Review Huawei P8: geslaagde inhaalbeweging
Huawei is nog maar een drietal jaar actief op de Belgische smartphonemarkt, maar heeft op die korte tijd reeds een knappe weg afgelegd. De Chinese telecomreus staat vandaag op drie in België, dankzij zijn scherp geprijsde telefoons met degelijke specificaties en prima afwerking.
Toegegeven, in vergelijking met de vlaggenschepen van de concurrentie heeft de P-reeks van Huawei altijd wat achterop gehinkt, maar daar stond wel een lagere prijs tegenover. Met de nieuwe P8 heeft de fabrikant dat gat voor een groot stuk dicht gereden, zonder het prijskaartje uit het oog te verliezen.
Design
De P8 valt nog het beste te beschrijven als het liefdeskind van de iPhone 6 en Sony Xperia Z3. Hij komt in dezelfde kleuren als de iPhone en beschikt eveneens over een aluminium unibody – met uitzondering van een witte strook kunststof rond de camera – dat in het geval van de P8 bijzonder krasbestendig is. Zijn harde rechte lijnen, verzacht door een gefreesd randje, doen dan weer sterk denken aan de Xperia Z3. Tegelijk blijft Huawei trouw aan zijn eigen designfilosofie, en is ook de gelijkenis met de Ascend P7 niet ver zoek.
Ondanks het dunne profiel – de P8 is 6,4 millimeter dik – is Huawei er toch in geslaagd om de achterkant van de telefoon volledig plat te maken. Geen uitstekende cameralens dus, in tegenstelling tot de meeste andere vlaggenschepen.
Ten slotte moet gezegd dat de P8 over bijzonder dunne bezels beschikt, wat zijn elegante uiterlijk extra in de verf zet. Het scherm loopt langs links en rechts praktisch tegen de rand aan, waardoor je de illusie krijgt dat de voorkant alleen maar uit scherm bestaat. Al heeft Huawei hier wel een klein beetje vals gespeeld. Wanneer je het scherm aanzet, wordt een zwart randje onder de glasplaat onthuld, dat het scherm nog volledig omringd.
Scherm
Het scherm is een exemplaar van 5,2 inch met een resolutie van 1080×1920 pixels. Huawei kiest dus niet voor een WQHD-scherm zoals de Samsung Galaxy S6 of LG G4, maar volgt het voorbeeld van de HTC One M9 en houdt het bij een Full HD-resolutie.
Dat is op zich geen slechte keuze. Een WQHD-scherm is voor fabrikanten vooral een kwestie van met de spierballen rollen, maar biedt nauwelijks meerwaarde voor de gebruiker. Een smartphonescherm is simpelweg te klein om die extra pixels effect te laten hebben, maar ze kosten wel extra energie en rekenkracht om aan te drijven.
Het display van de P8 is meer dan scherp genoeg en bovendien een plezier om naar te kijken. Het contrast zit goed en kleuren ogen ontzettend levendig, zonder dat het onnatuurlijk wordt. Persoonlijk gaat mijn voorkeur nog altijd uit naar een amoledscherm, zoals dat van de Galaxy S6 of Nexus 6, maar het lcd-scherm van de P8 komt aardig in de buurt. De helderheid is in de meeste situaties voldoende, maar bij zonnig weer is het scherm soms moeilijk af te lezen.
Prestaties
Huawei stopt heel veel tijd en middelen in onderzoek, en is één van de weinige telefoonfabrikanten die zijn eigen chips bouwt. Tot voor kort speelde dat niet echt in zijn voordeel, de chips van Huawei hadden een duidelijke achterstand ten opzichte van de concurrentie, maar in de P8 lijkt dat verschil grotendeels weggewerkt.
De telefoon wordt aangedreven door een 64-bit Kirin 930 octacoreprocessor, bijgestaan door 3 GB RAM. De processor is volgens Huawei tot 80 procent sneller dan de processor in de P7 en de gpu zou dubbel zo krachtig zijn. Onze benchmarks lijken dat grotendeels te bevestigen, maar interessanter is de vergelijking met andere vlaggenschiptoestellen die in het afgelopen jaar op de markt zijn verschenen.
