De beste externe opslag 2022 (harde schijf of SSD)

Beste SSD HDD 2021 TechPulse
Op zoek naar beste harde schijf voor een back-up of gebruik onderweg? Dit zijn onze suggesties voor een externe, draagbare SSD of HDD.

Externe harde schijven en SSD’s zijn enorm praktisch: Je kan ze gebruiken om grote bestanden, foto’s en video’s op te slaan en er een back-up van te maken. Het is ook nog steeds de beste manier om bestanden naar een andere computer, je laptop, Mac en zelfs je telefoon over te zetten. Gamers kunnen ze dan weer gebruiken om de spelcollectie voor hun console op te bewaren.

Verschillen in externe opslag

Externe opslag bestaat in verschillende maten: er zijn de klassieke 3,5-inch harde schijf exemplaren, de kleinere 2,5-inch HDD’s en nieuwere SSD’s. Steeds vaker worden ook de kleine NVMe SSD’s gebruikt voor externe opslag. Het grootste model, de 3,5-inch HDD (Hard Disk Drive) kom je nog vaak tegen in een NAS (Network Attached Storage), maar op zichzelf hebben ze steeds stroom nodig om te functioneren. De 2,5-inch variant is een stuk kleiner en haalt zijn energie bij het apparaat waarop het aangesloten wordt. Zo’n draagbare schijf is dus zeer handig en werkt net hetzelfde als een grote USB-stick.

Waarop moet je letten bij de aankoop van een externe harde schijf of SSD?

Bij het aankopen van externe opslag moet je letten op het formaat, maar ook op de opslagcapaciteit, de snelheid en de aansluitingen. Ook beveiliging kan belangrijk zijn en het is een goed idee om een maximale aankoopprijs te budgetteren.

De opslagcapaciteit bepaal je natuurlijk helemaal zelf en is afhankelijk van wat je denkt nodig te hebben. Tel alvast even het aantal gigabytes van je belangrijkste bestanden bij elkaar op om een idee te krijgen. Dat getal verdubbelen en naar boven afronden is zeker geen slecht idee om ook in de toekomst voldoende ruimte te hebben. 500GB is vaak het kleinste formaat, gevolgd door 1TB en 2TB. Let zeker goed op het prijsverschil tussen de eerste twee, want daar kan je vaak je opslag verdubbelen voor slechts enkele tientallen euro’s meer.

beste harde schijf
Tijdig een back-up maken op een HDD of SSD kan je leven redden.

De verwachte overdrachtsnelheid is ook van belang en is vaak direct afhankelijk van de gekozen aansluiting. Je kan de beslissing best maken op basis van de aanwezigheid van de poorten op je apparaat. Ben je niet zeker wat je hebt, raadpleeg dan de handleiding van je moederbord of laptop. Klassieke USB 2.0 poorten zijn bijvoorbeeld beperkt tot 480Mbit/s (megabit) wat zich in Windows vertaalt naar 60MB/s (megabyte = megabit delen door 8). De maximumsnelheid lees je op het product dat je wil kopen. De Samsung T7 haalt bijvoorbeeld 1000MB/s. Dat is hetzelfde als 8Mbit en komt dichtbij de maximumsnelheid van USB 3.2 Gen 2 (10 Mbit/s). USB 3.2 Gen 1 haalt maar 5Mbit/s, terwijl USB 3.2 Gen 2×2 20Mbit haalt. Om het moeilijker te maken is USB 3.2 Gen 2×2 steeds een USB-C-aansluiting, maar kunnen 3.2 Gen 1 en Gen 2 zowel een USB-C-aansluiting zijn als een traditionele USB-A. Vaak komen deze schijven dan ook met beide kabels zodat je kan wisselen.

Lees ook: Het verschil tussen alle USB-poorten en standaarden uitgelegd

Tot slot moet je weten dat de geadverteerde snelheid enkel van toepassing is bij het verplaatsen van grote bestanden (sequentieel lezen/schrijven) en dat het verplaatsen van vele kleine bestanden (random lezen/schrijven) trager zal gaan. De snelheid op het doosje en op je computer zal dus steeds verschillen bij dagdagelijks gebruik.

De beste externe harde schijven en SSD’s op de markt in 2022

  1. WD Elements Portable
  2. Samsug T7
  3. SanDisk Extreme Pro Portable V2
  4. Diskashur M2
  5. Lacie Portable SSD
  6. Doe het zelf!

