Test

Dit is een popup

De beste 24 inchmonitors onder 200 euro

Voordelen
Nadelen
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Een nieuwe monitor kopen in de winkel is behoorlijk lastig. Ze lijken allemaal op elkaar, maar waarom verschilt de prijs dan zoveel? We testen daarom acht 24 inchmonitors onder de 200 euro.

oude computer monitor

Een ‘perfect scherm’ dat alles even goed kan, bestaat niet. Dat lijkt ons iets dat we direct moeten laten weten. Je kan de perfectie benaderen, maar dat heeft onmiddellijk impact op je budget. Voor elk gebruiksdoel lopen de prijzen sterk uiteen.

Als vuistregel mag je rekenen op een uitgave van minimaal 140 euro. Natuurlijk, je kan een aanbieding treffen, maar over het algemeen hebben op moment van schrijven modellen met een lagere prijs dermate grote nadelen, dat je dan echt rekening moet houden met minpunten. Voorbeelden daarvan zijn een lagere resolutie, een hoog stroomverbruik, of een duidelijk gebrek in de specificaties. Dat laatste kan variëren van ronduit slechte waardes voor een bepaalde eigenschap tot beperkingen op het gebied van positionering of aansluitingen. Het hoeft geen breekpunt te zijn, maar het is wel iets om in gedachten te houden.

Technieken

Er zijn drie verschillende technieken waarmee panelen – het gedeelte van het beeldscherm dat daadwerkelijk beeld toont – worden gefabriceerd: TN (twisted nematic), IPS (in plane switching) en VA (vertical alignment). Alle drie de aanduidingen hebben betrekking op de oriëntatie van de individuele kristallen in het scherm en hoe die draaien onder een elektrische spanning om van kleur te veranderen.

Veruit de meeste beeldschermen zijn van het TN-type. Dit is dan ook de goedkoopste techniek, waarmee pixels het snelste van kleur kunnen veranderen (responstijd). Monitoren met 1 of 2 ms responstijd zijn altijd van het TN-type en zijn niet de beste keus voor beeldbewerking. Deze techniek kan kleuren namelijk niet consistent weergeven: wanneer je een TN-scherm niet loodrecht van voren bekijkt, treedt een kleurverschuiving op. Zo krijgt wit, afhankelijk van je kijkhoek, een gele of blauwe schijn.

Kijkhoeken

kijkhoek

IPS is jou allicht bekend dankzij smartphones en tablets met zo’n paneel: het biedt veel betere kleurweergave, zeker onder verschillende kijkhoeken. Fabrikanten maken hier dus vaak wel melding van, want ‘IPS is goed’. In de praktijk is het ene IPS-scherm het andere niet, maar beter dan TN zijn ze vrijwel allemaal. Samsung heeft een eigen variant dat het PLS noemt (plane line switching), maar die is qua werking feitelijk identiek aan IPS. Vaak wordt gesproken over ‘IPS-technologie’ om deze concurrerende, sterk vergelijkbare technieken, aan te duiden. VA (vertical alignment) ten slotte is minder bekend, maar is vaak te herkennen aan een aanduiding als ‘wide viewing angle’ (grote kijkhoek) of eveneens het in dit geval ronduit misleidende ‘IPS technology’.

Het gebruikte paneeltype bepaalt grotendeels de eigenschappen. IPS scoort beter op helderheid en kleurweergave, minder op contrast en responstijd. TN is snel en biedt redelijk contrast, maar kleurweergave en kijkhoeken zijn minpunten. VA heeft uitstekend contrast en kleurweergave, maar is minder snel en heeft minder goede kijkhoeken. Dit zijn natuurlijk algemene samenvattingen: alleen testresultaten bieden echte houvast.

Hoe we testen

We installeren elke monitor in zijn basisinstelling. We passen geen enkele parameter aan, behalve om te weten wat de maximale helderheid is bij onze metingen. Soms geven we suggesties in de tekst welke profielen interessanter zijn om te gebruiken, maar in de benchmarktabel staan de gegevens zoals de toestellen standaard uit de doos komen. We merken namelijk dat behoorlijk wat consumenten de instellingen van hun monitor nooit aanpassen. Des te belangrijker dat de monitor op een goeie manier uit de doos komt.

