Test

Dit is een popup

VPN vs. Proxy: de verschillen verklaard

VPN
VPN, proxyservers en IP-adressen. Hoe zit dat nu juist?

Wanneer je op zoek bent naar een manier om anoniem op het internet te surfen, kom je al snel uit bij twee verschillende diensten: een VPN-server of proxyserver. Wij vertellen je hoe ze werken, wat de verschillen zijn, en welke dienst onze voorkeur heeft.

Het komt niet bepaald als een verrassing dat consumenten steeds vaker op zoek gaan naar een manier om anoniem online te surfen. Dit kan te maken hebben met simpele zaken als geoblokkades voor Netflix, tot websites die volledig gecensureerd zijn voor een bepaalde bevolking als je via de ‘gewone’ manier rondsurft op het internet. Er zijn twee diensten te vinden die populair zijn als we het hebben over anoniem online surfen: VPN en proxy. Hoewel beide diensten een redelijk vergelijkbare functie hebben, is de materie erachter erg verschillend, en dat brengt de nodige gevolgen met zich mee.

Wat is een proxyserver?

Laten we beginnen met de proxyserver. Een proxyserver is een server die pal tussen jouw computer en het internet in staat. Figuurlijk dan. De proxyserver fungeert als intermediair tussen je netwerk en je eindbestemming. Een proxyserver wordt vaak gebruikt om specifieke bestanden, bijlagen of downloads binnen te halen. Het lijkt alsof jouw verkeer vanuit de proxyserver komt en niet vanuit jouw eigen IP-adres. Proxyserver zijn uitermate populair in landen waar zware censuur wordt toegepast, waaronder China. Via een proxyserver kun je in dit soort landen de firewall omzeilen en sites als Facebook, Google en YouTube gewoon bezoeken.

Laten we een voorbeeld gebruiken voor wat extra duidelijkheid: wil je naar een specifieke website gaan, dan typ je het adres in de internbalk van je browser in. Je browser verzendt hiervoor data naar de specifieke website. Met een proxy gaat dit datapakket door een server van een derde partij voordat het aankomt bij de website waar je naar op zoek bent. Normaal gesproken verifieert een website jouw IP-adres voordat er content getoond wordt. Bij een proxyserver gaat deze verificatie via een derde partij. Typ je bijvoorbeeld in België ‘Google’ in je zoekbalk, dan kom je automatisch uit bij de Belgische versie van het Google-domein. Gebruik je een proxy met een IP-adres dat zich in het Verenigd Koninkrijk bevindt? Dan kom je uit op de VK-versie van Google.

VPN, proxyservers, IP-adressen, hoe zit dat nu allemaal? Wij verklaren de verschillen.

Wat is een VPN-dienst?

Een Virtual Private Network (VPN) maakt als het ware een versleutelde ‘tunnel’ tussen je computer en de server. Je internetprovider, een hacker of de overheid ziet alleen dat jij verbinding maakt met een VPN-server. Jouw online activiteiten, je IP-adres, locatiegegevens en gedownloade bestanden zijn in den beginne verborgen door de versleuteling (encryptie) van de VPN-dienst. Met een VPN heb je tevens toegang tot verschillende serverlocaties. Hierdoor kun je zelf kiezen vanuit welk land jij met je VPN wil browsen. Handig wanneer je bijvoorbeeld per se de content van Netflix uit Frankrijk wil bekijken, omdat hier exclusieve titels tussen staan.

Echt anoniem met een proxyserver?

Een proxyserver kan gezien worden als de meest simpele vorm van ‘anoniem’ surfen. Een proxyserver kost relatief weinig, en in sommige gevallen zelfs niets. Een proxyserver verbergt je IP-adres, en is snel in gebruik; je hoeft vaak niets te installeren, waardoor het een interessante optie is voor gebruikers met een verouderd besturingssysteem. Daarnaast leent het zich uitstekend voor het bekijken van websites met beperkt geografisch bereik en webpagina’s, mits de websites in kwestie geen anti-proxy technologie gebruiken.

