Test

Dit is een popup

Reviews

Review Huawei Mate 20 Pro: een week vol innovatief gebruiksgemak

Voordelen
Drie geweldige camera's
Mooi 6,39-inch AMOLED-paneel
HiSilicon Kirin 980 SoC is super snel
EMUI 9.0 is daadwerkelijk fijn om te gebruiken
Nadelen
De telefoon komt met een hoog prijskaartje
Aanbevolen prijs: €999
Waar te koop?
Totaalscore 9
Huawei doet tweemaal per jaar de onthulling van een high-endsmartphone. Zo is er eind 2018 de ruimte voor de Huawei Mate 20 Pro. Van oudsher krijgt de Mate-reeks ook de meeste innovatieve snufjes mee. Heeft Huawei deze strategie ook dit jaar weer voortgezet?

Al voor de presentatie van de Huawei Mate 20 Pro in Londen werd al duidelijk waar het toestel zich op zou richten: innovatie. Niet gek gezien het verleden van de Mate-reeks van smartphones door de jaren heen. De innovatie wordt kracht bijgezet door een sterke en vernieuwde HiSilicon Kirin 980 SoC (System on a Chip), deze heeft als een van de eerste beschikking over het 7nm procedé, dit zorgt voor een sterkere processor die tegelijkertijd minder energie verbruikt. De hoogtepunten qua innovatie in de Mate 20 Pro bevinden zich echter in het ontgrendelen van de telefoon, bij het opladen van de telefoon en de geweldige camera’s. Wist het Chinese bedrijf daar een telefoon omheen te bouwen die je ‘moet’ hebben?

Ontgrendel met het scherm

Om af te trappen met het ontgrendelen van de telefoon, dit kan nog altijd op veel verschillende manieren. Een van de mogelijkheden is het gebruik van de vingerafdrukscanner, deze is nu wel van plaats veranderd. Waar deze zich bij de Huawei Mate 10 Pro namelijk nog aan de achterkant bevond, is dat bij de Mate 20 Pro niet meer het geval. In plaats daarvan zit deze nu volledig verwerkt in het scherm, bij het instellen van de telefoon wordt dit ook duidelijk gemaakt. Leg je je vinger op het aangegeven gebied dan is het scherm binnen enkele seconden ontgrendeld. Ook is het mogelijk om met je gezicht de telefoon te ontgrendelen, dit gebeurt met een 3D-sensor aan de voorkant van de telefoon. De sensor maakt een 3D-beeld van je gezicht om dit vervolgens bij het ontgrendelen te vergelijken met je gezicht. Het wordt daarmee dus onmogelijk om de telefoon te ontgrendelen met een 2D-beeld, zoals een afbeelding. Experts zeggen dat het daarom zelfs veiliger kan zijn dan een vingerafdruk, die is ook veel gemakkelijker na te maken.

Huawei Mate 20 Pro - 4
Huawei gebruikt een sensor die daadwerkelijk onder het AMOLED-paneel zit.

De camerahemel

Waar Huawei de afgelopen jaren het meest weet te verrassen, is bij de camera’s op zijn smartphones. Sinds de samenwerking met Leica, wat meer is dan enkel het neerzetten van de Leica merknaam, weet de Chinese smartphonefabrikant zeer fijne camera’s uit te brengen. Met de Mate 20 Pro is dat niet anders. Om te beginnen is er de 40 MP-sensor met een f/1.8 diafragma, daarnaast is er een 20 MP-camera met f/2.2 diafragma, de laatste sensor heeft een 8 MP-resolutie en heeft een f/2.4 diafragma. De 40- en 20 MP-sensoren zijn allebei gemaakt om foto’s met een brede hoek te maken, handig als je bijvoorbeeld een groter gebouw op de foto wilt zetten. Als laatste is er nog een 8 MP-sensor, deze wordt dan weer gebruikt om driemaal optisch in te kunnen zoomen. Bij het testen wordt het wel duidelijk dat Huawei zijn zaakjes zeer goed op orde heeft, er komen werkelijk zalige foto’s uit, zowel overdag als midden in de nacht. ‘s Nachts kan je overigens gebruik maken van de nachtmodus: daarmee worden (te) donkere foto’s vermeden en krijg je een foto die de beste details mogelijk maakt.

