Test

Dit is een popup

Motorola Moto G100 review: “De krachtigste Moto G ooit”

Moto G100
Voordelen
Krachtige chipset
Cameraprestaties overdag
Ready For-platform
Nadelen
Voelt lomp aan
Geen OLED
Weinig updates
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?
Totaalscore 8
Waar de fabrikant zich eerst richtte op het goedkope middensegment, gaat Motorola met de Moto G100 het nu in een duurder segment proberen.

Houdt deze nieuwe topper het hoofd boven het water met al die moordende concurrentie? We zijn aan de slag gegaan met de Motorola Moto G100, de krachtigste Moto G tot nu toe. Naast degelijke hardware ondersteunt de G100 het nieuwe Ready For-platform, waardoor de smartphone kan fungeren als PC. Genoeg interessants dus om onder de loep te nemen. 

Geen verrassing, wel groot 

Motorola heeft het afgelopen jaar vrijwel alleen smartphones uitgebracht die de stempel ‘groot’ verdienen, en bij de Moto G100 is dat niet anders. Het toestel kent afmetingen van 168,4 x 74 x 9,7 millimeter. In combinatie met het redelijke gewicht van 207 gram is het zeker geen toestel wat zich leent voor gebruik met één hand. De smartphone voelt ontzettend degelijk aan. Het aluminium frame zit tussen de glazen voor- en achterkant in en je krijgt deze telefoon met geen mogelijkheid gekraakt met je handen. 

Of het ook een mooie smartphone is? Smaken verschillen daarover. Het is onmiskenbaar dat het display van de Moto G100 wordt omringd door vrij grove randen, en de dubbele frontcamera leidt meer af dan de enkele sensor die we doorgaans zien. De achterkant is voorzien van een vierkantje met vier camera’s. Wij zijn aan de slag gegaan met het Magic Blue-model. De achterzijde kent een matte glans met paarse, blauwe en groene kleuren. De volumeregelaar zit rechts en net boven de aan/uit-knop, die tevens fungeert als rappe vingerafdrukscanner. Onderin zit een enkele speaker, USB-C poort én een koptelefooningang. Aan de linkerrand zit vrij hoog de Assistent-knop. Er is een waterafstotende coating inbegrepen, maar geen IP-certificering. 

De vingerafdrukscanner zit verwerkt in de aan/uit-knop.  

LCD met 90Hz 

De Motorola Moto G100 beschikt over een groot 6,7 inch LCD-display met FHD+ resolutie. Hoewel we het betreuren dat Motorola niet voor een doorgaans mooier OLED-display is gegaan, vinden we het scherm voor LCD-begrippen best prima. Ook begrijpen we dat Motorola ergens op moet bezuinigen om tot de scherpe adviesprijs te komen. Kleuren zijn wat koeltjes maar het scherm kijkt zeker goed weg. HDR-ondersteuning is aanwezig voor extra contrast bij series en films.  

Een prettige eigenschap van het display is de 90Hz verversingssnelheid, waardoor swipen en scrollen soepeler aanvoelt dan de standaard 60hz. Het display schakelt automatisch tussen 60Hz en 90Hz, afhankelijk van wat je uitvoert. Je kunt in het instellingenscherm ook alleen 90Hz selecteren, maar dit heeft negatieve gevolgen voor de batterijduur. De maximale schermhelderheid is met 560 nits oké en in de lentezon kun je het scherm enigszins aflezen, maar verwacht geen superfel scherm. De minimale schermhelderheid is van hetzelfde niveau: goed genoeg om ’s avonds zonder pijn af te kunnen lezen, al hebben we donkerdere displays gezien. 

