Review Nokia 5.1: Krachtpatser met een schappelijk prijskaartje
Qua specificaties bevat de Nokia 5.1 een MediaTek MT6755S SoC, 2 GB RAM en 16 GB intern geheugen. De batterij heeft een capaciteit van 2.970 mAh en het scherm is 5,5-inch groot met een Full-HD+ resolutie.
Eind mei kwam Nokia met een aantal nieuwe toestellen. Onderdeel daarvan was de midrange Nokia 5.1 als vervanger voor de ‘oude’ Nokia 5 uit 2017. Ondanks dat het ging om midrange toestellen wist het bedrijf te verrassen met de specificaties en de presentatie zelf. Duidelijk was dat het bij Nokia gaat om het omlaag laten druppelen van hardware naar goedkopere producten, zo kwam er ook hardware uit de Nokia 6 uit 2017 terecht in de nieuwe Nokia 5.1. Dat maakte het algemene product misschien iets minder spannend, maar het is goed om de hardware-strategie van Nokia zich zo te zien ontwikkelen. Dat maakt het hoog tijd om de Nokia 5.1 van dichtbij te bekijken voor een langere tijd, weet Nokia mij te verbazen met het low-end tot midrange toestel?
Zodra het toestel op de redactie was toegekomen kon ik niet wachten om deze te testen. Helaas moest het even wachten, maar dat mocht de pret niet drukken. Eenmaal uit de doos was het lastig om voor te stellen dat het om een telefoon ging die 200 euro kost. Om het zo uit te drukken: de telefoon geeft een gevoel van luxe die je niet zo snel verwacht bij een toestel met een adviesprijs van 199 euro. De achterkant is volledig gemaakt van aluminium met een aan weerszijde een plastic rand om het signaal door te laten. Welke kleurvariant je ook uit mag kiezen, het ziet er allemaal enorm netjes uit. Ons toestel was uitgerust in het zwart, wat helaas wel wat vingerafdrukken en andere viezigheden opneemt. Aan de voorkant zijn de schermranden bij elk toestel in het zwart uitgerust, geen rare witte randen.
Prima IPS LCD-paneel
Wat mij enorm positief was opgevallen is het scherm van de Nokia 5.1. Al vanaf het opstarten was zichtbaar dat het om een fijn paneel ging. Het 5,5-inch scherm heeft een resolutie van 1080 maal 2160 pixels, ofwel Full-HD+. Dit komt door de beeldverhouding van 18:9, daarmee heeft Nokia een groot deel van de schermranden weten weg te werken. Ook is het scherm daardoor langer; lees je bijvoorbeeld veel webpagina’s of zelfs een PDF/Word-document van tijd tot tijd, dan kan dit een interessante toevoeging zijn. In YouTube krijg je wel extra zwarte randen, al zijn deze weg te krijgen door een zoombeweging te maken met twee vingers op het scherm.
Het fijne aan dit paneel is verder dat hij behoorlijk fel kan, in tegenstelling tot veel andere smartphones die het helaas zonder deze helderheid moeten doen. Een hele zonnige dag zal de telefoon mogelijk nog wel kunnen verslaan, maar over het algemeen is het niet nodig om dit scherm enorm helder te zetten. Verder is ook de kleurenreproductie prima voor de prijs. Wel is te merken dat het scherm wat koelere kleuren verkiest boven de warmere kleuren die je bijvoorbeeld zou krijgen met bijvoorbeeld AMOLED.
Android One
Nokia weet al sinds zijn eerste Android smartphones updates in prima staat af te leveren, snelheid was ook al nooit gebrek aan. Dit zet het bedrijf in 2018 door, alle smartphones die namelijk nog onthuld worden zullen namelijk standaard op Android One draaien, een project van Google om low-end en midrange toestellen sneller updates te geven. Nokia belooft daarbij voor de 5.1 in totaal drie jaar aan updates, welke zullen eindigen in 2021. Zo zal er elke maand een beveiligingspatch beschikbaar zijn. Ook wordt er voor twee jaar gewerkt aan versie-upgrades van Android. Er kan dus vanuit worden gegaan dat de Nokia 5.1 in elk geval Android Pie en de daaropvolgende versie van Android zal ontvangen.
Het houdt daar echter niet op met de inhoud van de Android One-pet. Een ander onderdeel van dit programma is namelijk de belofte voor een schone versie van Android. Grote veranderingen aan het besturingssysteem van Google zijn daarbij niet toegestaan, ook is het niet toegestaan onnodige applicaties mee te leveren buiten de standaard applicaties die op elk toestel staan. Nokia heeft zich prima aan deze belofte gehouden en heeft enkel aanpassingen verricht aan de camera-applicatie. Dit maakt alleen al dat het toestel enorm fijn is om te gebruiken – er is immers geen extra softwareschil die irritaties op kan wekken. Wat wel als nadeel gezien kan worden is ook het uitblijven van extra functies en instelmogelijkheden. Al moet wel gezegd worden dat het toevoegen van functies voor sommige bedrijven aanleiding is om de interface ook dusdanig daarop aan te passen.