Bij het testen wordt het wel duidelijk dat Huawei zijn zaakjes zeer goed op orde heeft, er komen werkelijk zalige foto’s uit.

Natuurlijk zijn er ook de ‘portrait’ en ‘aperture’ modus om effectief een bokeh-effect toe te passen. Gezien dit moet gebeuren door middel van het meten van diepte met camera’s blijft het resultaat helaas nog wel… suboptimaal. Niet dat ik er al een fan van was, ik laat deze modi dan ook liever links liggen. In de gevallen dat het werkt is het een leuke functie en kan ik beamen dat ik de functie zeker nog wat beter uitgewerkt zou willen zien. Gelukkig weet de camera zonder de modi in sommige gevallen ook een natuurlijk bokeh-effect te creëren, dat ziet er wat mij betreft nog het beste uit. De selfiecamera heeft – het kan daar al helemaal niet missen – natuurlijk ook een ‘portrait’-modus, al werkt deze net zo goed als aan de achterkant. Dat zegt overigens niets over de selfiecamera, deze werkt namelijk zeer goed. Zelfs al ben ik de koning van het verpesten van selfies, het ziet er gewoon prima uit. In november kom ik nog terug met selfies van deze camera, ik zal toch eerst weer even moeten trainen om mijn selfie-game te verbeteren.

Ook in de basis een geweldige telefoon…

Eerder had ik de SoC er al even erbij gepakt, een HiSilicon Kirin 980, deze processor komt uit de fabrieken van een dochterbedrijf van Huawei, en biedt als een van de eerste de upgrade naar het 7nm procedé. Wat heeft dat voor een resultaat voor de eindgebruiker? Wel, om te beginnen vliegt de telefoon door alle taken die je eropaf zou gooien. Geen haperingen of onnodige vertraging bij het gebruiken van de telefoon: de Huawei Mate 20 Pro is een telefoon waar je dag in, dag uit, op kan vertrouwen. Ook de batterijduur draagt daaraan bij, al is het maar vanwege zijn enorme capaciteit van 4.200 mAh. Overigens kan de batterij draadloos worden opgeladen, voor het eerst met een 15W-oplader, of als je toch liever een draad gebruikt: de Huawei Mate 20 Pro laadt binnen 30 minuten op van 0% (leeg) naar 70%. Voor het snelle bedrade opladen is geen extra aankoop nodig, Huawei heeft de 40W-oplader in de doos gebundeld, net zoals de kabel die maximaal 5A (ampère) kan transporteren.

EMUI 9.0 - Huawei Mate 20 Pro Review
EMUI 9.0 heeft een behoorlijke verandering gezien ten opzichte van EMUI 8.0. Daarmee is het nu ook zeer fijn om te gebruiken, zelfs al ben je geen fan van ‘skins’.

Nu kan de software, de beginbaas van de telefoon, natuurlijk niet vergeten worden. Huawei is een van de eerste fabrikanten om Android 9.0 Pie op een telefoon te leveren. Dit doet het in combinatie met EMUI 9.0, om precies te zijn draait het toestel ten tijde van het schrijven op versie 9.0.0.113. Het gaat om software die voor de lancering beschikbaar is, dus er kunnen nog wat kleine aanpassingen verschijnen als het toestel in november beschikbaar komt. Toevallig heb ik net de review van de Huawei Mate 20 Lite afgerond, die draait op EMUI 8.2 gebaseerd op Android 8.1.0 Oreo. Het wordt daarmee direct duidelijk dat er een compleet andere ervaring wordt geboden op Android 9.0. Zo heeft Huawei het notificatiepaneel aangepast naar wijzigingen van Google. Daarmee krijgt het besturingssysteem weer meer wit mee. Ook het instellingenmenu heeft aanpassingen meegekregen, al met al wijzigingen die EMUI steeds fijner maken om te gebruiken. Als ‘fan’ van stock-Android zal een schil zoals EMUI nooit mijn favoriet worden, maar Huawei komt elke dag een stapje dichterbij. Met de Huawei Mate 20 Pro kan ik niks anders zeggen dan dat ik het fijn vind om de software te gebruiken.

