Oud vlaggenschip of nieuwe midrange smartphone, wat is de beste keuze?
Het is een genot om te zien hoe midrange-telefoons worden uitgerust met almaar krachtigere hardware. Je scoort vlotwerkende toestellen met enorm bruikbare camera’s voor een relatief toegankelijk bedrag. Maar wat kan er op tegen de pure kracht van een waar vlaggenschip-telefoon? Op tweedehandssites als 2dehands.be en Marktplaats.nl kan je zo een uitstekend ouder vlaggenschip oppikken voor een enorm interessante prijs.
Houd daarbij wel rekening met een aantal zaken. Tweedehands telefoons zijn al eerder gebruikt, en komen dus sowieso met onvermijdelijke krasjes en mankementjes die misschien op het eerste zicht niet opvallen. Daarnaast loop je vaak garantie mis, en hebben de batterijen van de toestellen al een hoop cyclussen doorlopen. In het beste geval kan je een batterij wel zelf vervangen als je merkt dat ze niet meer in topvorm is. Weet ook dat fabrikanten in wezen niet verplicht zijn om hun toestellen langer dan een jaar van updates te voorzien.
Gezond verstand
Voldoende kennis van zaken bezitten en je gezond verstand gebruiken bij aankopen is dus een vereiste. Als je toch twijfelt, kan je ook eens een kijkje nemen op tweedehandssites die specifiek voor smartphones zijn bedoeld. Dergelijke sites pikken er meteen de kwalitatieve toestellen voor je uit. Voorbeelden daarvan zijn: ‘los-toestel.com’, ‘smart2have.com’ en ‘mobiele-gsm.be’.
In onderstaande tabel vind je in de eerste plaats de gemiddelde prijs terug van degelijke premiumtelefoon op tweedehandssites. Daaronder krijg je ook nog ter referentie de nieuwprijs te zien van de oudere toptoestellen, en ten slotte ook de nieuwprijs van de uitdagers in kwestie, de moderne midrange-telefoons. Voor we het gladiatorengevecht van start laten gaan, stellen we dus eerst even de strijders voor.
De gladiatoren
In de linkerhoek: twee jaar geleden kostten ze nog een fortuin. Ze waren de absolute toptelefoons die de wereld deed watertanden gedurende spectaculaire onthullingen op technologiebeurzen. Vandaag liggen ze onbemind in de kast of vind je ze gewoon online op tweedehandssites.
Tweedehandsprijs vlaggenschepen:
Naam | Gemiddelde prijs | Vindplaats |
Samsung Galaxy S5 | 200 euro | 2dehands.be |
LG G3 | 130 euro | 2dehands.be |
Sony Xperia Z2 | 180 euro | 2dehands.be |
Nieuwprijs flagships:
Naam | Prijs | Vindplaats |
Samsung Galaxy S5 | 349 euro | Bol.com |
LG G3 | 241 euro | Belsimpel.nl |
Sony Xperia Z2 | 277 euro | Belsimpel.nl |
In de rechterhoek: nieuwer smartphones die vandaag de dag profiteren van sterke hardware voor een straffe prijs. Ze staan meestal in de schaduw van moderne vlaggenschepen. Vandaag vind je ze te koop in de winkel of online.
Nieuwprijs midrange-toestellen:
Naam | Prijs | vindplaats |
Samsung Galaxy A5 (2016) | 341,99 euro | Alternate |
LG Nexus 5X | 268,45 euro | Belsimpel.nl |
OnePlus X | 239 euro | Oneplus.net |
Laat het gevecht beginnen
Speciaal voor deze vergelijking trokken we naar tweedehandssites op zoek naar gepensioneerde, maar krachtige, vlaggenschepen voor een straffe prijs. De oude toestellen in kwestie dateren allemaal uit 2014. Dat wil zeggen dat ze op zijn minst op Android 5.0 Lollipop draaien of de Marshmallow-update al hebben of nog krijgen.