Krachtpatser
Tussen alle toestellen die de afgelopen tijd getest zijn is er vrij weinig te zeggen: Nokia heeft met de Nokia 5.1 een toptoestel in handen. Een snelheidswonder vergeleken met de high-end of zelfs hoog gepositioneerde midrange toestellen is het niet. Ga je echter op zoek voor rond de 200 euro dan is er vrij weinig wat ook maar in de buurt zal komen van de Nokia 5.1, zelfs de recent geteste LG Q7 kan zich niet meten met de Nokia 5.1. Dat terwijl beide modellen een vergelijkbare SoC hebben meegekregen uit de fabrieken van MediaTek. Antutu had niks met de Nokia 5.1 en kon om onverklaarbare redenen niet draaien, maar in benchmarks als 3D Mark en PC Mark weet de Nokia 5.1 veel toestellen in deze prijsklasse uit het water te stoten, en dus ook de 150 euro duurdere LG Q7.
In alledaags gebruik resulteert dit in een smartphone die met liefde zijn taken uitvoert. Webpagina’s laden gaat vloeiend genoeg en ook het openen van apps gaat snel genoeg zodat je niet hoeft te wachten. Zoals verwacht mag worden met Android One software gaat alles verder enorm soepel, of het nu het navigeren door de interface is, of dat het gaat om licht gamen. Bij de laatstgenoemde taak weet de smartphone wel relatief warm te worden, waarschijnlijk is dat het resultaat van het 28nm procedé waar de SoC op gebakken is. Dat het productieprocedé niet enorm zuinig is heeft ook zo zijn uitwerking op de batterijduur van de smartphone. Het is met de Nokia 5.1 makkelijk mogelijk om de dag door te komen met de 2.970 mAh batterij, maar een veel langere batterijduur zal met zwaar gebruik niet mogelijk zijn. Gebruik je de smartphone wat minder zwaar dan moet het zeker mogelijk zijn om meer dan een dag met de telefoon te doen, of je ruim de tweede dag door komt durf ik echter niet te zeggen.
Cameravoorstelling
Dit is een onderdeel waarbij het gemakkelijk is om bij deze telefoon kortaf te zijn, de camera’s zijn namelijk gewoon niet enorm goed in het algemeen; maar dat is niet helemaal het geval vergeleken met andere toestellen uit zijn segment. De 16 MP-sensor aan de achterkant weet prima foto’s te schieten in daglicht, al lijkt deze soms wat moeite te hebben met overbelichting. Nu zal deze smartphone een prima foto maken om te delen met familie, en ook de nodige foto’s voor Facebook en Instagram kunnen met deze telefoon geschoten worden. Verwacht echter niet meer dan wat een telefoon van 199 euro kan, vergeleken met een high-end smartphone zijn de foto’s niet al te best. Vergelijk je deze met foto’s gemaakt op de Moto G6 dan is het verhaal al compleet omgekeerd. Nu weet de laatste wel betere foto’s te schieten, maar deze kost dan ook geen 199 euro. In het donker zijn de foto’s, net als bij alle andere telefoons in deze prijsklasse, gewoon slecht: maar dat is prima, en te verwachten.
Overige zaken en afronding
Er zijn nog wel twee zaken die vermeld moeten worden. Zo heeft Nokia de keuze gemaakt om slechts 2 GB RAM in het toestel te plaatsen, dit is gezien de toekomst niet veel. Ook zware applicaties kunnen er hedendaags al problemen mee verkrijgen. Wil je veel apps tegelijkertijd open houden, dat kan: houdt er echter rekening mee dat veel apps van tijd tot tijd herladen moeten worden. Het tweede wat goed is om te vermelden is de beperkte opslagruimte, van de 16 GB blijft er namelijk slechts 7.58 GB over voor apps. Een microSD kaartje tot 128 GB wordt ondersteund, maar blijft altijd slomer dan het interne opslaggeheugen.
Dan is het tijd voor de conclusie, nu is er veel positiefs te zien aan de telefoon, letterlijk. Zo is het design positief opgevallen. Maar niet alleen dat, ook het scherm, de software en het algemene gebruiksgemak is prima. Voor 199 euro zijn er verder ook niet veel opties op de markt, waarmee het zeer verleidelijk is om de Nokia 5.1 aan te raden. Heb je 199 euro te besteden aan een smartphone – en verkies je een Android One toestel boven andere smartphones – dan kan het niet anders dan dat deze telefoon bovenaan je lijstje staat.