Afgaande op de benchmarks, positioneert de Huawei P8 zich ergens in het midden. Hij laat de LG G4, Motorola Moto X (2014) en Sony Xperia Z3 achter zich, en moet de Nexus 6 en HTC One (M9) maar nipt voor laten gaan. Alleen de Samsung Galaxy S6 neemt een duidelijk afgetekende voorsprong.
Kijken we specifiek naar de grafische prestaties, dan heeft Huawei wel nog wat goed te maken. De gpu in de P8 is inderdaad dubbel zo krachtig als die in de P7, maar in vergelijking met de andere vlaggenschepen hinkt hij nog flink achterop. Hij presteert maar half zo goed als de winnaars in deze categorie: de HTC One (M9) en Nexus 6. Games en apps die zware 3D-prestaties vereisen, zullen dus wat meer moeite hebben op de P8.
Cijfers zijn één manier om de prestaties te achterhalen, reëel gebruik is een andere – en voor veel gebruikers waarschijnlijk ook relevantere – methode. Zoals je dat van een vlaggenschip mag verwachten, draait de P8 ontzettend soepel en kan hij het meeste werk verzetten zonder een druppel te laten vallen. De Kirin 930 heeft bovendien nauwelijks last van oververhitting in vergelijking met de Snapdragon 810. Af en toe lijkt de P8 wel wat dicht te slibben, maar in onze ondervinding is dat eerder een probleem met EMUI, de grafische schil van Huawei. Van zodra we de Google Launcher op het toestel installeerden, waren die problemen van de baan.
De P8 is beschikbaar in een versie met 16 GB of 64 GB, maar enkel die eerste is momenteel bij ons op de markt. Wie meer opslagcapaciteit wilt, kan het intern geheugen uitbreiden met een geheugenkaartje tot 128 GB. Huawei heeft daarvoor – net zoals bij de P7 – een slot voorzien dat zowel overweg kan met een microSD-kaartje als met een tweede simkaart. Al is ook de dualsim-functionaliteit niet meteen voor onze markt bedoeld.
Software en features
De P8 draait op Android 5.0 Lollipop, maar Huawei legt daar nog een zware schil over. Dat is zeker niet naar ieders smaak, maar anderen zijn er dan weer helemaal aan verkocht. Dat terzijde brengt EMUI zoals hierboven reeds vermeld enkele prestatieproblemen met zich mee, en dat is een groter probleem. De P8 presteert erg goed, maar de onstabiele software slaat een deuk in de gebruikservaring.Toch zitten er ook een aantal features in dit toestel die nuttig of op zijn minst goed gevonden zijn.
Zo maakt Huawei zich sterk dat de P8 tot drie keer sneller dan de gemiddelde smartphone verbinding maakt met een netwerk wanneer je het apparaat opnieuw aanzet of uit vliegtuigmodus haalt. Tijdens een reis naar het buitenland maakte de P8 inderdaad sneller verbinding met een roamingnetwerk dan de Nexus 6, maar uit dat ene experiment kunnen we moeilijk definitieve conclusies trekken. Deze technologie zou er bovendien ook voor moeten zorgen dat een stabiele netwerkverbinding overal gegarandeerd is, door het gebruik van twee antennes (boven- en onderaan het toestel) waar snel tussen gewisseld kan worden.
Omdat de P8 over een relatief groot 5,2 inchscherm beschikt, heeft Huawei een feature toegevoegd die gebruik met één hand moet vergemakkelijken. Door met je vinger over de knoppen onderaan het scherm naar links of rechts te vegen, verklein je de hele interface zodat je overal makkelijk met één hand bij kan. Een leuke extra die vooral van pas zal komen voor mensen met kleinere handen.
Andere features zijn de mogelijkheid om een screenshot te maken door met de kneukel van je vinger tweemaal op het scherm te tikken en de telefoon terug te vinden door er naar te roepen. Leuk bedacht, maar toch eerder gimmicks die je al snel vergeet in plaats van onmisbare functies.