Krachtige specs en Ready For 

Misschien wel de beste eigenschap van de Moto G100 is de chipset. Waar we gewend zijn om chipsets uit de lagere Snapdragon 4XX- en 6XX-regionen te zien bij Moto G-toestellen, is de nieuwe topper van Motorola voorzien van een krachtige Snapdragon 870-chipset. Hij is een tikkeltje minder krachtig dan de Snapdragon 888 die in de OnePlus 9 Pro zit, maar dat verschil is verwaarloosbaar in de praktijk. De G100 is en voelt razendsnel aan; wat je ook van het toestel vraagt, alles regelt de hardware binnen een mum van tijd.  

Nieuw is het Ready For-platform. Via de bijbehorende USB-C naar HDMI-kabel verbind je jouw smartphone met een monitor of tv, waarna je net als bij Samsung DeX geniet van een desktopervaring. Ideaal wanneer je op een groot scherm wilt browsen of series kijken. Wat opvalt is dat de Moto G100 als ‘PC’ een bijzonder soepele ervaring biedt, en dat voor minder dan 500 euro. Zelfs het spelen van games zoals Temple Run of Crash On the Run verloopt vrij vlekkeloos. Je kunt de Moto G100 gebruiken als toetsenbord en muis, maar de ervaring wordt nog beter als je via bluetooth zelf deze apparaten linkt. Het is in ieder geval een zeer geslaagde poging tot een desktopervaring, en zeker als je kijkt naar de totaalprijs. 

Verder is er standaard 128GB opslaggeheugen aanwezig (uitbreidbaar), inclusief 8GB RAM. Multitasken vormt dan ook geen probleem. Verder is er één speaker aanwezig aan de onderzijde, maar het geluid daarvan is wat flets en we missen bas. 

Moto G100
Het Ready For-platform werkt erg soepel. 

Software en batterij 

De Motorola Moto G100 draait uit de doos op Android 11, met daaroverheen een lichte schil van Motorola. Het zijn de extra features (via de Moto-app) waardoor de software van de G100 een heel klein beetje anders is dan stock Android. Denk hierbij aan het interactieve display, het schudden om de zaklamp te activeren, twee keer draaien om de camera te activeren enzovoorts. Motorola belooft verder slechts één grote OS-update naar Android 12, om zo kosten te besparen. Dat is jammer, maar inmiddels standaard bij de toestellen van Motorola. 

De accucapaciteit van de Motorola Moto G100 bedraagt 5.000mAh. Dat is bij Motorola niet bijzonder groot, maar wel als je het vergelijkt met de concurrentie. Ondanks de grootte is een batterijduur van twee volledige dagen bij regulier gebruik lastig. Dat komt door de relatief hongerige Snapdragon 870 en het 90Hz display. Bij ons hield de Motorola Moto G100 het doorgaans anderhalve dag uit, met ongeveer 4 tot 5 uur schermtijd. Bij zwaar gebruik houdt de Moto G100 het vrij gemakkelijk een volle dag uit. Opladen kan alleen via de kabel, en de maximale laadsnelheid bedraagt 20W. Het duurt ongeveer 2 uur voordat een lege accu weer vol zit. 

Moto G100
De Moto G100 is de krachtigste Moto G tot nu toe. 

Kleine verbeteringen op cameravlak 

De Motorola Moto G100 beschikt over vier camera’s aan de achterzijde: een primaire 64MP-camera, 16MP-groothoekcamera, 2MP-dieptesensor en een Time of Flight 3D-sensor voor geavanceerde dieptemetingen. De laatste twee camera’s treffen we wel vaker aan bij smartphones en hebben naar onze mening weinig tot geen toegevoegde waarde, en bij de Moto G100 is dat niet anders. 

Gelukkig is dat niet heel erg, want de belangrijkere primaire 64MP-camera presteert wel naar behoren. Met name foto’s genomen in daglicht zien er scherp en natuurgetrouw uit. Bij het inzoomen zien we veel details terug en ook de camera-app zelf staat zijn mannetje. Het scherpstellen werkt soepel en de sluiterknop reageert snel en effectief. Hoewel er geen telefotocamera inbegrepen is, zien foto’s genomen met 2x zoom er best redelijk uit, zij het iets aan de donkere kant. Zo mooi als een high-end vlaggenschip moet je de beelden niet verwachten, maar voor een toestel van rond de 500 euro is het zeker niet verkeerd wat de Moto G100 laat zien. 