Geïnteresseerd in de Nokia 5.1? Koop hem via Coolblue.
Qua specificaties bevat de Nokia 5.1 een MediaTek MT6755S SoC, 2 GB RAM en 16 GB intern geheugen. De batterij heeft een capaciteit van 2.970 mAh en het scherm is 5,5-inch groot met een Full-HD+ resolutie.
Eind mei kwam Nokia met een aantal nieuwe toestellen. Onderdeel daarvan was de midrange Nokia 5.1 als vervanger voor de ‘oude’ Nokia 5 uit 2017. Ondanks dat het ging om midrange toestellen wist het bedrijf te verrassen met de specificaties en de presentatie zelf. Duidelijk was dat het bij Nokia gaat om het omlaag laten druppelen van hardware naar goedkopere producten, zo kwam er ook hardware uit de Nokia 6 uit 2017 terecht in de nieuwe Nokia 5.1. Dat maakte het algemene product misschien iets minder spannend, maar het is goed om de hardware-strategie van Nokia zich zo te zien ontwikkelen. Dat maakt het hoog tijd om de Nokia 5.1 van dichtbij te bekijken voor een langere tijd, weet Nokia mij te verbazen met het low-end tot midrange toestel?
Zodra het toestel op de redactie was toegekomen kon ik niet wachten om deze te testen. Helaas moest het even wachten, maar dat mocht de pret niet drukken. Eenmaal uit de doos was het lastig om voor te stellen dat het om een telefoon ging die 200 euro kost. Om het zo uit te drukken: de telefoon geeft een gevoel van luxe die je niet zo snel verwacht bij een toestel met een adviesprijs van 199 euro. De achterkant is volledig gemaakt van aluminium met een aan weerszijde een plastic rand om het signaal door te laten. Welke kleurvariant je ook uit mag kiezen, het ziet er allemaal enorm netjes uit. Ons toestel was uitgerust in het zwart, wat helaas wel wat vingerafdrukken en andere viezigheden opneemt. Aan de voorkant zijn de schermranden bij elk toestel in het zwart uitgerust, geen rare witte randen.
Prima IPS LCD-paneel
Wat mij enorm positief was opgevallen is het scherm van de Nokia 5.1. Al vanaf het opstarten was zichtbaar dat het om een fijn paneel ging. Het 5,5-inch scherm heeft een resolutie van 1080 maal 2160 pixels, ofwel Full-HD+. Dit komt door de beeldverhouding van 18:9, daarmee heeft Nokia een groot deel van de schermranden weten weg te werken. Ook is het scherm daardoor langer; lees je bijvoorbeeld veel webpagina’s of zelfs een PDF/Word-document van tijd tot tijd, dan kan dit een interessante toevoeging zijn. In YouTube krijg je wel extra zwarte randen, al zijn deze weg te krijgen door een zoombeweging te maken met twee vingers op het scherm.
Het fijne aan dit paneel is verder dat hij behoorlijk fel kan, in tegenstelling tot veel andere smartphones die het helaas zonder deze helderheid moeten doen. Een hele zonnige dag zal de telefoon mogelijk nog wel kunnen verslaan, maar over het algemeen is het niet nodig om dit scherm enorm helder te zetten. Verder is ook de kleurenreproductie prima voor de prijs. Wel is te merken dat het scherm wat koelere kleuren verkiest boven de warmere kleuren die je bijvoorbeeld zou krijgen met bijvoorbeeld AMOLED.
Android One
Nokia weet al sinds zijn eerste Android smartphones updates in prima staat af te leveren, snelheid was ook al nooit gebrek aan. Dit zet het bedrijf in 2018 door, alle smartphones die namelijk nog onthuld worden zullen namelijk standaard op Android One draaien, een project van Google om low-end en midrange toestellen sneller updates te geven. Nokia belooft daarbij voor de 5.1 in totaal drie jaar aan updates, welke zullen eindigen in 2021. Zo zal er elke maand een beveiligingspatch beschikbaar zijn. Ook wordt er voor twee jaar gewerkt aan versie-upgrades van Android. Er kan dus vanuit worden gegaan dat de Nokia 5.1 in elk geval Android Pie en de daaropvolgende versie van Android zal ontvangen.
Het houdt daar echter niet op met de inhoud van de Android One-pet. Een ander onderdeel van dit programma is namelijk de belofte voor een schone versie van Android. Grote veranderingen aan het besturingssysteem van Google zijn daarbij niet toegestaan, ook is het niet toegestaan onnodige applicaties mee te leveren buiten de standaard applicaties die op elk toestel staan. Nokia heeft zich prima aan deze belofte gehouden en heeft enkel aanpassingen verricht aan de camera-applicatie. Dit maakt alleen al dat het toestel enorm fijn is om te gebruiken – er is immers geen extra softwareschil die irritaties op kan wekken. Wat wel als nadeel gezien kan worden is ook het uitblijven van extra functies en instelmogelijkheden. Al moet wel gezegd worden dat het toevoegen van functies voor sommige bedrijven aanleiding is om de interface ook dusdanig daarop aan te passen.