We meten de helderheid, zwartwaarde en kleurechtheid met een X-Rite i1Display Pro in combinatie met de Spectral Calman Ultimate software. We meten op verschillende punten van het scherm de zwartwaarde om te zien of er ‘edge bleeding’ optreedt. Daarna gaan we na hoeveel de monitoren verbruiken wanneer die actief is met maximale helderheid ingeschakeld, en wanneer de monitor in stand-by staat. We meten ook de kleurtemperatuur om te zien hoe echt ‘wit’ het beeld is. 6.500 Kelvin is de ideale waarde. Zit je hoger, dan heb je een koeler, blauw wit. Zit je lager, dan geef de monitor een warm, geelwit beeld. Hoe dichter een monitor de waarde van 6.500 Kelvin benadert, hoe beter. In de benchmarktabel meten we ook de gemiddelde kleurafwijking (DeltaE), en de maximale kleurafwijking. Bij die laatste wijzen we ook bij welke kleur de monitor het meeste last heeft. Al deze gegevens vergelijken we nog eens met referentiefoto’s op een 100 procent gekalibreerde monitor, om extra opmerkingen te vinden.

Tot slot kijken we ook naar het uiterlijk van de monitor, de stevigheid van de structuur, de flexibiliteit van installatie en het aantal aansluitingen achteraan. Hoe meer aansluitingen, hoe beter, onder voorbehoud dat ze nuttig gekozen zijn. Een usb-hub in de monitor zelf is een aardige extra, maar is zeker niet doorslaggevend voor het eindtotaal.

Acer G247HL

G247HL_zoom_big

Acer heeft als budgetmodel een monitor ingestuurd met VA-paneeltechnologie. Dat merk je snel wanneer je niet recht voor de monitor zit. Het beeld krijgt dan nogal snel een witte ‘zweem’ over het scherm. Wat vooral sterk opvalt bij de G247HL is de wittemperatuur: 7.160 Kelvin wijst op een heel koel, blauwwit beeld en dat zie je onmiddellijk met het blote oog. De grootste kleurafwijking wordt trouwens ook op de witte kleur gemeten. Je kan manueel een warmere kleur kiezen, maar je blijft altijd een stuk boven de 6.500 Kelvin zitten.

Waar de Acer G247HL wel in schittert, zijn zwartwaarden. Zelfs bij hoge helderheid is zwart nog steeds zwart. Met uitzondering van de Samsung S24D590PL doet geen enkele monitor beter. Dat geeft je beeld extra diepgang, wat het eens zo jammer maakt dat de kleurtemperatuur zo extreem hoog ligt. Voor wie graag in het menu duikt en zijn monitor helemaal wil finetunen is de Acer G247HL een goede basis om mee aan de slag te

Prijs: 169 euro
Website: www.acer.be
Score: 3,5/5
Plus: Hoge helderheid, prima zwartwaarde
Min: Koelere kleuren, afwerking, slechte kijkhoek

AOC I2470Swq

1393235812

Prima prestaties over de hele lijn, met een verrassende DisplayPort-aansluiting achteraan als enige in het 24 inchtestveld. Helaas wel maar eentje, daisychainen hoef je niet te doen. Waar de Acer G247HL de hoogste Kelvinwaarden laat noteren, doet AOC dat met de laagste waarden. Het beeld is bijgevolg bijzonder ‘warm’, wat vooral bij webbrowsen vervelend is door de vele witte vlakken. Kleurechtheid valt nog best mee, met vooral een nadruk op groene tinten die iets te levendig in beeld worden gebracht.

AOC is een van de weinige merken dat zijn monitor niet standaard met maximale helderheid instelt, iets wat we sterk toejuichen. Het is ook een van de weinigen die de voeding in de monitor verwerkt. Dat maakt het toestel dikker, maar je hebt geen last meer van zo’n voedingsadapter in je kabel. De overzichtelijke menustructuur en VESA-aansluiting achteraan zorgen ervoor dat de AOC I2470Swq bijzonder veel waar voor zijn geld geeft; zonde dat de kleurtemperatuur zo laag zit.

Prijs: 179 euro
Website: www.aoc-europe.com
Score: 4/5
Plus: Displayport, VESA, prima kleurprestaties, voeding in scherm
Min: Lage Kelvin-waarde, saai uiterlijk

BenQ GL2450

1322485961

Met dit scherpe prijskaartje waren we onder de indruk van de flexibele voet van de BenQ GL2450. Naast draaien is hij ook in hoogte verstelbaar; geen enkele monitor in dit testveld kan dit. Addertje onder het gras? Het gaat hier om een TN-paneel, en dat zie je onmiddellijk in de metingen. De wittemperatuur ligt bijzonder hoog, 7.185 Kelvin, maar ook de zwartwaarde valt heel sterk tegen. Het resultaat is een heel koel beeld met zwart dat meer naar grijs of blauw neigt. De Senseye-technologie geeft je zes presets, waar Movie de meest interessante is.