Heel veilig is een proxyserver relatief gezien echter niet; veel proxydiensten garanderen anonimiteit, wat vele consumenten vertalen naar ‘volledig privé browsen’. Toch ligt dat anders. Hoewel de gebruiker zijn echte IP-adres verborgen kan houden, browsen zij nog steeds met een ander IP-adres, wat betekent dat alles teruggeleid kan worden via dat IP-adres.

“Helaas zijn lang niet alle proxyservers te vertrouwen”

Bij het gebruiken van een proxyserver draag je vrijwillig je informatie over naar een onbekende partij. Naast dat jij je eigen netwerk blootstelt, verbind je ook met een ander (potentieel gevaarlijk) netwerk. Helaas zijn lang niet alle proxyservers te vertrouwen. Voornamelijk gratis proxyservers zijn niet de moeite waard, omdat hier vaak meer haken en ogen aan kleven dan gewenst. De makers ervan willen doorgaans linksom of rechtsom geld verdienen aan jou. Dit kan onder andere door je browserdata bij te houden  en deze vervolgens door te verkopen, waarna je bijvoorbeeld opgezadeld kunt raken met zeer gepersonaliseerde advertenties.

In het ergste geval kan het zelfs voorkomen dat de proxyserverdienstverlener jouw inloggegevens afleest via de proxyserver, waarna het malafide bedrijf jouw accountgegevens kan hacken. Dit is al helemaal rampzalig als je bankgegevens invoert wanneer je op een malafide proxyserver zit. Ook het versturen van virussen behoort tot een van de mogelijkheden.

Duurder, maar veiliger

Een VPN goed laten werken vergt vaak iets meer tijd en in veel gevallen geld. Er is altijd wel een programma en/of extensie nodig om een VPN te kunnen gebruiken, iets dat niet altijd het geval is bij een proxyserver. Het installatieproces kan ook even duren bij VPN-diensten, maar indien nodig zijn er altijd handige gidsen te vinden op het web. Uiteraard heb je gratis VPN-diensten op het internet, maar die raden we om vrijwel exact dezelfde redenen  als bij proxyservers af. In tegenstelling tot proxyservers zijn er wereldwijd een stuk meer betrouwbare VPN-diensten te vinden. Relatief gezien zijn VPN-diensten duurder dan proxyservers. Eenmaal betaald kun je wel meerdere apparaten als een smartphone of laptop verbinden via de gekochte VPN-dienst.

Een VPN-dienst is niet alleen op je laptop of PC te gebruiken, maar ook op je smartphone.

Waar je met een proxyserver enkel en alleen geanonimiseerd op het internet rond kunt surfen, biedt een VPN een volledig beveiligde en versleutelde netwerkverbinding aan. Dit zorgt ervoor dat je met een VPN bijvoorbeeld ook torrents kunt downloaden, zonder dat dit gelinkt wordt aan jouw eigen IP-adres. Gezien de steeds strenger wordende regels rondom het downloaden van torrents is een VPN geen overbodige luxe voor de digitale piraten onder ons. Ook openbare wifi-hotspots kun je dankzij een VPN zonder hackgevaar gebruiken, aangezien jouw versleutelde data niet in te zien is door kwaadwillenden.

Een belangrijke kanttekening bij VPN-diensten is het logbeleid. De VPN-aanbieder is de enige die jouw dataverkeer kan zien, aangezien het daar naartoe wordt gestuurd. VPN-diensten kunnen ‘logs’ bijhouden van jouw dataverkeer. Deze ‘logs’ zijn niet direct een gevaar. Soms zijn VPN-diensten bij wet verplicht om deze bij te houden. Via een dwangbevel of een dergelijke regel zouden VPN-aanbieders echter verplicht kunnen zijn om alsnog deze logbestanden af te geven aan overheidsinstanties. Vandaar dat veel VPN-diensten zich bevinden in niet voor de hand liggende landen als Panama of de Britse Maagdeneilanden, waar geen regels zijn over het bijhouden van logs.

