Test

Dit is een popup

Achtergrond

Kobo Plus review: flauwe Netflix voor boeken

Kobo Plus
Voordelen
Beschikbaar op iOS en Android
Beschikbaar op Kobo e-readers
Enkele grote namen en titels
Nadelen
Niet op e-readers van ander merk
Prijzig
Beperkt aanbod
Geen nieuwe (recente) titels
Proefabonnement wordt automatisch betalend
Aanbevolen prijs: €9,99 per maand
Waar te koop?
Bol.com hoopt met zijn abonnement voor e-books piraterij tegen te gaan en digitaal lezen populairder te maken. Een slag in het water of een geniale zet?

“Het ebook-abonnement is al jaren een grote wens van bol.com,” “Wereldwijd is de vraag naar onbeperkte toegang tot muziek en films explosief gegroeid, en we zien dezelfde trend met boeken nu digitaal lezen bij het grote publiek in Nederland en België is doorgebroken,” “Bol.com en Kobo zijn ervan overtuigd dat het ebook-abonnement […] net als bij de muziek- en filmstreaming piraterij kan tegengaan.”

Het persbericht dat enkele weken geleden binnenrolde, was duidelijk: Kobo Plus is een revolutionaire dienst zonder voorgaande die het e-book opnieuw op de kaart gaat zetten. De dienst is een soort Netflix waarbij je een maandelijks bedrag neertelt (9,99 euro, gelijkaardig aan wat je betaalt voor Netflix) en waarbij je vervolgens naar hartenlust boeken kan downloaden en verslinden; tot 15 tegelijk in offline-modus.

Niets nieuws

Nergens wordt de dienst expliciet aangekondigd als zijnde een nieuwe uitvinding; niet in het persbericht, niet op de website. Toch doet het taalgebruik denken dat we met een volledig nieuw concept te maken krijgen. De Vlaamse bibliotheken waren Kobo Plus in 2014 echter voor: met ‘E-boeken in de Bib’ kon je toen al boeken ontlenen. De dienst kostte 5 euro per drie boeken (behalve binnen de muren van de bibliotheek, dan waren alle boeken vrij toegankelijk). Voor iOS en Android bestaat er vandaag eveneens Storytel, een Nederlands initiatief waarbij je voor 9,99 euro per maand zo veel audioboeken/e-books kan beluisteren/lezen als je wilt.

De Vlaamse bibliotheken hielden er enige tijd terug al mee op; in Nederland houdt het initiatief wel stand (voor 42 euro per jaar ‘ontleen’ je tot tien boeken per drie weken). Wil je vandaag een stream-achtig abonnement, dan heb je daarnaast nog de keuze uit het Deense Mofibo en het Britse Bookmate, beiden zijn al langer bezig de wereld te veroveren. Ten slotte is er nog Bliyoo, het vroegere Tablisto, waarmee je e-books en magazines kan ontlenen zoveel je wilt, eveneens voor net geen tien euro per maand.

Ik kreeg een Kobo Aura ter beschikking om eens te onderzoeken hoe het aanbod van bol.com zich staande weet te houden tegenover de beschikbare concurrentie.

Alleen Kobo

Zoals mag blijken uit bovenstaande opsomming, zijn er redelijk wat opties om te genieten van een ‘all you can read’-abonnement. Weinigen daarvan omvatten echter beschikbaarheid op e-readers. Nochtans is dat nog steeds de meest aangename manier om te genieten van digitale boeken. E-ink is prettig voor de ogen, terwijl de batterij vaak een maand overleeft.

De samenwerking met Kobo is geen toeval: reeds enkele jaren werken beide bedrijven samen. Hoewel je eveneens andere merken kan vinden in de webwinkel, zal je bij een zoekopdracht naar e-readers automatisch uitkomen bij een pagina die gewijd is aan Kobo. Daarnaast zijn je e-bookaankopen bij bol.com meteen te downloaden op een Kobo dankzij de integratie van je bol.com-account op de e-reader.

