Test

Dit is een popup

Review iPhone 6: succesvolle inhaalbeweging

Voordelen
Groter scherm
Betere autofocus
Meer opslagcapaciteit
Nadelen
Teleurstellend batterijleven
Groot formaat
Geen optische beeldstabilisatie
Aanbevolen prijs: €699
Waar te koop?
Totaalscore 8
De iPhone 6 biedt een groter scherm en heel wat functionaliteit, maar lijkt toch vooral een langverwachte inhaalbeweging op de concurrentie.

De afgelopen jaren is de schermgrootte van Androidtelefoons alleen maar gegroeid, tot op een punt waar 5 inch ondertussen de standaard lijkt te zijn. Apple heeft al die tijd koppig vastgehouden aan de noodzaak van een klein scherm om bediening met één hand mogelijk te maken. De iPhone 5s, hoewel een krachtig toestel, stootte tegen een muur aan omdat zijn 4 inchscherm tot de kleinste op de markt behoorde. Naar mijn mening een beperkende factor.

Maar niet langer. Apple heeft dit jaar twee nieuwe iPhones onthuld, een grote en een nog grotere. De iPhone 6 heeft een 4,7 inchscherm, terwijl de iPhone 6 Plus zich volledig op het domein van de ‘phablets’ begeeft met een 5,5 inchscherm. Beide iPhones zijn dunner dan hun voorganger, draaien op een iets snellere A8-processor, beschikken over een ietwat verbeterde camera en snellere wifi- en lte-verbinding. Allebei hebben ze ook Apple Pay geïntegreerd, maar die nieuwe betaalmethode is voorlopig nog niet beschikbaar bij ons.

6 of 6 Plus?

Als ik beide modellen vergelijk, dan voelt de iPhone 6 het beste aan in mijn hand. Hij is dun, elegant, presteert uitzonderlijk goed en biedt veel van de functionaliteiten die ik zoek in een smartphone. Maar hij mist het extra batterijleven en de optische beeldstabilisatie die je wel bij de duurdere en grotere, maar ook zwaardere,  iPhone 6 Plus terugvindt.

De verschillen tussen beide toestellen zijn niet immens, maar ze zijn wel belangrijk. De iPhone 6 heeft een 4,7 inchscherm met een resolutie van 1.344 x 750 pixels, de 6 Plus heeft een 5,5 inchscherm met een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels. Daar komt nog eens bovenop dat je met de Plus meer apps in landschapmodus kan gebruiken die zijn aangepast voor het grotere scherm, vergelijkbaar met applicaties op de iPad.

Je moet niet veel inboeten met de iPhone 6, maar als je de absolute top wilt van wat Apple momenteel te bieden heeft, dan kies je voor de iPhone 6 Plus, waarvan we binnenkort nog een review zullen publiceren.

Groot in scherm én formaat

Mijn favoriete 4,7 inchtelefoon, degene die heeft bewezen dat grote schermen zich niet noodzakelijk in grote toestellen moeten vertalen, was de Motorola Moto X van 2013. Biedt de iPhone 6 hetzelfde gevoel? Het komt in de buurt, maar op een andere manier.

Het nieuwe ontwerp ziet er misschien nieuw en anders uit, of mogelijk doet het je een beetje denken aan de aluminium behuizing van de HTC One, maar het blijft ook nog altijd trouw aan wat we van Apple verwachten. Het ligt in dezelfde lijn als de iPod touch of het nieuwe ontwerp van de iPad Air en iPad mini. De iPhone is maar een tikje dunner dan voorheen, maar voelt heel wat dunner aan. Dat komt deels door het grotere scherm en deels door het gebogen ontwerp. Het glaspaneel aan de voorkant buigt lichtjes rond de randen van het toestel en de scherpe randen van de iPhone 5 en 5s zijn volledig verdwenen.

De nieuwe iPhone ligt goed in de hand en voelt zeer degelijk aan. De metalen achterkant en glazen voorkant zijn helemaal gladgestreken en voelen comfortabel. Maar hij oogt ook wat fragiel. Misschien komt het doordat hij zo slank is, of door het gigantische glazen paneel aan de voorkant, maar ik wou hem meteen in een hoesje steken om veilig te zijn.

De licht uitstekende cameralens aan de achterkant van de iPhone 6, vergelijkbaar met het exemplaar op de vijfde generatie iPod touch, zorgde er ook voor dat ik niet zo op mijn gemak was om de telefoon neer te leggen op een ruw oppervlak, saffierglas of niet.

