De beste smartwatch van 2022


De lancering van de eerste Apple Watch in 2015 wordt door velen beschouwd als de grote doorbraak van de smartwatch. Maar vergis je niet, het concept van een smartwatch bestaat al sinds de jaren 80. In 1983 lanceert een bedrijf genaamd Seiko een horloge dat met een extern toetsenbord geleverd wordt. Een jaar later komen ze tot het inzicht dat het handiger is om dat toetsenbord weg te laten en informatie direct in te geven op je horloge. Naast Seiko heb je in dezelfde periode ook nog Casio. Hun horloges komen met voor de tijd zeer innovatieve functies zoals een ingebouwde rekenmachine, de mogelijkheid om telefoonnummers te bewaren en zelfs eenvoudige spelletjes te spelen.
De smartwatches van nu zijn natuurlijk een stuk slimmer dan de horloges van toen. Toch zien veel mensen smartwatches vooral als een leuk hebbeding om je vrienden mee jaloers te maken, maar dat ze eigenlijk niet echt nodig hebben. Wij nemen die vooroordelen graag voor je weg. Daarbovenop nemen we eens een kijkje naar de beste smartwatches die vandaag verkrijgbaar zijn.
Inhoud van dit artikel:
Smartwatch vs fitnesstracker
Eerst maken we een onderscheid tussen een smartwatch en een fitness tracker. Deze producttypes worden wel eens verward, om begrijpelijke redenen. Je draagt ze allebei rond je pols, je verbindt ze via bluetooth met je smartphone en ze registeren je fysieke activiteit. Vaak zit er ook een hartslagmeter ingebouwd. De meest geavanceerde fitness trackers komen op gebied van gezondheidsfuncties zelfs al aardig in de buurt van wat een smartwatch kan. Maar toch zijn fitness trackers beperkter in gebruik. Ze zijn vooral ontworpen om je sportieve prestaties te meten. Is dit voor jou de belangrijkste feature, dan kan je jezelf heel wat euro’s besparen en een fitness tracker kopen.
Smartwatches gaan net dat stapje verder. Een goede smartwatch moet eigenlijk het verlengstuk zijn van je smartphone, zodat je die onderweg niet voortdurend uit je broekzak moet halen. Je kan ermee bellen, berichten ontvangen en verzenden en er apps op installeren. Zo hebben Google en Apple het merendeel van hun applicaties ook omgebouwd voor smartwatches. Als je smartwatch een ingebouwde GPS heeft, kan je Google of Apple Maps feilloos gebruiken. Maar ook Spotify, bijvoorbeeld, biedt je de mogelijkheid om je afspeellijsten te downloaden op je smartwatch. Het aanbod aan applicaties was bij de eerste modellen nog eerder beperkt, maar we zien dit in de goede richting evolueren. Dat zal van de smartwatch alleen maar een aantrekkelijker product maken. Ten slotte is er natuurlijk nog het stijlaspect. Waar fitness trackers vaak eenvoudig zijn ontworpen, proberen smartwatches het ontwerp van luxehorloges zo goed mogelijk na te bootsen. Voor al dat extra’s betaal je natuurlijk wel een meerprijs.

