Hoe Telenet dure wifi-technologie gratis naar jouw huis uitrolt
Telenet stopt verschillende geavanceerde wifi-functies in z’n eigen routers. De vernieuwingen worden met een software-update naar iedereen uitgerold, zowel eigenaars van oude routers als van nieuwe exemplaren. Onder andere bandsteering en airtime fairness maken hun intrede. Bovendien wordt de Telenet Wi-Free-dienst een stuk aangenamer om te gebruiken. Tot slot zet de provider eigen vooraf geconfigureerde powerlines in de markt waar zelfs de grootste leek mee aan de slag kan. De Mechelse operator stopt alle vernieuwingen onder de noemer Flow Tech.
Bandsteering
Om van bandsteering te genieten, heb je een Telenet-router nodig die zowel de 2,4 GHz- als de 5 GHz-band ondersteunt. De laatste twee versies van de routers zijn compatibel. Zowel de 2,4 GHz-band als de 5 GHz-band hebben plus- en minpunten. 2,4 GHz is al sinds jaar en dag de standaard. De lagere golflengte zorgt ervoor dat het signaal in theorie beter door obstakels raakt dan een 5 GHz-signaal, maar de bandbreedte is lager waardoor de maximale verbindingssnelheid ook minder hoog ligt. Bovendien zenden tal van andere technologieën uit in hetzelfde spectrum. Denk maar aan bluetooth of zelfs je microgolfoven.
De 5 GHz-band heeft een hogere capaciteit en de frequentie is minder gesatureerd., waardoor de kwaliteit van het signaal doorgaans beter is. Het bereik is in theorie iets minder, maar het grootste minpunt is compatibiliteit: oudere toestellen ondersteunen geen wifi op 5 GHz.
De meeste routers die compatibel zijn met beide banden, laten je toe twee netwerken in te stellen: één op 2,4 GHz en één op 5 GHz. High-end routers die al snel enkele honderden euro’s kosten, bevatten technologie waarmee beide banden gecombineerd worden tot één netwerk. De router kiest dan zelf op welk netwerk je toestel terecht komt.
Telenet ontwikkelde nu zelf technologie voor z’n eigen routers om net dat te doen. Het 2,4 GHz- en het 5 GHz-netwerk worden samengesmolten tot één uniform netwerk. Niet jij kiest op welke band je toestel een verbinding moet maken, maar de router. Die kijkt natuurlijk of je toestel compatibel is, maar ook of een verbinding op één van de twee banden een voordeel heeft. De meest geschikte band wordt gekozen. Zit je dichtbij de router met een modern toestel, dan is dat waarschijnlijk de 5 GHz-band. Verder van de bron kan de 2,4 GHz-band interessanter zijn. Zelf zal je niet veel merken, behalve dan dat de kwaliteit van je draadloze verbinding er in principe op vooruit gaat.
Airtime Fairness
Een tweede geavanceerde functie rolt Telenet uit naar al zijn klanten: Airtime Fairness. Een wifi-router kan maar met één draadloos toestel tegelijkertijd praten. Zit vader op de laptop, terwijl moeder via de tablet surft en dochterlief op haar smartphone tokkelt, dan moet de router de toegang van die drie toestellen tegelijkertijd beheren. In de praktijk wil dat zeggen dat ieder toestel om de beurt verbinding maakt met de router. Na een korte verbinding volgt er een willekeurige time-out: een periode waarin het toestel niet zal proberen data te verzenden of te ontvangen.
[related_article id=”211321″]Het is de bedoeling dat de drie toestellen zo om de beurt een kans krijgen om pakketjes te verzenden en te ontvangen. Het afwisselen gebeurt bliksemsnel, met time-outs in de orde van microseconden. Zo valt het niet op dat de wifi slechts met een beurtrol toegankelijk is.
In de praktijk werkt de time-out niet altijd even goed. Hoe meer toestellen je verbindt, hoe groter de kans dat één exemplaar met het gros van de ‘airtime’ gaat lopen, terwijl een ander exemplaar de dupe is en nauwelijks routertijd krijgt. Wanneer je oude toestellen met je netwerk verbindt, wordt dat probleem nog erger. Een oude laptop die nog van de wifi g-standaard gebruik maakt, doet er veel langer over om data te verzenden van en naar de router en trekt zo een heleboel airtime naar zich toe, waardoor snellere toestellen onvoldoende routertijd krijgen.
