Van Android naar Windows Phone: puur afkicken
Een aantal weken geleden heeft mijn collega Michaël twee weken zijn trouw Android-toestel aan de kant gelegd voor een gloednieuwe iPhone 6. Zijn boeiende verhaal rolde de rode loper uit naar nieuwe ervaringen bij collega’s, en ik was als volgende aan de beurt. Sinds 19 december loop ik met een Windows Phone-toestel rond, mijn aartsvijand.
Even een kanttekening: ik haat Windows Phone. Voordat de test startte, huiverde ik van het besturingssysteem. Elk jaar probeer ik maximaal één Windows Phone-toestel, en elke keer voel ik me verlost wanneer ik het toestel terug mag geven aan de fabrikant. Meestal na twee dagen, langer hou ik het niet vol. Ik ben een multitasker, vraag veel van mijn smartphone, en gebruik een massa apps elke dag. Ik heb alles nodig aan mijn vingertoppen, en dat vond ik niet terug in Windows Phone. Vier weken met een Windows Phone-toestel rondlopen kan je vergelijken met de weg naar Compostella: langzaam en saai.
[related_article id=”161452″]
Fluohesje
De start was alleszins al niet briljant. De eerste Lumia 930 die arriveerde, bevatte een schermfout waardoor het beeld altijd flitste en de gekste kleuren toonde. Yes, extra bonustijd met mijn Samsung Galaxy Note 4. Een week later opnieuw een nieuwe Lumia 930, deze keer 100% werkend. Die fluo oranje achterkant neem ik er dan maar bij. Handig wanneer je met pech aan de kant staat, heb je geen fluohesje meer nodig.
Na de installatie van de Lumia valt al direct op dat Windows Phone heel erg op Windows lijkt: 27 updates en een extra software-update voor de Nederlandse taal. Verplicht herstarten is de boodschap, of wat had je anders verwacht van Windows?
Je ziet direct dat Windows zoveel mogelijk zijn eigen diensten wil promoten. Skype staat prominent vooraan en ook OneDrive krijgt een bevoegde plaats. Helaas is ook Facebook standaard geïnstalleerd, iets wat ik liever zelf kies om te doen. Verrassend genoeg kan je wel bijna alle vooraf geïnstalleerde apps verwijderen, zolang het tegeltje in de lijst een andere kleur heeft dan de standaardkleur die je gekozen hebt. Alle smartphonefabrikanten mogen notitie nemen: vooraf geïnstalleerde apps zijn heel dikwijls overbodig en gesponsord, en moeten verwijderbaar zijn. Dank u Windows Phone om te tonen dat het ook anders kan.
Kreupele
Ik maak al jaren gebruik van Google-diensten, en dat is iets waar je bij Windows Phone niet bij moet aankloppen. Google aanschouwt Windows Phone als een kreupele die geen hulp nodig heeft, met als resultaat dat geen enkele app van de zoekgigant terug te vinden is, behalve ‘Google’ om de zoekmachine te gebruiken. Daar sta je dan met diensten als Drive, YouTube en Maps die je nergens kan vinden.
Het resultaat is een waslijst aan vervangende apps van enthousiaste ontwikkelaars die de Google-diensten toch tot jou proberen te brengen. Dat lukt hen aardig, maar je bent nooit 100 procent zeker wat er met je gegevens gebeurt. Ik heb ze daarom ook nooit ingeschakeld, kwestie van mijn gegevens niet zomaar op straat te gooien.
Wat Windows Phone wel perfect doet, is het integreren van accounts zoals iCloud of Google. Je contactpersonen synchroniseren onmiddellijk en je krijgt een extra tegeltje op je startscherm met de bijhorende mailbox. Mét standaardondersteuning voor tweestappenverificatie, iets wat op iOS nog misloopt waardoor je met unieke codes/wachtwoorden moet werken.