De kleurwaarden over de hele lijn zijn nog niet zo slecht, maar de beperkte verticale kijkhoek betekent dat bij de minste verschuiving je beeld verandert. Interessant geprijsd met de luxe van een in hoogte verstelbare voet, maar we toch verkiezen toch eerder een IPS-paneel met een vaste voet. Wel ideaal voor gamers die een budgetscherm zoeken voor hun favoriete spelletjes.

Prijs: 149 euro
Website: www.benq.com
Score: 3,5/5
Plus: Flexibele voet, scherp geprijsd, interessant voor gamers
Min: Slechte zwart-waarde, TN-paneel, koel beeld

HP Pavilion 23CW

c04492257_1560x1144

Van alle geteste monitoren vinden we de HP Pavilion 23CW de meest stijlvolle. Het randloze ontwerp (ook al is er wel degelijk een schermrand) kan ons bekoren, net als de stevige voet. Kleuren zien er prima uit dankzij een uitstekende kleurmeting met een lage gemiddelde afwijking. Standaard uit de doos ligt de helderheid maar op 176 cd/m², het dichtst van allemaal naar de norm van 120 cd/m². Ook de wittemperatuur van 6.460 Kelvin ligt het dichtst van alle monitoren bij de standaardwaarde van 6.500 Kelvin.

Over de hele lijn zijn er weinig opmerkingen, behalve dat de zwartwaarde tegenvalt. Zwarte tinten worden al snel grijs, wat wel een domper is op dit anders uitstekende scherm. In samenwerking met Technicolor kan je uit verschillende presets kiezen, maar we raden aan om de standaardinstelling te nemen, en de helderheid nog iets te dimmen. Achteraan heeft de Pavilion 23CW als enige naast Samsung twee HDMI-aansluitingen. Handig als je je scherm dubbel wil inzetten bij je decoder/blu-rayspeler/spelconsole.

Prijs: 189 euro
Website: www.hp.be
Score: 4/5
Plus: Prima kleuren, haast perfecte witwaarde
Min: Slechte zwartwaarde

Iiyama ProLite GE2488HS

268557

Net als BenQ heeft Iiyama ook voor een TN-paneel gekozen, maar Iiyama heeft de kleurimpact nog enigszins onder de controle. Ook de zwartwaarden zijn een stuk beter dan bij BenQ. Iiyama mikt met deze monitor specifiek op de gamers, met een 1 ms reactietijd en is samen met AOC de enige met een voeding in het toestel en VESA-compatibiliteit. De wittemperatuur ligt aan de hoge kant, 6.938 Kelvin, wat absoluut beter kan. Op Samsung na levert Iiyama de monitor met de hoogste helderheid. Handig wanneer je ruimte overbelicht is. Wordt standaard op 80 procent helderheid ingesteld, een verademing vergeleken met andere fabrikanten. Een TN-paneel betekent slechte kijkhoeken, en dat is bij de Iiyama nog sterker het geval dan bij BenQ. Horizontaal wordt het beeld al snel flets, terwijl een kleine verticale aanpassing het scherm donker maakt. In zijn totaliteit geen slechte monitor dankzij de extra opties, maar in dit testveld zijn er betere alternatieven. Voor gamers is de ProLite GE2488HS wel de beste keuze in deze prijsklasse.

Prijs: 169 euro
Website: www.iiyama.com
Score: 4/5
Plus: Reactietijd, hoge helderheid, goed uitgerust
Min: Beperkte kijkhoek, koele kleuren

LG 23MP67VQ-P

23mp67_1

Op de doos van de LG 23MP67VQ-P staat het label ‘kleurgekalibreerd’. Leek ons sterk, maar in de metingen scoort hij wel de beste waarden van allemaal. Enkel geel/oranje kleuren kunnen een tikkeltje beter, maar over de hele lijn is dit een straffe kleurechte monitor binnen dit prijssegment. De wittemperatuur is ook uitstekend, 6.615 Kelvin om exact te zijn. Enkel op vlak van zwartwaarden zijn er een aantal die beter kunnen.

