Wat zijn de beste antiviruspakketten?
Gelukkig is het niet lastig om een computer van beveiliging te voorzien en het kan zelfs gratis. Wij bekijken twaalf pakketten, zes betaald en zes gratis. We kijken wat je meer krijgt als je betaalt, en welk pakketje het best kan installeren om met een gerust hart te blijven computeren.
Beveiliging van de computer gaat om meer dan het blokkeren van malware. Dat is de verzamelnaam voor virussen en andere ongewenste toepassingen. Minstens zo belangrijk is het blokkeren van ongewenst netwerkverkeer via een zogenaamde firewall en beveiliging tegen bekende oplichters via phishing- en spamfilters. Hoewel de term hardnekkig in omloop blijft is een virusscanner op zichzelf al lang niet toereikend genoeg meer. Wij kiezen daarom voor een beveiligingssuite die al deze onderdelen, en vaak nog vele extra’s in één toepassing combineert.
Maar waar zit de dreiging precies? Hoewel de belangrijkste dreigingen af en toe van plaats wisselen, is het aanvalslandschap al een aantal jaren niet heel innovatief meer. Dat is niet vreemd. De criminelen die achter ongewenste applicaties zitten willen met minimale inspanning, maximaal verdienen. Degenen die zich op thuisgebruikers richten gaan geen technische hoogstandjes uitvoeren, maar proberen te blijven bij wat werkt. Pas als er te weinig slachtoffers vallen, wordt er geüpdatet tot de winst weer acceptabel is. Overigens is er een tweede (kleinere) groep criminelen actief die zich juist richten op zeer innovatieve aanvallen op grote ondernemingen en banken, maar dat valt buiten de scoop van thuisbeveiliging.
Voor thuiscomputers is het grootste risico alweer een tijdje adware. Je installeert een leuke gratis toepassing om een liedje naar een ringtone om te zetten, video te bewerken, of (ironisch genoeg) jezelf tegen malware te beschermen en de computer wordt geïnfecteerd. Criminelen nemen achter de schermen een deel van de browser over en gaan advertenties naar je computer sturen. Internet wordt een onoverzichtelijke janboel, sommige webpagina’s komen bij adverteerders uit, en advertenties lijken werkelijk niets meer met de inhoud van pagina’s te maken te hebben. Vaak komen er ook nog ongewenste toobars in de browser bij. Omdat besmetting met meerdere varianten adware mogelijk is, kan dat een zeer chaotische computerervaring opleveren. Daarnaast sturen dit soort infecties veelal je gegevens ook naar de criminelen door wat een aantasting van je privacy is, en bovendien risico op vervelendere zaken zoals identiteitsfraude met zich meebrengt.
Naast adware komen vanzelfsprekend andere varianten van besmetting ook nog voor. Banktrojanen nemen door nieuwe beveiliging iets af. Maar toepassingen die heel specifiek op je bankgegevens en inlog uit zijn bestaan nog steeds. Ook ransomware, malware die je computer op slot zet en pas tegen betaling weer ontsluit, blijft de ronde doen.
Kortom reden genoeg om de deur goed op slot te zetten. Kijk daarom met ons mee naar geschikte oplossingen.
Betalende pakketten
Goede malware-bescherming is opgebouwd uit verschillende beveiligingslagen, komt een besmetting langs de firewall, dan kan het spam- of phishingfilter mogelijk nog iets doen, werkt dat niet, dan zijn er de verschillende onderdelen van de scanner die in kunnen grijpen. Betaalde applicaties bieden vaak net wat extra bescherming, en worden nog met extra diensten geleverd ook. Om overzicht te houden, kiezen we zo veel mogelijk voor productvarianten die 3 apparaten voor 1 jaar beschermen.
BitDefender Total Security 2015 Windows – 70 euro, 3 licenties voor 1 jaar
De programmeurs van BitDefender lijken geen genoeg te krijgen van het toevoegen van extra features. Total Security doet daarmee zijn naam eer aan en bevat een waslijst aan extra mogelijkheden en opties. We krijgen onder meer een tune-up onderdeel om de computer te poetsen en een kwetsbaarheidsscanner die niet geüpdatete stuurprogramma’s en toepassingen in kaart brengt. Ook bescherming tegen besmette USB-sticks en beheer op afstand onderbreken niet.