Eigen toetsenbord
Eens mijn toestel was ingesteld, voelde alles opvallend leeg aan. Het gebrek aan Google-diensten zorgt daar een stuk voor, maar die tegels hebben ook hun aandeel. Het scherm oogt zo chaotische en overzichtelijk tegelijk. Beter dan wanneer je naar links veegt en de lijst van apps verschijnt. Waarom niet in twee kolommen zodat je minder moet scrollen? Zelfs wanneer je nog helemaal niets installeert, oogt de lijst heel lang omdat ze allemaal onder elkaar staan. Op een letter tikken toont het alfabet om sneller te zoeken, maar dat is maar een kleine pleister op de wonde.
Het is pas wanneer je een paar weken met Windows Phone rondloopt, dat je merkt dat het efficiëntieproblemen heeft en erg onregelmatig is. Een voorbeeld: een tik op de tegel Personen brengt je naar de contactlijst. Daar kan je de naam aantikken van een contactpersoon, waarna je zijn telefoonnummer en andere gegevens te zien krijgt. Handig als je bijvoorbeeld even een mobiel nummer moet opzoeken. Pas wanneer je het nummer aantikt, start Windows Phone met bellen. Ga je echter via de Telefoon-app, en kies je dan onderaan op de optie Personen, dan belt hij direct van zodra je een naam aantikt. Je krijgt geen telefoonnummer of andere gegevens te zien. Twee verschillende werkingen in ogenschijnlijk dezelfde lijst is vervelend, ook al wen je er na enkele weken wel aan.
Waar ik nu nog steeds niet aan kan wennen, is het dekselse toetsenbord van Windows Phone. Dat kan je niet aanpassen zoals Android en sinds kort iOS 8, en dat is ronduit vervelend als je van Android komt. Het toetsenvlak kan beter, maar vooral de voorspellingen zijn lang niet op het niveau van pakweg Swiftkey of Swype in het Nederlands. Bovendien krijg je ad random suggesties in hoofdletters die het automatisch invult na een spatie, hoogst irritant. Snel ‘Je moet komen’ typen wordt dan ‘JE moet komen’. Ook in het midden van een zin heb je dat probleem: ‘Je hebt me nodig’ wordt gecorrigeerd naar ‘JE hebt Me nodig’. Heel irritant! Tekstsuggesties helemaal uitschakelen is dan weer net te vervelend, maar Microsoft heeft hierrond snel hulp nodig, liefst door externe partijen toe te laten.
Illegale apps
Waar draait het allemaal om in een smartphone? Apps! Ik heb altijd volgehouden dat je daarvoor niet bij Windows Phone moet zijn, en dat kan ik na vier weken enkel beamen. De Windows Phone Store is een absolute ramp. Probeer maar eens een relevant resultaat te krijgen voor een specifieke app die je zoekt. De zoekresultaten hebben duidelijk dezelfde Bing-technologie van de browser meegekregen. Ik heb zelfs een specifieke app op naam van de ontwikkelaar moeten zoeken omdat ik het op appnaam niet gevonden kreeg.
De Store staat bomvol rommelapps die amper worden onderhouden en niets toevoegen aan Windows Phone, iets waar Google en Apple sneller grote kuis houden. Ik kan zelfs Mario Kart op Game Boy Advance downloaden, zomaar, mét ingebouwde emulator, volledig gratis. Een tik op de ontwikkelaar toont meer dan 30 illegale roms van Nintendo-spellen, zoiets mag gewoon niet. Zelfs PlayStation-titels zoals Crash Bandicoot staan mooi op mijn startscherm te pronken.
Het wordt nog erger wanneer je namen van artiesten intikt. Je kan zomaar een app downloaden met het hele repertoire van Rihanna of Bruno Mars, geheel gratis. Ook die ontwikkelaar toont al snel meer dan 50 artiesten waarbij het kan. De Store zit bomvol illegale apps en slechte klonen van populaire games, en dat maakt het allemaal onoverzichtelijk. Het is leuk om uit te pakken dat je meer dan 300.000 apps hebt Microsoft, maar als je de valsspelers en klonen eruit haalt kom je mogelijk nog maar amper aan 50.000 apps, zo erg is het gesteld met de Store.
