Review Xperia Z3 Compact: klein maar subliem
De Galaxy S5, LG G3, HTC One M8 en de Xperia Z3, allemaal hebben ze twee dingen gemeen. Het zijn de vlaggenenschepen van hun respectievelijke merken, en ze hebben een schermdiagonaal van 5 inch of groter.
Wie het beste van het beste wil in z’n smartphone kan maar beter grote handen hebben, want kleine tweelingbroertjes van de toestellen bestaan niet. Natuurlijk zijn er wel mini’s, maar naast een kleiner formaat worden ook hun interne specificaties teruggeschroefd, zodat je niet meer van een vlaggenschip kunt spreken.
Compact vlaggenschip
Niet zo bij de Xperia Z3 Compact. Die smartphone heeft de eer het eerste vlaggenschip in lange tijd te zijn met een 4,6 inchscherm. Terwijl Apple niet kan weerstaan aan de lokroep van de grote smartphones zorgt Sony voor de consumenten die een conservatiever formaat verkiezen, en voorlopig is er geen sub 5 inchtoestel dat kan concurreren met de Z3 Compact. Toch is het, zoals altijd, niet allemaal rozengeur en maneschijn.
De Xperia Z3 Compact is de Xperia Z3, maar dan kleiner. Beide Z3’s verschijnen op de markt nauwelijks een half jaar na de introductie van de Xperia Z2. Binnenin verschillen de Z3 en de Z3 Compact nauwelijks van hun voorganger. Niet verwonderlijk, zes maanden is zelfs in de snel bewegende technologiewereld niet zo erg veel.
Kleine gestalte, grote daden
Onder het scherm van de Z3 Compact zit dus een 2,5 GHz quadcore Qualcomm Snapdragon 801-processor: een beest van een SoC die vandaag misschien wel overklast wordt door de nieuwe Snapdragon 805, maar niet met grote voorsprong. De kleine Z3 is voorzien van 2 GB RAM-geheugen en 16 GB intern geheugen, zoals gewoonlijk uit te breiden met microSD. De grote Z3 heeft 3 GB RAM-geheugen, net zoals de ‘oude’ Z2, maar daar stopt het verschil.
De prestaties van de Z3 Compact zijn ronduit spectaculair. Wat rekenkracht betreft, scoort de Z3 Compact nauwelijks lager dan Samsungs nieuwste krachtpatser: de Note 4. De andere vlaggenschepen zoals de S5, de One M8 en zelfs de Z2 worden moeiteloos overklast.
Dat de brute kracht van de Z3 Compact resulteert in een erg responsieve gebruikservaring hoeft niet te verbazen. De smartphone draait de laatste beschikbare versie van Android: 4.4.4 KitKat, met daarover Sony’s eigen schil. Naar goede gewoonte is die schil niet zwaar. De aanpassingen die Sony maakt aan de stockversie van Android zijn klein en te verdragen door de Androidpurist.De Xperia Z3 staat boven aan Sony"s prioriteitenlijstje voor een upgrade naar Android Lollipop.
Ook grafisch kan de Z3 Compact met z’n spierballen rollen. Niet verwonderlijk gezien de Adreno 330 grafische chip die bij de Snapdragon 801 hoort. De 3D Mark-benchmarkscore ligt ontzettend hoog. Slechts twee toestellen scoren beter: zoals verwacht de Note 4 en, enigszins verrassend, de One M8.
Wanneer we de score van de Z3 Compact ontleden zien we dat geen ander vlaggenschip beter scoort wat pure grafische taken betreft, die uitgevoerd moeten worden door de GPU. Op physics scoort het toestel dan weer iets lager. Dat is eenvoudig te verklaren en brengt ons onmiddellijk bij het grootste minpunt van de Z3 Compact.