Hoewel we met een beveiligingswidget en rapportagemogelijkheden de kans krijgen om onze beveiliger helemaal te leren kennen, zijn juist de opties stil op de achtergrond te draaien goed doorgevoerd. Het enige dat in eerste instantie lijkt te missen is ondersteuning voor andere apparaten dan Windows. Daar is de Total Security Multi-Device variant voor. Voor 80 euro krijg je 5 licenties waarmee je Android-apparaten, Mac computers, en Windows pc’s kunt beschermen. Heb je meerdere toestellen in huis, dan is dat tientje extra een zeer verstandige investering als je voor BitDefender kiest.
ESET Multi-Device Security Pack Windows, Mac, Linux, Android, Windows Mobile, Symbian – 55 euro, 3 licenties voor 1 jaar
Het in Slovenië gevestigde ESET maakt al jaren scanners met een reputatie voor lage systeembelasting en goede prestaties. Om beveiliging zo breed mogelijk te maken, biedt de fabrikant ook bescherming voor tablets, smartphones, en Mac en Linux computers. Om de kosten van de beveiliging in de hand te houden kun je met een Multi-Device Security Pack eenvoudig drie algemene licenties kopen waarmee je naar eigen inzicht apparaten beveiligt. Ben je alleen op zoek naar bescherming voor je thuiscomputer, dan is het ook mogelijk om voor 41 euro een standaard licentie op ESET Smart Security aan te schaffen. Naast alle gangbare beveiligingsmiddelen biedt ESET ook een vrij uitgebreid anti-diefstal systeem in zijn mobiele bescherming. Je kunt op afstand je verloren toestel terugvinden, op slot zetten, en een boodschap aan de eerlijke vinder sturen. In onafhankelijke tests weet ESET goed te presteren binnen de core-business (beveiliging) en scoort zeer goed als het op gebruiksvriendelijkheid aankomt.
G DATA Total Protection Windows – 70 euro, 3 licenties voor 1 jaar
Met een suite die alleen mikt op Windows machines wijkt G Data met Total Protection gelijk al iets af van de concurrenten. Deze beveiliger kun je per licentie kopen (vanaf 50 euro voor 1 computer) en vervolgens alleen installeren op Windows PC’s. Wil je een Android tablet of telefoon beveiligen, dan kun je daarvoor een apart product aanschaffen (vanaf 15 euro per licentie), en ook voor Mac is een aparte optie. Dat kan als je een beperkte hoeveelheid toestellen hebt wat schelen.
G Data biedt goede all-round beveiliging en blinkt traditioneel uit in bescherming tegen specifieke dreigingen. Zo is de Bank Guard om internetbankieren en –winkelen veiliger te maken uitgebreid, is er beveiliging tegen apparaten die zich als USB-toetsenbord voordoen toegevoegd, en helpt G Data extra beschermen tegen ongewenste toolbars en toevoegingen in Internet Explorer, Firefox en Chrome. Al die extra beveiliging eisen wel wat meer van het systeem, wat gelijk als het enige minpuntje aan deze suite beschouwd kan worden.
Kaspersky Total Security – Multi-Device Windows, Mac, Android – 85 euro, 3 licenties voor 1 jaar
Kaspersky staat al decennia in de absolute top als het op bescherming van computers aankomt. De verschillende versies van deze toepassingen wilden nog wel eens tegenvallen als het om gebruiksvriendelijkheid ging. Daar is in de laatste paar jaar een kentering in gekomen en ook dit jaar is Kaspersky uitstekend te bedienen zonder druk op het systeem. Met de Multi-Device versie ken je vanaf 3 toestellen voor een jaar beschermen.
Kaspersy beveiligt Windows, Android, en Mac, waarbij de beveiliging van Mac computers beperkt is tot wachtwoordmanagement en veilig browsen. Heel handig in deze toepassing is de centrale beheerinterface waarmee je alle aangesloten toestellen in de gaten kunt houden. Ook een praktische toepassing is de wachtwoordbeheersoftware. Hiermee kun je veilige, ingewikkelde wachtwoorden opslaan en benaderen op al je apparaten. Je hoeft zelf alleen het wachtwoord van de beheersuite te onthouden en kun zo toch voor iedere website en iedere toepassing een eigen veilig wachtwoord gebruiken.
Panda Global Protection 2015 Windows, Mac, Android – 73 euro, 3 licenties voor 1 jaar
Global Protection is de meest uitgebreide beveiligingssuite van Panda. Deze variant koop je vanaf 1 licentie voor 60 euro en kun je bij meerdere licenties ook installeren op Mac of Android. In het geval van Mac beveiliging geldt het voorbehoud dat je maximaal 1 Apple computer mag beschermen, ongeacht het aantal licenties dat je aanschaft. Wil je alleen de Mac beschermen, dan biedt Panda een ander product.