Oude apps
Microsoft geeft een bom geld uit om de grote jongens zoals Facebook, Twitter en Vine aan boord te halen, maar zelfs zij updaten hun apps zelden zo snel als op Android of iOS. TuneIn bijvoorbeeld heeft al een redesign sinds een half jaar op andere platformen, maar daar merk je niets van op Windows Phone. Ook Yelo Play van Telenet vinden we bij Windows Phone nog onder het oude Yelo TV. Apps is één, maar ze moeten ook up-to-date blijven. Nu lijkt het alsof de ontwikkelaars moeite doen om het te maken, om het daarna als dood achter te laten omdat het niet uithaalt.
Net die apps maken dat Windows Phone een drama is voor iedereen die van Android of iOS komt. Er is een app die je helpt met die overgang en voor al je apps een vervanger zoekt, maar het resultaat is heel teleurstellend.
Welke essentiële apps mis ik bijvoorbeeld? YouTube, Google Maps, Snapchat, Dropbox, Sonos, Tinder en Runkeeper zijn suggesties die direct in mijn hoofd te binnen schieten. Op vlak van games is het nog frappanter: geen Monument Valley, Leo’s Fortune, Kim Kardashian: Hollywood, Real Racing of Modern Combat. Op de valreep heeft Minecraft zich nog net van dat lijstje verwijderd toen het eind december verkrijgbaar werd. Mag ook wel, aangezien Microsoft sinds kort eigenaar is.
Frappant detail: de officiële YouTube-app is van Microsoft en is in essentie gewoon een link naar m.youtube.com. Zo’n praktijken doen altijd pijn aan de ogen.
Patience!
Tot een jaar geleden had Windows Phone twee troeven waarvan ik dacht dat het mensen toch kon overtuigen: kaartendienst Nokia Here en Office. Office is sinds vorig jaar beschikbaar op iPhone en iPad, en dit voorjaar worden de apps voor Androidtablets getest om samen met een smartphoneversie later dit jaar te lanceren. Enkel de directe verbinding met OneDrive maakt dat Windows Phone nog licht het voordeel behoudt.
Bij de kaartendienst Here is dat niet het geval, want Here op Android doet exact hetzelfde als op Windows Phone. Ik vond het eind vorig jaar al een stomme stoot van Microsoft om dat toe te laten, want voor velen is goede offline navigatie en kaarten een belangrijke troef. Nu kan Android hiervan profiteren.
Wat schiet er dan nog over van sterke apps uniek voor Windows Phone? Patience! De topper die al meedraait sinds Windows 3.0 speelt lekker weg met vijf verschillende spelmodi. Helaas wordt de Lumia 930 belachelijk warm na een kwartiertje spelen tot het te pijnlijk wordt om vast te houden, maar samen met Mijnenveger een absolute topper voor tussendoor.
Rommelige instellingen
Android heeft de statusbalk zin gegeven met meldingen die je overzichtelijk kan zien door naar beneden te vegen. Windows Phone heeft dat ook sinds de update naar 8.1, mét vier sneltoetsen die je zelf kan instellen. Het doet zijn werk, behalve dat ik mailtjes niet apart kan wegvegen. Je moet de hele app wegvegen.
Bluetooth- en wifi-knoppen zijn handig, maar ze doen allebei iets anders. Wanneer je op bluetooth tikt, schakel je bluetooth aan of uit. Wil je bluetooth configureren, dan moet je via het instellingenmenu gaan. Bij wifi is het net andersom: aantikken brengt je direct naar het instellingenmenu. Waarom niet kort tikken om aan/uit te schakelen en lang tikken om naar het menu te gaan? Nu is het gewoon vervelend op deze manier.
