Review Microsoft Surface 3: het beste van twee werelden
De prijs bovenaan deze review weerspiegelt het bedrag dat je betaalt voor de basisconfiguratie van de Surface 3 + Type Cover. Voor deze review testten we echter de Microsoft Surface 3 met 4 GB RAM en 128 GB opslagruimte, in combinatie met de optionele Type Cover, wat neerkomt op een totaalprijs van 869,98 euro.
Microsofts Surface-lijn kende een moeilijk begin, maar de tablets beginnen stilaan hun plaats te verdienen in het uitgebreide portfolio van de computerreus.
Na de lancering van de goed onthaalde Surface Pro 3 enkele maanden geleden, brengt Microsoft nu de Surface 3 op de markt. Dat kleinere broertje is lichter, kleiner en minder krachtig, maar ook goedkoper. In tegenstelling tot de ter ziele gegane Surface 2, draait dit exemplaar wel op een volwaardige versie van Windows 8.1, met de belofte van een update naar Windows 10 van zodra het nieuwe besturingssysteem beschikbaar is.
Microsoft zet zijn Surface in de markt als de ideale vervanger voor een laptop en tablet, zodat je nog maar één toestel nodig hebt. Het bedrijf mikt met de Surface 3 op consumenten en ultramobiele professionals, die geen nood hebben aan de extra pk’s van de Surface Pro 3. Ik schoof mijn laptop en iPad gedurende een week aan de kant om alleen nog de Surface 3 te gebruiken voor zowel werk als ontspanning. Conclusie? Microsoft is in zijn opzet geslaagd, maar niet zonder enkele compromissen.
Kleiner en lichter
De Surface 3 heeft dezelfde magnesium behuizing als de Pro-versie, maar ruilt het 12 inschscherm voor een exemplaar van 10,8 inch. Daardoor is het toestel een stuk compacter dan zijn grote broer. Hij is bovendien iets dunner en bijna 200 gram lichter, waardoor hij beter hanteerbaar is. In vergelijking met de iPad Air 2 is de Surface 3 dan weer een dikkertje, maar daar krijg je wel een volwaardige USB 3.0-poort, Mini Displayport, microSD-kaartlezer en MicroUSB-oplaadpoort – Microsoft heeft komaf gemaakt met de magnetische oplader – voor in de plaats.
Het formaat en gewicht van de Surface 3 lenen zich prima tot typisch tabletgebruik in je luie zetel, maar dankzij de uitklapbare staander kan je het apparaat ook gewoon op tafel neerzetten. In tegenstelling tot de Surface Pro 3 – die je in nagenoeg elke positie kan zetten tussen 0 en 150 graden – kent de staander van de Surface 3 drie vaste posities. Dat is er eentje meer dan bij de Surface 2 het geval was, en zorgt ervoor dat je de tablet in de meeste omstandigheden comfortabel kan gebruiken.
Verder zit er een 8 megapixelcamera met autofocus aan de achterkant van het toestel, en een 3,5 megapixelcamera om te videobellen aan de voorkant. Een set stereoluidsprekers met Dolby-audio zit subtiel verwerkt in de rand van het scherm en levert een prima geluidskwaliteit.
Wil je de Surface 3 als laptop gebruiken, dan heb je een Type Cover nodig. Die wordt helaas niet standaard meegeleverd, maar kan apart worden aangeschaft voor 149,99 euro. Net als bij de Surface Pro 3 kan je de achterkant van de Type Cover met magneten tegen de tablet plooien, voor extra stabiliteit als je hem op je schoot neemt. Dat werkt, maar een gewone laptop is nog altijd comfortabeler. Desalniettemin is het toetsenbord onmisbaar om het volle potentieel van de Surface 3 te benutten.
Ook de Surface Pen, die standaard inbegrepen is bij de Surface 3 Pro, moet bij de Surface 3 optioneel worden aangeschaft voor 49,99 euro. Het pennetje is gelukkig veel minder cruciaal dan het toetsenbord. Zelf heb ik de pen amper gebruikt, maar er zijn situaties waarin ze van pas kan komen, bijvoorbeeld voor het maken van notities of bij het schetsen.