In de suite vinden we alle benodigde bescherming en wat extra’s zoals online back-up en een wachtwoordkluis. Panda bouwt zijn beschermingspakketten gelaagd op, en in het hart van Global Protection is de online malwarescanner die je eventueel ook op zichzelf gratis kunt gebruiken. De beveiliging van deze scanner is goed, maar in een modern beveiligingslandschap is een firewall toch ook noodzakelijk. Daarom is juist deze ruimer ingerichte versie erg interessant, zeker omdat we bij problemen terecht kunnen bij de ondersteuning van Panda en niet hoeven te volstaan met het forum voor de gebruikers van de gratis versie.
Symantec Norton Security with Backup Windows, Mac, Android, iOS – 70 euro, 10 licenties voor 1 jaar
In ieder vergelijk van beveiligers mag Norton Security van Symantec niet ontbreken. Het eerste dat opvalt is de prijs van het product. We kunnen voor de ‘eenvoudige’ variant zonder back-up kiezen. Dan beschermen we voor 60 euro (45 in de aanbieding) 5 computers voor een jaar. De complete variant met back-up beschermt 10 toestellen, waaronder Mac, Android en zelfs iPads en iPhones. In onafhankelijke tests van de beveiligingskwaliteit scoort Symantec altijd uitstekend op bescherming, hoewel de laatste versie weer iets meer druk op het systeem lijkt te leggen.
Beheer van alle aangesloten apparaten kun je uitvoeren via een webgebaseerde interface op je accountpagina bij Symantec. Daar vind je ook de anti-diefstal onderdelen voor Android en iOS toestellen. Deze online account wordt ook gebruikt om de wachtwoorden in je wachtwoordkluis te synchroniseren met al je apparaten. De back-up waar we in deze versie extra voor betalen bestaat uit 25 GB online opslag die we delen met alle aangesloten toestellen.
Gratis pakketten
Ook zonder te betalen kun je de computer goed beschermen tegen bedreigingen. Vaak brengen fabrikanten een gratis versie uit om je te enthousiasmeren voor de uitgebreidere betaalde software (zoals Panda bijvoorbeeld) of om bedrijven te overtuigen tegen betaling alle computer te beveiligen. Wel is het verstandig om goed in de gaten te houden wat gratis wordt beveiligd, sommige toepassingen zijn vrij beperkt en dekken je computer dan niet tegen alle dreigingen goed af.
Avast! Free Antivirus Windows, Mac, Android, iOS
Een oude favoriet en meermalig winnaar van verschillende tests in de gratis categorie is Avast! Free Antivirus. Zoals de naam al verraad is deze applicatie basaal. Het biedt alleen een malwarescanner die in de laatste versie is uitgebreid met een scanner om de beveiliging van je thuisnetwerk in de gaten te houden. Voor de firewall ben je aangewezen op het standaard onderdeel van Windows. Je kunt Avast ook upgraden naar betaalde versies die dan wel een firewall en antispam bieden, maar die qua uitvoering en opties achterblijven bij onze reeds besproken betaalde scanners.
Hoewel Avast beperkt is, is het wel heel goed in wat het doet. Het scoort in onafhankelijke tests vergelijkbaar met de beste betaalde oplossingen als het op beveiliging aankomt. Minpunt aan deze toepassing is dat hij wel redelijk zwaar op het systeem drukt. Toch is Avast! Free Antivirus een zeer goede keuze om gratis je systeem te beschermen.
AVG AntiVirus Free 2015 Windows, Mac, Android
Een bespreking van gratis beveiligingsoplossingen is niet compleet zonder AVG te noemen. Dit is misschien niet de eerste gratis applicatie geweest, maar wel de bekendste. Ook AVG ziet de gratis versie als een opmaat voor een uitgebreidere betaalde versie. In tegenstelling tot voorgaande jaren lijken deze twee versies qua elementaire bescherming tegen malware niet meer van elkaar te verschillen. Kortom waar je vroeger zwakkere malwarebescherming met de gratis versie kreeg, is dat tegenwoordig niet meer zo.
Qua beschermingsprestaties blijft AVG, zowel betaald als gratis, behoorlijk achter bij de concurrentie. Daar staat een lichte belasting van het systeem als pluspunt tegenover. Hoewel een volledige firewall ontbreekt, biedt AVG AntiVirus Free wel een beveiliging van hyperlinks en een filter voor e-mailbijlagen aan. Voor gebruikers van Android toestellen en Mac eigenaars zijn er aparte gratis versies te downloaden die deze apparaten beveiligen.