De volumeknoppen – vroeger ronde uitstekende knoppen – zijn nu langwerpig net als op de iPod touch en iPad. De aan/uit-knop aan de bovekant van het toestel is verhuisd naar de rechterkant, zoals je dat ook ziet op sommige Androidtelefoons. Het vergt een zekere gewenning, maar maakt de knop makkelijker bereikbaar nu het apparaat zoveel is gegroeid.

De ronde Touch ID-thuisknop zit nog steeds onderaan en werkt gelijkaardig aan de iPhone 5s van vorig jaar. Een druk op de knop ontgrendelt je telefoon. Het is niet alleen makkelijk, maar werkt over het algemeen ook bijzonder goed. In iOS 8 en door de komst van Apple Pay, zal Touch ID een nog belangrijkere rol gaan spelen. Door het grotere formaat is de thuisknop echter niet meer zo eenvoudig te bereiken als vroeger.

Als ik dan toch nog een punt van kritiek mag geven op het nieuwe ontwerp: de bezels rond het scherm zijn nog altijd dik. Ze zijn dikker dan op de meeste Androidapparaten, waardoor de 4,7 inch iPhone even groot is als sommige 5 inchtelefoons. De iPhone 6 heeft ongeveer hetzelfde formaat als de Nexus 5, die wel een groter scherm heeft, en is groter dan de Moto X die hetzelfde 4,7 inchscherm in een kleinere behuizing past.

De Moto X en Nexus 5 zijn allebei dikker, maar het dunnere ontwerp van de iPhone 6 betekent automatisch ook dat het toestel groter moet zijn om plaats te bieden aan alle onderdelen. De iPhone 6 meet 138 bij 67 millimeter en is 69 millimeter dik. Hij weegt 128 gram.

Kan die bezel in de toekomst worden verkleind? Er moet natuurlijk plaats blijven voor de Touch ID-knop onder het scherm, maar de extra ruimte aan de bovenkant kan gerust worden afgevijld, tenminste als Jony Ive kan leven met een asymmetrisch ontwerp.

De iPhone 6 kan wel nog altijd worden bediend met één hand, zeker in vergelijking met de iPhone 6 Plus. Er is zelfs de ietwat vreemde, maar toch ook nuttige functie Reachability, die toelaat om het scherm naar beneden te trekken met een dubbele tap op de thuisknop. Zo kan je makkelijk met je duim bij de bovenkant van het scherm. Het is handig voor bediening met één hand, maar ik had het toestel liever gewoon wat kleiner gezien.

Schermkwaliteit

Het 4,7 inchscherm van de iPhone 6 is groot voor een telefoon van Apple, maar het is nog altijd aan de kleine kant in vergelijking met Androidtelefoons, die ondertussen al de kaap van 5 inch voorbij zijn.

iPhones hebben altijd geweldige schermen gehad wat zowel de helderheid als de kleurkwaliteit betreft. Het scherm van de iPhone 6 ziet er levendig uit, maar niet noodzakelijk beter als dat van de iPhone 5 of 5s, alleen een beetje groter. De schermresolutie is groter dan dat van zijn voorgangers, maar de pixeldichtheid is dezelfde gebleven met 326 ppi. Het grotere scherm is zeker een verbetering en een grote hulp voor zowat alles wat je op je telefoon zou doen, maar in de wereld van moderne smartphones is de resolutie van de iPhone 6 net onder het ideaal.

Het scherm telt nu een raster van zes kolommen en vier rijen met apps, met daaronder het dock. In totaal krijg je 28 apps op één pagina gepast, op het 4 inchscherm van de iPhone 5 waren dat er 24. Er zijn horizontaal en verticaal meer pixels, in tegenstelling tot het scherm van de iPhone 5 dat simpelweg verlengd werd, waardoor de beeldverhouding hetzelfde is gebleven en video’s en webpagina’s gelijkaardig schalen.

Er zijn nog geen geoptimaliseerde apps die de extra pixels in hun voordeel gebruiken, met uitzondering van Apples eigen applicaties die op het toestel voorgeïnstalleerd staan, maar oude apps schalen wel zodat ze het volledige scherm vullen. Dat resulteert in gemengde resultaten, de ene app schaalt al wat beter als de andere. Sommige apps zien er een beetje uitgerokken uit, maar dat zijn problemen die makkelijk kunnen worden verholpen met een update.