Extra punten voor de joystick onderaan het scherm: met voorsprong de handigste manier om je monitor in te stellen. De voedingsadapter van dit scherm is de kleinste van allemaal, en zit in de stekker verwerkt in plaats van in de kabel. Uitstekende prestaties, zonde dat LG voor zo’n grote voet koos, in glossy plastic. Regelmatig schoonmaken is hierbij de boodschap. Wie de meest kleurechte monitor wil tegen een scherpe prijs, hoeft niet verder te zoeken.

Prijs: 189 euro
Website: www.lg.be
Score: 4,5/5
Plus: Uitstekende kleuren, VESA, goede wittemperatuur
Min: Grote glossy voet, zwartwaarde kan beter

Philips 247E6QDSD

2000538119

Voor zijn prijskaartje levert Philips een straffe monitor die qua kleuren schouder aan schouder kan met de LG 23MP67VQ-P. Enkel bij de gele kleur laat de Philips 247E6QDSD een kleine steek vallen, waardoor zijn kleurafwijking iets hoger ligt. De zwartwaarde kan beter, diepzwarte scenes zien er ietwat uitgewassen uit. Om de monitor af te stellen, moet je beroep doen op aanraaktoetsen. We zijn hiervan zelden fan omdat ze niet altijd goed werken, maar Philips kan ons deze keer wel overtuigen. Nu nog de knoppen iets meer zichtbaar plaatsen.

Opvallend is de MHL-ondersteuning voor smartphones, om je mobiele scherm te dupliceren of uit te breiden. In deze prijsklasse eerder uitzonderlijk. De Philips 247E6QDSD is een perfect gebalanceerde monitor die voor elk type gebruiker wel een troef heef. Een alleskunner.

Prijs: 169 euro
Website: www.philips.be
Score: 4,5/5
Prijs: Kleine kleurafwijking, MHL-ondersteuning, prima all-rounder
Min: Zwart kan beter, grote glossy voet

Samsung S24D590PL

24-001-916-Z01

Samsung is de enige die de marketingnaam ‘flinterdunne randen’ ook echt waarmaakt. Rondom het scherm is de rand heel fijn, zelfs onderaan. Enkel de lange staafvormige voet vinden we maar vreemd, en dat die dunne rand glossy moet zijn, vinden we spijtig. Deze monitor bevat een meegeleverde HDMI-kabel, zeldzaam in deze prijscategorie. De Samsung S24D590PL levert de hoogste helderheid; spijtig dat hij daar ook standaard op is ingesteld. Onmiddellijk dimmen is de boodschap. Ondanks de hoge helderheid haalt hij de allerbeste score op zwartwaarden. Heel straf, zeker als je dat combineert met een degelijke kleurscore.

Enkel het oranje/geel is sterk overstuurd, voor de rest verbaast deze monitor ons heel sterk. Zeker als je het lage verbruik koppelt aan de hoge helderheid. Enkel de wittemperatuur kan wel beter: 6.881 Kelvin is net iets te hoog en zorgt voor iets koelere beelden. Mits een kleine aanpassing naar een warmere kleur, is dit de allerbeste monitor uit onze test. De ideale combinatie van goed beeld en minimaal design.

Prijs: 199 euro
Website: www.samsung.be
Score: 4,5/5
Plus: Minimale schermrand, helderheid, verbruik, 2x HDMI
Min: Wittemperatuur, standaard te fel beeld

Keuze van de Redactie

Het is een bijzonder hard debat geworden welke monitor nu de titel ‘Keuze van de Redactie’ mee naar huis mocht nemen. Over de hele lijn is er geen enkele monitor die bar slecht presteert, wat goed nieuws is voor iedereen die een goede, goedkope monitor zoekt. Finaal zijn er drie fabrikanten die er bovenuit steken in deze test: Samsung, Philips en LG. De Philips 247E6QDSD valt ons vooral op door zijn diversiteit. Hij scoort in geen enkele categorie als beste, maar gemiddeld gezien is het een uitstekende monitor. Een terechte derde plaats in onze test. De LG 23MP67VQ-P zet een bijzonder straf resultaat neer op vlak van kleur en wittemperatuur, en biedt ook op vlak van instellingen veruit de meeste opties van allemaal. Het kalibratierapport dat in de doos zit, voor een monitor in deze prijsklasse, getuigt van een heel agressieve prijsstrategie van LG. Het minimalistische design van de Samsung S24D590PL is daarentegen ook een uitstekende troef, en de zwartwaarden zijn met voorsprong de beste van het hele testveld. De kleuren kunnen beter, zeker de geel/oranje tinten, maar in zijn totaliteit kunnen we niet anders concluderen dat dit een uitstekende monitor is met hoge helderheid en laag verbruik. Nek aan nek is het lastig kiezen, maar de LG 23MP67VQ-P is de nipte winnaar uit deze test.

oude computer monitor

Een ‘perfect scherm’ dat alles even goed kan, bestaat niet. Dat lijkt ons iets dat we direct moeten laten weten. Je kan de perfectie benaderen, maar dat heeft onmiddellijk impact op je budget. Voor elk gebruiksdoel lopen de prijzen sterk uiteen.

