Sony Xperia 1 III review: Niche, maar beter dan ooit
De Sony Xperia 1 II was voor mij een van de meest teleurstellende smartphones van 2020. Als fotografieliefhebber was ik immers razend enthousiast over de camera module, die zijn eye-tracking technologie rechtstreeks bij de Sony a9 ging halen, toen de meest high-end Sony-systeemcamera. De verwachtingen werden op dat vlak nochtans meer dan ingelost, met zeer prachtige en natuurlijke foto’s tot gevolg. En ook de entertainment ervaring was de beste die we al gezien hadden.
Echter ontbrak het de smartphone aan gebruiksgemak: hij was zo glad dat het onmogelijk was om hem te gebruiken zonder pop-socket en de vingerafdruksensor was simpelweg de slechtste die we ooit getest hebben. Beide zaken zijn cruciaal voor de gebruikservaring en we waren dan ook blij dat Sony met de nieuwe Xperia 1 III net deze dingen verbeterd heeft en de goede zaken nog beter heeft gemaakt.
Ontwerp
Laten we meteen het ontwerp van de Xperia 1 III van dichterbij bekijken, want het ontwerp blijft natuurlijk verschillend van dat van andere premium smartphones op de markt. Sony opteert immers nog steeds voor een 6,5-inch scherm met een 21:9 aspect ratio, waardoor de telefoon wat langer en smaller is dan die van de concurrentie. Het verschil met de OnePlus 9 Pro bijvoorbeeld niet enorm, maar voldoende om voor een andere ervaring te zorgen. De Xperia 1 III is ook iets dikker dan het model van vorig jaar, waardoor er meer ruimte is voor een grotere batterij. Met een gewicht van 186 gram is hij nochtans niet aan de zware kant.
De telefoon meet 165 x 71 x 8.2 millimeter en ziet er qua ontwerp vertrouwd uit. De volumeknop en aan/uit-knop met ingebouwde vingerafdruksensor vind je aan de rechterkant. Een in-screen scanner hadden we wel graag gezien, maar vermoedelijk is het een te dure grap om deze te ontwikkelen en vervolgens enkel te gebruiken met de enige 4K-telefoon ter wereld. De sensor reageert op zich snel en mist veel minder dan die van vorig jaar, wat voor ons voldoende is. Een knop om Google Assistant te activeren is ook aanwezig, al maakten we daar maar weinig gebruik van.
Natuurlijk is ook de sluiterknop opnieuw aanwezig. Deze maakt het een pak makkelijker om foto’s te maken in de horizontale modus, want met een on-screen knop introduceer je toch altijd wat extra beweging.
Opmerkelijk onderaan is de 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting die zich naast de usb-c-poort en SIM tray bevindt. Deze werd vorig jaar al teruggebracht naar de Xperia 1 II en zij die deze smartphone kopen voor de entertainmentervaring zullen het ongetwijfeld een welkome toevoeging vinden. Ze is bovendien te gebruiken met tal van producten van Sony zelf. Je hoeft de poort echter niet te gebruiken, want de Xperia 1 III heeft ook zeer degelijke speakers aan boord, zoals je natuurlijk verwacht van Sony. Deze generatie zijn ze tot 30 procent luider en opvallend is dat zelfs op het maximale volume muziek nog steeds geweldig klinkt.
4K-Display
Sony promoot de Xperia 1 III als de eerste smartphone ter wereld met een 4K 120Hz-display. Dat mag dan ook, want geen enkele andere fabrikant biedt iets vergelijkbaar aan. Vorig jaar waren we beperkt tot 60Hz. Dat was toen relatief weinig gezien andere high-end smartphones op dat punt al 120Hz naar hun vlaggenschepen brachten. Sony heeft hen echter bijgebeend en het resultaat is een super vlotte ervaring tijdens het scrollen, gamen of netflixen.
Het argument tegen 4K-displays bij smartphones is altijd geweest dat de schermoppervlakte te klein is om een voordeel te halen uit de extra pixels, maar het verschil is duidelijk merkbaar wanneer we de Xperia 1 III naast de OnePlus 9 Pro leggen met zijn QHD-resolutie en onze favoriete serie kijken. Op vakantie merkten we ook al snel dat we het kleinere 4K-scherm (en de betere speakers!) verkozen boven dat van onze 13 inch laptop.