Als je een nieuwe telefoon voor een zelfde prijs als de vlaggenschepen probeert te vinden, is de strijd al bij voorbaat gestreden. Een toestel van 130 euro zal simpelweg niet op kunnen tegen een Galaxy S5. En dat is ook logisch. Daarom zijn we op zoek gegaan naar wat een nieuwe telefoon minimaal zal kosten als je effectief gelijkwaardige hardware zoekt vergeleken met de oudjes.
Ronde 1: Samsung Galaxy S5 vs Samsung Galaxy A5 (2016)
De Samsung Galaxy S5 heeft een Snapdragon 801 chipset, 2 GB aan RAM, een 16 megapixel camera en een 5.1 inch Full HD-scherm.
De Galaxy A5 komt met een Exynos 7580, 2 GB aan RAM, een 13 megapixel camera en een 5.2 inch Full HD-scherm
Scherm en prestaties
Volgens AnTuTu benchmarks is de Galaxy S5 met zijn oude Snapdragon 801-SoC nog net iets krachtiger dan de chip van eigen makelij in het nieuwe toestel. De Galaxy S5 scoort 42.670 op een benchmark tegenover 41.868 voor de nieuwe Galaxy A5. Beide hebben ze 2 GB aan RAM-geheugen, wat naar hedendaagse standaarden ruim voldoende is. Ook het scherm is een behoorlijk goede match. Allebei komen ze met een AMOLED-scherm, maar dat van de A5 is net iets groter.
Camera
Wat de camera betreft wordt het moeilijk. Een echte camera shoot-out zou alleen kunnen uitmaken wie de winnaar is. Voorlopig verdient de Galaxy A5 wel het voordeel van de twijfel. Hij heeft misschien minder megapixels, maar komt met een grotere diafragma van f/1.9 tegenover f/2.2 voor het oude exemplaar.
Een grote ontbrekende voor de S5 is ook optical image stabilization (OIS) voor tijdens het filmen. Wat de frontcamera betreft is de keuze snel gemaakt. In 2014 was de camera aan de voorkant nog lang niet zo belangrijk voor fabrikanten als dat vandaag is. De 5 MP-camera van de A5 zal dus makkelijk de 2 MP-camera van de Galaxy S5 kloppen.
Verdict
Naast de brute specificaties hebben beide telefoons hun eigen troeven. De Galaxy S5 is IP 67 water –en stofbestendig, maar de Glaxy A5 pakt uit met het knapste design. Het was pas sinds de S6 dat Samsung zijn S-reeks het echte premium (dus niet plastic) design gaf dat ze verdiende.
Uiteindelijk zorgt de prijs van beide toestellen voor de fatale uppercut. Tweedehands pik je al een S5 in prima staat op voor rond de 200 euro. Wie grondig zoekt, kan nog enkele tientallen euro’s extra besparen. Een goede deal, zeker gezien de hoge nieuwprijs van een S5. Los vind je de Galaxy A5 voor 341,99 euro. Prijs-kwaliteit is de Galaxy S5 de duidelijke winnaar hier.
Ronde 2: LG G3 vs LG Nexus 5X
De LG G3 heeft een Snapdragon 801 chipset, 2 of 3 GB aan RAM, een 13 megapixel camera en een 5.5 inch WQHD-scherm.
De LG Nexus 5X komt met een Snapdragon 808, 2 GB aan RAM, een 12 megapixel camera en een 5.2 inch Full HD-scherm.
Bij LG vinden we ook een interessante match van specificaties in eigen huis. Op zich is de Nexus 5X qua specificaties krachtiger dan de meeste nieuwe midrange-toestellen, maar zijn prijs ging de afgelopen maanden zo sterk de dieperik in dat hij nu verdient om in die categorie te mogen strijden.
Scherm en prestaties
Volgens AnTuTu is de SoC van de Nexus 5X beduidend sterker dan die van zijn oudere broer met een score van 45.582 tegenover 40.000 bij de G3. Hij heeft een nieuwere processor die we ook in de G4 vonden. De G3 heeft wel het voordeel dat hij ook verkrijgbaar is in een 32 GB-model dat tegelijk met 3GB aan RAM komt. Stevige multi-taskers zullen zich daar comfortabeler bij voelen.
