Test

Dit is een popup

De stille dood van de desktop

oude desktop
Laptops worden steeds sterker en moeten niet langer onderdoen voor de traditionele desktopcomputers. Is de desktop een uitstervend ras of zal hij zich staande kunnen houden?

Elk jaar opnieuw zien we hetzelfde fenomeen binnen de technologiewereld: toestellen worden alsmaar sneller en vaak ook alsmaar compacter. Smartphones worden weliswaar elk jaar groter en passen steeds minder goed in je broekzak, maar voor laptops geldt het omgekeerde. Zij worden steeds dunner, kleiner én sneller. Innovatie in de wereld van de desktopcomputer staat daarentegen op een laag vuurtje. Deze dinosaurussen genieten ook mee van de upgrades in laptops, maar verdwijnen toch steeds verder op de achtergrond. Als jongeren beginnen aan hun hogere studies, dan hoort hier tegenwoordig de aankoop van een laptop bij. Die laptop is als het ware het begin van een leven zonder desktop bij deze nieuwe generatie. Zullen we over enkele (tientallen) jaren nog steeds desktops zien of zullen ze een stille dood sterven, terwijl de laptops aan populariteit winnen?

De cijfers liegen niet

Voordat ik begin aan mijn redeneringen over desktops en laptops, ben ik genoodzaakt om enkele harde cijfers te tonen. Ik mag dan wel zeggen dat desktops aan het uitsterven zijn, maar dat maakt het nog niet waar. Daarom haal ik er even de statistieken bij met de wereldwijde verkopen van laptops, desktops en tablets. In deze grafiek zien we dat de verkoop van desktops inderdaad jaar na jaar daalt. De verkoop van laptops schommelt daarentegen wat op en neer maar blijft beduidend hoger dan die van de desktops. Dit laatste komt grotendeels door de sterke opkomst van de tablet in 2013. Intussen is het gouden tijdperk van de tablet voorbij, wat voornamelijk komt door de innovaties in de smartphonewereld. De smartphones van vandaag zijn immers even snel (of zelfs sneller) dan de nieuwe tablets. De verkoop van laptops zal dan ook de verkoop van tablets inhalen en verder stijgen de komende jaren. De verkoop van desktops blijft daarentegen steevast dalen. Het gaat hier nog steeds over cijfers in miljoenen, dus het is niet zo dat een desktop over vijf jaar niet meer zal bestaan. Dus de wereldwijde verkoop van desktops daalt en zal ook verder blijven dalen. Ik heb al kort mogelijke oorzaken hiervan aangehaald, maar nu is het tijd om hier dieper op in te gaan.

Al sinds 2010 is er een daling te zien in de verkoop van desktopcomputers.

De verkoopcijfers van desktops dalen elk jaar, daar kunnen we niet omheen.

Algemene levensduur en vooruitgang

Een belangrijk aspect van technologie in het algemeen is de levensduur. Er komen dan wel voortdurend (en steeds sneller) nieuwe producten die sneller zijn dan hun voorgangers, maar dat wil nog niet zeggen dat die voorgangers meteen klaar zijn voor de schroothoop. Als je vijf jaar geleden een degelijke topklasse laptop van 1.500 euro hebt gekocht, dan is de kans groot dat hij vandaag nog steeds degelijk werk aflevert, althans dat is het geval bij mijn persoonlijke laptop die na bijna zes jaar nog steeds doet wat hij moet doen. Het is weliswaar geen geweldig plan om de nieuwste games af te spelen op die laptop, maar afgezien daarvan houdt hij het hoofd boven water. Voor desktops geldt in feite hetzelfde verhaal. Een desktop van rond de 1.000 euro van vijf jaar geleden kan vandaag nog steeds uitstekend werken. Sommige gebruiker upgraden meteen hun toestel als er een snellere opvolger gelanceerd wordt, maar een groot deel van de gebruikers vindt dit echter niet nodig. Die uitspraak gaat vooral op voor laptops, aangezien niet iedereen jaarlijks meer dan 1.000 euro aan de kant kan/wil leggen voor die extra snelheid. Voor desktops gaat een ander verhaal op. Je kan je de vraag stellen wat een “nieuwe” desktop is, aangezien het in essentie gaat om de combinatie van een aantal nieuwe onderdelen in een behuizing.

