De beste printer voor thuisgebruik in 2022
“Een printer is een printer,” zal een leek je vertellen. Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Je hebt niet alleen een keuze tussen het merk en het type printer (inkjet versus laser) en dan zijn er ook nog eens talloze verschillen in functies. Denk dan bijvoorbeeld aan draadloos printen, de mogelijkheid om automatisch dubbelzijdig te printen en meer. En wellicht het belangrijkste: hoeveel kost de inkt? Een printer van 20 euro gaat je duur uitkomen wanneer je 50 euro moet betalen per inktpatroon. Ongetwijfeld heb je ook al meegemaakt dat printers niet altijd betrouwbaar zijn. Net wanneer je ze het hardst nodig hebt, laten ze het afweten… In deze koopgids leren we je alles over printers, zodat je een goed overwogen aankoopbeslissing kan maken.
Inkjet of laser
De voornaamste vraag is of je kiest voor een inkjetprinter of een laserprinter. Dit is volledig afhankelijk van de manier waarop jij de printer gaat gebruiken. Allereerst moeten we een stapje terugnemen en ontdekken hoe de twee methodieken precies werken. Het eerste verschil zit hem in het inktpatroon. Bij een inkjet gaat het om vloeibare inkt, terwijl het bij een toner (voor een laserprinter) eigenlijk gaat om kleine stofdeeltjes. Bij een inkjetprinter zitten er vele kleine mondstukjes waarmee de inkt op de pagina wordt gebracht.
Die mondstukjes kunnen op de printer zitten of op de inktpatronen. Een laserprinter werkt heel wat cooler, al zeggen we het zelf. Een laser wordt namelijk gereflecteerd via spiegels om zo een elektrisch geladen cilinder te gaan ontladen op sommige plaatsen. Vervolgens wordt de cilinder blootgesteld aan de inktdeeltjes, die dankzij het werk van de laser op de juiste plaatsen op de cilinder blijven plakken. Het papier passeert vervolgens langs de cilinder en zo worden de letters letterlijk op het papier gebakken via hitte. Dat is dus waarom vers geprinte documenten zo lekker warm zijn. Het klinkt als een lang proces, maar in de praktijk zijn laserprinters net sneller dan inkjetprinters.
Inktpatronen
Je zou dus kunnen zeggen dat inkjet printers wat minder geavanceerd zijn dan laserprinters, maar dat zorgt er ook voor dat ze wat goedkoper zijn in aanschaf. Inkjetprinters worden voornamelijk ingezet voor het printen van foto’s, want daarvoor geven ze veel betere resultaten dan een kleurenlaserprinter. Print je echter maar zelden, dan is een inkjetprinter geen goed idee. De inkt gaat namelijk uitdrogen, waardoor je na de printer enkele weken niet te gebruiken mogelijk meteen nieuwe inktpatronen moet kopen. De toner van een laserprinter droogt niet uit, wat hem ideaal maakt voor sporadisch gebruik. Een enkele toner kost je makkelijk rond de 60 euro, maar dan kan je er wel bijna 2000 pagina’s mee printen.
In de praktijk kan je meestal ook huismerken kopen, die zijn stukken goedkoper en hebben vaak een hogere capaciteit. Laat je dus niet verleiden door een goedkope inkjetprinter. De fabrikanten verkopen die met verlies om vervolgens poen te scheppen door dure inktpatronen te verkopen. Sommige inktpatronen beschikken zelfs over chips die opzettelijk foutief aangeven dat ze leeg zijn, maar die vieze praktijkjes zijn voor een ander artikel. Even heel kort door de bocht: we kunnen inkjetprinters enkel aanraden wanneer je regelmatig foto’s print, en zelfs in dat geval is het misschien interessanter om te investeren in een degelijke kleurenlaserprinter. In alle andere gevallen is een laserprinter echter de beste keuze, zowel qua kosten als qua betrouwbaarheid.
