Test

Dit is een popup

Reviews

Samsung Gear Live vs. LG G Watch: Android Wear getest

De Samsung Gear Live en de LG G Watch zijn de eerste twee smartwatches met Android Wear. Wij hebben beide horloges op de pijnbank gelegd.

De smartwatch is hip. Of dat willen fabrikanten tenminste doen uitschijnen. Er passeerden al heel wat aspirant-toekomsthorloges onze pols, maar de kandidaten die in theorie het meeste kans op slagen hebben zijn de splinternieuwe LG G Watch en de Samsung Gear Live. Waarom? Ze draaien Android Wear: een besturingssysteem dat ontwikkeld werd door Google en zich specifiek op wearables richt. Wear is net als Android een open platform, en dus niet aan één fabrikant gelinkt. Dat biedt toekomstperspectief, maar de G Watch en de Gear Live komen niet uit in de toekomst, ze zijn er nu. Een prangende vraag rijst dan ook: trekken ze op iets?

We testten beide horloges naast elkaar, en konden al snel een parallel trekken: geen van de twee horloges profileert zich als een must-have accessoire. Ze zijn nochtans wel uitgerust met enkele handige snufjes, de één al meer dan de andere, maar voor 200 euro verwacht je meer dan dat.

[related_article id=”158901″]

Prada

LG heeft met de G Watch het voordeel al heel wat ervaring te hebben. Maar weinig mensen weten dat het bedrijf flink vooruitliep op de hele smartwatch-hype met de Prada Link Bluetooth-horloges die al in 2008 verschenen. Toen Google Android Wear onthulde leek de LG G Watch dan ook een spannend product. Niet zo stijlvol als de Moto 360, maar een enorme sprong vooruit op de Prada Link. Met al die maanden van hype is de uiteindelijke release een beetje teleurstellend, zeker in vergelijking met de Samsung Gear Live, die uit het niets leek te komen. Pas een dag voor de officiële onthulling raakte bekend dat Samsung een smartwatch met Android Wear ging lanceren.

Op het eerste gezicht heeft de G Watch veel gemeen met de SmartWatch 2 van Sony dankzij zijn rechthoekige ontwerp. Hoewel de smartwatch duurder debuteerde dan de Gear Live, voelt hij een stuk goedkoper aan. De G Watch mist een hartslagmonitor en daarnaast hadden we van het ontwerp meer verwacht van een bedrijf dat zich associeert met modemerk Prada. Gelukkig is de prijs van LG’s horloge intussen gedaald naar 200 euro, wat evenveel is als Samsungs Gear Live. De LG G Watch wordt geleverd met een wit of zwart polsbandje, het scherm is altijd zwart afgewerkt. De Gear Live is zilverkleurig en wordt geleverd met een zwart of wijnrood polsbandje.

Mooier

Het polsbandje van de LG G Watch voelt wel stukken beter aan dan dat van de Gear Live, maar zowel bij de G Watch als bij de Gear Live is het mogelijk om het polsbandje te vervangen voor eentje van je eigen keuze.

Beide horloges lijken sterk op elkaar maar de Gear Live ziet er in contrast met de G Watch eens stuk beter afgewerkt uit: de twee wearables zijn even dik maar Samsungs exemplaar is een stuk gestroomlijnder en volgt de kromming van de pols. Je merkt meteen dat ook Samsung niet aan zijn proefstuk toe is. Op een jaar tijd kwam de fabrikant al met drie verschillende smartwatches op de markt: de Galaxy Gear, de Gear 2 en de Gear 2 Neo. De Gear Live is nog het best te vergelijken met de Gear 2 Neo, maar dan met Android Wear in plaats van Tizen.

Tweelingbroertjes

Ook intern zijn er veel overeenkomsten, de G Watch en de Gear Live hebben allebei een 1.2GHz Qualcomm Snapdragon 400-processor, 512 MB RAM en 4 GB interne opslag. De snelheid is voorlopig nog geen probleem voor deze eerste lading smartwatches, het gebruik van Android Wear voelt op beide horloges snel en responsief.

Het grootste verschil tussen beide horloges zit in het scherm. De G Watch heeft een iets groter 1,65 inch LCD-scherm met een lagere resolutie van 280 x 280 pixels, waar de Gear Live een scherm heeft van 1,63 inch en een resolutie van 320 x 320 pixels op een Super AMOLED display. Normaliter zou een hogere resolutie beter zijn, maar op dit kleine scherm past een lagere resolutie meer. De tekst is hierdoor iets groter en beter leesbaar en icoontjes makkelijker aan te tikken.