Die nieuwe onderdelen kan je zelf ook aanbrengen in een bestaande desktop, zonder daarvoor een geheel nieuw model aan te kopen. In tegenstelling tot bij laptops kunnen fabrikanten ook geen verbeterd scherm, toetsenbord… aanbrengen in een desktop. Als er een onderdeel van je laptop kapot is, dan wacht je meestal af op de prijs van de reparatie en op basis daarvan besluit je voor jezelf of je de reparatie laat uitvoeren of beter een nieuwe laptop koopt. Een laptop heeft ook meer onderdelen die kapot kunnen gaan in vergelijking met een desktop, waaronder het scherm en het toetsenbord.

Er hoeft ook maar een van die onderdelen kapot te gaan om je toestel waardeloos te maken. Bij een desktop zijn er minder onderdelen die kapot kunnen gaan en die onderdelen kunnen vaak ook makkelijker vervangen worden. Daarvoor hoeven ze ook niet noodzakelijk kapot te gaan. Als je een beetje technische kennis hebt en niet vies bent van een schroevendraaier, dan kan je zelf nieuwe onderdelen in je desktop plaatsen. Kortom zorgt de lange levensduur en hoge reparatiefactor ervoor dat desktops over het algemeen minder vaak gekocht worden dan laptops.

De draagbaarheid van laptops, smartphones en tablets wint het vaak van de kracht van desktops.

Gebruiksgemak boven ruwe kracht

Zoals je al in de grafiek kon zien, heeft de opkomst van tablets de verkoop van desktops in de consumentenmarkt een flinke klap in het gezicht gegeven. Het gegeven van de zogenaamde huiscomputer of gezinscomputer werd plots vervangen door de tablet op de salontafel. De zaken die jonge kinderen en ouderen uitvoerden met een computer konden namelijk perfect gedaan worden met een tablet. Denk bijvoorbeeld aan spelletjes zoals Candy Crush spelen of de krant lezen.

De tablet had dan wel minder kracht en bood minder mogelijkheden dan de desktop, maar dat speelde in feite in zijn voordeel. Door de beperktere mogelijkheden was de tablet namelijk makkelijk in gebruik te nemen, zowel door kinderen die nog niet in aanraking waren geweest met technologie als door ouderen die geen zin hebben om te leren hoe een desktop werkt. De draagbaarheid van een tablet is eveneens een belangrijke factor omdat je nu eender waar in huis, zelfs vanuit je luie zetel, taken kon doen waarvoor je voorheen naar het computerhoekje moest.

Dit alles zorgt ervoor dat tablets nog lang niet afgeschreven zijn. Smartphones hebben intussen de tablets ingehaald op het vlak van snelheid en prestaties, maar het gebruiksgemak van een tablet bieden ze daarentegen niet.

De desktopcomputers hebben enkele rake klappen ontvangen van tablets en de cloud.

Het computerhoekje zie je steeds minder opduiken in huishoudens.

In de wolken

Tablets hebben de eerste klap in het gezicht van desktops gegeven, maar er is nog een tweede speler die zich in de strijd wou gooien, namelijk de cloud. Plots moesten bestanden niet meer lokaal opgeslagen worden, maar konden we ze opslaan in de magische wereld van de cloud zodat we eender waar onze foto’s, video’s en bestanden konden bekijken zolang er een internetverbinding was. Daarop volgde dan uiteindelijk de enorm goedkope Chromebook-laptops, die volledig afhankelijk zijn van de cloud. De grote hoeveelheid lokale opslag van een desktop verbleekte plots bij de mogelijkheden van de cloud.

Gamers zijn nog steeds een grote groep gebruikers die deze opslag wel nodig hebben, maar daar komt binnenkort misschien ook verandering in door het wonder van cloud computing. Kort gezegd, heb je alleen een computer of laptop met een internetverbinding nodig zodat je via die verbinding toegang krijgt tot een enorm krachtige virtuele computer in de cloud die al het rekenwerk doet zodat jouw computer hiermee niet belast wordt. Zo is Google Stadia aangekondigd waarmee gamers in de cloud kunnen gamen met topsnelheden zonder ze daarvoor een topklasse gaming-pc nodig hebben.

Het grote nadeel hiervan is dat er een snelle, stabiele internetverbinding nodig is die tientallen gigabytes per uur moet kunnen doorsluizen. Die wereld zonder desktops is dus in feite perfect mogelijk, maar momenteel lijkt het er nog op dat er steeds een groep gebruikers zal zijn die een desktop zal verkiezen boven de andere opties.