Pixels
De grafische chip in de gsm presteert zo geweldig omdat hij een scherm moet aansturen met slechts een HD-resolutie van 1280 x 720 pixels. De andere vlaggenschepen hebben minstens full HD, de Note 4 heeft zelfs quad HD. Minder pixels in minder werk. Het 4,6 inchscherm van de Z3 Compact is natuurlijk kleiner zodat een quad HD-scherm weggegooid geld zou zijn, maar full HD had niet misstaan. Wanneer je 1920 x 1080 pixels gewoon bent valt de lagere resolutie op, wanneer je erop let. Storend is dat geenszins, de schermresolutie volstaat voor een haarscherpe weergave, maar ze is niet perfect. De Z3 moet een klein vlaggenschip zijn, en bij toestellen in die categorie is perfectie wat we verwachten.
Gebruik je je telefoon normaal, dan zal je verder niet al te veel opvallen aan het scherm, maar wanneer je verder op onderzoek gaat vallen er toch nog wat andere minpuntjes te ontdekken. Zo is de kijkhoek, hoewel ruim voldoende, niet geniaal. Andere vlaggenschepen en zelfs de Xperia Z2 doen het beter. Wanneer je recht op het scherm kijkt is de kleurintensiteit superieur aan die van de Z2, maar langs opzij zien die kleuren er al snel afgewassen uit. Muggenziften, toegegeven, maar het zijn dergelijke kleine details waarin high-endtelefoons zich onderscheiden van het middensegment en elkaar.
Oled
Kijk je recht naar het scherm, dan valt er dus weinig te klagen. Misschien leiden de standaardinstellingen tot een iets te koele witbalans, maar die kan je in de instellingen zelf aanpassen. Helaas blijft Sony een lcd-scherm gebruiken, en wanneer je de Xperia Z3 Compact, of eender welke lcd-telefoon wat dat betreft naast een toestel met een amoledscherm legt, is er geen competitie. Amoled verplettert lcd, geen twijfel mogelijk.
Fotografie
De hoofdcamera van de Z3 Compact telt net als die van zijn grote broer een indrukwekkende 20,7 megapixels. Sony’s toestellen zijn traditiegewijs halve camcorders en dat is bij deze kleine Xperia niet anders. De camera lijkt niet echt te verschillen van de vorige editie en dat is een geen slechte zaak. De automatische modus Superior Auto is terug, net als de Manual-modus. Standaard fotografeert het toestel met acht megapixels in het 16:9-formaat, maar dat is eenvoudig aanpasbaar naar de hoogste 20,7 megapixels met 4:3 kwaliteit.
Een optische beeldstabilisator ontbreekt helaas nog steeds, maar dat de Xperia Z3 Compact net als zijn voorganger sublieme foto’s maakt staat buiten kijf. De hoge resolutie en het indrukwekkende dynamische bereik zorgen voor kwalitatieve beelden die menig compactcamera doen verbleken. Alleen in omstandigheden met erg weinig licht hadden de foto’s beter gekund.
Slow Motion en 4K
Ook op videovlak biedt het toestel dezelfde mogelijkheden als zijn voorganger. De 4K-filmmodus is terug, net als de timeshift. In die laatste neemt de camera video op met 120 frames per seconde, zodat je het resultaat in slow motion kan afspelen. Met een beetje nabewerking maak je in geen tijd clipjes die zo uit de film 300 kunnen komen.
Ook de Augmented Reality maakt opnieuw haar opwachting. Daarmee genereer je in realtime 3D-voorwerpen die rekening houden met de omgeving waar je de camera naar wijst. Ziet het resultaat er leuk uit, dan neem je er een foto van. Denk aan een een prehistorisch landschap met dinosaurussen op je bureau. Soms werkt de Augmented Reality spectaculair goed, andere keren valt het eindresultaat wat tegen en staat er een dino met één poot door je scherm.