De LG G3 was de eerste telefoon die een scherm met een resolutie van 1.440×2.560 presenteerde. Als je compatibele content gebruikt, merk je het verschil duidelijk. Het scherm is trouwens net een punt waarop de 5X het laat afweten. Er is niet mis met de resolutie, maar de doffe kleuren zijn teleurstellend.
Camera
Beide tonen ze een sterke camera met 4K-video, OIS en een infraroodfocus. Toch overtreft de Nexus 5X hardwaretechnisch op elk punt de camera van de G3. Hij heeft een pixelgrootte van 1.55 µm tegenover 1.12 µm voor de G3, en ook een grotere diafragmaopening. Dat maakt hem normaal gezien bruikbaarder in onderbelichte omstandigheden. Al kan ook enkel hier een effectieve test daar met zekerheid uitsluitsel over geven.
Al bij al heeft geen één van beide in ieder geval een camera om zich voor te schamen. Wat de frontcamera ten slotte betreft geldt exact hetzelfde verhaal als in de vorige ronde. Wie op zoek is naar de strafste selfiecamera kan beter niet in de richting van oudere smartphones kijken.
Verdict
De LG G3 is iets trager dan de Nexus 5X, en hij heeft een camera die een beetje verouderd is. Aan de andere kant blaast zijn knappe 5.5 inch WQHD-scherm het scherm van de Nexus 5X weg. Wat we wel niet mogen vergeten is dat de 5X een Nexus-telefoon is met alle voordelen die daarbij komen. Zo mag je er zeker van zijn dat hij snel richting Android N zal draven, terwijl G3-gebruikers die update normaal gesproken niet meer zullen zien.
Toch wordt de keuze wel moeilijk als je merkt dat je vandaag al een mooi tweedehands toestel kan oppikken voor gemiddeld 130 euro. De echte ‘Sherlocks’ zullen ook enkele toestellen van om en bij de 110 euro terugvinden. Al dan niet nog met garantie. Toch is aan de andere kant de prijs van een splinternieuwe Nexus 5X, die nu 268,45 euro kost, ook erg interessant. Meteen de upgrade maken naar dat nieuwere toestel, is dus geen slechte keuze. In dit geval hakken we dus geen knopen door, wedstrijd onbeslist. We laten het aan jou over.
Ronde 3: Sony Xperia Z2 vs OnePlus X
De Sony Xperia Z2 heeft een Snapdragon 801, 3 GB aan RAM, een 20 megapixel camera en een 5.2 inch Full HD-scherm.
De OnePlus X heeft ook een Snapdragon 801 chipset, 3GB aan RAM, een 13 megapixel camera en een 5 inch Full HD-scherm.
Scherm en prestaties
In dit geval was het interessanter om eens een sterk geprijsde midrange-topper de arena te laten betreden in plaats
van een smartphone van Sony-makelij. Wat alles nog boeiender maakt is de vele gelijkenissen tussen beide telefoons. In een AnTuTu benchmark scoren ze dan ook bijna even goed. De Sony behaalt 47.881 tegenover 47.983 voor de OnePlus X. De verschillen qua grafische kracht en processorkracht zijn dus minimaal. Ook beide schermen zijn elkaar ook waard. De Xperia Z2 komt wel met een LCD-scherm terwijl de OnePlus X voor AMOLED kiest.
Camera
De specificaties van de Xperia Z2 camera nemen de bovenhand. Niet alleen heeft de Sony een overvloed aan megapixels, hij heeft ook een grotere diafragmaopening van f/2.0 vergeleken met f/2.2 voor de Oneplus. Daarnaast heeft hij ook een grotere 1/2.3”-camerasensor tegenover 1/3” bij de OnePlus X. De pixelgrootte is vrijwel identiek.
Zelfs met zijn 8 megapixel selfiecamera kan de OnePlus X nauwelijks het verschil maken. Foto’s zijn teleurstellend. Beide camera’s bezitten geen OIS. De Xperia Z2 lijkt wat de camera betreft de bovenhand te nemen al geldt ook hier de nodige nuancering.