Elk jaar opnieuw zien we hetzelfde fenomeen binnen de technologiewereld: toestellen worden alsmaar sneller en vaak ook alsmaar compacter. Smartphones worden weliswaar elk jaar groter en passen steeds minder goed in je broekzak, maar voor laptops geldt het omgekeerde. Zij worden steeds dunner, kleiner én sneller. Innovatie in de wereld van de desktopcomputer staat daarentegen op een laag vuurtje. Deze dinosaurussen genieten ook mee van de upgrades in laptops, maar verdwijnen toch steeds verder op de achtergrond. Als jongeren beginnen aan hun hogere studies, dan hoort hier tegenwoordig de aankoop van een laptop bij. Die laptop is als het ware het begin van een leven zonder desktop bij deze nieuwe generatie. Zullen we over enkele (tientallen) jaren nog steeds desktops zien of zullen ze een stille dood sterven, terwijl de laptops aan populariteit winnen?

De cijfers liegen niet

Voordat ik begin aan mijn redeneringen over desktops en laptops, ben ik genoodzaakt om enkele harde cijfers te tonen. Ik mag dan wel zeggen dat desktops aan het uitsterven zijn, maar dat maakt het nog niet waar. Daarom haal ik er even de statistieken bij met de wereldwijde verkopen van laptops, desktops en tablets. In deze grafiek zien we dat de verkoop van desktops inderdaad jaar na jaar daalt. De verkoop van laptops schommelt daarentegen wat op en neer maar blijft beduidend hoger dan die van de desktops. Dit laatste komt grotendeels door de sterke opkomst van de tablet in 2013. Intussen is het gouden tijdperk van de tablet voorbij, wat voornamelijk komt door de innovaties in de smartphonewereld. De smartphones van vandaag zijn immers even snel (of zelfs sneller) dan de nieuwe tablets. De verkoop van laptops zal dan ook de verkoop van tablets inhalen en verder stijgen de komende jaren. De verkoop van desktops blijft daarentegen steevast dalen. Het gaat hier nog steeds over cijfers in miljoenen, dus het is niet zo dat een desktop over vijf jaar niet meer zal bestaan. Dus de wereldwijde verkoop van desktops daalt en zal ook verder blijven dalen. Ik heb al kort mogelijke oorzaken hiervan aangehaald, maar nu is het tijd om hier dieper op in te gaan.

Al sinds 2010 is er een daling te zien in de verkoop van desktopcomputers.

De verkoopcijfers van desktops dalen elk jaar, daar kunnen we niet omheen.

Algemene levensduur en vooruitgang

Een belangrijk aspect van technologie in het algemeen is de levensduur. Er komen dan wel voortdurend (en steeds sneller) nieuwe producten die sneller zijn dan hun voorgangers, maar dat wil nog niet zeggen dat die voorgangers meteen klaar zijn voor de schroothoop. Als je vijf jaar geleden een degelijke topklasse laptop van 1.500 euro hebt gekocht, dan is de kans groot dat hij vandaag nog steeds degelijk werk aflevert, althans dat is het geval bij mijn persoonlijke laptop die na bijna zes jaar nog steeds doet wat hij moet doen. Het is weliswaar geen geweldig plan om de nieuwste games af te spelen op die laptop, maar afgezien daarvan houdt hij het hoofd boven water. Voor desktops geldt in feite hetzelfde verhaal. Een desktop van rond de 1.000 euro van vijf jaar geleden kan vandaag nog steeds uitstekend werken. Sommige gebruiker upgraden meteen hun toestel als er een snellere opvolger gelanceerd wordt, maar een groot deel van de gebruikers vindt dit echter niet nodig. Die uitspraak gaat vooral op voor laptops, aangezien niet iedereen jaarlijks meer dan 1.000 euro aan de kant kan/wil leggen voor die extra snelheid. Voor desktops gaat een ander verhaal op. Je kan je de vraag stellen wat een “nieuwe” desktop is, aangezien het in essentie gaat om de combinatie van een aantal nieuwe onderdelen in een behuizing.

