Test

Dit is een popup

Zeven dagen met de Nokia Lumia 920

Voordelen
Goede integratie diensten zoals Twitter en Facebook
Beste smartphonecamera
Goede gesprekskwaliteit
Draadloos opladen
Nokia Maps en Nokia Drive
Nadelen
Teleurstellend toetsenbord
Zwaar: 186 gram
Browser doet onder voor Firefox Mobile of Chrome op Android
Weinig apps voor Windows Phone 8
Aanbevolen prijs: €599
Waar te koop?
Totaalscore 7
Ik ben er tevreden van de hardware en diensten van Nokia, maar het mobiele besturingssysteem van Microsoft heeft een aantal gebreken die opgelost moeten worden voor Windows 8-telefoons echt succesvol kunnen worden.

Ik ben een fan van het hardwaredesign van Nokia en ik hou al sinds versie 7.5 van Microsofts mobiel besturingssysteem. Ik keek was dus nieuwsgierig om te zien wat Microsoft zou afleveren met Windows Phone 8. En wars van al Nokias recente moeilijkheden, hun hardware en telefoonfunctionaliteiten zijn altijd een grote troef geweest van het bedrijf.

Met die gedachte in mijn achterhoofd, heb ik een week doorgebracht met de Lumia 920 als enige toestel. Kwestie van uit te zoeken waar Microsoft en Nokia samen toe in staat zijn.

Zeven dagen met de Lumia 920

Hier is wat ik ontdekte. Maar in plaats van elke functie van de telefoon te bespreken, zou ik graag de goede en de slechte onderdelen willen belichten. We beginnen met…

Het goede

Ik heb eerder al de Nokia Lumia 900 gebruikt, dus het design van het toestel voelde al bekend aan. De voorganger van de Lumia 920 is wat groter en zwaarder, maar heeft licht gebogen schermranden die meer aan de Lumia 800 doen denken dan aan de 900. Daardoor wordt het toestel makkelijker om vasthouden, zelfs al is het groter.

Ik hou van de hardware, ondanks het gewicht en de omvang van het toestel (186 gram). Het voelt robuust en goed gemaakt, zoals het hoort bij een premiumtoestel. Ik ben ook een fan van de hardwaretoetsen. Ik hou van de volumeknoppen en de cameraknop aan de zijkant van de behuizing.

Een van de dingen waar Nokia nogal wat poeha rond maakt, is de camera van de Lumia 920. En daar is een goede reden voor, want het is met voorsprong de beste camera die ik ooit heb gezien op een smartphone. Dat geldt zeker voor foto’s bij weinig licht. Er is al veel gezegd over deze functie, maar het is indrukwekkend. Ik zal het kort houden.

Bekijk deze twee foto’s voor een vergelijking. Ze zijn op hetzelfde ogenblik gemaakt zonder flits. De linkse is van de Lumia 920, de rechtse van de Lumia 900.

cameratest Nokia Lumia 920

De camera heeft ook een lensoptie om panoramische foto’s te maken of geanimeerde gifs met de Cinemagraph-optie. Ik vind het maar gadgetachtige nieuwlichterij en gebruik deze functies maar zeer zelden.

De Smart Shoot-modus is nuttiger. Deze neemt een snelle serie foto’s en laat je eender welk gezicht veranderen met een gezicht uit een eerdere foto. Kwestie dat iedereen met open ogen op de foto staat. Het is proper gedaan en lijkt wat op apps die al op andere mobiele besturingssystemen bestaan. Net zoals bij die concurrerende besturingssystemen heeft Nokia de inzoombalk vervangen door een knijpbeweging op het scherm.

Tegenwoordig wordt al makkelijk naar de processorkracht of schermresulutie gekeken en niet naar de geluidskwaliteit, want die is moeilijker te meten. Op de Lumia 920 is de gesprekskwaliteit vrij goed met relatief heldere en luid geluid. Hij heeft ook een streepje meer antenne-ontvangst dan eender welke ander telefoon die ik in mijn appartement gebruik.