Face in modus is een andere gimmick. Daarbij neem je een foto met de hoofdcamera terwijl de selfiecamera in een klein cirkeltje je hoofd in de foto integreert. Met multicamera verbind je je Z3 met een andere Xperia-toestel. Beelden worden gedeeld tussen de verschillende smartphones of camera’s, zodat je een compilatie opneemt van hetzelfde event uit verschillende invalshoeken. Natuurlijk zijn ook klassiekers zoals een panoramamodus van de partij.
Onderwatervideo’s
De Xperia Z3 heeft net als andere Xperiatoestellen een toegewijde cameraknop. Net als bij een gewoon fototoestel is half indrukken scherpstellen en druk je volledig af om een foto te nemen. Die fysieke cameraknop heeft nog een ander groot voordeel. Het toestel heeft immers een IP68-rating. Stof- maar ook waterbestendig dus, tot anderhalve meter diep en dat een half uur lang. Net als de Z2 kan je de Z3 Compact dus mee het water in nemen voor leuke foto’s, zowel boven als onder water. Zonder cameraknop kan je onder water geen foto’s nemen, aangezien het aanraakscherm dan niet werkt. Telefoneren onder in het zwembad zit er dus niet in.
Dat de Xperia Z3 minstens even veel camcorder als telefoon is merk je wanneer je een timeshiftvideo onder water maakt van iemand die in het zwembad springt. Zoiets kan je niet met een stevige camera, maar met de Z3 Compact gaat het allemaal.
De selfiecamera telt maar 2,2 megapixels, maar levert eveneens uitstekende beelden af. Misschien had de resolutie van die beeldsensor wel iets omhoog gemogen, maar gezien de kwaliteit van de camera stoort de beperkte hoeveelheid megapixels niet. De selfieliefhebbers zullen wel een ledflits aan de voorzijde vinden, en ook de achterkant is slechts uitgerust met één lampje. Dual Led had niet misstaan bij een toestel dat zo hard op de camera inzet.
Sonydesign
Aan de buitenkant ziet de Z3 Compact er op en top Sony uit. Eerder volslank dus. Sony levert opnieuw een stijlvolle baksteen af die qua ontwerp niet veel verschilt van zijn voorgangers. Rechthoekig dus, met stevige randen boven en onderaan, en ook de bezel links en rechts is niet min.
Toch vind ik de Z3 Compact een mooi toestel. De glasplaat achteraan zorgt ervoor dat het ding uiterst premium aanvoelt. Het 4,6 inch-vlaggenschip ligt subliem in de hand, al is dat een kwestie van persoonlijke voorkeur. Prefereer je een licht en slank design, dan zal het uiterlijk van de Z3 Compact je waarschijnlijk minder bekoren.
Klepjes
De randen van de beide Z3’s zijn herwerkt tegenover de vorige generatie. Ze voelen nog steeds aan als een beschermende bumper maar zien er een stuk mooier en subtieler uit. Ook de klepjes waarachter de (nano)simkaart, de geheugenkaart en de microSD-kaart sluiten zijn herwerkt. Ze zijn iets eenvoudiger te openen maar zitten nog steeds voldoende vast wanneer nodig.
Toch blijven de klepjes een nadeel. Ook de microUSB-poort zit immers achter zo’n klep verscholen, zodat je die bijna elke nacht opent. Dat zorgt op den duur voor slijtage. HTC bewees pas met de Desire Eye dat ook de USB-poort waterdicht kan zijn zonder weggestopt te worden, net zoals de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting dat nu al is. Natuurlijk kan je een dock kopen waar je de Z3 Compact in kan klikken, net zoals dat bij vorige modellen ook al ging, maar een elegantere oplossing mocht wat mij betreft gerust inbegrepen zijn.