Dots per inch (dpi)
Wanneer je een monitor koopt, dan kan je de scherpte inschatten op basis van de resolutie. Bij printers werkt dat ook op die manier, maar dan met dpi oftwel ‘dots per inch’. Over het algemeen geldt: hoe hoger de dpi, hoe scherper het afgedrukte eindresultaat eruit zal zien. Gebruik een minimumresolutie van 600 x 600 dpi als de maatstaf bij het aankopen van een printer.
Connectiviteit
Tegenwoordig gebruiken we onze smartphone meer dan onze computer, dus daarom is het heel handig wanneer je ook een printopdracht kan versturen via je telefoon. Zo moet je een bepaald document niet eerst naar je computer sturen om het te kunnen printen. Ben je een Apple-gebruiker, kijk dan naar printers die beschikken over Apple AirPrint, zodat je heel eenvoudig een printopdracht kan versturen via je iPhone, iPad, iMac of MacBook. Veel printers beschikken tegenwoordig over een eigen applicatie waarmee je via je telefoon documenten en foto’s kan printen. Brother heeft bijvoorbeeld iPrint&Scan.
Afdruksnelheid (PPM)
Een term die je tijdens het shoppen regelmatig zal zien opduiken, is PPM (Pages Per Minute) oftewel de afdruksnelheid. Als particulier is dit iets minder belangrijk, maar voor zakelijke gebruikers is het wel belangrijk dat er een bepaalde efficiëntie achter hun printer zit. Laat je ook niet vangen, want er is een afzonderlijke PPM voor zwart-witpagina’s en kleurenpagina’s.
De beste printers in 2022
1. Brother HL-L2350DW
Deze laserprinter van brother is wereldwijd erg geliefd omwille van zijn betrouwbaarheid. Het gaat hier om een zwart-witprinter, maar de kwaliteit is zodanig goed dat je deze printer later wellicht kan doorgeven aan je achterkleinkinderen. Bovendien ligt de prijs met zijn 125 euro vrij laag, zeker wanneer je weet dat je er ook ingebouwde wifi voor krijgt. Alsof dat nog niet genoeg is, kan je ook nog eens automatisch dubbelzijdig afdrukken. Kortom, er is weinig reden om deze printer niét aan te schaffen. De enige domper is misschien dat je niet kan kopiëren en scannen, maar voor deze prijs/kwaliteitverhouding zou dat ook wat te veel gevraagd zijn. Je kan echter ook een afzonderlijke scanner kopen en zo wat geld besparen. Bovendien heb je zo minder kans dat je printer kapotgaat, omdat er simpelweg minder technologie aanwezig is.
2. Canon Pixma TS8350
Wil je dan toch een all-in-one inkjetprinter (bijvoorbeeld omdat je regelmatig een foto print), dan is de Canon Pixma TS8350 een goede keuze voor een lage prijs. Met dit indrukwekkende apparaat kan je namelijk printen, scannen, kopiëren en zelfs faxen. Ook mag je automatisch dubbelzijdig afdrukken verwachten, goed voor het milieu. Automatische documentinvoer is hier echter niet aanwezig, als we dan toch een minpuntje moeten opsommen. Bovendien is deze printer ontzettend veelzijdig. Omdat hij volledig op wifi werkt, kan je zowel laptops, tablets als smartphones verbinden met deze printer. Geschikt voor foto’s van labkwaliteit of gewone documenten. Je moet natuurlijk wel regelmatig inktcartridges aankopen. We benadrukken daarom nogmaals dat een laserprinter vaak een betere optie is.
3. Epson EcoTank ET-2721
Epson bewijst dat een inktjetprinter ook ecologisch kan zijn. De speciale EcoTank-cartridges verbruiken tot 90% minder dan gewone inktpatronen. Daarmee kan je tot duizenden kleurpagina’s printen met één volle cartridge. Bovendien kan je de kleurpatronen eenvoudig apart vervangen zodat je niet telkens de volledige cartridge dient te vervangen als één kleur op is. Verder is deze printer een all-in-one apparaat met printen, scannen en kopiëren en kan je verbinden via laptops en smartphones. De resolutie is met 1440 x 5760 dpi zeer hoog. ET-2721 is het goedkoopste model uit de EcoTank-reeks van Epson en dat toont zich het meest in de afdruksnelheid van deze printer.