Instelgefoefel

Ben je reeds in het bezit van eender welke Kobo, dan kan je aan de slag met Kobo Plus – je hoeft er niet het laatste model voor aan te schaffen, een simpele update van je toestel volstaat. Heb je reeds je bol.com-account gekoppeld, dan ben je zeer snel vertrokken met Kobo Plus. Heb je net je eerste Kobo aangeschaft en wil je aan de slag met Kobo Plus, dan is het zoeken geblazen.

Ook voor mij gold dat, ondanks mijn ervaring met zowel Kobo als andere merken van e-readers. Een filmpje op bol.com maakt duidelijk hoe het systeem werkt en wat de mogelijkheden zijn, maar het koppelen van je bol.com-account aan de e-reader moet je zelf uitzoeken. Daarom deze snelle tip: ga naar de website van Kobo, meld je aan, ga naar ‘Account Settings’ en voeg daar ten slotte je bol.com-account toe. Zo, dat bespaart je ongeveer een halfuur harengekrab.

Je kan boeken rechtstreeks vanop een Kobo zoeken en downloaden.

Overzetten

Eens de koppeling gelegd is, en je een Kobo Plus-(proef)abonnement hebt afgesloten, kan je beginnen grasduinen in het aanbod. Dat doe je vanop een computer – er werd hier een aparte pagina aangemaakt met alle beschikbare titels binnen de dienst – of rechtstreeks vanop je Kobo (of Android/iOS-toestel). Vind je iets dat je aanstaat, dan klik je simpelweg op de blauwe knop ‘Lezen met Kobo Plus’. Doe je dat vanop een computer, dan moet je daarna nog slechts je e-reader of app synchroniseren; al je titels worden dan gedownload.

Het aanbod

Het aanbod zelf is een dubbeltje op zijn kant. Het hangt er voor een groot stuk van af waar je naar op zoek bent. Hou je ervan om onbekende auteurs een kans te geven of ben je niet meteen op zoek naar de nieuwe titels of de boeken die op dit moment populair en veelbesproken zijn, dan is Kobo Plus het proberen waard. Ben je echter wel op zoek naar de grote, ronkende namen, dan kom je bedrogen uit.

Op de welkomstpagina word je begroet door Tess Gerritsen (Meisje Vermist), Thomas Olde Heuvelt (HEX), Kluun (DJ), Herman Koch (Het Diner), John Williams (Stoner) en Khaled Hosseini (En uit de bergen kwam de echo), terwijl je eveneens Kristien Hemmerechts en Luc Deflo zal tegenkomen. Addertje onder het gras: voorlopig gaat het voor al die namen eigenlijk nooit over de laatste nieuwe of zelfs maar een recente titel. Op het boek van Kluun na betreft het steeds boeken die vier jaar of ouder zijn. (Toegegeven, het boek van Gerritsen dateert van 2015, maar het gaat om het idee.)

Nederlands eerst

Ga je op zoek naar kwalitatieve anderstalige lectuur, dan ben je er meteen aan voor de moeite. Geen George R.R. Martin, geen Terry Pratchett, geen Ken Follett, geen Bernard Cornwell, geen J.K. Rowling,… Noch vertaald, noch origineel. De mooie lijst bekende namen is al snel uitgeput, terwijl je ze bij de bovengenoemde concurrerende diensten wel regelmatig zal terugvinden. Als klap op de vuurpijl vond ik in de fantasycategorie wel regelmatig een boek dat er leuk uitziet, maar dat steeds boek twee of drie van vijf blijkt te zijn.

Ga je na hoe lovend andere lezers zijn over wat wel beschikbaar is via Kobo Plus, dan kom je (via Goodreads) al snel te weten dat de beschikbare titels maar zelden een score halen die boven 3,8 op 5 ligt. Het doet me vermoeden dat bol.com ons warm wil maken voor e-books, terwijl het de echte lekkernijen achter de hand houdt. Uiteraard heeft het dat niet helemaal zelf in de hand en komen daar duizend en één licentiekwesties bij kijken.