Full HD
Het aanraakscherm is niet alleen gekrompen van 12 inch naar 10,8 inch in vergelijking met de Surface Pro 3, ook de resolutie werd naar omlaag geschroefd. De Surface beschikt “maar” over een Full HD-resolutie, al blijken die 1920 x 1280 pixels meer dan voldoende voor dit schermformaat. Het display is haarscherp en de 3:2 beeldverhouding zorgt er voor dat je veel meer inhoud op het scherm te zien krijgt in vergelijking met de 16:9 verhouding van de Surface 2.
Een kniesoor die er om maalt dat Microsoft het hoge resolutiescherm van de Surface Pro 3 achterwege laat. De lagere resolutie maakt het voor Microsoft mogelijk om de prijs te drukken en de beeldkwaliteit van de Surface 3 is bijna net zo subliem als die van zijn grote broer.
Matig werkpaard
Microsoft heeft gekozen voor de nieuwe Intel Atom x7-quadcoreprocessor, geklokt op 1,6 GHz met een boost aan 2,4 GHz. De Atom-processor heeft onder meer het voordeel dat er geen ventilator nodig is om hem af te koelen. Na een intensieve werkdag voelde de behuizing van de Surface 3 weliswaar warm aan, maar niet overdreven.
Het nadeel is dat deze processor een stuk minder krachtig is dan de Intel Core i3, i5 of i7 die je in de Surface Pro 3 terugvindt. Dat valt natuurlijk te verwachten, gezien het prijsverschil. Interessanter is een vergelijking met de benchmarkresultaten van de Asus Transformer Book Chi T300. Die draait op een Intel Core M-processor, maar verder heeft deze hybrid gelijkaardige specificaties als de Surface 3.
Uit de benchmarkresultaten blijkt dat beide toestellen ongeveer gelijk presteren, maar de T300 komt wel net iets goedkoper uit, met 799 euro. De Surface 3 begint weliswaar vanaf 599,99 euro voor 2 GB RAM en 64 GB opslag, maar het exemplaar dat ik heb getest – met 4 GB RAM en 128 GB opslag, net zoals de T300 – komt op 719,99 euro. Tel daar nog eens de meerprijs voor de Type Cover bij, en je komt een goeie 70 euro duurder uit. Dat is toevallig ook precies de waarde van het gratis jaarabonnement Office 365 Personal waar je bij de Surface 3 van geniet.
Wil je een beetje werk gedaan krijgen met de Surface 3, dan doe je er sowieso goed aan om de duurdere versie met 4 GB RAM in huis te halen. Ik heb het toestel een volledige week als werklaptop gebruikt in combinatie met het bijhorende docking station, en wist me prima uit de slag te slaan. Om je een idee te geven: het gaat dan vooral om e-mail, browsen en tekstverwerking, maar ook beperkte fotobewerking met een licht softwarepakket.
Dat vormde geen grote problemen, maar ik moest soms iets meer geduld hebben dan ik gewoon ben van mijn eigen werklaptop. Met twintig tabbladen geopend in Chrome en Outlook, Word en Lync actief, verliep alles toch net iets stroever dan ik zou willen. Werk je veel met zwaardere programma’s dan zal de Surface 3 niet volstaan voor je werknoden, maar daarvoor heeft Microsoft natuurlijk zijn Pro-versie op de markt gebracht.
Krachtige tablet
De Surface 3 is eerder een matige werklaptop, maar een enorm krachtige tablet. Dan heb ik het niet alleen over de hardware, maar ook over de software. Microsoft heeft na uitblijvend succes eindelijk de stekker getrokken uit Windows RT, en voorziet de Surface 3 gewoon van een volwaardige versie van Windows 8.1. Dat betekent dat je niet alleen toegang krijgt tot het beperkte aanbod aan apps uit de Windows Store, maar dat je ook alle soorten desktopapplicaties op het apparaat kan installeren. En dat aanbod is eindeloos.
Maar terwijl de applicaties uit de Windows Store zijn aangepast voor gebruik op een aanraakscherm, is dat voor de meeste desktopapplicaties natuurlijk niet het geval en dat maakt het tabletgebruik, zonder muis en toetsenbord, ongemakkelijk. Gelukkig is het aanraakscherm van de Surface 3 zeer responsief en precies, maar ideaal is het niet.