4. HP Color LaserJet Pro M283fdw
De aankoopprijs van een laserprinter is wel een stukje hoger, maar je moet de patronen veel minder snel vervangen. De Color LaserJet Pro M283fdw van HP is een goed voorbeeld. Pas na 40.000 kopieën die je de patronen te vervangen. Bovendien is deze printer ook een totaaloplossing. Je kan printen, kopiëren, scannen en je kan er zelfs mee faxen. Je leest het goed, de fax is nog niet helemaal uitgestorven. De printer print automatisch dubbelzijdig en beschikt over een automatische documentinvoer tot 50 pagina’s. Verbinding verloopt volledig draadloos vanaf je pc of smartphone. Met een printsnelheid van 25 pagina’s per minuut is de printer wel iets minder snel dan bovengenoemde Canon die tot 40 pagina’s per minuut aankan.
5. HP Sprocket Studio
Zonder twijfel de meest bijzondere printer in deze lijst. Deze miniprinter van HP kan je overal met je meenemen. De Sprocket Studio is de ideale printer om foto’s rechtstreeks van je smartphone te printen. Gedaan met alle omwegen om foto’s vanop je smartphone eerst naar je laptop te importeren om ze dan met je printer thuis te kunnen afdrukken. HP Sprocket Studio is uitgerust met een mobiele app (zowel Android als iOS) waarmee je je smartphone met de printer kan verbinden via Bluetooth 5.0. De mobiele app heeft ook enkele leuke AR-toepassingen waarmee je je foto’s nog snel kan bewerken alvorens ze te printen. Zo heb je altijd de perfecte foto! Het formaat van de foto’s is 5,84 op 8,64 centimeter, een handig pocketformaat.
“Een printer is een printer,” zal een leek je vertellen. Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Je hebt niet alleen een keuze tussen het merk en het type printer (inkjet versus laser) en dan zijn er ook nog eens talloze verschillen in functies. Denk dan bijvoorbeeld aan draadloos printen, de mogelijkheid om automatisch dubbelzijdig te printen en meer. En wellicht het belangrijkste: hoeveel kost de inkt? Een printer van 20 euro gaat je duur uitkomen wanneer je 50 euro moet betalen per inktpatroon. Ongetwijfeld heb je ook al meegemaakt dat printers niet altijd betrouwbaar zijn. Net wanneer je ze het hardst nodig hebt, laten ze het afweten… In deze koopgids leren we je alles over printers, zodat je een goed overwogen aankoopbeslissing kan maken.
Inkjet of laser
De voornaamste vraag is of je kiest voor een inkjetprinter of een laserprinter. Dit is volledig afhankelijk van de manier waarop jij de printer gaat gebruiken. Allereerst moeten we een stapje terugnemen en ontdekken hoe de twee methodieken precies werken. Het eerste verschil zit hem in het inktpatroon. Bij een inkjet gaat het om vloeibare inkt, terwijl het bij een toner (voor een laserprinter) eigenlijk gaat om kleine stofdeeltjes. Bij een inkjetprinter zitten er vele kleine mondstukjes waarmee de inkt op de pagina wordt gebracht.
Die mondstukjes kunnen op de printer zitten of op de inktpatronen. Een laserprinter werkt heel wat cooler, al zeggen we het zelf. Een laser wordt namelijk gereflecteerd via spiegels om zo een elektrisch geladen cilinder te gaan ontladen op sommige plaatsen. Vervolgens wordt de cilinder blootgesteld aan de inktdeeltjes, die dankzij het werk van de laser op de juiste plaatsen op de cilinder blijven plakken. Het papier passeert vervolgens langs de cilinder en zo worden de letters letterlijk op het papier gebakken via hitte. Dat is dus waarom vers geprinte documenten zo lekker warm zijn. Het klinkt als een lang proces, maar in de praktijk zijn laserprinters net sneller dan inkjetprinters.