Soms moet je investeren en risico’s nemen, en dat lijkt bol.com niet te doen.

Prijzig

Toch kan ik me niet van de indruk ontdoen dat bol.com enige reserves heeft ingebouwd. Ze lijken te hinken op twee gedachten: er volledig voor gaan, zwaar investeren en op die manier met een indrukwekkend en uitgebreid aanbod naar de lezer stappen, of afwachten wat het wordt met een beperkt aanbod, de kat uit de boom kijken en pas investeren als het initiatief enigszins populair blijkt.

De weegschaal helt helaas over naar die tweede kant en dat is gevaarlijk. Vraag dat maar aan Nintendo (met de Wii U) of Sony (met de Playstation Vita): als je te weinig ondersteuning voorziet voor je platform, verliezen de fans de interesse al nog voor het project goed en wel op de rails staat. Soms moet je investeren en risico’s nemen, en dat lijkt bol.com niet te doen.

Voorlopig is het niets meer dan een leuk experiment. Iets om een maand gratis uit te proberen en dan toch maar op te zeggen. 10 euro per maand is veel voor de gemiddelde lezer. Reken maar eens uit: een e-book kost je per stuk tussen de 3 (voor oudere titels) en 10 euro (voor de nieuwste fictieboeken). De gemiddelde lezer komt toe met één tot twee boeken per maand, afhankelijk van de dikte. Wat gaat die dan kiezen? Een hoop middelmatige boeken voor 10 euro of twee klassewerken die samen misschien 12 euro kosten? Bovendien vind je alle klassiekers die ouder zijn dan 70 jaar gratis via sites als Project Gutenberg of de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). Waarom zou je dan überhaupt ooit nog betalen voor een e-book?

Van alle boeken die momenteel in Vlaanderen populair zijn (volgens de Standaard Boekhandel), konden we er slechts eentje terugvinden in Kobo Plus: ‘Het Bucketlist-boek’ van Elise De Rijck, een non-fictieboek. Eventjes een actueel boek lezen en erover meepraten op het werk de volgende dag zit er dan niet in (‘Het Smelt’ van Lize Spit, klepper van vorig jaar was bijvoorbeeld niet verkrijgbaar).

Verlaag de vraagprijs met drie tot vier euro en je hebt een overwegenswaardig aanbod.

Geen risico

Bol.com heeft een goed idee in handen. De uitvoering kan voor leken misschien net iets vlotter, maar eens je alle instelwerk hebt volbracht, ben je vertrokken. Het systeem werkt snel en goed. Het aanbod is vooralsnog de achilleshiel. Ik kan me niet inbeelden dat een modale lezer snel zal intekenen op het aanbod, zeker niet indien die de concurrentie kent. Daarvoor ligt de prijs net iets te hoog. Verlaag die met drie tot vier euro en je hebt een overwegenswaardig aanbod.

Aangezien bol.com zichzelf graag in de markt zet als streamingdienst, nog deze vergelijking: Kobo Plus heeft momenteel veel meer weg van een Amazon Prime dan van een Netflix. Netflix heeft geweldige eigen content en daarnaast een gigantische bibliotheek aan kwalitatieve (externe) titels. Amazon heeft eveneens enkele goede eigen titels, maar een goed extern aanbod is bijna onbestaande. Daarbij komt dat Amazon dat lijkt te beseffen en zijn videodienst aanbiedt voor 49 euro per jaar, waarbij je eveneens vele andere voordelen bij Amazon geniet. Als bol.com zijn eigen dienst voor een gelijkaardige prijs op jaarbasis zou aanbieden, zou ik niet twijfelen.