Sterke autonomie
De dikke Xperia’s hebben één grote troef: de batterij. De Z2 was al de absolute koning van de vlaggenschepen en deze Z3 Compact borduurt op dat elan verder. De batterij heeft een capaciteit van 2600 mAh. Sommige fabrikanten vinden dat voldoende voor toestellen van meer dan 5 inch, dus het is niet verwonderlijk dat de batterij meer dan volstaat voor de 4,6 inch-Compact. Zelfs bij intens gebruik volstaat de elektrische lading voor een volledige dag. Met wifi en mobiele data (LTE) de hele tijd ingeschakeld, het scherm op maximale helderheid en een tweetal uurtjes gebruik als gps haalde de smartphone net niet de twee dagen. Bij iets zuiniger gebruik lukt dat wel, zonder dat je daarvoor compromissen moet maken.
Tot slot valt het op hoe goed het geluid van de smartphone is. Een hedendaagse telefoon is een multimediamachine, maar toch zetten fabrikanten de luidspreker maar al te vaak achteraan. De Z3 Compact heeft twee stereoluidsprekers vooraan, subtiel verwerkt in de body. Die leveren een uitstekende sound. We vergeleken de Z3 met de Note 4, en die laatste had geen verhaal. De luidsprekers van je telefoon zijn waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt, maar het is toch mooi meegenomen dat ze goed zijn.
Waar voor zijn geld
De Sony Xperia Z3 Compact is een volwaardig vlaggenschip, daar bestaat geen twijfel over. Net zoals bij andere vlaggenschepen moet je naar details kijken om minpunten te vinden, maar ze zijn er wel. Het scherm is, hoewel mooi, zonder twijfel het grootste minpunt van het toestel.
Dankzij de camera en de onderwaterfunctionaliteit kunnen Sony’s vlaggenschepen zich altijd onderscheiden van andere toestellen. Het is misschien voor een nichepubliek, maar het blijft cool om je gsm mee het zwembad in te nemen voor een 4K-onderwaterfilmpje. Wie niets minder wil dan het beste maar daarvoor geen halve tablet wil meezeulen is hier aan het juiste adres. De keuze is snel gemaakt: er bestaat momenteel gewoon geen 4,6 inch-toestel dat aan deze Xperia kan tippen. Bovendien is de Z3 Compact gezien de hardware erg fair geprijsd.
De Galaxy S5, LG G3, HTC One M8 en de Xperia Z3, allemaal hebben ze twee dingen gemeen. Het zijn de vlaggenenschepen van hun respectievelijke merken, en ze hebben een schermdiagonaal van 5 inch of groter.
Wie het beste van het beste wil in z’n smartphone kan maar beter grote handen hebben, want kleine tweelingbroertjes van de toestellen bestaan niet. Natuurlijk zijn er wel mini’s, maar naast een kleiner formaat worden ook hun interne specificaties teruggeschroefd, zodat je niet meer van een vlaggenschip kunt spreken.
Compact vlaggenschip
Niet zo bij de Xperia Z3 Compact. Die smartphone heeft de eer het eerste vlaggenschip in lange tijd te zijn met een 4,6 inchscherm. Terwijl Apple niet kan weerstaan aan de lokroep van de grote smartphones zorgt Sony voor de consumenten die een conservatiever formaat verkiezen, en voorlopig is er geen sub 5 inchtoestel dat kan concurreren met de Z3 Compact. Toch is het, zoals altijd, niet allemaal rozengeur en maneschijn.
De Xperia Z3 Compact is de Xperia Z3, maar dan kleiner. Beide Z3’s verschijnen op de markt nauwelijks een half jaar na de introductie van de Xperia Z2. Binnenin verschillen de Z3 en de Z3 Compact nauwelijks van hun voorganger. Niet verwonderlijk, zes maanden is zelfs in de snel bewegende technologiewereld niet zo erg veel.
Kleine gestalte, grote daden
Onder het scherm van de Z3 Compact zit dus een 2,5 GHz quadcore Qualcomm Snapdragon 801-processor: een beest van een SoC die vandaag misschien wel overklast wordt door de nieuwe Snapdragon 805, maar niet met grote voorsprong. De kleine Z3 is voorzien van 2 GB RAM-geheugen en 16 GB intern geheugen, zoals gewoonlijk uit te breiden met microSD. De grote Z3 heeft 3 GB RAM-geheugen, net zoals de ‘oude’ Z2, maar daar stopt het verschil.