“Een smartwatch en smartphone moeten goed op elkaar afgestemd zijn.”
Wat is de beste smartwatch voor mij?
Er zijn natuurlijk heel wat facetten die je keuze kunnen bepalen. Elk model heeft wel zijn eigen unieke features die je eens naast elkaar moet leggen. Koop je een smartwatch voor je gezondheid, dan koop je best een model dat veel verschillende sporten ondersteunt en/of een uitgebreid arsenaal aan gezondheidsmetingen kan doen. Maar ook als de keuze van merk gemaakt is, zijn er nog enkele moeilijke knopen door te hakken. Bijna elk smartwatchmodel heeft verschillende maten. Voor een Apple Watch 7 moet je kiezen tussen 41 of 45 mm; dit getal staat voor de hoogte van de horlogekast. Het voordeel van een kleiner model is dat het lichter is rond je pols en het is de betere keuze voor wie dunne polsen heeft. Maar grotere modellen maken onder de motorkap het verschil. Het display heeft vaak een hogere resolutie en soms hebben ze ook meer opslaggeheugen of een stevigere processor. De basisfuncties zullen echter wel hetzelfde blijven.
De belangrijkste factor van allemaal is misschien wel de compatibiliteit tussen je smartwatch en smartphone. Als je een iPhone hebt, dan is je keuze snel gemaakt; de Apple Watch is gebouwd om optimaal te renderen met een iPhone. Als Android-gebruiker heb je eigenlijk niets aan een Apple Watch en kijk je beter naar andere merken. Voor Android-smartphones hoeft je smartwatch niet per se van hetzelfde merk te zijn dan je smartphone, maar het kan altijd voorkomen dat bepaalde functies enkel werken in combinatie met hetzelfde merk smartphone. Gadgets staan tegenwoordig niet langer meer op zichzelf; fabrikanten streven naar het creëren van een ‘ecosysteem’ waar hun verschillende producten in perfecte harmonie met elkaar samenleven.
De beste smartwatches volgens TechPulse
- Apple Watch 7
- Galaxy Watch4
- OPPO Watch
- FitBit Sense
- Withings Scanwatch
- Fossil Gen 6
- Garmin Epix 2
- Huawei Watch 3
1. Apple Watch 7
- Formaat: 41 of 45 mm
- Kleur: Zwart, Spacegrijs, Groen Rood, Blauw
- Verbindingsopties: Wifi en 4G (eSIM)
- Besturingssysteem: WatchOS
- Extra: ECG, optische hartslagmeting, contactloos betalen, GPS, stofbestendig
Beginnen doen we natuurlijk met de nieuwste generatie Apple Watch. Apple is met afstand het populairste smartwatchmerk en die trend zullen ze met de Apple Watch 7 zeker verder zetten. In vergelijking met de Apple Watch 6 is de nieuwe generatie hoekiger en het display is iets groter. De gezondheidsfuncties zijn grotendeels hetzelfde gebleven zoals het meten van het zuurstofniveau in je bloed en een EGC-functie die afwijkingen in je hartritme kan ontdekken. Het always on-display is ook bij fel zonlicht goed leesbaar en werkt veel energiezuiniger dan andere smartwatchdisplays. Apple Watch 7 is de enige smartwatch uit deze lijst die op WatchOS draait. Dit besturingssysteem is enkel compatibel met iOS en is dus de ideale keuze voor de iPhone-gebruiker. Is een Apple Watch voor jou toch wat te duur? Dan kan je ook kiezen voor de Apple Watch SE.

2. Galaxy Watch4
- Formaat: 40, 42, 44 of 46 mm
- Kleur: Zwart, zilver
- Besturingssysteem: WearOS 3
- Extra: ECG, IP68, Super AMOLED-display
Als Apple een smartwatch heeft, kan eeuwige rivaal Samsung natuurlijk niet achterblijven. Als je onze review van de Galaxy Watch4 hebt gelezen, dan weet je waarom de smartwatch niet mocht ontbreken in deze koopgids. Met de Galaxy Watch4 maakte Samsung de overstap van hun eigen Tizen OS-platform naar Wear OS. Ze ontwikkelden samen met Google een nieuwe versie van het besturingssysteem die je, op een paar kleine mankementen na, een feilloze Android-ervaring biedt. Je zal af en toe nog wel eens een beroep moeten doen op de applicaties van Samsung (Google Fit zal niet snel onze favoriete sportapp worden), maar alle populaire Google-diensten werken perfect. Galaxy Watch4 is daardoor naar onze mening niet enkel de beste keuze voor smartphones van Samsung, maar voor alle smartphones die op Android draaien. De Watch4 heeft ook nog een Classic-model met een klassiek design en roterende bezel.

3. OPPO Watch
- Formaat: 41 of 46 mm
- Kleur: Zwart, Roze, Zilver
- Besturingssysteem: WearOS
- Extra: AMOLED-display, GPS, draadloos betalen, waterdicht
Deze nieuwkomer op de smartwatchmarkt mochten we eind 2020 eens uittesten en wist ons te verrassen. Qua design is de OPPO Watch bijna een exacte kopie van de Apple Watch, maar daar stoppen de overeenkomsten tussen beide horloges dan ook. De OPPO Watch draait op WearOS van Google, wat betekent dat je een ruim aanbod aan applicaties ter beschikking krijgt, al zou de watch ook in combinatie met iOS moeten kunnen werken. De gezondheidsfuncties kunnen nog wat uitgebreider. Er zijn bijvoorbeeld geen stress- of zuurstofmeters, maar al het essentiële is wel aanwezig. OPPO kan ook in de smartwatchmarkt een naam worden om rekening mee te houden.