Als vuistregel mag je rekenen op een uitgave van minimaal 140 euro. Natuurlijk, je kan een aanbieding treffen, maar over het algemeen hebben op moment van schrijven modellen met een lagere prijs dermate grote nadelen, dat je dan echt rekening moet houden met minpunten. Voorbeelden daarvan zijn een lagere resolutie, een hoog stroomverbruik, of een duidelijk gebrek in de specificaties. Dat laatste kan variëren van ronduit slechte waardes voor een bepaalde eigenschap tot beperkingen op het gebied van positionering of aansluitingen. Het hoeft geen breekpunt te zijn, maar het is wel iets om in gedachten te houden.

Technieken

Er zijn drie verschillende technieken waarmee panelen – het gedeelte van het beeldscherm dat daadwerkelijk beeld toont – worden gefabriceerd: TN (twisted nematic), IPS (in plane switching) en VA (vertical alignment). Alle drie de aanduidingen hebben betrekking op de oriëntatie van de individuele kristallen in het scherm en hoe die draaien onder een elektrische spanning om van kleur te veranderen.

Veruit de meeste beeldschermen zijn van het TN-type. Dit is dan ook de goedkoopste techniek, waarmee pixels het snelste van kleur kunnen veranderen (responstijd). Monitoren met 1 of 2 ms responstijd zijn altijd van het TN-type en zijn niet de beste keus voor beeldbewerking. Deze techniek kan kleuren namelijk niet consistent weergeven: wanneer je een TN-scherm niet loodrecht van voren bekijkt, treedt een kleurverschuiving op. Zo krijgt wit, afhankelijk van je kijkhoek, een gele of blauwe schijn.

Kijkhoeken

kijkhoek

IPS is jou allicht bekend dankzij smartphones en tablets met zo’n paneel: het biedt veel betere kleurweergave, zeker onder verschillende kijkhoeken. Fabrikanten maken hier dus vaak wel melding van, want ‘IPS is goed’. In de praktijk is het ene IPS-scherm het andere niet, maar beter dan TN zijn ze vrijwel allemaal. Samsung heeft een eigen variant dat het PLS noemt (plane line switching), maar die is qua werking feitelijk identiek aan IPS. Vaak wordt gesproken over ‘IPS-technologie’ om deze concurrerende, sterk vergelijkbare technieken, aan te duiden. VA (vertical alignment) ten slotte is minder bekend, maar is vaak te herkennen aan een aanduiding als ‘wide viewing angle’ (grote kijkhoek) of eveneens het in dit geval ronduit misleidende ‘IPS technology’.

Het gebruikte paneeltype bepaalt grotendeels de eigenschappen. IPS scoort beter op helderheid en kleurweergave, minder op contrast en responstijd. TN is snel en biedt redelijk contrast, maar kleurweergave en kijkhoeken zijn minpunten. VA heeft uitstekend contrast en kleurweergave, maar is minder snel en heeft minder goede kijkhoeken. Dit zijn natuurlijk algemene samenvattingen: alleen testresultaten bieden echte houvast.

Hoe we testen

We installeren elke monitor in zijn basisinstelling. We passen geen enkele parameter aan, behalve om te weten wat de maximale helderheid is bij onze metingen. Soms geven we suggesties in de tekst welke profielen interessanter zijn om te gebruiken, maar in de benchmarktabel staan de gegevens zoals de toestellen standaard uit de doos komen. We merken namelijk dat behoorlijk wat consumenten de instellingen van hun monitor nooit aanpassen. Des te belangrijker dat de monitor op een goeie manier uit de doos komt.