Camera
De P8 heeft een 13 megapixelcamera achteraan en een 8 megapixelcamera vooraan, allebei van de hand van Sony. Acht megapixels in de frontcamera is best indrukwekkend, maar 13 megapixels achteraan is eerder gemiddeld voor een vlaggenschip. De Samsung Galaxy S6 doet het bijvoorbeeld met 16 megapixels en de Sony Xperia Z3 kan zelfs op 20,7 megapixels rekenen.
Meer megapixels betekenen natuurlijk niet automatisch een betere camera, en de P8 kan zeker zijn mannetje staan tegenover de concurrentie. Het is niet de beste van de klas, maar de camera levert degelijke resultaten en weet zich in de meeste situaties prima uit de slag te trekken. Foto’s zijn evenwichtig belicht, kleuren zien er goed uit en er is veel detail zichtbaar. De kwaliteit gaat wel snel achteruit wanneer je op het beeld inzoomt. Ook in omstandigheden met minder licht weet de P8 een verdienstelijk resultaat neer te zetten, zonder al te veel ruis te vertonen.
Huawei propt de camera bovendien vol functionaliteit, zoals fotofilters en een panoramamodus. Maar de opvallendeste functie is waarschijnlijk de mogelijkheid om lichtschilderijen te maken. Ofwel: foto’s met een lange sluitertijd waarbij je tekeningen maakt met bewegend licht, zoals de koplampen van een passerende auto. De functie werkt verrassend goed en is erg leuk om mee te experimenteren. Hoewel je met een lange sluitertijd werkt, slaagt de telefoon er aardig in om het beeld voldoende te stabiliseren, zodat je ook zonder statief nog een acceptabel resultaat krijgt.
Batterij
Hoewel de P8 een dun profiel heeft, zit er toch een flinke 2.600 mAh-batterij in verpakt. Ter vergelijking: de Galaxy S6 heeft een iets kleinere 2.550 mAh-batterij, maar moet daarmee wel een WQHD-scherm van energie voorzien. Toch doet Huawei’s schip het niet bepaald beter dan de concurrentie in onze batterijtest, integendeel.
De P8 scoort met 6,5 uur eerder gemiddeld in onze benchmark waarbij we non-stop een videofragment laten afspelen, met wifi en bluetooth actief en de schermhelderheid op 200 cd/m³. Met dat resultaat scoort hij gelijkaardig aan de LG G4 en HTC One (M9). De Sony Xperia Z3 en Samsung Galaxy S6 doen het een stuk beter, met elk meer dan 10 uur op de teller voor ze het moesten opgeven.
In praktijk zal het er erg van afhangen hoe intensief je je toestel gebruikt. Huawei beweert dat je makkelijk een dag en langer op één batterijlading kan overleven, maar dat lijkt lichtjes overdreven. Een werkdag is weliswaar geen probleem, maar aan het eind van de dag zal je toch je telefoon aan het lichtnet moeten hangen om er de volgende dag weer zonder zorgen mee aan de slag te gaan.
Conclusie
Als je op zoek bent naar de meest geavanceerde telefoon van het moment, ongeacht de prijs, dan is de Huawei P8 niet het toestel voor jou. Kijk dan liever naar de Samsung Galaxy S6 Edge. Ben je echter op zoek naar een toestel dat een uitstekende kwaliteit levert en bovendien een stuk lager geprijsd is dan andere vlaggenschepen, dan heb je aan de P8 een prima kandidaat.
Huawei heeft een flinke inhaalslag gemaakt en levert een krachtig toestel af met een prima camera en indrukwekkend scherm. De onstabiele grafische schil over Android strooit een beetje roet in het eten, maar dat valt eenvoudig te verhelpen met een andere launcher. De Ascend P7 noemden we nog een sierlijke middenmoter, maar de P8 is zonder twijfel de naam vlaggenschip waardig. Er is nog een kleine kloof met de concurrentie, maar de prijs maakt veel goed.