Snelheidswinst

Hoe snel moeten onze telefoons eigenlijk zijn? Het potentieel van de, op papier razendsnelle, A7-processor van vorig jaar is nog niet volledig bereikt of er staat al een nieuwe klaar. De A8-processor maakt wel niet dezelfde grote sprong als de A7. Net als zijn voorganger is het een 64-bit dualcoreprocessor, maar Apple beweert dat de snelheid met 25 procent is verbeterd en de graphics met 50 procent werden opgekrikt.

In onze eigen tests stelden we vast dat de A8 inderdaad sneller is, maar de snelheidswinst was toch eerder beperkt. Afhankelijk van welke benchmark je hanteert, komt het toestel boven de concurrentie uit of eerder ergens in de top vijf. Benchmarks vertellen natuurlijk nooit het hele verhaal, wat je echt wilt weten is hoe snel het toestel aanvoelt. De interface werkt soepel en apps openen gezwind, precies zoals we dat gewoon zijn geworden van de iPhone.

Snellere autofocus, geen OIS

We zijn op een punt gekomen waar wel elk jaar een significante upgrade verwachten van de camera’s in onze telefoons. Bij de iPhone 6 doen de grootste verbeteringen zich voor op vlak van autofocus. De camera telt nog altijd 8 megapixels en heeft dezelfde flitser als vorig jaar, maar de autofocus werd verbeterd voor zowel foto’s als video’s. De camera slaagt er heel wat beter in om onscherpe foto’s te voorkomen. De dagen van tappen-om-te-focussen zijn voorbij.  Bij de iPhone 5s kon het lang duren om een scherpe foto te krijgen, dat gaat veel sneller met de iPhone 6 en gebeurt bovendien zelfs haast zonder dat je het merkt.

Vooral voor video’s komt de snellere autofocus erg goed van pas. De meeste cameraverbeteringen in de iPhone 6 lijken overigens met video gerelateerd te zijn. Je kan voortaan aan 60 fps filmen, waardoor snelle acties er beter uitzien. Filmen in slowmotion kan aan 120 of 240 frames per seconde. De bestanden worden groter aan 240 fps, maar het resultaat ziet eruit alsof het uit de Matrix komt.

De 1,2 MP frontcamera kreeg een subtiele boost met een groter diafragma, verbeterde HDR-sensoren en een quick-burst modus die vorig jaar al werd toegevoegd aan de camera aan de achterkant. Selfies zien er voortaan beter uit bij weinig licht en de camera lijkt op het eerste zicht betere resultaten af te leveren in FaceTime. De verberingen zijn merkbaar, maar niet drastisch. De frontcamera staat overigens niet langer pal in het midden, maar is iets opgeschoven naar de linkerkant van de luidspreker.

De iPhone 6 Plus beschikt over optische beeldstabilisatie, maar dat is voor de iPhone 6 niet het geval. Die moet het stellen met een inferieure digitale beeldstabilisatie. Optische beeldstabilisatie houdt het beeld stabieler voor opnames ‘s nachts of bij weinig licht en het is een gemiste kans dat dit bij de iPhone 6 ontbreekt.

De camerakwaliteit is verbeterd en dat valt vooral op bij het maken van grote panorama’s, snelle selfies of het schieten van video. De snellere autofocus is een goede verbetering, maar de upgrade is deze keer minder drastisch dan de sprong van de iPhone 5 naar de 5s.

Meer opslag aan boord en in de cloud

Goed nieuws voor opslagverslinders zoals mezelf: Apple heeft de opslagruimte dit jaar opgekrikt naar een maximum van 128 GB, maar het kost je wel een flinke duit. De iPhone 6 van 699 euro beschikt nog altijd maar over 16 GB, wat alleen acceptabel is als je geen collectie foto’s, video’s en muziek op het toestel bewaart. De andere opties zijn eerder aan te raden, maar komen aan een hogere prijs: 799 euro voor 64 GB en 899 euro voor 128 GB.

Je kan ook nog altijd terugvallen op iCloud voor een naadloze online back-up van je mail, documenten en je hele fotobibliotheek. Je krijgt 5 GB gratis en kan dat tegen betaling uitbreiden tot 1 terabyte. De prijzen zijn drastisch verlaagd. Zo kost 200 GB per jaar nu minder dan wat je een maand geleden voor 50 GB betaalde. Er zijn nog altijd goedkopere clouddiensten, maar de prijzen van iCloud zijn competief met bijvoorbeeld Dropbox.

iOS 8 en Apple Pay

De nieuwe iPhones komen met iOS 8 aan boord, de nieuwste versie van Apples mobiele besturingssysteem. Die is sinds kort ook gratis beschikbaar voor eigenaars van een iPod touch van de vijfde generatie, een iPhone 4S of nieuwer, of een iPad 2 of nieuwer.

iOS 8 lijkt sterk op iOS 7, maar met een grotere focus op de uitbreiding van functionaliteit: alternatieve toetsenborden, plug-ins, interactieve meldingen, naadloze synchronisatie met OS X Yosemite, HomeKit voor integratie in het slimme huis en natuurlijk de nieuwe Health-app die al je medische informatie op één plaats kan verzamelen.