Even als tussendoortje: Nokia Music laat zijn concurrenten verbleken. Je moet als gebruiker niet intekenen, niet betalen en er is geen limiet op de luistertijd. De enige beperking is dat je maar vier playlists van ocharme 20 nummers kan maken om offline te beluisteren.

Draadloos opladen en synchroniseren
Omdat ik meestal muziek afspeel via mijn telefoon, verwacht ik dat de batterijduur daar erg onder zou lijden. Maar neen, nooit is hij helemaal uitgevallen. Ik heb hem dan ook elke nacht opgeladen. Bij de telefoon zit immers ook een draadloos oplaadstation, wat het makkelijker maakt om het opladen niet te vergeten.

Het idee van Nokia is dat je zo’n aantal oplaadstations verzamelt en ze rondstrooit op de meest voor de hand liggende plekken zoals de slaapkamer en het kantoor. Het klinkt leuk, maar aan 55 tot 65 euro per stuk zie ik het niet gebeuren.

De synchronisatie-opties van de Lumia 920 zijn heel handig, vooral voor foto’s en documenten van Microsoft Office. Meer dan eens heb ik foto’s op een Windows 8-tablet getoond die ik amper 30 minuten eerder met mijn Lumia had gemaakt. Het is niet revolutionair, maar het is leuk dat het probleemloos werkt.

Wat is er nog goed? Ik hou van de Livetegels in Windows 8, zelfs meer dan voorheen omdat ze nu in omvang kunnen veranderen. De integratie van sociale netwerken zoals LinkedIn, Facebook en Twitter is netjes gedaan, en je vermijdt ermee dat je specifieke apps moet installeren. (Het verplicht je wel om Twitterposts op een andere plek te doen dan waar je tweets leest.)

Zo, nu heb je een overzicht van waar de Nokia Lumia 920 in uitblinkt op vlak van hardware, camera, belkwaliteit en batterijleven. Maar er is ook een donker kantje. Na al het goede volgt nu…

Het kwade

Bovenaan de lijst klachten staat het gewicht van de Lumia 920. Met 186 gram is het toestel zwaarder dan zijn concurrenten en hij is ook een pak dikker. Ik vind dat niet erg, of de telefoon nu in mijn hand zit of in mijn broekzak. Maar ik zeg het maar omdat het voor sommige mensen een afknapper is.

Zeven dagen met de Lumia 920

Terwijl de belkwaliteit goed is, worden andere communicatiefuncties gehinderd door een toetsenbord dat ik niet kan uitstaan. Er is geen haptische feedback en de tekstvoorspelling slaat de bal soms helemaal mis.

Het is ook frustrerend dat het zo goed als onmogelijk is om een letter te selecteren midden in een woord dat je al getikt hebt. Het is bovendien vervelend dat je voor afkappingstekens naar een ander scherm moet navigeren. Vervelend, maar ik kan ermee leven.

De invoer van tekst is er al op vooruit gegaan tegenover Windows Phone 7, maar ik erger me nog aan dezelfde dingen.

Het is zonde dat het toetsenbord frustrerend is, want de messaging-toepassingen zelf zijn wel goed. Een e-mailaccount van Gmail, Nokia of Microsoft opzetten is eenvoudig. Accounts bij Google Apps zijn iets moeilijker, maar als je weet welke opties te kiezen, is het even goed mogelijk. (Tip: kies niet ‘ander account’, maar selecteer ‘Google’. Je krijgt een wachtwoord voor eenmalig gebruik via het intranet, meestal op gpw.uwdomein.com. Gebruik dat om de eerste keer te synchroniseren.)

De browser in Windows 8 valt me ook tegen. Hij mist maturiteit en er ontbreken enkele functies die we al lang gewoon zijn van Firefox Mobile of Chrome op Android.

Daarbovenop handelt de browser doorverwijzingen erg raar af. Als je een publiek wifinetwerk gebruikt dat een login vereist via een webpagina, dan kan je daar vaak niet mee verbinden.

Het andere taboe van Windows Phone is de app store. Er zijn op dit ogenblik niet veel apps voor Windows Phone 8. En wat Skype betreft, die is beloofd maar nog niet aangekomen.