Verdict
De Xperia Z2 pakt net als de Samsung Galxay S5 uit met waterbestendigheid. Al gaat Sony hier zelfs nog verder in. Wel heeft hij erg grote schermranden naar hedendaagse standaarden. De OnePlus X heeft daarom een mooier design, eveneens met premium-materialen. De prijs van beide toestellen maakt de zaken er niet gemakkelijker op. We vinden verschillende goede tweedehands Xperia Z2-toestellen online voor zo’n 180 euro, en dat is ook hier slechts een gemiddelde. Daarbij komt nog dat ook de OnePlus X met straffe prijzen komt. Voor 239 euro kan je een nieuw toestel online aanschaffen.
Toch wint de Xperia Z2 dit gladiatorengevecht. Het toestel is nog helemaal mee met zijn tijd. We geven zijn camera krijgt het voordeel van de twijfel, en wat nog knapper is, Sony is al volop zijn Android 6.0 Marshmallow update aan het uitrollen. Dat terwijl OnePlus-gebruikers nog in spanning afwachten om zelfs nog maar de datum voor de update te weten te komen. De mooie tweedehandsprijs voor een Xperia Z2 maakt het af. OnePlus X knock-out.
55-jarige armworstelkampioenen
Smartphones worden ouder en technologie staat niet stil. Toch is er vaak geen enkele reden om oude premiumtelefoons links te laten liggen. De vlaggenschepen die we in deze vergelijking bespraken, zijn misschien wel stuk voor stuk opaatjes, maar langs de andere kant zijn ze ook het equivalent van een 55-jarige die enkele jaren geleden nog wereldkampioen armworstelen was. Oude krachtpatsers leren de jeugd van tegenwoordig dus maar al te graag een lesje.
Deze vergelijking gaat wel niet helemaal op. Als je net iets te ver in de tijd teruggaat, loop je mogelijk de kans om bijvoorbeeld een telefoon zonder LTE-ondersteuning op de kop te tikken. Dat wil zeggen dat hij de huidige 4G-internetstandaard niet zal halen. Goed je ogen open houden alvorens een toestel te kopen blijft de boodschap. In ieder geval, of je nu voor de veelbelovende jonge telg of de sterke opa gaat, beide kunnen ze je een geweldige zakcomputer opleveren.
Het is een genot om te zien hoe midrange-telefoons worden uitgerust met almaar krachtigere hardware. Je scoort vlotwerkende toestellen met enorm bruikbare camera’s voor een relatief toegankelijk bedrag. Maar wat kan er op tegen de pure kracht van een waar vlaggenschip-telefoon? Op tweedehandssites als 2dehands.be en Marktplaats.nl kan je zo een uitstekend ouder vlaggenschip oppikken voor een enorm interessante prijs.
Houd daarbij wel rekening met een aantal zaken. Tweedehands telefoons zijn al eerder gebruikt, en komen dus sowieso met onvermijdelijke krasjes en mankementjes die misschien op het eerste zicht niet opvallen. Daarnaast loop je vaak garantie mis, en hebben de batterijen van de toestellen al een hoop cyclussen doorlopen. In het beste geval kan je een batterij wel zelf vervangen als je merkt dat ze niet meer in topvorm is. Weet ook dat fabrikanten in wezen niet verplicht zijn om hun toestellen langer dan een jaar van updates te voorzien.
Gezond verstand
Voldoende kennis van zaken bezitten en je gezond verstand gebruiken bij aankopen is dus een vereiste. Als je toch twijfelt, kan je ook eens een kijkje nemen op tweedehandssites die specifiek voor smartphones zijn bedoeld. Dergelijke sites pikken er meteen de kwalitatieve toestellen voor je uit. Voorbeelden daarvan zijn: ‘los-toestel.com’, ‘smart2have.com’ en ‘mobiele-gsm.be’.
In onderstaande tabel vind je in de eerste plaats de gemiddelde prijs terug van degelijke premiumtelefoon op tweedehandssites. Daaronder krijg je ook nog ter referentie de nieuwprijs te zien van de oudere toptoestellen, en ten slotte ook de nieuwprijs van de uitdagers in kwestie, de moderne midrange-telefoons. Voor we het gladiatorengevecht van start laten gaan, stellen we dus eerst even de strijders voor.