Goede smartphones komen met een prijskaartje

Ook in 2018 heeft Huawei wat mij betreft voldoende nieuwe snufjes naar de telefoon gebracht, of het nu de vingerafdrukscanner in het scherm is, of het opladen met een 40W-lader. Daar komt nog bij dat er geen sprake is van ‘mislukte’ innovatie. De nieuwe functies maken het gebruiken van de telefoon nog net iets verfijnder, het voelt aan als een telefoon die ook bij mij lang rond zal blijven hangen. Voor de context: de meeste telefoons blijven bij mij niet langer dan 6 maanden in gebruik, al is dat mogelijk bij de Huawei Mate 20 Pro nu wel wat anders. Al van zodra je de telefoon uit de doos neemt voel je het: Huawei heeft er een geheel van weten te maken. Het prijskaartje van 999 euro is anders wel wat moeilijk te slikken, al is dat een persoonlijke aangelegenheid.

Huawei Mate 20 Pro - 3
Huawei’s ‘Reverse Charge’ maakt het mogelijk om draadloos andere telefoons op te laden als deze Qi-draadloos laden ondersteunen. Huawei ziet het vooral als een functie om je vrienden te helpen in ‘noodsituaties’.

Dit is niet het einde voor de Huawei Mate 20 Pro: er blijft nog altijd enorm veel om te ontdekken. Over een maand verschijnt er dan ook nog een stuk over de Huawei Mate 20 Pro, daar zal dieper in worden gegaan op de belangrijkste functies. Dat is ook het moment waarop het toestel al verkrijgbaar is voor de consument. Handig, want dan is gelijk te zien hoe de software, die voor consumenten beschikbaar zal zijn, het uit weet te houden in het dagelijks gebruik. Eerst nog even een hoesje aanschaffen… Dat is wel een must voor de Huawei Mate 20 Pro, het design mag er zijn, maar zonder hoesje wil het toestel nog wel eens bijna uit je handen glippen.


Geïnteresseerd in de Huawei Mate 20 Pro? Koop hem via Coolblue.

Al voor de presentatie van de Huawei Mate 20 Pro in Londen werd al duidelijk waar het toestel zich op zou richten: innovatie. Niet gek gezien het verleden van de Mate-reeks van smartphones door de jaren heen. De innovatie wordt kracht bijgezet door een sterke en vernieuwde HiSilicon Kirin 980 SoC (System on a Chip), deze heeft als een van de eerste beschikking over het 7nm procedé, dit zorgt voor een sterkere processor die tegelijkertijd minder energie verbruikt. De hoogtepunten qua innovatie in de Mate 20 Pro bevinden zich echter in het ontgrendelen van de telefoon, bij het opladen van de telefoon en de geweldige camera’s. Wist het Chinese bedrijf daar een telefoon omheen te bouwen die je ‘moet’ hebben?

Ontgrendel met het scherm

Om af te trappen met het ontgrendelen van de telefoon, dit kan nog altijd op veel verschillende manieren. Een van de mogelijkheden is het gebruik van de vingerafdrukscanner, deze is nu wel van plaats veranderd. Waar deze zich bij de Huawei Mate 10 Pro namelijk nog aan de achterkant bevond, is dat bij de Mate 20 Pro niet meer het geval. In plaats daarvan zit deze nu volledig verwerkt in het scherm, bij het instellen van de telefoon wordt dit ook duidelijk gemaakt. Leg je je vinger op het aangegeven gebied dan is het scherm binnen enkele seconden ontgrendeld. Ook is het mogelijk om met je gezicht de telefoon te ontgrendelen, dit gebeurt met een 3D-sensor aan de voorkant van de telefoon. De sensor maakt een 3D-beeld van je gezicht om dit vervolgens bij het ontgrendelen te vergelijken met je gezicht. Het wordt daarmee dus onmogelijk om de telefoon te ontgrendelen met een 2D-beeld, zoals een afbeelding. Experts zeggen dat het daarom zelfs veiliger kan zijn dan een vingerafdruk, die is ook veel gemakkelijker na te maken.