1. WD Elements Portable HDD

  • Capaciteit: 500 GB, 750 GB, 1 TB, 2 TB, 3 TB, 4 TB, 5 TB
  • Aansluiting: USB 3.0
  • Type schijf: 2,5-inch HDD
  • Snelheid: 81 MB/s
  • Prijs: Vanaf 0,11 euro per GB

De WD Elements Portable is onze aanrader voor een externe harde schijf met veel volume voor een betaalbare prijs. Het gaat om een 2,5-inch HDD. Hierdoor valt deze wat groter en zwaarder uit dan sommige andere SSD’s in deze koopgids, maar met zijn prijs van slechts 110 euro voor 5TB heb je heel wat waar voor je geld. De harde schijf beschikt over een USB 3.0 aansluiting, wat voor een theoretische maximumsnelheid van 5Gbit zorgt, al geeft WD geen indicatie van de eigenlijke snelheid op hun productpagina.

WD Elements Portable

In onze eigen test haalden we een sequentiële snelheid van 81MB/s. De schijf is daarom uitermate geschikt voor het langdurig opslaan van allerhande bestanden, zoals een back-up van je fotocollectie of grote videobestanden. De WD Elements Portable is beschikbaar in 1, 2 en 4TB, waardoor je al toegang hebt tot externe opslag vanaf 55 euro.

2. Samsung T7 SSD

  • Capaciteit: 500 GB, 1 TB, 2 TB
  • Aansluiting: USB-C
  • Type schijf: NVMe SSD
  • Snelheid: 1050 Mbit/s
  • Prijs: Vanaf 0,16 euro per GB

De Samsung T7 is op het moment van schrijven onze favoriete externe NVMe SSD. Met zijn gewicht van slechts 58 gram is het een enorm lichte SSD die met afmetingen van 85 x 57 x 8.0mm bovendien zeer compact is. Het gaat om een schijf met USB 3.2 Gen 2 aansluiting (via USB-C of USB-A) en dus een maximale snelheid van 10Gbit/seconde. Samsung belooft een leessnelheid van 1050MB/s en schrijfsnelheid van 1000MB/s op de doos, wat tijdens onze tests bevestigd werd.

Samsung T7

De SSD is snel genoeg om programma’s en games te draaien zonder ze naar een interne harde schijf te moeten verplaatsen, wat op onze redactie goed van pas komt bij het testen van laptops. Maken we foto’s voor het magazine Shoot, dan maken we meteen een back-up van onze SD-kaart na een fotoshoot, zodat er zeker niets verloren gaat. De Samsung T7 is dus ideaal voor dagdagelijks gebruik en komt met wachtwoordbescherming. De T7 Touch heeft ook nog eens een vingerafdruksensor.

3. SanDisk Extreme Pro Portable V2 SSD

  • Capaciteit: 500GB, 1TB, 2TB, 4TB
  • Aansluiting: USB 3.2 Gen 2×2
  • Type schijf: NVMe SSD
  • Snelheid: 2000 Mbit/s
  • Prijs: Vanaf 0,20 euro per GB

Wie op zoek is naar een draagbare SSD die razendsnel is en bovendien ook nog eens tegen een stootje kan, kijkt best even naar de SanDisk Extreme Pro Portable V2. Dankzij de USB 3.2 Gen2x2 aansluiting haalt deze NVMe SSD een overdrachtsnelheid van maar liefst 2000MB/s. Dat is dubbel zo snel als de Samsung T7 en zelfs twintig keer sneller dan de WD Elements Portable.

SanDisk Extreme Pro Portable V2 SSD

De schijf heeft een aluminium behuizing met siliconen omhulsel, wat ze enorm duurzaam maakt. Een val van twee meter hoog zou geen problemen mogen zijn. IP55 water- en stofbestendigheid is ook voorzien en er is zelfs een karabijnhaak aanwezig waarmee je ze makkelijk aan je rugzak kan bevestigen. Intern vinden we 256 bit AES hardware encryptie terug zodat enkel jij er toegang tot hebt. Het totaalplaatje komt weliswaar met een prijskaartje dat hoger ligt dan dat van de concurrentie, maar in dit geval betalen we dat graag. De 5 jaar beperkte garantie zorgt ook voor een zekere gemoedsrust.