Je kijkervaring hangt af van de modus die je kiest: standaard of Creator. Deze laatste zorgt voor een beeld dat er net zo uitziet als de makers in gedachten hadden, met ondersteuning voor 10bit HDR. Kleuren zijn meestal levensechter met de Creator modus aan en minder verzadigd, wat onder andere voor meer realistische huidskleuren zorgt. De standaard modus met automatische Creator mode bij specifieke apps had onze voorkeur, omdat je menu’s en sociale media dan een kleurrijke ervaring blijven.
De 21:9 aspect ratio is ook uitermate geschikt voor films en voor een keer vinden we het ook niet erg om boven- en onderaan lichte bezels te hebben. Er is zo immers geen hole punch nodig voor de camera, waardoor je kijkervaring niet verpest wordt en er is net iets meer ruimte om de telefoon vast te nemen.
Camera’s Sony Xperia 1 III
De camera-ervaring was bij de Xperia 1 II al prima en het was dan ook niet nodig voor Sony om het wiel opnieuw uit te vinden. Enkele updates zijn namelijk meer dan voldoende en hoewel Sony daarmee niet kan tippen aan de camerakwaliteit van de Google Pixel, zijn de gemaakte foto’s vergelijkbaar met, en vaak zelfs beter, dan die van andere vlaggenschepen.
Achteraan vinden we een 12MP hoofdcamera met f/1.7 diafragma en brandpuntafstand van 24mm. Er is ook een 12MP f/2.2 ultra-wide aanwezig met een brandpuntafstand van 16mm. Verder is het de eerste keer dat Sony gebruik maakt van een variabele telelens gecombineerd met een dual PD sensor. Hierdoor kan je een brandpuntafstand van 105mm (f/2.8) behalen naast de standaard afstand van 70mm (f/2.3) die we ook in de Xperia 1 II zagen. Om dit te realiseren wordt er gebruik gemaakt van bewegende onderdelen in de lens. Je krijgt dus een beter resultaat dan bij een digitale zoom. Maximaal kan je hier tot 4,4 keer optisch inzoomen en tot 12,5 keer digitaal. Een zeer leuke mogelijkheid om te hebben, zeker voor fotografen die vertrouwd zijn met het extra bereik door hun camera.
Wat de Xperia 1 III echt uniek maakt is natuurlijk de real-time oog-autofocus (Eye AF) met real-time tracking voor mensen en dieren. Deze werkt uitstekend en is natuurlijk enorm handig in dagdagelijkse situaties bij onderwerpen die niet stil kunnen zitten, zoals huisdieren en kinderen. Met de mogelijkheid om tot 20 beelden per seconde te maken in de Burst Mode heb je zo extra veel kans op scherpe foto’s.
De foto- en video-apps zijn bovendien uitstekend vormgegeven om rekening te houden met verschillende gebruikers. Zo toont de Basic modus de camera-instellingen zoals je ze op eender welke smartphone verwacht (en als enige ook de video knop), maar wil je meer dan kan je kiezen voor modi zoals automatisch of diafragmavoorkeur. Die selectie maak je via een draaimenu dat dezelfde visuele ervaring biedt als op een echte camera. De video-app laat Basic achterwege en richt zich volop op de ervaren videograaf.
Over het algemeen bevatten de foto’s enorm veel detail en zijn de kleuren levensecht, net als bij de Xperia 1 II. Omdat veel smartphonefoto’s overdreven verzadigd zijn is dat even wennen, maar al snel leer je het verschil te appreciëren. Bovendien kan je zo makkelijker je eigen stijl toepassen met beeldbewerkingssoftware, iets waar de doelgroep van deze telefoon ongetwijfeld ervaring met heeft.
Prestaties & batterijduur
Ook intern vinden we heel wat om tevreden over te zijn. De Xperia 1 III is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 888 en 12 GB RAM-geheugen. Wat opslag betreft kan je kiezen tussen 256 GB of 512 GB, al kan je ook gewoon een microSD-kaartje aanschaffen als je meer opslag wil.