Avira Free Antivirus 2015 Windows, Mac, Android, iOS
Vorig jaar waren we bepaald niet enthousiast over de prestaties van Avira. Daar is dit jaar verandering in gekomen. Van de voorlaatste plaats in onafhankelijke tests heeft dit bedrijf zich omhoog gewerkt om in de top qua beveiliging, en qua lage systeembelasting te komen. Daar staat tegenover de gratis oplossing dit jaar iets minder uitgebreid is dan voorheen.
We vinden naast een malwarescanner uitbreiding van onze browser (Chrome, Firefox, Opera, en Internet Explorer) terug. Over de browseruitbreiding zijn we niet heel enthousiast. Enerzijds biedt het bescherming tegen ongewenst volgen door websites en blokkeert het gevaarlijke bestemmingen, anderzijds ‘helpt het ons mooie winkeldeals vinden’, wat wij van dag-tot-dag adverteren noemen. Wat we missen in deze versie, dat we vorig jaar nog wel aantroffen, is een firewall. Wellicht dat dit helpt de prestaties te verbeteren. Net als bij de meeste andere gratis producten kunnen we optioneel upgraden naar een betaalde variant die wel alle standaard functies (en extra’s) biedt die we van een suite verwachten.
Comodo Antivirus 2015 Windows, Android
Comodo biedt in met zijn gratis Antivirus 2015 een zeer ruim uitgeruste gratis oplossing, naast professionele diensten zoals virusverwijdering door een expert en virusvrij garanties missen we in deze versie vooral de firewall die wel in de betaalde varianten zit. Naast een malwarescanner die (volgens onafhankelijke tests) gemiddeld presteert vinden we een waslijst aan zeer obscure beveiligingsopties die we zelfs in betaalde pakketten niet één-twee-drie terugzien.
De grote vraag is natuurlijk of we in een normale thuisomgeving werkelijk behoefte hebben aan zulke gespecialiseerde diensten. Daar komt bij dat Comodo zonder kans op een opt-out een eigen browser (Chromodo) en een tech support hulptoepassing (GeekBuddy) installeert. Qua gebruiksvriendelijkheid laat het wat steken vallen: veilige producten worden met enige regelmaat onterecht gemarkeerd als onveilig en het systeem wordt iets trager na installatie van deze scanner. Comodo biedt ook een beveiligingssuite voor Android apparaten, die we eveneens voor niets mogen gebruiken.
Lavasoft Ad-Aware Free Antivirus+ Windows
Ad-Aware combineert de anti-spyware scanner die het bedrijf zelf ontwikkelde met de allround malwarescanner van BitDefender om zijn producten van een solide beveiligingsbasis te voorzien. Dat levert een redelijke beveiliging op, alhoewel ook dit product voor dat andere belangrijke beveiligingsdeel is aangewezen op de firewall van Windows zelf. Naast bescherming biedt deze toepassing ook bescherming tegen geïnfecteerde websites door achter de schermen een lijstje van gevaarlijke adressen bij de te houden en in te grijpen als je bij één van hen op bezoek wilt gaan.
Ook hier geldt dat het aanbod van gratis beveiligingssoftware gebruikt wordt als verkoopinstrument om je te enthousiasmeren voor de betaalde variant. In het geval van Lavasoft heb je tussen de overstap van gratis naar een suite met firewall en extra’s nog een tussenproduct dat voor 24 euro geen firewalls maar wel extra’s zoals een phishingfilter en veilig bankieren toepassing biedt. Toch geldt ook voor dit product dat de betaalde versies qua prijs en mogelijkheid onderdoen voor die van de traditioneel betaalde suites.
Microsoft Windows Defender Windows
Waarom software installeren als je ook zonder aan de slag kunt. Microsoft heeft jaren geleden de malwarescanner gratis gemaakt en vervolgens als onderdeel van Windows geïntegreerd. Windows Defender staat standaard op iedere computer. Omdat ieder functioneel stuk malware langs Windows Defender moet kunnen om levensvatbaar te zijn, scoort deze beveiliging consistent miserabel als het op beveiliging aankomt.
De ingebouwde Windows Firewall, automatische updates, en het phishing filter SmartScreen zijn daarentegen nuttige onderdelen waar de meeste gratis applicaties op leunen om een computer te beveiligen. Ben je niet van plan geld uit te geven aan een beveiligingssuite en wil je jezelf ook de moeite van iets installeren besparen, dan is het waar dat er standaard in Windows een antivirusapplicatie zit. Maar hou er rekening mee dat dit voor bescherming van je computer volgens onafhankelijke tests compleet ontoereikend is.