Zo kan het zijn dat vader met de oude laptop vlot in hoge resolutie naar een Youtube-filmpje kijkt, terwijl de dochter met haar smartphone nog geen lichte mobiele website geladen krijgt. De oplossing: een beter beheer van de beschikbare airtime.
Met airtime fairness is de toegang tot de router niet afhankelijk van de willekeurige time-out, maar van de router zelf. Algoritmes in het toestel beslissen wie wanneer toegang krijgt, zodat de beschikbare capaciteit eerlijk over alle verbonden computers, tablets en smartphones verdeeld wordt. We zagen de technologie zelf in actie in het hoofdkwartier van Telenet in Mechelen.
Vier Samsung Galaxy S6-smartphones waren verbonden met eenzelfde router. Eén exemplaar ging lopen met het gros van de airtime, terwijl de andere drie een tergend trage verbinding hadden. Met de fairness-technologie geactiveerd, stabiliseerde de vier verbindingen vrij snel. Na enkele seconden kreeg ieder toestel een acceptabel stuk van de koek en na een halve minuut was de verdeling tussen de vier toestellen helemaal eerlijk. Airtime fairness belooft zo een grote impact te hebben op de netwerkkwaliteit op plaatsen waar verschillende mensen samen de Telenet-router gebruiken.
Telenet Wi-Free
Een derde probleem dat Telenet met Flow Tech oplost, is de frustratie die gepaard gaat met Telenet Wi-Free. De hotspotdienst van Telenet laat gebruikers toe overal Wi-Free-wifi te gebruiken waar een hotspot aanwezig is. In principe is dat binnen het bereik van ieder huishouden met een Telenet-router. Tekende je in op de dienst, dan heb je waarschijnlijk al wel gemerkt dat je toestel de vervelende neiging heeft om ook thuis met het Wi-Free-netwerk te verbinden, in plaats van met je betere thuisnetwerk. Ook dat lost Telenet op met een firmware-update.
Niet Telenet, maar je toestel beslist autonoom om Wi-Free de voorkeur te geven boven je thuisnetwerk. Daar zit een goede reden achter. Wi-Free maakt gebruik van WPA2 Enterprise-beveiliging. Die laat je toe op een veilige manier verbinding te maken met een netwerk waarvan iedereen naam en wachtwoord kent. WPA2 Enterprise is op papier veiliger dan de gewone WPA2-PSK-standaard.
In de praktijk is er geen noemenswaardig verschil, maar daar houdt je smartphone geen rekening mee. Die volgt ingebouwde protocols waarbij hij bij twee gelijkaardige netwerkopties telkens het meest veilige netwerk selecteert. Wi-Free geniet zo de voorkeur. Telenet lost dat probleem in de achtergrond op door je thuisnetwerk voor geregistreerde toestellen opnieuw de meest aantrekkelijke verbindingsoptie te maken. Al wat jij merkt, is dat je smartphone bij het thuiskomen meteen het juiste netwerk kiest.
Wie wil kan de Telenet Mobile-app installeren om hetzelfde resultaat te bekomen. De app zal de ingebouwde protocollen van je smartphone overschrijven zodat die meteen het juiste netwerk kiest om verbinding mee te maken.
Powerlines
Tot slot pakt Telenet uit met eigen powerlines. De provider merkte op dat heel veel klanten ‘wifi’ vereenzelvigen met ‘internet’. Stelt het wifi-bereik teleur, dan wijzen ze de provider aan als schuldige. Daar komt bij dat intussen bijna iedereen mobiel surft, en de dode hoeken van het wifi-bereik thuis dus zichtbaarder zijn dan ooit. Telenet wil klanten zelf de tools geven om het bereik van hun netwerk te vergroten met een eigen powerline. Het ding kost 99 euro voor klanten, wat een competitieve prijs is in vergelijking met gelijkaardige toestellen.