4. Fitbit Sense
- Formaat: 40 of 48 mm
- Kleur: Zwart of Wit
- Besturingssysteem: FitbitOS
- Extra: ECG, optische hartslagmeting, GPS, contactloos betalen, waterdicht
Fitbit is misschien meer gekend van zijn Charge- en Inspire-trackers, maar ze hebben ook meer dan degelijke smartwatches in huis. De Fitbit Sense is zonder meer het meest geavanceerde model. Fitbit weet als geen ander hoe je aan het sporten te krijgen en het hoeft dan ook niet te verbazen dat Fitbit Sense een ruim aantal sporten ondersteunt (je kan er zelfs tot 50 meter diep mee duiken). Maar Fitbit is ook bekommerd om je mentale gezondheid. Sense was de eerste smartwatch die een EDA-sensor gebruikte om je stressniveau te meten. Fitbit Sense is nog compatibel met Android en iOS, maar nu de overname door Google rond is, zal Fitbit meer en meer Android verkiezen. De processor van de Fitbit Sense is niet de snelste, maar de batterij kan met minstens 4 dagen wel zeer lang mee, zelfs bij actief gebruik.

5. Withings ScanWatch
- Formaat: 38 of 42 mm
- Kleur: Zwart of Wit
- Extra: Enkel berichten ontvangen, ECG- en optische hartslagmeting, geen ingebouwde GPS, geen contactloos betalen, waterdicht
Het Withings ScanWatch ziet eruit als een doodgewoon horloge, maar onderschat het niet, want het zit bomvol slimme functies. Zo is Withings mee op de hype van ECG-meters gesprongen en kan je ook je SpO2-niveau en slaap meten. Zeer handig is ook dat je je activiteit constant kan bekijken op het display, zonder daarvoor de app te hoeven openen. Waar de Withing ScanWatch nog het meest van al in uitblinkt, is zijn batterij. Op één oplaadbeurt kan je tot maar liefst 30 dagen verder, terwijl de meeste smartwatches het maar een dag of twee volhouden bij actief gebruik. Dit hybridehorloge heeft veel te bieden voor een mooie prijs.

6. Fossil Gen 6
- Formaat: 42 of 44 mm
- Kleur: Grijs, zwart, roségoud, paars, bruin
- Besturingssysteem: Wear OS
- Extra: Optische hartslagmeter, SPo2-meter, waterdicht, toekomstige update naar WearOS 3
Fossil Gen 6 is de nieuwste generatie smartwatch van Fossil. Het grote verschil met zijn voorganger is dat de Gen 6 Bluetooth 5.0 ondersteunt en een grotere batterij heeft. Een derde groot verschil met de Fossil Gen 5 is de aanwezigheid van een SpO2-meter. Verder krijg je een 1,28 inch OLED-display. Dankzij de snellere processor zal je nog sneller kunnen schakelen tussen de verschillende apps. Het enige jammere aan de Fossil Gen 6 is dat de smartwatch nog niet op de nieuwste versie van Wear OS draait zoals de Galaxy Watch 4. Een prijs die Fossil moet betalen omdat ze hun neutraliteit tussen Android en iOS wensen te behouden. Waarschijnlijk krijgt de smartwatch dit jaar wel een update naar Wear OS 3.