Gelukkig is het niet lastig om een computer van beveiliging te voorzien en het kan zelfs gratis. Wij bekijken twaalf pakketten, zes betaald en zes gratis. We kijken wat je meer krijgt als je betaalt, en welk pakketje het best kan installeren om met een gerust hart te blijven computeren.
Beveiliging van de computer gaat om meer dan het blokkeren van malware. Dat is de verzamelnaam voor virussen en andere ongewenste toepassingen. Minstens zo belangrijk is het blokkeren van ongewenst netwerkverkeer via een zogenaamde firewall en beveiliging tegen bekende oplichters via phishing- en spamfilters. Hoewel de term hardnekkig in omloop blijft is een virusscanner op zichzelf al lang niet toereikend genoeg meer. Wij kiezen daarom voor een beveiligingssuite die al deze onderdelen, en vaak nog vele extra’s in één toepassing combineert.
Maar waar zit de dreiging precies? Hoewel de belangrijkste dreigingen af en toe van plaats wisselen, is het aanvalslandschap al een aantal jaren niet heel innovatief meer. Dat is niet vreemd. De criminelen die achter ongewenste applicaties zitten willen met minimale inspanning, maximaal verdienen. Degenen die zich op thuisgebruikers richten gaan geen technische hoogstandjes uitvoeren, maar proberen te blijven bij wat werkt. Pas als er te weinig slachtoffers vallen, wordt er geüpdatet tot de winst weer acceptabel is. Overigens is er een tweede (kleinere) groep criminelen actief die zich juist richten op zeer innovatieve aanvallen op grote ondernemingen en banken, maar dat valt buiten de scoop van thuisbeveiliging.
Voor thuiscomputers is het grootste risico alweer een tijdje adware. Je installeert een leuke gratis toepassing om een liedje naar een ringtone om te zetten, video te bewerken, of (ironisch genoeg) jezelf tegen malware te beschermen en de computer wordt geïnfecteerd. Criminelen nemen achter de schermen een deel van de browser over en gaan advertenties naar je computer sturen. Internet wordt een onoverzichtelijke janboel, sommige webpagina’s komen bij adverteerders uit, en advertenties lijken werkelijk niets meer met de inhoud van pagina’s te maken te hebben. Vaak komen er ook nog ongewenste toobars in de browser bij. Omdat besmetting met meerdere varianten adware mogelijk is, kan dat een zeer chaotische computerervaring opleveren. Daarnaast sturen dit soort infecties veelal je gegevens ook naar de criminelen door wat een aantasting van je privacy is, en bovendien risico op vervelendere zaken zoals identiteitsfraude met zich meebrengt.
Naast adware komen vanzelfsprekend andere varianten van besmetting ook nog voor. Banktrojanen nemen door nieuwe beveiliging iets af. Maar toepassingen die heel specifiek op je bankgegevens en inlog uit zijn bestaan nog steeds. Ook ransomware, malware die je computer op slot zet en pas tegen betaling weer ontsluit, blijft de ronde doen.
Kortom reden genoeg om de deur goed op slot te zetten. Kijk daarom met ons mee naar geschikte oplossingen.
Betalende pakketten
Goede malware-bescherming is opgebouwd uit verschillende beveiligingslagen, komt een besmetting langs de firewall, dan kan het spam- of phishingfilter mogelijk nog iets doen, werkt dat niet, dan zijn er de verschillende onderdelen van de scanner die in kunnen grijpen. Betaalde applicaties bieden vaak net wat extra bescherming, en worden nog met extra diensten geleverd ook. Om overzicht te houden, kiezen we zo veel mogelijk voor productvarianten die 3 apparaten voor 1 jaar beschermen.
BitDefender Total Security 2015 Windows – 70 euro, 3 licenties voor 1 jaar
De programmeurs van BitDefender lijken geen genoeg te krijgen van het toevoegen van extra features. Total Security doet daarmee zijn naam eer aan en bevat een waslijst aan extra mogelijkheden en opties. We krijgen onder meer een tune-up onderdeel om de computer te poetsen en een kwetsbaarheidsscanner die niet geüpdatete stuurprogramma’s en toepassingen in kaart brengt. Ook bescherming tegen besmette USB-sticks en beheer op afstand onderbreken niet.