Maar de belangrijkste nieuwkomer in iOS 8 is waarschijnlijk Apple Pay, alleen jammer dat die functionaliteit voorlopig nog niet bij ons beschikbaar zal zijn. Apple Pay is een op NFC gebaseerde mobiele portefeuille, beschermd door Touch ID, die het betalen met een smartphone voorgoed op de kaart moet zetten. Voorlopig blijft het echter nog even afwachten hoe de dienst in de Verenigde Staten zal worden opgepikt. Als Apple Pay net zo invloedrijk wordt als sommige stemmen beweren, dan vormt het meteen een belangrijk verkoopsargument voor de iPhone 6.

iPhone 6 vs. de competitie

De iPhone zal nooit kunnen concurreren met de hoeveelheid unieke en vaak ook grensverleggende functionaliteiten op veel Androidtelefoons. Van de Quad HD-hogeresolutieschermen op de Samsung Galaxy Note 4 en LG G3, over de waterdichte telefoons van Sony, tot de 40 megapixelcamera van de Nokia Lumia 1020 of de dubbele camera van de HTC One M8. Of wat dacht je van de energiebesparende functies op recente Samsungtelefoons of de Moto X die altijd luistert en voor je klaar staat. De iPhone 6 ontbreekt simpelweg een aantal functionaliteiten op het scherpst van de snee. En dan hebben we het nog niet eens gehad over verwijderbare batterijen, uitbreidbaar geheugen of slimme pennetjes.

Bovendien is het niet erg zinvol om de iPhone met het huidige kruim van de Androidtelefoons te vergelijken. Er wordt immers verwacht dat Google zijn nieuwe besturingssysteem, Android L, nog voor het einde van het jaar op de markt brengt en het is eigenlijk pas dat OS – en de bijhorende toestellen – waar de nieuwe iPhones tegen moeten concurreren.

Maar dit geldt nog altijd: de bouwkwaliteit, camerakwaliteit, algemene snelheid en de integratie van software en hardware op de iPhone vormen een formule die je moeilijk kan verslaan. De iPhone wordt omringd door steeds meer gelijkwaardige alternatieven, maar blijft zijn mannetje staan tussen de rest.

Behalve dan misschien wat betreft batterijleven

Teleurstellende batterij

In plaats van er naar te streven om een superdunne iPhone te bouwen, had Apple misschien beter een iets dikkere telefoon op de markt gebracht. Apple claimt ongeveer een uur langer surfen, een uur langer video afspelen, 4 uur langer bellen en 10 uur langer muziek luisteren dan met de iPhone 5s.

Onze batterijtest waarbij een video in loop werd afgespeeld met het toestel in vliegtuimodus en op halve helderheid, gaf een resultaat van 10 uur en 38 minuten. Dit in vergelijking met 11 uur op de iPhone 5s (op iOS 7). Mijn dagelijks gebruik toonde een gelijkaardige druk op de batterij als wat ik gewoon was van de iPhone 5s. Het is genoeg om het grootste deel van de dag door te komen, maar het is geen volle 24 uur zoals velen hadden gehoopt. Daarvoor kijk je beter in de richting van de iPhone 6 Plus.

Conclusie

Als je de iPhone 6 beschouwt als de langverwachte schermupgrade en boost in functionaliteit die de iPhone 5s niet was, dan is het een uitstekende kandidaat voor de huidige iPhone 5-eigenaar. Het is ook eindelijk een telefoon die een Androidgebruiker mogelijk kan overtuigen. Maar over het algemeen voelt de iPhone 6 aan als een verzameling van Androidfuncties die door Apple werden opgepoetst. Het is een ontzettend goede telefoon, maar hij is niet revolutionair.

Een 4,7 inscherm is voor de meeste smartphonegebruikers niet enorm groot, maar trouwe iPhone-gebruikers zullen waarschijnlijk even moeten wennen. Het goede nieuws is dat je de nieuwe telefoons meer als een alternatief voor de iPhone 5s kan beschouwen in plaats van een noodzakelijke upgrade. Met 4 inch, 4,7 inch en 5,5 inch heb je dan een geschikt schermformaat voor iedereen. De nieuwe iPhone is geen gigantische sprong in prestaties, maar het scherm maakt het verschil. Dat hij nu ook meer op een Androidtelefoon lijkt dan ooit tevoren, is een goede zaak.