De beschikbaarheid van apps is de grootste zwakheid van Windows Phone 8. En iedereen weet het. Het gaat niet om het aantal apps, het probleem zit ‘m in de apps die ik het vaakst gebruik. Hailo of een degelijke dictafoon-app bijvoorbeeld. De meest frustrerende Windows Phone 8-ervaring is zoeken naar een app die je kent die gewoon (nog) niet beschikbaar is op Windows Phone.

Er zijn ook nog kleinere teleurstellingen. De telefoon heeft wel near-field communications (NFC), maar je kan die niet gebruiken voor mobiele betalingen tenzij je bank een app heeft voor Windows Phone.

In beraad

Tot zover de negatieve kanten van de Lumia 920. Er zijn nog een aantal kenmerken waar ik nog niet uit ben of ze nu goed of slecht zijn.

Nokia Maps bijvoorbeeld is makkelijk te gebruiken en heeft veel functies voor een kaartenapp op een smartphone. Maar als je het moet gebruiken voor het openbaar vervoer verlang je toch naar de dingen van Google.

De Lumia 920 heeft daarvoor een aparte app, Nokia Transit/Transport. Maar waarom die functie niet gewoon in Nokia Maps zit? Aan de andere kant is Nokia Drive, de offline navigatie wel een toppertje.

De jury heeft ook nog geen verdict geveld over City Lens, de locatietool met augmented reality en over de stemherkenning in de telefoon. Beiden werken ze goed genoeg, maar ik twijfel of ze wel zoveel gebruikt kunnen worden in de echte wereld. Ik heb ze de afgelopen zeven dagen enkel gebruikt omdat ik geïntrigeerd was door de nieuwigheid ervan.

Ondanks al deze klachten hou ik van de Lumia 920. Ik hou van het design en de schaalbare tegels op het welkomstscherm. Windows 8 staat voor wat betreft visuele aantrekkignskracht. Wel frustrerend is dat dezelfde vervelende eigenschappen van de Lumia 900 terugkomen en daar is niet echt een excuus voor.

Ik ben er tevreden van de hardware en diensten van Nokia, maar het mobiele besturingssysteem van Microsoft heeft een aantal gebreken die opgelost moeten worden voor Windows 8-telefoons echt succesvol kunnen worden.

Ik ben een fan van het hardwaredesign van Nokia en ik hou al sinds versie 7.5 van Microsofts mobiel besturingssysteem. Ik keek was dus nieuwsgierig om te zien wat Microsoft zou afleveren met Windows Phone 8. En wars van al Nokias recente moeilijkheden, hun hardware en telefoonfunctionaliteiten zijn altijd een grote troef geweest van het bedrijf.

Met die gedachte in mijn achterhoofd, heb ik een week doorgebracht met de Lumia 920 als enige toestel. Kwestie van uit te zoeken waar Microsoft en Nokia samen toe in staat zijn.

Zeven dagen met de Lumia 920

Hier is wat ik ontdekte. Maar in plaats van elke functie van de telefoon te bespreken, zou ik graag de goede en de slechte onderdelen willen belichten. We beginnen met…

Het goede

Ik heb eerder al de Nokia Lumia 900 gebruikt, dus het design van het toestel voelde al bekend aan. De voorganger van de Lumia 920 is wat groter en zwaarder, maar heeft licht gebogen schermranden die meer aan de Lumia 800 doen denken dan aan de 900. Daardoor wordt het toestel makkelijker om vasthouden, zelfs al is het groter.

Ik hou van de hardware, ondanks het gewicht en de omvang van het toestel (186 gram). Het voelt robuust en goed gemaakt, zoals het hoort bij een premiumtoestel. Ik ben ook een fan van de hardwaretoetsen. Ik hou van de volumeknoppen en de cameraknop aan de zijkant van de behuizing.

Een van de dingen waar Nokia nogal wat poeha rond maakt, is de camera van de Lumia 920. En daar is een goede reden voor, want het is met voorsprong de beste camera die ik ooit heb gezien op een smartphone. Dat geldt zeker voor foto’s bij weinig licht. Er is al veel gezegd over deze functie, maar het is indrukwekkend. Ik zal het kort houden.