Hoewel we met een beveiligingswidget en rapportagemogelijkheden de kans krijgen om onze beveiliger helemaal te leren kennen, zijn juist de opties stil op de achtergrond te draaien goed doorgevoerd. Het enige dat in eerste instantie lijkt te missen is ondersteuning voor andere apparaten dan Windows. Daar is de Total Security Multi-Device variant voor. Voor 80 euro krijg je 5 licenties waarmee je Android-apparaten, Mac computers, en Windows pc’s kunt beschermen. Heb je meerdere toestellen in huis, dan is dat tientje extra een zeer verstandige investering als je voor BitDefender kiest.
ESET Multi-Device Security Pack Windows, Mac, Linux, Android, Windows Mobile, Symbian – 55 euro, 3 licenties voor 1 jaar
Het in Slovenië gevestigde ESET maakt al jaren scanners met een reputatie voor lage systeembelasting en goede prestaties. Om beveiliging zo breed mogelijk te maken, biedt de fabrikant ook bescherming voor tablets, smartphones, en Mac en Linux computers. Om de kosten van de beveiliging in de hand te houden kun je met een Multi-Device Security Pack eenvoudig drie algemene licenties kopen waarmee je naar eigen inzicht apparaten beveiligt. Ben je alleen op zoek naar bescherming voor je thuiscomputer, dan is het ook mogelijk om voor 41 euro een standaard licentie op ESET Smart Security aan te schaffen. Naast alle gangbare beveiligingsmiddelen biedt ESET ook een vrij uitgebreid anti-diefstal systeem in zijn mobiele bescherming. Je kunt op afstand je verloren toestel terugvinden, op slot zetten, en een boodschap aan de eerlijke vinder sturen. In onafhankelijke tests weet ESET goed te presteren binnen de core-business (beveiliging) en scoort zeer goed als het op gebruiksvriendelijkheid aankomt.
G DATA Total Protection Windows – 70 euro, 3 licenties voor 1 jaar
Met een suite die alleen mikt op Windows machines wijkt G Data met Total Protection gelijk al iets af van de concurrenten. Deze beveiliger kun je per licentie kopen (vanaf 50 euro voor 1 computer) en vervolgens alleen installeren op Windows PC’s. Wil je een Android tablet of telefoon beveiligen, dan kun je daarvoor een apart product aanschaffen (vanaf 15 euro per licentie), en ook voor Mac is een aparte optie. Dat kan als je een beperkte hoeveelheid toestellen hebt wat schelen.
G Data biedt goede all-round beveiliging en blinkt traditioneel uit in bescherming tegen specifieke dreigingen. Zo is de Bank Guard om internetbankieren en –winkelen veiliger te maken uitgebreid, is er beveiliging tegen apparaten die zich als USB-toetsenbord voordoen toegevoegd, en helpt G Data extra beschermen tegen ongewenste toolbars en toevoegingen in Internet Explorer, Firefox en Chrome. Al die extra beveiliging eisen wel wat meer van het systeem, wat gelijk als het enige minpuntje aan deze suite beschouwd kan worden.
Kaspersky Total Security – Multi-Device Windows, Mac, Android – 85 euro, 3 licenties voor 1 jaar
Kaspersky staat al decennia in de absolute top als het op bescherming van computers aankomt. De verschillende versies van deze toepassingen wilden nog wel eens tegenvallen als het om gebruiksvriendelijkheid ging. Daar is in de laatste paar jaar een kentering in gekomen en ook dit jaar is Kaspersky uitstekend te bedienen zonder druk op het systeem. Met de Multi-Device versie ken je vanaf 3 toestellen voor een jaar beschermen.
Kaspersy beveiligt Windows, Android, en Mac, waarbij de beveiliging van Mac computers beperkt is tot wachtwoordmanagement en veilig browsen. Heel handig in deze toepassing is de centrale beheerinterface waarmee je alle aangesloten toestellen in de gaten kunt houden. Ook een praktische toepassing is de wachtwoordbeheersoftware. Hiermee kun je veilige, ingewikkelde wachtwoorden opslaan en benaderen op al je apparaten. Je hoeft zelf alleen het wachtwoord van de beheersuite te onthouden en kun zo toch voor iedere website en iedere toepassing een eigen veilig wachtwoord gebruiken.
Panda Global Protection 2015 Windows, Mac, Android – 73 euro, 3 licenties voor 1 jaar
Global Protection is de meest uitgebreide beveiligingssuite van Panda. Deze variant koop je vanaf 1 licentie voor 60 euro en kun je bij meerdere licenties ook installeren op Mac of Android. In het geval van Mac beveiliging geldt het voorbehoud dat je maximaal 1 Apple computer mag beschermen, ongeacht het aantal licenties dat je aanschaft. Wil je alleen de Mac beschermen, dan biedt Panda een ander product.