Die nieuwe onderdelen kan je zelf ook aanbrengen in een bestaande desktop, zonder daarvoor een geheel nieuw model aan te kopen. In tegenstelling tot bij laptops kunnen fabrikanten ook geen verbeterd scherm, toetsenbord… aanbrengen in een desktop. Als er een onderdeel van je laptop kapot is, dan wacht je meestal af op de prijs van de reparatie en op basis daarvan besluit je voor jezelf of je de reparatie laat uitvoeren of beter een nieuwe laptop koopt. Een laptop heeft ook meer onderdelen die kapot kunnen gaan in vergelijking met een desktop, waaronder het scherm en het toetsenbord.

Er hoeft ook maar een van die onderdelen kapot te gaan om je toestel waardeloos te maken. Bij een desktop zijn er minder onderdelen die kapot kunnen gaan en die onderdelen kunnen vaak ook makkelijker vervangen worden. Daarvoor hoeven ze ook niet noodzakelijk kapot te gaan. Als je een beetje technische kennis hebt en niet vies bent van een schroevendraaier, dan kan je zelf nieuwe onderdelen in je desktop plaatsen. Kortom zorgt de lange levensduur en hoge reparatiefactor ervoor dat desktops over het algemeen minder vaak gekocht worden dan laptops.

De draagbaarheid van laptops, smartphones en tablets wint het vaak van de kracht van desktops.

Gebruiksgemak boven ruwe kracht

Zoals je al in de grafiek kon zien, heeft de opkomst van tablets de verkoop van desktops in de consumentenmarkt een flinke klap in het gezicht gegeven. Het gegeven van de zogenaamde huiscomputer of gezinscomputer werd plots vervangen door de tablet op de salontafel. De zaken die jonge kinderen en ouderen uitvoerden met een computer konden namelijk perfect gedaan worden met een tablet. Denk bijvoorbeeld aan spelletjes zoals Candy Crush spelen of de krant lezen.

De tablet had dan wel minder kracht en bood minder mogelijkheden dan de desktop, maar dat speelde in feite in zijn voordeel. Door de beperktere mogelijkheden was de tablet namelijk makkelijk in gebruik te nemen, zowel door kinderen die nog niet in aanraking waren geweest met technologie als door ouderen die geen zin hebben om te leren hoe een desktop werkt. De draagbaarheid van een tablet is eveneens een belangrijke factor omdat je nu eender waar in huis, zelfs vanuit je luie zetel, taken kon doen waarvoor je voorheen naar het computerhoekje moest.

Dit alles zorgt ervoor dat tablets nog lang niet afgeschreven zijn. Smartphones hebben intussen de tablets ingehaald op het vlak van snelheid en prestaties, maar het gebruiksgemak van een tablet bieden ze daarentegen niet.

De desktopcomputers hebben enkele rake klappen ontvangen van tablets en de cloud.

Het computerhoekje zie je steeds minder opduiken in huishoudens.

In de wolken

Tablets hebben de eerste klap in het gezicht van desktops gegeven, maar er is nog een tweede speler die zich in de strijd wou gooien, namelijk de cloud. Plots moesten bestanden niet meer lokaal opgeslagen worden, maar konden we ze opslaan in de magische wereld van de cloud zodat we eender waar onze foto’s, video’s en bestanden konden bekijken zolang er een internetverbinding was. Daarop volgde dan uiteindelijk de enorm goedkope Chromebook-laptops, die volledig afhankelijk zijn van de cloud. De grote hoeveelheid lokale opslag van een desktop verbleekte plots bij de mogelijkheden van de cloud.

Gamers zijn nog steeds een grote groep gebruikers die deze opslag wel nodig hebben, maar daar komt binnenkort misschien ook verandering in door het wonder van cloud computing. Kort gezegd, heb je alleen een computer of laptop met een internetverbinding nodig zodat je via die verbinding toegang krijgt tot een enorm krachtige virtuele computer in de cloud die al het rekenwerk doet zodat jouw computer hiermee niet belast wordt. Zo is Google Stadia aangekondigd waarmee gamers in de cloud kunnen gamen met topsnelheden zonder ze daarvoor een topklasse gaming-pc nodig hebben.

Het grote nadeel hiervan is dat er een snelle, stabiele internetverbinding nodig is die tientallen gigabytes per uur moet kunnen doorsluizen. Die wereld zonder desktops is dus in feite perfect mogelijk, maar momenteel lijkt het er nog op dat er steeds een groep gebruikers zal zijn die een desktop zal verkiezen boven de andere opties.

laptoptablet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!