Update: Wie een Amazon Prime-abonnement neemt, betaalt 99 euro per jaar. Daarin zit dan de Prime-videodienst (die apart 49 euro per jaar kost) en een uitgebreid assortiment aan e-books, vergelijkbaar met wat Kobo Plus aanbiedt. Daardoor mag je Amazon gerust zien als de grootste concurrent voor bol.com.

“Het ebook-abonnement is al jaren een grote wens van bol.com,” “Wereldwijd is de vraag naar onbeperkte toegang tot muziek en films explosief gegroeid, en we zien dezelfde trend met boeken nu digitaal lezen bij het grote publiek in Nederland en België is doorgebroken,” “Bol.com en Kobo zijn ervan overtuigd dat het ebook-abonnement […] net als bij de muziek- en filmstreaming piraterij kan tegengaan.”

Het persbericht dat enkele weken geleden binnenrolde, was duidelijk: Kobo Plus is een revolutionaire dienst zonder voorgaande die het e-book opnieuw op de kaart gaat zetten. De dienst is een soort Netflix waarbij je een maandelijks bedrag neertelt (9,99 euro, gelijkaardig aan wat je betaalt voor Netflix) en waarbij je vervolgens naar hartenlust boeken kan downloaden en verslinden; tot 15 tegelijk in offline-modus.

Niets nieuws

Nergens wordt de dienst expliciet aangekondigd als zijnde een nieuwe uitvinding; niet in het persbericht, niet op de website. Toch doet het taalgebruik denken dat we met een volledig nieuw concept te maken krijgen. De Vlaamse bibliotheken waren Kobo Plus in 2014 echter voor: met ‘E-boeken in de Bib’ kon je toen al boeken ontlenen. De dienst kostte 5 euro per drie boeken (behalve binnen de muren van de bibliotheek, dan waren alle boeken vrij toegankelijk). Voor iOS en Android bestaat er vandaag eveneens Storytel, een Nederlands initiatief waarbij je voor 9,99 euro per maand zo veel audioboeken/e-books kan beluisteren/lezen als je wilt.

De Vlaamse bibliotheken hielden er enige tijd terug al mee op; in Nederland houdt het initiatief wel stand (voor 42 euro per jaar ‘ontleen’ je tot tien boeken per drie weken). Wil je vandaag een stream-achtig abonnement, dan heb je daarnaast nog de keuze uit het Deense Mofibo en het Britse Bookmate, beiden zijn al langer bezig de wereld te veroveren. Ten slotte is er nog Bliyoo, het vroegere Tablisto, waarmee je e-books en magazines kan ontlenen zoveel je wilt, eveneens voor net geen tien euro per maand.

Ik kreeg een Kobo Aura ter beschikking om eens te onderzoeken hoe het aanbod van bol.com zich staande weet te houden tegenover de beschikbare concurrentie.

Alleen Kobo

Zoals mag blijken uit bovenstaande opsomming, zijn er redelijk wat opties om te genieten van een ‘all you can read’-abonnement. Weinigen daarvan omvatten echter beschikbaarheid op e-readers. Nochtans is dat nog steeds de meest aangename manier om te genieten van digitale boeken. E-ink is prettig voor de ogen, terwijl de batterij vaak een maand overleeft.

De samenwerking met Kobo is geen toeval: reeds enkele jaren werken beide bedrijven samen. Hoewel je eveneens andere merken kan vinden in de webwinkel, zal je bij een zoekopdracht naar e-readers automatisch uitkomen bij een pagina die gewijd is aan Kobo. Daarnaast zijn je e-bookaankopen bij bol.com meteen te downloaden op een Kobo dankzij de integratie van je bol.com-account op de e-reader.

Instelgefoefel

Ben je reeds in het bezit van eender welke Kobo, dan kan je aan de slag met Kobo Plus – je hoeft er niet het laatste model voor aan te schaffen, een simpele update van je toestel volstaat. Heb je reeds je bol.com-account gekoppeld, dan ben je zeer snel vertrokken met Kobo Plus. Heb je net je eerste Kobo aangeschaft en wil je aan de slag met Kobo Plus, dan is het zoeken geblazen.