7. Garmin Epix 2
- Formaat: 47 mm
- Kleur: Zilver
- Besturingssysteem: GarminOS
- Extra: optische hartslagmeting, GPS, contactloos betalen, waterdicht, zelfstandige muziekspeler, amoled-display
Garmin kan geweldige sporthorloges maken en dat tonen ze opnieuw met de Epix 2. De Garmin Epix-horlogelijn is nog relatief onbekend, maar dit model zal daar ongetwijfeld verandering in brengen. Het horloge kan alles wat een smartwatch moet kunnen: zo kan je meldingen op je horloge ontvangen, muziek opslaan en afspelen van je horloge, betalen met Garmin Pay en er is een complete appstore waarin de mogelijkheden eindeloos zijn. Maar de specialiteit van het huis is sporten. Er is een ruim aanbod aan verschillende trainingen waarbij je voor elke verschillende activiteit relevante parameters en statistieken te zien krijgt. Het geheel wordt mooi afgewerkt met een kleurrijk amoled-scherm. Enig minpuntje is misschien de prijs: voor de prijs van één Garmin Epix 2 koop je twee Apple Watch 7-horloges. De Garmin Fenix 7 biedt hier een iets goedkoper alternatief voor.

8. Huawei Watch 3
- Formaat: 46 of 48 mm
- Kleur: Bruin, zwart, stainless steel
- Besturingssysteem: HarmonyOS
- Extra: eSIM, optische hartslagmeting, GPS, contactloos betalen, waterdicht
De nieuwe smartwatch van Huawei heeft zijn pro’s en contra’s. De smartwatch biedt ondersteuning voor meer dan 20 verschillende soorten trainingen; van buiten lopen tot snowboarden. Verder kan de Huawei Watch je hartslag, stressniveau, SpO2, VO2-max, etc. meten en krijg je via de Health-app uitgebreide gegevens van je work-outs. Het lastige is dat Huawei Watch draait op het nieuwe HarmonyOS-systeem. De smartwatch is wel compatibel met je Android- of iOS-telefoon, maar je moet omwegen nemen. Je dient de AppGallery via een APK te installeren op je smartphone om de nodige apps binnen te halen. Ben je bereid al die moeite te doen, dan is de Huawei Watch 3 zeker een goede keuze. Vind je 20 sporten niet genoeg, dan kan je ook kiezen voor de Huawei Watch GT3 met ondersteuning voor 100 verschillende trainingsmodi.

Onze koopgidsen worden regelmatig bijgewerkt met nieuwe producten en actuele prijzen. Ontbreekt er volgens jou een smartwatch die in deze lijst thuishoort? Laat het ons weten in de reacties. Laatst bijgewerkt op 08/04/2022.
De lancering van de eerste Apple Watch in 2015 wordt door velen beschouwd als de grote doorbraak van de smartwatch. Maar vergis je niet, het concept van een smartwatch bestaat al sinds de jaren 80. In 1983 lanceert een bedrijf genaamd Seiko een horloge dat met een extern toetsenbord geleverd wordt. Een jaar later komen ze tot het inzicht dat het handiger is om dat toetsenbord weg te laten en informatie direct in te geven op je horloge. Naast Seiko heb je in dezelfde periode ook nog Casio. Hun horloges komen met voor de tijd zeer innovatieve functies zoals een ingebouwde rekenmachine, de mogelijkheid om telefoonnummers te bewaren en zelfs eenvoudige spelletjes te spelen.
De smartwatches van nu zijn natuurlijk een stuk slimmer dan de horloges van toen. Toch zien veel mensen smartwatches vooral als een leuk hebbeding om je vrienden mee jaloers te maken, maar dat ze eigenlijk niet echt nodig hebben. Wij nemen die vooroordelen graag voor je weg. Daarbovenop nemen we eens een kijkje naar de beste smartwatches die vandaag verkrijgbaar zijn.
Inhoud van dit artikel:
Smartwatch vs fitnesstracker
Eerst maken we een onderscheid tussen een smartwatch en een fitness tracker. Deze producttypes worden wel eens verward, om begrijpelijke redenen. Je draagt ze allebei rond je pols, je verbindt ze via bluetooth met je smartphone en ze registeren je fysieke activiteit. Vaak zit er ook een hartslagmeter ingebouwd. De meest geavanceerde fitness trackers komen op gebied van gezondheidsfuncties zelfs al aardig in de buurt van wat een smartwatch kan. Maar toch zijn fitness trackers beperkter in gebruik. Ze zijn vooral ontworpen om je sportieve prestaties te meten. Is dit voor jou de belangrijkste feature, dan kan je jezelf heel wat euro’s besparen en een fitness tracker kopen.
Smartwatches gaan net dat stapje verder. Een goede smartwatch moet eigenlijk het verlengstuk zijn van je smartphone, zodat je die onderweg niet voortdurend uit je broekzak moet halen. Je kan ermee bellen, berichten ontvangen en verzenden en er apps op installeren. Zo hebben Google en Apple het merendeel van hun applicaties ook omgebouwd voor smartwatches. Als je smartwatch een ingebouwde GPS heeft, kan je Google of Apple Maps feilloos gebruiken. Maar ook Spotify, bijvoorbeeld, biedt je de mogelijkheid om je afspeellijsten te downloaden op je smartwatch. Het aanbod aan applicaties was bij de eerste modellen nog eerder beperkt, maar we zien dit in de goede richting evolueren. Dat zal van de smartwatch alleen maar een aantrekkelijker product maken. Ten slotte is er natuurlijk nog het stijlaspect. Waar fitness trackers vaak eenvoudig zijn ontworpen, proberen smartwatches het ontwerp van luxehorloges zo goed mogelijk na te bootsen. Voor al dat extra’s betaal je natuurlijk wel een meerprijs.