Beide horloges kunnen tot ongeveer een meter onder water blijven werken. De LG G Watch is uitgerust met een accelerometer, een kompas en een gyroscoop. De hartslagmeter ontbreekt, en hoewel dit geen enorm probleem zal zijn voor veel gebruikers is het raar, gezien er wel een stappenteller in zit. De Gear Live is voorzien van dezelfde instrumentatie maar kreeg wel een hartslagmeter mee, net als de Gear Fit en Gear 2 (Neo). Die geeft een goede indicatie van je hartslag, maar vertrouw er ook niet blindelings op.

Altijd aan

Hoewel de batterij van de G Watch met 400 mAh iets sterker is dan de 300 mAh van de Gear Live merkten we weinig van dat verschil. Je zult het horloge elke avond op moeten laden, wat frustrerend is voor gebruikers van een normaal horloge, dat jaren meegaat op een enkele batterij. De twee horloges maken gebruik van een laadadapter, wat niet erg handig is in vergelijking met een simpele plug via microUSB. Je moet er immers altijd aan denken om de adapter mee te nemen en door het kleine formaat is de kans groot dat je het kwijtspeelt.

Een grote verbetering ten opzichte van Samsungs eerdere smartwatches is dat het scherm altijd blijft aan staan en de tijd weergeeft. Dat geldt ook voor de G Watch van LG. Je kan deze optie uitzetten, maar dat scheelt zo weinig batterijen dat het niet echt nodig is. Als er enkele ogenblikken geen activiteit is dimt het scherm vanzelf (zonder de leesbaarheid van de tijd te verliezen) en je kan het horloge weer wekken door op het scherm te tikken of je pols te draaien. Om weer te dimmen leg je gewoon je hand op het scherm.

Pincet

De G Watch heeft geen enkele fysieke knop op het horloge. Dat heeft frustrerende gevolgen: als je de smartwach wil uitzetten om batterij te sparen, kan je die niet terug aanzetten tenzij je het toestel op de laadadapter plaatst (die je niet altijd wil meezeulen), of een dun pincetje bij hebt om een miniknopje weggestopt op de achterkant in te drukken. Samsung is gelukkig bij zijn volle verstand gebleven en plaatste wel een knop op zijn smartwatch. In plaats van onder het scherm, zoals bij zijn vorige horloges, zit die deze keer in de rechterrand verwerkt.

Je verbindt de smartwatches met je telefoon via Bluetooth 4.0. De interface van Android Wear is in het begin niet altijd even eenvoudig. Er is geen terugknop, alles werkt met veegbewegingen: naar links ga je een menu verder, naar rechts ga je terug. Het probleem is dat je vaak denkt meer te kunnen doen dan eigenlijk mogelijk is. Zo veeg je in het begin naar alle richtingen op zoek naar functies die intuïtief zouden zijn, maar eigenlijk niet bestaan.

Geen Nederlands

De voornaamste functie van beide Wear-horloges is het weergeven van notificaties. Om daarop te reageren moet je nog steeds je telefoon bij de hand nemen. Handiger is de spraakherkenning. Je kan tegen je horloge praten om snel een sms te sturen, een herinnering in te stellen of te navigeren. Handig, ware het niet dat Wear geen Nederlands verstaat. Je moet je dus redden met Engels en dat is allesbehalve ideaal. Gelukkig kan Wear overweg met een mild accent zolang je goed articuleert. Zinnen als ‘take me to the nearest bank’ activeren met succes de navigatie, al is de gevonden locatie al te vaak niet de dichtste. Zolang er geen ondersteuning voor de Nederlandse taal komt, staan we een beetje twijfelachtig tegenover het besturen van onze gadgets via spraakherkenning. Om maar te zwijgen van de vreemde blikken wanneer je al roepend tegen je horloge over straat wandelt.

Op dit ogenblik zijn er ongeveer dertig apps verkrijgbaar voor Android Wear, niet veel, maar er zitten een paar praktische apps tussen. De leukste die we al zijn tegengekomen is Wear Unlock, waarmee je telefoon automatisch ontgrendelt wanneer je horloge in de buurt is en er anders een wachtwoord wordt gevraagd. Of wat dacht je van een app om de camera van je smartphone te bedienen? Vermoedelijk zal het aanbod snel groeien, want bijna dagelijks komen we nieuwe apps tegen. Android Wear moet het vooral hebben van het gemak van Google Now-notificaties, die het horloge boven de concurrentie doen uitsteken.

Conclusie

Zowel de LG G Watch als de Gear Live leken veelbelovend, maar beiden stellen uiteindelijk teleur. Het grootste probleem is dat je simpelweg niet zo veel kan doen met de horloges. Notificaties en bijhorende trillingen om je pols zijn erg handig, maar niet noodzakelijk 200 euro-handig. Uit mode-overwegingen hoef je beide horloges evenmin te kopen. Wil je toch één van de twee Android Wear-horloges om je pols, den geniet de Gear Live van Samsung onze voorkeur: het horloge is mooier afgewerkt en heeft iets meer functies.