De gladiatoren
In de linkerhoek: twee jaar geleden kostten ze nog een fortuin. Ze waren de absolute toptelefoons die de wereld deed watertanden gedurende spectaculaire onthullingen op technologiebeurzen. Vandaag liggen ze onbemind in de kast of vind je ze gewoon online op tweedehandssites.
Tweedehandsprijs vlaggenschepen:
Naam | Gemiddelde prijs | Vindplaats |
Samsung Galaxy S5 | 200 euro | 2dehands.be |
LG G3 | 130 euro | 2dehands.be |
Sony Xperia Z2 | 180 euro | 2dehands.be |
Nieuwprijs flagships:
Naam | Prijs | Vindplaats |
Samsung Galaxy S5 | 349 euro | Bol.com |
LG G3 | 241 euro | Belsimpel.nl |
Sony Xperia Z2 | 277 euro | Belsimpel.nl |
In de rechterhoek: nieuwer smartphones die vandaag de dag profiteren van sterke hardware voor een straffe prijs. Ze staan meestal in de schaduw van moderne vlaggenschepen. Vandaag vind je ze te koop in de winkel of online.
Nieuwprijs midrange-toestellen:
Naam | Prijs | vindplaats |
Samsung Galaxy A5 (2016) | 341,99 euro | Alternate |
LG Nexus 5X | 268,45 euro | Belsimpel.nl |
OnePlus X | 239 euro | Oneplus.net |
Laat het gevecht beginnen
Speciaal voor deze vergelijking trokken we naar tweedehandssites op zoek naar gepensioneerde, maar krachtige, vlaggenschepen voor een straffe prijs. De oude toestellen in kwestie dateren allemaal uit 2014. Dat wil zeggen dat ze op zijn minst op Android 5.0 Lollipop draaien of de Marshmallow-update al hebben of nog krijgen.
Als je een nieuwe telefoon voor een zelfde prijs als de vlaggenschepen probeert te vinden, is de strijd al bij voorbaat gestreden. Een toestel van 130 euro zal simpelweg niet op kunnen tegen een Galaxy S5. En dat is ook logisch. Daarom zijn we op zoek gegaan naar wat een nieuwe telefoon minimaal zal kosten als je effectief gelijkwaardige hardware zoekt vergeleken met de oudjes.
Ronde 1: Samsung Galaxy S5 vs Samsung Galaxy A5 (2016)
De Samsung Galaxy S5 heeft een Snapdragon 801 chipset, 2 GB aan RAM, een 16 megapixel camera en een 5.1 inch Full HD-scherm.
De Galaxy A5 komt met een Exynos 7580, 2 GB aan RAM, een 13 megapixel camera en een 5.2 inch Full HD-scherm
Scherm en prestaties
Volgens AnTuTu benchmarks is de Galaxy S5 met zijn oude Snapdragon 801-SoC nog net iets krachtiger dan de chip van eigen makelij in het nieuwe toestel. De Galaxy S5 scoort 42.670 op een benchmark tegenover 41.868 voor de nieuwe Galaxy A5. Beide hebben ze 2 GB aan RAM-geheugen, wat naar hedendaagse standaarden ruim voldoende is. Ook het scherm is een behoorlijk goede match. Allebei komen ze met een AMOLED-scherm, maar dat van de A5 is net iets groter.
Camera
Wat de camera betreft wordt het moeilijk. Een echte camera shoot-out zou alleen kunnen uitmaken wie de winnaar is. Voorlopig verdient de Galaxy A5 wel het voordeel van de twijfel. Hij heeft misschien minder megapixels, maar komt met een grotere diafragma van f/1.9 tegenover f/2.2 voor het oude exemplaar.
Een grote ontbrekende voor de S5 is ook optical image stabilization (OIS) voor tijdens het filmen. Wat de frontcamera betreft is de keuze snel gemaakt. In 2014 was de camera aan de voorkant nog lang niet zo belangrijk voor fabrikanten als dat vandaag is. De 5 MP-camera van de A5 zal dus makkelijk de 2 MP-camera van de Galaxy S5 kloppen.