In de suite vinden we alle benodigde bescherming en wat extra’s zoals online back-up en een wachtwoordkluis. Panda bouwt zijn beschermingspakketten gelaagd op, en in het hart van Global Protection is de online malwarescanner die je eventueel ook op zichzelf gratis kunt gebruiken. De beveiliging van deze scanner is goed, maar in een modern beveiligingslandschap is een firewall toch ook noodzakelijk. Daarom is juist deze ruimer ingerichte versie erg interessant, zeker omdat we bij problemen terecht kunnen bij de ondersteuning van Panda en niet hoeven te volstaan met het forum voor de gebruikers van de gratis versie.
Symantec Norton Security with Backup Windows, Mac, Android, iOS – 70 euro, 10 licenties voor 1 jaar
In ieder vergelijk van beveiligers mag Norton Security van Symantec niet ontbreken. Het eerste dat opvalt is de prijs van het product. We kunnen voor de ‘eenvoudige’ variant zonder back-up kiezen. Dan beschermen we voor 60 euro (45 in de aanbieding) 5 computers voor een jaar. De complete variant met back-up beschermt 10 toestellen, waaronder Mac, Android en zelfs iPads en iPhones. In onafhankelijke tests van de beveiligingskwaliteit scoort Symantec altijd uitstekend op bescherming, hoewel de laatste versie weer iets meer druk op het systeem lijkt te leggen.
Beheer van alle aangesloten apparaten kun je uitvoeren via een webgebaseerde interface op je accountpagina bij Symantec. Daar vind je ook de anti-diefstal onderdelen voor Android en iOS toestellen. Deze online account wordt ook gebruikt om de wachtwoorden in je wachtwoordkluis te synchroniseren met al je apparaten. De back-up waar we in deze versie extra voor betalen bestaat uit 25 GB online opslag die we delen met alle aangesloten toestellen.
Gratis pakketten
Ook zonder te betalen kun je de computer goed beschermen tegen bedreigingen. Vaak brengen fabrikanten een gratis versie uit om je te enthousiasmeren voor de uitgebreidere betaalde software (zoals Panda bijvoorbeeld) of om bedrijven te overtuigen tegen betaling alle computer te beveiligen. Wel is het verstandig om goed in de gaten te houden wat gratis wordt beveiligd, sommige toepassingen zijn vrij beperkt en dekken je computer dan niet tegen alle dreigingen goed af.
Avast! Free Antivirus Windows, Mac, Android, iOS
Een oude favoriet en meermalig winnaar van verschillende tests in de gratis categorie is Avast! Free Antivirus. Zoals de naam al verraad is deze applicatie basaal. Het biedt alleen een malwarescanner die in de laatste versie is uitgebreid met een scanner om de beveiliging van je thuisnetwerk in de gaten te houden. Voor de firewall ben je aangewezen op het standaard onderdeel van Windows. Je kunt Avast ook upgraden naar betaalde versies die dan wel een firewall en antispam bieden, maar die qua uitvoering en opties achterblijven bij onze reeds besproken betaalde scanners.
Hoewel Avast beperkt is, is het wel heel goed in wat het doet. Het scoort in onafhankelijke tests vergelijkbaar met de beste betaalde oplossingen als het op beveiliging aankomt. Minpunt aan deze toepassing is dat hij wel redelijk zwaar op het systeem drukt. Toch is Avast! Free Antivirus een zeer goede keuze om gratis je systeem te beschermen.
AVG AntiVirus Free 2015 Windows, Mac, Android
Een bespreking van gratis beveiligingsoplossingen is niet compleet zonder AVG te noemen. Dit is misschien niet de eerste gratis applicatie geweest, maar wel de bekendste. Ook AVG ziet de gratis versie als een opmaat voor een uitgebreidere betaalde versie. In tegenstelling tot voorgaande jaren lijken deze twee versies qua elementaire bescherming tegen malware niet meer van elkaar te verschillen. Kortom waar je vroeger zwakkere malwarebescherming met de gratis versie kreeg, is dat tegenwoordig niet meer zo.
Qua beschermingsprestaties blijft AVG, zowel betaald als gratis, behoorlijk achter bij de concurrentie. Daar staat een lichte belasting van het systeem als pluspunt tegenover. Hoewel een volledige firewall ontbreekt, biedt AVG AntiVirus Free wel een beveiliging van hyperlinks en een filter voor e-mailbijlagen aan. Voor gebruikers van Android toestellen en Mac eigenaars zijn er aparte gratis versies te downloaden die deze apparaten beveiligen.