De smartwatch is hip. Of dat willen fabrikanten tenminste doen uitschijnen. Er passeerden al heel wat aspirant-toekomsthorloges onze pols, maar de kandidaten die in theorie het meeste kans op slagen hebben zijn de splinternieuwe LG G Watch en de Samsung Gear Live. Waarom? Ze draaien Android Wear: een besturingssysteem dat ontwikkeld werd door Google en zich specifiek op wearables richt. Wear is net als Android een open platform, en dus niet aan één fabrikant gelinkt. Dat biedt toekomstperspectief, maar de G Watch en de Gear Live komen niet uit in de toekomst, ze zijn er nu. Een prangende vraag rijst dan ook: trekken ze op iets?

We testten beide horloges naast elkaar, en konden al snel een parallel trekken: geen van de twee horloges profileert zich als een must-have accessoire. Ze zijn nochtans wel uitgerust met enkele handige snufjes, de één al meer dan de andere, maar voor 200 euro verwacht je meer dan dat.

[related_article id=”158901″]

Prada

LG heeft met de G Watch het voordeel al heel wat ervaring te hebben. Maar weinig mensen weten dat het bedrijf flink vooruitliep op de hele smartwatch-hype met de Prada Link Bluetooth-horloges die al in 2008 verschenen. Toen Google Android Wear onthulde leek de LG G Watch dan ook een spannend product. Niet zo stijlvol als de Moto 360, maar een enorme sprong vooruit op de Prada Link. Met al die maanden van hype is de uiteindelijke release een beetje teleurstellend, zeker in vergelijking met de Samsung Gear Live, die uit het niets leek te komen. Pas een dag voor de officiële onthulling raakte bekend dat Samsung een smartwatch met Android Wear ging lanceren.

Op het eerste gezicht heeft de G Watch veel gemeen met de SmartWatch 2 van Sony dankzij zijn rechthoekige ontwerp. Hoewel de smartwatch duurder debuteerde dan de Gear Live, voelt hij een stuk goedkoper aan. De G Watch mist een hartslagmonitor en daarnaast hadden we van het ontwerp meer verwacht van een bedrijf dat zich associeert met modemerk Prada. Gelukkig is de prijs van LG’s horloge intussen gedaald naar 200 euro, wat evenveel is als Samsungs Gear Live. De LG G Watch wordt geleverd met een wit of zwart polsbandje, het scherm is altijd zwart afgewerkt. De Gear Live is zilverkleurig en wordt geleverd met een zwart of wijnrood polsbandje.

Mooier

Het polsbandje van de LG G Watch voelt wel stukken beter aan dan dat van de Gear Live, maar zowel bij de G Watch als bij de Gear Live is het mogelijk om het polsbandje te vervangen voor eentje van je eigen keuze.

Beide horloges lijken sterk op elkaar maar de Gear Live ziet er in contrast met de G Watch eens stuk beter afgewerkt uit: de twee wearables zijn even dik maar Samsungs exemplaar is een stuk gestroomlijnder en volgt de kromming van de pols. Je merkt meteen dat ook Samsung niet aan zijn proefstuk toe is. Op een jaar tijd kwam de fabrikant al met drie verschillende smartwatches op de markt: de Galaxy Gear, de Gear 2 en de Gear 2 Neo. De Gear Live is nog het best te vergelijken met de Gear 2 Neo, maar dan met Android Wear in plaats van Tizen.

Tweelingbroertjes

Ook intern zijn er veel overeenkomsten, de G Watch en de Gear Live hebben allebei een 1.2GHz Qualcomm Snapdragon 400-processor, 512 MB RAM en 4 GB interne opslag. De snelheid is voorlopig nog geen probleem voor deze eerste lading smartwatches, het gebruik van Android Wear voelt op beide horloges snel en responsief.

Het grootste verschil tussen beide horloges zit in het scherm. De G Watch heeft een iets groter 1,65 inch LCD-scherm met een lagere resolutie van 280 x 280 pixels, waar de Gear Live een scherm heeft van 1,63 inch en een resolutie van 320 x 320 pixels op een Super AMOLED display. Normaliter zou een hogere resolutie beter zijn, maar op dit kleine scherm past een lagere resolutie meer. De tekst is hierdoor iets groter en beter leesbaar en icoontjes makkelijker aan te tikken.

Beide horloges kunnen tot ongeveer een meter onder water blijven werken. De LG G Watch is uitgerust met een accelerometer, een kompas en een gyroscoop. De hartslagmeter ontbreekt, en hoewel dit geen enorm probleem zal zijn voor veel gebruikers is het raar, gezien er wel een stappenteller in zit. De Gear Live is voorzien van dezelfde instrumentatie maar kreeg wel een hartslagmeter mee, net als de Gear Fit en Gear 2 (Neo). Die geeft een goede indicatie van je hartslag, maar vertrouw er ook niet blindelings op.