“Een smartwatch en smartphone moeten goed op elkaar afgestemd zijn.”
Wat is de beste smartwatch voor mij?
Er zijn natuurlijk heel wat facetten die je keuze kunnen bepalen. Elk model heeft wel zijn eigen unieke features die je eens naast elkaar moet leggen. Koop je een smartwatch voor je gezondheid, dan koop je best een model dat veel verschillende sporten ondersteunt en/of een uitgebreid arsenaal aan gezondheidsmetingen kan doen. Maar ook als de keuze van merk gemaakt is, zijn er nog enkele moeilijke knopen door te hakken. Bijna elk smartwatchmodel heeft verschillende maten. Voor een Apple Watch 7 moet je kiezen tussen 41 of 45 mm; dit getal staat voor de hoogte van de horlogekast. Het voordeel van een kleiner model is dat het lichter is rond je pols en het is de betere keuze voor wie dunne polsen heeft. Maar grotere modellen maken onder de motorkap het verschil. Het display heeft vaak een hogere resolutie en soms hebben ze ook meer opslaggeheugen of een stevigere processor. De basisfuncties zullen echter wel hetzelfde blijven.
De belangrijkste factor van allemaal is misschien wel de compatibiliteit tussen je smartwatch en smartphone. Als je een iPhone hebt, dan is je keuze snel gemaakt; de Apple Watch is gebouwd om optimaal te renderen met een iPhone. Als Android-gebruiker heb je eigenlijk niets aan een Apple Watch en kijk je beter naar andere merken. Voor Android-smartphones hoeft je smartwatch niet per se van hetzelfde merk te zijn dan je smartphone, maar het kan altijd voorkomen dat bepaalde functies enkel werken in combinatie met hetzelfde merk smartphone. Gadgets staan tegenwoordig niet langer meer op zichzelf; fabrikanten streven naar het creëren van een ‘ecosysteem’ waar hun verschillende producten in perfecte harmonie met elkaar samenleven.
De beste smartwatches volgens TechPulse
- Apple Watch 7
- Galaxy Watch4
- OPPO Watch
- FitBit Sense
- Withings Scanwatch
- Fossil Gen 6
- Garmin Epix 2
- Huawei Watch 3
1. Apple Watch 7
- Formaat: 41 of 45 mm
- Kleur: Zwart, Spacegrijs, Groen Rood, Blauw
- Verbindingsopties: Wifi en 4G (eSIM)
- Besturingssysteem: WatchOS
- Extra: ECG, optische hartslagmeting, contactloos betalen, GPS, stofbestendig
Beginnen doen we natuurlijk met de nieuwste generatie Apple Watch. Apple is met afstand het populairste smartwatchmerk en die trend zullen ze met de Apple Watch 7 zeker verder zetten. In vergelijking met de Apple Watch 6 is de nieuwe generatie hoekiger en het display is iets groter. De gezondheidsfuncties zijn grotendeels hetzelfde gebleven zoals het meten van het zuurstofniveau in je bloed en een EGC-functie die afwijkingen in je hartritme kan ontdekken. Het always on-display is ook bij fel zonlicht goed leesbaar en werkt veel energiezuiniger dan andere smartwatchdisplays. Apple Watch 7 is de enige smartwatch uit deze lijst die op WatchOS draait. Dit besturingssysteem is enkel compatibel met iOS en is dus de ideale keuze voor de iPhone-gebruiker. Is een Apple Watch voor jou toch wat te duur? Dan kan je ook kiezen voor de Apple Watch SE.