Mag het iets minder zijn, dan raden we de gelijkaardige SanDisk Extreme Portable SSD aan die nog snelheden haalt tot 550 Mbit/s en daarmee voldoende is voor de gemiddelde gebruiker. Bovendien is de prijs in verhouding.

4. Diskashur M2

  • Capaciteit: 120 GB, 240 GB, 500 GB, 1TB, 2TB
  • Aansluiting: USB 3.2 Gen 1
  • Type schijf: NVMe SSD
  • Snelheid: 370 Mbit/s
  • Prijs: Vanaf 0,36 euro per GB

Hoewel de Samsung T7 al wat extra beveiliging voorziet, kan er niets op tegen de Diskashur M2 NVMe SSD. De aanwezige AES-XTS 256-bit encryptie houdt je bestanden steeds versleuteld, behalve wanneer je een 7-15 cijferige pincode ingeeft op het aanwezig numpad.

Diskashur M2 externe harde schijf met encryptie

Deze solide SSD komt met een beschermend hoesje en een aluminium sleeve en is bovendien IP68 water- en stofbestendig. Diskashur claimt dat de SSD een val van vier meter op een betonnen vloer kan overleven en gerust mag overreden worden door een voertuig van 2,5 ton. Fysiek toegang proberen te krijgen tot de schijf beschadigt ze onherroepelijk en als eigenaar kan je zelfs een pincode instellen voor zelfvernietiging. Moeten je bestanden dus echt veilig zijn, dan is de Diskashur M2 een goede keuze. Je geeft er wel wat snelheid voor op, met een maximum van 370MB/s en het prijskaartje is eerder aan de hoge kant.

5. Lacie Portable SSD

  • Capaciteit: 500GB, 1TB, 2TB
  • Aansluiting: USB-C
  • Type schijf: SSD
  • Snelheid: 540 Mbit/s
  • Prijs: Vanaf 0,17 euro per GB

Er is een reden waarom LaCie tot een van de weinige merken behoort die vertrouwd worden door digitale ontwerpers en digital nomads. De fabrikant maakt al jaren reisvriendelijke HDD’s en SSD’s. Of het nu gaat om een robuuste behuizing om vallen te overleven, of wanneer de SSD weinig moet wegen en schokbestendig moet zijn. Deze LaCie Portable SSD valt in de tweede categorie. Hoewel ze misschien niet zo extreem robuust is als een exemplaar uit de extra stevige Lacie Rugged line-up, blijft deze SSD uitermate geschikt voor de reizigers onder ons.

Lacie Portable SSD

Qua connectiviteit krijg je ook hier twee kabels meegeleverd, een USB-C en USB-A 3.0 exemplaar, goed voor een snelheid van 640MB/s. Momenteel krijg je ook één maand gratis Adobe Creative Cloud bij je aankoop ter waarde van 60,49 euro. Voor een beginnend content creator die vaak onderweg is, is deze SSD dus geen slechte keuze.

6. Doe het zelf!

  • Capaciteit: Naar keuze
  • Aansluiting: Naar keuze
  • Type schijf: Naar keuze
  • Snelheid: Naar keuze
  • Prijs: Vanaf 0,02 euro per GB

Zoals je ziet ben je voor externe opslag al snel honderd of meer euro kwijt, afhankelijk van de opslagcapaciteit die je wil. Gelukkig kan het ook goedkoper door gebruik te maken van onderdelen die je misschien al in de kast hebt liggen. Een oude HDD van je eerste computer bijvoorbeeld, of een 2,5” SSD die met 240GB te klein was voor je laptop, maar misschien wel voldoende is om extern te gebruiken.

Ewent EW7044 doe-het-zelf beste externe harde schijf

Ben je handig genoeg om snel enkele schroefjes los te draaien? Dan kan je online een behuizing kopen die past bij wat je nog hebt liggen, zoals bij Bol.com of Amazon. Zo’n enclosure kost ergens tussen de 15 en 35 euro (voor NVMe betaal je ongeveer 55 euro) afhankelijk van je schijf. Veel werk is het niet om het geheel in elkaar te zetten. Let ook hier weer op de snelheid van je schijf en de aansluitingen op de behuizing. Je wil immers niet betalen voor snelheid die je niet haalt. Een makkelijk te gebruiken 3.0 behuizing is de Ewent EW7044. Vul je deze met 1TB, dan kost het je slechts 2 cent per gigabyte!