De afgelopen jaren is de schermgrootte van Androidtelefoons alleen maar gegroeid, tot op een punt waar 5 inch ondertussen de standaard lijkt te zijn. Apple heeft al die tijd koppig vastgehouden aan de noodzaak van een klein scherm om bediening met één hand mogelijk te maken. De iPhone 5s, hoewel een krachtig toestel, stootte tegen een muur aan omdat zijn 4 inchscherm tot de kleinste op de markt behoorde. Naar mijn mening een beperkende factor.

Maar niet langer. Apple heeft dit jaar twee nieuwe iPhones onthuld, een grote en een nog grotere. De iPhone 6 heeft een 4,7 inchscherm, terwijl de iPhone 6 Plus zich volledig op het domein van de ‘phablets’ begeeft met een 5,5 inchscherm. Beide iPhones zijn dunner dan hun voorganger, draaien op een iets snellere A8-processor, beschikken over een ietwat verbeterde camera en snellere wifi- en lte-verbinding. Allebei hebben ze ook Apple Pay geïntegreerd, maar die nieuwe betaalmethode is voorlopig nog niet beschikbaar bij ons.

6 of 6 Plus?

Als ik beide modellen vergelijk, dan voelt de iPhone 6 het beste aan in mijn hand. Hij is dun, elegant, presteert uitzonderlijk goed en biedt veel van de functionaliteiten die ik zoek in een smartphone. Maar hij mist het extra batterijleven en de optische beeldstabilisatie die je wel bij de duurdere en grotere, maar ook zwaardere,  iPhone 6 Plus terugvindt.

De verschillen tussen beide toestellen zijn niet immens, maar ze zijn wel belangrijk. De iPhone 6 heeft een 4,7 inchscherm met een resolutie van 1.344 x 750 pixels, de 6 Plus heeft een 5,5 inchscherm met een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels. Daar komt nog eens bovenop dat je met de Plus meer apps in landschapmodus kan gebruiken die zijn aangepast voor het grotere scherm, vergelijkbaar met applicaties op de iPad.

Je moet niet veel inboeten met de iPhone 6, maar als je de absolute top wilt van wat Apple momenteel te bieden heeft, dan kies je voor de iPhone 6 Plus, waarvan we binnenkort nog een review zullen publiceren.

Groot in scherm én formaat

Mijn favoriete 4,7 inchtelefoon, degene die heeft bewezen dat grote schermen zich niet noodzakelijk in grote toestellen moeten vertalen, was de Motorola Moto X van 2013. Biedt de iPhone 6 hetzelfde gevoel? Het komt in de buurt, maar op een andere manier.

Het nieuwe ontwerp ziet er misschien nieuw en anders uit, of mogelijk doet het je een beetje denken aan de aluminium behuizing van de HTC One, maar het blijft ook nog altijd trouw aan wat we van Apple verwachten. Het ligt in dezelfde lijn als de iPod touch of het nieuwe ontwerp van de iPad Air en iPad mini. De iPhone is maar een tikje dunner dan voorheen, maar voelt heel wat dunner aan. Dat komt deels door het grotere scherm en deels door het gebogen ontwerp. Het glaspaneel aan de voorkant buigt lichtjes rond de randen van het toestel en de scherpe randen van de iPhone 5 en 5s zijn volledig verdwenen.

De nieuwe iPhone ligt goed in de hand en voelt zeer degelijk aan. De metalen achterkant en glazen voorkant zijn helemaal gladgestreken en voelen comfortabel. Maar hij oogt ook wat fragiel. Misschien komt het doordat hij zo slank is, of door het gigantische glazen paneel aan de voorkant, maar ik wou hem meteen in een hoesje steken om veilig te zijn.

De licht uitstekende cameralens aan de achterkant van de iPhone 6, vergelijkbaar met het exemplaar op de vijfde generatie iPod touch, zorgde er ook voor dat ik niet zo op mijn gemak was om de telefoon neer te leggen op een ruw oppervlak, saffierglas of niet.

De volumeknoppen – vroeger ronde uitstekende knoppen – zijn nu langwerpig net als op de iPod touch en iPad. De aan/uit-knop aan de bovekant van het toestel is verhuisd naar de rechterkant, zoals je dat ook ziet op sommige Androidtelefoons. Het vergt een zekere gewenning, maar maakt de knop makkelijker bereikbaar nu het apparaat zoveel is gegroeid.