2. Galaxy Watch4
- Formaat: 40, 42, 44 of 46 mm
- Kleur: Zwart, zilver
- Besturingssysteem: WearOS 3
- Extra: ECG, IP68, Super AMOLED-display
Als Apple een smartwatch heeft, kan eeuwige rivaal Samsung natuurlijk niet achterblijven. Als je onze review van de Galaxy Watch4 hebt gelezen, dan weet je waarom de smartwatch niet mocht ontbreken in deze koopgids. Met de Galaxy Watch4 maakte Samsung de overstap van hun eigen Tizen OS-platform naar Wear OS. Ze ontwikkelden samen met Google een nieuwe versie van het besturingssysteem die je, op een paar kleine mankementen na, een feilloze Android-ervaring biedt. Je zal af en toe nog wel eens een beroep moeten doen op de applicaties van Samsung (Google Fit zal niet snel onze favoriete sportapp worden), maar alle populaire Google-diensten werken perfect. Galaxy Watch4 is daardoor naar onze mening niet enkel de beste keuze voor smartphones van Samsung, maar voor alle smartphones die op Android draaien. De Watch4 heeft ook nog een Classic-model met een klassiek design en roterende bezel.

3. OPPO Watch
- Formaat: 41 of 46 mm
- Kleur: Zwart, Roze, Zilver
- Besturingssysteem: WearOS
- Extra: AMOLED-display, GPS, draadloos betalen, waterdicht
Deze nieuwkomer op de smartwatchmarkt mochten we eind 2020 eens uittesten en wist ons te verrassen. Qua design is de OPPO Watch bijna een exacte kopie van de Apple Watch, maar daar stoppen de overeenkomsten tussen beide horloges dan ook. De OPPO Watch draait op WearOS van Google, wat betekent dat je een ruim aanbod aan applicaties ter beschikking krijgt, al zou de watch ook in combinatie met iOS moeten kunnen werken. De gezondheidsfuncties kunnen nog wat uitgebreider. Er zijn bijvoorbeeld geen stress- of zuurstofmeters, maar al het essentiële is wel aanwezig. OPPO kan ook in de smartwatchmarkt een naam worden om rekening mee te houden.

4. Fitbit Sense
- Formaat: 40 of 48 mm
- Kleur: Zwart of Wit
- Besturingssysteem: FitbitOS
- Extra: ECG, optische hartslagmeting, GPS, contactloos betalen, waterdicht
Fitbit is misschien meer gekend van zijn Charge- en Inspire-trackers, maar ze hebben ook meer dan degelijke smartwatches in huis. De Fitbit Sense is zonder meer het meest geavanceerde model. Fitbit weet als geen ander hoe je aan het sporten te krijgen en het hoeft dan ook niet te verbazen dat Fitbit Sense een ruim aantal sporten ondersteunt (je kan er zelfs tot 50 meter diep mee duiken). Maar Fitbit is ook bekommerd om je mentale gezondheid. Sense was de eerste smartwatch die een EDA-sensor gebruikte om je stressniveau te meten. Fitbit Sense is nog compatibel met Android en iOS, maar nu de overname door Google rond is, zal Fitbit meer en meer Android verkiezen. De processor van de Fitbit Sense is niet de snelste, maar de batterij kan met minstens 4 dagen wel zeer lang mee, zelfs bij actief gebruik.

5. Withings ScanWatch
- Formaat: 38 of 42 mm
- Kleur: Zwart of Wit
- Extra: Enkel berichten ontvangen, ECG- en optische hartslagmeting, geen ingebouwde GPS, geen contactloos betalen, waterdicht
Het Withings ScanWatch ziet eruit als een doodgewoon horloge, maar onderschat het niet, want het zit bomvol slimme functies. Zo is Withings mee op de hype van ECG-meters gesprongen en kan je ook je SpO2-niveau en slaap meten. Zeer handig is ook dat je je activiteit constant kan bekijken op het display, zonder daarvoor de app te hoeven openen. Waar de Withing ScanWatch nog het meest van al in uitblinkt, is zijn batterij. Op één oplaadbeurt kan je tot maar liefst 30 dagen verder, terwijl de meeste smartwatches het maar een dag of twee volhouden bij actief gebruik. Dit hybridehorloge heeft veel te bieden voor een mooie prijs.