Externe harde schijven en SSD’s zijn enorm praktisch: Je kan ze gebruiken om grote bestanden, foto’s en video’s op te slaan en er een back-up van te maken. Het is ook nog steeds de beste manier om bestanden naar een andere computer, je laptop, Mac en zelfs je telefoon over te zetten. Gamers kunnen ze dan weer gebruiken om de spelcollectie voor hun console op te bewaren.

Verschillen in externe opslag

Externe opslag bestaat in verschillende maten: er zijn de klassieke 3,5-inch harde schijf exemplaren, de kleinere 2,5-inch HDD’s en nieuwere SSD’s. Steeds vaker worden ook de kleine NVMe SSD’s gebruikt voor externe opslag. Het grootste model, de 3,5-inch HDD (Hard Disk Drive) kom je nog vaak tegen in een NAS (Network Attached Storage), maar op zichzelf hebben ze steeds stroom nodig om te functioneren. De 2,5-inch variant is een stuk kleiner en haalt zijn energie bij het apparaat waarop het aangesloten wordt. Zo’n draagbare schijf is dus zeer handig en werkt net hetzelfde als een grote USB-stick.

Waarop moet je letten bij de aankoop van een externe harde schijf of SSD?

Bij het aankopen van externe opslag moet je letten op het formaat, maar ook op de opslagcapaciteit, de snelheid en de aansluitingen. Ook beveiliging kan belangrijk zijn en het is een goed idee om een maximale aankoopprijs te budgetteren.

De opslagcapaciteit bepaal je natuurlijk helemaal zelf en is afhankelijk van wat je denkt nodig te hebben. Tel alvast even het aantal gigabytes van je belangrijkste bestanden bij elkaar op om een idee te krijgen. Dat getal verdubbelen en naar boven afronden is zeker geen slecht idee om ook in de toekomst voldoende ruimte te hebben. 500GB is vaak het kleinste formaat, gevolgd door 1TB en 2TB. Let zeker goed op het prijsverschil tussen de eerste twee, want daar kan je vaak je opslag verdubbelen voor slechts enkele tientallen euro’s meer.

beste harde schijf
Tijdig een back-up maken op een HDD of SSD kan je leven redden.

De verwachte overdrachtsnelheid is ook van belang en is vaak direct afhankelijk van de gekozen aansluiting. Je kan de beslissing best maken op basis van de aanwezigheid van de poorten op je apparaat. Ben je niet zeker wat je hebt, raadpleeg dan de handleiding van je moederbord of laptop. Klassieke USB 2.0 poorten zijn bijvoorbeeld beperkt tot 480Mbit/s (megabit) wat zich in Windows vertaalt naar 60MB/s (megabyte = megabit delen door 8). De maximumsnelheid lees je op het product dat je wil kopen. De Samsung T7 haalt bijvoorbeeld 1000MB/s. Dat is hetzelfde als 8Mbit en komt dichtbij de maximumsnelheid van USB 3.2 Gen 2 (10 Mbit/s). USB 3.2 Gen 1 haalt maar 5Mbit/s, terwijl USB 3.2 Gen 2×2 20Mbit haalt. Om het moeilijker te maken is USB 3.2 Gen 2×2 steeds een USB-C-aansluiting, maar kunnen 3.2 Gen 1 en Gen 2 zowel een USB-C-aansluiting zijn als een traditionele USB-A. Vaak komen deze schijven dan ook met beide kabels zodat je kan wisselen.

Lees ook: Het verschil tussen alle USB-poorten en standaarden uitgelegd

Tot slot moet je weten dat de geadverteerde snelheid enkel van toepassing is bij het verplaatsen van grote bestanden (sequentieel lezen/schrijven) en dat het verplaatsen van vele kleine bestanden (random lezen/schrijven) trager zal gaan. De snelheid op het doosje en op je computer zal dus steeds verschillen bij dagdagelijks gebruik.

De beste externe harde schijven en SSD’s op de markt in 2022

  1. WD Elements Portable
  2. Samsug T7
  3. SanDisk Extreme Pro Portable V2
  4. Diskashur M2
  5. Lacie Portable SSD
  6. Doe het zelf!