[related_article id=”214650″]In essentie verschilt de powerline van Telenet niet echt met andere exemplaren op de markt. De verkoopstroef is hier eenvoud: je hoeft niet te snappen wat een powerline is, om er mee aan de slag te gaan. Stop één adapter in het stopcontact bij je router, en verbind het ding met een ethernetkabel. De andere adapter kan je vervolgens waar je maar wil in het stopcontact steken. Verder hoef je niets te doen: beide toestellen zullen elkaar zelf zoeken en automatisch het bestaande wifi-netwerk klonen. Een nieuw draadloos netwerk met exact dezelfde instellingen als het hoofdnetwerk verschijnt nu, zodat je meteen kan verbinden.
De powerline en de router zijn nog niet slim genoeg om onderling af te spreken met welk uitzendpunt je toestel best contact maakt. Het is dus aan je smartphone of laptop om zelf te kiezen tussen het wifi-netwerk van je nieuwe powerline, dan wel het netwerk van de router. De meeste toestellen doen dat vrij goed, al zal je van tijd tot tijd merken dat een smartphone of tablet even te lang aan het verkeerde toegangspunt blijft plakken. Telenet werkt aan software om het eigen netwerk slimmer te maken, maar die is nog niet voor meteen.
Wanneer krijg jij Flow Tech?
Waarschijnlijk heb je Flow Tech al in huis. Telenet is vorige maand begonnen met de uitrol van de nieuwe firmware naar al zijn routers. Ongeveer 100.000 toestellen per dag werden bediend. De oude zwarte routers kwamen eerst aan bod, de nieuwe in de laatste wave. Op 8 mei was de uitrol rond. Je kan zelf niet zien in de instellingen of je de nieuwste versie van de firmware al binnen hebt. Dat is een bewuste keuze van Telenet, dat de interface uniform wil houden. Bovendien wil de provider niet dat klanten vragen om nieuwe firmware al meteen te krijgen, omdat dat niet gaat. Het geautomatiseerde systeem rolt updates volgens toestel en regio uit, en daar kan Telenet zelfs voor zijn eigen medewerkers geen mouw aan passen.
In principe moet je ten laatste vanaf vandaag beginnen merken dat je draadloze internet iets beter presteert, zelfs wanneer je nog van een oudere Telenet-router gebruik maakt. Daarmee is het Flow Tech-verhaal nog niet afgerond: Telenet blijft zelf verder sleutelen aan nieuwe functies en betere software, zodat je in de toekomst nog andere verbeteringen mag verwachten.
Telenet stopt verschillende geavanceerde wifi-functies in z’n eigen routers. De vernieuwingen worden met een software-update naar iedereen uitgerold, zowel eigenaars van oude routers als van nieuwe exemplaren. Onder andere bandsteering en airtime fairness maken hun intrede. Bovendien wordt de Telenet Wi-Free-dienst een stuk aangenamer om te gebruiken. Tot slot zet de provider eigen vooraf geconfigureerde powerlines in de markt waar zelfs de grootste leek mee aan de slag kan. De Mechelse operator stopt alle vernieuwingen onder de noemer Flow Tech.
Bandsteering
Om van bandsteering te genieten, heb je een Telenet-router nodig die zowel de 2,4 GHz- als de 5 GHz-band ondersteunt. De laatste twee versies van de routers zijn compatibel. Zowel de 2,4 GHz-band als de 5 GHz-band hebben plus- en minpunten. 2,4 GHz is al sinds jaar en dag de standaard. De lagere golflengte zorgt ervoor dat het signaal in theorie beter door obstakels raakt dan een 5 GHz-signaal, maar de bandbreedte is lager waardoor de maximale verbindingssnelheid ook minder hoog ligt. Bovendien zenden tal van andere technologieën uit in hetzelfde spectrum. Denk maar aan bluetooth of zelfs je microgolfoven.
De 5 GHz-band heeft een hogere capaciteit en de frequentie is minder gesatureerd., waardoor de kwaliteit van het signaal doorgaans beter is. Het bereik is in theorie iets minder, maar het grootste minpunt is compatibiliteit: oudere toestellen ondersteunen geen wifi op 5 GHz.
De meeste routers die compatibel zijn met beide banden, laten je toe twee netwerken in te stellen: één op 2,4 GHz en één op 5 GHz. High-end routers die al snel enkele honderden euro’s kosten, bevatten technologie waarmee beide banden gecombineerd worden tot één netwerk. De router kiest dan zelf op welk netwerk je toestel terecht komt.