In de avonduren gaat de kwaliteit van de foto’s helaas erg snel naar beneden. We zien al vrij snel ruis optreden bij plaatjes, en we worden ook niet bepaald warm van de inbegrepen nachtmodus: foto’s missen de scherpte die (duurdere) concurrenten met eenzelfde modus wel bieden. Dan hebben we nog de 16MP-groothoekcamera. De kleuren zijn ook hier redelijk natuurgetrouw, maar je moet (zoals gewoonlijk bij groothoekcamera’s) niet rijke details verwachten als je inzoomt. 

Video’s opnemen is mogelijk in maximaal 6K met 30 frames per seconde, maar in 4K kun je wel met 60 frames per seconde filmen. Wij raden om maximaal in 4K te filmen, want in 6K werkt de beeldstabilisatie niet. Video’s zien er detailrijk uit, maar het dynamisch bereik is wat minder. Aan de voorzijde zitten twee frontcamera’s: een reguliere 16MP-camera en een 8MP-groothoekcamera. Zelf gebruikten we vooral de reguliere frontcamera, want de groothoekcamera kent veel ruis. 

Moto G100
De Motorola schiet verdienstelijke foto’s. 

Iets voor jou?

De Motorola Moto G100 mag dan voor Motorola-begrippen een prijzige smartphone zijn, je krijgt er ook ontzettend veel voor terug. Het toestel is razendsnel, maakt prima foto’s en de batterijduur is zeer redelijk. Ook het Ready For-platform is zeer geslaagd en biedt echt meerwaarde. Iets minder vinden we dat Motorola de G100 in zo een groot en lomp jasje heeft gestopt, en dat het LCD-display in deze prijsklasse niet zo goed is als menig (OLED-)concurrent. Naar onze mening wegen de voordelen echter makkelijk op tegen de nadelen.  

Houdt deze nieuwe topper het hoofd boven het water met al die moordende concurrentie? We zijn aan de slag gegaan met de Motorola Moto G100, de krachtigste Moto G tot nu toe. Naast degelijke hardware ondersteunt de G100 het nieuwe Ready For-platform, waardoor de smartphone kan fungeren als PC. Genoeg interessants dus om onder de loep te nemen. 

Geen verrassing, wel groot 

Motorola heeft het afgelopen jaar vrijwel alleen smartphones uitgebracht die de stempel ‘groot’ verdienen, en bij de Moto G100 is dat niet anders. Het toestel kent afmetingen van 168,4 x 74 x 9,7 millimeter. In combinatie met het redelijke gewicht van 207 gram is het zeker geen toestel wat zich leent voor gebruik met één hand. De smartphone voelt ontzettend degelijk aan. Het aluminium frame zit tussen de glazen voor- en achterkant in en je krijgt deze telefoon met geen mogelijkheid gekraakt met je handen. 

Of het ook een mooie smartphone is? Smaken verschillen daarover. Het is onmiskenbaar dat het display van de Moto G100 wordt omringd door vrij grove randen, en de dubbele frontcamera leidt meer af dan de enkele sensor die we doorgaans zien. De achterkant is voorzien van een vierkantje met vier camera’s. Wij zijn aan de slag gegaan met het Magic Blue-model. De achterzijde kent een matte glans met paarse, blauwe en groene kleuren. De volumeregelaar zit rechts en net boven de aan/uit-knop, die tevens fungeert als rappe vingerafdrukscanner. Onderin zit een enkele speaker, USB-C poort én een koptelefooningang. Aan de linkerrand zit vrij hoog de Assistent-knop. Er is een waterafstotende coating inbegrepen, maar geen IP-certificering. 