Huawei is nog maar een drietal jaar actief op de Belgische smartphonemarkt, maar heeft op die korte tijd reeds een knappe weg afgelegd. De Chinese telecomreus staat vandaag op drie in België, dankzij zijn scherp geprijsde telefoons met degelijke specificaties en prima afwerking.
Toegegeven, in vergelijking met de vlaggenschepen van de concurrentie heeft de P-reeks van Huawei altijd wat achterop gehinkt, maar daar stond wel een lagere prijs tegenover. Met de nieuwe P8 heeft de fabrikant dat gat voor een groot stuk dicht gereden, zonder het prijskaartje uit het oog te verliezen.
Design
De P8 valt nog het beste te beschrijven als het liefdeskind van de iPhone 6 en Sony Xperia Z3. Hij komt in dezelfde kleuren als de iPhone en beschikt eveneens over een aluminium unibody – met uitzondering van een witte strook kunststof rond de camera – dat in het geval van de P8 bijzonder krasbestendig is. Zijn harde rechte lijnen, verzacht door een gefreesd randje, doen dan weer sterk denken aan de Xperia Z3. Tegelijk blijft Huawei trouw aan zijn eigen designfilosofie, en is ook de gelijkenis met de Ascend P7 niet ver zoek.
Ondanks het dunne profiel – de P8 is 6,4 millimeter dik – is Huawei er toch in geslaagd om de achterkant van de telefoon volledig plat te maken. Geen uitstekende cameralens dus, in tegenstelling tot de meeste andere vlaggenschepen.
Ten slotte moet gezegd dat de P8 over bijzonder dunne bezels beschikt, wat zijn elegante uiterlijk extra in de verf zet. Het scherm loopt langs links en rechts praktisch tegen de rand aan, waardoor je de illusie krijgt dat de voorkant alleen maar uit scherm bestaat. Al heeft Huawei hier wel een klein beetje vals gespeeld. Wanneer je het scherm aanzet, wordt een zwart randje onder de glasplaat onthuld, dat het scherm nog volledig omringd.
Scherm
Het scherm is een exemplaar van 5,2 inch met een resolutie van 1080×1920 pixels. Huawei kiest dus niet voor een WQHD-scherm zoals de Samsung Galaxy S6 of LG G4, maar volgt het voorbeeld van de HTC One M9 en houdt het bij een Full HD-resolutie.
Dat is op zich geen slechte keuze. Een WQHD-scherm is voor fabrikanten vooral een kwestie van met de spierballen rollen, maar biedt nauwelijks meerwaarde voor de gebruiker. Een smartphonescherm is simpelweg te klein om die extra pixels effect te laten hebben, maar ze kosten wel extra energie en rekenkracht om aan te drijven.
Het display van de P8 is meer dan scherp genoeg en bovendien een plezier om naar te kijken. Het contrast zit goed en kleuren ogen ontzettend levendig, zonder dat het onnatuurlijk wordt. Persoonlijk gaat mijn voorkeur nog altijd uit naar een amoledscherm, zoals dat van de Galaxy S6 of Nexus 6, maar het lcd-scherm van de P8 komt aardig in de buurt. De helderheid is in de meeste situaties voldoende, maar bij zonnig weer is het scherm soms moeilijk af te lezen.
Prestaties
Huawei stopt heel veel tijd en middelen in onderzoek, en is één van de weinige telefoonfabrikanten die zijn eigen chips bouwt. Tot voor kort speelde dat niet echt in zijn voordeel, de chips van Huawei hadden een duidelijke achterstand ten opzichte van de concurrentie, maar in de P8 lijkt dat verschil grotendeels weggewerkt.
De telefoon wordt aangedreven door een 64-bit Kirin 930 octacoreprocessor, bijgestaan door 3 GB RAM. De processor is volgens Huawei tot 80 procent sneller dan de processor in de P7 en de gpu zou dubbel zo krachtig zijn. Onze benchmarks lijken dat grotendeels te bevestigen, maar interessanter is de vergelijking met andere vlaggenschiptoestellen die in het afgelopen jaar op de markt zijn verschenen.