Voor een optimale gebruikservaring doe je in principe beter beroep op de apps uit de Windows Store, maar in praktijk greep ik gewoonlijk toch terug naar niet-geoptimaliseerde desktopapps, omdat die nu eenmaal talrijker en (in veel gevallen) beter zijn. Hopelijk kan Microsoft de schade rechttrekken met Windows 10, dat deze zomer moet verschijnen en ook voor de Surface 3 beschikbaar zal zijn.
Batterijleven
Microsoft belooft een batterijduur van 10 uur voor het afspelen van video. In onze eigen batterijtest, waarin verschillende typische computertaken non-stop worden uitgevoerd, klokten we af op 5,5 uur. Dat ligt ongeveer in lijn met wat je van de meeste Windows-tablets mag verwachten, maar is voor een laptop eerder aan de lage kant.
In praktijk ben ik tijdens mijn testweek nooit in de problemen gekomen met de batterij van de Surface 3. Overdag stond hij natuurlijk telkens vastgeklikt in zijn docking station, maar wanneer ik hem ‘s avonds mee naar huis nam, kon ik er nog de hele avond vrolijk op verder werken zonder dat hij ooit aan de lader moest.
Conclusie
De Surface 3 moet Microsofts tabletlijn aantrekkelijker maken voor een breder publiek, door een goedkoper alternatief te bieden voor de Surface Pro 3. Het moest een aantal toegevingen doen ten opzichte van de Pro-versie, maar heeft daarbij nagenoeg alle juiste keuzes gemaakt.
Toch kan je de Surface 3 moeilijk goedkoop noemen in vergelijking met de concurrentie, vanwege de Type Cover die je apart moet aankopen. Heb je al zo’n toetsenbordcover, dan kan je die extra kost achterwege laten, maar anders ben je min of meer genoodzaakt er eentje aan te schaffen om het toestel optimaal te gebruiken.
De Surface 3 is een knap stuk hardware met de volledige kracht van Windows 8.1 in een toestel dat zowel dienst kan doen als tablet en laptop. De prestaties liggen echter iets lager dan andere laptops met dezelfde prijs en de tabletervaring is net niet zo geoptimaliseerd als bij rasechte tablets. Het beste van twee werelden komt dus niet zonder compromissen.
De prijs bovenaan deze review weerspiegelt het bedrag dat je betaalt voor de basisconfiguratie van de Surface 3 + Type Cover. Voor deze review testten we echter de Microsoft Surface 3 met 4 GB RAM en 128 GB opslagruimte, in combinatie met de optionele Type Cover, wat neerkomt op een totaalprijs van 869,98 euro.
Microsofts Surface-lijn kende een moeilijk begin, maar de tablets beginnen stilaan hun plaats te verdienen in het uitgebreide portfolio van de computerreus.
Na de lancering van de goed onthaalde Surface Pro 3 enkele maanden geleden, brengt Microsoft nu de Surface 3 op de markt. Dat kleinere broertje is lichter, kleiner en minder krachtig, maar ook goedkoper. In tegenstelling tot de ter ziele gegane Surface 2, draait dit exemplaar wel op een volwaardige versie van Windows 8.1, met de belofte van een update naar Windows 10 van zodra het nieuwe besturingssysteem beschikbaar is.
Microsoft zet zijn Surface in de markt als de ideale vervanger voor een laptop en tablet, zodat je nog maar één toestel nodig hebt. Het bedrijf mikt met de Surface 3 op consumenten en ultramobiele professionals, die geen nood hebben aan de extra pk’s van de Surface Pro 3. Ik schoof mijn laptop en iPad gedurende een week aan de kant om alleen nog de Surface 3 te gebruiken voor zowel werk als ontspanning. Conclusie? Microsoft is in zijn opzet geslaagd, maar niet zonder enkele compromissen.
Kleiner en lichter
De Surface 3 heeft dezelfde magnesium behuizing als de Pro-versie, maar ruilt het 12 inschscherm voor een exemplaar van 10,8 inch. Daardoor is het toestel een stuk compacter dan zijn grote broer. Hij is bovendien iets dunner en bijna 200 gram lichter, waardoor hij beter hanteerbaar is. In vergelijking met de iPad Air 2 is de Surface 3 dan weer een dikkertje, maar daar krijg je wel een volwaardige USB 3.0-poort, Mini Displayport, microSD-kaartlezer en MicroUSB-oplaadpoort – Microsoft heeft komaf gemaakt met de magnetische oplader – voor in de plaats.