De prestaties van de Z3 Compact zijn ronduit spectaculair. Wat rekenkracht betreft, scoort de Z3 Compact nauwelijks lager dan Samsungs nieuwste krachtpatser: de Note 4. De andere vlaggenschepen zoals de S5, de One M8 en zelfs de Z2 worden moeiteloos overklast.
Dat de brute kracht van de Z3 Compact resulteert in een erg responsieve gebruikservaring hoeft niet te verbazen. De smartphone draait de laatste beschikbare versie van Android: 4.4.4 KitKat, met daarover Sony’s eigen schil. Naar goede gewoonte is die schil niet zwaar. De aanpassingen die Sony maakt aan de stockversie van Android zijn klein en te verdragen door de Androidpurist.De Xperia Z3 staat boven aan Sony"s prioriteitenlijstje voor een upgrade naar Android Lollipop.
Ook grafisch kan de Z3 Compact met z’n spierballen rollen. Niet verwonderlijk gezien de Adreno 330 grafische chip die bij de Snapdragon 801 hoort. De 3D Mark-benchmarkscore ligt ontzettend hoog. Slechts twee toestellen scoren beter: zoals verwacht de Note 4 en, enigszins verrassend, de One M8.
Wanneer we de score van de Z3 Compact ontleden zien we dat geen ander vlaggenschip beter scoort wat pure grafische taken betreft, die uitgevoerd moeten worden door de GPU. Op physics scoort het toestel dan weer iets lager. Dat is eenvoudig te verklaren en brengt ons onmiddellijk bij het grootste minpunt van de Z3 Compact.
Pixels
De grafische chip in de gsm presteert zo geweldig omdat hij een scherm moet aansturen met slechts een HD-resolutie van 1280 x 720 pixels. De andere vlaggenschepen hebben minstens full HD, de Note 4 heeft zelfs quad HD. Minder pixels in minder werk. Het 4,6 inchscherm van de Z3 Compact is natuurlijk kleiner zodat een quad HD-scherm weggegooid geld zou zijn, maar full HD had niet misstaan. Wanneer je 1920 x 1080 pixels gewoon bent valt de lagere resolutie op, wanneer je erop let. Storend is dat geenszins, de schermresolutie volstaat voor een haarscherpe weergave, maar ze is niet perfect. De Z3 moet een klein vlaggenschip zijn, en bij toestellen in die categorie is perfectie wat we verwachten.
Gebruik je je telefoon normaal, dan zal je verder niet al te veel opvallen aan het scherm, maar wanneer je verder op onderzoek gaat vallen er toch nog wat andere minpuntjes te ontdekken. Zo is de kijkhoek, hoewel ruim voldoende, niet geniaal. Andere vlaggenschepen en zelfs de Xperia Z2 doen het beter. Wanneer je recht op het scherm kijkt is de kleurintensiteit superieur aan die van de Z2, maar langs opzij zien die kleuren er al snel afgewassen uit. Muggenziften, toegegeven, maar het zijn dergelijke kleine details waarin high-endtelefoons zich onderscheiden van het middensegment en elkaar.
Oled
Kijk je recht naar het scherm, dan valt er dus weinig te klagen. Misschien leiden de standaardinstellingen tot een iets te koele witbalans, maar die kan je in de instellingen zelf aanpassen. Helaas blijft Sony een lcd-scherm gebruiken, en wanneer je de Xperia Z3 Compact, of eender welke lcd-telefoon wat dat betreft naast een toestel met een amoledscherm legt, is er geen competitie. Amoled verplettert lcd, geen twijfel mogelijk.