Afgaande op de benchmarks, positioneert de Huawei P8 zich ergens in het midden. Hij laat de LG G4, Motorola Moto X (2014) en Sony Xperia Z3 achter zich, en moet de Nexus 6 en HTC One (M9) maar nipt voor laten gaan. Alleen de Samsung Galaxy S6 neemt een duidelijk afgetekende voorsprong.
Kijken we specifiek naar de grafische prestaties, dan heeft Huawei wel nog wat goed te maken. De gpu in de P8 is inderdaad dubbel zo krachtig als die in de P7, maar in vergelijking met de andere vlaggenschepen hinkt hij nog flink achterop. Hij presteert maar half zo goed als de winnaars in deze categorie: de HTC One (M9) en Nexus 6. Games en apps die zware 3D-prestaties vereisen, zullen dus wat meer moeite hebben op de P8.
Cijfers zijn één manier om de prestaties te achterhalen, reëel gebruik is een andere – en voor veel gebruikers waarschijnlijk ook relevantere – methode. Zoals je dat van een vlaggenschip mag verwachten, draait de P8 ontzettend soepel en kan hij het meeste werk verzetten zonder een druppel te laten vallen. De Kirin 930 heeft bovendien nauwelijks last van oververhitting in vergelijking met de Snapdragon 810. Af en toe lijkt de P8 wel wat dicht te slibben, maar in onze ondervinding is dat eerder een probleem met EMUI, de grafische schil van Huawei. Van zodra we de Google Launcher op het toestel installeerden, waren die problemen van de baan.
De P8 is beschikbaar in een versie met 16 GB of 64 GB, maar enkel die eerste is momenteel bij ons op de markt. Wie meer opslagcapaciteit wilt, kan het intern geheugen uitbreiden met een geheugenkaartje tot 128 GB. Huawei heeft daarvoor – net zoals bij de P7 – een slot voorzien dat zowel overweg kan met een microSD-kaartje als met een tweede simkaart. Al is ook de dualsim-functionaliteit niet meteen voor onze markt bedoeld.
Software en features
De P8 draait op Android 5.0 Lollipop, maar Huawei legt daar nog een zware schil over. Dat is zeker niet naar ieders smaak, maar anderen zijn er dan weer helemaal aan verkocht. Dat terzijde brengt EMUI zoals hierboven reeds vermeld enkele prestatieproblemen met zich mee, en dat is een groter probleem. De P8 presteert erg goed, maar de onstabiele software slaat een deuk in de gebruikservaring.Toch zitten er ook een aantal features in dit toestel die nuttig of op zijn minst goed gevonden zijn.
Zo maakt Huawei zich sterk dat de P8 tot drie keer sneller dan de gemiddelde smartphone verbinding maakt met een netwerk wanneer je het apparaat opnieuw aanzet of uit vliegtuigmodus haalt. Tijdens een reis naar het buitenland maakte de P8 inderdaad sneller verbinding met een roamingnetwerk dan de Nexus 6, maar uit dat ene experiment kunnen we moeilijk definitieve conclusies trekken. Deze technologie zou er bovendien ook voor moeten zorgen dat een stabiele netwerkverbinding overal gegarandeerd is, door het gebruik van twee antennes (boven- en onderaan het toestel) waar snel tussen gewisseld kan worden.
Omdat de P8 over een relatief groot 5,2 inchscherm beschikt, heeft Huawei een feature toegevoegd die gebruik met één hand moet vergemakkelijken. Door met je vinger over de knoppen onderaan het scherm naar links of rechts te vegen, verklein je de hele interface zodat je overal makkelijk met één hand bij kan. Een leuke extra die vooral van pas zal komen voor mensen met kleinere handen.
Andere features zijn de mogelijkheid om een screenshot te maken door met de kneukel van je vinger tweemaal op het scherm te tikken en de telefoon terug te vinden door er naar te roepen. Leuk bedacht, maar toch eerder gimmicks die je al snel vergeet in plaats van onmisbare functies.
