht, kleuren en design zijn hetzelfde. Je moet dus al goed kijken om de twee uit elkaar te houden. Is dat een problem? Niet echt, aangezien de eerste One X nog geen driekwart jaar oud is.

Scherm

Onlangs bekeken we de gloednieuwe One 8X, HTC"s eerste telefoon met Windows Phone 8. Eerste verrassing: deze 8X en de One X+ zijn even groot. Dat vind ik best verrassend. De One X+ heeft immers een scherm dat toch een stukje groter is dan bij de 8X: 4,7 tegen 4,3 inch in diameter.

In beide gevallen gaat het om een uitstekende Super LCD-scherm dat een resolutie toont van 1.280 bij 720 pixels. Bij de 8X zijn de pixels dus kleiner, wat betekent dat tekst en beeld net iets scherper overkomen. Maar kom, de One X+ toont 312 pixels per inch, wat echt wel gedetailleerd is.

Niet zo goed als de iPhone 5 of de 8X, maar ruim voldoende om het gevoel te krijgen dat je individuele pixels niet of nauwelijks kan zien. 

Onder de motorkap

De One X+ is qua hardware beter uitgerust, met een iets sneller quad-core processor en – vooral – aanzienlijk meer geheugen dan zijn voorganger. Waar de One X een quadcore-processor aan boord had van 1,5 GHz (en die best snel was), tikt dezelfde chip bij de One X+ op 1,7 GHz af. Of die snelheidsverhoging echt significant is, is een andere vraag.

Belangrijker is dat de One X+ komt met 64 GB geheugen, wat gegeven de prijs van 649 euro een echt pluspunt is. Ter vergelijking: een iPhone 5 met dezelfde hoeveelheid gigabytes kost 300 euro meer.

De derde technische upgrade is de verhoging van de batterijcapaciteit van 1.800 naar 2.100 mAh. Mooi meegenomen, dat wel, maar zorgt ook niet voor een spectaculair ander batterijverbruik, toch niet bij intensief gebruik.

Butter

Op de One X+ draait Android 4.1 ‘Jelly Bean’, een update aan Googles besturingsysteem die dankzij ‘Project Butter’ vooral veel vlotter werkt dan voorheen. En dat merk je, want de One X+ reageert snel op elke aanraking. De "oude" One X gebruikte Android 4.0.

Vooral bij het browsen is er een serieuze verbetering merkbaar, en ook als je schakelt tussen hoofdschermen en apps. Verder is het ook bij Jelly Bean een verhaal van veel nieuwe tweaks. Zo kan je bijvoorbeeld een telefoonoproep weigeren en beantwoorden met een sms.

Conclusie

De One X kreeg indertijd van ons een goede beoordeling. Ondertussen zijn er wel nog andere toptelefoons op de markt verschenen, zoals de Samsung Galaxy S3, maar die hebben niet zoveel verbeteringen gebracht dat je kan stellen dat HTC"s topmodel nu achterhaald is.

En aangezien de One X+ meer is van hetzelfde, op wat tweaks na, kan het ook niet anders dat dit nieuw toestel goed scoort. Maar wanneer zou je een One X+ verkiezen boven de One X, die nog altijd te koop is? Eigenlijk is er maar één reden: je hebt nood aan meer geheugen.

De snellere processor en iets grotere batterij zijn leuk meegenomen, maar zorgen niet voor een meerwaarde die in verhouding staat met de meerprijs. 

Tegelijkertijd blijven we er bij dat 64 GB een serieus pluspunt is voor een intensieve gebruiker. Bovendien, als je kijkt naar de prijzen van concurrerende toestellen, is de One X+ goed geprijsd.

Androidandroid 4-1htcmobieloneReviewssmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!