Het formaat en gewicht van de Surface 3 lenen zich prima tot typisch tabletgebruik in je luie zetel, maar dankzij de uitklapbare staander kan je het apparaat ook gewoon op tafel neerzetten. In tegenstelling tot de Surface Pro 3 – die je in nagenoeg elke positie kan zetten tussen 0 en 150 graden – kent de staander van de Surface 3 drie vaste posities. Dat is er eentje meer dan bij de Surface 2 het geval was, en zorgt ervoor dat je de tablet in de meeste omstandigheden comfortabel kan gebruiken.
Verder zit er een 8 megapixelcamera met autofocus aan de achterkant van het toestel, en een 3,5 megapixelcamera om te videobellen aan de voorkant. Een set stereoluidsprekers met Dolby-audio zit subtiel verwerkt in de rand van het scherm en levert een prima geluidskwaliteit.
Wil je de Surface 3 als laptop gebruiken, dan heb je een Type Cover nodig. Die wordt helaas niet standaard meegeleverd, maar kan apart worden aangeschaft voor 149,99 euro. Net als bij de Surface Pro 3 kan je de achterkant van de Type Cover met magneten tegen de tablet plooien, voor extra stabiliteit als je hem op je schoot neemt. Dat werkt, maar een gewone laptop is nog altijd comfortabeler. Desalniettemin is het toetsenbord onmisbaar om het volle potentieel van de Surface 3 te benutten.
Ook de Surface Pen, die standaard inbegrepen is bij de Surface 3 Pro, moet bij de Surface 3 optioneel worden aangeschaft voor 49,99 euro. Het pennetje is gelukkig veel minder cruciaal dan het toetsenbord. Zelf heb ik de pen amper gebruikt, maar er zijn situaties waarin ze van pas kan komen, bijvoorbeeld voor het maken van notities of bij het schetsen.
Full HD
Het aanraakscherm is niet alleen gekrompen van 12 inch naar 10,8 inch in vergelijking met de Surface Pro 3, ook de resolutie werd naar omlaag geschroefd. De Surface beschikt “maar” over een Full HD-resolutie, al blijken die 1920 x 1280 pixels meer dan voldoende voor dit schermformaat. Het display is haarscherp en de 3:2 beeldverhouding zorgt er voor dat je veel meer inhoud op het scherm te zien krijgt in vergelijking met de 16:9 verhouding van de Surface 2.
Een kniesoor die er om maalt dat Microsoft het hoge resolutiescherm van de Surface Pro 3 achterwege laat. De lagere resolutie maakt het voor Microsoft mogelijk om de prijs te drukken en de beeldkwaliteit van de Surface 3 is bijna net zo subliem als die van zijn grote broer.
Matig werkpaard
Microsoft heeft gekozen voor de nieuwe Intel Atom x7-quadcoreprocessor, geklokt op 1,6 GHz met een boost aan 2,4 GHz. De Atom-processor heeft onder meer het voordeel dat er geen ventilator nodig is om hem af te koelen. Na een intensieve werkdag voelde de behuizing van de Surface 3 weliswaar warm aan, maar niet overdreven.
Het nadeel is dat deze processor een stuk minder krachtig is dan de Intel Core i3, i5 of i7 die je in de Surface Pro 3 terugvindt. Dat valt natuurlijk te verwachten, gezien het prijsverschil. Interessanter is een vergelijking met de benchmarkresultaten van de Asus Transformer Book Chi T300. Die draait op een Intel Core M-processor, maar verder heeft deze hybrid gelijkaardige specificaties als de Surface 3.
Uit de benchmarkresultaten blijkt dat beide toestellen ongeveer gelijk presteren, maar de T300 komt wel net iets goedkoper uit, met 799 euro. De Surface 3 begint weliswaar vanaf 599,99 euro voor 2 GB RAM en 64 GB opslag, maar het exemplaar dat ik heb getest – met 4 GB RAM en 128 GB opslag, net zoals de T300 – komt op 719,99 euro. Tel daar nog eens de meerprijs voor de Type Cover bij, en je komt een goeie 70 euro duurder uit. Dat is toevallig ook precies de waarde van het gratis jaarabonnement Office 365 Personal waar je bij de Surface 3 van geniet.