Conclusie

Kijken we puur naar het aspect veiligheid, dan legt een proxyserver het vrijwel altijd af tegen een VPN-dienst. Proxies verbergen dan wel je IP-adres, maar daar houdt het dan ook snel bij op. Dat betekent echter niet dat proxyservers onbruikbaar zijn. Zo kan een proxy nog altijd interessant zijn als je een streamingdienst of website wil bereiken die gebruikmaken van geoblokkades. Houd er echter rekening mee dat diverse grote streamdiensten als Netflix een anti-proxy technologie in huis hebben.

Ook op oudere besturingssystemen heeft een proxyserver zijn meerwaarde. Voor een VPN dien je namelijk software te installeren. Heel oude systemen kunnen hier moeite mee hebben, met een niet-werkende dienst en/of vastlopende computer tot gevolg. Daarnaast is het mogelijk dat een VPN nadelige gevolgen kan hebben voor je internetsnelheid; dit probleem is een stuk minder aanwezig bij proxyservers.

Heb je echter enkel high-tech apparaten in huis die nog redelijk rap zijn? En ben je bereid om wat extra te betalen voor meer veiligheid in je digitale wereld? Dan is een VPN eigenlijk een no-brainer. Een VPN versleutelt je data, waardoor hackers en criminelen geen kans maken om jouw data te verzamelen of te misbruiken. Ook heb je met een VPN meer succes op het omzeilen van een geoblokkade. Je kunt bovendien bij de meeste VPN-diensten kiezen uit tientallen verschillende locaties vanuit één applicatie.

Op het moment van schrijven zijn er tal van VPN-diensten te vinden waar je voor enkele euro’s per maand al zorgeloos mee op het internet kunt rondsurfen, torrents binnenhaalt, geoblokkades van streamingdiensten omzeilt en nog veel meer. Heb je al een specifieke VPN-aanbieder voor ogen? Check dan of deze aanbieder logbestanden bijhoudt. Zo minimaliseer je in ieder geval het risico dat je achteraf aangesproken kan worden op je surfgedrag door bijvoorbeeld de overheid.

Wanneer je op zoek bent naar een manier om anoniem op het internet te surfen, kom je al snel uit bij twee verschillende diensten: een VPN-server of proxyserver. Wij vertellen je hoe ze werken, wat de verschillen zijn, en welke dienst onze voorkeur heeft.

Het komt niet bepaald als een verrassing dat consumenten steeds vaker op zoek gaan naar een manier om anoniem online te surfen. Dit kan te maken hebben met simpele zaken als geoblokkades voor Netflix, tot websites die volledig gecensureerd zijn voor een bepaalde bevolking als je via de ‘gewone’ manier rondsurft op het internet. Er zijn twee diensten te vinden die populair zijn als we het hebben over anoniem online surfen: VPN en proxy. Hoewel beide diensten een redelijk vergelijkbare functie hebben, is de materie erachter erg verschillend, en dat brengt de nodige gevolgen met zich mee.

Wat is een proxyserver?

Laten we beginnen met de proxyserver. Een proxyserver is een server die pal tussen jouw computer en het internet in staat. Figuurlijk dan. De proxyserver fungeert als intermediair tussen je netwerk en je eindbestemming. Een proxyserver wordt vaak gebruikt om specifieke bestanden, bijlagen of downloads binnen te halen. Het lijkt alsof jouw verkeer vanuit de proxyserver komt en niet vanuit jouw eigen IP-adres. Proxyserver zijn uitermate populair in landen waar zware censuur wordt toegepast, waaronder China. Via een proxyserver kun je in dit soort landen de firewall omzeilen en sites als Facebook, Google en YouTube gewoon bezoeken.