Het instellingenmenu krijgt trouwens de prijs van het slechtste, lelijkste, minst efficiënte menu in de geschiedenis van smartphones. Een lange lijst van ‘dingen’, helemaal niet gerangschikt op categorie. Bijvoorbeeld: helderheid configureer je bij ‘helderheid’ (in drie standen), maar er is ook nog een helderheidsprofiel onder ‘scherm’ in hetzelfde menu. Scherm draaien heeft zijn eigen menuknop, getiteld ‘scherm draaien’. Waarom niet alles onder één noemer: "Scherm". Graag ook mét hoofdletter, want die hele lijn opties (48 items!) ziet er heel verstrooid uit zonder. Wat icoontjes kunnen soms ook helpen.
Cameragezind
Mijn vrouw heeft de Nokia Lumia 1020, en die heeft nog steeds de allerbeste camera van alle smartphones. De Lumia 930 scoort ook bijzonder goed, vooral dankzij een uitstekende foto-app die veel beter is dan op Android. Wel zonde dat het ‘glimpscherm’, permanente tijdsaanduiding dankzij amoledtechnologie, en dubbeltikken om te wekken niet werkt bij de Lumia 930. Standaard draadloos laden kan ik wel appreciëren, iets wat in opvallend veel Windows Phone-toestellen aanwezig is.
Om data van je Windows Phone te halen, moet je passeren via een verplichte Lumia-app. Bekijk het als een versimpelde iTunes. Extra punten trouwens voor Microsoft dat het volledige ondersteuning geeft voor iTunes om je gegevens te synchroniseren met Windows Phone. Enkel het gebrek aan mkv-ondersteuning, net zoals iOS, blijft voor mij een doorn in het oog.
Afkicken/herboren
Wat doet vier weken Windows Phone met een jarenlange Androidgebruiker? Ontzettend veel, zo blijkt. Ik ben helemaal afgekickt van mijn smartphone, en heb niet meer de nood om er elke keer naartoe te grijpen. Zoeken met Bing is onbegonnen werk, dus doe ik meestal ook niet meer de moeite om snel iets op te zoeken dat toch maar vluchtig is, om het daarna te vergeten. Apps mis ik helemaal, maar Windows Phone leert je afkicken. Ik speelde daarvoor bv. elke dag sinds maanden regelmatig The Simpsons: Tapped Out, een typisch freemium game, en daar ben ik nu vanaf.
Ik heb geleerd om me te vervelen, en dat mag wel eens tussendoor. Als je me nu een Nokia 3310 in mijn handen zou geven, zou ik er zonder al te veel problemen twee weken mee kunnen rondlopen, zonder dat je me in een instelling moet stoppen. Windows Phone zorgt ervoor dat je back to basics gaat, en dat kan deugd doen.
Daarom ook dat het besturingssysteem ideaal is voor iedereen die een eerste stap naar een smartphone zet. Windows Phone is overzichtelijk, maar je kan er weinig verkeerd mee doen. Mijn ouders hebben allebei een Windows Phone-toestel en zijn er allebei heel tevreden over. Ze hebben geen enkele app geïnstalleerd, maar dat vinden ze niet erg. Het zal ook moeten, want ik vrees dat Microsoft in een vicieuze cirkel is terechtgekomen qua apps. Ontwikkelaars willen meer Windows Phone-gebruikers zien, maar die kan je enkel aantrekken met meer apps. Microsoft is te laat op het smartphonetoneel verschenen, met de verkeerde strategie.
Ik ben helemaal afgekickt, en voel me zelfs geïntimideerd om terug naar Android over te stappen. Hoe snel verval ik in mijn smartphone-afhankelijkheid? Ik geef het een week, daarna ga ik de Lumia 535 reviewen. Niet snel twee dagen mee rondlopen, maar een week echt gebruiken. Ik haat Windows Phone nog steeds, maar de rust die ik opnieuw heb gevonden, zorgt ervoor dat ik het ook leer liefhebben. Ongetwijfeld niet het beeld dat Microsoft wil ophangen, maar zo heb ik het wel ervaren. Vier weken vol frustraties, maar wel opnieuw herboren. Daarom toch deze verrassende woorden voor Windows Phone: dank u, en tot binnenkort.