Altijd aan

Hoewel de batterij van de G Watch met 400 mAh iets sterker is dan de 300 mAh van de Gear Live merkten we weinig van dat verschil. Je zult het horloge elke avond op moeten laden, wat frustrerend is voor gebruikers van een normaal horloge, dat jaren meegaat op een enkele batterij. De twee horloges maken gebruik van een laadadapter, wat niet erg handig is in vergelijking met een simpele plug via microUSB. Je moet er immers altijd aan denken om de adapter mee te nemen en door het kleine formaat is de kans groot dat je het kwijtspeelt.

Een grote verbetering ten opzichte van Samsungs eerdere smartwatches is dat het scherm altijd blijft aan staan en de tijd weergeeft. Dat geldt ook voor de G Watch van LG. Je kan deze optie uitzetten, maar dat scheelt zo weinig batterijen dat het niet echt nodig is. Als er enkele ogenblikken geen activiteit is dimt het scherm vanzelf (zonder de leesbaarheid van de tijd te verliezen) en je kan het horloge weer wekken door op het scherm te tikken of je pols te draaien. Om weer te dimmen leg je gewoon je hand op het scherm.

Pincet

De G Watch heeft geen enkele fysieke knop op het horloge. Dat heeft frustrerende gevolgen: als je de smartwach wil uitzetten om batterij te sparen, kan je die niet terug aanzetten tenzij je het toestel op de laadadapter plaatst (die je niet altijd wil meezeulen), of een dun pincetje bij hebt om een miniknopje weggestopt op de achterkant in te drukken. Samsung is gelukkig bij zijn volle verstand gebleven en plaatste wel een knop op zijn smartwatch. In plaats van onder het scherm, zoals bij zijn vorige horloges, zit die deze keer in de rechterrand verwerkt.

Je verbindt de smartwatches met je telefoon via Bluetooth 4.0. De interface van Android Wear is in het begin niet altijd even eenvoudig. Er is geen terugknop, alles werkt met veegbewegingen: naar links ga je een menu verder, naar rechts ga je terug. Het probleem is dat je vaak denkt meer te kunnen doen dan eigenlijk mogelijk is. Zo veeg je in het begin naar alle richtingen op zoek naar functies die intuïtief zouden zijn, maar eigenlijk niet bestaan.

Geen Nederlands

De voornaamste functie van beide Wear-horloges is het weergeven van notificaties. Om daarop te reageren moet je nog steeds je telefoon bij de hand nemen. Handiger is de spraakherkenning. Je kan tegen je horloge praten om snel een sms te sturen, een herinnering in te stellen of te navigeren. Handig, ware het niet dat Wear geen Nederlands verstaat. Je moet je dus redden met Engels en dat is allesbehalve ideaal. Gelukkig kan Wear overweg met een mild accent zolang je goed articuleert. Zinnen als ‘take me to the nearest bank’ activeren met succes de navigatie, al is de gevonden locatie al te vaak niet de dichtste. Zolang er geen ondersteuning voor de Nederlandse taal komt, staan we een beetje twijfelachtig tegenover het besturen van onze gadgets via spraakherkenning. Om maar te zwijgen van de vreemde blikken wanneer je al roepend tegen je horloge over straat wandelt.

Op dit ogenblik zijn er ongeveer dertig apps verkrijgbaar voor Android Wear, niet veel, maar er zitten een paar praktische apps tussen. De leukste die we al zijn tegengekomen is Wear Unlock, waarmee je telefoon automatisch ontgrendelt wanneer je horloge in de buurt is en er anders een wachtwoord wordt gevraagd. Of wat dacht je van een app om de camera van je smartphone te bedienen? Vermoedelijk zal het aanbod snel groeien, want bijna dagelijks komen we nieuwe apps tegen. Android Wear moet het vooral hebben van het gemak van Google Now-notificaties, die het horloge boven de concurrentie doen uitsteken.

Conclusie

Zowel de LG G Watch als de Gear Live leken veelbelovend, maar beiden stellen uiteindelijk teleur. Het grootste probleem is dat je simpelweg niet zo veel kan doen met de horloges. Notificaties en bijhorende trillingen om je pols zijn erg handig, maar niet noodzakelijk 200 euro-handig. Uit mode-overwegingen hoef je beide horloges evenmin te kopen. Wil je toch één van de twee Android Wear-horloges om je pols, den geniet de Gear Live van Samsung onze voorkeur: het horloge is mooier afgewerkt en heeft iets meer functies.

android wearg watchgear livegooglehelplgreviewssamsungsmartwatchtipvergelijkingwearable

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!