Laten we een voorbeeld gebruiken voor wat extra duidelijkheid: wil je naar een specifieke website gaan, dan typ je het adres in de internbalk van je browser in. Je browser verzendt hiervoor data naar de specifieke website. Met een proxy gaat dit datapakket door een server van een derde partij voordat het aankomt bij de website waar je naar op zoek bent. Normaal gesproken verifieert een website jouw IP-adres voordat er content getoond wordt. Bij een proxyserver gaat deze verificatie via een derde partij. Typ je bijvoorbeeld in België ‘Google’ in je zoekbalk, dan kom je automatisch uit bij de Belgische versie van het Google-domein. Gebruik je een proxy met een IP-adres dat zich in het Verenigd Koninkrijk bevindt? Dan kom je uit op de VK-versie van Google.

VPN, proxyservers, IP-adressen, hoe zit dat nu allemaal? Wij verklaren de verschillen.

Wat is een VPN-dienst?

Een Virtual Private Network (VPN) maakt als het ware een versleutelde ‘tunnel’ tussen je computer en de server. Je internetprovider, een hacker of de overheid ziet alleen dat jij verbinding maakt met een VPN-server. Jouw online activiteiten, je IP-adres, locatiegegevens en gedownloade bestanden zijn in den beginne verborgen door de versleuteling (encryptie) van de VPN-dienst. Met een VPN heb je tevens toegang tot verschillende serverlocaties. Hierdoor kun je zelf kiezen vanuit welk land jij met je VPN wil browsen. Handig wanneer je bijvoorbeeld per se de content van Netflix uit Frankrijk wil bekijken, omdat hier exclusieve titels tussen staan.

Echt anoniem met een proxyserver?

Een proxyserver kan gezien worden als de meest simpele vorm van ‘anoniem’ surfen. Een proxyserver kost relatief weinig, en in sommige gevallen zelfs niets. Een proxyserver verbergt je IP-adres, en is snel in gebruik; je hoeft vaak niets te installeren, waardoor het een interessante optie is voor gebruikers met een verouderd besturingssysteem. Daarnaast leent het zich uitstekend voor het bekijken van websites met beperkt geografisch bereik en webpagina’s, mits de websites in kwestie geen anti-proxy technologie gebruiken.

Heel veilig is een proxyserver relatief gezien echter niet; veel proxydiensten garanderen anonimiteit, wat vele consumenten vertalen naar ‘volledig privé browsen’. Toch ligt dat anders. Hoewel de gebruiker zijn echte IP-adres verborgen kan houden, browsen zij nog steeds met een ander IP-adres, wat betekent dat alles teruggeleid kan worden via dat IP-adres.

“Helaas zijn lang niet alle proxyservers te vertrouwen”

Bij het gebruiken van een proxyserver draag je vrijwillig je informatie over naar een onbekende partij. Naast dat jij je eigen netwerk blootstelt, verbind je ook met een ander (potentieel gevaarlijk) netwerk. Helaas zijn lang niet alle proxyservers te vertrouwen. Voornamelijk gratis proxyservers zijn niet de moeite waard, omdat hier vaak meer haken en ogen aan kleven dan gewenst. De makers ervan willen doorgaans linksom of rechtsom geld verdienen aan jou. Dit kan onder andere door je browserdata bij te houden  en deze vervolgens door te verkopen, waarna je bijvoorbeeld opgezadeld kunt raken met zeer gepersonaliseerde advertenties.

In het ergste geval kan het zelfs voorkomen dat de proxyserverdienstverlener jouw inloggegevens afleest via de proxyserver, waarna het malafide bedrijf jouw accountgegevens kan hacken. Dit is al helemaal rampzalig als je bankgegevens invoert wanneer je op een malafide proxyserver zit. Ook het versturen van virussen behoort tot een van de mogelijkheden.

Duurder, maar veiliger

Een VPN goed laten werken vergt vaak iets meer tijd en in veel gevallen geld. Er is altijd wel een programma en/of extensie nodig om een VPN te kunnen gebruiken, iets dat niet altijd het geval is bij een proxyserver. Het installatieproces kan ook even duren bij VPN-diensten, maar indien nodig zijn er altijd handige gidsen te vinden op het web. Uiteraard heb je gratis VPN-diensten op het internet, maar die raden we om vrijwel exact dezelfde redenen  als bij proxyservers af. In tegenstelling tot proxyservers zijn er wereldwijd een stuk meer betrouwbare VPN-diensten te vinden. Relatief gezien zijn VPN-diensten duurder dan proxyservers. Eenmaal betaald kun je wel meerdere apparaten als een smartphone of laptop verbinden via de gekochte VPN-dienst.