Een aantal weken geleden heeft mijn collega Michaël twee weken zijn trouw Android-toestel aan de kant gelegd voor een gloednieuwe iPhone 6. Zijn boeiende verhaal rolde de rode loper uit naar nieuwe ervaringen bij collega’s, en ik was als volgende aan de beurt. Sinds 19 december loop ik met een Windows Phone-toestel rond, mijn aartsvijand.
Even een kanttekening: ik haat Windows Phone. Voordat de test startte, huiverde ik van het besturingssysteem. Elk jaar probeer ik maximaal één Windows Phone-toestel, en elke keer voel ik me verlost wanneer ik het toestel terug mag geven aan de fabrikant. Meestal na twee dagen, langer hou ik het niet vol. Ik ben een multitasker, vraag veel van mijn smartphone, en gebruik een massa apps elke dag. Ik heb alles nodig aan mijn vingertoppen, en dat vond ik niet terug in Windows Phone. Vier weken met een Windows Phone-toestel rondlopen kan je vergelijken met de weg naar Compostella: langzaam en saai.
[related_article id=”161452″]
Fluohesje
De start was alleszins al niet briljant. De eerste Lumia 930 die arriveerde, bevatte een schermfout waardoor het beeld altijd flitste en de gekste kleuren toonde. Yes, extra bonustijd met mijn Samsung Galaxy Note 4. Een week later opnieuw een nieuwe Lumia 930, deze keer 100% werkend. Die fluo oranje achterkant neem ik er dan maar bij. Handig wanneer je met pech aan de kant staat, heb je geen fluohesje meer nodig.
Na de installatie van de Lumia valt al direct op dat Windows Phone heel erg op Windows lijkt: 27 updates en een extra software-update voor de Nederlandse taal. Verplicht herstarten is de boodschap, of wat had je anders verwacht van Windows?
Je ziet direct dat Windows zoveel mogelijk zijn eigen diensten wil promoten. Skype staat prominent vooraan en ook OneDrive krijgt een bevoegde plaats. Helaas is ook Facebook standaard geïnstalleerd, iets wat ik liever zelf kies om te doen. Verrassend genoeg kan je wel bijna alle vooraf geïnstalleerde apps verwijderen, zolang het tegeltje in de lijst een andere kleur heeft dan de standaardkleur die je gekozen hebt. Alle smartphonefabrikanten mogen notitie nemen: vooraf geïnstalleerde apps zijn heel dikwijls overbodig en gesponsord, en moeten verwijderbaar zijn. Dank u Windows Phone om te tonen dat het ook anders kan.
Kreupele
Ik maak al jaren gebruik van Google-diensten, en dat is iets waar je bij Windows Phone niet bij moet aankloppen. Google aanschouwt Windows Phone als een kreupele die geen hulp nodig heeft, met als resultaat dat geen enkele app van de zoekgigant terug te vinden is, behalve ‘Google’ om de zoekmachine te gebruiken. Daar sta je dan met diensten als Drive, YouTube en Maps die je nergens kan vinden.
Het resultaat is een waslijst aan vervangende apps van enthousiaste ontwikkelaars die de Google-diensten toch tot jou proberen te brengen. Dat lukt hen aardig, maar je bent nooit 100 procent zeker wat er met je gegevens gebeurt. Ik heb ze daarom ook nooit ingeschakeld, kwestie van mijn gegevens niet zomaar op straat te gooien.
Wat Windows Phone wel perfect doet, is het integreren van accounts zoals iCloud of Google. Je contactpersonen synchroniseren onmiddellijk en je krijgt een extra tegeltje op je startscherm met de bijhorende mailbox. Mét standaardondersteuning voor tweestappenverificatie, iets wat op iOS nog misloopt waardoor je met unieke codes/wachtwoorden moet werken.