Wat de prestaties van de smartphone betreft kunnen we alleen maar positief zijn. Android 11 draait heerlijk vlot en zelfs de zwaarste apps draaien zonder problemen, zoals je dat ook zou verwachten. Sony belooft bovendien updates naar Android 12 en 13. Uniek aan de Sony Android-ervaring is de aanwezigheid van Side Sense, dat je toegang geeft tot extra functies met één hand. Tik je tweemaal op het balkje aan de zijkant, dan worden meteen al je favoriete apps getoond. Hier kan je ook de One-handed Mode activeren die het scherm verkleint tot ongeveer 10 centimeter hoog. De Xperia 1 III loont zich met zijn lengte natuurlijk ook uitstekend voor multi-window toepassingen. Handig als je bijvoorbeeld Chrome en YouTube op hetzelfde moment open wil hebben en dat verticaal of horizontaal.
We haalden al aan dat de Sony Xperia 1 III een grotere batterij heeft gekregen dan zijn voorganger. Met dit exemplaar van 4.500mAh kom je dan ook zeker een hele dag toe, afhankelijk van hoeveel tijd je spendeert aan het maken van video-opnames of andere intensieve zaken. Dankzij 30W snelladen heb je na 30 minuten tot 50 procent opgeladen en ook (omgekeerd) draadloos opladen is aanwezig.
Eindoordeel Sony Xperia 1 III
Na enkele weken met de Xperia 1 III doorgebracht te hebben is het voor ons duidelijk: dit is het toestel waar we vorig jaar al van droomden. Sony heeft duidelijk geluisterd naar de feedback van consumenten en media, iets dat ze ook met hun camera’s goed doen. De Xperia 1 III schuift niet meer uit de hand door zijn matte achterkant en de vingerafdrukscanner werkt naar behoren. Verder heeft de telefoon een duidelijke meerwaarde voor fotografen en is hij dankzij zijn prachtige 4K-display de natte droom van de entertainmentliefhebber. Voor 1.299 euro mag dat natuurlijk ook wel en die prijs is meteen het grootste nadeel. Desondanks is de Sony Xperia 1 III een absolute aanrader wanneer jij tot het niche doelpubliek behoort dat van bovenstaande functies optimaal gebruik zal maken.
De Sony Xperia 1 II was voor mij een van de meest teleurstellende smartphones van 2020. Als fotografieliefhebber was ik immers razend enthousiast over de camera module, die zijn eye-tracking technologie rechtstreeks bij de Sony a9 ging halen, toen de meest high-end Sony-systeemcamera. De verwachtingen werden op dat vlak nochtans meer dan ingelost, met zeer prachtige en natuurlijke foto’s tot gevolg. En ook de entertainment ervaring was de beste die we al gezien hadden.
Echter ontbrak het de smartphone aan gebruiksgemak: hij was zo glad dat het onmogelijk was om hem te gebruiken zonder pop-socket en de vingerafdruksensor was simpelweg de slechtste die we ooit getest hebben. Beide zaken zijn cruciaal voor de gebruikservaring en we waren dan ook blij dat Sony met de nieuwe Xperia 1 III net deze dingen verbeterd heeft en de goede zaken nog beter heeft gemaakt.
Ontwerp
Laten we meteen het ontwerp van de Xperia 1 III van dichterbij bekijken, want het ontwerp blijft natuurlijk verschillend van dat van andere premium smartphones op de markt. Sony opteert immers nog steeds voor een 6,5-inch scherm met een 21:9 aspect ratio, waardoor de telefoon wat langer en smaller is dan die van de concurrentie. Het verschil met de OnePlus 9 Pro bijvoorbeeld niet enorm, maar voldoende om voor een andere ervaring te zorgen. De Xperia 1 III is ook iets dikker dan het model van vorig jaar, waardoor er meer ruimte is voor een grotere batterij. Met een gewicht van 186 gram is hij nochtans niet aan de zware kant.
De telefoon meet 165 x 71 x 8.2 millimeter en ziet er qua ontwerp vertrouwd uit. De volumeknop en aan/uit-knop met ingebouwde vingerafdruksensor vind je aan de rechterkant. Een in-screen scanner hadden we wel graag gezien, maar vermoedelijk is het een te dure grap om deze te ontwikkelen en vervolgens enkel te gebruiken met de enige 4K-telefoon ter wereld. De sensor reageert op zich snel en mist veel minder dan die van vorig jaar, wat voor ons voldoende is. Een knop om Google Assistant te activeren is ook aanwezig, al maakten we daar maar weinig gebruik van.