Huawei Mate 20 Pro - 4
Huawei gebruikt een sensor die daadwerkelijk onder het AMOLED-paneel zit.

De camerahemel

Waar Huawei de afgelopen jaren het meest weet te verrassen, is bij de camera’s op zijn smartphones. Sinds de samenwerking met Leica, wat meer is dan enkel het neerzetten van de Leica merknaam, weet de Chinese smartphonefabrikant zeer fijne camera’s uit te brengen. Met de Mate 20 Pro is dat niet anders. Om te beginnen is er de 40 MP-sensor met een f/1.8 diafragma, daarnaast is er een 20 MP-camera met f/2.2 diafragma, de laatste sensor heeft een 8 MP-resolutie en heeft een f/2.4 diafragma. De 40- en 20 MP-sensoren zijn allebei gemaakt om foto’s met een brede hoek te maken, handig als je bijvoorbeeld een groter gebouw op de foto wilt zetten. Als laatste is er nog een 8 MP-sensor, deze wordt dan weer gebruikt om driemaal optisch in te kunnen zoomen. Bij het testen wordt het wel duidelijk dat Huawei zijn zaakjes zeer goed op orde heeft, er komen werkelijk zalige foto’s uit, zowel overdag als midden in de nacht. ‘s Nachts kan je overigens gebruik maken van de nachtmodus: daarmee worden (te) donkere foto’s vermeden en krijg je een foto die de beste details mogelijk maakt.

Bij het testen wordt het wel duidelijk dat Huawei zijn zaakjes zeer goed op orde heeft, er komen werkelijk zalige foto’s uit.

Natuurlijk zijn er ook de ‘portrait’ en ‘aperture’ modus om effectief een bokeh-effect toe te passen. Gezien dit moet gebeuren door middel van het meten van diepte met camera’s blijft het resultaat helaas nog wel… suboptimaal. Niet dat ik er al een fan van was, ik laat deze modi dan ook liever links liggen. In de gevallen dat het werkt is het een leuke functie en kan ik beamen dat ik de functie zeker nog wat beter uitgewerkt zou willen zien. Gelukkig weet de camera zonder de modi in sommige gevallen ook een natuurlijk bokeh-effect te creëren, dat ziet er wat mij betreft nog het beste uit. De selfiecamera heeft – het kan daar al helemaal niet missen – natuurlijk ook een ‘portrait’-modus, al werkt deze net zo goed als aan de achterkant. Dat zegt overigens niets over de selfiecamera, deze werkt namelijk zeer goed. Zelfs al ben ik de koning van het verpesten van selfies, het ziet er gewoon prima uit. In november kom ik nog terug met selfies van deze camera, ik zal toch eerst weer even moeten trainen om mijn selfie-game te verbeteren.

Ook in de basis een geweldige telefoon…

Eerder had ik de SoC er al even erbij gepakt, een HiSilicon Kirin 980, deze processor komt uit de fabrieken van een dochterbedrijf van Huawei, en biedt als een van de eerste de upgrade naar het 7nm procedé. Wat heeft dat voor een resultaat voor de eindgebruiker? Wel, om te beginnen vliegt de telefoon door alle taken die je eropaf zou gooien. Geen haperingen of onnodige vertraging bij het gebruiken van de telefoon: de Huawei Mate 20 Pro is een telefoon waar je dag in, dag uit, op kan vertrouwen. Ook de batterijduur draagt daaraan bij, al is het maar vanwege zijn enorme capaciteit van 4.200 mAh. Overigens kan de batterij draadloos worden opgeladen, voor het eerst met een 15W-oplader, of als je toch liever een draad gebruikt: de Huawei Mate 20 Pro laadt binnen 30 minuten op van 0% (leeg) naar 70%. Voor het snelle bedrade opladen is geen extra aankoop nodig, Huawei heeft de 40W-oplader in de doos gebundeld, net zoals de kabel die maximaal 5A (ampère) kan transporteren.