De ronde Touch ID-thuisknop zit nog steeds onderaan en werkt gelijkaardig aan de iPhone 5s van vorig jaar. Een druk op de knop ontgrendelt je telefoon. Het is niet alleen makkelijk, maar werkt over het algemeen ook bijzonder goed. In iOS 8 en door de komst van Apple Pay, zal Touch ID een nog belangrijkere rol gaan spelen. Door het grotere formaat is de thuisknop echter niet meer zo eenvoudig te bereiken als vroeger.

Als ik dan toch nog een punt van kritiek mag geven op het nieuwe ontwerp: de bezels rond het scherm zijn nog altijd dik. Ze zijn dikker dan op de meeste Androidapparaten, waardoor de 4,7 inch iPhone even groot is als sommige 5 inchtelefoons. De iPhone 6 heeft ongeveer hetzelfde formaat als de Nexus 5, die wel een groter scherm heeft, en is groter dan de Moto X die hetzelfde 4,7 inchscherm in een kleinere behuizing past.

De Moto X en Nexus 5 zijn allebei dikker, maar het dunnere ontwerp van de iPhone 6 betekent automatisch ook dat het toestel groter moet zijn om plaats te bieden aan alle onderdelen. De iPhone 6 meet 138 bij 67 millimeter en is 69 millimeter dik. Hij weegt 128 gram.

Kan die bezel in de toekomst worden verkleind? Er moet natuurlijk plaats blijven voor de Touch ID-knop onder het scherm, maar de extra ruimte aan de bovenkant kan gerust worden afgevijld, tenminste als Jony Ive kan leven met een asymmetrisch ontwerp.

De iPhone 6 kan wel nog altijd worden bediend met één hand, zeker in vergelijking met de iPhone 6 Plus. Er is zelfs de ietwat vreemde, maar toch ook nuttige functie Reachability, die toelaat om het scherm naar beneden te trekken met een dubbele tap op de thuisknop. Zo kan je makkelijk met je duim bij de bovenkant van het scherm. Het is handig voor bediening met één hand, maar ik had het toestel liever gewoon wat kleiner gezien.

Schermkwaliteit

Het 4,7 inchscherm van de iPhone 6 is groot voor een telefoon van Apple, maar het is nog altijd aan de kleine kant in vergelijking met Androidtelefoons, die ondertussen al de kaap van 5 inch voorbij zijn.

iPhones hebben altijd geweldige schermen gehad wat zowel de helderheid als de kleurkwaliteit betreft. Het scherm van de iPhone 6 ziet er levendig uit, maar niet noodzakelijk beter als dat van de iPhone 5 of 5s, alleen een beetje groter. De schermresolutie is groter dan dat van zijn voorgangers, maar de pixeldichtheid is dezelfde gebleven met 326 ppi. Het grotere scherm is zeker een verbetering en een grote hulp voor zowat alles wat je op je telefoon zou doen, maar in de wereld van moderne smartphones is de resolutie van de iPhone 6 net onder het ideaal.

Het scherm telt nu een raster van zes kolommen en vier rijen met apps, met daaronder het dock. In totaal krijg je 28 apps op één pagina gepast, op het 4 inchscherm van de iPhone 5 waren dat er 24. Er zijn horizontaal en verticaal meer pixels, in tegenstelling tot het scherm van de iPhone 5 dat simpelweg verlengd werd, waardoor de beeldverhouding hetzelfde is gebleven en video’s en webpagina’s gelijkaardig schalen.

Er zijn nog geen geoptimaliseerde apps die de extra pixels in hun voordeel gebruiken, met uitzondering van Apples eigen applicaties die op het toestel voorgeïnstalleerd staan, maar oude apps schalen wel zodat ze het volledige scherm vullen. Dat resulteert in gemengde resultaten, de ene app schaalt al wat beter als de andere. Sommige apps zien er een beetje uitgerokken uit, maar dat zijn problemen die makkelijk kunnen worden verholpen met een update.

Snelheidswinst

Hoe snel moeten onze telefoons eigenlijk zijn? Het potentieel van de, op papier razendsnelle, A7-processor van vorig jaar is nog niet volledig bereikt of er staat al een nieuwe klaar. De A8-processor maakt wel niet dezelfde grote sprong als de A7. Net als zijn voorganger is het een 64-bit dualcoreprocessor, maar Apple beweert dat de snelheid met 25 procent is verbeterd en de graphics met 50 procent werden opgekrikt.