Natuurlijk is ook de sluiterknop opnieuw aanwezig. Deze maakt het een pak makkelijker om foto’s te maken in de horizontale modus, want met een on-screen knop introduceer je toch altijd wat extra beweging.
Opmerkelijk onderaan is de 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting die zich naast de usb-c-poort en SIM tray bevindt. Deze werd vorig jaar al teruggebracht naar de Xperia 1 II en zij die deze smartphone kopen voor de entertainmentervaring zullen het ongetwijfeld een welkome toevoeging vinden. Ze is bovendien te gebruiken met tal van producten van Sony zelf. Je hoeft de poort echter niet te gebruiken, want de Xperia 1 III heeft ook zeer degelijke speakers aan boord, zoals je natuurlijk verwacht van Sony. Deze generatie zijn ze tot 30 procent luider en opvallend is dat zelfs op het maximale volume muziek nog steeds geweldig klinkt.
4K-Display
Sony promoot de Xperia 1 III als de eerste smartphone ter wereld met een 4K 120Hz-display. Dat mag dan ook, want geen enkele andere fabrikant biedt iets vergelijkbaar aan. Vorig jaar waren we beperkt tot 60Hz. Dat was toen relatief weinig gezien andere high-end smartphones op dat punt al 120Hz naar hun vlaggenschepen brachten. Sony heeft hen echter bijgebeend en het resultaat is een super vlotte ervaring tijdens het scrollen, gamen of netflixen.
Het argument tegen 4K-displays bij smartphones is altijd geweest dat de schermoppervlakte te klein is om een voordeel te halen uit de extra pixels, maar het verschil is duidelijk merkbaar wanneer we de Xperia 1 III naast de OnePlus 9 Pro leggen met zijn QHD-resolutie en onze favoriete serie kijken. Op vakantie merkten we ook al snel dat we het kleinere 4K-scherm (en de betere speakers!) verkozen boven dat van onze 13 inch laptop.
Je kijkervaring hangt af van de modus die je kiest: standaard of Creator. Deze laatste zorgt voor een beeld dat er net zo uitziet als de makers in gedachten hadden, met ondersteuning voor 10bit HDR. Kleuren zijn meestal levensechter met de Creator modus aan en minder verzadigd, wat onder andere voor meer realistische huidskleuren zorgt. De standaard modus met automatische Creator mode bij specifieke apps had onze voorkeur, omdat je menu’s en sociale media dan een kleurrijke ervaring blijven.
De 21:9 aspect ratio is ook uitermate geschikt voor films en voor een keer vinden we het ook niet erg om boven- en onderaan lichte bezels te hebben. Er is zo immers geen hole punch nodig voor de camera, waardoor je kijkervaring niet verpest wordt en er is net iets meer ruimte om de telefoon vast te nemen.
Camera’s Sony Xperia 1 III
De camera-ervaring was bij de Xperia 1 II al prima en het was dan ook niet nodig voor Sony om het wiel opnieuw uit te vinden. Enkele updates zijn namelijk meer dan voldoende en hoewel Sony daarmee niet kan tippen aan de camerakwaliteit van de Google Pixel, zijn de gemaakte foto’s vergelijkbaar met, en vaak zelfs beter, dan die van andere vlaggenschepen.
Achteraan vinden we een 12MP hoofdcamera met f/1.7 diafragma en brandpuntafstand van 24mm. Er is ook een 12MP f/2.2 ultra-wide aanwezig met een brandpuntafstand van 16mm. Verder is het de eerste keer dat Sony gebruik maakt van een variabele telelens gecombineerd met een dual PD sensor. Hierdoor kan je een brandpuntafstand van 105mm (f/2.8) behalen naast de standaard afstand van 70mm (f/2.3) die we ook in de Xperia 1 II zagen. Om dit te realiseren wordt er gebruik gemaakt van bewegende onderdelen in de lens. Je krijgt dus een beter resultaat dan bij een digitale zoom. Maximaal kan je hier tot 4,4 keer optisch inzoomen en tot 12,5 keer digitaal. Een zeer leuke mogelijkheid om te hebben, zeker voor fotografen die vertrouwd zijn met het extra bereik door hun camera.