Bekijk deze twee foto’s voor een vergelijking. Ze zijn op hetzelfde ogenblik gemaakt zonder flits. De linkse is van de Lumia 920, de rechtse van de Lumia 900.

cameratest Nokia Lumia 920

De camera heeft ook een lensoptie om panoramische foto’s te maken of geanimeerde gifs met de Cinemagraph-optie. Ik vind het maar gadgetachtige nieuwlichterij en gebruik deze functies maar zeer zelden.

De Smart Shoot-modus is nuttiger. Deze neemt een snelle serie foto’s en laat je eender welk gezicht veranderen met een gezicht uit een eerdere foto. Kwestie dat iedereen met open ogen op de foto staat. Het is proper gedaan en lijkt wat op apps die al op andere mobiele besturingssystemen bestaan. Net zoals bij die concurrerende besturingssystemen heeft Nokia de inzoombalk vervangen door een knijpbeweging op het scherm.

Tegenwoordig wordt al makkelijk naar de processorkracht of schermresulutie gekeken en niet naar de geluidskwaliteit, want die is moeilijker te meten. Op de Lumia 920 is de gesprekskwaliteit vrij goed met relatief heldere en luid geluid. Hij heeft ook een streepje meer antenne-ontvangst dan eender welke ander telefoon die ik in mijn appartement gebruik.

Even als tussendoortje: Nokia Music laat zijn concurrenten verbleken. Je moet als gebruiker niet intekenen, niet betalen en er is geen limiet op de luistertijd. De enige beperking is dat je maar vier playlists van ocharme 20 nummers kan maken om offline te beluisteren.

Draadloos opladen en synchroniseren
Omdat ik meestal muziek afspeel via mijn telefoon, verwacht ik dat de batterijduur daar erg onder zou lijden. Maar neen, nooit is hij helemaal uitgevallen. Ik heb hem dan ook elke nacht opgeladen. Bij de telefoon zit immers ook een draadloos oplaadstation, wat het makkelijker maakt om het opladen niet te vergeten.

Het idee van Nokia is dat je zo’n aantal oplaadstations verzamelt en ze rondstrooit op de meest voor de hand liggende plekken zoals de slaapkamer en het kantoor. Het klinkt leuk, maar aan 55 tot 65 euro per stuk zie ik het niet gebeuren.

De synchronisatie-opties van de Lumia 920 zijn heel handig, vooral voor foto’s en documenten van Microsoft Office. Meer dan eens heb ik foto’s op een Windows 8-tablet getoond die ik amper 30 minuten eerder met mijn Lumia had gemaakt. Het is niet revolutionair, maar het is leuk dat het probleemloos werkt.

Wat is er nog goed? Ik hou van de Livetegels in Windows 8, zelfs meer dan voorheen omdat ze nu in omvang kunnen veranderen. De integratie van sociale netwerken zoals LinkedIn, Facebook en Twitter is netjes gedaan, en je vermijdt ermee dat je specifieke apps moet installeren. (Het verplicht je wel om Twitterposts op een andere plek te doen dan waar je tweets leest.)

Zo, nu heb je een overzicht van waar de Nokia Lumia 920 in uitblinkt op vlak van hardware, camera, belkwaliteit en batterijleven. Maar er is ook een donker kantje. Na al het goede volgt nu…

Het kwade

Bovenaan de lijst klachten staat het gewicht van de Lumia 920. Met 186 gram is het toestel zwaarder dan zijn concurrenten en hij is ook een pak dikker. Ik vind dat niet erg, of de telefoon nu in mijn hand zit of in mijn broekzak. Maar ik zeg het maar omdat het voor sommige mensen een afknapper is.

Zeven dagen met de Lumia 920

Terwijl de belkwaliteit goed is, worden andere communicatiefuncties gehinderd door een toetsenbord dat ik niet kan uitstaan. Er is geen haptische feedback en de tekstvoorspelling slaat de bal soms helemaal mis.