Verdict
Naast de brute specificaties hebben beide telefoons hun eigen troeven. De Galaxy S5 is IP 67 water –en stofbestendig, maar de Glaxy A5 pakt uit met het knapste design. Het was pas sinds de S6 dat Samsung zijn S-reeks het echte premium (dus niet plastic) design gaf dat ze verdiende.
Uiteindelijk zorgt de prijs van beide toestellen voor de fatale uppercut. Tweedehands pik je al een S5 in prima staat op voor rond de 200 euro. Wie grondig zoekt, kan nog enkele tientallen euro’s extra besparen. Een goede deal, zeker gezien de hoge nieuwprijs van een S5. Los vind je de Galaxy A5 voor 341,99 euro. Prijs-kwaliteit is de Galaxy S5 de duidelijke winnaar hier.
Ronde 2: LG G3 vs LG Nexus 5X
De LG G3 heeft een Snapdragon 801 chipset, 2 of 3 GB aan RAM, een 13 megapixel camera en een 5.5 inch WQHD-scherm.
De LG Nexus 5X komt met een Snapdragon 808, 2 GB aan RAM, een 12 megapixel camera en een 5.2 inch Full HD-scherm.
Bij LG vinden we ook een interessante match van specificaties in eigen huis. Op zich is de Nexus 5X qua specificaties krachtiger dan de meeste nieuwe midrange-toestellen, maar zijn prijs ging de afgelopen maanden zo sterk de dieperik in dat hij nu verdient om in die categorie te mogen strijden.
Scherm en prestaties
Volgens AnTuTu is de SoC van de Nexus 5X beduidend sterker dan die van zijn oudere broer met een score van 45.582 tegenover 40.000 bij de G3. Hij heeft een nieuwere processor die we ook in de G4 vonden. De G3 heeft wel het voordeel dat hij ook verkrijgbaar is in een 32 GB-model dat tegelijk met 3GB aan RAM komt. Stevige multi-taskers zullen zich daar comfortabeler bij voelen.
De LG G3 was de eerste telefoon die een scherm met een resolutie van 1.440×2.560 presenteerde. Als je compatibele content gebruikt, merk je het verschil duidelijk. Het scherm is trouwens net een punt waarop de 5X het laat afweten. Er is niet mis met de resolutie, maar de doffe kleuren zijn teleurstellend.
Camera
Beide tonen ze een sterke camera met 4K-video, OIS en een infraroodfocus. Toch overtreft de Nexus 5X hardwaretechnisch op elk punt de camera van de G3. Hij heeft een pixelgrootte van 1.55 µm tegenover 1.12 µm voor de G3, en ook een grotere diafragmaopening. Dat maakt hem normaal gezien bruikbaarder in onderbelichte omstandigheden. Al kan ook enkel hier een effectieve test daar met zekerheid uitsluitsel over geven.
Al bij al heeft geen één van beide in ieder geval een camera om zich voor te schamen. Wat de frontcamera ten slotte betreft geldt exact hetzelfde verhaal als in de vorige ronde. Wie op zoek is naar de strafste selfiecamera kan beter niet in de richting van oudere smartphones kijken.
Verdict
De LG G3 is iets trager dan de Nexus 5X, en hij heeft een camera die een beetje verouderd is. Aan de andere kant blaast zijn knappe 5.5 inch WQHD-scherm het scherm van de Nexus 5X weg. Wat we wel niet mogen vergeten is dat de 5X een Nexus-telefoon is met alle voordelen die daarbij komen. Zo mag je er zeker van zijn dat hij snel richting Android N zal draven, terwijl G3-gebruikers die update normaal gesproken niet meer zullen zien.
Toch wordt de keuze wel moeilijk als je merkt dat je vandaag al een mooi tweedehands toestel kan oppikken voor gemiddeld 130 euro. De echte ‘Sherlocks’ zullen ook enkele toestellen van om en bij de 110 euro terugvinden. Al dan niet nog met garantie. Toch is aan de andere kant de prijs van een splinternieuwe Nexus 5X, die nu 268,45 euro kost, ook erg interessant. Meteen de upgrade maken naar dat nieuwere toestel, is dus geen slechte keuze. In dit geval hakken we dus geen knopen door, wedstrijd onbeslist. We laten het aan jou over.