De vingerafdrukscanner zit verwerkt in de aan/uit-knop.  

LCD met 90Hz 

De Motorola Moto G100 beschikt over een groot 6,7 inch LCD-display met FHD+ resolutie. Hoewel we het betreuren dat Motorola niet voor een doorgaans mooier OLED-display is gegaan, vinden we het scherm voor LCD-begrippen best prima. Ook begrijpen we dat Motorola ergens op moet bezuinigen om tot de scherpe adviesprijs te komen. Kleuren zijn wat koeltjes maar het scherm kijkt zeker goed weg. HDR-ondersteuning is aanwezig voor extra contrast bij series en films.  

Een prettige eigenschap van het display is de 90Hz verversingssnelheid, waardoor swipen en scrollen soepeler aanvoelt dan de standaard 60hz. Het display schakelt automatisch tussen 60Hz en 90Hz, afhankelijk van wat je uitvoert. Je kunt in het instellingenscherm ook alleen 90Hz selecteren, maar dit heeft negatieve gevolgen voor de batterijduur. De maximale schermhelderheid is met 560 nits oké en in de lentezon kun je het scherm enigszins aflezen, maar verwacht geen superfel scherm. De minimale schermhelderheid is van hetzelfde niveau: goed genoeg om ’s avonds zonder pijn af te kunnen lezen, al hebben we donkerdere displays gezien. 

Krachtige specs en Ready For 

Misschien wel de beste eigenschap van de Moto G100 is de chipset. Waar we gewend zijn om chipsets uit de lagere Snapdragon 4XX- en 6XX-regionen te zien bij Moto G-toestellen, is de nieuwe topper van Motorola voorzien van een krachtige Snapdragon 870-chipset. Hij is een tikkeltje minder krachtig dan de Snapdragon 888 die in de OnePlus 9 Pro zit, maar dat verschil is verwaarloosbaar in de praktijk. De G100 is en voelt razendsnel aan; wat je ook van het toestel vraagt, alles regelt de hardware binnen een mum van tijd.  

Nieuw is het Ready For-platform. Via de bijbehorende USB-C naar HDMI-kabel verbind je jouw smartphone met een monitor of tv, waarna je net als bij Samsung DeX geniet van een desktopervaring. Ideaal wanneer je op een groot scherm wilt browsen of series kijken. Wat opvalt is dat de Moto G100 als ‘PC’ een bijzonder soepele ervaring biedt, en dat voor minder dan 500 euro. Zelfs het spelen van games zoals Temple Run of Crash On the Run verloopt vrij vlekkeloos. Je kunt de Moto G100 gebruiken als toetsenbord en muis, maar de ervaring wordt nog beter als je via bluetooth zelf deze apparaten linkt. Het is in ieder geval een zeer geslaagde poging tot een desktopervaring, en zeker als je kijkt naar de totaalprijs. 

Verder is er standaard 128GB opslaggeheugen aanwezig (uitbreidbaar), inclusief 8GB RAM. Multitasken vormt dan ook geen probleem. Verder is er één speaker aanwezig aan de onderzijde, maar het geluid daarvan is wat flets en we missen bas. 

Moto G100
Het Ready For-platform werkt erg soepel. 

Software en batterij 

De Motorola Moto G100 draait uit de doos op Android 11, met daaroverheen een lichte schil van Motorola. Het zijn de extra features (via de Moto-app) waardoor de software van de G100 een heel klein beetje anders is dan stock Android. Denk hierbij aan het interactieve display, het schudden om de zaklamp te activeren, twee keer draaien om de camera te activeren enzovoorts. Motorola belooft verder slechts één grote OS-update naar Android 12, om zo kosten te besparen. Dat is jammer, maar inmiddels standaard bij de toestellen van Motorola. 