Eigen toetsenbord
Eens mijn toestel was ingesteld, voelde alles opvallend leeg aan. Het gebrek aan Google-diensten zorgt daar een stuk voor, maar die tegels hebben ook hun aandeel. Het scherm oogt zo chaotische en overzichtelijk tegelijk. Beter dan wanneer je naar links veegt en de lijst van apps verschijnt. Waarom niet in twee kolommen zodat je minder moet scrollen? Zelfs wanneer je nog helemaal niets installeert, oogt de lijst heel lang omdat ze allemaal onder elkaar staan. Op een letter tikken toont het alfabet om sneller te zoeken, maar dat is maar een kleine pleister op de wonde.
Het is pas wanneer je een paar weken met Windows Phone rondloopt, dat je merkt dat het efficiëntieproblemen heeft en erg onregelmatig is. Een voorbeeld: een tik op de tegel Personen brengt je naar de contactlijst. Daar kan je de naam aantikken van een contactpersoon, waarna je zijn telefoonnummer en andere gegevens te zien krijgt. Handig als je bijvoorbeeld even een mobiel nummer moet opzoeken. Pas wanneer je het nummer aantikt, start Windows Phone met bellen. Ga je echter via de Telefoon-app, en kies je dan onderaan op de optie Personen, dan belt hij direct van zodra je een naam aantikt. Je krijgt geen telefoonnummer of andere gegevens te zien. Twee verschillende werkingen in ogenschijnlijk dezelfde lijst is vervelend, ook al wen je er na enkele weken wel aan.
Waar ik nu nog steeds niet aan kan wennen, is het dekselse toetsenbord van Windows Phone. Dat kan je niet aanpassen zoals Android en sinds kort iOS 8, en dat is ronduit vervelend als je van Android komt. Het toetsenvlak kan beter, maar vooral de voorspellingen zijn lang niet op het niveau van pakweg Swiftkey of Swype in het Nederlands. Bovendien krijg je ad random suggesties in hoofdletters die het automatisch invult na een spatie, hoogst irritant. Snel ‘Je moet komen’ typen wordt dan ‘JE moet komen’. Ook in het midden van een zin heb je dat probleem: ‘Je hebt me nodig’ wordt gecorrigeerd naar ‘JE hebt Me nodig’. Heel irritant! Tekstsuggesties helemaal uitschakelen is dan weer net te vervelend, maar Microsoft heeft hierrond snel hulp nodig, liefst door externe partijen toe te laten.
Illegale apps
Waar draait het allemaal om in een smartphone? Apps! Ik heb altijd volgehouden dat je daarvoor niet bij Windows Phone moet zijn, en dat kan ik na vier weken enkel beamen. De Windows Phone Store is een absolute ramp. Probeer maar eens een relevant resultaat te krijgen voor een specifieke app die je zoekt. De zoekresultaten hebben duidelijk dezelfde Bing-technologie van de browser meegekregen. Ik heb zelfs een specifieke app op naam van de ontwikkelaar moeten zoeken omdat ik het op appnaam niet gevonden kreeg.
De Store staat bomvol rommelapps die amper worden onderhouden en niets toevoegen aan Windows Phone, iets waar Google en Apple sneller grote kuis houden. Ik kan zelfs Mario Kart op Game Boy Advance downloaden, zomaar, mét ingebouwde emulator, volledig gratis. Een tik op de ontwikkelaar toont meer dan 30 illegale roms van Nintendo-spellen, zoiets mag gewoon niet. Zelfs PlayStation-titels zoals Crash Bandicoot staan mooi op mijn startscherm te pronken.
Het wordt nog erger wanneer je namen van artiesten intikt. Je kan zomaar een app downloaden met het hele repertoire van Rihanna of Bruno Mars, geheel gratis. Ook die ontwikkelaar toont al snel meer dan 50 artiesten waarbij het kan. De Store zit bomvol illegale apps en slechte klonen van populaire games, en dat maakt het allemaal onoverzichtelijk. Het is leuk om uit te pakken dat je meer dan 300.000 apps hebt Microsoft, maar als je de valsspelers en klonen eruit haalt kom je mogelijk nog maar amper aan 50.000 apps, zo erg is het gesteld met de Store.