Telenet ontwikkelde nu zelf technologie voor z’n eigen routers om net dat te doen. Het 2,4 GHz- en het 5 GHz-netwerk worden samengesmolten tot één uniform netwerk. Niet jij kiest op welke band je toestel een verbinding moet maken, maar de router. Die kijkt natuurlijk of je toestel compatibel is, maar ook of een verbinding op één van de twee banden een voordeel heeft. De meest geschikte band wordt gekozen. Zit je dichtbij de router met een modern toestel, dan is dat waarschijnlijk de 5 GHz-band. Verder van de bron kan de 2,4 GHz-band interessanter zijn. Zelf zal je niet veel merken, behalve dan dat de kwaliteit van je draadloze verbinding er in principe op vooruit gaat.
Airtime Fairness
Een tweede geavanceerde functie rolt Telenet uit naar al zijn klanten: Airtime Fairness. Een wifi-router kan maar met één draadloos toestel tegelijkertijd praten. Zit vader op de laptop, terwijl moeder via de tablet surft en dochterlief op haar smartphone tokkelt, dan moet de router de toegang van die drie toestellen tegelijkertijd beheren. In de praktijk wil dat zeggen dat ieder toestel om de beurt verbinding maakt met de router. Na een korte verbinding volgt er een willekeurige time-out: een periode waarin het toestel niet zal proberen data te verzenden of te ontvangen.
[related_article id=”211321″]Het is de bedoeling dat de drie toestellen zo om de beurt een kans krijgen om pakketjes te verzenden en te ontvangen. Het afwisselen gebeurt bliksemsnel, met time-outs in de orde van microseconden. Zo valt het niet op dat de wifi slechts met een beurtrol toegankelijk is.
In de praktijk werkt de time-out niet altijd even goed. Hoe meer toestellen je verbindt, hoe groter de kans dat één exemplaar met het gros van de ‘airtime’ gaat lopen, terwijl een ander exemplaar de dupe is en nauwelijks routertijd krijgt. Wanneer je oude toestellen met je netwerk verbindt, wordt dat probleem nog erger. Een oude laptop die nog van de wifi g-standaard gebruik maakt, doet er veel langer over om data te verzenden van en naar de router en trekt zo een heleboel airtime naar zich toe, waardoor snellere toestellen onvoldoende routertijd krijgen.
Zo kan het zijn dat vader met de oude laptop vlot in hoge resolutie naar een Youtube-filmpje kijkt, terwijl de dochter met haar smartphone nog geen lichte mobiele website geladen krijgt. De oplossing: een beter beheer van de beschikbare airtime.
Met airtime fairness is de toegang tot de router niet afhankelijk van de willekeurige time-out, maar van de router zelf. Algoritmes in het toestel beslissen wie wanneer toegang krijgt, zodat de beschikbare capaciteit eerlijk over alle verbonden computers, tablets en smartphones verdeeld wordt. We zagen de technologie zelf in actie in het hoofdkwartier van Telenet in Mechelen.
Vier Samsung Galaxy S6-smartphones waren verbonden met eenzelfde router. Eén exemplaar ging lopen met het gros van de airtime, terwijl de andere drie een tergend trage verbinding hadden. Met de fairness-technologie geactiveerd, stabiliseerde de vier verbindingen vrij snel. Na enkele seconden kreeg ieder toestel een acceptabel stuk van de koek en na een halve minuut was de verdeling tussen de vier toestellen helemaal eerlijk. Airtime fairness belooft zo een grote impact te hebben op de netwerkkwaliteit op plaatsen waar verschillende mensen samen de Telenet-router gebruiken.
Telenet Wi-Free
Een derde probleem dat Telenet met Flow Tech oplost, is de frustratie die gepaard gaat met Telenet Wi-Free. De hotspotdienst van Telenet laat gebruikers toe overal Wi-Free-wifi te gebruiken waar een hotspot aanwezig is. In principe is dat binnen het bereik van ieder huishouden met een Telenet-router. Tekende je in op de dienst, dan heb je waarschijnlijk al wel gemerkt dat je toestel de vervelende neiging heeft om ook thuis met het Wi-Free-netwerk te verbinden, in plaats van met je betere thuisnetwerk. Ook dat lost Telenet op met een firmware-update.