1. WD Elements Portable HDD

  • Capaciteit: 500 GB, 750 GB, 1 TB, 2 TB, 3 TB, 4 TB, 5 TB
  • Aansluiting: USB 3.0
  • Type schijf: 2,5-inch HDD
  • Snelheid: 81 MB/s
  • Prijs: Vanaf 0,11 euro per GB

De WD Elements Portable is onze aanrader voor een externe harde schijf met veel volume voor een betaalbare prijs. Het gaat om een 2,5-inch HDD. Hierdoor valt deze wat groter en zwaarder uit dan sommige andere SSD’s in deze koopgids, maar met zijn prijs van slechts 110 euro voor 5TB heb je heel wat waar voor je geld. De harde schijf beschikt over een USB 3.0 aansluiting, wat voor een theoretische maximumsnelheid van 5Gbit zorgt, al geeft WD geen indicatie van de eigenlijke snelheid op hun productpagina.

WD Elements Portable

In onze eigen test haalden we een sequentiële snelheid van 81MB/s. De schijf is daarom uitermate geschikt voor het langdurig opslaan van allerhande bestanden, zoals een back-up van je fotocollectie of grote videobestanden. De WD Elements Portable is beschikbaar in 1, 2 en 4TB, waardoor je al toegang hebt tot externe opslag vanaf 55 euro.

2. Samsung T7 SSD

  • Capaciteit: 500 GB, 1 TB, 2 TB
  • Aansluiting: USB-C
  • Type schijf: NVMe SSD
  • Snelheid: 1050 Mbit/s
  • Prijs: Vanaf 0,16 euro per GB

De Samsung T7 is op het moment van schrijven onze favoriete externe NVMe SSD. Met zijn gewicht van slechts 58 gram is het een enorm lichte SSD die met afmetingen van 85 x 57 x 8.0mm bovendien zeer compact is. Het gaat om een schijf met USB 3.2 Gen 2 aansluiting (via USB-C of USB-A) en dus een maximale snelheid van 10Gbit/seconde. Samsung belooft een leessnelheid van 1050MB/s en schrijfsnelheid van 1000MB/s op de doos, wat tijdens onze tests bevestigd werd.

Samsung T7

De SSD is snel genoeg om programma’s en games te draaien zonder ze naar een interne harde schijf te moeten verplaatsen, wat op onze redactie goed van pas komt bij het testen van laptops. Maken we foto’s voor het magazine Shoot, dan maken we meteen een back-up van onze SD-kaart na een fotoshoot, zodat er zeker niets verloren gaat. De Samsung T7 is dus ideaal voor dagdagelijks gebruik en komt met wachtwoordbescherming. De T7 Touch heeft ook nog eens een vingerafdruksensor.

3. SanDisk Extreme Pro Portable V2 SSD

  • Capaciteit: 500GB, 1TB, 2TB, 4TB
  • Aansluiting: USB 3.2 Gen 2×2
  • Type schijf: NVMe SSD
  • Snelheid: 2000 Mbit/s
  • Prijs: Vanaf 0,20 euro per GB

Wie op zoek is naar een draagbare SSD die razendsnel is en bovendien ook nog eens tegen een stootje kan, kijkt best even naar de SanDisk Extreme Pro Portable V2. Dankzij de USB 3.2 Gen2x2 aansluiting haalt deze NVMe SSD een overdrachtsnelheid van maar liefst 2000MB/s. Dat is dubbel zo snel als de Samsung T7 en zelfs twintig keer sneller dan de WD Elements Portable.

SanDisk Extreme Pro Portable V2 SSD

De schijf heeft een aluminium behuizing met siliconen omhulsel, wat ze enorm duurzaam maakt. Een val van twee meter hoog zou geen problemen mogen zijn. IP55 water- en stofbestendigheid is ook voorzien en er is zelfs een karabijnhaak aanwezig waarmee je ze makkelijk aan je rugzak kan bevestigen. Intern vinden we 256 bit AES hardware encryptie terug zodat enkel jij er toegang tot hebt. Het totaalplaatje komt weliswaar met een prijskaartje dat hoger ligt dan dat van de concurrentie, maar in dit geval betalen we dat graag. De 5 jaar beperkte garantie zorgt ook voor een zekere gemoedsrust.