Ook voor mij gold dat, ondanks mijn ervaring met zowel Kobo als andere merken van e-readers. Een filmpje op bol.com maakt duidelijk hoe het systeem werkt en wat de mogelijkheden zijn, maar het koppelen van je bol.com-account aan de e-reader moet je zelf uitzoeken. Daarom deze snelle tip: ga naar de website van Kobo, meld je aan, ga naar ‘Account Settings’ en voeg daar ten slotte je bol.com-account toe. Zo, dat bespaart je ongeveer een halfuur harengekrab.

Je kan boeken rechtstreeks vanop een Kobo zoeken en downloaden.

Overzetten

Eens de koppeling gelegd is, en je een Kobo Plus-(proef)abonnement hebt afgesloten, kan je beginnen grasduinen in het aanbod. Dat doe je vanop een computer – er werd hier een aparte pagina aangemaakt met alle beschikbare titels binnen de dienst – of rechtstreeks vanop je Kobo (of Android/iOS-toestel). Vind je iets dat je aanstaat, dan klik je simpelweg op de blauwe knop ‘Lezen met Kobo Plus’. Doe je dat vanop een computer, dan moet je daarna nog slechts je e-reader of app synchroniseren; al je titels worden dan gedownload.

Het aanbod

Het aanbod zelf is een dubbeltje op zijn kant. Het hangt er voor een groot stuk van af waar je naar op zoek bent. Hou je ervan om onbekende auteurs een kans te geven of ben je niet meteen op zoek naar de nieuwe titels of de boeken die op dit moment populair en veelbesproken zijn, dan is Kobo Plus het proberen waard. Ben je echter wel op zoek naar de grote, ronkende namen, dan kom je bedrogen uit.

Op de welkomstpagina word je begroet door Tess Gerritsen (Meisje Vermist), Thomas Olde Heuvelt (HEX), Kluun (DJ), Herman Koch (Het Diner), John Williams (Stoner) en Khaled Hosseini (En uit de bergen kwam de echo), terwijl je eveneens Kristien Hemmerechts en Luc Deflo zal tegenkomen. Addertje onder het gras: voorlopig gaat het voor al die namen eigenlijk nooit over de laatste nieuwe of zelfs maar een recente titel. Op het boek van Kluun na betreft het steeds boeken die vier jaar of ouder zijn. (Toegegeven, het boek van Gerritsen dateert van 2015, maar het gaat om het idee.)

Nederlands eerst

Ga je op zoek naar kwalitatieve anderstalige lectuur, dan ben je er meteen aan voor de moeite. Geen George R.R. Martin, geen Terry Pratchett, geen Ken Follett, geen Bernard Cornwell, geen J.K. Rowling,… Noch vertaald, noch origineel. De mooie lijst bekende namen is al snel uitgeput, terwijl je ze bij de bovengenoemde concurrerende diensten wel regelmatig zal terugvinden. Als klap op de vuurpijl vond ik in de fantasycategorie wel regelmatig een boek dat er leuk uitziet, maar dat steeds boek twee of drie van vijf blijkt te zijn.

Ga je na hoe lovend andere lezers zijn over wat wel beschikbaar is via Kobo Plus, dan kom je (via Goodreads) al snel te weten dat de beschikbare titels maar zelden een score halen die boven 3,8 op 5 ligt. Het doet me vermoeden dat bol.com ons warm wil maken voor e-books, terwijl het de echte lekkernijen achter de hand houdt. Uiteraard heeft het dat niet helemaal zelf in de hand en komen daar duizend en één licentiekwesties bij kijken.

Soms moet je investeren en risico’s nemen, en dat lijkt bol.com niet te doen.