Wat de Xperia 1 III echt uniek maakt is natuurlijk de real-time oog-autofocus (Eye AF) met real-time tracking voor mensen en dieren. Deze werkt uitstekend en is natuurlijk enorm handig in dagdagelijkse situaties bij onderwerpen die niet stil kunnen zitten, zoals huisdieren en kinderen. Met de mogelijkheid om tot 20 beelden per seconde te maken in de Burst Mode heb je zo extra veel kans op scherpe foto’s.
De foto- en video-apps zijn bovendien uitstekend vormgegeven om rekening te houden met verschillende gebruikers. Zo toont de Basic modus de camera-instellingen zoals je ze op eender welke smartphone verwacht (en als enige ook de video knop), maar wil je meer dan kan je kiezen voor modi zoals automatisch of diafragmavoorkeur. Die selectie maak je via een draaimenu dat dezelfde visuele ervaring biedt als op een echte camera. De video-app laat Basic achterwege en richt zich volop op de ervaren videograaf.
Over het algemeen bevatten de foto’s enorm veel detail en zijn de kleuren levensecht, net als bij de Xperia 1 II. Omdat veel smartphonefoto’s overdreven verzadigd zijn is dat even wennen, maar al snel leer je het verschil te appreciëren. Bovendien kan je zo makkelijker je eigen stijl toepassen met beeldbewerkingssoftware, iets waar de doelgroep van deze telefoon ongetwijfeld ervaring met heeft.
Prestaties & batterijduur
Ook intern vinden we heel wat om tevreden over te zijn. De Xperia 1 III is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 888 en 12 GB RAM-geheugen. Wat opslag betreft kan je kiezen tussen 256 GB of 512 GB, al kan je ook gewoon een microSD-kaartje aanschaffen als je meer opslag wil.
Wat de prestaties van de smartphone betreft kunnen we alleen maar positief zijn. Android 11 draait heerlijk vlot en zelfs de zwaarste apps draaien zonder problemen, zoals je dat ook zou verwachten. Sony belooft bovendien updates naar Android 12 en 13. Uniek aan de Sony Android-ervaring is de aanwezigheid van Side Sense, dat je toegang geeft tot extra functies met één hand. Tik je tweemaal op het balkje aan de zijkant, dan worden meteen al je favoriete apps getoond. Hier kan je ook de One-handed Mode activeren die het scherm verkleint tot ongeveer 10 centimeter hoog. De Xperia 1 III loont zich met zijn lengte natuurlijk ook uitstekend voor multi-window toepassingen. Handig als je bijvoorbeeld Chrome en YouTube op hetzelfde moment open wil hebben en dat verticaal of horizontaal.
We haalden al aan dat de Sony Xperia 1 III een grotere batterij heeft gekregen dan zijn voorganger. Met dit exemplaar van 4.500mAh kom je dan ook zeker een hele dag toe, afhankelijk van hoeveel tijd je spendeert aan het maken van video-opnames of andere intensieve zaken. Dankzij 30W snelladen heb je na 30 minuten tot 50 procent opgeladen en ook (omgekeerd) draadloos opladen is aanwezig.
Eindoordeel Sony Xperia 1 III
Na enkele weken met de Xperia 1 III doorgebracht te hebben is het voor ons duidelijk: dit is het toestel waar we vorig jaar al van droomden. Sony heeft duidelijk geluisterd naar de feedback van consumenten en media, iets dat ze ook met hun camera’s goed doen. De Xperia 1 III schuift niet meer uit de hand door zijn matte achterkant en de vingerafdrukscanner werkt naar behoren. Verder heeft de telefoon een duidelijke meerwaarde voor fotografen en is hij dankzij zijn prachtige 4K-display de natte droom van de entertainmentliefhebber. Voor 1.299 euro mag dat natuurlijk ook wel en die prijs is meteen het grootste nadeel. Desondanks is de Sony Xperia 1 III een absolute aanrader wanneer jij tot het niche doelpubliek behoort dat van bovenstaande functies optimaal gebruik zal maken.