Inktpatronen
Je zou dus kunnen zeggen dat inkjet printers wat minder geavanceerd zijn dan laserprinters, maar dat zorgt er ook voor dat ze wat goedkoper zijn in aanschaf. Inkjetprinters worden voornamelijk ingezet voor het printen van foto’s, want daarvoor geven ze veel betere resultaten dan een kleurenlaserprinter. Print je echter maar zelden, dan is een inkjetprinter geen goed idee. De inkt gaat namelijk uitdrogen, waardoor je na de printer enkele weken niet te gebruiken mogelijk meteen nieuwe inktpatronen moet kopen. De toner van een laserprinter droogt niet uit, wat hem ideaal maakt voor sporadisch gebruik. Een enkele toner kost je makkelijk rond de 60 euro, maar dan kan je er wel bijna 2000 pagina’s mee printen.
In de praktijk kan je meestal ook huismerken kopen, die zijn stukken goedkoper en hebben vaak een hogere capaciteit. Laat je dus niet verleiden door een goedkope inkjetprinter. De fabrikanten verkopen die met verlies om vervolgens poen te scheppen door dure inktpatronen te verkopen. Sommige inktpatronen beschikken zelfs over chips die opzettelijk foutief aangeven dat ze leeg zijn, maar die vieze praktijkjes zijn voor een ander artikel. Even heel kort door de bocht: we kunnen inkjetprinters enkel aanraden wanneer je regelmatig foto’s print, en zelfs in dat geval is het misschien interessanter om te investeren in een degelijke kleurenlaserprinter. In alle andere gevallen is een laserprinter echter de beste keuze, zowel qua kosten als qua betrouwbaarheid.
Dots per inch (dpi)
Wanneer je een monitor koopt, dan kan je de scherpte inschatten op basis van de resolutie. Bij printers werkt dat ook op die manier, maar dan met dpi oftwel ‘dots per inch’. Over het algemeen geldt: hoe hoger de dpi, hoe scherper het afgedrukte eindresultaat eruit zal zien. Gebruik een minimumresolutie van 600 x 600 dpi als de maatstaf bij het aankopen van een printer.
Connectiviteit
Tegenwoordig gebruiken we onze smartphone meer dan onze computer, dus daarom is het heel handig wanneer je ook een printopdracht kan versturen via je telefoon. Zo moet je een bepaald document niet eerst naar je computer sturen om het te kunnen printen. Ben je een Apple-gebruiker, kijk dan naar printers die beschikken over Apple AirPrint, zodat je heel eenvoudig een printopdracht kan versturen via je iPhone, iPad, iMac of MacBook. Veel printers beschikken tegenwoordig over een eigen applicatie waarmee je via je telefoon documenten en foto’s kan printen. Brother heeft bijvoorbeeld iPrint&Scan.
Afdruksnelheid (PPM)
Een term die je tijdens het shoppen regelmatig zal zien opduiken, is PPM (Pages Per Minute) oftewel de afdruksnelheid. Als particulier is dit iets minder belangrijk, maar voor zakelijke gebruikers is het wel belangrijk dat er een bepaalde efficiëntie achter hun printer zit. Laat je ook niet vangen, want er is een afzonderlijke PPM voor zwart-witpagina’s en kleurenpagina’s.