Een VPN-dienst is niet alleen op je laptop of PC te gebruiken, maar ook op je smartphone.

Waar je met een proxyserver enkel en alleen geanonimiseerd op het internet rond kunt surfen, biedt een VPN een volledig beveiligde en versleutelde netwerkverbinding aan. Dit zorgt ervoor dat je met een VPN bijvoorbeeld ook torrents kunt downloaden, zonder dat dit gelinkt wordt aan jouw eigen IP-adres. Gezien de steeds strenger wordende regels rondom het downloaden van torrents is een VPN geen overbodige luxe voor de digitale piraten onder ons. Ook openbare wifi-hotspots kun je dankzij een VPN zonder hackgevaar gebruiken, aangezien jouw versleutelde data niet in te zien is door kwaadwillenden.

Een belangrijke kanttekening bij VPN-diensten is het logbeleid. De VPN-aanbieder is de enige die jouw dataverkeer kan zien, aangezien het daar naartoe wordt gestuurd. VPN-diensten kunnen ‘logs’ bijhouden van jouw dataverkeer. Deze ‘logs’ zijn niet direct een gevaar. Soms zijn VPN-diensten bij wet verplicht om deze bij te houden. Via een dwangbevel of een dergelijke regel zouden VPN-aanbieders echter verplicht kunnen zijn om alsnog deze logbestanden af te geven aan overheidsinstanties. Vandaar dat veel VPN-diensten zich bevinden in niet voor de hand liggende landen als Panama of de Britse Maagdeneilanden, waar geen regels zijn over het bijhouden van logs.

Conclusie

Kijken we puur naar het aspect veiligheid, dan legt een proxyserver het vrijwel altijd af tegen een VPN-dienst. Proxies verbergen dan wel je IP-adres, maar daar houdt het dan ook snel bij op. Dat betekent echter niet dat proxyservers onbruikbaar zijn. Zo kan een proxy nog altijd interessant zijn als je een streamingdienst of website wil bereiken die gebruikmaken van geoblokkades. Houd er echter rekening mee dat diverse grote streamdiensten als Netflix een anti-proxy technologie in huis hebben.

Ook op oudere besturingssystemen heeft een proxyserver zijn meerwaarde. Voor een VPN dien je namelijk software te installeren. Heel oude systemen kunnen hier moeite mee hebben, met een niet-werkende dienst en/of vastlopende computer tot gevolg. Daarnaast is het mogelijk dat een VPN nadelige gevolgen kan hebben voor je internetsnelheid; dit probleem is een stuk minder aanwezig bij proxyservers.

Heb je echter enkel high-tech apparaten in huis die nog redelijk rap zijn? En ben je bereid om wat extra te betalen voor meer veiligheid in je digitale wereld? Dan is een VPN eigenlijk een no-brainer. Een VPN versleutelt je data, waardoor hackers en criminelen geen kans maken om jouw data te verzamelen of te misbruiken. Ook heb je met een VPN meer succes op het omzeilen van een geoblokkade. Je kunt bovendien bij de meeste VPN-diensten kiezen uit tientallen verschillende locaties vanuit één applicatie.

Op het moment van schrijven zijn er tal van VPN-diensten te vinden waar je voor enkele euro’s per maand al zorgeloos mee op het internet kunt rondsurfen, torrents binnenhaalt, geoblokkades van streamingdiensten omzeilt en nog veel meer. Heb je al een specifieke VPN-aanbieder voor ogen? Check dan of deze aanbieder logbestanden bijhoudt. Zo minimaliseer je in ieder geval het risico dat je achteraf aangesproken kan worden op je surfgedrag door bijvoorbeeld de overheid.

proxyvpn

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!