In onze eigen tests stelden we vast dat de A8 inderdaad sneller is, maar de snelheidswinst was toch eerder beperkt. Afhankelijk van welke benchmark je hanteert, komt het toestel boven de concurrentie uit of eerder ergens in de top vijf. Benchmarks vertellen natuurlijk nooit het hele verhaal, wat je echt wilt weten is hoe snel het toestel aanvoelt. De interface werkt soepel en apps openen gezwind, precies zoals we dat gewoon zijn geworden van de iPhone.

Snellere autofocus, geen OIS

We zijn op een punt gekomen waar wel elk jaar een significante upgrade verwachten van de camera’s in onze telefoons. Bij de iPhone 6 doen de grootste verbeteringen zich voor op vlak van autofocus. De camera telt nog altijd 8 megapixels en heeft dezelfde flitser als vorig jaar, maar de autofocus werd verbeterd voor zowel foto’s als video’s. De camera slaagt er heel wat beter in om onscherpe foto’s te voorkomen. De dagen van tappen-om-te-focussen zijn voorbij.  Bij de iPhone 5s kon het lang duren om een scherpe foto te krijgen, dat gaat veel sneller met de iPhone 6 en gebeurt bovendien zelfs haast zonder dat je het merkt.

Vooral voor video’s komt de snellere autofocus erg goed van pas. De meeste cameraverbeteringen in de iPhone 6 lijken overigens met video gerelateerd te zijn. Je kan voortaan aan 60 fps filmen, waardoor snelle acties er beter uitzien. Filmen in slowmotion kan aan 120 of 240 frames per seconde. De bestanden worden groter aan 240 fps, maar het resultaat ziet eruit alsof het uit de Matrix komt.

De 1,2 MP frontcamera kreeg een subtiele boost met een groter diafragma, verbeterde HDR-sensoren en een quick-burst modus die vorig jaar al werd toegevoegd aan de camera aan de achterkant. Selfies zien er voortaan beter uit bij weinig licht en de camera lijkt op het eerste zicht betere resultaten af te leveren in FaceTime. De verberingen zijn merkbaar, maar niet drastisch. De frontcamera staat overigens niet langer pal in het midden, maar is iets opgeschoven naar de linkerkant van de luidspreker.

De iPhone 6 Plus beschikt over optische beeldstabilisatie, maar dat is voor de iPhone 6 niet het geval. Die moet het stellen met een inferieure digitale beeldstabilisatie. Optische beeldstabilisatie houdt het beeld stabieler voor opnames ‘s nachts of bij weinig licht en het is een gemiste kans dat dit bij de iPhone 6 ontbreekt.

De camerakwaliteit is verbeterd en dat valt vooral op bij het maken van grote panorama’s, snelle selfies of het schieten van video. De snellere autofocus is een goede verbetering, maar de upgrade is deze keer minder drastisch dan de sprong van de iPhone 5 naar de 5s.

Meer opslag aan boord en in de cloud

Goed nieuws voor opslagverslinders zoals mezelf: Apple heeft de opslagruimte dit jaar opgekrikt naar een maximum van 128 GB, maar het kost je wel een flinke duit. De iPhone 6 van 699 euro beschikt nog altijd maar over 16 GB, wat alleen acceptabel is als je geen collectie foto’s, video’s en muziek op het toestel bewaart. De andere opties zijn eerder aan te raden, maar komen aan een hogere prijs: 799 euro voor 64 GB en 899 euro voor 128 GB.

Je kan ook nog altijd terugvallen op iCloud voor een naadloze online back-up van je mail, documenten en je hele fotobibliotheek. Je krijgt 5 GB gratis en kan dat tegen betaling uitbreiden tot 1 terabyte. De prijzen zijn drastisch verlaagd. Zo kost 200 GB per jaar nu minder dan wat je een maand geleden voor 50 GB betaalde. Er zijn nog altijd goedkopere clouddiensten, maar de prijzen van iCloud zijn competief met bijvoorbeeld Dropbox.

iOS 8 en Apple Pay

De nieuwe iPhones komen met iOS 8 aan boord, de nieuwste versie van Apples mobiele besturingssysteem. Die is sinds kort ook gratis beschikbaar voor eigenaars van een iPod touch van de vijfde generatie, een iPhone 4S of nieuwer, of een iPad 2 of nieuwer.

iOS 8 lijkt sterk op iOS 7, maar met een grotere focus op de uitbreiding van functionaliteit: alternatieve toetsenborden, plug-ins, interactieve meldingen, naadloze synchronisatie met OS X Yosemite, HomeKit voor integratie in het slimme huis en natuurlijk de nieuwe Health-app die al je medische informatie op één plaats kan verzamelen.