EMUI 9.0 - Huawei Mate 20 Pro Review
EMUI 9.0 heeft een behoorlijke verandering gezien ten opzichte van EMUI 8.0. Daarmee is het nu ook zeer fijn om te gebruiken, zelfs al ben je geen fan van ‘skins’.

Nu kan de software, de beginbaas van de telefoon, natuurlijk niet vergeten worden. Huawei is een van de eerste fabrikanten om Android 9.0 Pie op een telefoon te leveren. Dit doet het in combinatie met EMUI 9.0, om precies te zijn draait het toestel ten tijde van het schrijven op versie 9.0.0.113. Het gaat om software die voor de lancering beschikbaar is, dus er kunnen nog wat kleine aanpassingen verschijnen als het toestel in november beschikbaar komt. Toevallig heb ik net de review van de Huawei Mate 20 Lite afgerond, die draait op EMUI 8.2 gebaseerd op Android 8.1.0 Oreo. Het wordt daarmee direct duidelijk dat er een compleet andere ervaring wordt geboden op Android 9.0. Zo heeft Huawei het notificatiepaneel aangepast naar wijzigingen van Google. Daarmee krijgt het besturingssysteem weer meer wit mee. Ook het instellingenmenu heeft aanpassingen meegekregen, al met al wijzigingen die EMUI steeds fijner maken om te gebruiken. Als ‘fan’ van stock-Android zal een schil zoals EMUI nooit mijn favoriet worden, maar Huawei komt elke dag een stapje dichterbij. Met de Huawei Mate 20 Pro kan ik niks anders zeggen dan dat ik het fijn vind om de software te gebruiken.

Goede smartphones komen met een prijskaartje

Ook in 2018 heeft Huawei wat mij betreft voldoende nieuwe snufjes naar de telefoon gebracht, of het nu de vingerafdrukscanner in het scherm is, of het opladen met een 40W-lader. Daar komt nog bij dat er geen sprake is van ‘mislukte’ innovatie. De nieuwe functies maken het gebruiken van de telefoon nog net iets verfijnder, het voelt aan als een telefoon die ook bij mij lang rond zal blijven hangen. Voor de context: de meeste telefoons blijven bij mij niet langer dan 6 maanden in gebruik, al is dat mogelijk bij de Huawei Mate 20 Pro nu wel wat anders. Al van zodra je de telefoon uit de doos neemt voel je het: Huawei heeft er een geheel van weten te maken. Het prijskaartje van 999 euro is anders wel wat moeilijk te slikken, al is dat een persoonlijke aangelegenheid.

Huawei Mate 20 Pro - 3
Huawei’s ‘Reverse Charge’ maakt het mogelijk om draadloos andere telefoons op te laden als deze Qi-draadloos laden ondersteunen. Huawei ziet het vooral als een functie om je vrienden te helpen in ‘noodsituaties’.

Dit is niet het einde voor de Huawei Mate 20 Pro: er blijft nog altijd enorm veel om te ontdekken. Over een maand verschijnt er dan ook nog een stuk over de Huawei Mate 20 Pro, daar zal dieper in worden gegaan op de belangrijkste functies. Dat is ook het moment waarop het toestel al verkrijgbaar is voor de consument. Handig, want dan is gelijk te zien hoe de software, die voor consumenten beschikbaar zal zijn, het uit weet te houden in het dagelijks gebruik. Eerst nog even een hoesje aanschaffen… Dat is wel een must voor de Huawei Mate 20 Pro, het design mag er zijn, maar zonder hoesje wil het toestel nog wel eens bijna uit je handen glippen.


Geïnteresseerd in de Huawei Mate 20 Pro? Koop hem via Coolblue.

huaweiHuawei MateHuawei Mate 20 Promobielreview

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!