Het is ook frustrerend dat het zo goed als onmogelijk is om een letter te selecteren midden in een woord dat je al getikt hebt. Het is bovendien vervelend dat je voor afkappingstekens naar een ander scherm moet navigeren. Vervelend, maar ik kan ermee leven.

De invoer van tekst is er al op vooruit gegaan tegenover Windows Phone 7, maar ik erger me nog aan dezelfde dingen.

Het is zonde dat het toetsenbord frustrerend is, want de messaging-toepassingen zelf zijn wel goed. Een e-mailaccount van Gmail, Nokia of Microsoft opzetten is eenvoudig. Accounts bij Google Apps zijn iets moeilijker, maar als je weet welke opties te kiezen, is het even goed mogelijk. (Tip: kies niet ‘ander account’, maar selecteer ‘Google’. Je krijgt een wachtwoord voor eenmalig gebruik via het intranet, meestal op gpw.uwdomein.com. Gebruik dat om de eerste keer te synchroniseren.)

De browser in Windows 8 valt me ook tegen. Hij mist maturiteit en er ontbreken enkele functies die we al lang gewoon zijn van Firefox Mobile of Chrome op Android.

Daarbovenop handelt de browser doorverwijzingen erg raar af. Als je een publiek wifinetwerk gebruikt dat een login vereist via een webpagina, dan kan je daar vaak niet mee verbinden.

Het andere taboe van Windows Phone is de app store. Er zijn op dit ogenblik niet veel apps voor Windows Phone 8. En wat Skype betreft, die is beloofd maar nog niet aangekomen.

De beschikbaarheid van apps is de grootste zwakheid van Windows Phone 8. En iedereen weet het. Het gaat niet om het aantal apps, het probleem zit ‘m in de apps die ik het vaakst gebruik. Hailo of een degelijke dictafoon-app bijvoorbeeld. De meest frustrerende Windows Phone 8-ervaring is zoeken naar een app die je kent die gewoon (nog) niet beschikbaar is op Windows Phone.

Er zijn ook nog kleinere teleurstellingen. De telefoon heeft wel near-field communications (NFC), maar je kan die niet gebruiken voor mobiele betalingen tenzij je bank een app heeft voor Windows Phone.

In beraad

Tot zover de negatieve kanten van de Lumia 920. Er zijn nog een aantal kenmerken waar ik nog niet uit ben of ze nu goed of slecht zijn.

Nokia Maps bijvoorbeeld is makkelijk te gebruiken en heeft veel functies voor een kaartenapp op een smartphone. Maar als je het moet gebruiken voor het openbaar vervoer verlang je toch naar de dingen van Google.

De Lumia 920 heeft daarvoor een aparte app, Nokia Transit/Transport. Maar waarom die functie niet gewoon in Nokia Maps zit? Aan de andere kant is Nokia Drive, de offline navigatie wel een toppertje.

De jury heeft ook nog geen verdict geveld over City Lens, de locatietool met augmented reality en over de stemherkenning in de telefoon. Beiden werken ze goed genoeg, maar ik twijfel of ze wel zoveel gebruikt kunnen worden in de echte wereld. Ik heb ze de afgelopen zeven dagen enkel gebruikt omdat ik geïntrigeerd was door de nieuwigheid ervan.

Ondanks al deze klachten hou ik van de Lumia 920. Ik hou van het design en de schaalbare tegels op het welkomstscherm. Windows 8 staat voor wat betreft visuele aantrekkignskracht. Wel frustrerend is dat dezelfde vervelende eigenschappen van de Lumia 900 terugkomen en daar is niet echt een excuus voor.

Ik ben er tevreden van de hardware en diensten van Nokia, maar het mobiele besturingssysteem van Microsoft heeft een aantal gebreken die opgelost moeten worden voor Windows 8-telefoons echt succesvol kunnen worden.

800820900920lumialumia 920microsoftmobielreviewstelefoonnokiawindows phonewindows phone 8wp7wp8

Gerelateerde artikelen

Volg ons

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

ICT Jaarboek 2021-2022 – TechPulse Business

Bestel nu!