Mag het iets minder zijn, dan raden we de gelijkaardige SanDisk Extreme Portable SSD aan die nog snelheden haalt tot 550 Mbit/s en daarmee voldoende is voor de gemiddelde gebruiker. Bovendien is de prijs in verhouding.

4. Diskashur M2

  • Capaciteit: 120 GB, 240 GB, 500 GB, 1TB, 2TB
  • Aansluiting: USB 3.2 Gen 1
  • Type schijf: NVMe SSD
  • Snelheid: 370 Mbit/s
  • Prijs: Vanaf 0,36 euro per GB

Hoewel de Samsung T7 al wat extra beveiliging voorziet, kan er niets op tegen de Diskashur M2 NVMe SSD. De aanwezige AES-XTS 256-bit encryptie houdt je bestanden steeds versleuteld, behalve wanneer je een 7-15 cijferige pincode ingeeft op het aanwezig numpad.

Diskashur M2 externe harde schijf met encryptie

Deze solide SSD komt met een beschermend hoesje en een aluminium sleeve en is bovendien IP68 water- en stofbestendig. Diskashur claimt dat de SSD een val van vier meter op een betonnen vloer kan overleven en gerust mag overreden worden door een voertuig van 2,5 ton. Fysiek toegang proberen te krijgen tot de schijf beschadigt ze onherroepelijk en als eigenaar kan je zelfs een pincode instellen voor zelfvernietiging. Moeten je bestanden dus echt veilig zijn, dan is de Diskashur M2 een goede keuze. Je geeft er wel wat snelheid voor op, met een maximum van 370MB/s en het prijskaartje is eerder aan de hoge kant.

5. Lacie Portable SSD

  • Capaciteit: 500GB, 1TB, 2TB
  • Aansluiting: USB-C
  • Type schijf: SSD
  • Snelheid: 540 Mbit/s
  • Prijs: Vanaf 0,17 euro per GB

Er is een reden waarom LaCie tot een van de weinige merken behoort die vertrouwd worden door digitale ontwerpers en digital nomads. De fabrikant maakt al jaren reisvriendelijke HDD’s en SSD’s. Of het nu gaat om een robuuste behuizing om vallen te overleven, of wanneer de SSD weinig moet wegen en schokbestendig moet zijn. Deze LaCie Portable SSD valt in de tweede categorie. Hoewel ze misschien niet zo extreem robuust is als een exemplaar uit de extra stevige Lacie Rugged line-up, blijft deze SSD uitermate geschikt voor de reizigers onder ons.

Lacie Portable SSD

Qua connectiviteit krijg je ook hier twee kabels meegeleverd, een USB-C en USB-A 3.0 exemplaar, goed voor een snelheid van 640MB/s. Momenteel krijg je ook één maand gratis Adobe Creative Cloud bij je aankoop ter waarde van 60,49 euro. Voor een beginnend content creator die vaak onderweg is, is deze SSD dus geen slechte keuze.

6. Doe het zelf!

  • Capaciteit: Naar keuze
  • Aansluiting: Naar keuze
  • Type schijf: Naar keuze
  • Snelheid: Naar keuze
  • Prijs: Vanaf 0,02 euro per GB

Zoals je ziet ben je voor externe opslag al snel honderd of meer euro kwijt, afhankelijk van de opslagcapaciteit die je wil. Gelukkig kan het ook goedkoper door gebruik te maken van onderdelen die je misschien al in de kast hebt liggen. Een oude HDD van je eerste computer bijvoorbeeld, of een 2,5” SSD die met 240GB te klein was voor je laptop, maar misschien wel voldoende is om extern te gebruiken.

Ewent EW7044 doe-het-zelf beste externe harde schijf

Ben je handig genoeg om snel enkele schroefjes los te draaien? Dan kan je online een behuizing kopen die past bij wat je nog hebt liggen, zoals bij Bol.com of Amazon. Zo’n enclosure kost ergens tussen de 15 en 35 euro (voor NVMe betaal je ongeveer 55 euro) afhankelijk van je schijf. Veel werk is het niet om het geheel in elkaar te zetten. Let ook hier weer op de snelheid van je schijf en de aansluitingen op de behuizing. Je wil immers niet betalen voor snelheid die je niet haalt. Een makkelijk te gebruiken 3.0 behuizing is de Ewent EW7044. Vul je deze met 1TB, dan kost het je slechts 2 cent per gigabyte!

harde schijfopslagsliderssdtips

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!