Krachtpatser
Tussen alle toestellen die de afgelopen tijd getest zijn is er vrij weinig te zeggen: Nokia heeft met de Nokia 5.1 een toptoestel in handen. Een snelheidswonder vergeleken met de high-end of zelfs hoog gepositioneerde midrange toestellen is het niet. Ga je echter op zoek voor rond de 200 euro dan is er vrij weinig wat ook maar in de buurt zal komen van de Nokia 5.1, zelfs de recent geteste LG Q7 kan zich niet meten met de Nokia 5.1. Dat terwijl beide modellen een vergelijkbare SoC hebben meegekregen uit de fabrieken van MediaTek. Antutu had niks met de Nokia 5.1 en kon om onverklaarbare redenen niet draaien, maar in benchmarks als 3D Mark en PC Mark weet de Nokia 5.1 veel toestellen in deze prijsklasse uit het water te stoten, en dus ook de 150 euro duurdere LG Q7.
In alledaags gebruik resulteert dit in een smartphone die met liefde zijn taken uitvoert. Webpagina’s laden gaat vloeiend genoeg en ook het openen van apps gaat snel genoeg zodat je niet hoeft te wachten. Zoals verwacht mag worden met Android One software gaat alles verder enorm soepel, of het nu het navigeren door de interface is, of dat het gaat om licht gamen. Bij de laatstgenoemde taak weet de smartphone wel relatief warm te worden, waarschijnlijk is dat het resultaat van het 28nm procedé waar de SoC op gebakken is. Dat het productieprocedé niet enorm zuinig is heeft ook zo zijn uitwerking op de batterijduur van de smartphone. Het is met de Nokia 5.1 makkelijk mogelijk om de dag door te komen met de 2.970 mAh batterij, maar een veel langere batterijduur zal met zwaar gebruik niet mogelijk zijn. Gebruik je de smartphone wat minder zwaar dan moet het zeker mogelijk zijn om meer dan een dag met de telefoon te doen, of je ruim de tweede dag door komt durf ik echter niet te zeggen.
Cameravoorstelling
Dit is een onderdeel waarbij het gemakkelijk is om bij deze telefoon kortaf te zijn, de camera’s zijn namelijk gewoon niet enorm goed in het algemeen; maar dat is niet helemaal het geval vergeleken met andere toestellen uit zijn segment. De 16 MP-sensor aan de achterkant weet prima foto’s te schieten in daglicht, al lijkt deze soms wat moeite te hebben met overbelichting. Nu zal deze smartphone een prima foto maken om te delen met familie, en ook de nodige foto’s voor Facebook en Instagram kunnen met deze telefoon geschoten worden. Verwacht echter niet meer dan wat een telefoon van 199 euro kan, vergeleken met een high-end smartphone zijn de foto’s niet al te best. Vergelijk je deze met foto’s gemaakt op de Moto G6 dan is het verhaal al compleet omgekeerd. Nu weet de laatste wel betere foto’s te schieten, maar deze kost dan ook geen 199 euro. In het donker zijn de foto’s, net als bij alle andere telefoons in deze prijsklasse, gewoon slecht: maar dat is prima, en te verwachten.
Overige zaken en afronding
Er zijn nog wel twee zaken die vermeld moeten worden. Zo heeft Nokia de keuze gemaakt om slechts 2 GB RAM in het toestel te plaatsen, dit is gezien de toekomst niet veel. Ook zware applicaties kunnen er hedendaags al problemen mee verkrijgen. Wil je veel apps tegelijkertijd open houden, dat kan: houdt er echter rekening mee dat veel apps van tijd tot tijd herladen moeten worden. Het tweede wat goed is om te vermelden is de beperkte opslagruimte, van de 16 GB blijft er namelijk slechts 7.58 GB over voor apps. Een microSD kaartje tot 128 GB wordt ondersteund, maar blijft altijd slomer dan het interne opslaggeheugen.
Dan is het tijd voor de conclusie, nu is er veel positiefs te zien aan de telefoon, letterlijk. Zo is het design positief opgevallen. Maar niet alleen dat, ook het scherm, de software en het algemene gebruiksgemak is prima. Voor 199 euro zijn er verder ook niet veel opties op de markt, waarmee het zeer verleidelijk is om de Nokia 5.1 aan te raden. Heb je 199 euro te besteden aan een smartphone – en verkies je een Android One toestel boven andere smartphones – dan kan het niet anders dan dat deze telefoon bovenaan je lijstje staat.
Geïnteresseerd in de Nokia 5.1? Koop hem via Coolblue.