Prijzig

Toch kan ik me niet van de indruk ontdoen dat bol.com enige reserves heeft ingebouwd. Ze lijken te hinken op twee gedachten: er volledig voor gaan, zwaar investeren en op die manier met een indrukwekkend en uitgebreid aanbod naar de lezer stappen, of afwachten wat het wordt met een beperkt aanbod, de kat uit de boom kijken en pas investeren als het initiatief enigszins populair blijkt.

De weegschaal helt helaas over naar die tweede kant en dat is gevaarlijk. Vraag dat maar aan Nintendo (met de Wii U) of Sony (met de Playstation Vita): als je te weinig ondersteuning voorziet voor je platform, verliezen de fans de interesse al nog voor het project goed en wel op de rails staat. Soms moet je investeren en risico’s nemen, en dat lijkt bol.com niet te doen.

Voorlopig is het niets meer dan een leuk experiment. Iets om een maand gratis uit te proberen en dan toch maar op te zeggen. 10 euro per maand is veel voor de gemiddelde lezer. Reken maar eens uit: een e-book kost je per stuk tussen de 3 (voor oudere titels) en 10 euro (voor de nieuwste fictieboeken). De gemiddelde lezer komt toe met één tot twee boeken per maand, afhankelijk van de dikte. Wat gaat die dan kiezen? Een hoop middelmatige boeken voor 10 euro of twee klassewerken die samen misschien 12 euro kosten? Bovendien vind je alle klassiekers die ouder zijn dan 70 jaar gratis via sites als Project Gutenberg of de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). Waarom zou je dan überhaupt ooit nog betalen voor een e-book?

Van alle boeken die momenteel in Vlaanderen populair zijn (volgens de Standaard Boekhandel), konden we er slechts eentje terugvinden in Kobo Plus: ‘Het Bucketlist-boek’ van Elise De Rijck, een non-fictieboek. Eventjes een actueel boek lezen en erover meepraten op het werk de volgende dag zit er dan niet in (‘Het Smelt’ van Lize Spit, klepper van vorig jaar was bijvoorbeeld niet verkrijgbaar).

Verlaag de vraagprijs met drie tot vier euro en je hebt een overwegenswaardig aanbod.

Geen risico

Bol.com heeft een goed idee in handen. De uitvoering kan voor leken misschien net iets vlotter, maar eens je alle instelwerk hebt volbracht, ben je vertrokken. Het systeem werkt snel en goed. Het aanbod is vooralsnog de achilleshiel. Ik kan me niet inbeelden dat een modale lezer snel zal intekenen op het aanbod, zeker niet indien die de concurrentie kent. Daarvoor ligt de prijs net iets te hoog. Verlaag die met drie tot vier euro en je hebt een overwegenswaardig aanbod.

Aangezien bol.com zichzelf graag in de markt zet als streamingdienst, nog deze vergelijking: Kobo Plus heeft momenteel veel meer weg van een Amazon Prime dan van een Netflix. Netflix heeft geweldige eigen content en daarnaast een gigantische bibliotheek aan kwalitatieve (externe) titels. Amazon heeft eveneens enkele goede eigen titels, maar een goed extern aanbod is bijna onbestaande. Daarbij komt dat Amazon dat lijkt te beseffen en zijn videodienst aanbiedt voor 49 euro per jaar, waarbij je eveneens vele andere voordelen bij Amazon geniet. Als bol.com zijn eigen dienst voor een gelijkaardige prijs op jaarbasis zou aanbieden, zou ik niet twijfelen.

Update: Wie een Amazon Prime-abonnement neemt, betaalt 99 euro per jaar. Daarin zit dan de Prime-videodienst (die apart 49 euro per jaar kost) en een uitgebreid assortiment aan e-books, vergelijkbaar met wat Kobo Plus aanbiedt. Daardoor mag je Amazon gerust zien als de grootste concurrent voor bol.com.

bliyoobolbol.combookmatee-bookse-readergoodreadskobokobo plusmobielmofiboreviewsstandaard boekhandelstoryteltablisto

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!