6. Fossil Gen 6
- Formaat: 42 of 44 mm
- Kleur: Grijs, zwart, roségoud, paars, bruin
- Besturingssysteem: Wear OS
- Extra: Optische hartslagmeter, SPo2-meter, waterdicht, toekomstige update naar WearOS 3
Fossil Gen 6 is de nieuwste generatie smartwatch van Fossil. Het grote verschil met zijn voorganger is dat de Gen 6 Bluetooth 5.0 ondersteunt en een grotere batterij heeft. Een derde groot verschil met de Fossil Gen 5 is de aanwezigheid van een SpO2-meter. Verder krijg je een 1,28 inch OLED-display. Dankzij de snellere processor zal je nog sneller kunnen schakelen tussen de verschillende apps. Het enige jammere aan de Fossil Gen 6 is dat de smartwatch nog niet op de nieuwste versie van Wear OS draait zoals de Galaxy Watch 4. Een prijs die Fossil moet betalen omdat ze hun neutraliteit tussen Android en iOS wensen te behouden. Waarschijnlijk krijgt de smartwatch dit jaar wel een update naar Wear OS 3.

7. Garmin Epix 2
- Formaat: 47 mm
- Kleur: Zilver
- Besturingssysteem: GarminOS
- Extra: optische hartslagmeting, GPS, contactloos betalen, waterdicht, zelfstandige muziekspeler, amoled-display
Garmin kan geweldige sporthorloges maken en dat tonen ze opnieuw met de Epix 2. De Garmin Epix-horlogelijn is nog relatief onbekend, maar dit model zal daar ongetwijfeld verandering in brengen. Het horloge kan alles wat een smartwatch moet kunnen: zo kan je meldingen op je horloge ontvangen, muziek opslaan en afspelen van je horloge, betalen met Garmin Pay en er is een complete appstore waarin de mogelijkheden eindeloos zijn. Maar de specialiteit van het huis is sporten. Er is een ruim aanbod aan verschillende trainingen waarbij je voor elke verschillende activiteit relevante parameters en statistieken te zien krijgt. Het geheel wordt mooi afgewerkt met een kleurrijk amoled-scherm. Enig minpuntje is misschien de prijs: voor de prijs van één Garmin Epix 2 koop je twee Apple Watch 7-horloges. De Garmin Fenix 7 biedt hier een iets goedkoper alternatief voor.

8. Huawei Watch 3
- Formaat: 46 of 48 mm
- Kleur: Bruin, zwart, stainless steel
- Besturingssysteem: HarmonyOS
- Extra: eSIM, optische hartslagmeting, GPS, contactloos betalen, waterdicht
De nieuwe smartwatch van Huawei heeft zijn pro’s en contra’s. De smartwatch biedt ondersteuning voor meer dan 20 verschillende soorten trainingen; van buiten lopen tot snowboarden. Verder kan de Huawei Watch je hartslag, stressniveau, SpO2, VO2-max, etc. meten en krijg je via de Health-app uitgebreide gegevens van je work-outs. Het lastige is dat Huawei Watch draait op het nieuwe HarmonyOS-systeem. De smartwatch is wel compatibel met je Android- of iOS-telefoon, maar je moet omwegen nemen. Je dient de AppGallery via een APK te installeren op je smartphone om de nodige apps binnen te halen. Ben je bereid al die moeite te doen, dan is de Huawei Watch 3 zeker een goede keuze. Vind je 20 sporten niet genoeg, dan kan je ook kiezen voor de Huawei Watch GT3 met ondersteuning voor 100 verschillende trainingsmodi.

Onze koopgidsen worden regelmatig bijgewerkt met nieuwe producten en actuele prijzen. Ontbreekt er volgens jou een smartwatch die in deze lijst thuishoort? Laat het ons weten in de reacties. Laatst bijgewerkt op 08/04/2022.