Avira Free Antivirus 2015 Windows, Mac, Android, iOS
Vorig jaar waren we bepaald niet enthousiast over de prestaties van Avira. Daar is dit jaar verandering in gekomen. Van de voorlaatste plaats in onafhankelijke tests heeft dit bedrijf zich omhoog gewerkt om in de top qua beveiliging, en qua lage systeembelasting te komen. Daar staat tegenover de gratis oplossing dit jaar iets minder uitgebreid is dan voorheen.
We vinden naast een malwarescanner uitbreiding van onze browser (Chrome, Firefox, Opera, en Internet Explorer) terug. Over de browseruitbreiding zijn we niet heel enthousiast. Enerzijds biedt het bescherming tegen ongewenst volgen door websites en blokkeert het gevaarlijke bestemmingen, anderzijds ‘helpt het ons mooie winkeldeals vinden’, wat wij van dag-tot-dag adverteren noemen. Wat we missen in deze versie, dat we vorig jaar nog wel aantroffen, is een firewall. Wellicht dat dit helpt de prestaties te verbeteren. Net als bij de meeste andere gratis producten kunnen we optioneel upgraden naar een betaalde variant die wel alle standaard functies (en extra’s) biedt die we van een suite verwachten.
Comodo Antivirus 2015 Windows, Android
Comodo biedt in met zijn gratis Antivirus 2015 een zeer ruim uitgeruste gratis oplossing, naast professionele diensten zoals virusverwijdering door een expert en virusvrij garanties missen we in deze versie vooral de firewall die wel in de betaalde varianten zit. Naast een malwarescanner die (volgens onafhankelijke tests) gemiddeld presteert vinden we een waslijst aan zeer obscure beveiligingsopties die we zelfs in betaalde pakketten niet één-twee-drie terugzien.
De grote vraag is natuurlijk of we in een normale thuisomgeving werkelijk behoefte hebben aan zulke gespecialiseerde diensten. Daar komt bij dat Comodo zonder kans op een opt-out een eigen browser (Chromodo) en een tech support hulptoepassing (GeekBuddy) installeert. Qua gebruiksvriendelijkheid laat het wat steken vallen: veilige producten worden met enige regelmaat onterecht gemarkeerd als onveilig en het systeem wordt iets trager na installatie van deze scanner. Comodo biedt ook een beveiligingssuite voor Android apparaten, die we eveneens voor niets mogen gebruiken.
Lavasoft Ad-Aware Free Antivirus+ Windows
Ad-Aware combineert de anti-spyware scanner die het bedrijf zelf ontwikkelde met de allround malwarescanner van BitDefender om zijn producten van een solide beveiligingsbasis te voorzien. Dat levert een redelijke beveiliging op, alhoewel ook dit product voor dat andere belangrijke beveiligingsdeel is aangewezen op de firewall van Windows zelf. Naast bescherming biedt deze toepassing ook bescherming tegen geïnfecteerde websites door achter de schermen een lijstje van gevaarlijke adressen bij de te houden en in te grijpen als je bij één van hen op bezoek wilt gaan.
Ook hier geldt dat het aanbod van gratis beveiligingssoftware gebruikt wordt als verkoopinstrument om je te enthousiasmeren voor de betaalde variant. In het geval van Lavasoft heb je tussen de overstap van gratis naar een suite met firewall en extra’s nog een tussenproduct dat voor 24 euro geen firewalls maar wel extra’s zoals een phishingfilter en veilig bankieren toepassing biedt. Toch geldt ook voor dit product dat de betaalde versies qua prijs en mogelijkheid onderdoen voor die van de traditioneel betaalde suites.
Microsoft Windows Defender Windows
Waarom software installeren als je ook zonder aan de slag kunt. Microsoft heeft jaren geleden de malwarescanner gratis gemaakt en vervolgens als onderdeel van Windows geïntegreerd. Windows Defender staat standaard op iedere computer. Omdat ieder functioneel stuk malware langs Windows Defender moet kunnen om levensvatbaar te zijn, scoort deze beveiliging consistent miserabel als het op beveiliging aankomt.
De ingebouwde Windows Firewall, automatische updates, en het phishing filter SmartScreen zijn daarentegen nuttige onderdelen waar de meeste gratis applicaties op leunen om een computer te beveiligen. Ben je niet van plan geld uit te geven aan een beveiligingssuite en wil je jezelf ook de moeite van iets installeren besparen, dan is het waar dat er standaard in Windows een antivirusapplicatie zit. Maar hou er rekening mee dat dit voor bescherming van je computer volgens onafhankelijke tests compleet ontoereikend is.