We meten de helderheid, zwartwaarde en kleurechtheid met een X-Rite i1Display Pro in combinatie met de Spectral Calman Ultimate software. We meten op verschillende punten van het scherm de zwartwaarde om te zien of er ‘edge bleeding’ optreedt. Daarna gaan we na hoeveel de monitoren verbruiken wanneer die actief is met maximale helderheid ingeschakeld, en wanneer de monitor in stand-by staat. We meten ook de kleurtemperatuur om te zien hoe echt ‘wit’ het beeld is. 6.500 Kelvin is de ideale waarde. Zit je hoger, dan heb je een koeler, blauw wit. Zit je lager, dan geef de monitor een warm, geelwit beeld. Hoe dichter een monitor de waarde van 6.500 Kelvin benadert, hoe beter. In de benchmarktabel meten we ook de gemiddelde kleurafwijking (DeltaE), en de maximale kleurafwijking. Bij die laatste wijzen we ook bij welke kleur de monitor het meeste last heeft. Al deze gegevens vergelijken we nog eens met referentiefoto’s op een 100 procent gekalibreerde monitor, om extra opmerkingen te vinden.

Tot slot kijken we ook naar het uiterlijk van de monitor, de stevigheid van de structuur, de flexibiliteit van installatie en het aantal aansluitingen achteraan. Hoe meer aansluitingen, hoe beter, onder voorbehoud dat ze nuttig gekozen zijn. Een usb-hub in de monitor zelf is een aardige extra, maar is zeker niet doorslaggevend voor het eindtotaal.

Acer G247HL

G247HL_zoom_big

Acer heeft als budgetmodel een monitor ingestuurd met VA-paneeltechnologie. Dat merk je snel wanneer je niet recht voor de monitor zit. Het beeld krijgt dan nogal snel een witte ‘zweem’ over het scherm. Wat vooral sterk opvalt bij de G247HL is de wittemperatuur: 7.160 Kelvin wijst op een heel koel, blauwwit beeld en dat zie je onmiddellijk met het blote oog. De grootste kleurafwijking wordt trouwens ook op de witte kleur gemeten. Je kan manueel een warmere kleur kiezen, maar je blijft altijd een stuk boven de 6.500 Kelvin zitten.

Waar de Acer G247HL wel in schittert, zijn zwartwaarden. Zelfs bij hoge helderheid is zwart nog steeds zwart. Met uitzondering van de Samsung S24D590PL doet geen enkele monitor beter. Dat geeft je beeld extra diepgang, wat het eens zo jammer maakt dat de kleurtemperatuur zo extreem hoog ligt. Voor wie graag in het menu duikt en zijn monitor helemaal wil finetunen is de Acer G247HL een goede basis om mee aan de slag te

Prijs: 169 euro
Website: www.acer.be
Score: 3,5/5
Plus: Hoge helderheid, prima zwartwaarde
Min: Koelere kleuren, afwerking, slechte kijkhoek

AOC I2470Swq

1393235812

Prima prestaties over de hele lijn, met een verrassende DisplayPort-aansluiting achteraan als enige in het 24 inchtestveld. Helaas wel maar eentje, daisychainen hoef je niet te doen. Waar de Acer G247HL de hoogste Kelvinwaarden laat noteren, doet AOC dat met de laagste waarden. Het beeld is bijgevolg bijzonder ‘warm’, wat vooral bij webbrowsen vervelend is door de vele witte vlakken. Kleurechtheid valt nog best mee, met vooral een nadruk op groene tinten die iets te levendig in beeld worden gebracht.

AOC is een van de weinige merken dat zijn monitor niet standaard met maximale helderheid instelt, iets wat we sterk toejuichen. Het is ook een van de weinigen die de voeding in de monitor verwerkt. Dat maakt het toestel dikker, maar je hebt geen last meer van zo’n voedingsadapter in je kabel. De overzichtelijke menustructuur en VESA-aansluiting achteraan zorgen ervoor dat de AOC I2470Swq bijzonder veel waar voor zijn geld geeft; zonde dat de kleurtemperatuur zo laag zit.

Prijs: 179 euro
Website: www.aoc-europe.com
Score: 4/5
Plus: Displayport, VESA, prima kleurprestaties, voeding in scherm
Min: Lage Kelvin-waarde, saai uiterlijk

BenQ GL2450

1322485961

Met dit scherpe prijskaartje waren we onder de indruk van de flexibele voet van de BenQ GL2450. Naast draaien is hij ook in hoogte verstelbaar; geen enkele monitor in dit testveld kan dit. Addertje onder het gras? Het gaat hier om een TN-paneel, en dat zie je onmiddellijk in de metingen. De wittemperatuur ligt bijzonder hoog, 7.185 Kelvin, maar ook de zwartwaarde valt heel sterk tegen. Het resultaat is een heel koel beeld met zwart dat meer naar grijs of blauw neigt. De Senseye-technologie geeft je zes presets, waar Movie de meest interessante is.