Wil je een beetje werk gedaan krijgen met de Surface 3, dan doe je er sowieso goed aan om de duurdere versie met 4 GB RAM in huis te halen. Ik heb het toestel een volledige week als werklaptop gebruikt in combinatie met het bijhorende docking station, en wist me prima uit de slag te slaan. Om je een idee te geven: het gaat dan vooral om e-mail, browsen en tekstverwerking, maar ook beperkte fotobewerking met een licht softwarepakket.
Dat vormde geen grote problemen, maar ik moest soms iets meer geduld hebben dan ik gewoon ben van mijn eigen werklaptop. Met twintig tabbladen geopend in Chrome en Outlook, Word en Lync actief, verliep alles toch net iets stroever dan ik zou willen. Werk je veel met zwaardere programma’s dan zal de Surface 3 niet volstaan voor je werknoden, maar daarvoor heeft Microsoft natuurlijk zijn Pro-versie op de markt gebracht.
Krachtige tablet
De Surface 3 is eerder een matige werklaptop, maar een enorm krachtige tablet. Dan heb ik het niet alleen over de hardware, maar ook over de software. Microsoft heeft na uitblijvend succes eindelijk de stekker getrokken uit Windows RT, en voorziet de Surface 3 gewoon van een volwaardige versie van Windows 8.1. Dat betekent dat je niet alleen toegang krijgt tot het beperkte aanbod aan apps uit de Windows Store, maar dat je ook alle soorten desktopapplicaties op het apparaat kan installeren. En dat aanbod is eindeloos.
Maar terwijl de applicaties uit de Windows Store zijn aangepast voor gebruik op een aanraakscherm, is dat voor de meeste desktopapplicaties natuurlijk niet het geval en dat maakt het tabletgebruik, zonder muis en toetsenbord, ongemakkelijk. Gelukkig is het aanraakscherm van de Surface 3 zeer responsief en precies, maar ideaal is het niet.
Voor een optimale gebruikservaring doe je in principe beter beroep op de apps uit de Windows Store, maar in praktijk greep ik gewoonlijk toch terug naar niet-geoptimaliseerde desktopapps, omdat die nu eenmaal talrijker en (in veel gevallen) beter zijn. Hopelijk kan Microsoft de schade rechttrekken met Windows 10, dat deze zomer moet verschijnen en ook voor de Surface 3 beschikbaar zal zijn.
Batterijleven
Microsoft belooft een batterijduur van 10 uur voor het afspelen van video. In onze eigen batterijtest, waarin verschillende typische computertaken non-stop worden uitgevoerd, klokten we af op 5,5 uur. Dat ligt ongeveer in lijn met wat je van de meeste Windows-tablets mag verwachten, maar is voor een laptop eerder aan de lage kant.
In praktijk ben ik tijdens mijn testweek nooit in de problemen gekomen met de batterij van de Surface 3. Overdag stond hij natuurlijk telkens vastgeklikt in zijn docking station, maar wanneer ik hem ‘s avonds mee naar huis nam, kon ik er nog de hele avond vrolijk op verder werken zonder dat hij ooit aan de lader moest.
Conclusie
De Surface 3 moet Microsofts tabletlijn aantrekkelijker maken voor een breder publiek, door een goedkoper alternatief te bieden voor de Surface Pro 3. Het moest een aantal toegevingen doen ten opzichte van de Pro-versie, maar heeft daarbij nagenoeg alle juiste keuzes gemaakt.
Toch kan je de Surface 3 moeilijk goedkoop noemen in vergelijking met de concurrentie, vanwege de Type Cover die je apart moet aankopen. Heb je al zo’n toetsenbordcover, dan kan je die extra kost achterwege laten, maar anders ben je min of meer genoodzaakt er eentje aan te schaffen om het toestel optimaal te gebruiken.
De Surface 3 is een knap stuk hardware met de volledige kracht van Windows 8.1 in een toestel dat zowel dienst kan doen als tablet en laptop. De prestaties liggen echter iets lager dan andere laptops met dezelfde prijs en de tabletervaring is net niet zo geoptimaliseerd als bij rasechte tablets. Het beste van twee werelden komt dus niet zonder compromissen.