Ronde 3: Sony Xperia Z2 vs OnePlus X
De Sony Xperia Z2 heeft een Snapdragon 801, 3 GB aan RAM, een 20 megapixel camera en een 5.2 inch Full HD-scherm.
De OnePlus X heeft ook een Snapdragon 801 chipset, 3GB aan RAM, een 13 megapixel camera en een 5 inch Full HD-scherm.
Scherm en prestaties
In dit geval was het interessanter om eens een sterk geprijsde midrange-topper de arena te laten betreden in plaats
van een smartphone van Sony-makelij. Wat alles nog boeiender maakt is de vele gelijkenissen tussen beide telefoons. In een AnTuTu benchmark scoren ze dan ook bijna even goed. De Sony behaalt 47.881 tegenover 47.983 voor de OnePlus X. De verschillen qua grafische kracht en processorkracht zijn dus minimaal. Ook beide schermen zijn elkaar ook waard. De Xperia Z2 komt wel met een LCD-scherm terwijl de OnePlus X voor AMOLED kiest.
Camera
De specificaties van de Xperia Z2 camera nemen de bovenhand. Niet alleen heeft de Sony een overvloed aan megapixels, hij heeft ook een grotere diafragmaopening van f/2.0 vergeleken met f/2.2 voor de Oneplus. Daarnaast heeft hij ook een grotere 1/2.3”-camerasensor tegenover 1/3” bij de OnePlus X. De pixelgrootte is vrijwel identiek.
Zelfs met zijn 8 megapixel selfiecamera kan de OnePlus X nauwelijks het verschil maken. Foto’s zijn teleurstellend. Beide camera’s bezitten geen OIS. De Xperia Z2 lijkt wat de camera betreft de bovenhand te nemen al geldt ook hier de nodige nuancering.
Verdict
De Xperia Z2 pakt net als de Samsung Galxay S5 uit met waterbestendigheid. Al gaat Sony hier zelfs nog verder in. Wel heeft hij erg grote schermranden naar hedendaagse standaarden. De OnePlus X heeft daarom een mooier design, eveneens met premium-materialen. De prijs van beide toestellen maakt de zaken er niet gemakkelijker op. We vinden verschillende goede tweedehands Xperia Z2-toestellen online voor zo’n 180 euro, en dat is ook hier slechts een gemiddelde. Daarbij komt nog dat ook de OnePlus X met straffe prijzen komt. Voor 239 euro kan je een nieuw toestel online aanschaffen.
Toch wint de Xperia Z2 dit gladiatorengevecht. Het toestel is nog helemaal mee met zijn tijd. We geven zijn camera krijgt het voordeel van de twijfel, en wat nog knapper is, Sony is al volop zijn Android 6.0 Marshmallow update aan het uitrollen. Dat terwijl OnePlus-gebruikers nog in spanning afwachten om zelfs nog maar de datum voor de update te weten te komen. De mooie tweedehandsprijs voor een Xperia Z2 maakt het af. OnePlus X knock-out.
55-jarige armworstelkampioenen
Smartphones worden ouder en technologie staat niet stil. Toch is er vaak geen enkele reden om oude premiumtelefoons links te laten liggen. De vlaggenschepen die we in deze vergelijking bespraken, zijn misschien wel stuk voor stuk opaatjes, maar langs de andere kant zijn ze ook het equivalent van een 55-jarige die enkele jaren geleden nog wereldkampioen armworstelen was. Oude krachtpatsers leren de jeugd van tegenwoordig dus maar al te graag een lesje.
Deze vergelijking gaat wel niet helemaal op. Als je net iets te ver in de tijd teruggaat, loop je mogelijk de kans om bijvoorbeeld een telefoon zonder LTE-ondersteuning op de kop te tikken. Dat wil zeggen dat hij de huidige 4G-internetstandaard niet zal halen. Goed je ogen open houden alvorens een toestel te kopen blijft de boodschap. In ieder geval, of je nu voor de veelbelovende jonge telg of de sterke opa gaat, beide kunnen ze je een geweldige zakcomputer opleveren.