Maar de belangrijkste nieuwkomer in iOS 8 is waarschijnlijk Apple Pay, alleen jammer dat die functionaliteit voorlopig nog niet bij ons beschikbaar zal zijn. Apple Pay is een op NFC gebaseerde mobiele portefeuille, beschermd door Touch ID, die het betalen met een smartphone voorgoed op de kaart moet zetten. Voorlopig blijft het echter nog even afwachten hoe de dienst in de Verenigde Staten zal worden opgepikt. Als Apple Pay net zo invloedrijk wordt als sommige stemmen beweren, dan vormt het meteen een belangrijk verkoopsargument voor de iPhone 6.

iPhone 6 vs. de competitie

De iPhone zal nooit kunnen concurreren met de hoeveelheid unieke en vaak ook grensverleggende functionaliteiten op veel Androidtelefoons. Van de Quad HD-hogeresolutieschermen op de Samsung Galaxy Note 4 en LG G3, over de waterdichte telefoons van Sony, tot de 40 megapixelcamera van de Nokia Lumia 1020 of de dubbele camera van de HTC One M8. Of wat dacht je van de energiebesparende functies op recente Samsungtelefoons of de Moto X die altijd luistert en voor je klaar staat. De iPhone 6 ontbreekt simpelweg een aantal functionaliteiten op het scherpst van de snee. En dan hebben we het nog niet eens gehad over verwijderbare batterijen, uitbreidbaar geheugen of slimme pennetjes.

Bovendien is het niet erg zinvol om de iPhone met het huidige kruim van de Androidtelefoons te vergelijken. Er wordt immers verwacht dat Google zijn nieuwe besturingssysteem, Android L, nog voor het einde van het jaar op de markt brengt en het is eigenlijk pas dat OS – en de bijhorende toestellen – waar de nieuwe iPhones tegen moeten concurreren.

Maar dit geldt nog altijd: de bouwkwaliteit, camerakwaliteit, algemene snelheid en de integratie van software en hardware op de iPhone vormen een formule die je moeilijk kan verslaan. De iPhone wordt omringd door steeds meer gelijkwaardige alternatieven, maar blijft zijn mannetje staan tussen de rest.

Behalve dan misschien wat betreft batterijleven

Teleurstellende batterij

In plaats van er naar te streven om een superdunne iPhone te bouwen, had Apple misschien beter een iets dikkere telefoon op de markt gebracht. Apple claimt ongeveer een uur langer surfen, een uur langer video afspelen, 4 uur langer bellen en 10 uur langer muziek luisteren dan met de iPhone 5s.

Onze batterijtest waarbij een video in loop werd afgespeeld met het toestel in vliegtuimodus en op halve helderheid, gaf een resultaat van 10 uur en 38 minuten. Dit in vergelijking met 11 uur op de iPhone 5s (op iOS 7). Mijn dagelijks gebruik toonde een gelijkaardige druk op de batterij als wat ik gewoon was van de iPhone 5s. Het is genoeg om het grootste deel van de dag door te komen, maar het is geen volle 24 uur zoals velen hadden gehoopt. Daarvoor kijk je beter in de richting van de iPhone 6 Plus.

Conclusie

Als je de iPhone 6 beschouwt als de langverwachte schermupgrade en boost in functionaliteit die de iPhone 5s niet was, dan is het een uitstekende kandidaat voor de huidige iPhone 5-eigenaar. Het is ook eindelijk een telefoon die een Androidgebruiker mogelijk kan overtuigen. Maar over het algemeen voelt de iPhone 6 aan als een verzameling van Androidfuncties die door Apple werden opgepoetst. Het is een ontzettend goede telefoon, maar hij is niet revolutionair.

Een 4,7 inscherm is voor de meeste smartphonegebruikers niet enorm groot, maar trouwe iPhone-gebruikers zullen waarschijnlijk even moeten wennen. Het goede nieuws is dat je de nieuwe telefoons meer als een alternatief voor de iPhone 5s kan beschouwen in plaats van een noodzakelijke upgrade. Met 4 inch, 4,7 inch en 5,5 inch heb je dan een geschikt schermformaat voor iedereen. De nieuwe iPhone is geen gigantische sprong in prestaties, maar het scherm maakt het verschil. Dat hij nu ook meer op een Androidtelefoon lijkt dan ooit tevoren, is een goede zaak.

appleiosiphoneiphone 6mobielreviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!