Niet Telenet, maar je toestel beslist autonoom om Wi-Free de voorkeur te geven boven je thuisnetwerk. Daar zit een goede reden achter. Wi-Free maakt gebruik van WPA2 Enterprise-beveiliging. Die laat je toe op een veilige manier verbinding te maken met een netwerk waarvan iedereen naam en wachtwoord kent. WPA2 Enterprise is op papier veiliger dan de gewone WPA2-PSK-standaard.
In de praktijk is er geen noemenswaardig verschil, maar daar houdt je smartphone geen rekening mee. Die volgt ingebouwde protocols waarbij hij bij twee gelijkaardige netwerkopties telkens het meest veilige netwerk selecteert. Wi-Free geniet zo de voorkeur. Telenet lost dat probleem in de achtergrond op door je thuisnetwerk voor geregistreerde toestellen opnieuw de meest aantrekkelijke verbindingsoptie te maken. Al wat jij merkt, is dat je smartphone bij het thuiskomen meteen het juiste netwerk kiest.
Wie wil kan de Telenet Mobile-app installeren om hetzelfde resultaat te bekomen. De app zal de ingebouwde protocollen van je smartphone overschrijven zodat die meteen het juiste netwerk kiest om verbinding mee te maken.
Powerlines
Tot slot pakt Telenet uit met eigen powerlines. De provider merkte op dat heel veel klanten ‘wifi’ vereenzelvigen met ‘internet’. Stelt het wifi-bereik teleur, dan wijzen ze de provider aan als schuldige. Daar komt bij dat intussen bijna iedereen mobiel surft, en de dode hoeken van het wifi-bereik thuis dus zichtbaarder zijn dan ooit. Telenet wil klanten zelf de tools geven om het bereik van hun netwerk te vergroten met een eigen powerline. Het ding kost 99 euro voor klanten, wat een competitieve prijs is in vergelijking met gelijkaardige toestellen.
[related_article id=”214650″]In essentie verschilt de powerline van Telenet niet echt met andere exemplaren op de markt. De verkoopstroef is hier eenvoud: je hoeft niet te snappen wat een powerline is, om er mee aan de slag te gaan. Stop één adapter in het stopcontact bij je router, en verbind het ding met een ethernetkabel. De andere adapter kan je vervolgens waar je maar wil in het stopcontact steken. Verder hoef je niets te doen: beide toestellen zullen elkaar zelf zoeken en automatisch het bestaande wifi-netwerk klonen. Een nieuw draadloos netwerk met exact dezelfde instellingen als het hoofdnetwerk verschijnt nu, zodat je meteen kan verbinden.
De powerline en de router zijn nog niet slim genoeg om onderling af te spreken met welk uitzendpunt je toestel best contact maakt. Het is dus aan je smartphone of laptop om zelf te kiezen tussen het wifi-netwerk van je nieuwe powerline, dan wel het netwerk van de router. De meeste toestellen doen dat vrij goed, al zal je van tijd tot tijd merken dat een smartphone of tablet even te lang aan het verkeerde toegangspunt blijft plakken. Telenet werkt aan software om het eigen netwerk slimmer te maken, maar die is nog niet voor meteen.
Wanneer krijg jij Flow Tech?
Waarschijnlijk heb je Flow Tech al in huis. Telenet is vorige maand begonnen met de uitrol van de nieuwe firmware naar al zijn routers. Ongeveer 100.000 toestellen per dag werden bediend. De oude zwarte routers kwamen eerst aan bod, de nieuwe in de laatste wave. Op 8 mei was de uitrol rond. Je kan zelf niet zien in de instellingen of je de nieuwste versie van de firmware al binnen hebt. Dat is een bewuste keuze van Telenet, dat de interface uniform wil houden. Bovendien wil de provider niet dat klanten vragen om nieuwe firmware al meteen te krijgen, omdat dat niet gaat. Het geautomatiseerde systeem rolt updates volgens toestel en regio uit, en daar kan Telenet zelfs voor zijn eigen medewerkers geen mouw aan passen.
In principe moet je ten laatste vanaf vandaag beginnen merken dat je draadloze internet iets beter presteert, zelfs wanneer je nog van een oudere Telenet-router gebruik maakt. Daarmee is het Flow Tech-verhaal nog niet afgerond: Telenet blijft zelf verder sleutelen aan nieuwe functies en betere software, zodat je in de toekomst nog andere verbeteringen mag verwachten.