De beste printers in 2022
1. Brother HL-L2350DW
Deze laserprinter van brother is wereldwijd erg geliefd omwille van zijn betrouwbaarheid. Het gaat hier om een zwart-witprinter, maar de kwaliteit is zodanig goed dat je deze printer later wellicht kan doorgeven aan je achterkleinkinderen. Bovendien ligt de prijs met zijn 125 euro vrij laag, zeker wanneer je weet dat je er ook ingebouwde wifi voor krijgt. Alsof dat nog niet genoeg is, kan je ook nog eens automatisch dubbelzijdig afdrukken. Kortom, er is weinig reden om deze printer niét aan te schaffen. De enige domper is misschien dat je niet kan kopiëren en scannen, maar voor deze prijs/kwaliteitverhouding zou dat ook wat te veel gevraagd zijn. Je kan echter ook een afzonderlijke scanner kopen en zo wat geld besparen. Bovendien heb je zo minder kans dat je printer kapotgaat, omdat er simpelweg minder technologie aanwezig is.
2. Canon Pixma TS8350
Wil je dan toch een all-in-one inkjetprinter (bijvoorbeeld omdat je regelmatig een foto print), dan is de Canon Pixma TS8350 een goede keuze voor een lage prijs. Met dit indrukwekkende apparaat kan je namelijk printen, scannen, kopiëren en zelfs faxen. Ook mag je automatisch dubbelzijdig afdrukken verwachten, goed voor het milieu. Automatische documentinvoer is hier echter niet aanwezig, als we dan toch een minpuntje moeten opsommen. Bovendien is deze printer ontzettend veelzijdig. Omdat hij volledig op wifi werkt, kan je zowel laptops, tablets als smartphones verbinden met deze printer. Geschikt voor foto’s van labkwaliteit of gewone documenten. Je moet natuurlijk wel regelmatig inktcartridges aankopen. We benadrukken daarom nogmaals dat een laserprinter vaak een betere optie is.
3. Epson EcoTank ET-2721
Epson bewijst dat een inktjetprinter ook ecologisch kan zijn. De speciale EcoTank-cartridges verbruiken tot 90% minder dan gewone inktpatronen. Daarmee kan je tot duizenden kleurpagina’s printen met één volle cartridge. Bovendien kan je de kleurpatronen eenvoudig apart vervangen zodat je niet telkens de volledige cartridge dient te vervangen als één kleur op is. Verder is deze printer een all-in-one apparaat met printen, scannen en kopiëren en kan je verbinden via laptops en smartphones. De resolutie is met 1440 x 5760 dpi zeer hoog. ET-2721 is het goedkoopste model uit de EcoTank-reeks van Epson en dat toont zich het meest in de afdruksnelheid van deze printer.
4. HP Color LaserJet Pro M283fdw
De aankoopprijs van een laserprinter is wel een stukje hoger, maar je moet de patronen veel minder snel vervangen. De Color LaserJet Pro M283fdw van HP is een goed voorbeeld. Pas na 40.000 kopieën die je de patronen te vervangen. Bovendien is deze printer ook een totaaloplossing. Je kan printen, kopiëren, scannen en je kan er zelfs mee faxen. Je leest het goed, de fax is nog niet helemaal uitgestorven. De printer print automatisch dubbelzijdig en beschikt over een automatische documentinvoer tot 50 pagina’s. Verbinding verloopt volledig draadloos vanaf je pc of smartphone. Met een printsnelheid van 25 pagina’s per minuut is de printer wel iets minder snel dan bovengenoemde Canon die tot 40 pagina’s per minuut aankan.
5. HP Sprocket Studio
Zonder twijfel de meest bijzondere printer in deze lijst. Deze miniprinter van HP kan je overal met je meenemen. De Sprocket Studio is de ideale printer om foto’s rechtstreeks van je smartphone te printen. Gedaan met alle omwegen om foto’s vanop je smartphone eerst naar je laptop te importeren om ze dan met je printer thuis te kunnen afdrukken. HP Sprocket Studio is uitgerust met een mobiele app (zowel Android als iOS) waarmee je je smartphone met de printer kan verbinden via Bluetooth 5.0. De mobiele app heeft ook enkele leuke AR-toepassingen waarmee je je foto’s nog snel kan bewerken alvorens ze te printen. Zo heb je altijd de perfecte foto! Het formaat van de foto’s is 5,84 op 8,64 centimeter, een handig pocketformaat.