Oude apps
Microsoft geeft een bom geld uit om de grote jongens zoals Facebook, Twitter en Vine aan boord te halen, maar zelfs zij updaten hun apps zelden zo snel als op Android of iOS. TuneIn bijvoorbeeld heeft al een redesign sinds een half jaar op andere platformen, maar daar merk je niets van op Windows Phone. Ook Yelo Play van Telenet vinden we bij Windows Phone nog onder het oude Yelo TV. Apps is één, maar ze moeten ook up-to-date blijven. Nu lijkt het alsof de ontwikkelaars moeite doen om het te maken, om het daarna als dood achter te laten omdat het niet uithaalt.
Net die apps maken dat Windows Phone een drama is voor iedereen die van Android of iOS komt. Er is een app die je helpt met die overgang en voor al je apps een vervanger zoekt, maar het resultaat is heel teleurstellend.
Welke essentiële apps mis ik bijvoorbeeld? YouTube, Google Maps, Snapchat, Dropbox, Sonos, Tinder en Runkeeper zijn suggesties die direct in mijn hoofd te binnen schieten. Op vlak van games is het nog frappanter: geen Monument Valley, Leo’s Fortune, Kim Kardashian: Hollywood, Real Racing of Modern Combat. Op de valreep heeft Minecraft zich nog net van dat lijstje verwijderd toen het eind december verkrijgbaar werd. Mag ook wel, aangezien Microsoft sinds kort eigenaar is.
Frappant detail: de officiële YouTube-app is van Microsoft en is in essentie gewoon een link naar m.youtube.com. Zo’n praktijken doen altijd pijn aan de ogen.
Patience!
Tot een jaar geleden had Windows Phone twee troeven waarvan ik dacht dat het mensen toch kon overtuigen: kaartendienst Nokia Here en Office. Office is sinds vorig jaar beschikbaar op iPhone en iPad, en dit voorjaar worden de apps voor Androidtablets getest om samen met een smartphoneversie later dit jaar te lanceren. Enkel de directe verbinding met OneDrive maakt dat Windows Phone nog licht het voordeel behoudt.
Bij de kaartendienst Here is dat niet het geval, want Here op Android doet exact hetzelfde als op Windows Phone. Ik vond het eind vorig jaar al een stomme stoot van Microsoft om dat toe te laten, want voor velen is goede offline navigatie en kaarten een belangrijke troef. Nu kan Android hiervan profiteren.
Wat schiet er dan nog over van sterke apps uniek voor Windows Phone? Patience! De topper die al meedraait sinds Windows 3.0 speelt lekker weg met vijf verschillende spelmodi. Helaas wordt de Lumia 930 belachelijk warm na een kwartiertje spelen tot het te pijnlijk wordt om vast te houden, maar samen met Mijnenveger een absolute topper voor tussendoor.
Rommelige instellingen
Android heeft de statusbalk zin gegeven met meldingen die je overzichtelijk kan zien door naar beneden te vegen. Windows Phone heeft dat ook sinds de update naar 8.1, mét vier sneltoetsen die je zelf kan instellen. Het doet zijn werk, behalve dat ik mailtjes niet apart kan wegvegen. Je moet de hele app wegvegen.
Bluetooth- en wifi-knoppen zijn handig, maar ze doen allebei iets anders. Wanneer je op bluetooth tikt, schakel je bluetooth aan of uit. Wil je bluetooth configureren, dan moet je via het instellingenmenu gaan. Bij wifi is het net andersom: aantikken brengt je direct naar het instellingenmenu. Waarom niet kort tikken om aan/uit te schakelen en lang tikken om naar het menu te gaan? Nu is het gewoon vervelend op deze manier.