Camera
De P8 heeft een 13 megapixelcamera achteraan en een 8 megapixelcamera vooraan, allebei van de hand van Sony. Acht megapixels in de frontcamera is best indrukwekkend, maar 13 megapixels achteraan is eerder gemiddeld voor een vlaggenschip. De Samsung Galaxy S6 doet het bijvoorbeeld met 16 megapixels en de Sony Xperia Z3 kan zelfs op 20,7 megapixels rekenen.
Meer megapixels betekenen natuurlijk niet automatisch een betere camera, en de P8 kan zeker zijn mannetje staan tegenover de concurrentie. Het is niet de beste van de klas, maar de camera levert degelijke resultaten en weet zich in de meeste situaties prima uit de slag te trekken. Foto’s zijn evenwichtig belicht, kleuren zien er goed uit en er is veel detail zichtbaar. De kwaliteit gaat wel snel achteruit wanneer je op het beeld inzoomt. Ook in omstandigheden met minder licht weet de P8 een verdienstelijk resultaat neer te zetten, zonder al te veel ruis te vertonen.
Huawei propt de camera bovendien vol functionaliteit, zoals fotofilters en een panoramamodus. Maar de opvallendeste functie is waarschijnlijk de mogelijkheid om lichtschilderijen te maken. Ofwel: foto’s met een lange sluitertijd waarbij je tekeningen maakt met bewegend licht, zoals de koplampen van een passerende auto. De functie werkt verrassend goed en is erg leuk om mee te experimenteren. Hoewel je met een lange sluitertijd werkt, slaagt de telefoon er aardig in om het beeld voldoende te stabiliseren, zodat je ook zonder statief nog een acceptabel resultaat krijgt.
Batterij
Hoewel de P8 een dun profiel heeft, zit er toch een flinke 2.600 mAh-batterij in verpakt. Ter vergelijking: de Galaxy S6 heeft een iets kleinere 2.550 mAh-batterij, maar moet daarmee wel een WQHD-scherm van energie voorzien. Toch doet Huawei’s schip het niet bepaald beter dan de concurrentie in onze batterijtest, integendeel.
De P8 scoort met 6,5 uur eerder gemiddeld in onze benchmark waarbij we non-stop een videofragment laten afspelen, met wifi en bluetooth actief en de schermhelderheid op 200 cd/m³. Met dat resultaat scoort hij gelijkaardig aan de LG G4 en HTC One (M9). De Sony Xperia Z3 en Samsung Galaxy S6 doen het een stuk beter, met elk meer dan 10 uur op de teller voor ze het moesten opgeven.
In praktijk zal het er erg van afhangen hoe intensief je je toestel gebruikt. Huawei beweert dat je makkelijk een dag en langer op één batterijlading kan overleven, maar dat lijkt lichtjes overdreven. Een werkdag is weliswaar geen probleem, maar aan het eind van de dag zal je toch je telefoon aan het lichtnet moeten hangen om er de volgende dag weer zonder zorgen mee aan de slag te gaan.
Conclusie
Als je op zoek bent naar de meest geavanceerde telefoon van het moment, ongeacht de prijs, dan is de Huawei P8 niet het toestel voor jou. Kijk dan liever naar de Samsung Galaxy S6 Edge. Ben je echter op zoek naar een toestel dat een uitstekende kwaliteit levert en bovendien een stuk lager geprijsd is dan andere vlaggenschepen, dan heb je aan de P8 een prima kandidaat.
Huawei heeft een flinke inhaalslag gemaakt en levert een krachtig toestel af met een prima camera en indrukwekkend scherm. De onstabiele grafische schil over Android strooit een beetje roet in het eten, maar dat valt eenvoudig te verhelpen met een andere launcher. De Ascend P7 noemden we nog een sierlijke middenmoter, maar de P8 is zonder twijfel de naam vlaggenschip waardig. Er is nog een kleine kloof met de concurrentie, maar de prijs maakt veel goed.