De kleurwaarden over de hele lijn zijn nog niet zo slecht, maar de beperkte verticale kijkhoek betekent dat bij de minste verschuiving je beeld verandert. Interessant geprijsd met de luxe van een in hoogte verstelbare voet, maar we toch verkiezen toch eerder een IPS-paneel met een vaste voet. Wel ideaal voor gamers die een budgetscherm zoeken voor hun favoriete spelletjes.

Prijs: 149 euro
Website: www.benq.com
Score: 3,5/5
Plus: Flexibele voet, scherp geprijsd, interessant voor gamers
Min: Slechte zwart-waarde, TN-paneel, koel beeld

HP Pavilion 23CW

c04492257_1560x1144

Van alle geteste monitoren vinden we de HP Pavilion 23CW de meest stijlvolle. Het randloze ontwerp (ook al is er wel degelijk een schermrand) kan ons bekoren, net als de stevige voet. Kleuren zien er prima uit dankzij een uitstekende kleurmeting met een lage gemiddelde afwijking. Standaard uit de doos ligt de helderheid maar op 176 cd/m², het dichtst van allemaal naar de norm van 120 cd/m². Ook de wittemperatuur van 6.460 Kelvin ligt het dichtst van alle monitoren bij de standaardwaarde van 6.500 Kelvin.

Over de hele lijn zijn er weinig opmerkingen, behalve dat de zwartwaarde tegenvalt. Zwarte tinten worden al snel grijs, wat wel een domper is op dit anders uitstekende scherm. In samenwerking met Technicolor kan je uit verschillende presets kiezen, maar we raden aan om de standaardinstelling te nemen, en de helderheid nog iets te dimmen. Achteraan heeft de Pavilion 23CW als enige naast Samsung twee HDMI-aansluitingen. Handig als je je scherm dubbel wil inzetten bij je decoder/blu-rayspeler/spelconsole.

Prijs: 189 euro
Website: www.hp.be
Score: 4/5
Plus: Prima kleuren, haast perfecte witwaarde
Min: Slechte zwartwaarde

Iiyama ProLite GE2488HS

268557

Net als BenQ heeft Iiyama ook voor een TN-paneel gekozen, maar Iiyama heeft de kleurimpact nog enigszins onder de controle. Ook de zwartwaarden zijn een stuk beter dan bij BenQ. Iiyama mikt met deze monitor specifiek op de gamers, met een 1 ms reactietijd en is samen met AOC de enige met een voeding in het toestel en VESA-compatibiliteit. De wittemperatuur ligt aan de hoge kant, 6.938 Kelvin, wat absoluut beter kan. Op Samsung na levert Iiyama de monitor met de hoogste helderheid. Handig wanneer je ruimte overbelicht is. Wordt standaard op 80 procent helderheid ingesteld, een verademing vergeleken met andere fabrikanten. Een TN-paneel betekent slechte kijkhoeken, en dat is bij de Iiyama nog sterker het geval dan bij BenQ. Horizontaal wordt het beeld al snel flets, terwijl een kleine verticale aanpassing het scherm donker maakt. In zijn totaliteit geen slechte monitor dankzij de extra opties, maar in dit testveld zijn er betere alternatieven. Voor gamers is de ProLite GE2488HS wel de beste keuze in deze prijsklasse.

Prijs: 169 euro
Website: www.iiyama.com
Score: 4/5
Plus: Reactietijd, hoge helderheid, goed uitgerust
Min: Beperkte kijkhoek, koele kleuren

LG 23MP67VQ-P

23mp67_1

Op de doos van de LG 23MP67VQ-P staat het label ‘kleurgekalibreerd’. Leek ons sterk, maar in de metingen scoort hij wel de beste waarden van allemaal. Enkel geel/oranje kleuren kunnen een tikkeltje beter, maar over de hele lijn is dit een straffe kleurechte monitor binnen dit prijssegment. De wittemperatuur is ook uitstekend, 6.615 Kelvin om exact te zijn. Enkel op vlak van zwartwaarden zijn er een aantal die beter kunnen.

Extra punten voor de joystick onderaan het scherm: met voorsprong de handigste manier om je monitor in te stellen. De voedingsadapter van dit scherm is de kleinste van allemaal, en zit in de stekker verwerkt in plaats van in de kabel. Uitstekende prestaties, zonde dat LG voor zo’n grote voet koos, in glossy plastic. Regelmatig schoonmaken is hierbij de boodschap. Wie de meest kleurechte monitor wil tegen een scherpe prijs, hoeft niet verder te zoeken.