De accucapaciteit van de Motorola Moto G100 bedraagt 5.000mAh. Dat is bij Motorola niet bijzonder groot, maar wel als je het vergelijkt met de concurrentie. Ondanks de grootte is een batterijduur van twee volledige dagen bij regulier gebruik lastig. Dat komt door de relatief hongerige Snapdragon 870 en het 90Hz display. Bij ons hield de Motorola Moto G100 het doorgaans anderhalve dag uit, met ongeveer 4 tot 5 uur schermtijd. Bij zwaar gebruik houdt de Moto G100 het vrij gemakkelijk een volle dag uit. Opladen kan alleen via de kabel, en de maximale laadsnelheid bedraagt 20W. Het duurt ongeveer 2 uur voordat een lege accu weer vol zit. 

Moto G100
De Moto G100 is de krachtigste Moto G tot nu toe. 

Kleine verbeteringen op cameravlak 

De Motorola Moto G100 beschikt over vier camera’s aan de achterzijde: een primaire 64MP-camera, 16MP-groothoekcamera, 2MP-dieptesensor en een Time of Flight 3D-sensor voor geavanceerde dieptemetingen. De laatste twee camera’s treffen we wel vaker aan bij smartphones en hebben naar onze mening weinig tot geen toegevoegde waarde, en bij de Moto G100 is dat niet anders. 

Gelukkig is dat niet heel erg, want de belangrijkere primaire 64MP-camera presteert wel naar behoren. Met name foto’s genomen in daglicht zien er scherp en natuurgetrouw uit. Bij het inzoomen zien we veel details terug en ook de camera-app zelf staat zijn mannetje. Het scherpstellen werkt soepel en de sluiterknop reageert snel en effectief. Hoewel er geen telefotocamera inbegrepen is, zien foto’s genomen met 2x zoom er best redelijk uit, zij het iets aan de donkere kant. Zo mooi als een high-end vlaggenschip moet je de beelden niet verwachten, maar voor een toestel van rond de 500 euro is het zeker niet verkeerd wat de Moto G100 laat zien. 

In de avonduren gaat de kwaliteit van de foto’s helaas erg snel naar beneden. We zien al vrij snel ruis optreden bij plaatjes, en we worden ook niet bepaald warm van de inbegrepen nachtmodus: foto’s missen de scherpte die (duurdere) concurrenten met eenzelfde modus wel bieden. Dan hebben we nog de 16MP-groothoekcamera. De kleuren zijn ook hier redelijk natuurgetrouw, maar je moet (zoals gewoonlijk bij groothoekcamera’s) niet rijke details verwachten als je inzoomt. 

Video’s opnemen is mogelijk in maximaal 6K met 30 frames per seconde, maar in 4K kun je wel met 60 frames per seconde filmen. Wij raden om maximaal in 4K te filmen, want in 6K werkt de beeldstabilisatie niet. Video’s zien er detailrijk uit, maar het dynamisch bereik is wat minder. Aan de voorzijde zitten twee frontcamera’s: een reguliere 16MP-camera en een 8MP-groothoekcamera. Zelf gebruikten we vooral de reguliere frontcamera, want de groothoekcamera kent veel ruis. 

Moto G100
De Motorola schiet verdienstelijke foto’s. 

Iets voor jou?

De Motorola Moto G100 mag dan voor Motorola-begrippen een prijzige smartphone zijn, je krijgt er ook ontzettend veel voor terug. Het toestel is razendsnel, maakt prima foto’s en de batterijduur is zeer redelijk. Ook het Ready For-platform is zeer geslaagd en biedt echt meerwaarde. Iets minder vinden we dat Motorola de G100 in zo een groot en lomp jasje heeft gestopt, en dat het LCD-display in deze prijsklasse niet zo goed is als menig (OLED-)concurrent. Naar onze mening wegen de voordelen echter makkelijk op tegen de nadelen.  

mobielontspanningReviewssmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!