Het instellingenmenu krijgt trouwens de prijs van het slechtste, lelijkste, minst efficiënte menu in de geschiedenis van smartphones. Een lange lijst van ‘dingen’, helemaal niet gerangschikt op categorie. Bijvoorbeeld: helderheid configureer je bij ‘helderheid’ (in drie standen), maar er is ook nog een helderheidsprofiel onder ‘scherm’ in hetzelfde menu. Scherm draaien heeft zijn eigen menuknop, getiteld ‘scherm draaien’. Waarom niet alles onder één noemer: "Scherm". Graag ook mét hoofdletter, want die hele lijn opties (48 items!) ziet er heel verstrooid uit zonder. Wat icoontjes kunnen soms ook helpen.
Cameragezind
Mijn vrouw heeft de Nokia Lumia 1020, en die heeft nog steeds de allerbeste camera van alle smartphones. De Lumia 930 scoort ook bijzonder goed, vooral dankzij een uitstekende foto-app die veel beter is dan op Android. Wel zonde dat het ‘glimpscherm’, permanente tijdsaanduiding dankzij amoledtechnologie, en dubbeltikken om te wekken niet werkt bij de Lumia 930. Standaard draadloos laden kan ik wel appreciëren, iets wat in opvallend veel Windows Phone-toestellen aanwezig is.
Om data van je Windows Phone te halen, moet je passeren via een verplichte Lumia-app. Bekijk het als een versimpelde iTunes. Extra punten trouwens voor Microsoft dat het volledige ondersteuning geeft voor iTunes om je gegevens te synchroniseren met Windows Phone. Enkel het gebrek aan mkv-ondersteuning, net zoals iOS, blijft voor mij een doorn in het oog.
Afkicken/herboren
Wat doet vier weken Windows Phone met een jarenlange Androidgebruiker? Ontzettend veel, zo blijkt. Ik ben helemaal afgekickt van mijn smartphone, en heb niet meer de nood om er elke keer naartoe te grijpen. Zoeken met Bing is onbegonnen werk, dus doe ik meestal ook niet meer de moeite om snel iets op te zoeken dat toch maar vluchtig is, om het daarna te vergeten. Apps mis ik helemaal, maar Windows Phone leert je afkicken. Ik speelde daarvoor bv. elke dag sinds maanden regelmatig The Simpsons: Tapped Out, een typisch freemium game, en daar ben ik nu vanaf.
Ik heb geleerd om me te vervelen, en dat mag wel eens tussendoor. Als je me nu een Nokia 3310 in mijn handen zou geven, zou ik er zonder al te veel problemen twee weken mee kunnen rondlopen, zonder dat je me in een instelling moet stoppen. Windows Phone zorgt ervoor dat je back to basics gaat, en dat kan deugd doen.
Daarom ook dat het besturingssysteem ideaal is voor iedereen die een eerste stap naar een smartphone zet. Windows Phone is overzichtelijk, maar je kan er weinig verkeerd mee doen. Mijn ouders hebben allebei een Windows Phone-toestel en zijn er allebei heel tevreden over. Ze hebben geen enkele app geïnstalleerd, maar dat vinden ze niet erg. Het zal ook moeten, want ik vrees dat Microsoft in een vicieuze cirkel is terechtgekomen qua apps. Ontwikkelaars willen meer Windows Phone-gebruikers zien, maar die kan je enkel aantrekken met meer apps. Microsoft is te laat op het smartphonetoneel verschenen, met de verkeerde strategie.
Ik ben helemaal afgekickt, en voel me zelfs geïntimideerd om terug naar Android over te stappen. Hoe snel verval ik in mijn smartphone-afhankelijkheid? Ik geef het een week, daarna ga ik de Lumia 535 reviewen. Niet snel twee dagen mee rondlopen, maar een week echt gebruiken. Ik haat Windows Phone nog steeds, maar de rust die ik opnieuw heb gevonden, zorgt ervoor dat ik het ook leer liefhebben. Ongetwijfeld niet het beeld dat Microsoft wil ophangen, maar zo heb ik het wel ervaren. Vier weken vol frustraties, maar wel opnieuw herboren. Daarom toch deze verrassende woorden voor Windows Phone: dank u, en tot binnenkort.