Prijs: 189 euro
Website: www.lg.be
Score: 4,5/5
Plus: Uitstekende kleuren, VESA, goede wittemperatuur
Min: Grote glossy voet, zwartwaarde kan beter

Philips 247E6QDSD

2000538119

Voor zijn prijskaartje levert Philips een straffe monitor die qua kleuren schouder aan schouder kan met de LG 23MP67VQ-P. Enkel bij de gele kleur laat de Philips 247E6QDSD een kleine steek vallen, waardoor zijn kleurafwijking iets hoger ligt. De zwartwaarde kan beter, diepzwarte scenes zien er ietwat uitgewassen uit. Om de monitor af te stellen, moet je beroep doen op aanraaktoetsen. We zijn hiervan zelden fan omdat ze niet altijd goed werken, maar Philips kan ons deze keer wel overtuigen. Nu nog de knoppen iets meer zichtbaar plaatsen.

Opvallend is de MHL-ondersteuning voor smartphones, om je mobiele scherm te dupliceren of uit te breiden. In deze prijsklasse eerder uitzonderlijk. De Philips 247E6QDSD is een perfect gebalanceerde monitor die voor elk type gebruiker wel een troef heef. Een alleskunner.

Prijs: 169 euro
Website: www.philips.be
Score: 4,5/5
Prijs: Kleine kleurafwijking, MHL-ondersteuning, prima all-rounder
Min: Zwart kan beter, grote glossy voet

Samsung S24D590PL

24-001-916-Z01

Samsung is de enige die de marketingnaam ‘flinterdunne randen’ ook echt waarmaakt. Rondom het scherm is de rand heel fijn, zelfs onderaan. Enkel de lange staafvormige voet vinden we maar vreemd, en dat die dunne rand glossy moet zijn, vinden we spijtig. Deze monitor bevat een meegeleverde HDMI-kabel, zeldzaam in deze prijscategorie. De Samsung S24D590PL levert de hoogste helderheid; spijtig dat hij daar ook standaard op is ingesteld. Onmiddellijk dimmen is de boodschap. Ondanks de hoge helderheid haalt hij de allerbeste score op zwartwaarden. Heel straf, zeker als je dat combineert met een degelijke kleurscore.

Enkel het oranje/geel is sterk overstuurd, voor de rest verbaast deze monitor ons heel sterk. Zeker als je het lage verbruik koppelt aan de hoge helderheid. Enkel de wittemperatuur kan wel beter: 6.881 Kelvin is net iets te hoog en zorgt voor iets koelere beelden. Mits een kleine aanpassing naar een warmere kleur, is dit de allerbeste monitor uit onze test. De ideale combinatie van goed beeld en minimaal design.

Prijs: 199 euro
Website: www.samsung.be
Score: 4,5/5
Plus: Minimale schermrand, helderheid, verbruik, 2x HDMI
Min: Wittemperatuur, standaard te fel beeld

Keuze van de Redactie

Het is een bijzonder hard debat geworden welke monitor nu de titel ‘Keuze van de Redactie’ mee naar huis mocht nemen. Over de hele lijn is er geen enkele monitor die bar slecht presteert, wat goed nieuws is voor iedereen die een goede, goedkope monitor zoekt. Finaal zijn er drie fabrikanten die er bovenuit steken in deze test: Samsung, Philips en LG. De Philips 247E6QDSD valt ons vooral op door zijn diversiteit. Hij scoort in geen enkele categorie als beste, maar gemiddeld gezien is het een uitstekende monitor. Een terechte derde plaats in onze test. De LG 23MP67VQ-P zet een bijzonder straf resultaat neer op vlak van kleur en wittemperatuur, en biedt ook op vlak van instellingen veruit de meeste opties van allemaal. Het kalibratierapport dat in de doos zit, voor een monitor in deze prijsklasse, getuigt van een heel agressieve prijsstrategie van LG. Het minimalistische design van de Samsung S24D590PL is daarentegen ook een uitstekende troef, en de zwartwaarden zijn met voorsprong de beste van het hele testveld. De kleuren kunnen beter, zeker de geel/oranje tinten, maar in zijn totaliteit kunnen we niet anders concluderen dat dit een uitstekende monitor is met hoge helderheid en laag verbruik. Nek aan nek is het lastig kiezen, maar de LG 23MP67VQ-P is de nipte winnaar uit deze test.

aceraocbenqhp pavilioniiyamaipslgmonitorphilipsreviewsamsungtiptnva

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!