Fotografie
De hoofdcamera van de Z3 Compact telt net als die van zijn grote broer een indrukwekkende 20,7 megapixels. Sony’s toestellen zijn traditiegewijs halve camcorders en dat is bij deze kleine Xperia niet anders. De camera lijkt niet echt te verschillen van de vorige editie en dat is een geen slechte zaak. De automatische modus Superior Auto is terug, net als de Manual-modus. Standaard fotografeert het toestel met acht megapixels in het 16:9-formaat, maar dat is eenvoudig aanpasbaar naar de hoogste 20,7 megapixels met 4:3 kwaliteit.
Een optische beeldstabilisator ontbreekt helaas nog steeds, maar dat de Xperia Z3 Compact net als zijn voorganger sublieme foto’s maakt staat buiten kijf. De hoge resolutie en het indrukwekkende dynamische bereik zorgen voor kwalitatieve beelden die menig compactcamera doen verbleken. Alleen in omstandigheden met erg weinig licht hadden de foto’s beter gekund.
Slow Motion en 4K
Ook op videovlak biedt het toestel dezelfde mogelijkheden als zijn voorganger. De 4K-filmmodus is terug, net als de timeshift. In die laatste neemt de camera video op met 120 frames per seconde, zodat je het resultaat in slow motion kan afspelen. Met een beetje nabewerking maak je in geen tijd clipjes die zo uit de film 300 kunnen komen.
Ook de Augmented Reality maakt opnieuw haar opwachting. Daarmee genereer je in realtime 3D-voorwerpen die rekening houden met de omgeving waar je de camera naar wijst. Ziet het resultaat er leuk uit, dan neem je er een foto van. Denk aan een een prehistorisch landschap met dinosaurussen op je bureau. Soms werkt de Augmented Reality spectaculair goed, andere keren valt het eindresultaat wat tegen en staat er een dino met één poot door je scherm.
Face in modus is een andere gimmick. Daarbij neem je een foto met de hoofdcamera terwijl de selfiecamera in een klein cirkeltje je hoofd in de foto integreert. Met multicamera verbind je je Z3 met een andere Xperia-toestel. Beelden worden gedeeld tussen de verschillende smartphones of camera’s, zodat je een compilatie opneemt van hetzelfde event uit verschillende invalshoeken. Natuurlijk zijn ook klassiekers zoals een panoramamodus van de partij.
Onderwatervideo’s
De Xperia Z3 heeft net als andere Xperiatoestellen een toegewijde cameraknop. Net als bij een gewoon fototoestel is half indrukken scherpstellen en druk je volledig af om een foto te nemen. Die fysieke cameraknop heeft nog een ander groot voordeel. Het toestel heeft immers een IP68-rating. Stof- maar ook waterbestendig dus, tot anderhalve meter diep en dat een half uur lang. Net als de Z2 kan je de Z3 Compact dus mee het water in nemen voor leuke foto’s, zowel boven als onder water. Zonder cameraknop kan je onder water geen foto’s nemen, aangezien het aanraakscherm dan niet werkt. Telefoneren onder in het zwembad zit er dus niet in.
Dat de Xperia Z3 minstens even veel camcorder als telefoon is merk je wanneer je een timeshiftvideo onder water maakt van iemand die in het zwembad springt. Zoiets kan je niet met een stevige camera, maar met de Z3 Compact gaat het allemaal.
De selfiecamera telt maar 2,2 megapixels, maar levert eveneens uitstekende beelden af. Misschien had de resolutie van die beeldsensor wel iets omhoog gemogen, maar gezien de kwaliteit van de camera stoort de beperkte hoeveelheid megapixels niet. De selfieliefhebbers zullen wel een ledflits aan de voorzijde vinden, en ook de achterkant is slechts uitgerust met één lampje. Dual Led had niet misstaan bij een toestel dat zo hard op de camera inzet.
Sonydesign
Aan de buitenkant ziet de Z3 Compact er op en top Sony uit. Eerder volslank dus. Sony levert opnieuw een stijlvolle baksteen af die qua ontwerp niet veel verschilt van zijn voorgangers. Rechthoekig dus, met stevige randen boven en onderaan, en ook de bezel links en rechts is niet min.
Toch vind ik de Z3 Compact een mooi toestel. De glasplaat achteraan zorgt ervoor dat het ding uiterst premium aanvoelt. Het 4,6 inch-vlaggenschip ligt subliem in de hand, al is dat een kwestie van persoonlijke voorkeur. Prefereer je een licht en slank design, dan zal het uiterlijk van de Z3 Compact je waarschijnlijk minder bekoren.
Klepjes
De randen van de beide Z3’s zijn herwerkt tegenover de vorige generatie. Ze voelen nog steeds aan als een beschermende bumper maar zien er een stuk mooier en subtieler uit. Ook de klepjes waarachter de (nano)simkaart, de geheugenkaart en de microSD-kaart sluiten zijn herwerkt. Ze zijn iets eenvoudiger te openen maar zitten nog steeds voldoende vast wanneer nodig.
Toch blijven de klepjes een nadeel. Ook de microUSB-poort zit immers achter zo’n klep verscholen, zodat je die bijna elke nacht opent. Dat zorgt op den duur voor slijtage. HTC bewees pas met de Desire Eye dat ook de USB-poort waterdicht kan zijn zonder weggestopt te worden, net zoals de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting dat nu al is. Natuurlijk kan je een dock kopen waar je de Z3 Compact in kan klikken, net zoals dat bij vorige modellen ook al ging, maar een elegantere oplossing mocht wat mij betreft gerust inbegrepen zijn.
Sterke autonomie
De dikke Xperia’s hebben één grote troef: de batterij. De Z2 was al de absolute koning van de vlaggenschepen en deze Z3 Compact borduurt op dat elan verder. De batterij heeft een capaciteit van 2600 mAh. Sommige fabrikanten vinden dat voldoende voor toestellen van meer dan 5 inch, dus het is niet verwonderlijk dat de batterij meer dan volstaat voor de 4,6 inch-Compact. Zelfs bij intens gebruik volstaat de elektrische lading voor een volledige dag. Met wifi en mobiele data (LTE) de hele tijd ingeschakeld, het scherm op maximale helderheid en een tweetal uurtjes gebruik als gps haalde de smartphone net niet de twee dagen. Bij iets zuiniger gebruik lukt dat wel, zonder dat je daarvoor compromissen moet maken.
Tot slot valt het op hoe goed het geluid van de smartphone is. Een hedendaagse telefoon is een multimediamachine, maar toch zetten fabrikanten de luidspreker maar al te vaak achteraan. De Z3 Compact heeft twee stereoluidsprekers vooraan, subtiel verwerkt in de body. Die leveren een uitstekende sound. We vergeleken de Z3 met de Note 4, en die laatste had geen verhaal. De luidsprekers van je telefoon zijn waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt, maar het is toch mooi meegenomen dat ze goed zijn.
Waar voor zijn geld
De Sony Xperia Z3 Compact is een volwaardig vlaggenschip, daar bestaat geen twijfel over. Net zoals bij andere vlaggenschepen moet je naar details kijken om minpunten te vinden, maar ze zijn er wel. Het scherm is, hoewel mooi, zonder twijfel het grootste minpunt van het toestel.
Dankzij de camera en de onderwaterfunctionaliteit kunnen Sony’s vlaggenschepen zich altijd onderscheiden van andere toestellen. Het is misschien voor een nichepubliek, maar het blijft cool om je gsm mee het zwembad in te nemen voor een 4K-onderwaterfilmpje. Wie niets minder wil dan het beste maar daarvoor geen halve tablet wil meezeulen is hier aan het juiste adres. De keuze is snel gemaakt: er bestaat momenteel gewoon geen 4,6 inch-toestel dat aan deze Xperia kan tippen. Bovendien is de Z3 Compact gezien de hardware erg fair geprijsd.